Recepti, putopisi, priče... by Amaterka

27.04.2014., nedjelja

Lagani kolač s jabukama

Nakon kremastih uskršnjih kolača uvijek se zaželim jednostavnih i laganih kolača. Tako je i ovaj kolač lagan i jednostavan kako po okusu tako i po načinu pripreme. Rađen je prema receptu za kolač s trešnjama.

Sastojci za biskvit:
x 5 jaja,
x 200g šećera,
x1 vanilin šećer,
x 200g brašna,
x 1 žličica praška za pecivo,
x 200g omekšanog maslaca/margarina.


Sastojci za nadjev i ukrašavanje:
x 200g naribanih jabuka (otprilike dvije jabuke srednje veličine),
x pola male žličice cimeta (odnosno po želji),
x šećer u prahu za posipanje.


Priprema:
1. Naribati jabuke. Jabuke malo zagrijati u tavi da puste sok. Ocijediti jabuke od soka.
2. Jaja pomiješati sa šećerom i vanilin šećerom. Dodati omekšani maslac pa zatim brašno pomijeašno s praškom za pecivom. Miješati da se dobije glatka smjesa. Naribane jabuke pomiješati s cimetom.
3. Dvije trećine gustog biskvita uliti u pravokutni kalup. Namazati naribanim jabukama. Ostatak biskvita nanijeti po jabukama.
4. Peći oko 25 minuta u pećnici zagrijanoj na 180C.
5. Kolač ohladiti i posuti šećerom u prahu.



- 11:04 - Komentari (4) - Isprintaj - #

19.04.2014., subota

Pinca s dodatkom čokolade

Nakon kraće pauze, vraćam se s prigodnim uskršnjim kolačem – pincom. Odlučila sam se za već isprobani recept samo sam ovaj put smanjila sastojke i dodala čokoladu da malo obogati okus.


Sastojci:
x 400g brašna,
x 2 jaja,
x 100g šećera,
x 1 vanilin šećer,
x 100g margarina,
x 16 svježeg kvasca,
x čep ruma,
x naribana korica limuna,
x pola šake nasjeckane čokolade (može i više).

Premaz:
x 1 žutanjak,
x malo krupnog šećera.
Od ovih sastojaka dobiju se tri male pince.



1. Najprije otopiti svježi kvasac s jednom žličicom šećera i malo mlake vode i ostaviti da se diže.
2. U posudu staviti sve sastojke (osim čokolade) i umijesiti tijesto. Pokriti krpom, ostaviti na toplom i ostaviti da se diže oko sat vremena.
3. Ponovno malo mijesiti tijesto, podijeliti u tri dijela. Kako uobičajeno pinca ide bez čokolade, ja sam u sam jedan dio stavila čokoladu i to u sredinu. Pince po vrhu prerezati u obliku križa/slova X. Ostavila da se diže još sat vremena.
4. Pince premazati žutanjkom i posipati krupnim šećerom. Onu u koju sam stavila čokoladu posipala sam po vrhu čokoladom.
5. Pince peći 30 minuta u pećnici unaprijed zagrijanoj na 180°C.



Uz ove pince želim svima sretan Uskrs.


Oznake: pinca, čokolada


- 12:31 - Komentari (7) - Isprintaj - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

< travanj, 2014 >
P U S Č P S N
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30        

Prosinac 2017 (7)
Studeni 2017 (8)
Listopad 2017 (3)
Rujan 2017 (6)
Kolovoz 2017 (1)
Lipanj 2017 (1)
Srpanj 2016 (3)
Prosinac 2015 (3)
Studeni 2015 (2)
Listopad 2015 (6)
Rujan 2015 (5)
Kolovoz 2015 (6)
Srpanj 2015 (2)
Veljača 2015 (1)
Siječanj 2015 (1)
Prosinac 2014 (3)
Srpanj 2014 (2)
Lipanj 2014 (2)
Svibanj 2014 (5)
Travanj 2014 (2)
Ožujak 2014 (2)
Veljača 2014 (1)
Siječanj 2014 (5)
Prosinac 2013 (4)
Studeni 2013 (7)
Listopad 2013 (1)
Rujan 2013 (1)
Kolovoz 2013 (3)
Srpanj 2013 (6)
Svibanj 2013 (1)
Travanj 2013 (1)
Veljača 2013 (1)
Siječanj 2013 (3)
Prosinac 2012 (2)
Kolovoz 2012 (2)
Srpanj 2012 (7)
Lipanj 2012 (8)
Svibanj 2012 (11)
Travanj 2012 (7)
Ožujak 2012 (9)
Veljača 2012 (9)
Siječanj 2012 (13)
Prosinac 2011 (11)
Studeni 2011 (7)
Listopad 2011 (10)
Rujan 2011 (4)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
OYO.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

PUTOPISI

PRIČE I OSTALI TEKSTOVI