Recepti, putopisi, priče... by Amaterka

28.12.2011., srijeda

Masviš kocke

Još jedan kolač koji sam radila za Božić. Naziv kolača dobiven je spajanjem i kraćenjem imena glavnih sastojaka: mascarponea i višanja -mascarponevišnje. Imala sam doma još jedno pakiranje mascarponea koje je trebalo iskoristiti jer mu istječe rok. Ideja je bila da napravim neku tortu, ali mi se nije uspio rastopiti kravlji sir i onda je nastao kolač. Biskvit je nastao na temelju recepta za biskvit iz knjige ''Kolači'' dr. Oetkera. Izvornom receptu dodala sam 2 žlice kakaa. Nadjev je nastao na temelju sastojaka koje sam imala doma i inspiracije na temelju nekih recepata.



Sastojci za biskvit:
3 jaja
3 žlice tople vode
15 dag šećera
1 vanilin šećer
10 dag brašna
1 žličica praška za pecivo
5 dag škrobnog brašna
2 žlice kakaa.
Miješati jaja i toplu vodu dok se dok se smjesa ne zapjeni. Pomiješati šećer i vanilin šećer pa pomalo usipavati u smjesu te sve zajedno miješati. Brašno pomiješati s praškom za pecivo, škrobnim brašnom i kakaom te dodati smjesi te miješati. Biskvit peći na otprilike 200C 10 minuta. Ostaviti da se biskvit ohladi.

Nadjev:
˝ ili 1 staklenka kompota od višanja – kako tko voli, ja sam stavila samo pola pa su se žalili da im fali, a inače ne vole baš višnje
1 dcl soka kompota od višanja
1 paketić ili 6 listića svijetle želatine
25 dag mascarponea
7 žlica šećera
1 vanilin šećer
2 vrećice praška za šlag što se miješa s 250 ml mlijeka pa mislim da se može zamijeniti i s 2 -2.5 dcl rashlađenog slatkog vrhnja.

Za ukrašavanje:
naribana gorka čokolada.
Višnje iz kompota ocijediti i od ocijeđenog soka odvojiti 1 dcl. Želatinu namočiti prema uputama na omotu (samo namočiti bez zagrijavanja, odnosno otapanja). Mascarpone pomiješati sa 7 žlica šećera i vanilin šećerom. 1 dcl soka zagrijati i u njemu otopiti želatinu. U otopljenu želatinu umiješati 4 žlice zaslađenog mascarponea. Zatim tu smjesu umiješati u ostatak zaslađenog mascarponea. Istući slatko vrhnje. Kad se nadjev od mascarponea i želatine počne stvrdnjavati umiješati slatko vrhnje. Na biskvit nanijeti višnje i malo ga natopiti sokom od višanja. Nadjev od mascarponea, želatine i slatkog vrhnja zatim nanijeti na biskvit posut višnjama. Ostaviti u hladnjaku da se hladi 2 sata. Prije poslušivanja posipati naribanom gorkom čokoladom.



Zapravo se ovaj kolač može napraviti kao torta, to sam se poslije sjetila.







- 13:39 - Komentari (8) - Isprintaj - #

26.12.2011., ponedjeljak

Čupavci

Još sam malo uspavana i umorna od slavlja. Na Badnjak sam radila tri kolača: pijane kuglice prema receptu Leeloo s bloga Leeloo u sobici , čupavce prema maminom receptu i masviš kocke (o njima malo više u jednom sljedećem postu) kombinirajući više recepata.



Danas jedan jednostavan, kratki i svima poznat recept samo prepisan u word iz mamine knjižice. Glavna mjera je prazan jogurt.



Sastojci:
3 jogurta brašna
1 jogurt šećera
1 jogurt mlijeka
2 jaja
pola jogurta ulja
1 prašak za pecivo.

Preljev:
10 dag čokolade
5 dag maslaca
3 žlice šećera
1 dcl mlijeka
10 dag kokosa.

