Jagode: 3° Torta ''Jagota''

utorak , 22.05.2012.

Još jedan post s temom jagoda. Napokon sam iz zamrzivača izvukla ricottu i odlučila napraviti tortu. Biskvit je adaptacija bakina recepta, krema recepta iz dr. Oetkera, a za ukrašavanje je jednostavno upotrijebljen šlag. Torta je dobila ime spajanjem dvaju glavnih sastojaka: jagoda + ricotta.



Sastojci za biskvit: 3 jaja, 30 dag šećera, 1 vanilin šećer, 1.5 dcl ulja, 2 dcl mlijeka, 25 dag brašna, 1 prašak za pecivo, 50 g naribane gorke čokolade, 1 čep ruma.



Sastojci za kremu: 250 g ricotte, 40 dag jagoda, pola limuna, 1 paketić želatine, 5 dag šećera u prahu.



Za ukrašavanje: 2 praška za šlag, 300 ml mlijeka, po želji crvena prehrambena boja.



Priprema:
1. Najprije istući jaja pa im dodati šećer pomiješan s vanilin šećerom. Zatim dodati ulje i mlijeko te brašno pomiješano s praškom za pecivo. Na kraju dodati naribanu gorku čokoladu i rum. Miješati dok se smjesa ne sjedini. Tortu peći oko 45 min na 180C. Ostaviti biskvit da se ohladi pa prerezati na pola.



2. Jagode oprati, nasjeckati na komadiće. Naribati koricu i iscijediti sok od pola limuna. Ricottu pomiješati s koricom i sokom od limuna te šećerom u prahu. Pripremiti želatinu, dodati je ricotti i pomiješati te dodati nasjeckane jagode. Ostaviti da se malo stvrdne pa premazati kremom polovicu biskvita. Tortu staviti u hladnjak da se hladi.



3. Istući šlag. Tortu premazati šlagom i ukrasiti. Možete u mali dio šlaga dodati crvenu prehrambenu boju i time ukrasiti tortu. Tortu ostaviti u hladnjaku da se stvrdnjava oko 2 sata.



Svjeti: Ricottu možete zamijeniti svježim sirom s vrhnjem. Ja sam imala samo 250g ricotte pa je bilo malo kreme pa bi bilo bolje staviti još ricotte, a time i jagoda.
Opet ću biti dosadna i podsjetiti da još nekoliko dana traje igra kuhanja, a da je u tijeku već treća igra pogodi sastojke.




<< Arhiva >>

Blog.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice Blog.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice Blog.hr kliknite na gumb "Slažem se".Slažem se