Voćna torta s marelicama

četvrtak , 28.06.2012.

Nakon što godinama marelice nisu davale gotovo ništa plodova, ove su godine krcate i ne znamo što bismo s njima. Prvo su na red došli voćna torta, marmelada i kompot:



Ovo je još jedan recept iz mamine knjižice, samo malčice izmijenjen.



Sastojci za tijesto:
x 120g maslaca/margarina
x 60g šećera
x 1 vanilin šećer
x 2 jaja
x naribana korica limuna
x prstohvat soli
x 240g brašna
x ˝ praška za pecivo.

Sastojci za nadjev:
x 500g marelica
x 4 žlice marmelade od marelica
x 2 žlice vode.



Priprema:
1. Uključiti pećnicu na 180C da se zagrijava.
2. Pomiješati sve sastojke za tijesto spiralnim nastavcima pa rukama oblikovati u kuglu, zamotati prozirnom folijom i ostaviti u hladnjaku dok ne očistite marelice.
3. Marelice politi s vrućom vodom, odstraniti im kožicu, prepoloviti na pola i odstraniti koštice.
4. Tijesto položiti u kalup za tortu i izravnati.
5. Po tijestu posložiti očišćene marelice.
6. Marmeladu zagrijati s vodom dok se ne rastopi i tom smjesom preliti tortu.
7. Tortu peći oko 25 minuta. Ostaviti da se ohladi i pojesti njami



U ovo ljetno vrijeme najviše mi pašu jednostavni kolači sa zapečenim voćem jer mi se ne da raditi nikakve kreme. Ova torta nije jako slatka pa će se svidjeti svima onima koji ne vole preslatke kolače jer u tijesto ide mala količina šećera, a i marelice daju dozu kiselkosti. Naravno, marelice se u torti mogu zamijeniti nekim drugim voćem i pripadajućom marmeladom.



Od Tamare s bloga What's for dessert? dobila sam blogersku nagradu. Prema pravilima, nagradu je potrebno proslijediti dalje na 7 blogova (5 blogova s manje od 300 sljedbenika i 2 bloga po slobodnom izboru). Također je potrebno navesti 3 stvari koje volim i tri stvari koje ne volim. Volim more, kuhanje i pisanje, a ne volim grah, licemjerje i peglanje. Nagradu prosljeđujem sljedećim blogovima:
1. Ave dulcis
2.Astal-Kuhinja moje ravnice
3. Dalmatia Gourmande
4. Nešto se kuha
5. Knjiga recepata by Nina
6. Mimi's Kingdom
7. Sweet and salty by Irena

Kolač s trešnjama

subota , 23.06.2012.

Nekako nemam naviku ni jesti ni praviti slastice s trešnjama, već mi je najveći gušt jesti ih svježe. No, dobila sam prezrele trešnje koje mi se baš nisu jele, za marmeladu je količina bila premala pa sam se odlučila za kolač. Odabrala sam kolač s trešnjama iz jedne mamine prastare knjižice s receptima, prilikom izrade shvatila sam da je recept dosta kriv. Evo sličice recepta (knjižica se malo raspada, starija je i od mene):



Uglavnom, meni je odmah bilo sumnjivo onih 5 jaja, nisam još radila prhko tijesto s toliko jaja, a u receptu piše razvaljati, a činilo mi se puno i 1-1.5 kg trešanja. Ponekad prhko tijesto mijesim rukama, a ponekad spiralnim nastavcima. Iz opreza krenula sam miksati sa spiralnim nastavcima i uspostavilo se da sam dobro učinila jer bi mi inače ruke zaglavile u ljepljivoj smjesi. Količina tijesta nije velika pa ne znam što bi bilo da sam zaista imala kilogram trešanja, tko zna što bi se dogodilo. Jeste li se susreli s krivim receptima? I kako vam je ispalo jelo pravljeno po krivom receptu?



Bez obzira na točnost recepta, kolač je ispao mekan i sočan, nekako starinski, kao iz starih vremena kada su se kolači radili na najjednostavnije načine. Uz sve današnje kreme, tehnike ukrašavanja i razne oblike kolača, meni ovakvi kolači počinju biti egzotični, ali i divan predah od današnjih kompliciranja u izradi slastica (kojima i sama znam pribjeći) i povratak nekom prapočetku slastica. I da ne nastavim filozofirati, evo malo prilagođenih sastojaka i pripreme kolača:
Sastojci: 5 jaja, 200g šećera, 1 vanilin šećer, 200g brašna, 1 žličica praška za pecivo, 200g maslaca/margarina, 350g trešanja, šećer u prahu za posipanje.



