Lagani kolač s jabukama

nedjelja , 27.04.2014.

Nakon kremastih uskršnjih kolača uvijek se zaželim jednostavnih i laganih kolača. Tako je i ovaj kolač lagan i jednostavan kako po okusu tako i po načinu pripreme. Rađen je prema receptu za kolač s trešnjama.


Sastojci za biskvit:
x 5 jaja,
x 200g šećera,
x1 vanilin šećer,
x 200g brašna,
x 1 žličica praška za pecivo,
x 200g omekšanog maslaca/margarina.


Sastojci za nadjev i ukrašavanje:
x 200g naribanih jabuka (otprilike dvije jabuke srednje veličine),
x pola male žličice cimeta (odnosno po želji),
x šećer u prahu za posipanje.


Priprema:
1. Naribati jabuke. Jabuke malo zagrijati u tavi da puste sok. Ocijediti jabuke od soka.
2. Jaja pomiješati sa šećerom i vanilin šećerom. Dodati omekšani maslac pa zatim brašno pomijeašno s praškom za pecivom. Miješati da se dobije glatka smjesa. Naribane jabuke pomiješati s cimetom.
3. Dvije trećine gustog biskvita uliti u pravokutni kalup. Namazati naribanim jabukama. Ostatak biskvita nanijeti po jabukama.
4. Peći oko 25 minuta u pećnici zagrijanoj na 180C.
5. Kolač ohladiti i posuti šećerom u prahu.


Pinca s dodatkom čokolade

subota , 19.04.2014.

Nakon kraće pauze, vraćam se s prigodnim uskršnjim kolačem – pincom. Odlučila sam se za već isprobani recept samo sam ovaj put smanjila sastojke i dodala čokoladu da malo obogati okus.



Sastojci:
x 400g brašna,
x 2 jaja,
x 100g šećera,
x 1 vanilin šećer,
x 100g margarina,
x 16 svježeg kvasca,
x čep ruma,
x naribana korica limuna,
x pola šake nasjeckane čokolade (može i više).

Premaz:
x 1 žutanjak,
x malo krupnog šećera.
Od ovih sastojaka dobiju se tri male pince.



1. Najprije otopiti svježi kvasac s jednom žličicom šećera i malo mlake vode i ostaviti da se diže.
2. U posudu staviti sve sastojke (osim čokolade) i umijesiti tijesto. Pokriti krpom, ostaviti na toplom i ostaviti da se diže oko sat vremena.
3. Ponovno malo mijesiti tijesto, podijeliti u tri dijela. Kako uobičajeno pinca ide bez čokolade, ja sam u sam jedan dio stavila čokoladu i to u sredinu. Pince po vrhu prerezati u obliku križa/slova X. Ostavila da se diže još sat vremena.
4. Pince premazati žutanjkom i posipati krupnim šećerom. Onu u koju sam stavila čokoladu posipala sam po vrhu čokoladom.
5. Pince peći 30 minuta u pećnici unaprijed zagrijanoj na 180°C.



Uz ove pince želim svima sretan Uskrs.


Oznake: pinca, čokolada

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Blog.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice Blog.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice Blog.hr kliknite na gumb "Slažem se".Slažem se