28.02.2013., četvrtak

glupani i glupače

glupani i glupače

četvrtak , 28.02.2013.


Jebeš post bez domaćeg video uradka. I to, ultra kratki.
Nova obrada, reverse sa slow motion-om.

Današnji post je o glupanima i glupačama.

Prvi glupan iz priče sam osobno ja, što poslušah glupaču iz HZZ-nje.

Spika je bila prije nekih dva mjeseca:
-pa vi nemate pravo na novčanu nadoknadu

-da, znam, niti me interesira olakšica za prijevoz, niti očekujem da bu te mi vi našli posla. Želim samo Zdravstveno.

-pa ondak ne morate biti prijavljeni kod nas.....zdravstveno vam je u Jukićevoj

I odem i bi......no, ne bi me u statistici, tak da od DANAS je jedan više.

Što se desilo u međuvremenu?
Da bi sredil moratorij kredita kod banke, treba ti potvrda o nezaposlenosti sa Burze.....znači, moraš biti prijavljen na Burzi.

Pošto imam prek pet banki, neki budući poslodavac bi mogao, na konto toga dobiti nekakve poticaje, znači trebaš biti prijavljen.

Eto, kak me glupača, mene glupana nasadila, no šteta zerro point, jer dužina prijave ni bitna......dovoljna je 1 sekunda.


Drugi glupan i glupača su naš "Ante" i Marija Antoaneta.

Različita stoljeća, no slična lupetanja.

Zgodna paralela kod naše kolegice Turimtikitu.....uoč koji je došao, eto
iz "naroda".

Eto!
Na Burzi jesam, kukal vam nebum, no ni razbacival se nebum.
Malo me pjenušac iznenadil, jebi ga. No, donirani. Nemam za "K" + Q-pack pivu, pa moram po rezervama.



Poruka Liniću bi bila: "Špara se kad se ima!"

- 22:12 - gukni (8) - štampaj - #

27.02.2013., srijeda

nominalna vrijednost

nominalna vrijednost

srijeda , 27.02.2013.
Pa kaže:



Ovakva je računica:

Hrvatski novčarski zavod na svojim stranicama navodi sastav kovanice: 65% bakra, 23,2% nikla, 11,8% cinka, a masa cijele kovanice je 5 grama.

Prema tečaju objavljenom na stranicama Hrvatske narodne banke 1 euro jest 7,56 kuna, a na stranicama Kemijsko- tehnološkog fakulteta u Splitu stoji kako je cijena čistog bakra 26.10 € (500 g), Cinka 39.60 € (500 g) te nikla 96.60 € (500 g)

Kovanica = 5 g

65% bakra = 3.25 grama
23,2% nikla = 1.16 grama
11,8% cinka = 0.59 grama

_________________________
65% bakra = 1.26 kuna
23,2% nikla = 1.69 kuna
11,8% cinka = 0.34 kuna

Sve zajedno, cijena jednog 'slavuja' je 3,29 kuna.


I ondak sam se setil davne priče........

Indija

Klozet papir od 100 listića koštal je 150 rupija,
a novčanica od 1 rupija bila je približne kvalitete klozet papira,
pa ti vidi.

Bakterije?
Najmanje ih ima po nofcima, a najviše u tipkovnici, po kojoj seremo i drobimo, heh.
- 12:45 - gukni (19) - štampaj - #

26.02.2013., utorak

imenovanje poima, problema

imenovanje poima, problema

utorak , 26.02.2013.
Treba znati imenovati stvari, pojam, problem.
Danas sam ponosan "nase".
Mam sam se počastil pivom "use", a poslije bum Zmaja "podase"
Born to be hedonist!!!

Eto, btw, pojam Hrvatska se može imenovati sa "u kurcu", "banana",
ili "sranje".
Ukucaš u Google tražilicu i naaa.......
.................................................................

Vidiš nekaj, npr. na filmu, neku tehničku foru i kak to delaju?
Ukaže ti se prilika, sretneš kamermana profića i daj sad objasni foru.

-čuj, kak se dela ono, u prednjem planu imaš nekaj, nekog lika i ondak ti se sa snimkom nekaj čudno počne dešavati, kao da se pozadina iza lika, "toga nečega" počne povećavati, ili smanjivati, a "to" miruje.

-to ti se kamerman vozi sa kamerom, od, ili do "toga nečega", a u isto vrijeme zoomira IN, ili OUT.


Sir Alfred Joseph Hitchcock

Jebi ga.....znam....otkrivam toplu vodu.....no, jeste li znali da se cipele daju popraviti?
Ste čuli ikada za šustera.....postolara, ne šegrta Hlapića i te priče?

Kak sam, zadnjih tjedan, dva krenul sa većim zanimanjem za prčkanjem po videu, štel sam to istražiti na Internetu.

No.....kaj upisati u tražilicu?
I upišem "How to...........?"...........i moš me jebat, ovak sklerotičnog,
već zaboravih......i hiti Google meni van
Dolly zoom...effects, ili
Vertigo zoom effects

Malo proučim iodmak ja, ko Bosanac
-naučil zabiti ekser u paletu i mam trk u Zagreb i: "Ja,.... Jaaa Majstor!!!!"
što reče moj frend.

Moram malo Bosance!
Razjebo nas HDZ svojim lopovlukom, privatizacijom......................
i eto nas tu di smo.
Fale mi oni moji Bosanci s posla, ona zajebancija.
Fale mi oni naši Zagorci, ona druženja.................međusobna "podjebavanja", "sprdnje", na vlastite račune, u pozitivnom duhovnom smislu, ono, kao ova gore, već navedena, ili ala:

.....njih par Zagoraca dela pored nas......mi se nekaj dogovaramo.......
jedan od Bosanaca pita:
-jel dogovoreno?
-je, pa smo ljudi, a ne Zagorci

I tak to......išlo je i Dalmoše kad su bili tu negdi

.......tam delaju Bosanci, a mi tu.....neko nekaj zajebe:
-aaaa jesiiii Bosanac
S druge strane, one Bosanske:
-e, jel te tko poslao u kurac, danas?

....bio i jedan Crnogorac, poslovođa..... ovaj naš, iz Boke......
za njega smo znali reći:
-što južnije, to tužnije!

A di ja ode?
Eeeeee, jesam Bosanac!!!!

I napravim taj video, onak, na brzaka, totalno nesavršen i odmak znjime na YubiTubi (taj je bil Jajara prije Antičevićke).

Fotića sam vlekel po stolu, onak, iz ruke, efekt dost jadan, no dočarat će kaj je pjesnik štel reći.



Moje zanimanje za "reverse" s ubrzanjem videa, rezultirao je idejom za neki budući "time lapse"



A ono, onaj efekt, kad nekaj, neka kretnja, događanje, krene po svojoj prirodi, jako brzo, pa odjednom doživljava svoje, skoro zamrzavanje
u smislu slow motion Effects-a, pa ponovo vraćanje na prirodnu brzinu?

Mislim da je onaj Bulajić pičkin dim za mene, skup Zneretvom!


- 13:35 - gukni (6) - štampaj - #

24.02.2013., nedjelja

život u Lingvaciji

život u Lingvaciji

nedjelja , 24.02.2013.





