Autorska prava?

utorak , 30.07.2013.

Još sam se prošle godine u jednom postu dotakla problema autorskih prava. Tada je portal Zadovoljna objavio moj recept i pripadajuće fotografije bez dopuštenja. Nakon što smo putem maila ''razgovarali'', mislila sam da je problem riješen i da se ubuduće takve stvari neće ponoviti. No, onda sam na njihovom portalu ugledala sljedeći članak, pod autorom je navedena Zadovoljna, nigdje nije napisano odakle je recept preuzet, već je jedino uz fotografiju napisano da je s bloga Amaterka. Ponovno sam im uputila e-mail na koji naravno nisu odgovorili (vjerojatno ga kao i ni prošle godine nisu dobili), a kako nisam dobila odgovora onda sam na njihovom forumu pod tim člankom ostavila komentar. Kako odgovora ni dalje nema, ne vidim drugo nego da svoju ljutnju izrazim putem posta na blogu. Vjerojatno će se ovakve stvari na ovoj platformi ponavljati pa sve više razmišljam da obrišem ovaj blog i nastavim pisati samo onaj na bloggeru.

Frita s povrćem

četvrtak , 25.07.2013.

Frita može biti hranjivi doručak, lagani ručak ili večera. Sastojci su otprilike, a i može se dodati još svašta po želji.



Sastojci za 2 osobe:
x 2 jaja,
x malo luka,
x pola žute paprike,
x pola zelene paprike,
x 6 mini rajčica,
x 4 kriške kuhane šunke,
x feta ili gauda sir,
x malo maslinovog ulja,
x sol i papar.



Priprema:
1. Na malo maslinova ulja popržiti luk i papriku narezane na trakice te na pola nasjeckane i očišćene mini rajčice.
2. Kad povrće omekša, dodati kuhanu šunku narezanu na kvadratiće. Kad i šunka dobije malo boje, dodati dva istučena jaja. Začiniti paprom i solju, pomiješati pa dodati sir.
3. Kada se smjesa stisne, izvaditi i uživati.



© Amaterka. Sva prava pridržana.

Sladoled od Nutelle

ponedjeljak , 22.07.2013.

Recept za one koji vole domaći sladoled i Nutellu. Vrlo jednostavno za napraviti, ne treba aparat za sladoled, a ne treba ni miješati svakih sat vremena. Zbog mascarpone sira sladoled je kremast pa ne stvaraju se kristalići leda. U sladoled ne ide šećer, ali je ipak dosta sladak zbog Nutelle. Tko ne voli previše slatko, može smanjiti količinu Nutelle.



Sastojci:
x 250g mascarponea,
x 125ml mlijeka,
x 1 prašak za šlag,
x 10 žlica Nutelle.



Priprema:
1. Od mlijeka i praška za šlag istucite šlag.
2. U šlag najprije dodajte mascarpone i Nutellu te miješajte dok smjesa ne bude jednolična.
3. Dobivenu smjesu rasporedite u kalupe za sladoled ili veću plastičnu posudu.
Savjet: Mascarpone možete zamijeniti s još 125ml mlijeka i praška za šlag.



© Amaterka. Sva prava pridržana.

Oznake: sladoled, nutella

Pizza s inćunima i rikulom

utorak , 16.07.2013.

Ovo je jedna ideja za nadjev za pizzu.



Recept za tijesto je uvijek isti.



Sastojci za nadjev:
x otprilike 100ml salse ili pasirane rajčice,
x malo vrhnja za kuhanje,
x 100g naribanog sira (tilzit),
x 70g inćuna,
x 1 paket mozzarele,
x listovi rikule,
x origano za posipanje.



Priprema:
1. Tijesto za pizzu namazati salsom od rajčice. Posuti naribani sir, preliti vrhnjem za kuhanje te rasporediti inćune. Staviti peći.
2. Nakon deset minuta izvaditi pizzu i rasporediti mozzarellu te vratiti još 10 minuta u pećnicu.
3. Prije posluživanja posuti origanom i rikulom.