Jaja i šećer umutiti, zatim dodati mlijeko i ulje te brašno pomiješano s praškom za pecivo. Kada se sastojci povežu u smjesu peći na 180C 25 minuta. Ostaviti da se ohladi.
Za preljev rastopiti čokoladu s maslacem, šećerom i mlijekom. Pustiti da se malo ohladi.
Biskvit narezati na kocke. Umakati kocke u rastopljenoj čokoladi pa u kokosu te ostaviti da se osuši.








- 11:09 - Komentari (11) - Isprintaj - #

24.12.2011., subota

Čestitka

Sretan Božić svim blogerima i blogericama!!!




- 17:06 - Komentari (13) - Isprintaj - #

23.12.2011., petak

Post zahvale :)

Nakon što sam pročitala da je Alexxlu stigao Marin poklon i ja sam danas željno iščekivala poštara. I paketić je stigao na vrijeme, taman za Božić.
Stigao je preslatki pužić:



I razglednica iz Beča s prigodnom čestitkom.



Hvala Mare!

- 14:10 - Komentari (2) - Isprintaj - #

20.12.2011., utorak

Kiflice

Ovo je moj ''najdraži božićni kolačić'' i budi najviše uspomena na djetinjstvo. Za svaki Božić je mama radila kiflice, a sestra i ja smo joj pomagale, punile smo kiflice marmeladom, zatvarale kiflice, posipale šećerom i naravno jele ih. Otkad smo ''porasle'' mama je prestala raditi kiflice, valjda zato jer je znala da joj nećemo pomagati. Ove godine, nakon par Božića provedenih bez kiflica, odlučila sam obnoviti tradiciju Božića s kiflicama, samo što sam sve sama morala raditi.



Recept je preuzet iz mamine knjižice:



Sastojci:
1 margarin
1 kiselo vrhnje
1 pecivo
malo soli
0.5 kg brašna
marmelada.
Umijesiti tijesto, izvaljati tijesto na površini posutoj brašnom i rezati kružiće. Ako nemate oblik za rezanje, koristite čašu.



Na sredinu kružića staviti malo marmelade.



Poklopiti kružiće i zatvoriti ih prstima.



Još jednom prijeći vilicom uz rub kiflice kako bi se tijesto što bolje spojilo.



Par savjeta: neka marmelada bude gušća (miješana) i ne staviti previše marmelade jer će onda izaći van te dobro zatvoriti kiflice.



- 10:26 - Komentari (18) - Isprintaj - #

19.12.2011., ponedjeljak

Snježne Alpe i plavi Jadran

Napokon je zahladilo i došla je prava zima. S moje terase vide se snježne Alpe, a ispod Alpa Jadran:



Fotke nisu baš nešto, samo 4x je zoom (ili kako se već piše).





Sutra vjerojatno kulinarski post, danas radim kiflice.





- 13:33 - Komentari (0) - Isprintaj - #

16.12.2011., petak

Mamini keksi

U prošlom sam postu napisala da sam pekla kekse prema receptu iz mamine knjižice. U originalu se recept zove ''Keksi s testomatom''. Ovi keksi su jedni od onih uz koje sam odrasla i koji su se pekli svaki Božić. Mama bi umijesila tijesto (prema ovom receptu, u jedan dio bi dodala kakao) i pomoću testotmata oblikovala kekse, a sestra i ja smo ih posipale šećerom u prahu kada bi ih izvadila iz pećnice.



Ja sam radila pola doze recepta, evo sastojaka za pola doze:
3 jaja
0.5 kg brašna
1 maslac
1 prašak za pecivo
1 vanilin šećer
15 dag šećera.
Kekse peći oko 10 minuta na 200C i posuti ih šećerom u prahu.



Smjesu sam podijelila na 3 dijela.
1. Šećerne zvjezdice
Jedan dio smjese sam oblikovala u zvjezdice.



2. Zvjezdice s marmeladom
Od drugog dijela smjese sam napravila isto zvjezdice, stavila marmeladu od brusnice i zatvorila sa zvjezdicama kojima sam napravila rupu u sredini.



