Pizza s ombolom i crvenim radičem

utorak , 28.02.2012.

Napokon da napišem nešto. Raditi i spremati obranu diplomskog rada je totalno naporno i stresno, ali je uspješno obavljeno sretan. Nakon raznih odgoda napokon sam diplomirala sretan Nekako sam mislila da ću se ovaj tjedan odmarati, ali ipak neću. Ponovno su me pozvali na zamjenu, nije lako prebacivati se iz jedne škole u drugu školu i iz jednog predmeta u drugi. Ali da se vratim ''pravom smislu'' ovog posta. Ovo je nešto što sam ''tako davno'' kuhala, ali je meni ovo jedna od dražih pizza koje pripremam njami
Pizza s ombolom i radičem – tijesto za pizzu pripremiti po receptu s ovog linka Pizza sa sardinama i artičokama



Za nadjev:
200 g salse/pasirane rajčice
20 dag sira tilzita ili nekog drugog sira koji se fino topi
20 dag šunke
vrhnje za kuhanje
crveni radič
ombolo = sušeni svinjski kare
ulje
origano.

Lim za pizzu namazati uljem. Tijesto za pizzu namazati salsom, posuti komadićima šunke te naribanim sirom. Po pizzi staviti vrhnje za kuhanje. Posuti s origanom.
Ovu sam pizzu radila više puta. Prvi put sam odmah stavila ombolo i crveni radič pa sam ih usred pečenja morala vaditi jer bi bili zagorjeli.



Drugi put sam ombolo i crveni radič stavila 2-3 minute prije kraja pečenja. Malo sam premalo narezala radiča, a svi su ga na kraju htjeli na pizzi pa pizza oskudijeva radičem.


Rižoto sa sirom i pureće rolice s mozzarellom i pestom

četvrtak , 23.02.2012.

Ovaj tjedan imam takvo ludo radno vrijeme da ne stignem ništa, a radim na pola radnog vremena. Uz posao moram pripremati obranu jer napokon bi se mogla dogoditi. Nakon raznih odgoda od moje strane pa od profesorove napokon bi mogla i diplomirati. Tako da je današnji recept zapravo prošlotjedni recept. Rižoto je nastao na temelju riže sa Zdenka sirom koji je pripremala moja cimerica za vrijeme našeg studentskog suživota, a pureće rolice su nastale ''iz potrebe'' da se iskoristi mozzarella kojoj se približavao istek roka trajanja.



Sastojci za rižoto:
1 veća šalica riže
1 veća šalica vode
sol, papar
malo maslaca
oko pola vrhnja za kuhanje (100ml)
2 Zdenka sira
deblje naribanog ili rezanog parmezana po želji.
U vodu staviti rižu, sol i papar te kuhati. Kad se riža skuha dodati malo maslaca i otopiti ga. Zatim dodati vrhnje za kuhanje, zdenka sir i parmezan. Kad se sve otopi i sjedini rižoto je gotov.



Sastojci za rolice:
400 g purećeg mesa
1 mozzarella
pesto genovese
maslac
sol, papar.



Pureće meso posoliti i popapriti, namazati s malo pesta genovese i staviti u sredinu malo mozzarelle. Zatvoriti čačkalicama i pržiti na maslacu.



Crveno-bijele kombinacije na tanjuru

ponedjeljak , 20.02.2012.

Prošli sam se tjedan nakuhala, a ovaj ću se natipkati sretan Danas su na redu dva recepta u ''crvenom umaku'', jedan slani i jedan slatki. Najprije slani: Tortellini s rastopljenom mozzarellom.
Sastojci: tortellini, gusta salsa od rajčice, mozzarella, maslinovo ulje, sol, papar, pola Knorr kocke bosiljak.
Ja sam koristila kupljene tortelline, još nisam pokušala sama napraviti nikakvu tjesteninu, ali imam to u planu. sretan
Skuhati tortelline u slanoj vodi, a u međuvremenu napraviti umak za tortelline. Ja sam koristila domaću salsu od rajčice, odnosno konšervu. Na par kapi zagrijanog maslinovog ulja uliti 2.5 dcl salse od rajčice, dodati malo soli i papra te pola kockice bosiljka. Kad se skuhaju tortellini dodati ih u umak.



