U Nizozemskoj - Amsterdam 2

ponedjeljak , 11.12.2017.

Kako su kuće u Amsterdamu jako uske, slično kao i u Londonu, onda puno kuća ima ovakve kuke za podizanje namještaja na kat jer po stepenicama očito ne bi mogli prenijeti kakav veći komad namještaja na kat. Gradska administracija je u 17. stoljeću podijelila ,,parcele'' dužine od 5,5 do 8,5m zbog čega su kuće jako uske. Osim toga plaćao se i porez na širinu zgrade pa je to i jedna od posljedica uskih zgrada. Kuće koje su kasnije građene su veće jer su parcele kasnije bile veće.


Amsterdam je poznat i kao Venecija sjevera zbog svojih kanala. Neke su kuće nakrivljene jer su se drveni stupovi počeli raspadati s obzirom da su mnoge kuće građene na vodi.
Neki žive i u plutajućim kućama.

Vrata sv. Antonija koristila su se od 1488. g. kao ulaz u grad.

Jedan od najpoznatijih amsterdamskih umjetnika jest Rembrandt pa je njegova kuća pretvorena u muzej.

Rembrandtov trg na kojem se nalazi brončana replika slavne njegove slike ,,Noćna straža''.

Prema riječima vodiča ovo je jedan od prvih cofee shopova - The Bulldog.

U blizini smo naišli na zanimljive pisoare.

Gradsko kazalište

Nakon što su otkriveni dijamanti, Amsterdam je postao najveći proizvođač dijamanata. Mi smo posjetili poznatu brusionicu dijamanata Coster Diamonds u kojoj smo razgledali kako se izrađuju dijamanti i nakit od dijamanata.





Odmah preko puta ceste nalazi se klizalište i veliki park sve u sklopu Muzejskog trga.


Tu se nalazi veliki znak I amsterdam gdje je bila velika gužva jer se svi vole naslikavati.

U pozadini se nalazi veliki Rijks muzej - Državni muzej gdje su izložena djela najpoznatijih nizozemskih slikara kao što su Rembrandt i Vermeer. Inače Amsterdam ima najviše muzeja po četvornom metru u svijetu.

Oznake: Nizozemska, Doček, Amsterdam

U Nizozemskoj - Amsterdam

srijeda , 06.12.2017.

Tko razmišlja putovanju za doček Nove godine, mora već početi planirati svoje putovanje ili ga pak rezervirati u nekoj agenciji. Mi smo uvijek za doček putovali preko agencije jer nam je bilo praktičnije. Još prije tri godine bili smo u Nizozemskoj za doček Nove godine pa ako netko razmišlja o ovoj destinaciji slijedi serija putopisa o tome kako je nama bilo u Nizozemskoj. Mi ćemo vjerojatno ove godine opet biti doma na kauču s obzirom da je naš Smiješko još mali.

Na put smo krenuli popodne u 16 sati iz Zagreba, a u uz brojna zaustavljanja kroz Austriju i Njemačku, u Amsterdam smo stigli oko 11 sati. Poprilično smo se navozili, ali vrijedilo je jer je Amsterdam jedan poseban grad i drukčiji od drugih. Najprije smo napravili panoramski razgled grada, a potom smo krenuli u pješački razgled.

Amsterdam je glavni grad Nizozemske poznat po raznolikosti i multikulturalnosti. Grad je dobio ime po rijeci Amstel i nizozemskoj riječi za branu – dam.

Nizozemska je jedna vrlo zanimljiva destinacija poznata po tulipanima, sirevima, vjetrenjačama, drvenim klompama, zanimljivim kućama itd. Amsterdam je s druge strane poznat po svojim coffe shopovima u kojima možete legalno uživati u marihuani te po legalnoj prostituciji u Crvenoj četvrti gdje se nalaze razne ,,dame'' u izlozima. Fotografiranje je zabranjeno, ali je gledanje dopušteno do mile volje.

Glavnim trgom Dam dominiraju spomenik žrtvama Drugog svjetskog rata,


Kraljevska palača i hotel Krasnapolsi.


Amsterdamskim ulicama:



Mnoštvo je zanimljivih trgovina i izloga, iz priloženog se vidi koliko su liberalni.

U trgovinama sirom možete isprobati njihov sir.

U specijaliziranim trgovinama možete kupiti i ,,čarobne gljive'' i svašta nešto čarobno.

Što se tiče marihuane, pravilo je da u coffee shopovima, gdje možete birati između više vrsta, ne poslužuju alkoholno piće i unutra ne mogu ući osobe mlađe od 21 godine. U trgovinama se može kupiti svašta na bazi marihuane: kolači, keksi, bomboni, žvakaće...

Jako je poznata keramika iz Delfta. Keramika je karakteristična po plavoj-bijeloj kombinaciji boja.



Poznata tržnica cvijeća.



Naravno da smo kupili gomolje tulipana.

Ima i drvenih tulipana.

Oznake: Doček, Nizozemska, Amsterdam

Juha od buče

nedjelja , 03.12.2017.

Nedavno sam objavila recept za gulaš juhu i napisala da ne volim baš juhe, a evo opet objavljujem recept za juhu. To je valjda kao ono kad kažeš da nećeš nikad nešto napraviti pa onda to napraviš. Mislim da se moja izjava ne volim baš juhe odnosi na bistre juhe, ove druge mi pašu. Uglavnom, mama mi je donijela očišćene buče i odlučila sam se napraviti juhu djelomice držeći se njenog recepta.

Sastojci za temeljac od povrća: 1 mrkva, 1 luk, 1 mali celer i 3 lista celera, 1 i pol litra vode.
Ostali sastojci za juhu: 450g očišćene bundeve, sol, papar, pola žličice curryja, vrhnje za kuhanje, 3 režnja češnjaka, maslinovo ulje.

Priprema:
1. Povrće za temeljac nasjeckati i na srednje velike komade i kuhati sat vremena. Procijediti povrće i vodu.
2. Na maslinovu ulju popržiti češnjak narezan na kockice. Kad češnjak požuti, dodati bundevu nasjeckanu na kockice. Sve zajedno pržiti 10-ak minuta da bundeva malo omekša.
3. Dodati mrkvu i luk iz temeljca te 1 litru temeljca. Kuhati 15 minuta. Procijediti povrće i izmiksati u kašu te vratiti u juhu. Začiniti solju, paprom i curryjem.
4. Po želji dodati vrhnje za kuhanje.

Ps. Umjesto na maslinovu ulju bolje bi bilo koristiti bučino ulje. Nama je juha bila bolje drugi dan nakon što je ,,odležala''.


Oznake: juha od buče

<< Arhiva >>

Blog.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice Blog.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice Blog.hr kliknite na gumb "Slažem se".Slažem se