Bijelo-smeđa torta

subota , 26.11.2011.



Ova torta je jednostavna, osvježavajuća i jako fina. U hladnjaku sam imala mascarpone sir pa sam pretraživala recepte s mascarpone sirom, našla sam ili kremu koja ide za tiramisu ili mješavine s vrhnjem. Odlučila sam napraviti kremu od vrhnja i mascarponea. U svim tim receptima nisu se miješali samo vrhnje i mascarpone, nego još i kravlji sir i razni drugi dodaci koje nisam imala doma. Uzela sam količinu sastojaka od oka i sastojke koje imam doma. Tijesto za tortu sam napravila prema receptu za miješano tijesto ''all-in'' i još sam dodala vanilin šećer i otopljenu gorku čokoladu da dobijem čokoladno tijesto.



Sastojci:
10 dag brašna
2 žličice praška za pecivo
10 dag šećera
1 vanilin šećer
10 dag omekšanog margarina
3 jaja
10 dag gorke čokolade

2 dcl rashlađenog slatkog vrhnja
250 g mascarponea
3 žlice šećera
1 vanilin šećer
1 vrećica želatine u prahu

gorki kakao za posipanje.



Prije rada otopiti gorku čokoladu s malo mlijeka te ostaviti da se ohladi.
Za tijesto pomiješati brašno s praškom za pecivo te zatim dodati šećer pomiješan s vanilin šećerom, omekšali margarin i 3 jaja. Miješati da se smjesa poveže te zatim dodati ohlađenu rastopljenu gorku čokoladu. Uliti u kalup za torte i peći na 180C 20 minuta.
Za kremu istući vrhnje za šlag, a želatinu pripremiti prema uputama na vrećici. Pomiješati mascarpone s 3 žlice šećera i vanilin šećerom. Odvojiti 4 žlice smjese mascarponea i šećera te u to umiješati želatinu. Kada se smjesa poveže dodati u ostatak smjese od mascarponea i šećera da se poveže i naposljetku dodati šlag.
Čokoladno tijesto namazati kremom i kad se ohladi posipati gorkim kakaom.



Bila mi je tako fina da sam odmah pojela još jednu šnitu. Ovo bi mogla postati moja najdraža torta :)



Carne alla pizzaiola

nedjelja , 20.11.2011.

Ovaj je recept nastao prema jednom jelu koji sam jela u jednom talijanskom restoranu (prema sjećanju okusa i izgleda). Naziv bi se mogao prevesti kao ''meso na pizza način''.
Sastojci:
šnicle svinjskog karea
1 mozzarella
300 dcl guste salse od rajčice
200 g brašna
pola vrećice kvasca u prahu
mlaka voda
origano, vegeta, sol, papar
maslinovo ulje
listići svježeg bosiljka.



Umijesiti tijesto od 200 g brašna, kvasca i mlake vode. Tijesto ostaviti da se diže 20-30 minuta. U međuvremenu začiniti meso vegetom, solju i paprom te staviti da se lagano peče na maslinovom ulju. Od tijesta oblikovati okrugle 1-2 cm debljine oblike, posuti ih origanom i peći ih 20-ak minuta na 200C.



Kad meso bude gotovo dodati salsu od rajčice i začiniti s još malo vegete. Nakon što salsa prokuha na šnicle posložiti kriške mozzarelle i polijevati salsom da se rastopi. Meso s mozzarellom poslužiti na tijestu i s listićima bosiljka.



Moji prvi muffini: tamni i svijetli muffini

četvrtak , 17.11.2011.

Napokon sam kupila kalup za muffine i napokon jučer radila prve muffine. Osnovni recept sam preuzela iz knjige Dr. Oetker 'Kolači', ali sam ga malo izmijenila (izbacila sam prašak za puding od vanilije i mlijeko).



Osnovni recept
Sastojci:
20 dag brašna
3 razom pune žličice praška za pecivo
15 dag šećera
1 vanilin šećer
20 dag omekšanog maslaca ili margarina
3 jaja
Za tijesto pomiješati brašno s praškom za pecivo te dodati sve preostale sastojke i miješati mikserom dok se sve ne poveže u glatko tijesto.
Ja sam tijesto podijelila na dva dijela i radila dvije vrste muffina.

Tamni muffini
Sastojci:
10 dag otopljene gorke čokolade
0.5 dcl ocijeđenog soka od grejpa
0.5 dcl mlijeka
50 g bijele čokolade



Polovici tijesta umiješati otopljenu gorku čokoladu, sok od grejpa i mlijeko te pomiješati. Kada se smjesa poveže dodati komadiće bijele čokolade. Smjesu uliti u lim za muffine i peći otprilike 25 minuta na 180C.



Svijetli muffini
Sastojci:
50 dag bijele čokolade
1 dcl ocijeđenog soka od grejpa
50 dag gorke čokolade



Bijelu čokoladu otopiti u soku od grejpa te dodati drugoj polovici tijesta. Kada se smjesa poveže dodati komadiće gorke čokolade. Smjesu uliti u lim za muffine i peći otprilike 25 minuta na 180C.



S obzirom da sam od doze za jedan kalup radila dva kalupa, ispali su malo niski, možda se više ni ne mogu zvati muffini sretan

Mesna štruca sa sirom i punjeni krumpiri

petak , 11.11.2011.