Tortelline s umakom uliti u vatrostalnu zdjelu i po njima posložiti komadiće mozzarelle. Zapeći u pećnici na 200C dok se mozzarella ne rastopi. Po želji posipati parmezanom. njami



Panna cottu sam radila kombinirajući recepte od Leeloo i Mare i nastala je fantastična panna cotta, bolju nisam jela. njami
Sastojci za panna cottu: 400 ml slatkog vrhnja, 100 ml mlijeka, 50 g šećera, 1 vanilin šećer, 50 g bijele čokolade, 2 čepa arome od vanilije, 1 paketić želatine, 2 žličice naribane kore limuna.
Želatinu namočiti prema uputama, bijelu čokoladu rastopiti na pari. Staviti kuhati slatko vrhnje, mlijeko, šećer i vanilin šećer. Kad zakuha dodati rastopljenu bijelu čokoladu i aromu vanilije. Zatim dodati želatinu i onda naribanu koricu limuna. Kada se smjesa sjedini uliti u kalupiće i ostaviti u hladnjaku najmanje 4 sata.



Za preljev sam uzela jednu šaku smrznutog šumskog voća i otopila ga s 2 žličice šećera na vatri i prelila panna cottu.


Meksička kuhinja - Tortilja košarice

petak , 17.02.2012.

Ovaj sam tjedan stalno nešto kuhala jer sam opet bila nezaposlena. Taman sam se uspjela odmoriti kad sam jutros dobila poziv za još jednu zamjenu tako da ću sljedeći tjedan vjerojatno manje kuhati, ali bar ću raditi sretan. Već sam bila napisala da obožavam meksičku kuhinju pa evo jedan recept za jednu ''meksičku večeru''. Inače kupujem gotove tortilje, ali kako sam imala vremena odlučila sam ih sama napraviti. Prema originalnom receptu ide integralno brašno, ali kako takvo brašno inače ne koristim odlučila sam probati samo s običnim i ispalo je odlično.



Sastojci za košarice i za nadjev su za dvije osobe.
Sastojci za košarice: 1 šalica brašna, pola žličice soli, 40 g margarina, pola šalice mlake vode.
Od brašna, soli, margarina i mlake vode umijesiti tijesto. Tijesto razvaljati, rezati tako da napravite košarice unutar kalupa za muffine.
Kako sad nije sezona paprika, kukuruza itd., koristila sam smrznuto povrće.
Nadjev: pola vrećice smrznutog povrća meksička mješavina, maslac, sol, papar, 2 – 3 žlice kiselog vrhnja, 2-3 žlice burrito začina.



Povrće skuhati u slanoj vodi, a zatim popržiti na maslacu. Začiniti solju, paprom i 2-3 žlice burrito začina – ovisno koliko začinjeno volite te dodati 2-3 žlice kiselog vrhnja. Kada se smjesa stopi uliti je u košarice.
Nisam sigurna koliko sam košarice pekla (20-30 minuta). Uglavnom, peći na 200C dok košarice ne poprime boju i mogu se izvaditi iz kalupa.



Ostalo: 200 g piletine, 2-3 žlice burrito začina, sol, papar, kiselo vrhnje.
Dok se košarice peku pripremiti piletinu. Piletinu narezati na rezance, začiniti solju i paprom te s 2-3 žlice burrito začina. Tako začinjenu piletinu peći na maslacu dok ne poprimi boju. Poslužiti uz kiselo vrhnje.



Ako vam se ovo svidi možete probati i ovaj ''meksički'' recept:
Nachos de pollo njami

Post sa srcolikim detaljima

srijeda , 15.02.2012.

Dva jela s detaljima srca – simbola jučerašnjeg dana.
Quiche sa sirom - jučerašnji ručak - prigodno ''ukrašen'' srcima.



