Louvre i njegovo muzejsko blago

četvrtak , 30.07.2015.

Drugi dan našeg boravka u Parizu bio je posvećen obilasku jednog od najpoznatijih svjetskih muzeja: Louvreu. Iako je bila subota i čitala sam naveliko o tome kako se po sat – dva čeka za ulazak u muzej, a onda isto toliko i za kupnju karte, odlučili smo riskirati. Muzej radi od 9 do 18 svakim danom osim utorka. Stigavši oko 9 i pol ispred poznate staklene piramide, ostali smo ugodno iznenađeni – red je činilo oko 30-ak ljudi što je značilo da ćemo u roku od 5 minuta ući u muzej. Još nam je 5 minuta trebalo za kupnju karata – 15 € je cijena ulaznice i nakon samo 10 minuta provedenih čekajući u redu mogli smo krenuti u razgledavanje ovog famoznog muzeja.


Louvre je prvotno sagrađen kao utvrda. Krajem 12. stoljeća dao ga je sagraditi kralj Luj August prije svog odlaska u 3. križarski rat, a trebao je obraniti grad dok je on bio u pohodu. Kroz stoljeća se utvrda mijenjala, rušila, nadograđivala, a muzej postaje 1793. Dio kompleksa nestao je u požaru 1871., a 1981. započeo je projekt ,,Grand Louvre'' koji je završen 1993. Tada je muzej poprimio izgled koji ima danas izgradnjom male i velike staklene piramide. Muzej obuhvaća antičku građu Istoka i Bliskog istoka, Egipta, Grčke, Rima, Mediterana, islamsku umjetnost, slikarska i kiparska umjetnička djela, umjetnička djela iz Azije, Afrike, Oceanije i Amerike smještena u tri paviljona: Richelieu, Sully i Denon.

Odlučili smo krenuti od paviljona Denon pa prema Sully i naposljetku Richelieu.
Prvo poznato umjetničko djelo koje smo vidjeli: Nika iz Samotrake.

Na prvom katu paviljon Denon nalaze se slikarska djela talijanskih, francuskih i španjolskih slikara.

U ovom se paviljonu nalazi i jedna od najpoznatijih svjetskih slika Da Vincijeva Mona Lisa - po mom mišljenju precijenjena. Oko te slike koja se čuva u staklu, ograđene i pod zaštitom čuvara, bila je jedna od najvećih gužvi u muzeju.

Moram priznati da su meni općenito slikarska djela dosadna, a puno su mi zanimljivije skulpture i monumentalna djela. U prizemlju paviljona Denon nalaze se umjetnička djela iz Afrike, Azije, Oceanije i Amerike. Poprilično zanimljiva djela koja se podosta razlikuju od umjetničkih djela Europe, sjeverne Afrike i Bliskoga istoka.

Tu smo neočekivano vidjeli i nešto što nas je u potpunosti oduševilo - skulpturu sa Uskršnjeg otoka poznatu pod nazivom moai.

Na istom katu nalaze se i poznata kiparska djela kao Michellangelov Umirući rob:

U prostorima paviljona Denon nalaze se etruščanska i rimska antička djela pa tako i poznati etruščanski sarkofag:

Tu smo se nagledali bisti poznatih i nepoznatih Rimljana, golih i odjevenih božanstava.

Od kraja 2012. godine postoji i izložbeni prostor posvećen islamskoj umjetnosti.

U mezaninu paviljona Sully može se razgledati srednjovjekovni Louvre:

U prizemlju i na prvom katu paviljona Sully može se uživati u egipatskoj umjetnosti:
Kroz paviljone Sully i Richelieu u prizemlju se prostiru umjetnička djela Bliskog istoka, antičkog Iraka i Mezopotamije:I za kraj još malo kipova iz dvorana Cour Marly i Cour Puget u paviljonu Richelieu:


Ovaj je muzej zasigurno jedan od najljepših muzeja koje sam posjetila.

Oznake: Pariz

<< Arhiva >>

Blog.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice Blog.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice Blog.hr kliknite na gumb "Slažem se".Slažem se