Sjever Malte

ponedjeljak , 18.07.2016.

Sjeverni smo dio Malte posjetili s plavim busom North blue tour koji također prolazi kroz Vallettu.


Prva postaja na ovoj ruti bio je Vrt sv. Antona – najpoznatiji botanički vrt na otoku.






U starom avijatičkom kampu Ta'Qali smješteno je zanatsko selo u kojem se može vidjeti kako se izrađuju tradicionalni malteški suveniri: filigranski nakit, keramika, sapuni, drago kamenje itd.







Prošli smo kroz grad Mosta koji je poznat po crkvi Rotonda s velebnom kupolom koja je treća po veličini u Europi.

Slijedi gradić koji nas je baš oduševio Mdina – nekadašnji glavni grad Malte:





Oznake: Malta, putopis

Jug Malte

subota , 16.07.2016.

Let od Bologne do Malte traje oko 1 h i 40 min. Malta je država koja se sastoji od tri otoka: najvećeg Malte, Goza i Comina. Malta nije previše velik otok pa smo iz zraka mogli vidjeti skoro cijeli otok .


Pejzaž iz zraka.

Aerodrom se nalazi u blizini mjesta Luqa. Ispred aerodroma se nalazi autobusna stanica odakle se može otići u nekoliko mjesta. Naš je plan bio da uzmemo autobus i tko dođemo do našeg hotel. Cijena karte je 1,5 €, a moguća je kupnja i višednevne karte. Odmah smo u startu ostali razočarani javnim prijevozom, naime, plan je bio da do hotela odemo busom, ali smo skoro sat vremena čekali na stanici dok nismo odustali i potražili taksi. Iz tog smo razloga samo jednom koristili javni prijevoz i to za vožnju od hotela do aerodroma, kad je bus kasino samo 20 minuta i ta je vožnja trajala sat vremena. Taksijem smo za 20€ (ukupna cijena vožnje) i za 20 minuta stigli do našeg hotela. Bili smo smješteni u hotelu Kennedy Nova u Sliemi – turističkom mjestu prepunom hotela, trgovina i restorana. Hotel se nalazi uz samu rivu i s krova hotela pruža se pogled na Vallettu i otok Manoel. Iz Slieme se do Vallette može trajektom za 1,5€ i samo 15 minuta.

Ispred našeg hotela prodavali su izlete autobusom i brodom. Kako nas je javni prijevoz razočarao, a ideja o renta caru je otpala zbog vožnje ,,britanskom'' stranom ceste, ideja0 o cjelodnevnom izletu busom učinila se odličnom idejom. Odabrali smo izlete Malta sightseeing - za 35 € po osobi dobili smo tri izleta: South red tour, North blue tour i 2 Habours Crouise. Odlična stvar kod ovih izleta busom je što se može sići u određenim mjestima, razgledati to mjesto i onda krenuti dalje sljedećim busom.
Najprije smo otišli na izlet crvenim busom: Valletta – i crveni i plavi bus voze kroz Vallettu. Ovaj se fortifikacijski grad najbolje može doživjeti s mora u što smo se uvjerili na krstarenju.
Slike Vallette s vožnje busom:



Nakon Vallette slijede gradići:
Tarxien – grad koji je poznat po ostacima megalitskih hramova iz neolitika.

U gradu je upravo bila neka vjerska svečanost.

Senglea

i Vittoriosa


Ribarsko mjesto Marsaxlokk – poznato je po svojim živopisnim brodicama i štandovima.





Uz mnoštvo štandova tu ima i restorana uz more pa smo tu odlučili jesti – fries calamari – cijena je bila odlična, ali lignje nisu bile tako ukusne kao naše pržene lignje.

I za kraj još malo sličica s ovog izleta po jugu Malte.
Wied iz-Zurrieq – odakle se može brodicom do Blu Grotto.



Karakteristična arhitektura i ,,balkončići''.


Oznake: Malta, putopis

Šetnja Bolognom

četvrtak , 14.07.2016.

Neko sam vrijeme pauzirala od bloga, kuhanja i svega jer su mi pripreme za vjenčanje oduzimale previše vremena. Vraćam se s nekoliko putopisa s medenog mjeseca.
Kako mi moj posao ,,nije dopuštao'' duži godišnji odmor nakon vjenčanja, morali smo odustati od egzotičnih i udaljenih destinaciju. Odabrali smo najbližu i u tom trenu najdostupniju ,,egzotičnu'' destinaciju - Maltu. Umjesto nama najbližeg aerodroma u Trevisu (Venecija), odabrali smo aerodrom u Bologni jer su nam letovi s tog aerodroma omogućavali duži boravak na Malti. Kao i uvijek dosad letjeli smo s Ryanairom zbog jeftinih karata.
Iz središnje Istre do Bologne potrebna su otprilike 4 i pol sata vožnje. U blizini aerodroma odabrali smo pristupačan i lijep hotelčić Hotel Brianza koji smo rezervirali preko Bookinga.
Bologna je glavni grad regije Emilia-Romagna i poznata je po tome što je ovdje osnovano prvo sveučilište. Ukoliko se u grad ide automobilom treba pripaziti koliko ćete se približiti samom centru grada jer je zabranjeno automobilom ući u strogi centar i naplaćuju se kazne. Mi smo parkirali u blizini glavnog željezničkog kolodvora odakle smo krenuli u laganu šetnju Bolognom:
vrata Galliera