Sastojci za tijesto: 125 g brašna, prstohvat soli, 2 žlice vode, 5 dag omekšanog margarina.
Sastojke staviti u posudu i umijesiti spiralnim nastavcima, a možete i rukama. Vatrostalnu posudu namastiti i pobrašniti. 2/3 tijesta razvaljati i utisnuti u dno, a od 1/3 napraviti dugačak valjak i njime okružiti dno. Vilicom nabosti tijesto na dno kalupa i staviti peći na 200C na 15 minuta. U međuvremenu ''smiksati'' nadjev.



Sastojci za nadjev: 100 ml vrhnja za kuhanje, 1 jaje, 50 g sira gaude, sol, papar, 2 Zdenka sira.
Jaje pomiješati s vrhnjem. Dodati sol, papar, 2 zdenka sira i komadiće gaude. Sve dobro pomiješati. Nadjev rasporediti na napola pečeno tijesto i staviti peći još otprilike 25 minuta.



I muffini od oraha i čokolade koje sam radila prije više od mjesec dana za sestru u Zagrebu. Inače ne volim orahe u kolačima, ali bilo mi ih je ostalo još od Božića pa sam ih odlučila iskoristiti da ih ne bacim. Kao mala sam skupljala orahe ispod velikog oraha mojih nonića i razbijala ih kamenom i s užitkom jela. Možda su mi zato dosadili, možda jednostavno nisam naišla na neki jako dobar kolač s orasima, ili je to neki ''obrambeni stav'' kako se ne bih prisjetila da su stablo oraha iščupali. Uglavnom, ovi su muffini predobri njami



Sastojci: 20 dag brašna, 1 prašak za puding od vanilije, 3 žličice praška za pecivo, 15 dag šećera, 1 vanilin šećer, 20 dag omekšanog maslaca, 3 jaja, 2,5 dl mlijeka, 100 g gorke čokolade, 10 žlica oraha.
Prije početka rada rastopiti čokoladu u 0,5 dl mlijeka na vodenoj pari.
Brašno pomiješati s praškom za puding i praškom za pecivo. Dodati šećer pomiješan s vanilin šećerom, omekšanim maslacem, jajima i 2 dl mlijeka. Kada se smjesa poveže dodati 10 žlica oraha. Tijesto rasporediti u lim i peći 25 minuta na 180C.



Domaći Raffaelo kao poklon za Valentinovo

subota , 11.02.2012.

Bliži se Valentinovo pa evo jedne ideje što pokloniti za Valentinovo: domaće Raffaelo kuglice koje možete pokloniti u nekoj lijepoj kutijici.



Nemam kod kuće nikakvih lijepih kutijica za poklon pa će ove Raffaelo kuglice dospjeti do mog dragog u običnoj plastičnoj kutijici s crvenom salvetom, ali to tako i tako nije njegov poklon za Valentinovo.



Recept je iz mamine knjižice:



Sastojci:
200 g lješnjaka
40 dag šećera u prahu
1 dcl vode
1 margarin
15 dag kokosa
40 dag mlijeka u prahu.
Za ukrašavanje: kokos za posipanje i papirnate košarice.



Od ove količine dođe dosta kuglica.



Lješnjake pržiti u tavi dok se ne počnu ljuštiti. Skinuti ostatke ljusaka i ostaviti da se ohlade.
Šećer u prahu skuhati u vodi i ostaviti da se ohladi. Izmiksati margarin i u njega dodati ohlađenu smjesu šećera i vode. Zatim dodati kokos pa mlijeko u prahu. Kada se smjesa stopi staviti je na 20 minuta u hladnjak da se malo stvrdne. Od smjese oblikovati kuglice i u njih stavljati oljuštene lješnjake. Kuglice stavljati u kokos pa u košarice.


Tri dana - tri kolača i jedan ručak

petak , 10.02.2012.

Ovaj sam tjedan bila u totalnoj gužvi: posao, pripreme za posao i pečenje kolača za svadbu jedne prijateljice. U tri dana uspjela sam ispeći tri kolača:
Kiflice , Raffaelo i Truffel kolač.



