Recepti, putopisi, priče... by Amaterka

26.11.2011., subota

Bijelo-smeđa torta



Ova torta je jednostavna, osvježavajuća i jako fina. U hladnjaku sam imala mascarpone sir pa sam pretraživala recepte s mascarpone sirom, našla sam ili kremu koja ide za tiramisu ili mješavine s vrhnjem. Odlučila sam napraviti kremu od vrhnja i mascarponea. U svim tim receptima nisu se miješali samo vrhnje i mascarpone, nego još i kravlji sir i razni drugi dodaci koje nisam imala doma. Uzela sam količinu sastojaka od oka i sastojke koje imam doma. Tijesto za tortu sam napravila prema receptu za miješano tijesto ''all-in'' i još sam dodala vanilin šećer i otopljenu gorku čokoladu da dobijem čokoladno tijesto.



Sastojci:
10 dag brašna
2 žličice praška za pecivo
10 dag šećera
1 vanilin šećer
10 dag omekšanog margarina
3 jaja
10 dag gorke čokolade

2 dcl rashlađenog slatkog vrhnja
250 g mascarponea
3 žlice šećera
1 vanilin šećer
1 vrećica želatine u prahu

gorki kakao za posipanje.



Prije rada otopiti gorku čokoladu s malo mlijeka te ostaviti da se ohladi.
Za tijesto pomiješati brašno s praškom za pecivo te zatim dodati šećer pomiješan s vanilin šećerom, omekšali margarin i 3 jaja. Miješati da se smjesa poveže te zatim dodati ohlađenu rastopljenu gorku čokoladu. Uliti u kalup za torte i peći na 180C 20 minuta.
Za kremu istući vrhnje za šlag, a želatinu pripremiti prema uputama na vrećici. Pomiješati mascarpone s 3 žlice šećera i vanilin šećerom. Odvojiti 4 žlice smjese mascarponea i šećera te u to umiješati želatinu. Kada se smjesa poveže dodati u ostatak smjese od mascarponea i šećera da se poveže i naposljetku dodati šlag.
Čokoladno tijesto namazati kremom i kad se ohladi posipati gorkim kakaom.



Bila mi je tako fina da sam odmah pojela još jednu šnitu. Ovo bi mogla postati moja najdraža torta :)




- 21:15 - Komentari (12) - Isprintaj - #

20.11.2011., nedjelja

Carne alla pizzaiola

Ovaj je recept nastao prema jednom jelu koji sam jela u jednom talijanskom restoranu (prema sjećanju okusa i izgleda). Naziv bi se mogao prevesti kao ''meso na pizza način''.
Sastojci:
šnicle svinjskog karea
1 mozzarella
300 dcl guste salse od rajčice
200 g brašna
pola vrećice kvasca u prahu
mlaka voda
origano, vegeta, sol, papar
maslinovo ulje
listići svježeg bosiljka.



Umijesiti tijesto od 200 g brašna, kvasca i mlake vode. Tijesto ostaviti da se diže 20-30 minuta. U međuvremenu začiniti meso vegetom, solju i paprom te staviti da se lagano peče na maslinovom ulju. Od tijesta oblikovati okrugle 1-2 cm debljine oblike, posuti ih origanom i peći ih 20-ak minuta na 200C.



Kad meso bude gotovo dodati salsu od rajčice i začiniti s još malo vegete. Nakon što salsa prokuha na šnicle posložiti kriške mozzarelle i polijevati salsom da se rastopi. Meso s mozzarellom poslužiti na tijestu i s listićima bosiljka.




- 14:11 - Komentari (13) - Isprintaj - #

17.11.2011., četvrtak

Moji prvi muffini: tamni i svijetli muffini

Napokon sam kupila kalup za muffine i napokon jučer radila prve muffine. Osnovni recept sam preuzela iz knjige Dr. Oetker 'Kolači', ali sam ga malo izmijenila (izbacila sam prašak za puding od vanilije i mlijeko).



Osnovni recept
Sastojci:
20 dag brašna
3 razom pune žličice praška za pecivo
15 dag šećera
1 vanilin šećer
20 dag omekšanog maslaca ili margarina
3 jaja
Za tijesto pomiješati brašno s praškom za pecivo te dodati sve preostale sastojke i miješati mikserom dok se sve ne poveže u glatko tijesto.
Ja sam tijesto podijelila na dva dijela i radila dvije vrste muffina.