stepenište Pincio della Montagnola koji vodi do vrtova Montagnola



poznati tornjevi

najpoznatiji trg je Piazza Maggiore

na trgu se nalazi više palača:
Palazzo Re Enzo

Palazzo del Podestŕ

Palazzo dei Banchi

bazilika sv. Petronija



Oznake: italija

Kifilice s orasima i Nutellom

utorak , 22.12.2015.

Recept za kiflice s marmeladom objavila sam još prije četiri godine, a ovo je samo ideja kako marmeladu zamijeniti s čokoladnim punjenjem. Umjesto Nutelle može se koristiti ili rastopljena čokolada ili neki drugi čokoladni namaz. Sastojci za nadjev su za pola kiflica jer sam pola radila klasično i punila ih marmeladom, a pola orasima i Nutellom. Probala sam samo Nutellu staviti kao nadjev i nije završilo uspješno jer se prebrzo rastopi pa iscuri van, a mljeveni orasi daju gustoću nadjevu pa nema tih problema, a okus je i bogatiji.



Sastojci za tijesto: 1 margarin, 1 kiselo vrhnje, 1 prašak za pecivo, prstohvat soli, 500g brašna.
Sastojci za nadjev i posip (mjerica je prazna čaša jogurta): ˝ čaše jogurta mljevenih oraha, 3 žlice Nutelle, šećer u prahu za posipanje.


Priprema:
Umijesiti tijesto, izvaljati tijesto na površini posutoj brašnom i rezati kružiće. Ako nemate oblik za rezanje, koristite čašu. Za nadjev pomiješati mljevene orahe i Nutellu. Na sredinu kružića staviti malo nadjeva. Poklopiti kružiće i zatvoriti ih prstima. Još jednom prijeći vilicom uz rub kiflice kako bi se tijesto što bolje spojilo. Peći u pećnici zagrijanoj na 180C oko 10-15minuta. Posuti šećerom u prahu.


Oznake: kolači

Advent u Grazu

subota , 19.12.2015.


Prošli sam vikend bila u Grazu na adventskom sajmu i oduševio me i grad i sajam. Ovo je jedan foto-putopis što sam vidjela u Grazu i kako izgleda sajam, nažalost nisam vidjela sve što se može vidjeti jer je to ipak bio jednodnevni izlet, ali će valjda biti još prilike.
Što vidjeti u Grazu:
zgrada Opere


mauzolej Habsburgovaca

katedrala i unutrašnjost katedrale


Landhaus – štajerski parlament i jaslice od leda


Murinsel – otok na Muri

Nad gradom se uzdiže Schlossberg – utvrda na brdu – to je onaj dio koji nisam uspjela razgledati u potpunosti jer nije bilo vremena i pao je mrak.
Do Schlossberga se može doći stepenicama ili uspinjačom:

štandovi na Schlossbergu

Štandovi se nalaze i na trgu ispred gradske vijećnice:

prekrasni drveni ukrasi za bor koje nisam kupila, a sada mi je žao, ali možda bude druge prilike:

Osim raznih ukrasa na štandovima se mogu pojesti kobasice, Leberkäse, wafli itd., te popiti kuhano vino ili punč.

Oznake: Austrija

Miješani kruh sa sjemenkama

nedjelja , 13.12.2015.

Danas većinu kruha koju kupimo u supermarketima je smrznuti kruh koji onda oni ispeku u supermarketu. U zadnje vrijeme pokušavam što manje kupovati taj kruh i mijesiti domaći, a najdraži mi je ovaj miješani kruh sa sjemenkama.
Sastojci: 500g bijelog brašna, 200g raženog brašna, 300g integralnog brašna, 2 žlice lanenih sjemenki, 2 žlice suncokretovih sjemenki, 1 žlica ulja, 1 žličica soli, mlake vode, 1 svježi kvasac, žličica šećera.