-"Wrestle, mahkum demektir, daha az bak1m ile götüreceiz, ne yemek zorunda kalacaks1n1z ..."

prijevod:

Rvati, najebali ste, će da Vam skidam minuse sa računa, što ste do sada pojeli, ste pojeli, nema više ništa da se jede...
- 07:12 - gukni (11) - štampaj - #

22.02.2013., petak

Poštovani G'dine Liniću

Poštovani G'dine Liniću

petak , 22.02.2013.
- 21:41 - gukni (6) - štampaj - #

21.02.2013., četvrtak

škrta Međimurka

škrta Međimurka

četvrtak , 21.02.2013.
Sad bu odmak doletil Semper i
da kaj ja imam protiv Međimurci,
a ja bum njemu:
-niš efikasnoga
hehehehe

Ma volim ja svoga Zmaja. Je me tu i tam raspizdi, pa ondak moram lupiti šakom po stolu i reći joj u brk:
-da draga
A najnovija interna fora mi je, kad joj operem suđe,
-meni si opral?
sad joj velim:
-opral sam si suđe
a ona meni:
-hvala

No, i kaj je bilo.
Da hoću li deci delati one sfrkane šnicle, da bi oni to.
Ok, ode u trgovinu, zeme kaj sam joj rekel, ali nisam spominjal količinu.
Idem ja to spremati, drugi dan, zvlečem iz friđa, puretine kilu, sfiletiram to,
posolim popaprim, malkice češnjaka u granulama....



....zvlečem špeka
-a di je ostalo?
-kaj ostalo?
- pa paketić od 5 dkg, sa pet feta mi ni dosta
Joooj, da ne moram onak, kak zadnji puta, da....i počne mi filozofirati,
.....ono.....da ona nema 500 kuna za 1 ručak......te foliju, te maslinovo, te maslac, tee
-jebem te te škrtu....ni ja nemrem glumatati Đizusa i s jednom ribom....
i tu se pokefamo i ......ma jebi se delaj si sama


Nije međimurska, ovo je bračka žlica






Ja sam uspjel napraviti samo dva komada.
Sfrkati u "bonbon" ....7 min kuhati, odmotati i prorolati u tavi na maslacu,
tak da dobi prženu koricu





*******************************************************************************
Odem demostrativno na Komputera si i zapalim pljugu.



Blogme, ode i ona, ali van.
??????????????????
Eto ti nje za 10 minut sa cekerom, a nutra još špeka, sira, maslac,
svašta nešta.
I pivu mi kupila.
Odmah smo se pošmajhlali i počela ona to frkati, ali na njen način.
Šnicl oko pločice sira, zafrknuto i jedna feta špeksona, okolo.
Pa u protvan, prek tikvica, tak da se ne presuše......no, ostavil sam je na miru.
Mislim, kaj bu se jurac (inače znam kak se piše kurac, ali sam ovo greškom tak otipkal) presušile, a špek oko njih. Ovak bu ko kuhane.

Eh da.....a kaj bu spizdila struje za pećnicu, to nikom nikaj, a ja bi to gore na plinu.





I na kraju priče, dobro smo se najeli i živjeli u sreći i ljubaviiii

Oznake: rolani šnicli sa sirem i špekom


- 22:49 - gukni (17) - štampaj - #

20.02.2013., srijeda

Tehnički da, ali

Tehnički da, ali

srijeda , 20.02.2013.








Skulptura Mendela

Sastoji se od 50 metalnih ploča visine 10 metara, sječenih laserom i postavljenih pod određenim kutevima u pejzažu povodom 50-godišnjice hapšenja i stavljanja u aparthejdske zatvore Nelsona Mendele 1962. godine, u kojima je proveo čitavih 27 godina.
Ovo mjesto posjećuje na tisuće turista i kada se skulptura gleda sa određene daljine, postavljeni stupovi prikazuju gotovo nestvaran lik Mendele.

Autor ovog originalnog spomenika je kipar Marco Cianfanelli iz Johanesburga.

Zadivljen gledam ovu skulpturu, putem Int..

Rezati metal znam, ručno, plazmom, no ovo je laserom na CNC stroju.
Tehnički bih i mogao uraditi takvo što, no

IDEJA

Svaka mu čast.

Eto i novog "intro" uradka za špicu videa. Tehnički, uz malo truda,
no, di je film????
Snimiti nešto, od dvije tri minute, nešto što se može pogledati s guštom.
Ahhhhhh, Idejo di si????








Oznake: nelson mandela, johannesburg, south africa


- 23:34 - gukni (7) - štampaj - #

19.02.2013., utorak

Blog kroketi

Blog kroketi

utorak , 19.02.2013.
Tatatatidaaaaa!
Eto mene napokon.
Sam falil?
Normalno da da....i ja gluposti pitam.
Maaa, povukel sam se u osamu, meditiram, učim i kuham, samozatajan
(moš misliti....da mi čepa u gubec deneš, ja bi na guzicu progovoril).
Sex zero, O.
Ko pop sam. Koliko vremena imam, a posla nemam,
a kozliće da imam, sve bi ja to pokrstil.

Ma vježbam u novome "Adobe After Effectu", program za obradu videa.
Danas sam spojil njega sa kulinarstvom, a to sve prema jedinoj mojoj ljubavi, Blogu.
O Blože moj, nemrem ja bez tebe i pive, naravno.

Išel sam delati neke krokete.



I krenem ja to, ono:

-kuhani krompir
-brašna bijelog, malo
-malo raženog
-jajce
-soli

Ono, zmešaš tijesto, da je puno krompira, manje brašna, tak da posle nebu tvrdo i žilavo iiiiiii, onak delajući, opadne mi na pamet Blog, a i
taj After Effects, video studio iiiiiiiiiiiiiiii, rodi se ideja.



Složim ja to, fotića na stativ, opcija "movie", odem po fen u kupaonu, taman hoću da počnem, kad Zmaj:

-kaj to izvodiš?
-ma hoću ovo otpuhati sa stola i da to snimim
-a di buš to otpuhal?
-pa dole sa stola
-pa, pička ti materina, si ti normalan, gdo bu to počistil?

I nije dala!
Mislim, ne imati senzibiliteta, te empatije i simpatije za umjetnost......
jebi me, ali ne razmem, cccccc

Ondak sam ja to "analogno"!

No, to bu te vidili. Na videu. Zato se i zove video, a ne gramofonska ploča
...........nova ploča, nova ploča.......Yugoton.

No, daaa mi..........prvo, ove krokete.
I zrežem ja te pimpeke, provaljam među dlanovima, pa u rajnglu, u duboku masnoću, no, ulje.
Eto, rumeni, vadi vanka, pa na salvetu, da popije viška ulja.





Normalno, sve bi bilo drek ništ, da nije bilo tartara.
Umaci i sosevi, šugo-vi, to je bit, bitaka....let it be.

Onoj svojoj džukeli denem punu zdjelicu onih suhih brabonjaka i neće jest.
Ondak mu tata to prelije sa par žlica, jel' masti, jel' nekog saftića od ručka
i pojede džukac to.
Tak i ljudi.

E sad.....pravi tartar.....mislim ono, ak bum se jebal, ondak mi mora i ući,
jel tak? Ondak je to jebačina.
E, tak je i s tartarom. Obavezno češnjak i nekakva lagana kiselica.



-3 režnja češnjaka
-svježega peršina
-3 krastavca
-1 majoneza (vrećica)
-malkice soli i malo one kiseline od krastavaca

Sve sitno iseckati (daj me pitaj, jel i majonezu, sol i kiselinu, ccccc) i zmešati.



-jooooj, češnjak smrdi
-ma jebi se

Ovo je bila večera.

I za deserta ste zaslužili videa, pa vi vidite!




