Čokoladni kolač s jabukama

petak , 29.11.2013.

Bio je ovo naporan tjedan pa nikako da objavim ovaj klasičan i jednostavan recept za kolač s jabukama. U kuhinji već neko vrijeme promatram jabuke i sestru zezam kako ću napraviti kolač s jabukama na što je ona negodovala s obzirom da ne voli kolače s jabukama. Nisam htjela odustati od kolača s jabukama pa sam se odlučila ''sakriti'' jabuke u kolaču, a zbog sestre napravila sam još i tiramisu ukoliko ovaj s jabukama ''ne prođe''. Sestra je ne znajući pojela kolač i svidio joj se zbog sočnosti i čokolade. Na kraju je ovaj kolač nestao prije nego tiramisu. Kao ishodišni recept uzela sam bakin recept za kolač s jabukama, a dodala sam čokoladu.


Sastojci za biskvit:
x 2 jaja,
x 1 jogurt šećera,
x pola jogurta ulja,
x 2 jogurta brašna,
x pola jogurta mlijeka,
x 1 vanilin šećer,
x 1 prašak za pecivo
x 100g čokolade,
x 200g naribane jabuke (2 manje jabuke),
x malo cimeta po želji, ja sam stavila dvije žličice.

Sastojci za glazuru:
x 3 žlice šećera,
x 100g čokolade,
x 3 žlice vode,
x 80g maslaca.
Priprema:
1. Rastopiti čokoladu na pari i ostaviti da se ohladi.
2. Jaja pomiješati sa šećerom i vanilin šećerom. Dodati brašno pomiješano s praškom za pecivo. Miješati pa dodati mlijeko i ulje. Na kraju dodati rastopljenu čokoladu i naribane jabuke. Dodati cimet po želji.
3. Smjesu uliti u kalup te peći u unaprijed zagrijanoj pećnici na 180C 20 minuta.
4. Vodu, šećer i čokoladu rastopiti na laganoj vatri. Dodati maslac na listiće i rastopiti ga. Preliti preko kolača.
5. Ostaviti da se ohladi.

Oznake: jabuke, čokolada

Pita s Nutellom

srijeda , 20.11.2013.

Već sam pisala da volim kolače i torte s prhkim tijestom zbog lakoće i brzine pravljenja. Ova je pita jedan od takvih jednostavnih i brzih recepata. Umijesi se tijesto, a dok se tijesto hladi izmiješa se nadjev i onda sve u kalup. Pečenje, malo hlađenja i degustacija.


Sastojci za prhko tijesto:
x 300g brašna,
x 90g maslaca/margarina,
x 100g šećera,
x 1 jaje,
x 1 vanilin šećer,
x 1 žličica praška za pecivo.


Sastojci za nadjev:
x 150g Nutelle,
x 200ml vrhnja za šlag,
x 1 jaje.


Priprema:
1. Jaje istući sa šećerom pomiješanim s vanilin šećerom. Dodati maslac i brašno pomiješano s praškom za pecivom. Od tijesta oblikovati kuglu, umotati u prozirnu foliju i staviti u hladnjak da se stisne na pola sata.
2. U međuvremenu pripremiti nadjev: jaje pomiješati sa slatkim vrhnjem te dodati Nutellu.
3. Dio tijesta utisnuti u kalup, a dio tijesta staviti uz rub tijesta i pritisnuti uz stjenku kalupa da se dobije ograda, visoka otprilike 2 cm.
4. Nadjev uliti u tijesto.
5. Peći oko 35 minuta u pećnici zagrijanoj na 180°C.
6. Ostaviti pitu da se ohladi pa poslužiti.
Ps. Ja sam jednu manju količinu tijesta posula po nadjevu, ali je to samo narušilo estetski dojam pite.

Oznake: nutella, prhko tijesto

Trakošćan i krapinski neandertalci

subota , 16.11.2013.

