Imaju li blogeri autorska prava?

srijeda , 30.05.2012.

Jučer sam se iznenadila kad sam svoj recept za prhki kolač s jagodama ugledala na portalu Zadovoljna preimenovan u jagodna rapsodija, naravno na kraju članka naveden je link na moj blog. Provjerila sam mail da vidim jesam li dobila kakvu obavijest o odabiru moga recepta za objavljivanje na portalu ili kakav mail kojim traže moju suglasnost za objavljivanje, nije bilo nikakvog maila. Odlučila sam uredništvu Zadovoljne poslati mail u kojem sam im izrazila da me razveselilo što im se svidio moj recept, ali da bi bilo lijepo da su me pitali s obzirom da su preuzeli s mog bloga. Odgovora nisam dobila.
Cijela me situacija pomalo naljutila, a onda još više kad sam dobila sljedeću ''informaciju'': Blog.hr i Zadovoljna imaju istog vlasnika pa mogu preuzimati što žele s blogova. Ako objavljujem na njihovoj platformi, ne znači da su vlasnici mog rada?! U postavkama bloga odabrala sam da autorski rad na blogu želim zaštititi Copyrightom ©, a ne CC (Creative Commons) licencom koja omogućava ovakvo preuzimanje. Na blogu nisam nigdje naznačila da zaštićujem moj autorski rad jer sam to učinila u postavkama pa nisam smatrala potrebnim.
Bez obzira na zaštitu u postavkama, ispada da moj autorski rad ne pripada meni, već nekome drugome. Dragi blogeri, kako je moguće da nemamo autorska prava, a navodno smo ih zaštitili?

Ps. Problem je riješen!

Jagode: 4° Prhki kolač s jagodama

ponedjeljak , 28.05.2012.

Vraćam se ponovno jagodama s ovim jednostavnim i finim kolačem. Prhko tijesto je prema maminom receptu za pitu s orasima, a ideja za kremu iz časopisa Čarolija okusa.



Sastojci:
Za prhko tijesto: 350 g brašna, 160 g šećera, 1 prašak za pecivo, 1 vanilin šećer, 200 g maslaca/margarina, 1 jaje.



Za nadjev:
- krema: 1 kiselo vrhnje, 100g šećera, 1 jaje, čep arome vanilije (ili žličica vanilin šećera), žličica gustina
- oko 200g jagoda.

Za posipanje: šećer u prahu.



Priprema
1. Umijesiti tijesto od sastojaka, zamotati u prozirnu foliju i ostaviti u hladnjaku oko 20 minuta. Dok se tijesto hladi, oprati jagode, iscijediti ih, prepoloviti i ostaviti sa strane.
2. Izvaljati tijesto u limu, izravnati i izbockati vilicom. Tijesto staviti peći na 170°C na 10 minuta.



3. U međuvremenu pripremiti kremu: pomiješati kiselo vrhnje, šećer, jaje, aromu vanilije i gustin.
4. Nakon deset minuta izvaditi tijesto. Namazati nadjevom i posložiti polovice jagoda po nadjevu. Vratiti u pećnicu i peći još 25-30 minuta, odnosno dok se krema ne zgusne.



5. Ohladiti kolač i posipati šećerom u prahu.
Savjet: Jagode u kolaču možete zamijeniti i nekim drugim voćem ili udvostručiti količinu kreme.



Ps. Opet podsjećam da još koji dan traje igra kuhanja s temom jagode i trešnje, a da uskoro kreće 4. igra pogodi sastojke.

Adaptacija recepata

petak , 25.05.2012.

Vjerojatno sam već dosadila s jagodama pa slijede dva slana recepta, ali se jagode vraćaju uskoro belj Blogerica s bloga Milin kuvar/Mila's Cookbook organizirala je nagradnu igru čiji je cilj bio inspirirati se njezinim receptima, odnosno adaptirati i izmijeniti neki njezin recept. Ja sam se odlučila za sljedeće recepte: Sočna piletina sa začinskim biljem i Rižoto iz snova. Nisam dobila nagradu u nagradnoj igri, ali smo se doma fino najeli njami



Sočna piletina sa začinskim biljem (moja adaptacija, original recepta na gornjem linku)



Sastojci:
2 manja komada pilećeg mesa
2 grančice svježeg ružmarina
1 grančica svježeg mažurana
nekoliko listića bosiljka
2 žličice soli
nekoliko zrna papra i malo mljevenog papra
oko 50 ml maslinovog ulja
2 žlice salse od rajčice
oko 50 ml bijelog vina
3-4 češnja češnjaka
pola mrkve

komad papira za pečenje i aluminijske folije za pokrivanje.