3. Limunski borići
U treći dio smjese naribala sam koricu i sok limuna (neprskanog, domaćeg).



- 10:50 - Komentari (11) - Isprintaj - #

14.12.2011., srijeda

Opet se peklo kekse :D

Jučer sam se nakupovala oblika za kekse i kolače, najprije sam kupila oblike u Plodinama pa onda opet u Lidlu, tj. mama je kupila, i sada jedan komplet stoji spremljen ''čekajući'' da ovaj drugi postane hrđav. Poanta je bila u tome da se isplatilo kupiti komplet iz Lidla i da u kompletu iz Plodina nema oblika za srce, a u kompletu iz Lidla ima čak tri oblika za srce. Kad sam došla doma skužila sam da ima oblik za srce i u kompletu iz Plodina, jbg, loše sam gledala. Mami sam prešutjela tu informaciju i spremila ga ''daleko'' od mame jer nam taj komplet zasad zapravo ni ne treba. Ovo je dio oblika iz tog kompleta iz Lidla:



Danas je trebalo isprobati oblike pa sam opet pekla kekse, najprije sam radila čokoladne kekse prema receptu s bloga Marina kuharica



Recept je super!



Onda sam pekla kekse po jednom maminom receptu jer mi stalno govori o tome kako ona ima super recepte u njenoj knjižici, ali o tome u jednom drugom postu.
I još jedna slika, odnosno svi oblici i vrste danas ispečenih keksa:



- 16:55 - Komentari (10) - Isprintaj - #

12.12.2011., ponedjeljak

Keksići

Tijesto za kekse radila sam prema receptu iz knjige ''Kolači'' dr. Oetkera, ta je knjiga moja ''Biblija'' hehe…Dobila sam je za jednog Sv. Nikolu od moje cimerice i isprobala sam već dosta recepata. Iz tijesta sam izbacila neke sastojke (sol i ekstrakt ruma), a poslije sam smjesi dodala neke sastojke po svom guštu sretan



Sastojci za tijesto:
25 dag brašna
1 žličica praška za pecivo
15 dag šećera
1 vanilin šećer
1 jaje
10 dag omekšanog margarina.

Za tijesto pomiješati brašno s praškom za pecivo te dodati sve ostale sastojke. Pomiješati da se sve poveže u tijesto.
Tijesto sam podijelila u tri dijela. Umiješala sam sastojke, tijesto umotala u prozirnu foliju i stavila ga u hladnjak na 30 minuta. Od tijesta sam oblikovala različite oblike i stavila peći kekse na 200C otprilike 10 minuta.

1. Kakao prutići.
U jednu trećinu tijesta dodala sam 2 žlice kakaa.



2. Keksi s komadićima čokolade
U jednu trećinu tijesta dodala sam komadiće gorke čokolade.



3. Kokos sunašca
U jednu trećinu tijesta dodala sam 3 žlice kokosa.



Od tijesta su mi došle dvije manje kutije za kekse (kao ona gore). Ne znam kako, ali moj stari je u jedno popodne pojeo cijelu jednu kutiju tako da ove dane ''moram'' opet peći kekse. Moram pronaći recept za jednu veliku dozu pa da potraju bar pola tjedna, a ne samo dva dana. sretan

- 11:13 - Komentari (19) - Isprintaj - #

09.12.2011., petak

Jednostavne slane zapečene palačinke

Eh, evo mene…postove objavljujem tek jednom na tjedan, ali bila sam u gužvi jer sam završavala diplomski rad pa nisam stigla ni kuhati, a ni pisati. Danas sam napokon poslala diplomski na uvid profesoru pa ću sada imati brdo vremena, možda i stignem češće kuhati i pisati. Ovo sam danas radila za večeru, slane i zapečene palačinke, jednostavno, brzo i fino ;)



Tijesto za 4 palačinke:
1 jaje
8 žlica brašna
2 žlice vlasca
pola žlice soli
1 dcl mlijeka
1 dcl vode
naribani parmezan.