Oznake: blog, kroketi, time reverse, tartar, sex, alexxl, you tube


- 15:49 - gukni (15) - štampaj - #

17.02.2013., nedjelja

Stari Džedaj

Stari Džedaj

nedjelja , 17.02.2013.
Davno je to bilo.


arhivska snimka - "Muzej narodne revolucije"

Nike ja pemzije nisam dobil, boreći se protiv sila tmine.
Sad nam je kakti bolje, reći ćemo.

Aaaaa, NE!!!!!
Ponovo se latih mača!



E jesmo im........i neka smo im!!!!

A i taj Bulatović Bulajić, kak je to jadno zrežirano, tak primitivno, ubi blože, cccccc.
To mi je najgori film kojeg sam gledal 20 X.
A teškog li poslaaaa, sediš u onoj platnenoj stolici, di na naslonu piše tvoje ime i samo radnja: "kamera, ekšn!!!".
Danas su druga vremena. Je da su ti ustaše i partizani opstali do današnjih dana, no, to bu jednog dana i u svemir, maspater.
Koji kurčevi vanzemaljci! Il' si ustaša, il' partizan, nema ti druge.......no dobro,
i nešto tih četnika!

Eto, i ja uradih film, niskobudžetni, toliko nisko, da ni one jebene stolice sa imenom nisam imal.

Samo fotić, ovu staru kantu od komputera i tih dva programčića,
što ih skinuh prije tri dana, pa ti Uči, glumi, snimaj, montiraj, režiraj, prevodi, produciraj.................

Video je zamijenjen za novi, bolje dorađen, u smislu nekih "prelaza scena",
te sitnica.
UPOZORENJE
Video gledate pod svojom odgovornošću.
Update 17. veljače u 21:48 h.





I nema više druže "Smrt fašizmu",
već se veli: "Neka Sila bude stebom"

E!
I nemoj da mi ne Lajkaš!!!!
Klikni "Yubi Tubi ikonu" na videu, šta kurac videu, naaaa filmu i tam lajkaj.
Vama to ni teško, a meni bu se lepo vidilo.

Aj'' bok, odoh nekaj kuhati.


- 12:19 - gukni (10) - štampaj - #

15.02.2013., petak

Lolek & Bolek, co je to a je to

Lolek & Bolek, co je to a je to

petak , 15.02.2013.
Poštovani!
Javljam Vam se u vezi problema kontakta sa poslodavcem,
te Vas molim za pomoć.


Po Vašem oglasu,

STROJOBRAVAR/ICA
Mjesto rada: ZAGREB
Traženo radnika: 1
Poslodavac: "IMG" IZRADA PREDMETA METALNE GALANTERIJE I TRGOVINA - VL. JOŠKO ČUPIĆ
Rok za prijavu: 15.2.2013

na Vašoj Web stranici

http://burzarada.hzz.hr/RadnoMjesto_Ispis.aspx?WebSifra=57488293

Naime,
kao što vidite, natječaj još traje i forma kontakta je "najava na telefonski broj".

05. veljače.....zovem, javlja se tajnica i moli me da nazovem sutra ujutro, oko 10 h., jer je direktor na sastanku!
06. veljače.....zovem, javlja se tajnica i moli me da nazovem sutra ujutro, oko 10 h., jer je direktor na sastanku!
07. veljače.....zovem, ovaj puta u 9:30 i 14 h, javlja se tajnica i moli me da nazovem sutra ujutro, oko 10 h., jer je direktor na sastanku!
08.veljače....zovem u 8:30h, javlja se tajnica...neka nazovem...tu je prekidam:
-pa, nije valjda da Vam je direktor samo od 9 do 10 h u firmi i to na važnim sastancima
-hm, dobro, nazovite za sat vremena
Nazovem.....čujem je kako se obraća direktoru i njega:
-neka nazove u ponedjeljak

vikend

Danas....11. veljače.....isto.....neka nazovem sutra u 10 h
Pitam:
-Molim Vas, a jeli moguće da ostavim svoj broj telefona, pa da me G'din direktor nazove, kad bude imao slobodan termin?
-G'dine, mi ne prakticiramo takvo nešto i na takav način ne funkcioniramo!

....što mi je i za razumijeti, jer, tko sam ja, na kraju krajeva

Malo sam ljut, zapravo, narodnim rječnikom rečeno...."pukel sam ko kokica".

Vi će te najvjerojatnije znati poduzeti nešto, da Vaša stranica i dalje bude ozbiljna.

Hvala Vam na pažnji i primite srdačan pozdrav!


Alex

***************************************************************************

Poštovani,

zaprimili smo Vaš mail i iskreno nam je žao što ste se susreli s poslodavcem do kojeg ne možete doći na način koji je objavio u uvjetima natječaja kao kontaktni podatak.

Provjeriti ćemo objavljeno radno mjesto jer je Hrvatskom zavodu za zapošljavanje u interesu da poslodavac s kojim surađujemo ima iskrene i vjerodostojne potrebe za radnicima. Za svaki oglas objavljen na web stranici Hrvatskog zavoda za zapošljavanje stoji zaduženi savjetnik koji osim što poznaje uvjete radnog mjesta poznaje i konkretnog poslodavca.

Ovim putem Vam zahvaljujemo na proslijeđenoj informaciji jer iako Hrvatski zavod za zapošljavanje ne može utjecati na kulturu poslodavčevog poslovnog ponašanja možemo pojačati nadzor posredovanja pri zapošljavanju, te upozoriti na potrebu kulturnog komuniciranja. Zbog interesa i brige za nezaposlene osobe i ostale tražitelje zaposlenja, te zaštite njihovog prava na transparentnost i vjerodostojnost objavljenih radnih mjesta Hrvatski zavod za zapošljavanje će i dalje provoditi sve aktivnosti u radu s poslodavcima.



S poštovanjem,

HRVATSKI ZAVOD ZA ZAPOŠLJAVANJE


- 02:41 - gukni (23) - štampaj - #

13.02.2013., srijeda

Ribice

Ribice

srijeda , 13.02.2013.
Jučer sam se dušil u jeftinim todorićevim krafnama......jebem li ga škrta, to pekmeza u tragovima, pa sam moral dodatno armirati, maspater.



Danas ribice, ali pržene, no, prelivene Garumom, hehehe, fish sauce.
Sav sam u ribi, ovih dana. Pun sam tih Ω.

Doma gurmanske spike sa Švrćom.
-da mi je znat tko se prvi setil gurnuti meso u vatru?
-aaaa, jel znaš da su teletabisi u srednjem vijeku, nakon kuhanja mesa
"vodu" od toga bacali?
Velim ja, pa ponovo ja, ko ona kokoš:
-da je meni znati kak su ljudi došli na to da sole meso i koliko je sol bila dostupna duboko u kontinentu Europe, tj., koliko je bila dostupna širim masama?
A i ja gluposti pitam, a google pod prstima, cccccccc.

Veli danas meni Borut:
-Ma nisam ti ja bas siguran ako riba nije "vidjela"vatru!

a da ste to malo marinirali, sušili, kuhali, fermentirali, nebi vam Dalmacija bila zgarište, ccccccc.
To ljeti gori ko šašavo.
-ae, ajmo na gradele
pa potpali kubik loze, a ono wuuuuuuušššššššš u zrak i na sranja.

No, tata je to danas u labaratoriju pod kontroliranim uvjetima.









Normalno, zaliveno Garumom,
a i tata i škamp smo se zalili crnjakom.



