Recepti, putopisi, priče... by Amaterka

19.08.2013., ponedjeljak

Focaccia s bosiljkom i feta sirom

Focaccia je odlična zamjena za sendviče jer ju možete prerezati i nadjenuti čime god želite, a možete dodati: sir, masline, rajčice, povrće - i sve zajedno ispeći.
Tijesto za focacciu je isto kao i za kruh samo se drukčije oblikuje tijesto i stavi se premaz.


Sastojci za tijesto:
x500g brašna,
x pola kocke svježeg kvasca (ili 1 kvasac u prahu),
x 1 žlica soli,
x 3 žlice ulja,
x mlaka voda,
x žličica šećera.

Sastojci za premaz:
x maslinovo ulje,
x listići bosiljka,
x feta sir.



Priprema:
1. Svježi kvasac rastopiti u mlakoj vodi sa šećerom i ostaviti da se digne.
2. U brašno dodati ulje i sol te otopljeni kvasac. Mijesiti da bude mekano tijesto, ne dodavati previše brašna.
3. Tijesto pokriti i ostaviti da se diže na toplom oko pola sata.
4. Za premaz pomiješati malo maslinova ulja, feta sira i bosiljka iskidanog na komadiće.
5. Tijesto oblikovati u okrugle ili ovalne oblike visoke oko 1 cm. Tijesto probockati i premazati premazom te ostaviti da se još 20-ak minuta diže.
6. Pećnicu zagrijati na 200C i peći oko 20-30 minuta, ovisno koliko ste veliku focacciu oblikovali.



© Amaterka. Sva prava pridržana.
- 14:51 - Komentari (5) - Isprintaj - #

12.08.2013., ponedjeljak

Pizza Caprese i čokoladni kolač s bananom

Trebalo je iskoristiti mozzarellu kojoj je trebao isteći rok trajanja i bananu koja je počela truljeti pa su tako nastali ova jednostavna pizza i kolač.



Kolač je vrlo jednostavan i brz za pripremu, a pogodan za nošenje na more.
Recept je nastao prilagodbom recepta s linka.

Sastojci:
x 100g šećera,
x 50 g mekanog maslaca,
x 1 zrela banana,
x 2 jaja,
x 1 žličica praška za pecivo,
x 1 vanilin šećer,
x 100g brašna,
x 100g crne čokolade.



Priprema:
1. Rastopiti čokoladu. ( Ja sam je pustila da se rastopi na suncu.)
2. U posudu s rastopljenom čokoladom dodati maslac, pomiješani šećer s vanilin šećerom i izmiksati. Dodati komadiće banane izmiksati. Dodajte jedno po jedno jaje i miksati, a na kraju dodati i brašno pomiješano s praškom za pecivo.
3. Uliti smjesu u lim za pečenje.
4. Peći 15 minuta u pećnici unaprijed zagrijanoj na 180°C.



©Amaterka. Sva prava pridržana.
- 10:42 - Komentari (5) - Isprintaj - #

07.08.2013., srijeda

Pita sa sirom i limunom

Ne znam kako preživljavate ove vrućine, ali ja jedva pa se ne približavam ni štednjaku ni laptopu. Ova pita/torta ''stoji'' na fejsu već tjedan dana pa sam danas odlučila da je krajnje vrijeme da se pojavi i na blogu. Jednostavna pita, a nakon što se dobro ohladi u hladnjaku i osvježavajuća. Meni su među dražima kolači i torte od prhkog tijesta jer se tijesto brzo umijesi, a dok se ''hladi'' u hladnjaku vrlo se brzo pripremi i nadjev onda se sve lijepo utisne u kalup, sve zajedno ispeče i nakon što se ohladi se degustira. Nema ni hlađenja biskvita, ni preciznog prepolovljavanja biskvita pa hlađenja kreme pa ukrašavanja itd. Samo umijesi, nadjeni, ispeci i ohladi. Počela sam pisati gluposti od prevelikog izlaganja suncu, evo recepta:



Sastojci za tijesto:
x 300g brašna,
x 1 žličica praška za pecivo,
x 100g šećera,
x 1 vanilin šećer,
x 140g maslaca,
x 1 jaje.

Sastojci za nadjev:
x 100g šećera,
x 1 vanilin šećer,
x 500g svježeg sira,
x 2 jaja,
x sok jednog limuna,
x korica jednog limuna.




Priprema:
1. Jaje istući sa šećerom pomiješanim s vanilin šećerom. Dodati maslac i brašno pomiješano s praškom za pecivom. Od tijesta oblikovati kuglu, umotati u prozirnu foliju i staviti u hladnjak da se stisne na pola sata.
2. U međuvremenu pripremiti nadjev: svježi sir pomiješati sa šećerom , vanilin šećerom, jajima, sokom i naribanom koricom limuna.
3. Dio tijesta utisnuti u kalup, a dio tijesta staviti uz rub tijesta i pritisnuti uz stjenku kalupa da se dobije ograda, visoka otprilike 2 cm.
4. Nadjev uliti u tijesto.
5. Peći oko 45 minuta u pećnici zagrijanoj na 180°C.
6. Ostaviti pitu u hladnjaku da se ohladi pa poslužiti.




© Amaterka. Sva prava pridržana.

Oznake: prhko tijesto, svježi sir, limun


- 15:44 - Komentari (2) - Isprintaj - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

< kolovoz, 2013 >
P U S Č P S N
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31  

Prosinac 2017 (7)
Studeni 2017 (8)
Listopad 2017 (3)
Rujan 2017 (6)
Kolovoz 2017 (1)
Lipanj 2017 (1)
Srpanj 2016 (3)
Prosinac 2015 (3)
Studeni 2015 (2)
Listopad 2015 (6)
Rujan 2015 (5)
Kolovoz 2015 (6)
Srpanj 2015 (2)
Veljača 2015 (1)
Siječanj 2015 (1)
Prosinac 2014 (3)
Srpanj 2014 (2)
Lipanj 2014 (2)
Svibanj 2014 (5)
Travanj 2014 (2)
Ožujak 2014 (2)
Veljača 2014 (1)
Siječanj 2014 (5)
Prosinac 2013 (4)
Studeni 2013 (7)
Listopad 2013 (1)
Rujan 2013 (1)
Kolovoz 2013 (3)
Srpanj 2013 (6)
Svibanj 2013 (1)
Travanj 2013 (1)
Veljača 2013 (1)
Siječanj 2013 (3)
Prosinac 2012 (2)
Kolovoz 2012 (2)
Srpanj 2012 (7)
Lipanj 2012 (8)
Svibanj 2012 (11)
Travanj 2012 (7)
Ožujak 2012 (9)
Veljača 2012 (9)
Siječanj 2012 (13)
Prosinac 2011 (11)
Studeni 2011 (7)
Listopad 2011 (10)
Rujan 2011 (4)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
OYO.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

PUTOPISI

PRIČE I OSTALI TEKSTOVI