Nisam dugo ništa objavila pa evo što sam danas kuhala: mesnu štrucu sa sirom i punjeni krumpir.
Krumpir začiniti (sol, papar, vegeta) i staviti na malo ulja peći u pećnicu na 200C sat vremena. U međuvremenu umijesiti mesnu štrucu i ispeći.
Mesnu štrucu umijesiti od 400g mljevenog mesa, jednog jaja, 2 žlice krušnih mrvica, peršina i malo soli, papra, vegete. Kada se svi sastojci stope pobrašniti i razvaljati, a po sredini rasporediti malo gaude, ne previše da ne izađe iz štruce pri pečenju.



Nakon sat vremena izvaditi krumpir iz pećnice, udubiti ga žlicom kao košaricu. Krumpir koji se odstrani pomiješati s komadićima parmezana i vrhnjem te tom smjesom napuniti udubljene krumpire. Krumpir vratiti u pećnicu da se smjesa zapeče. Krumpir pri posluživanju posuti s peršinom.




Čokos palačinke

nedjelja , 06.11.2011.

Jučer su mi se tako jele palačinke, ali htjela sam i malo eksperimentirati pa sam napravila malo drukčije palačinke. Kada radim smjesu za palačinke radim to odoka, zamutim dva jaja s jednom žlicom šećera i prstohvatom soli pa dodajem naizmjence mlijeko i brašno dok ne dobijem željenu količinu i gustoću, a onda dodam pri kraju još malo vode. Kada je smjesa bila gotova dodala sam još jednu žlicu kakaa i 2 žlice kokosova brašna, ali ja sam radila malu količinu smjese pa za veće količine smjese možete dodati još kakaa i kokosova brašna.
Sastojci za smjesu:
2 jaja
jedna žlica šećera
prstohvat soli
brašno
mlijeko
1 žlica kakaa
2 žlice kokosova brašna.

Za premazivanje i ukrašavanje:
nutella
kokosovo brašno.



Nakon što sam ispekla palačinke namazala sam ih nutellom i po nutelli posipala kokosovo brašno, ja sam stavljala po jednu jušnu žlicu kokosova brašna.


Jednostavan ručak: piletina i krumpir

petak , 04.11.2011.

Više ne znam šta bih kuhala pa sam odlučila napraviti nešto šta još nisam, piletinu sa sezamom i krumpir posut sa slatkom paprikom, uglavnom ništa inovativno.
Piletinu sam posolila i popaprila te pobrašnila, umočila u jaje i sezam pa spržila na ulju. Krumpir sam nasjeckala na kolute i isto popržila u ulju kao što pržim pomfrit. Kada je krumpir bio gotov posolila sam ga i posula slatkom paprikom u prahu. Sve sam poslužila s majonezom u koju sam stavila malo ljute papričice u prahu. Evo jednostavno, a ipak malo drukčije od pohane piletine i običnog pomfrita.



Torta sa sirom i limunom

utorak , 01.11.2011.




Ovo je jedna osvježavajuća torta koju sam neki dan radila za tatin rođendan. Masno tijesto je rađeno prema receptu iz knjige dr. Oetkera ''Kolači'', a kremu iz recepta sam malo izmijenila.
Sastojci
15 dag omekšanog margarina
15 dag šećera
1 vanilin šećer
1 prstohvat soli
3 jaja
12.5 dag brašna
2.5 dag škrobnog brašna
1 razom puna žličica praška za pecivo

12 listića bijele želatine
400 ml slatkog vrhnja
naribana korica limuna
sok 1 limuna (ili 2 ako je limun tvrđi)
15 dag šećera
1 vanilin šećer
375 dag Zagrebačkog sira

šećer u prahu

Priprema:
Uključiti pećnicu da se zagrijava na 180C, a okrugli kalup namastiti.
Mikserom miješati omekšani margarin da postane kremasti i zatim dodati šećer, vanilin šećer i sol. Kada se sve poveže u smjesu dodati jedno po jedno jaje te potom umiješati brašno, škrobno brašno i prašak za pecivo. Staviti peći otprilike 25 minuta.
Za kremu namočiti želatinu prema uputama na omotu, a u međuvremenu istući vrhnje. Sir, limunovu koricu, sok, šećer i vanilin šećer pomiješati. Otopiti želatinu i dodati još 4 žlice smjese sira i ostalih sastojaka te zatim umiješati u ostatak smjese sira. Odmah zatim umiješati tučeno vrhnje.
Masno tijesto prerezati na pola i namazati kremom. Ostaviti da se torta stvrdnjava najmanje 3 sata na hladnom, a prije posluživanja posipati sa šećerom u prahu.
Torta se inače posipa samo šećerom u prahu, a ja sam trebala napisati i neku ''poruku'', odnosno trebala sam nešto napraviti da torta izgleda kao rođendanska. Papir za printanje korišten je kao šablona na kojem je napisan ''rođendanski broj'' i onda je postavljen na sredinu torte i posipala sam šećerom u prahu.



Malo sam pretanko narezala krišku torte pa mi je pala na tanjur, ali nemam više šta slikati jer je torta nestala :)




<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Blog.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice Blog.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice Blog.hr kliknite na gumb "Slažem se".Slažem se