Ahhhhh, di je moj pokojni mališan, iz vremena moje akvaristike.
Pol riba mi je noću znal pojesti, maspater.
Koji žderonja, koji predator, cccc.

Ufatim ga jedno jutro, ono,
ko kakav đak, klinac, u rukama mu pol kruha, ili talijaner, podlaktice horizontalno......................
i drži u kliještima jednu Black Molly, ono ko sendviđ, sendvič, ja blenuo iiii, kao da sam čul:
-bok stari
ali ono, punih usta!






Oznake: ribice


- 21:42 - gukni (10) - štampaj - #

12.02.2013., utorak

Gravlax

Gravlax

utorak , 12.02.2013.
Ajmo prvo malo uvoda, preduvoda.....Garum....fish sos, umak.

Išel sam delati ovog zimskog, brzog.
Nema sunca,....a nema meeeeeseeeecaaaaaaaaaa, nemanema,
rompe pompe.....ma ona od Bregovića, Mesečina, sad da ne kačim YubiTubi.

Kupih 1/2 kile srdela, malo, iz razloga što se radi o experimentu, a prodavačicu, zatekoh u praznoj ribarnici, kako čisti srdele, pa ju užicah još
tih otpadaka, od glavi i iznutrica. Sve fresh.
U to pol kile krupne morske soli i kuhano cca, 35 minuta.







Procijeđeno kroz sito, pa par puta kroz višeslojnu gazu.

Žali bože truda.
Obični riblji temeljac, ubi bože slan, no dobro, bacil ga ne bum.
Nek stoji u friđu, pa bu bil kao temeljac, nekim ribljim jelima.

No, ima Boga.
Odem crnom Todoriću, kad li



AKCIJA
Znajući njihove akcije, ono, sa 9.99 na 9.99, ili na 19.99, maspater,
ja ko mačak oko vruće kaše, 3 X provjera.

No, za istač!
Sa 24 kn na 13 kn, ma odmak sam zel dva komada.
Ovaj nisam probal.
Prije sam upotrebljaval


Blue Dragon

Dobar, no ovaj od Shan' shi-ja, ma mrak.

Odmak ja to doma u pileću juhu, ali sebi u tanjuru i po pečenoj svinjetini.
Probali ukućani i bljeeee, bljuuuuu, bljak.
Ma seljačine!

No, kak sam ono bil pisal, garum bu pričekal ljeto, pa ribice + sol, ali znatno manje, na sunčeko i solarno do umaka, po starorimski.

******************************************************************************

Gravlax


On bu isto pričekal toplije dane.
Znači, radi se o lososu, koji se isto treba obraditi i staviti da fermentira,
a pošto je ovo post o fermentiranim ribama, malo bumo i o njemu.

Nekada davno su Skandinavci, Danci,
(koji su klinac oni? Mislim, na Skandinavskom poluotoku nisu????, but, ali????)
uhvaćene losose solili i zakopavali na obali mora u pijesak, poviše najviše plimne linije, gdje su fermentirali.........
a što se može i doma napraviti.
Delicija je jako skupa, a mrak mrakova je.
Tata se gušil u tome, kad sam bil kod bogate si tete, gore negdi, jelte.
To je tak meni smrdilo, onda, da sam joj skoro, toga hrgu, hitil van u smeće, a onooooooo, mmmmmmmmmmmm.

Zakaj trebam čekati tople dane?
Zato kaj nemam kopra, a on mora biti svjež i nikakvi drugačiji.

Kak se to dela doma?



Znači, file lososa sa kožom i ondak sol, šećer, kopar.
G'din se potrudil za nas, svojim iskustvom, pa evo tabelarne recepture.



Obratiti pažnju na riječi "tablespoon"-žlica i "teaspoon"-čajna žličica.
Mislim, ak je nekaj žličica, ondak je bedasto pisati mala žličica, jelte?

Neki preporučuju Kosher salt.
Zakaj ona? Meni bez veze. Običan natrijev klorid, ne jodirani i to krupnog zrna, jer kupi površinsku sukrvicu, no dobro.....nek bude tak.



Biber, papar, tanke šnite limete??????
Mislim da ne.
Ljudi se počnu gubiti u glupostima, pa tak neki vrhunski kuhari, drobe čitav herbarij na to, poput Jamie Olivera, ili s konjakom, kurcem, palcem poput onoga francuza Jacques Pepin-a.....i ti Chefovi znaju srat i zastraniti u snobizam, jebi ga, kad guza postane pohlepna, a slava lupi u glavu.
Daj si sad zamisli nekog ušljivog i smrdljivog Vikinga, tam prije 500 godina,
kak stavlja rotkvicu, biber, maslinovo, ooooooooooo.
Najčešće su jednostavna jela, najbolja jela. Čvarak, bato, čvarak!







Fermentirati u friđu najmanje 48 h, pa do, 72 h.
Pokvarilo se ne bu, taman da 10 kil toga napraviš,
jer kad to počneš jesti, pojel buš si i prste, ko onaj u onoj reklami za Poli.





Najbitniji je u čitavoj priči kopar, grančice, svježi, navodno!!!
Znači, kad zatopli i zalista, čujemo se jopet.

Oznake: Gravlax, Garum, fish sauce, fermentirani losos


- 21:34 - gukni (11) - štampaj - #

11.02.2013., ponedjeljak

o agresivnosti

o agresivnosti

ponedjeljak , 11.02.2013.
Ma!
Vrtim se tu po doma, ko prdac u gaćama.
Ne znam di bi sa sobom.
Internet sam po drugi put pročital!

Vrtim te slikice, gledam, pa naletim na jednu.



I kaj?
Setim se plakata, ono, nekaj ovak....



i one larme
Ma mislim si, jebote, oni uvređeni.......
pa se setim konkretno, Indijanke vegetarijanke.....O.K.,
vegetarijanac si, voliš to, jedeš to,....... jebeš to,
ali, ta sila, ta doza agresije, to "pljuvanje" i ideološko bombardiranje, po svemu što misli i djeluje drugačije, e to meni nejde u glavu.

Kaj ja trebam znati za neku Djevicu Mariju?
Od kuda ja to trebam znati?
Nametnuti "vjeronauk" i u školi i na tiviju i po Shoping centrima.
Bombanje i maltretiranje!
Povratak u srednji vijek....zemlja je ravna ploča na leđima četiriju kornjača
........bezgriješno začeće......ma daaaaj, nemoj me jebati,
ne vrijeđaj mi razum.
Kaj sad, trebam na lomaču?

Zakaj ja ne bi gledal filmove poput "Life of Brian", od Monty Python-a,



"The Da Vinci Code", Mel Brooks-a.....
Zakaj to nema na tiviju?
Kaj smo, zatucana Poljska, Portugal......?
Ili još zatucaniji?





Terminator & Jesus?



Neg, da se vratim na Gavellu.
I na rasvijetu treba paziti,



da ne bi ispala neka sablazam,
jer ljudi, kak su sexološki odgojeni da Ševa nosi decu, ostali bu zabezeknuti, tom sablazni.

No pošto je ovo kulinarski blog,
a sukladno doživljavanju i tumačenju slikica i plakata........
kak ti homići doživljavaju, toga "vlakića"?



Onaj zadnji "vagončić", jel on homić, ili samo simpatizer?

Na kraju krajeva, ja bum se Bogu zameril ovim postom, a moja guzica,
to je moje osobno vlasništvo.
"Strela nebeska", kad ona pukne......valjda bu bila male Voltaže, ha?
Ili?