U listopadu smo ponovno bili na još jednoj ''udaljenoj'' svadbi, u Hrvatskom zagorju. Mogli bi se naviknuti na ovakve svadbe gdje se spava po hotelima, a usput ide i na izlet. Uspjeli smo razgledati dvorac Trakošćan i Muzej krapinskih neandertalaca.
Trakošćan
Dvorac Trakošćan, najprije mala srednjovjekovna utvrda nastala u 14. stoljeću, često je mijenjao vlasnike sve do 16. stoljeća kada pada u ruke hrvatske plemićke obitelji Drašković.


U 20. stoljeću osnovana je muzejska ustanova.

Dvorac je zaista prekrasan.

Nakon obilaska Trakošćana, uputili smo se prema Krapini i Muzeju krapinskih neandertalaca.
prije muzeja, park skulptura

Muzej je moderan, odmah na ulazu može se pogledati kratki ''igrani'' film koji prikazuje kako su živjeli neandertalci. Muzej je osmišljen kao putovanje kroz vrijeme, na svakom koraku nalaze se računala osjetljiva na dodir pa se posjetitelji mogu okušati u kvizu znanja o izloženim eksponatima, fotografirati s posebnom pozadinom ili pak saznati još pokoju zanimljivost.


spomenik Dragutinu Gorjanoviću-Krambergeru

i za kraj krapinski neandertalci

Oznake: izlet

Bakin kolač od jogurta s komadićima čokolade

utorak , 12.11.2013.

Nakon niza putopisa iz Bosne slijedi jedan jednostavan recept. Moram priznati da dugo nisam ništa ni slanog ni slatkog kuhala (zbog stručnog ispita) pa sam nekako izgubila inspiraciju. Zato sam odlučila posegnuti za jednim bakinim jednostavnim receptom. U njenoj knjižici recept stoji pod imenom Kolač jogurt (Daisy). Napravila sam samo jednu izmjenu umjesto voća dodala sam gorku čokoladu.


Sastojci:
x čvrsti jogurt,
x 1 čaša (prazan jogurt) šećera,
x 2 čaše brašna,
x ˝ čaše ulja,
x 1 prašak za pecivo,
x 1 vanilin šećer,
x 2 jaja,
x 90g gorke čokolade.

Priprema:
1. Jaja pomiješati sa šećerom i vanilin šećerom. Dodati brašno pomiješano s praškom za pecivo. Miješati pa dodati jogurt te ulje. Na kraju dodati isjeckanu gorku čokoladu.
2. Smjesu uliti u kalup te peći u unaprijed zagrijanoj pećnici na 180C 20 minuta.
3. Ostaviti da se ohladi i posuti šećerom u prahu.

Kolač se jednostavno priprema, sastojci su uobičajeni te je ukusan i lagan i sigurno će brzo nestati.

Oznake: jogurt, čokolada

Avantura u Bosni – Mostar i Međugorje

subota , 09.11.2013.

Nakon jutarnje šetnje Sarajevom uputili smo se u Mostar. Mostar je grad koji nas je najviše dojmio u cijeloj Bosni (i Hercegovini). Stari grad i Stari most su prekrasni.
Imali smo sreće pa smo parkirali nekih sto metara od Staroga mosta.


Karađozbegova džamija


prema Starom mostu

pogled na Stari most

prije Starog mosta podsjetnik na pad Jugoslavije

uz Stari most nalazi se ''kuća skakača'' sa Starog mosta

na mostu

s druge strane mosta

po starom dijelu grada

Ručali smo u jednom restoranu uz obalu Neretve s pogledom na Stari most i restorane s druge strane. Dok smo čekali ručak, svjedočili smo skoku sa Starog mosta u Neretvu.

Bili smo zadovoljni jelom. Jeli smo ćevape i pljeskavicu s kajmakom.

