Masviš kocke

srijeda , 28.12.2011.

Još jedan kolač koji sam radila za Božić. Naziv kolača dobiven je spajanjem i kraćenjem imena glavnih sastojaka: mascarponea i višanja -mascarponevišnje. Imala sam doma još jedno pakiranje mascarponea koje je trebalo iskoristiti jer mu istječe rok. Ideja je bila da napravim neku tortu, ali mi se nije uspio rastopiti kravlji sir i onda je nastao kolač. Biskvit je nastao na temelju recepta za biskvit iz knjige ''Kolači'' dr. Oetkera. Izvornom receptu dodala sam 2 žlice kakaa. Nadjev je nastao na temelju sastojaka koje sam imala doma i inspiracije na temelju nekih recepata.



Sastojci za biskvit:
3 jaja
3 žlice tople vode
15 dag šećera
1 vanilin šećer
10 dag brašna
1 žličica praška za pecivo
5 dag škrobnog brašna
2 žlice kakaa.
Miješati jaja i toplu vodu dok se dok se smjesa ne zapjeni. Pomiješati šećer i vanilin šećer pa pomalo usipavati u smjesu te sve zajedno miješati. Brašno pomiješati s praškom za pecivo, škrobnim brašnom i kakaom te dodati smjesi te miješati. Biskvit peći na otprilike 200C 10 minuta. Ostaviti da se biskvit ohladi.

Nadjev:
˝ ili 1 staklenka kompota od višanja – kako tko voli, ja sam stavila samo pola pa su se žalili da im fali, a inače ne vole baš višnje
1 dcl soka kompota od višanja
1 paketić ili 6 listića svijetle želatine
25 dag mascarponea
7 žlica šećera
1 vanilin šećer
2 vrećice praška za šlag što se miješa s 250 ml mlijeka pa mislim da se može zamijeniti i s 2 -2.5 dcl rashlađenog slatkog vrhnja.

Za ukrašavanje:
naribana gorka čokolada.
Višnje iz kompota ocijediti i od ocijeđenog soka odvojiti 1 dcl. Želatinu namočiti prema uputama na omotu (samo namočiti bez zagrijavanja, odnosno otapanja). Mascarpone pomiješati sa 7 žlica šećera i vanilin šećerom. 1 dcl soka zagrijati i u njemu otopiti želatinu. U otopljenu želatinu umiješati 4 žlice zaslađenog mascarponea. Zatim tu smjesu umiješati u ostatak zaslađenog mascarponea. Istući slatko vrhnje. Kad se nadjev od mascarponea i želatine počne stvrdnjavati umiješati slatko vrhnje. Na biskvit nanijeti višnje i malo ga natopiti sokom od višanja. Nadjev od mascarponea, želatine i slatkog vrhnja zatim nanijeti na biskvit posut višnjama. Ostaviti u hladnjaku da se hladi 2 sata. Prije poslušivanja posipati naribanom gorkom čokoladom.



Zapravo se ovaj kolač može napraviti kao torta, to sam se poslije sjetila.






<< Arhiva >>

Blog.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice Blog.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice Blog.hr kliknite na gumb "Slažem se".Slažem se