Tortilja košarice sa sirom i tikvicama

petak , 15.09.2017.

Uskoro brojim 30 pa razmišljam o nekakvoj proslavi na kojoj bih poslužila finger food zalogaje pa malo eksperimentiram u kuhinji. Jedan uspješan eksperiment su ove tortilja košarice s čijim se nadjevom možete igrati.Recept za košarice je recept za tijesto za tortilje samo pripremljeno na drukčiji način.
Sastojci za nadjev: 200g tikvice nasjeckane na kockice, 1 manji luk, 200g ABC sira, 1 jaje, sol i papar.
Sastojci za 8 košarica: 2 jogurta brašna, 1 žlica ulja, 1 žličica soli, pola jogurta mlake vode.


Priprema:
1. Nasjeckanu tikvicu popržiti na maslinovom ulju s lukom nasjeckanim na kolutove.
2. Sir pomiješati s jednim jajem i začiniti solju i paprom.
4. U posudu prosijati brašno te dodati sol, ulje i mlaku vodu.
5. Umijesiti tijesto i podijeliti na 8 kuglica.
6. Svaku kuglicu tijesta tanko razvaljati.
7. U kalup za mufine poslagati košarice, a u njih utisnuti razvaljano tijesto za tortilje. U svaku košaricu uliti nadjev od sira i jaja te po vrhu nadjev od tikvica i luka.
8. Peći u pećnici zagrijanoj na 200°C oko 25 minuta.

Možete ih jesti tople, nama su osobno bolje hladne.

Oznake: tortilje, tikvice, ABC

Internet kupovina - tipkovnica za laptop i zamjena iste

srijeda , 13.09.2017.

Ponovno jedan ne-recept i ne-putopis post, ali činilo mi se da bi moglo biti korisno pa zašto da ne podijelim svoje iskustvo.
Jučer mi je već nekoliko puta stigla obavijest na laptopu da je ekran uspješno oporavljen. Možda mi polako laptop ,,govori'' da ekran ,,umire''. To me ponukalo da pogledam je li moguće kupiti samo ekran i da si sama (čitaj muž) zamijenim to.
Laptop ima četiri godine, konstantno je uključen i jako se puno koristi pa nije ni čudo da dio po dio crkava. Bitno da mu ,,mozak'' radi, da ne treba unutra ništa još mijenjati i da je poprilično brz. Neki su dijelovi već,,umrli''. Najprije nas je napustio punjač, pokidale se žice, to smo kupili u trgovini jer je bio odmah dostupan. Onda su prošlo ljeto ,,umrla'' neka slova na tipkovnici - A, N i B. Skoro smo godinu dana živjeli bez njih i pisali pomoću dodirne tipkovnice koja se pojavi na zaslonu. Onda sam napokon odlučila da je vrijeme da se tipkovnica zamijeni. Tipkovnica se ne može kupiti u trgovini odmah kao punjač, već se može naručiti, treba mjesec dana da dođe, a cijena nove tipkovnice i ugradnje je 500kn. Što nije baš malo, pa sam ja malo škicnula na Youtube i onda tamo vidjela da to nije neka znanstvena fantastika i da se tipkovnica može naći za malo više od dvjesto kuna na Ebayu. Malo su skuplje tipkovnice prilagođene našim slavenskim jezicima zbog dijakritičkih znakova, dok su engleske inačice jeftinije pa treba pripaziti da se ne naruči kriva.
Dragi je bio malo skeptičan, ali ja sam odlučila riskirati.
Tipkovnicu smo naručili od proizvođača iz Kine KeySource_Lapparts i stigla je u roku od tjedan dana i još su bili tako ljubazni da su paket označili kao poklon u vrijednosti od 10 dolara kako ne bi eventualno platili carinu (a nismo ih to tražili).


I evo i videa (manje od dvije minute) kako je jednostavno zamijeniti tipkovnicu. Vjerujem da je tako i s laptopima drugih marki pa ako se netko susretne sa sličnim problemom ili da mu odumire neki drugi dio računala, neka najprije potraži na Youtubeu može li zamijeniti taj dio i koliko je to komplicirano. Na Ebayu se zamjenski dio lako pronađe i vrlo vjerojatno jeftinije, nego u trgovini, a možda i brže stigne kao u našem slučaju. Ne bih se čudila da i oni specijalizirani za prodaju i zamjenu računalnih dijelova naručuju tako iz Kine.

