FBI rukavice: Laka kuharica

nedjelja , 29.04.2012.

Postoje igre za food blogere na blogu Kuvarigrice. Jedna od tih igara se zove FBI rukavice - glavni cilj igre je pripremanje recepata s bloga koji je pod istragom.



Ovo je prvi put da sudjelujem u nekoj od igara. Pod istragom u ožujku i travnju bio je blog Laka kuharica.



Ja sam se odlučila za Gorko-slatki čokoladni puding koji mi je odmah zapeo za oko, ali nikako da ga napravim. Kako je više blogerica isprobalo ovaj recept u sklopu igre FBI rukavice i pohvalilo puding, bilo je krajnje vrijeme da ga isprobam.



Puding je zaista odličan i nema šanse da više radim kupovni puding jer se ne može mjeriti s ovim ''domaćim''. Jedino što sam zeznula je da sam puding ulila u kalup za muffine pa mi se raspadao kad sam ga vadila. Sljedeći put će završiti u čaši.


Mramorni muffini

četvrtak , 26.04.2012.

Klasični mramorni kolač napravila sam u obliku muffina. Nisam bila sigurna hoće li sve ispasti dobro s obzirom da to nije tijesto za muffine, ali pokazalo se zapravo da je i bolje od tijesta za muffine. Naime, muffini su bili tako fino mekani. Dosada kada sam radila muffine prema receptu za muffine, nisu baš tako izgledali, a ovi izgledaju baš muffinasto. sretan



Sastojci: 4 jaja, 40 dag šećera, 1 vanilin šećer, 40 dag brašna, 1 prašak za pecivo, 2 dcl mlijeka, 2 dcl ulja, limunova korica, 1 čep ruma, 1 žličica kakaa.



Pomiješati jaja sa šećerom i vanilin šećerom, zatim dodati mlijeko i ulje. Na kraju dodati brašno pomiješano s praškom za pecivo pa naribanu koricu limuna i čep ruma. Od dobivenog tijesta izdvojiti onoliko koliko želite pomiješati s kakaom.



U kalup za muffine uliti ''bijelo'' tijesto pa žlicom nanijeti tijesto pomiješanom s kakaom. Peći na 180C oko 25 minuta. Od ove se količine dobije 24 muffina.



Ps. Moram priznati da su moji muffini bili mramorni samo po vrhu, da je mramorni efekt zapravo bio samo dekoracija. Za unutarnji mramorni efekt trebalo bi u kalup za muffine staviti pola tijesta pa žlicu tijesta s kakaom pa opet gore ''bijelog'' tijesta pa opet malo kakao tijesta.


U znaku curryja i luka

subota , 21.04.2012.

Danas nema nekog uvoda, već slijede tri recepta koja sadržavaju luk, a dva curry.



Okruglice
Sastojci: 500 g mljevenog svinjskog mesa, 1 žličica soli, malo papra, 3 žlice nasjeckanog luka, 1 žličica slatkog curryja, 2 žlice senfa.
Sastojke za okruglice pomiješati i oblikovati okruglice. Okruglice uvaljati u brašno i pržiti na ulju.



Curry umak
Sastojci: oko 100 ml vrhnja za kuhanje, šaka naribanog sira (gouda), 1 žličica slatkog curryja, 2 žličice luka.
Na paru staviti luk. Kada počne dobivati boju i lijepiti se za dno dodati vrhnje za kuhanje pa pomiješati. Dodati zatim naribani sir i curry te miješati dok se sir ne rastopi.



Salata od krumpira
Sastojci: krumpir, luk, rokula, feta sir, maslinovo ulje, sol, papar.
Krumpir oguliti, nasjeckati na kockice i skuhati.
Na maslinovom ulju popržiti luk te dodati kuhani krumpir. Posoliti i popapriti te držati na vatri dok krumpir ne upije maslinovo ulje. Poslužiti uz rokulu i feta sir.



Okruglice poslužiti uz curry umak i salatu od krumpira.



Jednostavni kolač

srijeda , 18.04.2012.

Slijedi recept za jedan jednostavan, brz, lagan i fin kolač. Kada me uhvati želja za slatkim, najčešće ispečem palačinke. Kako mi se jedan dan nisu jele palačinke, ali nešto slatko jest, nastao je ovaj kolač. Kolač je svojom jednostavnošću i okusom oduševio svih.