Priprema:
Zagrijati pećnicu na 200 stupnjeva. U posudu za pečenje staviti kuhinjski papir. Meso staviti na papir za pečenje i posuti komadićima ružmarina, mažurana, bosiljka, soli i češnjaka te dodati zrna papra i mljevenog papra. Ostaviti meso da odmara dok se pripremi mrkva i preljev. Mrkvu isjeći na prutiće i dodati mesu. Od maslinovog ulja, salse od rajčice i bijelog vina napraviti preljev pa preliti meso. Posudu prekriti aluminijskom folijom i peći oko 40 minuta pa maknuti aluminijsku foliju pa peći još 10 minuta.





Rižoto iz snova (moja adaptacija, original recepta na gornjem linku)

Sastojci:
1 manja glavica luka
1 šalica riže
1 srednja tikvica
sol, mljeveni papar,
maslinovo ulje
2 žlice nasjeckane mrkve na kockice
2 žlice naribanog parmezana
2 žlice vrhnja za kuhanje.



Priprema:
Sitno nasjeckani luk propržiti na malo ulja pa dinstati uz stalno dosipanje vode dok ne postane kašast.
Pri posljednjem sipanju vode dodati rižu i nasjeckanu mrkvu. Dinstati uz stalno miješanje i uz stalno dodavanje vode. Kada se riža skuha, dodati i sitno nasjeckanu (bez kore) tikvicu. Dinstati uz dodavanje vode dok se tikvice ne skuhaju. Posoliti, popapriti te dodati vrhnje za kuhanje i parmezan.



Ps. Opet podsjećam na igra kuhanja i igra pogodi sastojke.

Jagode: 3° Torta ''Jagota''

utorak , 22.05.2012.

Još jedan post s temom jagoda. Napokon sam iz zamrzivača izvukla ricottu i odlučila napraviti tortu. Biskvit je adaptacija bakina recepta, krema recepta iz dr. Oetkera, a za ukrašavanje je jednostavno upotrijebljen šlag. Torta je dobila ime spajanjem dvaju glavnih sastojaka: jagoda + ricotta.



Sastojci za biskvit: 3 jaja, 30 dag šećera, 1 vanilin šećer, 1.5 dcl ulja, 2 dcl mlijeka, 25 dag brašna, 1 prašak za pecivo, 50 g naribane gorke čokolade, 1 čep ruma.



Sastojci za kremu: 250 g ricotte, 40 dag jagoda, pola limuna, 1 paketić želatine, 5 dag šećera u prahu.



Za ukrašavanje: 2 praška za šlag, 300 ml mlijeka, po želji crvena prehrambena boja.



Priprema:
1. Najprije istući jaja pa im dodati šećer pomiješan s vanilin šećerom. Zatim dodati ulje i mlijeko te brašno pomiješano s praškom za pecivo. Na kraju dodati naribanu gorku čokoladu i rum. Miješati dok se smjesa ne sjedini. Tortu peći oko 45 min na 180C. Ostaviti biskvit da se ohladi pa prerezati na pola.



2. Jagode oprati, nasjeckati na komadiće. Naribati koricu i iscijediti sok od pola limuna. Ricottu pomiješati s koricom i sokom od limuna te šećerom u prahu. Pripremiti želatinu, dodati je ricotti i pomiješati te dodati nasjeckane jagode. Ostaviti da se malo stvrdne pa premazati kremom polovicu biskvita. Tortu staviti u hladnjak da se hladi.



3. Istući šlag. Tortu premazati šlagom i ukrasiti. Možete u mali dio šlaga dodati crvenu prehrambenu boju i time ukrasiti tortu. Tortu ostaviti u hladnjaku da se stvrdnjava oko 2 sata.



Svjeti: Ricottu možete zamijeniti svježim sirom s vrhnjem. Ja sam imala samo 250g ricotte pa je bilo malo kreme pa bi bilo bolje staviti još ricotte, a time i jagoda.
Opet ću biti dosadna i podsjetiti da još nekoliko dana traje igra kuhanja, a da je u tijeku već treća igra pogodi sastojke.




