Recepti, putopisi, priče... by Amaterka

30.03.2012., petak

Ciklus o šparogama: 2° Pljukanci

Kako sam najavila ciklus o šparogama, za sljedeći post odlučila sam se za pljukance sa šparogama. Naime, šparoge najviše volim u kombinaciji s pljukancima, a pljukanci su mi i najdraži od ''domaće tjestenine''.



Mi smo doma jedino mijesili fuže, ali to je bilo tako davno, već godinama se fuži i pljukanci kupuju u trgovini. S obzirom da imam puno slobodnog vremena, odlučila sam pokušati umijesiti pljukance koje nije teško napraviti, a i ne trebaju vam nikakve mašine za tijesto.



Recept za pripremu pljukanci je od none (bake).



Sastojci za pljukance: 500 g brašna, 1 žličica soli, 1 žličica ulja, 300 dcl zagrijane vode.
Jednu žličicu soli rastopiti u par žlica zagrijane vode. Od brašna, rastopljene soli, ulja i ostatka vode umijesiti tijesto. Prema potrebi dodati brašna i vode ukoliko tijesto nije kompaktno. Kidati manje komadiće tijesta i valjati između obje ruke. Pljukance kuhati u zavreloj slanoj vodi oko 20 minuta.
Ps. Tijesto se u par minuta umijesi, za izradu pljukanci potrebno je oko sat i nešto, otprilike sve skupa sat i pol.



Sastojci za umak: vrhnje za kuhanje, pršut narezan na kockice, šparoge, maslinovo ulje, maslac.



Na par kapi maslinovog ulja ''ispeći'' pršut, a na malo maslaca omekšati prethodno skuhane šparoge (o čišćenju i kuhanju šparoga pisala sam u prošlom postu). Šparogama dodati vrhnje za kuhanje i pustiti da vrhnje prokuha.



Na pljukance rasporediti pršut i umak od vrhnja i šparoga.



- 08:30 - Komentari (11) - Isprintaj - #

27.03.2012., utorak

Ciklus o šparogama: 1° Proljetna frita

Obožavam proljeće zbog buđenja prirode i branja šparoga. Odmalena sam obožavala brati šparoge, toliko obožavam brati šparoge da sam redovito na proljeće izgrebena od trnja jer guram ruke i noge u trnje i granje samo da dođem do šparoga. Takva sam oduvijek što se tiče branja šparoga, ali ih nisam oduvijek jela, zapravo ih tek nekoliko godina jedem. Malo je to kontradiktorno s obzirom na moj ''stil'' branja šparoga, ali meni je oduvijek veći gušt bio brati ih, nego jesti. Ovaj post je prvi u nizu recepata sa šparogama – zato ciklus o šparogama – bit će ih koliko bude šparoga i mašte.



Kod nas se doma šparoge najčešće jedu u obliku frite (istučeno jaje i šparoge) za doručak i večeru. Toj klasičnoj verziji dodala sam tek dva sastojka (špek i vrhnje za kuhanje) da si malo ''začinim'' ovo jelo.



Sastojci za jednu osobu: : 1 jaje, sol, šparoge, špek, malo vrhnja za kuhanje, maslinovo ulje. Šparoge nakidati na manje komadiće (kidati dok je šparoga mekana, tvrdi dio baciti) i oprati ih. Prokuhati šparoge u vrućoj vodi 5 do 10 minuta.



Narezati špek na tanje kockice. Jaje začiniti sa solju te istući vilicom pa zatim dodati malo vrhnja za kuhanje po želji (ja sam dodala pola žlice – možete i više). Špek i šparoge popeći na nekoliko kapi maslinova ulja te doliti smjesu jaja i vrhnja. Peći dok se smjesa ne stvrdne. I dobar tek njami

- 09:10 - Komentari (12) - Isprintaj - #

25.03.2012., nedjelja

Volite li špinat?

Od lisnatog zelenog povrća najdraže su mi salate, a onda špinat. Špinat sam ''prožvakala'' na prvoj godini faksa kada sam zasićena hrane iz menze na tržnici kupila prvi put špinat. Kada se čovjek potrudi sam očistiti i skuhati onda ga i mora pojesti. Kako bih mu ''poboljšala'' okus dodala sam mu Zdenka sir i otada ga većinom jedem tako. Uz špinat sam nedavno pripremila i teletinu u umaku od mrkve i ružmarina.