Priprema:
1. Uključiti pećnicu da se zagrijava na 200C.
2. Trešnjama odstraniti koštice, oprati ih i ispeći u pećnici na 10 minuta.
3. U međuvremenu pripremiti tijesto. Sve sastojke ubaciti u posudu i izmiješati da se dobije glatka smjesa.
4. Uliti tijesto u pobrašnjeni lim, posuti trešnjama i peći oko 20 minuta.
5. Kolač ohladiti i posuti šećerom u prahu.



Ps. Dimenzije lima su cca 32cm-25cm. Trešnje možete zamijeniti i drugim voćem ako ih nemate. sretan


Hladna tjestenina s tunjevinom

utorak , 19.06.2012.

Moram priznati da me tema ovomjesečne igre kuhanja – grašak – nije baš razveselila jer grašak nije moja omiljena namirnica, pojedem grašak, ali nije da ga baš kuham. Tako da sam se malo mučila razmišljajući što bih, razmišljala sam kako najčešće jedem grašak – u francuskoj salati, riži biži i meksičkoj mješavini koju koristim za tortilje. I nekako sam došla na ideju da napravim ovu hladnu tjesteninu s tunjevinom koja sadrži grašak. Ovo je idealan ručak/večera za se osvježiti od vrućina koje su počele.



Sastojci za 2-3 osobe:
x 200g tjestenine
x 80g-160g ocijeđene tunjevine iz konzerve
x 4 žlice ocijeđenog graška iz konzerve
x 4 žlice ocijeđenog slatkog kukuruza iz konzerve
x 4 žlice majoneze.
Zapravo bi među sastojcima trebalo biti 160g tunjevine jer je takva bila ideja. Naime, računala sam da imam dvije konzerve tunjevine, a kad sam krenula s miješanjem sastojaka ispostavilo se da je u hladnjaku samo jedna.



Priprema:
1. Skuhati tjesteninu prema uputama.
2. Staviti tjesteninu u veću posudu i dodati sve sastojke i dobro pomiješati.
3. Pustiti u hladnjaku da se ohladi oko sat vremena. Naravno, kome se ne da čekati da se ručak ohladi može pojesti toplo, okus je isto fin.



Ps. Ostalo mi je sada pola konzerve graška i pola konzerve kukuruza i ne znam što s time, ako netko ima ideju ili kakav recept neka slobodno preporuči njami I da ne bi bilo da samo kuham, u sklopu natječaja ''Politika i seks'' možete pročitati moju pričicu Fernando i naravno druge priče kolega blogera.


Pogodi sastojke 6 - rezultati

subota , 16.06.2012.

Još sam u prošlom postu napisala da sam na brzinu smislila i smiksala ovaj napitak iliti shake. U vrtu me iznenadio pljusak pa su zato takve količine završile u shakeu, ovi ostali sastojci su oni koji su prvi bili pri ruci.



Prije samog proglašenja pobjednice (samo blogerice su sudjelovale u igri) ide kratka analiza.
Analiza (sve sam lijepo posložila u tablicu, ali kad kopiram tablicu u prostor za post, nestane tablica):
Sastojci: mlijeko, jagode, ribiz, marelica, aroma vanilije, šećer, menta. Mislim da su dva sastojka bila posve predvidljiva: jagode i menta jer su na fotografiji u izvornom obliku.
Ime - pogođeni sastojci – broj pogrešnih sastojaka/broj pogađanih sastojaka – rezultat
Andrea (rumena rapsodija) – mlijeko, jagode, ribiz, šećer - 6/10 – 4
What's for dessert – mlijeko, jagode, šećer – 4/7 – 3
Kojotica – mlijeko, jagode, šećer – 6/9 – 3
Dolphina – jagode, menta – 5/7 – 2
Cook and Play – mlijeko, jagode – 6/8 – 2
Nisa – mlijeko, jagode, menta – 5/8 – 3
Nešto se kuha – mlijeko, jagode, šećer – 2/5 – 3
Teobalda (Teobaldina fantazija) – mlijeko, jagode, šećer, metvica – 3/7 – 4
Mare – jagode, menta – 5/7 – 2



