Recepti, putopisi, priče... by Amaterka

28.12.2011., srijeda

Masviš kocke

Još jedan kolač koji sam radila za Božić. Naziv kolača dobiven je spajanjem i kraćenjem imena glavnih sastojaka: mascarponea i višanja -mascarponevišnje. Imala sam doma još jedno pakiranje mascarponea koje je trebalo iskoristiti jer mu istječe rok. Ideja je bila da napravim neku tortu, ali mi se nije uspio rastopiti kravlji sir i onda je nastao kolač. Biskvit je nastao na temelju recepta za biskvit iz knjige ''Kolači'' dr. Oetkera. Izvornom receptu dodala sam 2 žlice kakaa. Nadjev je nastao na temelju sastojaka koje sam imala doma i inspiracije na temelju nekih recepata.



Sastojci za biskvit:
3 jaja
3 žlice tople vode
15 dag šećera
1 vanilin šećer
10 dag brašna
1 žličica praška za pecivo
5 dag škrobnog brašna
2 žlice kakaa.
Miješati jaja i toplu vodu dok se dok se smjesa ne zapjeni. Pomiješati šećer i vanilin šećer pa pomalo usipavati u smjesu te sve zajedno miješati. Brašno pomiješati s praškom za pecivo, škrobnim brašnom i kakaom te dodati smjesi te miješati. Biskvit peći na otprilike 200C 10 minuta. Ostaviti da se biskvit ohladi.

Nadjev:
˝ ili 1 staklenka kompota od višanja – kako tko voli, ja sam stavila samo pola pa su se žalili da im fali, a inače ne vole baš višnje
1 dcl soka kompota od višanja
1 paketić ili 6 listića svijetle želatine
25 dag mascarponea
7 žlica šećera
1 vanilin šećer
2 vrećice praška za šlag što se miješa s 250 ml mlijeka pa mislim da se može zamijeniti i s 2 -2.5 dcl rashlađenog slatkog vrhnja.

Za ukrašavanje:
naribana gorka čokolada.
Višnje iz kompota ocijediti i od ocijeđenog soka odvojiti 1 dcl. Želatinu namočiti prema uputama na omotu (samo namočiti bez zagrijavanja, odnosno otapanja). Mascarpone pomiješati sa 7 žlica šećera i vanilin šećerom. 1 dcl soka zagrijati i u njemu otopiti želatinu. U otopljenu želatinu umiješati 4 žlice zaslađenog mascarponea. Zatim tu smjesu umiješati u ostatak zaslađenog mascarponea. Istući slatko vrhnje. Kad se nadjev od mascarponea i želatine počne stvrdnjavati umiješati slatko vrhnje. Na biskvit nanijeti višnje i malo ga natopiti sokom od višanja. Nadjev od mascarponea, želatine i slatkog vrhnja zatim nanijeti na biskvit posut višnjama. Ostaviti u hladnjaku da se hladi 2 sata. Prije poslušivanja posipati naribanom gorkom čokoladom.



Zapravo se ovaj kolač može napraviti kao torta, to sam se poslije sjetila.







- 13:39 - Komentari (8) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

< prosinac, 2011 >
P U S Č P S N
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31  

Prosinac 2017 (7)
Studeni 2017 (8)
Listopad 2017 (3)
Rujan 2017 (6)
Kolovoz 2017 (1)
Lipanj 2017 (1)
Srpanj 2016 (3)
Prosinac 2015 (3)
Studeni 2015 (2)
Listopad 2015 (6)
Rujan 2015 (5)
Kolovoz 2015 (6)
Srpanj 2015 (2)
Veljača 2015 (1)
Siječanj 2015 (1)
Prosinac 2014 (3)
Srpanj 2014 (2)
Lipanj 2014 (2)
Svibanj 2014 (5)
Travanj 2014 (2)
Ožujak 2014 (2)
Veljača 2014 (1)
Siječanj 2014 (5)
Prosinac 2013 (4)
Studeni 2013 (7)
Listopad 2013 (1)
Rujan 2013 (1)
Kolovoz 2013 (3)
Srpanj 2013 (6)
Svibanj 2013 (1)
Travanj 2013 (1)
Veljača 2013 (1)
Siječanj 2013 (3)
Prosinac 2012 (2)
Kolovoz 2012 (2)
Srpanj 2012 (7)
Lipanj 2012 (8)
Svibanj 2012 (11)
Travanj 2012 (7)
Ožujak 2012 (9)
Veljača 2012 (9)
Siječanj 2012 (13)
Prosinac 2011 (11)
Studeni 2011 (7)
Listopad 2011 (10)
Rujan 2011 (4)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
OYO.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

PUTOPISI

PRIČE I OSTALI TEKSTOVI

Blog.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice Blog.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice Blog.hr kliknite na gumb "Slažem se".Slažem se