Tamni muffini
Sastojci:
10 dag otopljene gorke čokolade
0.5 dcl ocijeđenog soka od grejpa
0.5 dcl mlijeka
50 g bijele čokolade



Polovici tijesta umiješati otopljenu gorku čokoladu, sok od grejpa i mlijeko te pomiješati. Kada se smjesa poveže dodati komadiće bijele čokolade. Smjesu uliti u lim za muffine i peći otprilike 25 minuta na 180C.



Svijetli muffini
Sastojci:
50 dag bijele čokolade
1 dcl ocijeđenog soka od grejpa
50 dag gorke čokolade



Bijelu čokoladu otopiti u soku od grejpa te dodati drugoj polovici tijesta. Kada se smjesa poveže dodati komadiće gorke čokolade. Smjesu uliti u lim za muffine i peći otprilike 25 minuta na 180C.



S obzirom da sam od doze za jedan kalup radila dva kalupa, ispali su malo niski, možda se više ni ne mogu zvati muffini sretan

- 10:42 - Komentari (2) - Isprintaj - #

11.11.2011., petak

Mesna štruca sa sirom i punjeni krumpiri

Nisam dugo ništa objavila pa evo što sam danas kuhala: mesnu štrucu sa sirom i punjeni krumpir.
Krumpir začiniti (sol, papar, vegeta) i staviti na malo ulja peći u pećnicu na 200C sat vremena. U međuvremenu umijesiti mesnu štrucu i ispeći.
Mesnu štrucu umijesiti od 400g mljevenog mesa, jednog jaja, 2 žlice krušnih mrvica, peršina i malo soli, papra, vegete. Kada se svi sastojci stope pobrašniti i razvaljati, a po sredini rasporediti malo gaude, ne previše da ne izađe iz štruce pri pečenju.



Nakon sat vremena izvaditi krumpir iz pećnice, udubiti ga žlicom kao košaricu. Krumpir koji se odstrani pomiješati s komadićima parmezana i vrhnjem te tom smjesom napuniti udubljene krumpire. Krumpir vratiti u pećnicu da se smjesa zapeče. Krumpir pri posluživanju posuti s peršinom.





- 18:08 - Komentari (6) - Isprintaj - #

06.11.2011., nedjelja

Čokos palačinke

Jučer su mi se tako jele palačinke, ali htjela sam i malo eksperimentirati pa sam napravila malo drukčije palačinke. Kada radim smjesu za palačinke radim to odoka, zamutim dva jaja s jednom žlicom šećera i prstohvatom soli pa dodajem naizmjence mlijeko i brašno dok ne dobijem željenu količinu i gustoću, a onda dodam pri kraju još malo vode. Kada je smjesa bila gotova dodala sam još jednu žlicu kakaa i 2 žlice kokosova brašna, ali ja sam radila malu količinu smjese pa za veće količine smjese možete dodati još kakaa i kokosova brašna.
Sastojci za smjesu:
2 jaja
jedna žlica šećera
prstohvat soli
brašno
mlijeko
1 žlica kakaa
2 žlice kokosova brašna.

Za premazivanje i ukrašavanje:
nutella
kokosovo brašno.



Nakon što sam ispekla palačinke namazala sam ih nutellom i po nutelli posipala kokosovo brašno, ja sam stavljala po jednu jušnu žlicu kokosova brašna.



- 17:15 - Komentari (8) - Isprintaj - #

04.11.2011., petak

Jednostavan ručak: piletina i krumpir

Više ne znam šta bih kuhala pa sam odlučila napraviti nešto šta još nisam, piletinu sa sezamom i krumpir posut sa slatkom paprikom, uglavnom ništa inovativno.
Piletinu sam posolila i popaprila te pobrašnila, umočila u jaje i sezam pa spržila na ulju. Krumpir sam nasjeckala na kolute i isto popržila u ulju kao što pržim pomfrit. Kada je krumpir bio gotov posolila sam ga i posula slatkom paprikom u prahu. Sve sam poslužila s majonezom u koju sam stavila malo ljute papričice u prahu. Evo jednostavno, a ipak malo drukčije od pohane piletine i običnog pomfrita.




