Uskršnji post

subota , 07.04.2012.

Pince, pletenice i titula
Ovo je prvi put da radim pince i pletenice.



Nakon čitanja toliko postova o pinci, odlučila sam ju i ja napraviti. Mama nije oduševljeno reagirala – komplicirano je zbog dizanja itd. - ali je bar odobrila recept.



Recept je od sestričnine bake jer je njoj taj najbolji prema kojem je radila pincu.



Sastojci za tijesto: oko 1 kg brašna, 5 jaja, 25 dag šećera + 1 žličica šećera za otapanje kvasca, 1 vanilin šećer, 25 margarina, 40g svježeg kvasca, 0,5 dcl ruma, naribana korica jednog limuna, malo mlake vode za otapanje kvasca.



Najprije otopiti svježi kvasac s jednom žličicom šećera i malo mlake vode i ostaviti da se diže. U posudu staviti sve sastojke i umijesiti tijesto. Ja sam tijesto podijelila na dva dijela, pokrila kuhinjskom krpom i pustila da se diže 45 minuta. Ponovno sam malo mijesila tijesto i ostavila da se diže još 45 minuta. Postupak sam ponovila još jednom – još malo miješenja i još 45 minuta dizanja – sve skupa tijesto se 3 puta dizalo po 45 minuta.



Sastojci za premaz: 3 žumanjka.
Od tijesta oblikovati kugle željene veličine za pince, napraviti rezove po njima i namazati ih žutanjkom.



Ja sam osim pinci izradila i pletenice i jednu titulu (tako to mama naziva, sigurno ima i drugih naziva).



Prije početka pletenja pletenice, na mjestu tri trake postaviti jaje, učvrstiti ga u tijesto i isplesti pletenicu. Jaje dodatno učvrstiti s dvije tanje trakice u obliku slova X. Oblikovane pletenice premazati žumanjkom.



Sretan Uskrs svima!

<< Arhiva >>

Blog.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice Blog.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice Blog.hr kliknite na gumb "Slažem se".Slažem se