Priprema:
Svježi kvasac rastopiti u mlakoj vodi s dvije žličice šećera i ostaviti da se digne. Pomiješati tri vrste brašna i sjemenke zajedno pa dodati ulje i sol te otopljeni kvasac. Mijesiti da bude mekano tijesto, ne dodavati previše brašna. Tijesto pokriti i ostaviti da se diže na toplom. Kada se tijesto udvostruči, oblikovati kruh te ostaviti da se još malo diže u limu. Pećnicu zagrijati na 200C i peći oko 50-60 minuta, ovisno koliko veliki kruh ste oblikovali.

Oznake: kruh

Sardele iz pećnice s mahunama

petak , 13.11.2015.

Jedan malo drugačiji način pripreme sardela.
Sastojci: 500g sardela, 1 manja rajčica (pelati), 3 češnja češnjaka, sol i papar, malo nasjeckanog peršina, 3-4 žlice maslinova ulja, 1 – 2 male čili papričice, brašno za uvaljati sardele.


Priprema sardela:
1. Očistiti sardele. Ostraniti im glave i utrobu.
2. Sardele pobrašniti i posložiti u vatrostalnu.
3. Posuti nasjeckanim češnjakom, rajčicom, peršinom, čili papričicom, solju, paprom i maslinovim uljem.
4. Peći oko 20-25 minuta u pećnici zagrijanoj na 200C.


Sastojci: 300-400g mahuna, 50g maslaca, sol, papar, pola žlice brašna, 100ml juhe.
Priprema mahuna:
1. Skuhati mahune u vreloj vodi – oko 15 min.
2. Otopiti maslac, dodati mahune, posoliti, popapriti.
3. Dodati pola žlice brašna, požutjeti, i naposljetku dodati juhu.


Oznake: riba, mahune

Đir po Ljubljani 2

subota , 07.11.2015.

Nastavak našeg đira po Ljubljani.
Mestni trg s fontanom Robba


Gradska vijećnica

u blizini je katedrala sv. Nikole

centralna tržnica

i Mesarski most s kipom i lokotima za zaljubljene


pogled na Zmajski most

Zmajski most

Nama je jedan od ljepših dijelova grada bio Ljubljanski grad iliti dvorac. Do dvorca se možete uspeti uspinjačom:

Možete i pješice za što će vam trebati 15-ak minuta.

Nekoliko fotografija dvorca u sklopu kojeg se nalaze muzej, kafići, restorani i prostori za vjenčanja.









Pogled na grad:

Prekrasna zelena oaza – park Tivoli.



Oznake: Ljubljana

Đir po Ljubljani

subota , 31.10.2015.

Sunčano je vrijeme i pravi je trenutak da se ode na kakav mali izlet. Prijatelji su nam ovo ljeto uporno govorili kako su čuli da je Ljubljana jedan od najljepših gradova na svijetu čemu smo se mi smijali. Ove smo jeseni odlučili otići na jednodnevni izlet u Ljubljanu da se sami uvjerimo koliko je lijepa. Ljubljana nas je ugodno iznenadila, a ovo je preporuka što vidjeti u Ljubljani.
Trg Republike na kojem se nalazi Spomenik revolucije


i zgrada Državnoga zbora Slovenije:

Kongresni trg dobio je ime jer se tu održavao jedan od kongresa Svete alijanse.

Na ovom se trgu nalaze Park zvijezda,

zgrada Slovenske filharmonije,

Kranjski deželni dvorec je danas sjedište Sveučilišta u Ljubljani.

Tu se nalaze i ostaci bunara iz rimskog doba.

Ljubljanom prolazi rijeka Ljubljančica.

Prešernov trg

Spomenik slovenskom pjesniku Francu Prešernu.

Trostruki most


Ima još toga u Ljubljani, ali o tome u sljedećem postu.

Oznake: Ljubljana

Pljukanci s pancetom i rikulom

utorak , 27.10.2015.

Pljukance sam već predstavila na blogu kao tradicionalno istarsko jelo. Za pripremu domaćih pljukanci potrebno je oko sat vremena. Jedan od meni omiljenih umaka koji ide s pljukancima jest umak od pancete i rikule.


Sastojci za dvije osobe: 300g pljukanci, 60g pancete, 40g maslaca,1 žlica brašna, 40ml juhe, par listova rikule, vode u kojoj se kuhala tjestenina po potrebi, sol, papar.

Priprema:
1. U slanu kipuću vodu ubaciti pljukance. Kuhati ih oko 10 – 15 minuta.
2. U međuvremenu na maslacu popržiti pancetu. Dodati žlicu brašna i popržiti brašno do žute boje. Dodati juhu i po potrebi vodu u kojoj se kuhaju pljukanci.
3. Kad se umak zgusne, dodati rikulu i pljukance.


Oznake: panceta, rikula, pljukanci

<< Arhiva >>

Blog.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice Blog.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice Blog.hr kliknite na gumb "Slažem se".Slažem se