srijeda, 30.03.2016.

Duša Alilovaca i dio vremena koje se pamti sakupljeni na jednom mjestu

Piše: Jelenko Topić
Foto: D. Mirković

Članak izvorno preuzet sa portala Požega.eu.


Ivica Ciganović, umirovljeni službenik iz ovog sela napisao je svoju treću knjigu, koja je svečano predstavljena u alilovačkom Vatrogasnom domu. Nakon knjiga „Tkanica je selo opasala“ i „Alilovci-zaboravljeni pogledi“ sada je objavljena knjiga „Kazivanja Čič’ Ive Bar’ća“ koja donosi narodni život i običaje sela Alilovci.

-Knjiga bez sumnje ima veliko etnološko, povijesno, kulturološko i edukativno značenje za ovo malo selo – kazao je uvodničar Josip Prološčić, a zahvalu autoru i čestitke uputio je načelnik kaptolačke općine Mile Pavičić. Ta općina i njeni čelnici dali su značajnu potporu objavljivanju ovog djela.

-To je dokument vremena jednog sela, a pratio sam Ciganovićev marljivi rad na sakupljanju građe koju sada objavljuje- istakao je Pavičić. U nastavku je knjigu predstavila etnologinja Vesna Kolić Klikić, viša savjetnica Gradskog muzeja Nova Gradiška inače dobra poznavateljica tradicije i običaja Slavonaca.


-Ovo izdanje donosi dio duše Alilovaca i dio vremena koje se pamti, ali i ostaje, a knjiga je pisana danas s osvrtom na prošlost i ciljem da ostane onima koji dolaze iza nas – kazala je V. Kolić Klikić i ukazala na zanimljive uzrečice Alilovčana koje se koriste i riječi koje su nestale, a sabrane su u ovoj knjizi.

Profesorica hrvatskog jezika Marija Šag Sadilek govorila je o ikavici kao bogatstvu ove knjige, te kazala da je napisana jednostavnim i svima razumljivim stilom, te da je ona čuvar bogatog narodnog duha.

Autor Ivica Ciganović izrazio je zahvalnost svima koji su pomogli da knjiga ugleda svjetlo dana, te kazao da je na svima nama da sačuvamo ono što je ostalo od bogate tradicije i jezika ovog kraja.

– Posljednjih desetak godina shvatih da ono što bijaše bitno za opstanak naroda nestaje. Potaknut tom spoznajom i željom očuvanja narodnog blaga, a uz podršku svojih znanaca, mještana i prijatelja starine, odlučio sam u knjigu uobličiti svoje spoznaje o ljudima, vremenima i običajima-istakao je autor.


Tijekom promocije nastupili su gajdaš Robert Sakoman iz Biškupaca i samičar Tomislav Ciganović iz Alilovaca koji su svirkom i pjesmom dočarali kako se nekada sviralo i pjevalo na slavonskim sokacima, a nekoliko pjesama izveo je ženski tamburaški sastav „Bećaruše“ iz Grabarja.




- 19:43 -

Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>




Do sada izdane knjige:



Društva



Općina Kaptol



DVD Alilovci
alilovci.dvd@gmail.com



HKD Tkanica
hkdtkanica@gmail.com

Uređuju


Ivica Ciganović
ivica288@gmail.com


Tomislav Ciganović
tom.ciganovic@gmail.com


Blog pokrenut: 22. svibnja 2009.