Nakon Mostara uputili smo se prema našem zadnjem odredištu: Međugorju. Dosta smo se gubili po Međugorju, a mjesto je maleno.
početak križnog puta

uspon

na vrhu

pogled na Međugorje

Prilično smo se brzo uspinjali prema vrhu jer smo imali malo vremena, bilo je četiri sata popodne, a mi smo se trebali vratiti u Istru do nekog pristojnog sata. S obzirom da smo samo dva dana imali za ''istraživanje'' Bosne (i Hercegovine), prilično smo zadovoljni što smo uspjeli posjetiti najpoznatija mjesta (Jajce, Sarajevo, Mostar i Međugorje).

Oznake: Bosna i Hercegovina

Avantura u Bosni – Sarajevo

utorak , 05.11.2013.

Nakon razgleda Jajca, krenuli smo prema Sarajevu. Na putu za Sarajevo ugledali smo ''bosansku piramidu''.


U Sarajevu smo proveli samo jedno poslijepodne i jutro pa nismo stigli puno toga obići. Bili smo smješteni u Hotelu Hayat koji se nalazi dvije minute od Baščaršije. Hotel sam kao i uvijek rezervirala preko Hostelscluba (32€ noćenje za dvije osobe).
Odmah nakon smještaja u hotel, krenuli smo u razgledavanje Sarajeva.
Začudili smo se kad smo ugledali pse lutalice u strogom centru grada.

Prema Baščaršiji.

Sebilj

Begova džamija








Katedrala srca Isusova


Gazi Husrev Beg Hamam


Saborna crkva presvete Bogorodice


Gradska tržnica


Vječna vatra


Latinska ćuprija

Oznake: Bosna i Hercegovina

Avantura u Bosni – Jajce

petak , 01.11.2013.

Jutro nakon svadbe krenuli smo u ,,istraživanje'' Bosne.

Prvo odredište bilo je Jajce. Odmah, ću reći da nas je Jajce oduševilo, osobito tvrđava. Grad Jajce se nalazi na uzvišenju pa je zbog oblika jaja dobio i ime Jajce. Prvi spomen Jajca datira iz 1396. i veže se za vojvodu Hrvoja Vukčića Hrvatinića. Krajem 14. i početkom 15. stoljeća dolazi do naglog procvata Jajca. Za vrijeme vladavine Tvrtak Tvrtkovića Jajce postaje kraljevski grad. U Jajcu je u 15. stoljeću okrunjen posljednji bosanski kralj Stjepan Tomašević. Osmanlije su Jajce osvojile 1463., nakon čega je oslobođen od mađarske vojske, a nakon Mohačke bitke (1526.) definitivno potpada pod osmansku vlast.



Ulaz u stari grad.


Crkva sv. Marije s tornjem sv. Luke je za vrijeme Sulejmanove vladavine pretvorena u džamiju pa je preimenovana Ženska džamija.


U blizini se nalazi Sahat-kula koja je podignuta u srednjem vijeku i na kojoj se nalazi i sat.


Pogled od Sahat-kule prema tvrđavi.


Ulaz u katakombe.


Katakombe su vjerojatno izgrađene na prijelazu iz 14. u 15. stoljeće kao grobnica obitelji Hrvatinić.
U katakombama je 1943. boravio i radio Tito. Jajce je važan grad jugoslavenske povijesti s obzirom da je u Jajcu bilo II. zasjedanje AVNOJ-a na čijim je odlukama utemeljena Jugoslavija.


Nakon obilaska katakombi, krenuli smo se uspinjati prema tvrđavi.


Tvrđava je sagrađena do sredine 14. stoljeća.


Nekoliko fotografija unutar tvrđave.






Još nekoliko fotografija iz starogradske jezgre Jajca.






U Jajcu smo odlično i jeftino jeli.


I ,,družili se'' s ovom ptičicom

Oznake: Bosna i Hercegovina

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Blog.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice Blog.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice Blog.hr kliknite na gumb "Slažem se".Slažem se