- 15:33 - Komentari (9) - Isprintaj - #

01.11.2011., utorak

Torta sa sirom i limunom




Ovo je jedna osvježavajuća torta koju sam neki dan radila za tatin rođendan. Masno tijesto je rađeno prema receptu iz knjige dr. Oetkera ''Kolači'', a kremu iz recepta sam malo izmijenila.
Sastojci
15 dag omekšanog margarina
15 dag šećera
1 vanilin šećer
1 prstohvat soli
3 jaja
12.5 dag brašna
2.5 dag škrobnog brašna
1 razom puna žličica praška za pecivo

12 listića bijele želatine
400 ml slatkog vrhnja
naribana korica limuna
sok 1 limuna (ili 2 ako je limun tvrđi)
15 dag šećera
1 vanilin šećer
375 dag Zagrebačkog sira

šećer u prahu

Priprema:
Uključiti pećnicu da se zagrijava na 180C, a okrugli kalup namastiti.
Mikserom miješati omekšani margarin da postane kremasti i zatim dodati šećer, vanilin šećer i sol. Kada se sve poveže u smjesu dodati jedno po jedno jaje te potom umiješati brašno, škrobno brašno i prašak za pecivo. Staviti peći otprilike 25 minuta.
Za kremu namočiti želatinu prema uputama na omotu, a u međuvremenu istući vrhnje. Sir, limunovu koricu, sok, šećer i vanilin šećer pomiješati. Otopiti želatinu i dodati još 4 žlice smjese sira i ostalih sastojaka te zatim umiješati u ostatak smjese sira. Odmah zatim umiješati tučeno vrhnje.
Masno tijesto prerezati na pola i namazati kremom. Ostaviti da se torta stvrdnjava najmanje 3 sata na hladnom, a prije posluživanja posipati sa šećerom u prahu.
Torta se inače posipa samo šećerom u prahu, a ja sam trebala napisati i neku ''poruku'', odnosno trebala sam nešto napraviti da torta izgleda kao rođendanska. Papir za printanje korišten je kao šablona na kojem je napisan ''rođendanski broj'' i onda je postavljen na sredinu torte i posipala sam šećerom u prahu.



Malo sam pretanko narezala krišku torte pa mi je pala na tanjur, ali nemam više šta slikati jer je torta nestala :)





- 17:21 - Komentari (9) - Isprintaj - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

< studeni, 2011 >
P U S Č P S N
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30        

Prosinac 2017 (7)
Studeni 2017 (8)
Listopad 2017 (3)
Rujan 2017 (6)
Kolovoz 2017 (1)
Lipanj 2017 (1)
Srpanj 2016 (3)
Prosinac 2015 (3)
Studeni 2015 (2)
Listopad 2015 (6)
Rujan 2015 (5)
Kolovoz 2015 (6)
Srpanj 2015 (2)
Veljača 2015 (1)
Siječanj 2015 (1)
Prosinac 2014 (3)
Srpanj 2014 (2)
Lipanj 2014 (2)
Svibanj 2014 (5)
Travanj 2014 (2)
Ožujak 2014 (2)
Veljača 2014 (1)
Siječanj 2014 (5)
Prosinac 2013 (4)
Studeni 2013 (7)
Listopad 2013 (1)
Rujan 2013 (1)
Kolovoz 2013 (3)
Srpanj 2013 (6)
Svibanj 2013 (1)
Travanj 2013 (1)
Veljača 2013 (1)
Siječanj 2013 (3)
Prosinac 2012 (2)
Kolovoz 2012 (2)
Srpanj 2012 (7)
Lipanj 2012 (8)
Svibanj 2012 (11)
Travanj 2012 (7)
Ožujak 2012 (9)
Veljača 2012 (9)
Siječanj 2012 (13)
Prosinac 2011 (11)
Studeni 2011 (7)
Listopad 2011 (10)
Rujan 2011 (4)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
OYO.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

PUTOPISI

PRIČE I OSTALI TEKSTOVI

Blog.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice Blog.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice Blog.hr kliknite na gumb "Slažem se".Slažem se