Ovaj kolač je jednostavan ne samo po svojim sastojcima, već je jednostavan i za pripremiti. Može ga napraviti i netko tko nikad nije okušao u pripremi kolača – ovo je idealan prvi kolač za početnike.



Sastojci za tijesto: 2 jaja, 2 žlice tople vode, 20 dag šećera, 1 vanilin šećer, 1 dcl ulja, 2 dcl mlijeka, 20 dag brašna, 1 prašak za pecivo.
Sastojci za nadjev: marmelada od brusnice ili neka druga po želji.
Za posipanje: šećer u prahu.



Jaja i 2 žlice tople vode miješati dok se smjesa ne zapjeni. Zatim dodati šećer pomiješan s vanilin šećerom i miješati malo pa onda dodati ulje, mlijeko te brašno pomiješano s praškom za pecivo. Smjesu uliti u manji kalup i peći na 180C 20-25 minuta.



Tijesto ostaviti da se ohladi pa prerezati. Tijesto ne dođe jako visoko pa treba oprezno prerezati na pola. Ja sam čak najprije prepolovila tijesto pa onda ga prerezala po sredini na pola.
Polovicu tijesta namazati marmeladom i prekriti drugom polovicom te posipati šećerom u prahu.


Ciklus o šparogama: 3° Proljetna pizza

petak , 13.04.2012.

Nakon duže pauze nastavlja se ciklus o šparogama – pizza sa šparogama.



Sastojci za tijesto: 400 g brašna, 1 kvasac u prahu, 1 žličica šećera, mlaka voda, ulje.
U malo mlake vode rastopiti kvasac sa šećerom i ostaviti da se digne. U brašno dodati malo ulja i kvasac koji se dignuo te mlaku vodu po potrebi. Umijesiti tijesto i ostaviti da se diže 20 minuta.



Sastojci za nadjev: 200 g salse/pasirane rajčice, 20 dag sira tilzita ili nekog drugog sira koji se fino topi, 15 dag šunke, vrhnje za kuhanje (odoka), 1 mozzarella, pršut (odoka), kuhane šparoge (odoka), ulje, origano.



Lim za pizzu namazati uljem. Tijesto za pizzu namazati salsom, posuti komadićima šunke, politi vrhnjem za kuhanjem, posuti naribanim sirom i origanom.
Staviti pizzu peći na 200c. Nakon 15 minuta izvaditi pizzu i u razmacima posložiti narezane krugove mozzarelle te na njih dodati šparoge. Vratiti u pećnicu na još 4 minute. Izvaditi iz pećnice i po pizzi posložiti kriške pršuta. Vratiti u pećnicu na još 1-2 minute.



Prvi put kada sam radila pizzu nisam je uspjela cijelu slikati jer su svi doma navalili pa su slike zato malo međusobno različite.



Još finih pizza ima na linkovima:
Pizza sa sardinama i artičokama, Pizza s ombolom i crvenim radičem.

Uskršnji post

subota , 07.04.2012.

Pince, pletenice i titula
Ovo je prvi put da radim pince i pletenice.



Nakon čitanja toliko postova o pinci, odlučila sam ju i ja napraviti. Mama nije oduševljeno reagirala – komplicirano je zbog dizanja itd. - ali je bar odobrila recept.



Recept je od sestričnine bake jer je njoj taj najbolji prema kojem je radila pincu.



Sastojci za tijesto: oko 1 kg brašna, 5 jaja, 25 dag šećera + 1 žličica šećera za otapanje kvasca, 1 vanilin šećer, 25 margarina, 40g svježeg kvasca, 0,5 dcl ruma, naribana korica jednog limuna, malo mlake vode za otapanje kvasca.



Najprije otopiti svježi kvasac s jednom žličicom šećera i malo mlake vode i ostaviti da se diže. U posudu staviti sve sastojke i umijesiti tijesto. Ja sam tijesto podijelila na dva dijela, pokrila kuhinjskom krpom i pustila da se diže 45 minuta. Ponovno sam malo mijesila tijesto i ostavila da se diže još 45 minuta. Postupak sam ponovila još jednom – još malo miješenja i još 45 minuta dizanja – sve skupa tijesto se 3 puta dizalo po 45 minuta.