© Amaterka. Sva prava pridržana.

Vikend u Veneciji 2

nedjelja , 14.07.2013.

(Nastavak prethodnog posta)
Navečer smo posjetili četvrt Dorsoduro gdje se nalazi Peggy Genheim Collection. Naime, taj je dan bio Venezia Free Art Night te je više izložbenih prostora bilo besplatno za posjetitelje od 18 do 24 sata pa smo mi iskoristili priliku i pogledali kolekciju bogate američke nasljednice i kolekcionarke Peggy Genheim.
U četvrti Dorsoduro nalaze se Gallerie dell' Accademia:

Ponte dell' Accademia



Peggy Genheim Collection



Chiesa di Santa Maria della Salute



2. dan
Zadnji smo dan odlučili obići još i četvrt Canneregio. U tom se dijelu nalazi i željeznička postaja pa ako ovuda krećete prema Ponte Rialto ili Piazzi San Marco čeka vas veća gužva. U ovom se dijelu nalazi i jedini McDonalds u povijesnom dijelu Venecije. U četvrti Canneregio nalazi se i jedna od najpoznatijih palača Ca d'Oro



Prije odlaska u Veneciju istraživala sam na internetu venecijansku kuhinju pa smo se zato odlučili za isprobavanje morskih specijaliteta. Odabrali smo restoran Ai sportivi na jednom trgu u četvrti Dorsoduro. Uzeli smo turistički menu jer nam se činila ok cijena od 15€ po osobi. Za predjelo smo uzeli špagete s vongolama i time smo bili više nego zadovoljni.



Za glavno jelo smo uzeli riblju prženu mješavinu (škampići, srdele, lignje) i losos te dvije salate kao prilog. Moram priznati da time nismo bili zadovoljni.



© Amaterka. Sva prava pridržana.

Oznake: Venecija, putopis

Vikend u Veneciji

srijeda , 10.07.2013.

Prvi sam put bila u Veneciji kao petnaestogodišnjakinja na jednodnevnom izletu sa srednjom školom. Moram priznati da me tada Venecija uopće nije oduševila, iskrcali su nas na Trgu sv. Marka, odveli do mosta Rialto i pustili da se ''slobodno'' provodimo, posebno su mi u ružnom sjećanju ostali golubovi s Trga sv. Marka.
Pružila mi se prilika da odem do Venecije i odlučila sam ''popraviti'' dojmove nakon 11 godina.
1. dan
Za smještaj smo odabrali Hotel Palladio (hotel s tri zvjezdice, cijena noćenja s doručkom za dvije osobe - 620kn, nalazi se u industrijskoj zoni) zbog parkirališta jer smo se na put uputili autom. Venecija je od Istre (Pazina) udaljena malo manje od 250km, odnosno oko 3 sata sa stajanjem. Za prijevoz do Venecije koristili smo autobus (autobusna stanica nalazi se preko puta hotela) - cijena povratne karte je 2.60 €, a vožnja traje 15-ak minuta.
Cestovni promet u Veneciji prestaje na Piazzale Roma, odakle se u razgledavanje možete uputiti pješke ili brodićem. Mi smo se kretali pješke jer smatram da nema većeg gušta od šetanja nepoznatim gradom, otkrivanja uličica i trgova, a u ovom slučaju mostića i kanalića. Venecija je bogata i crkvama i palačama.
U razgledavanje Venecije smo krenuli kroz četvrt San Polo gdje se nalazi
Chiesa di Santa Maria dei Frari.



Jedan od najpoznatijih mostova Ponte Rialto spaja četvrti San Polo i San Marco.

Most se nalazi na najvećem venecijanskom kanalu Canal Grande.


Četvrt San Marco je najpoznatiji i zasigurno najposjećeniji dio Venecije s obzirom da se tu nalaze:
Basilica di San Marco


Piazza San Marco


Pallazo Ducale


Ponte dei Sospiri



© Amaterka. Sva prava pridržana.

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Blog.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice Blog.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice Blog.hr kliknite na gumb "Slažem se".Slažem se