Kada sam još u srijedu pobrojala bodove sudionicama, shvatila sam da postoji mogućnost izjednačenja – Andrea i Teobalda su imale po 4 boda. Kako u pravilima nije postojala stavka koja je određivala pobjednika kada dvoje ili više sudionika igre ima isti broj bodova iznijela sam svoja dva prijedloga (uz prijedloge su napisana i imena onih koji se slažu s određenim prijedlogom):
1. Ukoliko dvoje ili više osoba ima isti broj bodova, pobjednik je onaj tko je prvi pogodio najviše sastojaka. – Teobalda, Cook and Play, Nešto se kuha.
2. Ukoliko dvoje ili više osoba ima isti broj bodova, pobjednik je onaj tko ima najmanje pogrešnih sastojaka (svaki pogrešno naveden sastojak - 1 negativan bod). – Amaterka, Nisa
Teobalda je tada predložila da se objavi broj sastojaka te da se u tom okviru pogađaju sastojci jer se inače može nabrojati i 20 sastojaka i tako si lakše osigurati pobjedu. – Cook and Play
Tako je nastalo i ovo pravilo:
1. Domaćin objavljuje broj sastojaka recepta te se u okviru tog broja pogađaju sastojci. – Teobalda, Cook and Play, Amaterka.
Kojotica se tada oglasila i rekla da je ona protiv ograničenja, ali da bi za svaki krivi uvela po jedan minus bod.
Teobalda je tada konstatirala da b neki otišli u minuse i pita se bi li se ti minusi prenosili u sljedeći krug.
Uglavnom, cure moje, iz jednog problema stvorile smo ih još hehehehe



Iznijet ću moje mišljenje o gore navedenim pravilima, a vi vaše iznesite u komentarima:
- osobno mislim da je dobro ograničiti broj sastojaka jer je lako napisati što više sastojaka i na taj način pobijediti, a možda ste napisali više pogrešnih, nego točnih
- ako ograničimo broj sastojaka za pogađanje, onda je u redu da je pobjednik onaj tko je prvi pogodio
- ako ne ograničimo broj sastojaka za pogađanje, onda nije u redu da pobijedi onaj tko je prvi pogodio s obzirom da je mogao napisati 20-30 sastojaka nasumce kako bi imao veću mogućnost za pobjedu (npr. ovdje ste mogli nabrojati sve voće koje postoji), a da se ne kažnjava za pogrešne sastojke.

Trenutno mi padaju na pamet dva rješenja da pravila budu što korektnija:
a) Pravila
1. Domaćin objavljuje broj sastojaka recepta te se u okviru tog broja pogađaju sastojci.
2. Ukoliko dvoje ili više osoba ima isti broj bodova, pobjednik je onaj tko je prvi pogodio najviše sastojaka.
b) Pravila
1. Sastojci se mogu neograničeno pogađati.
2. Ukoliko dvoje ili više osoba ima isti broj bodova, pobjednik je onaj tko ima najmanje pogrešnih sastojaka (svaki pogrešno naveden sastojak - 1 negativan bod).
Prema vašim komentarima, komentarima za i protiv došla sam da je većina (zbrojem onih koji su komentirali) za sljedeća pravila:
1. Domaćin objavljuje broj sastojaka recepta te se u okviru tog broja pogađaju sastojci.
2. Ukoliko dvoje ili više osoba ima isti broj bodova, pobjednik je onaj tko je prvi pogodio najviše sastojaka.

Prema dogovoru u ovom se krugu zanemaruje prvo pravilo pa je tako pobjednica Andrea - čestitke Andrea sretan
A sad napokon recept za rumenu rapsodiju (ime je dala Andrea) – shake od jagoda, marelice i ribiza.



Sastojci: 300ml mlijeka, 75 g jagoda, 25 g ribiza, 1 marelica, 1 čep arome vanilije, 2 žlice šećera, listići mente.
Priprema:
1. Voće oprati. Marelici odstraniti kožu, a jagodama i ribizu peteljke. Marelicu i jagode nasjeckati na manje komadiće i izmiksati zajedno s ribizom. Smjesi dodati mlijeko, aromu vanilije i šećer i miksati dok se ne sjedini.
2. Shake uliti u čaše. Ostaviti u hladnjaku da se hladi. Kod posluživanja ukrasiti listićima mente.

