Focaccia s bosiljkom i feta sirom

ponedjeljak , 19.08.2013.

Focaccia je odlična zamjena za sendviče jer ju možete prerezati i nadjenuti čime god želite, a možete dodati: sir, masline, rajčice, povrće - i sve zajedno ispeći.
Tijesto za focacciu je isto kao i za kruh samo se drukčije oblikuje tijesto i stavi se premaz.



Sastojci za tijesto:
x500g brašna,
x pola kocke svježeg kvasca (ili 1 kvasac u prahu),
x 1 žlica soli,
x 3 žlice ulja,
x mlaka voda,
x žličica šećera.

Sastojci za premaz:
x maslinovo ulje,
x listići bosiljka,
x feta sir.



Priprema:
1. Svježi kvasac rastopiti u mlakoj vodi sa šećerom i ostaviti da se digne.
2. U brašno dodati ulje i sol te otopljeni kvasac. Mijesiti da bude mekano tijesto, ne dodavati previše brašna.
3. Tijesto pokriti i ostaviti da se diže na toplom oko pola sata.
4. Za premaz pomiješati malo maslinova ulja, feta sira i bosiljka iskidanog na komadiće.
5. Tijesto oblikovati u okrugle ili ovalne oblike visoke oko 1 cm. Tijesto probockati i premazati premazom te ostaviti da se još 20-ak minuta diže.
6. Pećnicu zagrijati na 200C i peći oko 20-30 minuta, ovisno koliko ste veliku focacciu oblikovali.



© Amaterka. Sva prava pridržana.

Pizza Caprese i čokoladni kolač s bananom

ponedjeljak , 12.08.2013.

Trebalo je iskoristiti mozzarellu kojoj je trebao isteći rok trajanja i bananu koja je počela truljeti pa su tako nastali ova jednostavna pizza i kolač.



Kolač je vrlo jednostavan i brz za pripremu, a pogodan za nošenje na more.
Recept je nastao prilagodbom recepta s linka.

Sastojci:
x 100g šećera,
x 50 g mekanog maslaca,
x 1 zrela banana,
x 2 jaja,
x 1 žličica praška za pecivo,
x 1 vanilin šećer,
x 100g brašna,
x 100g crne čokolade.



Priprema:
1. Rastopiti čokoladu. ( Ja sam je pustila da se rastopi na suncu.)
2. U posudu s rastopljenom čokoladom dodati maslac, pomiješani šećer s vanilin šećerom i izmiksati. Dodati komadiće banane izmiksati. Dodajte jedno po jedno jaje i miksati, a na kraju dodati i brašno pomiješano s praškom za pecivo.
3. Uliti smjesu u lim za pečenje.
4. Peći 15 minuta u pećnici unaprijed zagrijanoj na 180°C.



©Amaterka. Sva prava pridržana.

Pita sa sirom i limunom

srijeda , 07.08.2013.

Ne znam kako preživljavate ove vrućine, ali ja jedva pa se ne približavam ni štednjaku ni laptopu. Ova pita/torta ''stoji'' na fejsu već tjedan dana pa sam danas odlučila da je krajnje vrijeme da se pojavi i na blogu. Jednostavna pita, a nakon što se dobro ohladi u hladnjaku i osvježavajuća. Meni su među dražima kolači i torte od prhkog tijesta jer se tijesto brzo umijesi, a dok se ''hladi'' u hladnjaku vrlo se brzo pripremi i nadjev onda se sve lijepo utisne u kalup, sve zajedno ispeče i nakon što se ohladi se degustira. Nema ni hlađenja biskvita, ni preciznog prepolovljavanja biskvita pa hlađenja kreme pa ukrašavanja itd. Samo umijesi, nadjeni, ispeci i ohladi. Počela sam pisati gluposti od prevelikog izlaganja suncu, evo recepta:



Sastojci za tijesto:
x 300g brašna,
x 1 žličica praška za pecivo,
x 100g šećera,
x 1 vanilin šećer,
x 140g maslaca,
x 1 jaje.

Sastojci za nadjev:
x 100g šećera,
x 1 vanilin šećer,
x 500g svježeg sira,
x 2 jaja,
x sok jednog limuna,
x korica jednog limuna.




Priprema:
1. Jaje istući sa šećerom pomiješanim s vanilin šećerom. Dodati maslac i brašno pomiješano s praškom za pecivom. Od tijesta oblikovati kuglu, umotati u prozirnu foliju i staviti u hladnjak da se stisne na pola sata.
2. U međuvremenu pripremiti nadjev: svježi sir pomiješati sa šećerom , vanilin šećerom, jajima, sokom i naribanom koricom limuna.
3. Dio tijesta utisnuti u kalup, a dio tijesta staviti uz rub tijesta i pritisnuti uz stjenku kalupa da se dobije ograda, visoka otprilike 2 cm.
4. Nadjev uliti u tijesto.
5. Peći oko 45 minuta u pećnici zagrijanoj na 180°C.
6. Ostaviti pitu u hladnjaku da se ohladi pa poslužiti.




© Amaterka. Sva prava pridržana.

Oznake: prhko tijesto, svježi sir, limun

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Blog.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice Blog.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice Blog.hr kliknite na gumb "Slažem se".Slažem se