Oznake: sex, Crkva, gavella, plakat, isus


- 15:08 - gukni (19) - štampaj - #

10.02.2013., nedjelja

FejsPuk

FejsPuk

nedjelja , 10.02.2013.







- 11:18 - gukni (10) - štampaj - #

09.02.2013., subota

Penso positivo

Penso positivo

subota , 09.02.2013.


Pa se ja i dalje igram,....mislim bolje i to da mi opadne na pamet,
(nego čekić), nego iglanje!
Mrzim krave!
To pase travu, to gazi travu, a i mlijeko im neko černobilsko.
Pušit treba travu, pušit!

I sad za ovaj post, treba neka zvučna, audio podloga.
Pade mi neki Talijaner na pamet, ono, nekaj "negtativo pa positivo", a bogu fala, tu nas na Blogu ima svakakih, pa zamolih kolegu Neverina,
ovaj puta, kao muzikologa, da na moj odpjevani, opjevani refren u textualnoj formi,
........gdo bi bil taj kantautor.
C!
Neverin ko Neverin!
Ne bi taj bil Neverin, a da iz prve ne pogodi!




....i da bi čovjek imao nekoga poima o čemu Jovanotti pjeva, a da ne daviš Neverina, odeš na google prevoditelja.....paaaa i ni tak loše, za steći
nekakvog poima, ha?

"Mislim pozitivno, jer sam živ jer sam živ, osjećam se dobro, jer sam živ i dok sam živ, ništa i nitko na svijetu ne može me zaustaviti od razmišljanja, ništa i nitko u svijetu ne može zaustaviti, zaustaviti, zaustaviti taj val koji ide, gosti ' val koji dolazi i odlazi taj val koji je taj val koji dolazi i odlazi, ovaj val koji je taj val koji dolazi i odlazi je da je ovaj val, taj val koji dolazi i odlazi.
Mislim pozitivno, ali to ne znači da ne vidim mislim pozitivno jer ja ne vjerujem u uniformama niti u svetim haljine koje više od jednom su bili spremni da blagoslovi masakre, ne vjerujem u bratskih zagrljaja ste confondon s lancima
Vjerujem da je samo između dobra i zla je jači nego dobra.
Mislim pozitivno, jer sam živ, ja sam živ jer mislim pozitivno jer sam živ i dok sam živ, a nitko u svijetu ne može me zaustaviti od razmišljanja ništa i nitko u svijetu ne može zaustaviti, zaustaviti taj val koji je taj val koji dolazi i da je ovaj val koji je taj val koji dolazi i odlazi.
Izlaz četvorni metar gdje je sve izgleda kao da se radi vidi roku je nepoznato tražeći samo jedan put izaći i vidjeti zvijezde i živjeti iskustvo na mojoj koži na mojoj koži.
Mislim pozitivno, jer sam živ, ja sam živ jer mislim pozitivno jer sam živ i dok sam živ ništa i nitko na svijetu ne može me zaustaviti od razmišljanja ništa i nitko u svijetu ne može zaustaviti, zaustaviti taj val koji taj val koji dolazi i odlazi je to val koji je taj val koji dolazi i odlazi.
Vjerujem da u ovom svijetu postoji samo jedna velika crkva koja počinje Che Guevare i do Majke Terezije
Malcolm X prolazeći kroz Gandhi i SAN PATRIGNANO dolazi od svećenika u predgrađima da ide na unatoč Vatikanu.
Mislim pozitivno, jer sam živ, ja sam živ jer mislim pozitivno jer sam živ i dok sam živ, ništa i nitko na svijetu ne može me zaustaviti od razmišljanja ništa i nitko u svijetu ne može zaustaviti, zaustaviti taj val koji je taj val koji dolazi i da je ovaj val koji je taj val koji dolazi i odlazi: povijest, matematika, talijanski, geometrija, glazba ... Mašta ..."


Oznake: pozitiv, negativ, penso positivo, Jovanotti


- 13:07 - gukni (11) - štampaj - #

08.02.2013., petak

Japrak...raštika

Japrak...raštika

petak , 08.02.2013.








U životu sam svakaj jel.
Sam da spomenem PRC i svoj dvomjesečni boravak tam, te običaj da jedu sve što se kreće, vegetira, leti, roni, plahuta, gmiže, skakuće, ruje pod zemljom.
I ondak se javi paradoks, da npr. raštiku nikada nisam okusil.
Oko NG gledam tivi, kuhanja, recepti i u tom obilju uočim
"Japrak", hercegovačku sarmu od raštike.
Velim si, to moraš probati!

Zaboravim ja na to.
Jučer, bauljam sa Zmajem po placu, svak bleji na svoju stranu,
uočim puno blitve i setim se raštike.
Gledam tak okolo i na jednom štandu spazim nekaj ko blitva, ali ono, više na kelj.
-dan
-dan
-kae to
-raštika
I blabla, daj stara da kupimo.......
....joj, to skupo, sam namišljaš, kaj će nam to....škrta Međimurka, maspater!
Nadurim se ja, odemo do mesnice, kupimo kaj treba, vidi me ona i da ajde, bumo mi to ipak kupili.

Normalno, kak me razjebala, popustila mi pažnja i fulam u odabiru vezice, smotuljka raštike, no kad sad odvrtim film unazad, ni nije neki izbor, valjda radi doba godine.

Dođem doma, proučim recepte sa Interneta i



-izdvojim sve veće listove, odrežem debele, žilave kocene, peteljke,
a onu na listu stanjim.
-puknem sve u kipuću, slanu vodu, 4-5 minuta i pažljivo zvlečem van te potopim u lonac sa hladnom vodom.



-Zemem paket mješanog mljevenog mesa. Takvog sam imal doma, no bilo bi bolje da sam imal čisto juneće.

I ondak, ko za sarmu........
-friško jaje
-riža
-sitno sjeckanog špeka
-isto tak češnjaka, pol glavice
-isto tak luka, dvije glavice,zdinjstanog na masti od pečenja
(krmići su se pekli)
-vegete, sol, biber, peršin list



Crvenu mljevenu papriku nisam štel stavljati.
Sastav recepata varira. Neki još naribaju mrkvice, pa zna biti i rajčica u igri,
no za rajčicu nije doba godine, a ona s mrkvom brzo ukiseli hranu u smislu, ak ti ostane za drugi dan.

I nikaj......zarolam to, pa u lonac, malo špeka, pa našel neku kobasu.....
Ha!
Ostala mi kugla mesa, a nisam više imal poštenog lista da zamotam, još koju.
Tu kuglu sam uvaljal u brašno i propržil na tavi, ono, ko ćuftu i puknul isto u lonac, rajnglu.
Dolil vode i krčkal uru vremena.
Dodal zapršku na masti sa c. m. paprikom.
To ukuhal.

Zvlekel jednu van za probu.









I kreneš to jesti, nadaš se nekakvom ukusu, okusu sarme, kad ono,
eeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee, ljudi
EUREKA!!!!!!!!
Otkril sam si jednu takvu deliciju, da to nije normalno!
G E N I J A L N O!!!!!!

No, imam zamjerke i sebi i receptima!