Oznake: internet, tehnologija

Preokrenuta kakao torta s kruškama

ponedjeljak , 11.09.2017.

Vraćam se ja mojim trivijalnim postovima - kuhanju! Kod nas je pravo jesensko vrijeme pa je pravi gušt uključiti malo pećnicu i ispeći nešto.
Kada sam krenula u pripremu ove torte, trebalo je malo drukčije izgledati. Trebao je to biti kolač s komadima krušaka na temelju bakinog recepta, a onda mi je dok sam miješala biskvit palo na pamet da umjesto u biskvit kruške posložim na dno.
Sastojci: 120g šećera, 1 vanilin šećer, 2 jaja, 120ml mlijeka (sobne temperature), 80ml suncokretovog ulja, 150g brašna, 50g gorkog kakaa, 1 prašak za pecivo, 1 čep ruma, 150g očišćenih i nasjeckanih krušaka (može i više).


Priprema:
1. Uključiti pećnicu na 180°C. Šećer pomiješati s vanilin šećerom i izmiksati s dva jaja.
2. Dodati mlijeko i ulje i izmiksati.
3. Dodati prosijano brašno s kakaom i praškom za pecivo.
4. Na kraju dodati čep ruma.
5. Premazati kalup torte s margarinom pa obložiti papirom za pečenje. Po dnu posložiti nasjeckane kruške te preliti biskvitom. Poravnati i staviti peći 25 minuta na 180°C.
6. Preokrenuti tortu i ostaviti da se ohladi do posluživanja.

Ps. Fotografije nisu baš, torta baš nije fotogenična, ali je zato jako ukusna (nestala u dva dana). Kako ne mogu naći punjač od fotoaparata (haha), slikana je mobitelom.

Oznake: torta, kruške, kakao

Bloganje

četvrtak , 07.09.2017.

Zašto blogati?
Kada sam počela pisati blog, bilo je to iz dosade i razonode. Odabrala sam vrlo trivijalne teme - kuhanje i pisanje putopisa jer su to tada bile teme koje su me najviše zanimale, a i danas su u fokusu mog zanimanja. Kako sam počela objavljivati, tako sam počela pratiti i blogove slične tematike i drage ljude koji su pratili moj blog.
Zašto ovo uopće pišem?
Zato jer se ne mogu načuditi kada mi netko ,,uleti'' na post s negativnim komentarom, odnosno još gore s komentarom vrijeđanja i omalovažavanja. Ne kažem da se svima mora sviđati što pišem, ali ne shvaćam svrhu negativnih komentara, a još manje kad netko vrijeđa i omalovažava nekoga. Zato sam i pisala o kuhanju i putovanjima jer je manja mogućnost takvih komentara - iako se i tada pojavi netko tko napiše da se to tako ne radi, da je šteta namirnice u takvom jelu, da što nisam vidjela tu neku važnu zgradu na putovanju pa sam uzalud tamo onda bila itd.
Oduvijek sam izbjegavala postove u kojima iznosim nekakva svoja uvjerenja (kao ovaj sada) ili postove na kakvu temu o kojoj ,,svi sve znaju'' jer se onda uvijek nađu neki koji će te popljuvati. Ne razumijem tu ljudsku potrebu da dođe na nečiji blog pa popljuje ti post?! Pa koja ti je svrha toga? Osobito mi je nejasno kad to radi osoba koja ,,te ne prati'' pa na temelju jednog posta zaključi kakav si i krene ti pisati ružne komentare.
Mnogo sam puta pročitala post koji mi je bez veze, s kojim se ne slažem ili me naljutio, ali nikada nisam komentirala. Što imam od toga da nekome pišem ružne komentare na njegov post? Ništa, pročitam, zaboravim i čitam dalje. Svatko pronađe ono što ga zanima i to čita i prati, a ono što te ne zanima ili ti ne paše - ignoriraj! Bit će bolje i tebi i autoru posta kojeg si odlučio vrijeđati!
Vraćam se pitanju s početka, zašto blogati? Zato da imaš slobodu izražavanja, ali ne i vrijeđanja drugih i njihovih djela.
Zato svaki negativan komentar ili vrijeđanje, brišem, pa neće netko na mojim postovima ,,liječiti svoje frustracije''!
Pozdrav svim blogerima!