Eh, sada si baš mislim da bi bilo zanimljivo smiksati i te vaše ''shakeove'' prema vašim sastojcima, bio bi to jedan zanimljiv kulinarski izazov.
Ps. Cook and Play me pitala za dress code pa kako je toplo – kupaći kostim i sjedamo kod mene na terasu i popijemo si jedan ovaj shake uz dodatak nekog alkohola i nastavimo raspravljati o pravilima hehehe party

Pogodi sastojke 6

ponedjeljak , 11.06.2012.

Uspjela sam (napokon) pobijediti u igri Pogodi sastojke koju je osmislila Cook and Play, a čija je zadnja domaćica bila Andrea.
Ovo je skoro pa u zadnji čas, ovo sam danas na brzinu smislila i smiksala za igricu. Malo će možda biti teže jer se sastojci ne prepoznaju, ali vam zato na kraju posta dajem malu pomoć.



Pravila za Pogodi sastojke su:
1. Domaćin pripremi jelo po svom izboru, poslika i objavi slike jela na svom blogu (bez recepta i naziva jela).
Na slikama se mora vidjeti cijelo jelo.
(npr. ako je kolač, treba biti slika cijelog kolača i presjeka)
Domaćin uz sliku stavlja i redni broj igre.
2. Posjetitelji bloga domaćina na komenatarima tog posta nabrajaju sastojke za koje misle da su u receptu sa slike jela.
Svaki sudionik može samo jednom pogađati, odnosno napisati sastojke u samo jednom komenataru.
3. Pogadjanje traje 5 dana.
Nakon 5 dana domaćin prema komentarima posjetitelja, tj.navedenim sastojcima u komentarima, proglašava pobjednika.
Tko je nabrojao najviše točnih sastojaka taj je pobjednik.
Istovremeno s proglašenjem pobjednika domaćin stavlja u post recept za svoje jelo sa slike.
4. Dan nakon proglašenja, a u roku 3 dana, pobjednik postavlja nove fotke svog jela na svom blogu i započinje novi krug igrice.



Pomoć: napitak ima 7 sastojaka, od kojih tri nastaju od oplođenih cvjetova. Valjda vas nisam zbunila s ovim oplođenim cvjetovima wink Dajte mašti na volju i puno sreće vam želim sretan Pogađati možete do petka, a tko je ovo uspio smiksati saznajemo u subotu sretan
Ps. Možete pokušati i imenovati ovaj napitak s obzirom da još nema ime wave

Jednostavni muffini i cupcakes

petak , 08.06.2012.

Frendicu sam za rođendan odlučila iznenaditi jednostavnim cupcakesima koji su mi se činili kao odlična zamjena za tortu s obzirom da su najprikladniji za jedenje u autu ili ispred auta prije izlaska.



Kako sam najzadovoljnija bila receptom za mramorne muffine, opet sam se odlučila za taj recept samo što nisam radila mramorne muffine, već pola običnih i pola s kakaom.

Muffini
Sastojci za 24 muffina: 4 jaja, 40 dag šećera, 1 vanilin šećer, 40 dag brašna, 1 prašak za pecivo, 2 dcl mlijeka, 2 dcl ulja, 2 čepa ruma + 1 žlica kakaa.



Priprema:
1. Pomiješati jaja sa šećerom i vanilin šećerom, zatim dodati mlijeko i ulje. Na kraju dodati brašno pomiješano s praškom za pecivo i 2 čepa ruma.
2. Dobivenu smjesu uliti u otprilike 2/3 košarice u kalupu za muffine. Peći na 180C oko 25 minuta.



3. Otprilike treba ostati pola smjese u koju onda dodajete žlicu kakaa i dobro pomiješate.
4. Dobivenu smjesu uliti u otprilike 2/3 košarice u kalupu za muffine. Peći na 180C oko 25 minuta.



Cupcakes
Muffine sam odlučila ukrasiti jednostavnom kremom od vanilije za koju sam znala da će biti čvrsta i da se neće rastopiti u autu.