1.Od "glavice", te stabljike raštike, ostalo je dosta listova, koje sam ja narezal na rezance za neko buduće varivo.
Aroma lista raštike, omotane oko kuglice mesa, onak sjedinjene, je tak fantastična, no fali mi raštike.
Ovaj, spomenuti ostatak, ima da ga skuham i pojedem, kao jedan od priloga.
U budućnosti ću na dno posude za kuhanje japraga, stavljat ostatke raštike, kao što činim sa kiselim kupusom, tj, sarmom.
Grijeh je hranu bacati.

2. Jede se sa kiselim mlijekom, odnosno, kis. vrhnjem.
Tak vele, a što bi i moglo ići, a što mi kaže moj haragei.
To znaju zapeći u pećnici, a što ću sigurno napraviti slijedeći puta....
onak ih posložiti, zaliti, ne vodom, neg gušćom "ajnpren" juhicom i vrhnja prek toga.

***************************************************************
Danas je danas.
Ovo sam kuhal jučer, tak da ručak bude spreman, jel Švrćo ide ranije u školu, a ja volim čuti:
-vidi se tko mene voli u ovoj kući.
Naša interna fora, naime, jednom je Zmaj spremila pečenje i za prilog rižu,
a tata je na to Švrći napravil pomfria, kojeg dete obožava.
Tada je nastala ta antologijska:
-kaj si radil toga pomfrta, sam rekla da bu riža
-joooj, daj ne drami, pa znaš da ga više voli....
I ondak dete to čulo i:
-vidi se tko mene voli u ovoj kući.

Idem sad dokuhati onoga ostatka raštike, vrhnja imam, pa bum updatal
nove impresije.

****************************************************************
BTW
Setil sam se pokojne mi mame.
Ona je dost puta znala delati sarme u mladom lišću vinove loze.
Tada mi se jebalo za gurmanluk.
Ne sjećam se doživljaja, arome. Imam blagi osjećaj, da je to lišće služilo samo da održi kugle mesa na okupu, kak se ne bi raspale,
u nedostatku lišća kiselog kupusa, c, jebote.


Velim, meni otkriće.
End fajnli.......jebem ti, navek sam išel po tim popravnim ispitima.



Japrak i taj Jean Paul Purée + skuhani ostatci raštike, onak na maslacu,
sa češnjakom i kiselim vrhnjem! Pljus klobasen und špeksonen.

Mrnjauuuuuuuuuuu!




Oznake: Japrak, raštika, hercegovačka sarma, raštak, arambašići


- 08:48 - gukni (18) - štampaj - #

07.02.2013., četvrtak

Flyboard

Flyboard

četvrtak , 07.02.2013.
I eto!

Hrvati na skijanju, neki se vratili, a neki i potrgani.

Joj, kak mi dragooooo!



Board, svakako u modi.
Ko se nije bordao, magarac je bio!

Rudarka u Barceloni bez fotića.
Post joj ko pornić na radiju,

a ja IN, pa vam se javljam, "Zbogom seljačine, nema više j...ne, ode Mara preko oceana ..."



- 15:14 - gukni (7) - štampaj - #

06.02.2013., srijeda

Vražji Pop

Vražji Pop

srijeda , 06.02.2013.
I ono!
Probudim se ja, pišanje, kavica, palim komputera si,
odem si na bloga, ono da vidim jel ko kaj sral, kadli,
vražji Fratar, pita nekaj i eto meni buba u uhu.

Odmak ja prosurfujem, zovem okolo i odgovorim mu.



Mislim si nekaj posle:
-a si dreku pljusku odvalil, nikaj ti nisi napravil, sam zajebavaš čoveka,
ko da sere pare, a dobro znaš da je pemzioner..............

Poslal mi drva!
Se sjećate?

I krenem ja rješavati problema.
Ono, zajebi tehniku, kupovinu, bilo kaj.
Homemade, s onim kaj imaš u kući.

Ono, meni, najjebenije je "formulirati" problem u što manje riječi,
puknuti ga na google, pa guglaj.
Imal sam malo sreće.

Naletih na lika ovoga, pa nix blog zna kaj, pa ondak,
ovoga

i odmak zujanje u tintari, ono pčelarstvo, pa tata............
pope, jebem li ti što mi posla dade, hahahahahahahahaha



Prvo probam u skeneru, odmak mi sve jasno.
Svjetlo, lampa, od ispod negativa, pa negativ, a gore poklopac od bijele plastike......pretamni negativ, a što će poslije rezultirati sa presvvijetlim pozitivom, alzo dakle, drek od posla.

I ondak, prejdem na drugi način.





Nađem si neki stari film kćeri, pa na stolnu svijetiljku, papir ......
manuela, onak iz ruke.
Brzi rad, tek toliko da vidim, jel to šljaka.

Običan papir, A 4, ono kaj kupiš paket od 500 kom. za 20 kn.....
to flekavo na svijetlu, ubi blože.

Kad bi si dal truda, trebal bi ko onaj lik.
Vodilicu od kartona i to mliječno svijetlo, dole niže od negativa, tak da ga macro focus za blur-a. Normalno, fotić na stativu i okidanje sa "self-timer"opcijom,
ili prek daljinca.

Kod macro snimanja je pizdarija, kaj "izobličava" vanjske djelove u smislu "fish eye", onak "bačvasto".

I ondak pc, pa funkcija "invert".

Može npr. u PS....Adobe, ili za lajbeke u "Picasa 3".
Badave program, jednostavne operacije i treba se igrati, vježbat.
Što više, bolji rezultati!!!!



nooooo, moga prijatelja Fratra, boli kita za to!

On samo treba poslati, meni, te negative, demižon crnjaka + litru loze,
može i malo maslinovog (ali ak je domaće)
i Jumbo mailom dobi gotove fotografije.

Ja prijateljima nikad ne naplaćujem.
To je moj modus vivendi!

Mislim, kaj kurac, ni pemzije nemam.




Ovaaaaj.....mislim, da ne misliš da sam tak glup......ustal sam se u 9:15
pa to pišanje , kavica, kurac palac i ovaj post je bil gotov oko 11:00,
no ondak, daj na Zmaja, pa ponovo, pa još jednom, a 4 X je 4 X!














Oznake: negativ na pozitiv, digitalizacija negativa, stari negativi-digitalizascija


- 15:19 - gukni (12) - štampaj - #

05.02.2013., utorak

pretapanje fotki u PS-video tutorial

pretapanje fotki u PS-video tutorial

utorak , 05.02.2013.


Tata napravil svoj prvi video tutorial.
Radi se o video prezentaciji u PS, o spajanju, pretapanju, slika, fotografija,
sa dvije metode, pa ak bu kome pomoglo, meni drago.

Jako sam prehlađen, a i Zmaj je stalno nekaj drobila i tak me ometala, dekoncentrovala. Tak da je i to utjecalo na kvalitetu uradka.

Sa knjigom sam stal, to bu pričekalo još vremena, no internet bum i dalje punil.


Oznake: pretapanje slika, spajanje slika, fotografija, PS tutorial, video


- 23:12 - gukni (3) - štampaj - #

Garum - Liquamen-Nam Pla

Garum - Liquamen-Nam Pla

Da, daaaaa, kineski bumo se razgovarali, cccccc

Garum, zapravo ispravnije, liquamen je starinski rimski recept za
umak od riba, fish sauce, ono kaj upotrebljavaju Tajlanđani,
pa i ceo svet, a zove se Nam Pla. Called "nam bplah" in Thai.


photo by alexxl

A kaj ja to ne bi sebi delal?

Šta kaže internet?
Na Hrvatskome jako malo, vani, pa i dosta.

