Alterblog-alterbloghr.blog.hr

16.08.2006., srijeda, 23:49

Terorizmom protiv terorizma

Desetak ljudi, neki on njih na granici punoljetstva, namjeravali su se raznijeti u putničkim avionima koji su iz Londona trebali krenuti put Sjedinjenih Država. Napad je spriječen a kažu da prijetnja novim napadom još uvijek postoji. Po definiciji, napad na putničke avione predstavlja terorizam. Postavlja se pitanje: zašto je islamski terorizam jedini kojega se ne smije podržavati?

Naravno, ovaj autor ne želi reći da bi trebalo pljeskati ikome tko baci bombu među gomilu ljudi. Ali stvari nisu baš tako jednostavne. Naime, Zapad (poglavito se tu misli na Sjedinjene Države, njihovog fašistoidnog satelita Izrael te Veliku Britaniju) vodi rat protiv islama. Taj rat se, službeno, vodi protiv Zla i za uvođenja demokracije u mahom nedemokratske islamske režime. Neslužbeno, to je rat za pristup naftnim izvorima.
Jedan od najvećih zapadnih terorističkih uspjeha bila je egzekucija desetaka tisuća bolesne iračke djece koja nisu imala pristup osnovnim lijekovima zbog sankcija nametnutih Iraku.

Rat protiv islama, a za vrlo konkretnu korist, obiluje terorističkim aktivnostima. Svježi primjer: agresija Izraela na Libanon uključivala je ubijanje civila i uništavanje njihove imovine iako su ti civili sa ratom imali jednako malo veze kao i nesuđene žrtve u avionima na relaciji London - SAD. Jedan od najvećih zapadnih terorističkih uspjeha bila je egzekucija desetaka tisuća bolesne iračke djece koja nisu imala pristup osnovnim lijekovima zbog sankcija nametnutih Iraku. Rat svim sredstvima izmislio je Zapad i vidimo kako ga vrlo pedantno provodi.

Islamski radikali ispravno su razumjeli da se protiv njih vodi totalni rat i njihove reakcije jesu stravične ali su i potpuno razumljive. Naravno, medijska mašinerija učinit će sve da se prava pitanja stave pod tepih. Na primjer, koji očaj motivira ljude da postanu bombaši samoubojice? Je li zbilja riječ o luđacima ili naprotiv o herojima? Ili su oni i jedno i drugo? Koje probleme adresiraju ti teroristički napadi? Je li riječ o bezočnoj mržnji prema Zapadu ili o radikalnoj rekaciji na agresiju i ugnjetavanje?

Zapad bi htio i ukradenu naftu i ničim ometanu kapitalističku utopiju. A tako neće ići.

Ako ćemo o državnom terorizmu, imamo i bližih primjera. Recimo, akcija "Oluja" imala je sve elemente terorizma jer je planirana i izvedena tako da za posljedicu ima iseljavanje srpskog stanovništva sa okupiranih područja. Ti elementi terorizma nam ne smetaju da je svake godine slavimo.

Prava diskusija o terorizmu izostaje. Nitko ne govori o uzrocima, gledaju se posljedice koje se zloupotrebljavaju za provođenje iste sulude politike. A narodu očito nije jasno da svaki glas za Busha ili Blaira znači ne samo manje šanse za preživljavanje nekom iračkom ili palestinskom djetetu nego i manje sigurnosti za taj isti narod. Onaj narod koji bi od vođa htio i ukradenu naftu i ničim ometanu kapitalističku utopiju. A tako neće ići.


Komentari (17) - Isprintaj - Terorizmom protiv terorizma

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>