Korisne FB grupe za mame

utorak , 05.09.2017.

U ovom se postu želim osvrnuti na vrlo korisne grupe za mame koje postoje na Facebooku. Neke od tih grupa vode educirane osobe i savjeti koje u toj grupi možete pronaći su vrlo kvalitetni i korisni.
Osobno je meni najkorisnija grupa Rodina SOS grupa za dojenje - vode ju educirane savjetnice za dojenje koje svaki dan pomažu mama savjetima vezanim za dojenje.
Ukoliko spadate u skupinu mama koje žele nositi svoje dijete u marami ili nosiljci svakako je korisna grupa Nošenje djece (Babywearing) koju vode educirane savjetnice za nošenje i gdje možete saznati u čemu sve možete nositi djecu, kako namjestiti dijete pri nošenju, koje su nosiljke ergonomski ispravne te gdje kupiti nosiljku, odnosno kod koje tete šivalice ih naručiti, a vjerujte, toliko ih ima da se nećete moći odlučiti.
Kada smo trebali krenuti s dohranom, uključila sam se u dvije grupe vezane uz tu temu:
Domaće kašice za bebe - grupa koju također vode educirane osobe za prehranu. U grupi se može saznati kojim se redoslijedom uvode namirnice u bebinu prehranu, sačuvati namirnice za zimu te recepti za kašice koje objavljuju druge mame.
Beba vođa dohrane - grupa koja propagira ideju da se djeci ne pripremaju kašice, već da se djeci prilagode obiteljski obroci.
Postoji i grupa sa savjetima o autosjedalicama - Rodini savjeti o autosjedalicama.
Treba li vam odjeća i oprema za bebu ili pak to isto želite prodati postoji i grupa koja služi za prodaju/kupnju - Moja beba - sve za djecu - oglasnik prodaje i potražnje dječje opreme.
Postoje i grupe za mame koje nisu specijalizirane za određenu temu, već u kojima možete saznati svašta, od korisnih informacija do bedastoća: Chat grupa Bebologija. S istom tematikom ima i regionalnih grupa pa tako ja pratim Zajednicu mama iz Istre.
Ima još grupa, ali ove su meni najkorisnije.

Internet kupovina - kupnja opreme za bebe

petak , 01.09.2017.

Malo drukčiji post i s drukčijom temom. Kako sam u siječnju postala mama, tako razmišljam i o širenju tema na blogu - o pokojem postu o bebama i sličnim temama. Tako sam se odlučila za ovaj post o kupnji opreme za bebe pa možda nekome posluži ovaj tekst.
Za vrijeme trudnoće otkrila sam sve čari kupovine preko interneta. Sve je počelo tako da sam istraživala gdje se nudi što od dječje opreme da bih tako otkrila kako kupovina preko interneta može biti povoljnija, nego kupovina u trgovini. Većina webshopova povremeno nudi akcije na cjelokupan asortiman ili pak na određene proizvode uz besplatnu dostavu. Jednostavno se preplatite na njihov newsletter i na mail vam stiže obavijest o akciji, samo treba pratiti i kupiti željeni proizvod po akcijskoj cijeni. Moram reći da sve što smo kupili i koristimo te ništa nije kupljeno uzaludno.
Moja preporuka za kupnju baby opreme: krevetić, komoda, putni krevetić (koji se može koristiti kao vrtić) i nosiljka kupljeni su u BabyCentru.






Najvažniji, a zasigurno najskuplji dio opreme - kolica - naručila sam preko Abrakadabre na nevjerojatnoj akciji i to je zasad jedan od webshopova s kojeg najčešće naručujem.


Naravno, to je samo dio opreme pa će u nekom sljedećem postu biti o ostatku opreme.
Napomena: ovaj tekst nije u svrhu reklame.

Oznake: beba, šoping, internet

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Blog.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice Blog.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice Blog.hr kliknite na gumb "Slažem se".Slažem se