Sastojci za kremu: 1 prašak za puding od vanilije, 250 ml mlijeka, 3-4 žlice šećera, 125 g omekšanog maslaca + žličica kakaa.
Priprema:
1. Prašak za puding od vanilije pomiješati s 4 žlice hladnog mlijeka (oduzimate od onih 250 ml) i šećerom. Staviti kuhati ostatak mlijeka pa kad zakuha dodati smjesu od praška za puding, šećera i mlijeka. Skuhati puding pa preko njega staviti prozirnu foliju da se ne stvori korica. Ostaviti da se puding u potpunosti ohladi.
2. Kada se puding ohladi, pomiješati je s omekšanim maslacem.
3. Dobivenom kremom od pudinga i maslaca ukrasiti muffine.



4. U dio kreme možete staviti žličicu kakaa da dobijete kremu u dvije boje.



Evo, jedne sličice iz auta party njami


Jedna fina pizza i objava pobjednice prve igre kuhanja

ponedjeljak , 04.06.2012.

Završila je 1. igra kuhanja, jednoglasno je s 4 glasa pobijedila Snjeguljica od Cook and Play. Čestitam Cook and Play i veselim se njenom domaćinstvu ove igre.
Sada jedan recept, zapravo ovo je jedna pizza koju je većina već jela.



Pizza sa salamom i lukom
Sastojci za tijesto: 500 g brašna, 1 kvasac u prahu, 1 žličica šećera, mlaka voda, ulje.



Sastojci za nadjev: 200 g salse/pasirane rajčice, 20 dag sira tilzita ili nekog drugog sira koji se fino topi, 15 dag šunke, vrhnje za kuhanje, 1 mozzarella, salama (zimska, čajna), luk, bosiljak, ulje, origano.



Priprema:
1. U malo mlake vode rastopiti kvasac sa šećerom i ostaviti da se digne. U brašno dodati malo ulja i kvasac koji se dignuo te mlaku vodu po potrebi. Umijesiti tijesto i ostaviti da se diže 20 minuta.



2. Lim za pizzu namazati uljem. Tijesto za pizzu namazati salsom, posuti komadićima šunke, politi vrhnjem za kuhanjem, posuti naribanim sirom i lukom te origanom.
Staviti pizzu peći na 200°C.



3. Nakon 15 minuta izvaditi pizzu i u razmacima posložiti narezane krugove mozzarelle i salame te na mozzarellu dodati bosiljak. Vratiti u pećnicu na još 5 minuta.



Ps. Ja sam koristila okrugli pekač za pizzu pa mi od sastojaka za tijesto uz dobro rastezanje tijesta ispadnu dvije pizze. Naravno, onda ćete morati malo povećati sastojke za nadjev.


1. igra kuhanja - radovi

petak , 01.06.2012.

Evo, iza nas je prva igra kuhanja s temom jagode ili trešnje.
Pravila igre kuhanja:
1. Igra traje od prvog dana u mjesecu do posljednjeg – prvog dana se objavljuju radovi sudionika igre od prethodnog mjeseca. U sljedećih tri dana sudionici skupljaju glasove putem komentara na blogu domaćina, četvrtog dana se bira pobjednik, a petog pobjednik/novi domaćin objavljuje sljedeću vrstu igre.
2. Domaćin igre bira ili temu ili sastojke ili vrstu jela ili određeni recept ili nešto drugo, odnosno domaćin bira vrstu igre.
3. Sudionici objavljuju recepte i fotografije na blogu, a link šalju domaćinu igre na mail.
4. Sudionik objavljuje recept i fotografije koje još nije objavio na blogu.
5. Domaćin objavljuje radove sudionika, a blogeri svojim glasovima u komentaru određuju pobjednika mjeseca, a time i domaćina za sljedeći mjesec.
6. Domaćin može sudjelovati u igri, ali se za njega ne može glasati.

Prva igra bila je pripremanje jela s određenim sastojcima: jagode ili trešnje. Radovi su mogli biti poslani do 31. svibnja na moj mail. Ovo su radovi koji su prijavljeni:

1. What's for dessert
Cupcakes s jagodama



2. Nešto se kuha
Košarice s jagodama



3. Cook and play
Snjeguljica - štrudla od sira i jagoda



Za više slika i recepte kliknite na linkove.
Dragi blogeri, u obliku komentara ostavite vaš glas. Glasanje je otvoreno do 3. lipnja u ponoć, a 4. lipnja je proglašenje pobjednika.

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Blog.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice Blog.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice Blog.hr kliknite na gumb "Slažem se".Slažem se