Naravno, kuhala sam i ručak skoro svaki dan sretan Obožavam zapečenu tjesteninu, ovo je recept za zapečenu tjesteninu s tunjevinom i artičokama.



Sastojci:
tjestenina
par ukiseljenih artičoka
tunjevina iz konzerve
maslinovo ulje
salsa ili pasirana rajčica
gouda sir
vrhnje za kuhanje
parmezan.
Dok se kuha voda za tjesteninu i kuha tjestenina spremiti umak za tjesteninu.



Artičoke narezati i pržiti na maslinovom ulju pa dodati tunjevinu na komadiće. Zatim dodati salsu ili pasiranu rajčicu. Tjesteninu umiješati u umak. Slagati red tjestenine, red sira i vrhnja i tako dok ima. Po vrhu posložiti sir i vrhnje te naribati parmezan. Zapeći u pećnici na 200C dok se sir ne rastopi.

''Zimska priča'' o grizu ili kako zavoljeti griz

ponedjeljak , 06.02.2012.

Ovo je moja ''priča'' kako sam ove zime zavoljela griz. sretan



Poznajem više ljudi koji ne vole griz, nego onih koji ga vole. I ja sam prije spadala u tu skupinu koja ga ne voli, a onda sam ove zime u želji za nečim toplim posegnula za grizom. Kada sam sestri spomenula da bih napravila griz za večeru nije bila baš zadovoljna. Prva verzija griza je bila ona s pakiranja, sestri i meni je tada bilo nedovoljno slatko pa smo posegnule za velikom količinom kakaa. U drugoj verziji dodano je više šećera, u trećoj verziji dodan je kokos, a u posljednjoj ''savršenoj'' verziji slatko vrhnje i vanilin šećer. I nisam samo ja zavoljela griz, nego i sestra pa sad sama pita da joj ga napravim za večeru.sretan
Topli griz je savršen obrok za se ugrijati i najesti.



Sastojci:
2 dcl slatkog vrhnja
2 dcl mlijeka
1 vanilin šećer
2 žlice šećera
4 žlice griza
2 žlice kokosa
kakao za posipanje.
Staviti kuhati 2 dcl slatkog vrhnja i 2 dcl mlijeka pomiješano sa šećerom i vanilin šećerom. Kada zakuha dodati 4 žlice griza, a nakon što se zgusne griz dodati još 2 žlice kokosa. Uliti u posude i posipati s kakaom.



Tradicionalan i starinski griz na jedan nov i fin način njami

Slana palačinka s piletinom i ''Nutella napitak''

petak , 03.02.2012.

Neki sam dan ''morala iskoristiti'' ostatke pečene piletine. Tražila sam recept za ostatke puretine kod Leeloo, ali se nisam uspjela snaći pa sam morala smisliti nešto drugo. Tako je nastala ova ''palačinka'' s piletinom, mrkvom i sirom. Mrkvu popržiti na maslacu da poprimi boju i da se ispeče. Pečenu piletinu narezati na tanje rezance. Dodati poprženoj mrkvi i još malo pržiti.



Sastojci za tijesto palačinke: 1 jaje, sol, papar, brašno i mlijeko koliko umijesi za tijesto srednje gustoće te malo vlasca.
Tijesto uliti u vatrostalnu zdjelu i staviti u pećnicu na 200C. Kada se smjesa počne stvrdnjavati dodati piletinu i mrkvu, naribani sir i malo vrhnja. Zapeći dok se sir i vrhnje ne otopi te palačinka ne ispeče do kraja.



Kako jako volim Nutellu, fina mi je i rastopljena, odlučila sam smiksati topli napitak od Nutelle.



U 400 ml mlijeka otopiti 3-4 žlice Nutelle. Kada se Nutella otopi u mlijeku uliti u čaše i dodati šlag.



''Napitak'' ne dođe gust kao topla čokolada, ali je prefin i ugrijat će vas sretan

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Blog.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice Blog.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice Blog.hr kliknite na gumb "Slažem se".Slažem se