Teletina s aromatičnim umakom i špinat sa sirom



Sastojci: 500 g teletine, 2 mrkve, nekoliko grančica ružmarina, 500 g špinata, 200ml vrhnja za kuhanje, 4 Zdenka sira, sol, papar, maslinovo ulje.



Teletinu začiniti solju i paprom, mrkvu narezati na trakice. S pola grančica ružmarina poskidati listove, a pola grančica samo pokidati na manje dijelove. Teletinu s mrkvom, listovima ružmarina i pokidanim grančicama peći u maslinovom ulju.



U međuvremenu očistiti špinat i skuhati ga. Procijeđeni špinat začiniti solju i paprom te popržiti na nekoliko kapi maslinovog ulja. Zatim u špinat rastopiti 4 Zdenka sira – možete i manje.



Uzeti nekoliko pečenih mrkva listova ružmarina (ili sve) i par žlica ulja u kojem se sve peklo te usitniti štapnim mikserom, zatim dodati vrhnje za kuhanje i sve zajedno još malo pomiješati. Umak zagrijati u tavi i preliti po teletini.




- 10:53 - Komentari (8) - Isprintaj - #

20.03.2012., utorak

Badem kocke

Ovaj kolač sam još prije dva tjedna radila za sestru, ali malo kasnim s objavljivanjem.



Sastojci za tijesto: 2 jaja, 20 dag šećera, 1 vanilin šećer, 1 dcl ulja, 1 dcl mlijeka, 100 g brašna, 2 žlice kakaa, 50 g mljevenih badema, 1 prašak za pecivo.
Najprije istući jaja pa im dodati šećer pomiješan s vanilin šećerom. Zatim dodati ulje i mlijeko te brašno pomiješano s kakaom, bademima i praškom za pecivo. Miješati dok se smjesa ne sjedini. Biskvit peći oko 20 min. na 180C.



Sastojci za kremu: 100 g gorke čokolade, 1 prašak za šlag, 2 žlice šećera, malo margarina i mlijeka, 50 g mljevenih badema, (1 želatina).
Za ukrašavanje: bijela čokolada. Gorku čokoladu otopiti s malo šećera, margarina i mlijeka. Istući šlag prema uputama na omotu. U šlag dodati rastopljenu čokoladu te mljevene bademe. Miješati dok se smjesa ne sjedini. Ja sam u kremu dodala i želatinu jer sam se bojala da se neće stvrdnuti, no mislim da bi se krema bila stvrdnula bez obzira na želatinu, a bez želatine je daleko bolji okus kreme.



- 10:20 - Komentari (6) - Isprintaj - #

17.03.2012., subota

Slane palačinke i odlična torta

U zadnje vrijeme nemam baš neke inspiracije za kuhanje. Zapravo, nemam ni volje ni za što. Valjda je to nekakva takva faza. U današnjem postu objavljujem nešto slano i nešto slatko: palačinke sa špinatom i Ferrero Rocher tortu.
Bilo mi je ostalo kuhanog špinata pa sam ga odlučila iskoristiti u slanim palačinkama.
Za tijesto za palačinke: 1 jaje, 8 žlica brašna, 4 žlice kuhanog špinata, pola žlice soli, 2 dcl mlijeka i 1 dcl vode.
Pomiješati jaje i sol, dodati 4 žlice brašna i 1dcl mlijeka te miješati, zatim dodati 4 žlice brašna i 1dcl mlijeka te miješati. Na kraju dodati 2 žlice kuhanog špinata i 1dcl vode. Na malo ulja ispeći palačinke.
Smjesa za punjenje i ukrašavanje: kuhani špinat, sir, kiselo vrhnje, vrhnje za kuhanje.



Na palačinke rasporediti kuhani špinat i sir te malo kiselog vrhnja. Preklopiti palačinke i posložiti u vatrostalnu posudu i posuti vrhnjem za kuhanje i naribanim sirom. Zapeći 10-15 minuta na 200C.
Ps. Palačinke sam punila i s tunjevinom, ali mi se kombinacija nije svidjela pa zato objavljujem samo 'recept' za palačinke sa špinatom.



Ferrero Rocher tortu radila sam prema Majinom receptu s bloga Dalmatia Gourmande.



