alkemicarka u usponu https://blog.dnevnik.hr/alkemicarka-u-usponu

četvrtak, 29.04.2010.

Bageraj

Tko kaže da kod nas u Makarskoj nema sadržaja u vrijeme predsezone. Evo, samo u mom vrijednom komšiluku, u promjeru par desetaka metara, ima nekoliko gradilišta, što je sezonska pojava poput cvjetanja. Obično se javlja oko Prvog maja, a pamte se godine da se manifestirala i pred početak lipnja. Ove je godine vidljivo manje zastava na 5-katnicama, a više je naglasak stavljen na renoviranje ili tzv. krpačinu. Ali što ima veze, važno je da se (g)radi. Što se tiče karakteristika ove sezonske pojave, mislim da smo već imali priliku steći imunitet, pa alergija među domorocima nije zabilježena. Turiste bi pak trebalo cijepiti. I vidit možemo li tu izvuć neku lovu.
Evo ja ću objasnit kako. Svi govore kako gostima treba pokazati Hrvatsku kakva zaista jest. Čitam jučer da ministarstvo dovitljivog Bajsa nudi 2,5 milijuna eura bespovratnih sredstava (novca,kvragu i ta sredstva!) za projekte vezane uz ruralni turizam. Hrvatska kakvu dosad niste doživjeli, slogan je kojega ću se drznuti parafrazirati. Evo, u nastavku teksta ja nudim Makarsku kakvu niste doživjeli. Zvuči privlačno i ima nešto egzotike, što je jako važno. Kad dođu i vide, neće moći reći da to nigdje nisu doživjeli.
Dakle, smještaj je osiguran u hotelima koji su otvorili vrata prije punih 20 dana. Naime, kao što sam pisala u pretprošlom postu, većina privatnih iznajmljivača je stavila tablu 'zatvoreno do 1.6.'. Gosti koji dolaze vidjeti Hrvatsku kakvu nisu doživjeli vjerojatno imaju nešto avanturističkog duha, hoću reći, ne vjerujem da ih zadovoljava puka pomisao na sunčanje. To je dobro jer nam to daje odriješene ruke za raznorazne izlete u tzv.bager turizmu. Istina je da kratko traje, ali je zato jakog intenziteta. Pretvorimo Makarsku u Bageraj.
Nakon smještaja u hotelima s pogledom na bager i zvukom kobre ili bušilice (mogu birat) ide se na tematske rute. To bi recimo bio obilazak gradilišta uz stručnog voditelja. Na mjestima gdje se zaista (g)radi, prije pauze koja traje od 10 do 14 sati, goste se može dočekati tzv.pivama bauštelkama za osvježenje. Kako je u svijetu sada u modi aktivni turizam tj. uključivanje gostiju u postupak proizvodnje, berbu ili složenije poljoprivredne zadatke (npr.skidanje krumpirove zlatice), može im se ponuditi da se i sami angažiraju. Zamislite ushita Norvežanina na Jabukinom bageru sa slušalicama s kojih se čuju vodičeve upute. Može im se nuditi i cjelodnevna ruta s popisom 10 najvećih gradilišta. U toj kategoriji mogu biti friška, najduže sanjana, najduže građena, najviše puta kopana, ona koja ima čak i dozvolu...Mislim da nam ne fali takvih sightseeinga. Imamo, primjerice, rupu kraj srednje škole koja je kopana nekoliko puta, nekoliko se puta na njoj okrenula lova i da priča bude zanimljivija, još se ne zna što će se u njoj raditi. Imamo bagere na plažama, izgledaju tako ljupko da bi čovjek rekao da su iz mora izronili. Bageri mogu napravit i vodoskok. Eto, nekidan je bagerist na Macelu, angažiran na zgradi za koju se, kao i sve prethodne, pitam kako su je tu ugurali i dokle je misle dizati, presjekao poširoku cijev i štrcalo je na sve strane. Kažu da je bilo baš veselo. A gosti se vole proveselit.
Da ne kažem da se mogu proizvodit suveniri s bagerima. Mali bager-park za djecu i vrtuljci. Žute kacige mogli bi profurati kao super zaštitu od sunca i na njih napisat 'Bageraj'. Normalno, treba odmah mislit na Kineze pa ako posao krene naručit od njih izradu, a domaće ljude odmah zaustavit da se ne prave pametni i ne upropaste sve. A da ne spominjem ugostiteljstvo, tripice bi išle kao lude. Normalno, nabili bi im cijenu i ne bismo im nikad rekli od čega se prave. I što je najljepše, kad bi sve to tako profunkcioniralo, dobili bismo još jedan spomenik! Bager!
Ma, neću dalje da mi netko ne ukrade ideju. Sretan vam Prvi maj!

29.04.2010. u 19:31 • 8 KomentaraPrint#^

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

  travanj, 2010 >
P U S Č P S N
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    

Listopad 2012 (1)
Srpanj 2012 (1)
Svibanj 2012 (2)
Ožujak 2012 (3)
Veljača 2012 (2)
Siječanj 2012 (1)
Prosinac 2011 (1)
Studeni 2011 (2)
Svibanj 2011 (1)
Travanj 2011 (1)
Ožujak 2011 (2)
Prosinac 2010 (1)
Listopad 2010 (1)
Rujan 2010 (4)
Kolovoz 2010 (1)
Lipanj 2010 (2)
Svibanj 2010 (2)
Travanj 2010 (3)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv



Komentari da/ne?

Opis bloga

Kako da, kvragu, znam, kad sam jednog dana samo sjela i registrirala se. Razdragana uđoh u blogosferu gdje mi nitko neće reći: skrati taj tekst ili pak vaš status je predugačak za 567 znakova. Nemojte reć da vas nisam upozorila.

Linkovi

Dnevnik.hr
Video news portal Nove TV

Blog.hr
Blog servis

Igre.hr
Najbolje igre i igrice

Forum.hr
Monitor.hr

Web counter

Free Hit Counters
Free Hit Counters