Pomiješati jaje i sol, dodati 4 žlice brašna i 1dcl mlijeka te miješati, zatim dodati 4 žlice brašna i 1dcl vode te miješati. Na kraju dodati 2 žlice vlasca i naribani parmezan. Na malo ulja ispeći palačinke.



Smjesa za punjenje i ukrašavanje
šunka
sir
vrhnje za kuhanje
naribani parmezan.



Na palačinke rasporediti šunku i sir te malo vrhnja za kuhanje. Preklopiti palačinke. Palačinke posložiti u vatrostalnu posudu i posuti vrhnjem za kuhanje i naribanim sirom. Zapeći 10-15 minuta na 200C.



- 19:37 - Komentari (17) - Isprintaj - #

04.12.2011., nedjelja

Muffini od naranče

Evo još jedan jednostavan recept za muffine, sličan recptu za svijetle i tamne muffine.



Sastojci:
20 dag brašna
1 omot praška za puding od vanilije
3 žličice praška za pecivo
15 dag šećera
1 vanilin šećer
20 dag omekšanog margarina
3 jaja
2 naranče
200 dcl vrhnja za šlag.

Naribati koricu jedne naranče te ju od očistiti ostataka kore i bijele ovojnice tako da ostane samo narančasti mesni dio. Drugu naranču ocijediti. Mesni dio kuhati zajedno s 2 žlice šećera i 3 žlice ocijeđenog soka naranče. Kad se skuha ostaviti da se ohladi.
Za tijesto muffina izmiješati zajedno sastojke: brašno, prašak za puding od vanilije, prašak za pecivo, šećer, vanilin šećer, omekšani margarin i jaja. Zatim dodati preostali sok od naranče i naribanu koricu naranče te miješati da se tijesto spoji. Tijesto uliti u kalupe za muffine i peći na 180C oko 25 minuta. Kad se muffini ispeku ostaviti ih da se ohlade.



Nakon što se muffini ohlade istući šlag od 200 dcl vrhnja za šlag i tome dodati skuhani mesni dio naranče.



Muffine ukrasiti smjesom šlaga i naranče.




- 11:14 - Komentari (17) - Isprintaj - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

< prosinac, 2011 >
P U S Č P S N
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31  

Prosinac 2017 (5)
Studeni 2017 (8)
Listopad 2017 (3)
Rujan 2017 (6)
Kolovoz 2017 (1)
Lipanj 2017 (1)
Srpanj 2016 (3)
Prosinac 2015 (3)
Studeni 2015 (2)
Listopad 2015 (6)
Rujan 2015 (5)
Kolovoz 2015 (6)
Srpanj 2015 (2)
Veljača 2015 (1)
Siječanj 2015 (1)
Prosinac 2014 (3)
Srpanj 2014 (2)
Lipanj 2014 (2)
Svibanj 2014 (5)
Travanj 2014 (2)
Ožujak 2014 (2)
Veljača 2014 (1)
Siječanj 2014 (5)
Prosinac 2013 (4)
Studeni 2013 (7)
Listopad 2013 (1)
Rujan 2013 (1)
Kolovoz 2013 (3)
Srpanj 2013 (6)
Svibanj 2013 (1)
Travanj 2013 (1)
Veljača 2013 (1)
Siječanj 2013 (3)
Prosinac 2012 (2)
Kolovoz 2012 (2)
Srpanj 2012 (7)
Lipanj 2012 (8)
Svibanj 2012 (11)
Travanj 2012 (7)
Ožujak 2012 (9)
Veljača 2012 (9)
Siječanj 2012 (13)
Prosinac 2011 (11)
Studeni 2011 (7)
Listopad 2011 (10)
Rujan 2011 (4)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
OYO.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

RECEPTI

PUTOPISI

PRIČE I OSTALI TEKSTOVI

Blog.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice Blog.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice Blog.hr kliknite na gumb "Slažem se".Slažem se