Jagode: 2°Domaća marmelada od jagoda

subota , 19.05.2012.

Pravljenje marmelade je, po mom mišljenju, najbolji način da se iskoristi višak voća koje je počelo polagano truliti. Malo sam proučavala maminu knjigu s receptima za ukuhavanje i upute na džemfixu i nastala je ova jednostavna i fina marmelada od jagoda.



Sastojci:
600 ml pirea od jagoda, 1 žlica limunovog soka, 1 vanilin šećer, 400 g šećera, 1 džemfix (dr. Oetker)



Priprema:
Jagode očistiti, nasjeckati i izmiksati da se dobije 600ml pirea od jagoda. Pire od jagoda pomiješati s limunovim sokom i vanilin šećerom i ostaviti sat vremena.
Nakon sat vremena mješavini dodati džemfix pomiješan s 2 žlice šećera. Staviti kuhati i neprestano miješati. Čim zavrije dodati preostali šećer i kuhati dok se ne počne zgušnjavati. Marmeladu uliti u prethodno zagrijane staklenke.



Podsjećam da je u tijeku igra kuhanja, a da je danas proglašenje pobjednika u igra pogodi sastojke.


Jagode: 1° sirup od jagoda i puding od jagoda

srijeda , 16.05.2012.

Jagode u mom vrtu su pune plodova tako da ih ni ne stignemo pojesti pa sam ''višak'' upotrijebila ''u kulinarske svrhe''. Trenutno je u tijeku igra kuhanja s temom jagode ili trešnje, ali ja kao domaćin ne mogu sudjelovati, ali mogu u igri na bloggeru Ajme, koliko nas je pa je ovo jedna od mojih ulaznica. U tijeku je i druga igra: pogodi sastojke na blogu Nešto se kuha. Najprije sam napravila sirup od jagoda koji sam upotrijebila na dva načina.



Sirup od jagoda
Sastojci: 1 šalica jagoda, pola šalice vode, 2 žlice šećera, 1 žlica limunovog soka.
Priprema:
Jagode oprati, nasjeckati i usitniti štapnim mikserom. Pire od jagoda kuhati s vodom, šećerom i limunovim sokom do vrenja. Uliti u staklenu bocu i čuvati u hladnjaku.



Sirup možete poslužiti kao preljev za jagode sa šlagom:



Sirup sam iskoristila i za pripremu pudinga od jagoda. Recept za puding je s bloga Laka kuharica. Slijedi moja adaptacija recepta:
Puding od jagoda
Sastojci: 2 žlice gustina, pola šalice šećera, prstohvat soli, 1 šalica mlijeka, 1 jaje, pola šalice sirupa od jagoda.



Priprema:
Gustin, šećer i sol pomiješati. Jaje istući s mlijekom pa dodati sirup od jagoda. Sve zajedno pomiješati i zakuhati te miješati dok se ne počne odvajati. Ukrasiti šlagom i jagodama.



Ps. Nestrpljivo čekam prijave za prvu igru kuhanja :)

Limunsko osvježenje

subota , 12.05.2012.

Počele su vrućine i najbolje pašu osvježavajući i kremasti kolači pa predlažem da isprobate jedan osvježavajući kolač s okusom limuna.
Napisavši ovo ''s okusom limuna'', sjetila sam se kako sam u studentskim danima napisala jednu erotsku priču naslovljenu ''Okus limuna'', ali sam trenutno presramežljiva da to objavim, možda jednog dana, danas samo kolač sretan



Biskvit je skoro isti kao biskvit mornarskog kolača.
Sastojci: 3 bjelanjka, 30 dag šećera, 1 vanilin šećer, 1.5 dcl ulja, 3 dcl mlijeka, 1-2 žičice naribane korice limuna, 30 dag brašna, 1 prašak za pecivo. Biskvit sam pekla u dosta velikom limu (cca 42x29) pa ako pečete u manjem limu bolje napraviti smanjiti količinu sastojaka ako ne želite da biskvit bude previsok (npr. 2 bjelanjka, 20dag šećera, 1 dcl ulja, 2dcl mlijeka, 20 dag brašna – prašak i vanilin šećer ostaju u istoj količni).



Krema od sira i limuna: 500 g svježeg kravljeg sira, 1 prašak za šlag = cca 500 ml šlaga, naribana korica limuna, sok jednog limuna, 15 dag šećera, 1 vanilin šećer, 1 paket želatine u prahu.
Za ukrašavanje: 1 prašak za šlag = cca 500 ml šlaga, žuta prehrambena boja, oblici za kekse.