Ja sam radila samo pola doze torte te sam malo izmijenila nešto u receptu, odnosno koristila sam bijeli šećer umjesto smeđeg i samo glatko brašno umjesto kombinacije glatkog i oštrog. Mogu reći da me torta oduševila i da je odlična njami




- 10:05 - Komentari (10) - Isprintaj - #

13.03.2012., utorak

Quiche s mljevenom puretinom

'Od prošlog posta' ostalo mi je 250 g mljevene puretine koju sam odlučila pripremiti kao nadjev za quiche. Volim raditi quiche jer se u nadjev može svašta ubaciti. njami



Sastojci za tijesto: 125 g brašna, prstohvat soli, 2 žlice vode, 3 žlice kiselog vrhnja.
Sastojke staviti u posudu i umijesiti spiralnim nastavcima, a možete i rukama. 2/3 tijesta razvaljati i utisnuti u dno, a od 1/3 napraviti dugačak valjak i njime okružiti dno.



Sastojci za nadjev: 250 g mljevene puretine,100 ml vrhnja za kuhanje, 1 jaje, 100 g sira gaude, sol, papar.



Mljevenu puretinu posoliti i popapriti te ispržiti na ulju. Jaje pomiješati s vrhnjem. Dodati sol, papar i komadiće gaude. Sve dobro pomiješati. Nadjev rasporediti na tijesto i staviti peći otprilike 40 minuta na 180-200C.



I na linku je recept za Quiche sa sirom njami
- 09:51 - Komentari (6) - Isprintaj - #

10.03.2012., subota

Pureće polpete s kikirikijem i povrće s vrhnjem i sirom

Jedan prijedlog za jedan brzi, jednostavan i fini ručak ili večeru. njami



Sastojci za 2 osobe: 250 g purećeg mljevenog mesa, peršin, luk, sol, papar, 1 žlica krušnih mrvica, 3 – 4 žličice maslaca od kikirikija.
Mljevenom mesu dodati nasjeckani peršin i luk, sol, papar, 1 žlicu krušnih mrvica i 3-4 žličice maslaca od kikirikija. Oblikovati polpete i pobrašniti ih. Peći ih u ulju.



Za prilog sam napravila smrznuto povrće u vrhnju i siru.
Sastojci za 2 osobe: 250 g smrznute carske mješavine (brokula, cvjetača, mrkva), 3-4 žlice kiselog vrhnja, 10 dag goude, sol, papar.
Povrće skuhati u slanoj vodi, zatim ocijediti i zagrijati na malo maslaca te posoliti i popapriti. Dodati kiselo vrhnje i nasjeckani sir te kuhati dok se smjesa ne sjedini.



- 09:47 - Komentari (11) - Isprintaj - #

07.03.2012., srijeda

Recepti s mobitela

Nekako mi se ne da ništa pisati, jedva sam se natjerala da otipkam ovaj post. Slike nisu baš neke jer su s mobitela pa otuda i naslov posta.

Pire od zelja
Zelje ne volim baš pa sam odlučila malo eksperimentirati sa zeljem i ispalo je fino njami



Sastojci: zelje, vrhnje za kuhanje, maslac od kikirikija, maslinovo ulje, sol, papar.
Skuhati zelje. Skuhano zelje smiksati, posoliti i popapriti te na malo maslinova ulja popržiti. Dodati vrhnje za kuhanje i 2-3 žličice maslaca od kikirikija – po želji. Kada se pire sjedini gotovo je.



Torta od badema i kakaa s kremom od šumskog voća



Sastojci za tijesto: 4 jaja, 40 dag šećera, 1 vanilin šećer, 2 dcl ulja, 2 dcl mlijeka, 250 g brašna, 5 žlica kakaa, 100 g mljevenih badema, 1 prašak za pecivo.
Najprije istući jaja pa im dodati šećer pomiješan s vanilin šećerom. Zatim dodati ulje i mlijeko te brašno pomiješano s kakaom, bademima i praškom za pecivo. Miješati dok se smjesa ne sjedini. Tortu peći oko 50 min na 180C.
Sastojci za kremu: 200 g abc sira, 200 ml slatkog vrhnja, 4 žlice šećera, 2 šake šumskog voća, 1 želatina.
Šumsko voće kuhati s 2 žlice šećera da se dobije sirup. Propasirati šumsko voće i pustiti da se ohladi. Slatko vrhnje istući u šlag. Abc sir pomiješati s 2 žlice šećera. Želatinu pripremiti prema uputama na omotu. U želatinu dodati 2 žlice sira pomiješanog sa šećerom i rastopiti ga. Smjesu želatine i sira dodati u preostali sir te dodati sirup od šumskog voća i šlag. Sve zajedno miješati dok se smjesa ne sjedini. Namazati tortu i ostaviti da se hladi kako bi se krema stvrdnula.
Torta je bila odlična tako da sam je jedva uspjela slikati s mobitelom.



