Verona - 1. dio

subota , 26.09.2015.

Nakon razgleda Padove krenuli smo u Veronu. Verona je od Padove udaljena oko sat vožnje. Parkirali smo vrlo blizu centra grada i prednost našeg posjeta nedjeljom bila je ta da nismo morali platiti parking jer je nedjeljom besplatan. Ovo je bio moj drugi posjet Veroni i detaljniji s obzirom da sam prvi put kao srednjoškolka vidjela samo amfiteatar i balkon Romea i Julije.
Što vidjeti u Veroni:
Vrata Bra – na samom ulazu u središnji dio grada.


Prije dolaska na glavni trg – Muzej lapidarij Maffeiano.

Glavnim trgom Bra dominira amfiteatar iz prvog stoljeća poslije Krista.

Mi smo bili u ožujku kada se održao sajam cvijeća i ukrasnih biljaka.

Šećući kroz ulicu Mazzini dolazi se do Piazze delle Erbe.

Putokazi će vas onda odvesti do najveće atrakcije u Veroni – balkona Romea i Julije.

Usudila bih se reći da je ovaj balkon velika glupost kao i Mona Liza. Brdo ljudi se nagurava oko ove razvikane atrakcije.

Ovdje možete na više načina ,,obilježiti vašu ljubav'':
pisanjem po zidu

lokotima

i vrhunac civilizacije žvakaćom gumom.
Naravno, nije dovoljno potpisati se, zaključati ljubav i zalijepiti zajedničku žvaku punu ljubavi, treba dotaknuti Juliju za grudi i ljubav će biti vječna.

Još o drugim znamenitostima Verone u sljedećem postu.

Oznake: italija, Putovanja, verona

Marmelada od kupina i šljiva

subota , 19.09.2015.

Vrijeme je dozrijevanja kupina i šljiva pa sam odlučila sljubiti ovo voće u jednoj finoj marmeladi.
Sastojci: 600g šljiva (bez koštica), 600g kupina, 400g šećera, 1 želin.


Priprema:
1. Šljive usitniti mikserom pa dodati kupine i još usitniti. Pasirati smjesu šljiva i kupina.
2. Smjesu kupina i šljiva pomiješati s želinom pomiješanim s dvije žlice šećera. Staklenke staviti grijati u pećnicu zagrijanu na 100C.
3. Staviti kuhati i neprestano miješati. Čim zakuha dodati preostali šećer i kuhati dok se ne počne zgušnjavati.
4. Marmeladu uliti u prethodno zagrijane staklenke.

Oznake: marmelada, kupine, šljive

Padova – grad tržnica

srijeda , 16.09.2015.

Padova je poznata po svojim tržnicama pa smo je i mi tako i doživjeli kao grad tržnica.
Piazza della frutta – iliti tržnica voća, ali se na ovoj tržnici prodaje svašta bez obzira na naziv.


Trgom dominira ,,Palazzo della Ragione'' koji je u srednjem vijeku bio gradska vijećnica, a poznata je po tome što se na katu nalazi velika dvorana koja ima najveći krov bez stupova u Europi.

U unutrašnjosti velike zgrade ,,Palazzo della Ragione'' koja krasi ovaj trg nalaze se trgovine u kojima se mogu kupiti svježe meso, suhomesnati proizvodi, svježa tjestenina, razni sirevi, ribe itd.

Piazza delle erbe – iliti tržnica trava.

Najveći trg u Padovi jest Prato della Valle iz 18. stoljeća koji je smješten na otočiću, a okružuje ga bezbroj kipova.

Oko trga nalaze se brojni štandovi sa svime i svačime.

Središtem ovog trga dominira fontana.

U zajedničkom suživotu umjetnički kipovi, crkva i tržnica.

Još jedna poznata tržnica u Padovi jest Piazza dei Signori kojom dominira sat-kula.

Piazza del Duomo koja je dobila ime po katedrali.

/>

Oznake: Padova, Putovanja

Padova – znamenitosti

subota , 12.09.2015.

Nakon putopisa iz Pariza sada slijedi par putopisa s područja sjeverne Italije koju smo posjetili za proljetne praznike, ali zbog nedostatka vremena nisam stigla utipkati.
Padova je grad koji se nalazi 4o-ak kilometara od Venecije. Do Padove nam je iz središnje Istre trebalo oko 3 sata automobilom. Kako moja sestrična živi u Padovi, onda smo imali besplatan smještaj pa nemam neki smještaj za preporučiti.
U naše razgledavanje Padove krenuli smo sa sjevera grada.
Što vidjeti u Padovi:
Crkvu pustinjaka


Do crkve nalaze se i muzej, park sa skulpturama te ostaci starog rimskog amfiteatra.

Pogled na ovaj kompleks iz zraka (uslikano s plakata u blizini).

Takozvana grobnica Antenora – mitskog osnivača Padove.

Padova je i grad hodočasnika koji dolaze posjetiti baziliku sv. Antuna Padovanskog s prijelaza iz 13. u 14. stoljeće.

Uz baziliku nalaze se muzejski i samostanski prostori.


U Padovi se nalazi i najstariji botanički vrt na svijetu iz 16. stoljeća koji se nalazi i na popisu UNESCA.
Nažalost nismo imali dovoljno vremena koje bismo posvetili botaničkom vrtu pa smo to ostavili za naš sljedeći posjet Padovi.

U Padovi ima još ostataka zidina koje su okruživale grad pa su tako sačuvana i gradska vrata Altinate.

Padova je još poznata i po svojim trgovima i tržnicama, ali o tome u sljedećem postu.

Oznake: italija, putovanje

Svinjski file u umaku s paprikama

utorak , 01.09.2015.

Ideja za ručak s ljetnim namirnicama. Sastojci su samo nabrojani jer kada kuham nemam vremena vagati, a i sve dodajem otprilike.
Sastojci: svinjski file, paprike, feta sir, naribani edamer sir, umak od rajčica (šalša), sol, papar, čili papričica, origano, listovi bosiljka, maslinovo ulje.


Priprema:
1. Na zagrijano maslinovo ulje začinjeno jednom čili papričicom staviti peći papriku i meso.
2. Kada paprika i meso dobiju boju, začiniti solju i paprom te dodati umak od rajčica i feta sir.
3. Par minuta prije serviranja po mesu posuti naribani edamer sir da se rastopi.

Oznake: paprike, svinjetina

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Blog.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice Blog.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice Blog.hr kliknite na gumb "Slažem se".Slažem se