Potkovice

nedjelja , 21.12.2014.

Obožavam ovo predbožićno vrijeme pečenja kolača, posebno me veseli pečenje suhih kolača jer je to nekako rezervirano baš za ovo vrijeme. Danas donosim jedan klasični recept, a to su potkovice od oraha.


Sastojci:
v 140g šećera,
v 250g maslaca/margarina,
v 420g brašna,
v 2 jaja,
v 2 vanilin šećera,
v 200g mljevenih oraha.



Priprema:
1. U posudu staviti brašno, šećer pomiješan s vanilin šećerom, mljevene orahe, maslac podijeljen na komadiće te jaja i umijesiti tijesto.
2. Od tijesta oblikovati tanke prutiće i rezati potkovice.
3. Peći na 180C otprilike 15 minuta. Nakon pečenja posuti šećerom u prahu.


Oznake: orasi

Prhki kolač s kremastom čokoladom

nedjelja , 14.12.2014.

Ovaj je kolač varijacija na temu kolača s čokoladom i posipom, ali kremastija verzija. Kolač nije baš fotogeničan, ali je ova čokoladna krema odlična osobito ako ne volite preslatke čokoladne kreme jer u ovu kremu ne ide šećer.



Sastojci za prhko tijesto:
x 300g brašna,
x 1 jaje
x 100g maslaca/margarina,
x 100g šećera,
x 1 vanilin šećer,
x 1 žličica praška za pecivo.

Sastojci za nadjev:
x 200g gorke čokolade,
x 200ml slatkog vrhnja,
x 1 jaje,
x 125 g svježeg krem sira,
x 1 žličica gustina.

Priprema:
1. Gorku čokoladu rastopiti na pari i ostaviti da se ohladi.
2. Pomiješati brašno s praškom za pecivo te dodati šećer pomiješan s vanilin šećerom, jaje i maslac. Umijesiti glatko tijesto i ostaviti ga u hladnjaku oko pola sata.
3. U međuvremenu pripremiti nadjev. Jaje pomiješati s krem sirom te dodati slatko vrhnje, otopljenu čokoladu i gustin.
4. Tijesto ravnomjerno rasporediti po limu te preliti nadjevom. Peći na 180C oko 40 minuta.

Oznake: čokolada, prhko tijesto

Bakin cimet kolač

subota , 06.12.2014.

Već se neko vrijeme pripremam povratku pisanja bloga, ali nikako da nađem vremena. Što sam starija, imam manje vremena pa shodno tome danas donosim jedan brzi i jednostavan bakin recept.



Sastojci:
x 2 jogurta mljevenih oraha,
x 2 jogurta naribanih jabuka,
x 3 jaja,
x 2 jogurta brašna,
x 1 i pol jogurta šećera,
x 1 prašak za pecivo,
x 2 žličice cimeta.

Priprema:
1. Jaja pomiješati sa šećerom. Dodati brašno pomiješano s praškom za pecivo. Dodati naribane jabuke pa mljevene orahe. Na kraju dodati 2 žličice cimeta.
2. Rasporediti po limu za pečenje te peći u pećnici unaprijed zagrijanoj na 180C oko 20 minuta.
3. Nakon pečenja ohladiti i posipati šećerom u prahu.


Oznake: jabuke, cimet, orasi

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Blog.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice Blog.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice Blog.hr kliknite na gumb "Slažem se".Slažem se