subota, 19.03.2016.

NAJAVLJUJEMO PREDSTAVLJANJE KNJIGE




Piše: Ivica Ciganović

ZAŠTO SAM NAPISAO KNJIGU: NARODNI ŽIVOT I OBIČAJI SELA ALILOVCI

Život ljudi današnjice, početkom 21. stoljeća, znatno se razlikuje od života naših predaka prije sto ili sedamdesetak godina. Živimo u vremenu velikog tehničkog , a pogotovo elektroničkog napretka. S ove tehničke strane životni se uvjeti toliko brzo mijenjaju da ih žitelji teško i prate. Napredak i elektroničkih medija i društvenih mreža je tako brz i obiman da se gotovo jedva snalazimo. Uz sve, elektronički mediji vladaju društvenim i političkim prostorom cijeloga svijeta. Društveni život u tom okružju zamire a čovjek postaje osamljenik i lakše tipka po tipkovnici uređaja nego razgovara s bližnjima. Općenito se smanjuje potreba za osobnom komunikacijom a utjecajem Engleskog jezika ugrožen je materinji Hrvatski jezik. Rječnik je osiromašen, pun tuđica i krivih naglasaka. Usmjerenja društva kroz obrazovanje i odgoj vode zanemarivanju osnovnih vrednota našeg naroda: narodne tradicije, jezika, vjere, običaja, obitelji i domoljublja.


Dok je moj naraštaj živio svoje djetinjstvo, mladenaštvo i ranu zrelu dob, iz starinskog načina života se mnogo pamtilo i živjelo. To je kulturno blago koje jedan narod čini vjerodostojnim i stalnim na zemljopisnom prostoru, u našem slučaju dijelu Hrvatske zvanom Slavonija. Posljednjih desetak godina shvatih da ono što bijaše bitno za opstanak naroda nestaje. Potaknut tom spoznajom i željom očuvanja narodnog blaga, a uz podršku svojih znanaca, mještana i prijatelja starine, odlučio sam u knjigu uobličiti svoje spoznaje o ljudima, vremenima i običajima. Tako dolazi do naklade knjiga: Narodni život i običaji sela Alilovci. Sada, pri kraju toga posla ponosan sam na svoju ustrajnost. Sretan što sam uspio nadvladati osobni strah koji me pratio od upuštanja u ovako velik pothvat. Hrabrenje prijatelja i znanaca koji su podupirali moj rad bilo je presudno pri donošenju odluke. Zanemario sam one koji su sve s podsmjehom i nevjericom promatrali. To tako u životu mora biti. Važno je ustrajati u dobru i ne dozvoliti sumnjama da ovladaju ljudskim duhom. Da sve ono što su naši stari stvarali i sačuvali ne bi nestalo u zaboravu, sve sam svoje bilješke sastavio u jednu cjelinu koja obuhvaća svenarodni život i običaje iz njega proistekle.
Što ova knjiga sadrži neću vam opisivati. Treba je uzeti i pročitati. Nakon čitanja donesite svoj sud i ocjenu. Svima koji drže da su još neke važne činjenice ili događaji ostali neobuhvaćeni radom, savjetujem da ih zabilježe i sačuvaju pa ćemo nekom drugom prigodom i njih ugraditi u cjelinu i ovaj uradak dopuniti. Držim da je za naše selo i zajednicu značajno da ima knjigu svoje baštine i da time može pokazati svoje korijene, jer mnogi to nemaju.


- 11:15 -

Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>




Do sada izdane knjige:



Društva



Općina Kaptol



DVD Alilovci
alilovci.dvd@gmail.com



HKD Tkanica
hkdtkanica@gmail.com

Uređuju


Ivica Ciganović
ivica288@gmail.com


Tomislav Ciganović
tom.ciganovic@gmail.com


Blog pokrenut: 22. svibnja 2009.