Priprema: Bjelanjke istući sa šećerom pomiješanim s vanilin šećerom. Dodati ulje pa brašno pomiješano s praškom za pecivo. Zatim dodati mlijeko i na kraju naribanu koricu limuna.
Biskvit peći oko 25 minuta. Ostaviti da se biskvit ohladi. U međuvremenu pripremiti kremu od sira i limuna. Istući šlag, sir pomiješati s limunovom koricom, sokom od limuna, šećerom i vanilin šećerom. Pripremiti želatinu prema uputama. U želatinu umiješati 4 žlice sirne smjese pa to primiješati ostaloj sirnoj smjesi. Odmah umiješati šlag i nanijeti na biskvit te izravnati ostaviti da se stvrdne u hladnjaku oko 1 sat vremena. Zatim pripremiti šlag i u njega dodati žutu prehrambenu boju (kapate dok ne dobijete željenu boju). Naravno, možete i samo šlag nanijeti na kolač i ukrasiti oblicima po želji utiskivanjem. Ostaviti da se hladi još najmanje 2 sata.



Podsjećam da su u tijeku dvije gastro igrice: igra kuhanja i igra pogodi sastojke na blogu Cook and Play. mah



Mornarski kolač

utorak , 08.05.2012.

Kad je nastao ovaj kolač, nije imao ime pa sam pomoć u imenovanju kolača potražila od mojih ''fanova'' na fejsu. Tamara s bloga What's for dessert predložila je da se zove mornarski kolač zbog toga što je na pruge i sadrži rum što je kao mornarsko piće. Ime i objašnjenje mi se svidjelo i tako je ovaj kolač postao mornarski kolač, hvala Tamari još jednom.



Sastojci:
Za biskvit ili dvije kore biskvita: 2 bjelanjka, 20 dag šećera, 1 vanilin šećer, 1 dcl ulja, 2 dcl mlijeka, malo naribane korice limuna, 20 dag brašna, jedan prašak za pecivo, 1 čep ruma.
Slastičarska krema: 2 žutanjka, ,malo naribane korice limuna, 25 g brašna, 65 g šećera, 250 ml mlakog mlijeka.
Čokoladna krema s rumom: 100 g gorke čokolade, 1 prašak za šlag = 125 ml šlaga, 1 čep ruma.



Priprema:
Najprije pripremiti čokoladnu kremu s rumom. Rastopiti čokoladu na pari i istući jedan prašak za šlag. Šlagu dodati rastopljenu čokoladu i rum te ostaviti u hladnjaku da se stisne.
Biskvit sam pekla u dva dijela jer sam znala da će ispasti niski pa da ne bih imala problema s rezanjem. Bjelanjak istući sa šećerom pomiješanim s vanilin šećerom. Dodati ulje pa brašno pomiješano s praškom za pecivo. Zatim dodati mlijeko i na kraju naribanu koricu limuna i rum.
Kore biskvita sam pekla oko 15 minuta. Ostaviti da se biskvit ohladi te pripremiti slastičarsku kremu.
Žutanjke istući sa šećerom, brašnom i mlakim mlijekom i koricom limuna. Staviti na vatru i miješajući kuhati dok se krema ne stisne, odnosno dok se ne počne odvajati od posude. Ostaviti da se krema ohladi pa namazati na biskvit. Preklopiti drugim biskvitom te namazati čokoladnom kremom od ruma. Ukrasiti potezima vilicom.



I samo da vas još podsjetim da su na blog.hr u tijeku dvije igre: igra kuhanja
i igra pogodi sastojke na blogu Cook and Play.



Igra kuhanja: jagode i trešnje

nedjelja , 06.05.2012.

Ovo bi bila pravila igre:
1. Igra traje od prvog dana u mjesecu do posljednjeg – prvog dana se objavljuju radovi sudionika igre od prethodnog mjeseca. U sljedećih tri dana sudionici skupljaju glasove putem komentara na blogu domaćina, četvrtog dana se bira pobjednik, a petog pobjednik/novi domaćin objavljuje sljedeću vrstu igre.
2. Domaćin igre bira ili temu ili sastojke ili vrstu jela ili određeni recept ili nešto drugo, odnosno domaćin bira vrstu igre.
3. Sudionici objavljuju recepte i fotografije na blogu, a link šalju domaćinu igre na mail.
4. Sudionik objavljuje recept i fotografije koje još nije objavio na blogu.
5. Domaćin objavljuje radove sudionika, a blogeri svojim glasovima u komentaru određuju pobjednika mjeseca, a time i domaćina za sljedeći mjesec.
6. Domaćin može sudjelovati u igri, ali se za njega ne može glasati.

