Pita sa sirom i limunom

srijeda , 07.08.2013.

Ne znam kako preživljavate ove vrućine, ali ja jedva pa se ne približavam ni štednjaku ni laptopu. Ova pita/torta ''stoji'' na fejsu već tjedan dana pa sam danas odlučila da je krajnje vrijeme da se pojavi i na blogu. Jednostavna pita, a nakon što se dobro ohladi u hladnjaku i osvježavajuća. Meni su među dražima kolači i torte od prhkog tijesta jer se tijesto brzo umijesi, a dok se ''hladi'' u hladnjaku vrlo se brzo pripremi i nadjev onda se sve lijepo utisne u kalup, sve zajedno ispeče i nakon što se ohladi se degustira. Nema ni hlađenja biskvita, ni preciznog prepolovljavanja biskvita pa hlađenja kreme pa ukrašavanja itd. Samo umijesi, nadjeni, ispeci i ohladi. Počela sam pisati gluposti od prevelikog izlaganja suncu, evo recepta:



Sastojci za tijesto:
x 300g brašna,
x 1 žličica praška za pecivo,
x 100g šećera,
x 1 vanilin šećer,
x 140g maslaca,
x 1 jaje.

Sastojci za nadjev:
x 100g šećera,
x 1 vanilin šećer,
x 500g svježeg sira,
x 2 jaja,
x sok jednog limuna,
x korica jednog limuna.




Priprema:
1. Jaje istući sa šećerom pomiješanim s vanilin šećerom. Dodati maslac i brašno pomiješano s praškom za pecivom. Od tijesta oblikovati kuglu, umotati u prozirnu foliju i staviti u hladnjak da se stisne na pola sata.
2. U međuvremenu pripremiti nadjev: svježi sir pomiješati sa šećerom , vanilin šećerom, jajima, sokom i naribanom koricom limuna.
3. Dio tijesta utisnuti u kalup, a dio tijesta staviti uz rub tijesta i pritisnuti uz stjenku kalupa da se dobije ograda, visoka otprilike 2 cm.
4. Nadjev uliti u tijesto.
5. Peći oko 45 minuta u pećnici zagrijanoj na 180°C.
6. Ostaviti pitu u hladnjaku da se ohladi pa poslužiti.




© Amaterka. Sva prava pridržana.

Oznake: prhko tijesto, svježi sir, limun

<< Arhiva >>

Blog.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice Blog.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice Blog.hr kliknite na gumb "Slažem se".Slažem se