Recepti, putopisi, priče... by Amaterka

23.06.2012., subota

Kolač s trešnjama

Nekako nemam naviku ni jesti ni praviti slastice s trešnjama, već mi je najveći gušt jesti ih svježe. No, dobila sam prezrele trešnje koje mi se baš nisu jele, za marmeladu je količina bila premala pa sam se odlučila za kolač. Odabrala sam kolač s trešnjama iz jedne mamine prastare knjižice s receptima, prilikom izrade shvatila sam da je recept dosta kriv. Evo sličice recepta (knjižica se malo raspada, starija je i od mene):



Uglavnom, meni je odmah bilo sumnjivo onih 5 jaja, nisam još radila prhko tijesto s toliko jaja, a u receptu piše razvaljati, a činilo mi se puno i 1-1.5 kg trešanja. Ponekad prhko tijesto mijesim rukama, a ponekad spiralnim nastavcima. Iz opreza krenula sam miksati sa spiralnim nastavcima i uspostavilo se da sam dobro učinila jer bi mi inače ruke zaglavile u ljepljivoj smjesi. Količina tijesta nije velika pa ne znam što bi bilo da sam zaista imala kilogram trešanja, tko zna što bi se dogodilo. Jeste li se susreli s krivim receptima? I kako vam je ispalo jelo pravljeno po krivom receptu?



Bez obzira na točnost recepta, kolač je ispao mekan i sočan, nekako starinski, kao iz starih vremena kada su se kolači radili na najjednostavnije načine. Uz sve današnje kreme, tehnike ukrašavanja i razne oblike kolača, meni ovakvi kolači počinju biti egzotični, ali i divan predah od današnjih kompliciranja u izradi slastica (kojima i sama znam pribjeći) i povratak nekom prapočetku slastica. I da ne nastavim filozofirati, evo malo prilagođenih sastojaka i pripreme kolača:
Sastojci: 5 jaja, 200g šećera, 1 vanilin šećer, 200g brašna, 1 žličica praška za pecivo, 200g maslaca/margarina, 350g trešanja, šećer u prahu za posipanje.



Priprema:
1. Uključiti pećnicu da se zagrijava na 200C.
2. Trešnjama odstraniti koštice, oprati ih i ispeći u pećnici na 10 minuta.
3. U međuvremenu pripremiti tijesto. Sve sastojke ubaciti u posudu i izmiješati da se dobije glatka smjesa.
4. Uliti tijesto u pobrašnjeni lim, posuti trešnjama i peći oko 20 minuta.
5. Kolač ohladiti i posuti šećerom u prahu.



Ps. Dimenzije lima su cca 32cm-25cm. Trešnje možete zamijeniti i drugim voćem ako ih nemate. sretan



- 11:58 - Komentari (14) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

< lipanj, 2012 >
P U S Č P S N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  

Prosinac 2017 (7)
Studeni 2017 (8)
Listopad 2017 (3)
Rujan 2017 (6)
Kolovoz 2017 (1)
Lipanj 2017 (1)
Srpanj 2016 (3)
Prosinac 2015 (3)
Studeni 2015 (2)
Listopad 2015 (6)
Rujan 2015 (5)
Kolovoz 2015 (6)
Srpanj 2015 (2)
Veljača 2015 (1)
Siječanj 2015 (1)
Prosinac 2014 (3)
Srpanj 2014 (2)
Lipanj 2014 (2)
Svibanj 2014 (5)
Travanj 2014 (2)
Ožujak 2014 (2)
Veljača 2014 (1)
Siječanj 2014 (5)
Prosinac 2013 (4)
Studeni 2013 (7)
Listopad 2013 (1)
Rujan 2013 (1)
Kolovoz 2013 (3)
Srpanj 2013 (6)
Svibanj 2013 (1)
Travanj 2013 (1)
Veljača 2013 (1)
Siječanj 2013 (3)
Prosinac 2012 (2)
Kolovoz 2012 (2)
Srpanj 2012 (7)
Lipanj 2012 (8)
Svibanj 2012 (11)
Travanj 2012 (7)
Ožujak 2012 (9)
Veljača 2012 (9)
Siječanj 2012 (13)
Prosinac 2011 (11)
Studeni 2011 (7)
Listopad 2011 (10)
Rujan 2011 (4)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
OYO.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

PUTOPISI

PRIČE I OSTALI TEKSTOVI