Prva igra je pripremanje jela s određenim sastojcima. Kako je ovo prva igra, predlažem da bude malo fleksibilnija, odnosno da sudionici igre mogu birati između dva sastojka. Predlažem sljedeća dva sastojka: jagode i trešnje. Radove šaljete na amaterka_amateur@hotmail.com do 31. svibnja. Veselim se vašim radovima i odazivu.

Ps. Pravila igre mogu se mijenjati do sljedeće igre, a možete ostaviti i vaše prijedloge u komentaru.

''Igra kuhanja'' i domaći kruh

petak , 04.05.2012.

Prema komentarima na prošlom postu vidim da ima zainteresiranih za sudjelovanje u ''Igri kuhanja'', ovo je radni naziv – šaljite vaše ideje, ali i za praćenje S obzirom da nije pristigao nikakav konkretan prijedlog, predlažem da igra bude otvorenog tipa. Odnosno da se tema igre mijenja. Predlažem sljedeća pravila:
1. Igra traje od prvog dana u mjesecu do posljednjeg – prvog dana se objavljuju radovi sudionika igre od prethodnog mjeseca. U sljedećih tri dana sudionici skupljaju glasove putem komentara na blogu domaćina, četvrtog dana se bira pobjednik, a petog pobjednik/novi domaćin objavljuje sljedeću vrstu igre.
2. Domaćin igre bira ili temu ili sastojke ili vrstu jela ili određeni recept ili nešto drugo.
3. Domaćin objavljuje radove sudionika, a blogeri svojim glasovima u komentaru određuju pobjednika mjeseca, a time i domaćina za sljedeći mjesec.
4. Sudionici objavljuju recepte i fotografije na blogu, a link šalju domaćinu igre.
Ako imate nekakav drugi prijedlog javite, a ako se slažete možemo već sutra krenuti s igrom, s obzirom da bi bio peti dan u mjesecu.

A da ne zapostavim moje objavljivanje recepata, evo jedan koji već neko vrijeme čeka objavljivanje – recept za domaći kruh koji mi je baka izdiktirala.



Sastojci:
1 kg brašna, 1 kocka svježeg kvasca, 1 žlica i pol soli, 3 žlice ulja, mlaka voda, 2 žličice šećera.
Priprema:
Svježi kvasac rastopiti u mlakoj vodi s dvije žličice šećera i ostaviti da se digne. U brašno dodati ulje i sol te otopljeni kvasac. Mijesiti da bude mekano tijesto, ne dodavati previše brašna. Baka kaže da što se više mijesi kruh to je bolji. Tijesto pokriti i ostaviti da se diže na toplom. Kada se tijesto udvostruči, oblikovati kruh te ostaviti da se još malo diže u limu. Pećnicu zagrijati na 200C i peći oko 50 minuta, ovisno koliko veliki kruh ste oblikovali.



Ja sam kruh oblikovala na tri načina, ali sada kako to objasniti. Jedan je bio pravokutni:



Jedan okrugli:



Najlakše je napraviti okrugli kruh, oblikujete loptu sretan
I jedan kruhasti – ne znam kako ovaj oblik nazvati sretan


Nema do domaćeg kruha njami

Igre za food blogere na blog.hr?

srijeda , 02.05.2012.

Nakon prošlog posta u kojem sam objavila kako sam se odlučila za sudjelovanje u igrici za food blogere koja se odvija na bloggeru, dobila sam prijedlog od blogerice s bloga Nešto se kuha da se nekakva slična igra organizira i za blogere na blog.hr. Ovim putem, dragi blogeri, molim da javite što mislite o tome i jeste li zainteresirani! Naravno, možete slati i prijedloge kakvu bismo igru mogli organizirati sretan njami party
Vaša Amaterka kiss

Ps. Više o informacija o igricama na bloggeru potražite na linku Kuvarigrice

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Blog.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice Blog.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice Blog.hr kliknite na gumb "Slažem se".Slažem se