U globalu ide ovak:
-sitne plave ribe, appx. 1 kg, cijele, glava i drob.
-soli morske????, pa kaže, 20 dkg, pa 50 dkg, pa 60 dkg,
znači cca 1/2 kile.
Spominje se i 2-3 djela ribe:1 dio soli, pa 3:2, za ribu.
Fulati nemreš, jer to se ne jede, već se umak dodaje jelu,
znači, isto kao i sol!!!!

Sve zmešati i u zemljanu teglu, pa neko opterećenje i s time na sunce.
Pa ne dirati 7 dana, pa onda davati zraka i sunca tegli i 2 do 3 X tjedno mješati i tak tri mjeseca i ondak scediti, kroz veće sito, pa manje pa gazu, pa tak više puta.
Flaširati i u friđ.

Neki to drže i do 9 mjeseci, pa i godine dana.
Čak znaju krupne ostatke, vraćati u tegle, dokuhavati vodu sa soli i time zmešati novu turu, koja se poslije flašira i prodaje pod 2. i 3. kategoruju.
He, eto, nismo samo mi lopovi!
Dam se kladiti, da i na to udaraju mureve 1. kategorije, maspater.
Ono, kak mi njima Mercedese za istočno i Azijsko tržište, tak oni nama za naše zapadno.


Ima i brzinski recept. Vele umak,.....no to je zapravo koncentrat ribljeg temeljca:

-1 kg ribe, sitne plave, čitave i glava i drob
-1/2 kg morske soli
-litra vode

Nek uskuha, pa 15 minuta krčkanja, pa slijedećih 20 min. ih jebeš onak s kuhačom.
Procijediš, filtriraš kroz gazu, ohladiš, flaširaš (bociraš),u friđ i trošiš.

Čemu taj umak?
Pa mnogi od vas, koji jedu vani, su ga i jeli, a da poima nisu imali.

Kao "poboljšivač okusa" ide sa svačim.
Dodatak je spremanju drugih umaka, ide i sa svinjetinom i sa piletinom.
Razne marinade.......

Treba experimentirati, malo pročitati koji Thai recept.

Zima je, nema sunca!

Nek prvi recept malo pričeka, a ja bum radil drugoga recepta.
Naletil sam na lika, neki jadni Njemac (mislim, badave i ljeto, njemačka je to), koji ima doma nekakav fermentator, grijalicu, za pravljene jogurta, pa dene u nju i "prži" na 40 ° NivesCelzijusa, glumi ljeto....................

Zakaj sam prvo rekel "hop", a nisam skočil, tj. zakaj pišem post, a još nisam spremil deliciju?
Zato jer čekam Vas.
Znači, tko, kaj zna, da čujemo!!!

Volim ja provaliti, te neke điđe, ono, samo u dućanu moreš kupiti, a Tito sebi napraviš. Tak sam se naučil delati Tabasca, pa Mozzarelu, kiselo mlijeko i tak to.
Već kad smo kod kiselog mlijeka.
Ono se stvara na sobnoj temperaturi, (zmešaš malo kis. mlijeka sa mlijekom i fermentacija počinje) čak i manjoj i ondak ja čitam kak likovi lupetaju gluposti po internetu, brkajući stvaranje kis. mlijeka sa jogurtom,
kojem trebaju druge bakterije i kontrolirani uvjeti, tj. temperatura od
40 ° NivesCelzijusa.
Popizdim!




Oznake: Garum, Liquamen, Nam Pla


- 00:11 - gukni (6) - štampaj - #

03.02.2013., nedjelja

prezentacija

prezentacija

nedjelja , 03.02.2013.














- 12:52 - gukni (5) - štampaj - #

02.02.2013., subota

san i java

san i java

subota , 02.02.2013.
Dobil sam plaću za prošli mjesec.
1.230 € + to nekaj prekovremenih sa stimulacijom, appx.600€.
Zmaj zadovoljna.
Sin je isto dobil plaću.
Dal je u kuću 800 €.

I sad bajanje, kaj bumo kuhali?
Velim ja njoj:

-Za predjelo bumo malo pršuta i paškog sira, pa juhica od tartufa,
a onda bifteki u zelenom papru, sa njokima.
Ti napravi neki voćni desert, onak flambirani, sa preljevom od sira i šlaga,
aromatizirano bar sa dvije mahune vanilije.

Prešel sam sa Zmajem na plac.
Bauljamo tak po placu, kad u jednom trenu...............
Brzo zvlečem mobitela i počnem snimati.



Odjednom se radnja premješta skup zmenom, nekam i stravično arlaukanje me prene iz sna.



Uz vrisak se probudim, onako mokar od znoja, a Zmaj pored mene:
-šta ti je stari, jesi dobro?
-huuuu, ne pitaj crna ženo

Posle sam došel sebi.
Popili smo kavicu, i ondak bajanje, kaj bumo kupili za ručka.

-Stari! Nikaj! Love imam sam za kruh i mlijeko.
Ima u friđu nekih grill kobasa, komadić kostiju i graha.
- ha, a dobro ondak

Joj, kak bi ja volil da delam, a i sin, pa ono, imaš to nekaj malo nofci, prejdeš na plac, gore na Dolac, a ono sve vrvi zadovoljnim facama.
Iz lokalnih birceva se ori pjesma,



a gradolnačelnik nas iznenadi, ko snijeg njega, nekakvim performansom.
Imamo i mi potencijala, sam treba mašte i volje.




















Rajngla je cca 3,5 l.
Zadnja fotka govori o kvaliteti.
1 vrećica gotove juhe=1 l gotove juhe 4 tanjura juhe.
3,5 X 40=14 tanjura juhe, tj. graha

Na kopanji nas je bilo šestero.

-1/2 kg zelenčeka, dan prije namočenog
1. voda, čim je uskipilo bačena
dodano nove vode i stavljeno da krčka

-žličica soli, 2 žlićice vegete, pola žličice ljute tucane paprike, bijelog bibera po želji, jedna goveđa kocka
-15 cm sušene dimljene kosti od krmenadla

-dvije glavice luka, sitno sjeckanog, dinjstanog na maščobi od kobasica
kad je zažutilo, dodane dvije žlice brašna i žlićica c. mljevene slatke paprike.
Kad se zaprška zdinjstala, ostavi se da se ohladi

Nakon dva sata kuhanja graha, kosti se vade van, stavlja se zaprška,
žlica koncentrata rajčice, "konšerve", pol glavice sitno sjeckanog češnjaka,
(e, nemoj da mi se neko prenavlja....od kuhanog nebuš smrdil, a diže aromu za 5 kopalja, a da ne pričam o ljekovitosti i virozama i gripama),
malo origana i timijana i tak neg još krčka 10tak minuta.

Ja to obvezatno jedem sa parmezanom, ili sitno ribanim sirem.

Ništa lovor (ma zajebavaju me ovi moji, da im ne paše), ništa kim ni kumina ni kurac palac.
Ja si u serviranu zdjelicu, tanjur, denem još žlicu octa od kis. krastavaca.

Goli grah je goli kurac od jela.
Nekaj dimljeno mora biti kuhano s njim +
u ovom slučaju i mast od tih mesnih grill kobasica, na kojoj sam delal zapršku, a i ona kocka goveđe juhe kao pojačivač okusa.

Na kraju sam se tak natrpal, da sam zaboravil na kobasice.

Što sam stariji, to mi nekak organizam više vleče na žlicu.