- 09:35 - Komentari (5) - Isprintaj - #

03.03.2012., subota

Kakao srca s rumom i kremom

Kada sam krenula raditi ova srca trebalo je to izgledati kao na ovom blogu http://cake-cookie-pie.blogspot.com/2012/01/cupcakes-za-valentinovo.html
Tijesto za muffine sam odlučila napraviti prema mom receptu, a punjenje i ledenu kremu s gore navedenog linka. Kada sam odlučila izdubiti srca učinilo mi se kao da će mi se raspasti tijesto tako da sam morala odustati. Sljedeći put radim okrugle pa se valjda neće raspadati sretan
Najbitnije da su bez obzira na sve bili ukusni, da su mirisali i imali ukus ruma njami



Sastojci za tijesto:
20 dag brašna
1 omot praška za puding s okusom čokolade
3 žlice kakaa
3 žličice praška za pecivo
15 dag šećera
1 vanilin šećer
20 dag omekšanog maslaca
3 jaja
2 dl mlijeka
3-4 žličice arome ruma.



Za tijesto pomiješati brašno s praškom za puding, praškom za pecivom i kakaom. Dodati šećer pomiješan s vanilin šećerom, omekšani maslac, jaja i mlijeko. Kada se smjesa poveže dodati još aromu ruma i još malo miješati. Tijesto uliti u kalup za muffine i peći na 180C 25 minuta.



Nakon što se muffini ohlade možete ih ukrasiti kremom.
Za kremu:
1 prašak za šlag
1 šaka šumskog voća
2 žličice šećera.
Šumsko voće zagrijavati sa šećerom. Kad se šećer otopi ostaviti da se ohladi. Istući šlag prema uputama na omotu. Zagrijano šumsko voće istisnuti kroz cjedilo u šlag. Muffine ukrasiti smjesom šlaga i sirupa od šumskog voća.




- 09:54 - Komentari (7) - Isprintaj - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

< ožujak, 2012 >
P U S Č P S N
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31  

Prosinac 2017 (5)
Studeni 2017 (8)
Listopad 2017 (3)
Rujan 2017 (6)
Kolovoz 2017 (1)
Lipanj 2017 (1)
Srpanj 2016 (3)
Prosinac 2015 (3)
Studeni 2015 (2)
Listopad 2015 (6)
Rujan 2015 (5)
Kolovoz 2015 (6)
Srpanj 2015 (2)
Veljača 2015 (1)
Siječanj 2015 (1)
Prosinac 2014 (3)
Srpanj 2014 (2)
Lipanj 2014 (2)
Svibanj 2014 (5)
Travanj 2014 (2)
Ožujak 2014 (2)
Veljača 2014 (1)
Siječanj 2014 (5)
Prosinac 2013 (4)
Studeni 2013 (7)
Listopad 2013 (1)
Rujan 2013 (1)
Kolovoz 2013 (3)
Srpanj 2013 (6)
Svibanj 2013 (1)
Travanj 2013 (1)
Veljača 2013 (1)
Siječanj 2013 (3)
Prosinac 2012 (2)
Kolovoz 2012 (2)
Srpanj 2012 (7)
Lipanj 2012 (8)
Svibanj 2012 (11)
Travanj 2012 (7)
Ožujak 2012 (9)
Veljača 2012 (9)
Siječanj 2012 (13)
Prosinac 2011 (11)
Studeni 2011 (7)
Listopad 2011 (10)
Rujan 2011 (4)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
OYO.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

RECEPTI

PUTOPISI

PRIČE I OSTALI TEKSTOVI

Blog.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice Blog.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice Blog.hr kliknite na gumb "Slažem se".Slažem se