Torta sa sirom i limunom

utorak , 01.11.2011.




Ovo je jedna osvježavajuća torta koju sam neki dan radila za tatin rođendan. Masno tijesto je rađeno prema receptu iz knjige dr. Oetkera ''Kolači'', a kremu iz recepta sam malo izmijenila.
Sastojci
15 dag omekšanog margarina
15 dag šećera
1 vanilin šećer
1 prstohvat soli
3 jaja
12.5 dag brašna
2.5 dag škrobnog brašna
1 razom puna žličica praška za pecivo

12 listića bijele želatine
400 ml slatkog vrhnja
naribana korica limuna
sok 1 limuna (ili 2 ako je limun tvrđi)
15 dag šećera
1 vanilin šećer
375 dag Zagrebačkog sira

šećer u prahu

Priprema:
Uključiti pećnicu da se zagrijava na 180C, a okrugli kalup namastiti.
Mikserom miješati omekšani margarin da postane kremasti i zatim dodati šećer, vanilin šećer i sol. Kada se sve poveže u smjesu dodati jedno po jedno jaje te potom umiješati brašno, škrobno brašno i prašak za pecivo. Staviti peći otprilike 25 minuta.
Za kremu namočiti želatinu prema uputama na omotu, a u međuvremenu istući vrhnje. Sir, limunovu koricu, sok, šećer i vanilin šećer pomiješati. Otopiti želatinu i dodati još 4 žlice smjese sira i ostalih sastojaka te zatim umiješati u ostatak smjese sira. Odmah zatim umiješati tučeno vrhnje.
Masno tijesto prerezati na pola i namazati kremom. Ostaviti da se torta stvrdnjava najmanje 3 sata na hladnom, a prije posluživanja posipati sa šećerom u prahu.
Torta se inače posipa samo šećerom u prahu, a ja sam trebala napisati i neku ''poruku'', odnosno trebala sam nešto napraviti da torta izgleda kao rođendanska. Papir za printanje korišten je kao šablona na kojem je napisan ''rođendanski broj'' i onda je postavljen na sredinu torte i posipala sam šećerom u prahu.



Malo sam pretanko narezala krišku torte pa mi je pala na tanjur, ali nemam više šta slikati jer je torta nestala :)




<< Arhiva >>

Blog.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice Blog.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice Blog.hr kliknite na gumb "Slažem se".Slažem se