Sastojci za premaz: 3 žumanjka.
Od tijesta oblikovati kugle željene veličine za pince, napraviti rezove po njima i namazati ih žutanjkom.



Ja sam osim pinci izradila i pletenice i jednu titulu (tako to mama naziva, sigurno ima i drugih naziva).



Prije početka pletenja pletenice, na mjestu tri trake postaviti jaje, učvrstiti ga u tijesto i isplesti pletenicu. Jaje dodatno učvrstiti s dvije tanje trakice u obliku slova X. Oblikovane pletenice premazati žumanjkom.



Sretan Uskrs svima!

Mramorna rolada

ponedjeljak , 02.04.2012.

Nakon dva posta o šparogama odlučila sam napraviti malu pauzu od tog ciklusa recepata da ne dosadim sa šparogama. Ovaj sam vikend radila jednu, zapravo dvije rolade, pa slijedi jedan slatki post. Inspiracija za roladu bio je mramorni kolač.



Preporučam najprije napraviti kreme za rolade kako bi se stigle ohladiti. Količine krema su za dvije rolade. Za jednu roladu potrebno je pola doze krema.
Krema od vanilije: 2 praška za puding s okusom vanilije, 6 žlica šećera, 500 ml mlijeka, 250 g omekšanog maslaca.
Praškove za puding pomiješati sa šećerom i 8 žlica mlijeka izdvojenog od 500 ml mlijeka. Prašak se treba rastopiti i treba paziti da nema grudica. Ostatak mlijeka staviti kuhati i dodati rastopljeni prašak. Kuhati kao kad se kuha puding. Kad se smjesa počne odvajati od posude, maknuti sa štednjaka, pokriti prozirnom folijom da se ne stvrdne gornji sloj i ostaviti da se hladi. Kada se krema ohladi pomiješati je s omekšanim maslacem.



Čokoladna krema: 100 g čokolade za kuhanje, 2 – 3 žlice mlijeka, 1 prašak za šlag.
Čokoladu rastopiti s mlijekom na vatri. Prema uputama na omotu istući šlag. U šlag dodati rastopljenu čokoladu, pomiješati sve zajedno i ostaviti da se hladi.
Dok se kreme hlade, napraviti biskvit za rolade.



Recept za biskvit je preuzet iz knjige ''Kolači'' Dr. Oetkera, jedina izmjena receptu je dodatak kakaa za mramoriranje biskvita.



Sastojci za jednu roladu: 4 jaja, 1 žumanjak, 4 žlice tople vode, 125 g šećera, 1 vanilin šećer, 100 g brašna, 1 navršak noža praška za pecivo, 25 g škrobnog brašna.
Jaja i žumanjak pomiješati s toplom vodom da se smjesa zapjeni. Zatim jednu minutu dodavati šećer pomiješan s vanilin šećerom pa onda još zajedno miješati dvije minute. Na kraju u smjesu dodati brašno pomiješano s praškom za pecivo i škrobnim brašnom. Iz smjese izdvojiti 2-3 žlice, a ostatak uliti u lim obložen papirom za pečenje.



Za mramoriranje rolade: 1 žličica kakaa.
U 2-3 žlice smjese umiješati kakao i time prskati po biskvitu u limu kao kod mramornog kolača.
Roladu peći na 200C oko 10 minuta.



Kada izvadite roladu odmah na mramorni dio stavite papir za pečenje i okrenite roladu na drugu stranu (na taj način će se s vanjske strane nalaziti mramorni dio). Polako rolajte roladu i ostavite da se ohladi. Čim se ohladi odvojiti je od papira za pečenje. Namazati je najprije kremom od vanilije, a čokoladno kremom prskati po kremi od vanilije kao kad se radi mramorni dio. Ostaviti da se hladi u hladnjaku. Meni je ostalo dosta čokoladne kreme. Za rolade bi bilo dovoljno i pola doze kreme, ali ostatak kreme možete poslužiti uz roladu.


<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Blog.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice Blog.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice Blog.hr kliknite na gumb "Slažem se".Slažem se