- 12:15 - gukni (16) - štampaj - #

01.02.2013., petak

♩ ♪ ♫ ♬

♩ ♪ ♫ ♬

petak , 01.02.2013.
♬ ♩ ♪ ♫ ♬

Eto me!
Sviram kurcu ko inače.

Tražim posla, a posla ni u jajetu.

Odem spavati u 12, 1, dignem se u 4, 5, odkrmim nekaj popodne.......
internet sam pročital, a i onaj bibliobus + Sveučilišnu knjižnicu.
Kuham, perem, peglam, pušim.....šećem pesa, alkohol u tragovima
i
sprema se on u školu, daaaa, jel bi ja njemu spekel jajca za doručka.
-jooooj, pa ka ne bi sine.

Zlupam mu kajganu, na masti i ode momčina pjevajući.

Eto ti Zmaja, joooj kak mirišiiii, pa slupam i njoj.
Eno starijeg, da bi i on, pa slupam i njemu.
E ondak je i meni zamirisalo, paaaa, prvo,
zviznem si jedno sirovo u čašu, deci vinjaka i suk,
za cirkulaciju. Ondak si spečem, ham and eggs, zaprav, bacon and eggs.



I tak si ja vrtim ta jaja po glavi i mislim si:
-kaj ti je majka priroda!

Setil sam se i Njemačke i svog boravka gore, te trgovine di sam si kupoval klopu.
Na tetrapak mlijeku je bila fotka jajeta i dole je bilo nekaj našrajbano.
Ono, zemem, reko možda jaja, a piše Milch.
Tresem, ono se mućka.
Rekoh, možda kajgana?
Kad sam došel na stan, pital sam suseda, našeg čovjeka,
koji, ne da zna njemački, nego i sanja na njemačkome.
Ukratko. Da parafraziram. Tetrapak, kao pakung se reklamirao, kao najsavršenije pakiranje, stvoreno ljudskim umom, dok je jaje najsavršenije prirodno pakiranje.
Čuj filozofije, hehehe.

Kad pogledaš di se sve upotrebljavaju jaja.
Nekada davno za boje velikim majstorima, slikarima, pa prek kulinarstva,
do onih trulih, smrdljivih za gađanje političara.

Jaja su meni nekaj, ono, svetinja, životna filozofija, ma sve.
Ja život gledam kroz jaja!



Ma kaj kurac gledam? Mi živimo na jajetu.
Ta ideja me inspirirala za ovaj uradak.



Najveći umovi čovječanstva, još dan danas razbijaju te svoje jajare,
misterijom....jel prije bila kokoš, ili jaje?
Eno Velikog tesle.
Otkril to kolumbovo jaje i vrtil ga je i vrtil, ivrtil i vrtil, sve dok je bilo struje

Jaja su svakodnevno, svuda oko nas, preko pjesama čika Paje i "svako jutro jedno jaje" pa sve do slikarstva i kiparstva.
kao umjetničko nadahnuće raznim umjetnicima, pa i meni.



Eh, da mi je biti jaje, da se vratim u njega.
Kad vidim di živim, kakve me jajare vode.............
Kad te netko stera u kurac, on ti zapravo oće reć, da odeš u jaje, sam kaj to bedasto zvuči.

Svakakvih jaja imamo.
I nojevih i pačijih i golubljih i kokošjih i kornjačinih,..............................



Vol nema jaja. Vol je bik kojem su odrezali jaja.



Ni labud nema jaja!
Labuđe jezero nikad nisam plesal.
Da bi to mogel plesati, navodno, moraš imati jako mala jaja, ili još bolje, jajnike.
Za jedne šetnje Labuđim jezerom (Bandek), ostao sam osupnut.
Veliki mužjak labuda, zagnjurio je glavu u vodu i...................



.....................................Pitanja su mi sama, počela navirati!
Znači li to da su "muda labudova" samo mit, fraza, ili nekakva književna forma?
Ima li gradonačelnik muda?
Jeli treba u ovakvoj situaciji u zemlji skupiti muda?

........................................................................................................................

O jajima, više tu!

Ja zapravo najviše obožavam Fabergeova jaja!
Tak se slikaju pisanice. Tak! Znal je čovjek.

Najčešće si delam jaja na oko.
Eggs on eye, što bi rekli Bosanci.

Mujo je uspio nategnuti jaje do pupka, ali dalje nejde.

Zajebavate ljude tu na Internetu, a 95% ljudi, koji su učili engleski jezik,
poima nema, kak se to veli na engleskom.
Od 20 tak ljudi, koje sam osobno pital, su mi rekli:
-fried eggs......je je lumenu, ali jaje na oko te pitah
-baked......zapečen.....................................................
Ono, od neki dan. Ta jaja na "oko". Nekome nalik na oko, a nekome na sunce.
Meni više na sunce.
"Sunny-Side Up Eggs", ili kad je to skoro pečeno, jaje okreneš na drugu stranu, ondak se zove:
"Over-Easy Eggs"

Kajganu (scrambled eggs) i kuhana jaja smo apsolvirali, jel tak?




Kuhana jaja (boiled eggs) se daju i puniti.
Razrežu se po pola, zvleče se žumanjak, drobi i mješa na 100 načina.
Kombinacija, mekih sviježih sireva, majoneze, vrhnja, ribe, maslina, hrena, kiselih krastavaca, senfa, vrhnja, mesnih prerađevina, dimljenih fileta riba, kavijara, gljiva...... ma, mašti na volju.
Mogu se svakak zrezati pa ondak puniti.
Ja od njih delam gljivice. Gornju polovicu farbam u lončeku sa indijskim čajem.



Jaja se i kisele ("Pickled eggs")!



Jaja se i poširaju, tzv. "Poaching eggs", ili "Eggs Benedict", jaja Benedikt.
Ne pošarana!!!!



Poširana!!!


Ja to napravim fake, u najlon foliju pa skuham.





I ondak taj omlet....."Omelette"
Na video clipu, Jacques pokazuje dva načina spremanja omleta.
Country stile, koji više preferiraju Ameri i francuski stil.



Hehehe i na našem MC se onaj Chef malo namučil.

Vruće bilo u jacuzzi-ju.....ijuju!
















Ups!









I jebem se ja tu sa tom mesnom štrucom, svaki drugi rez ćorak, a gle Japance, ccccc, al baš od svega naprave pizdariju.



Popizdim.
























- 00:56 - gukni (20) - štampaj - #

< veljača, 2013 >
P U S Č P S N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28      

Travanj 2017 (4)
Ožujak 2017 (6)
Veljača 2017 (3)
Siječanj 2017 (5)
Listopad 2016 (3)
Rujan 2016 (1)
Srpanj 2016 (2)
Lipanj 2016 (6)
Svibanj 2016 (1)
Travanj 2016 (2)
Veljača 2016 (7)
Siječanj 2016 (9)
Prosinac 2015 (3)
Studeni 2015 (1)
Listopad 2015 (12)
Rujan 2015 (6)
Kolovoz 2015 (9)
Srpanj 2015 (6)
Lipanj 2015 (8)
Svibanj 2015 (9)
Travanj 2015 (7)
Ožujak 2015 (7)
Veljača 2015 (10)
Siječanj 2015 (15)
Prosinac 2014 (4)
Studeni 2014 (6)
Listopad 2014 (14)
Rujan 2014 (9)
Kolovoz 2014 (4)
Srpanj 2014 (10)
Lipanj 2014 (13)
Svibanj 2014 (20)
Travanj 2014 (12)
Ožujak 2014 (21)
Veljača 2014 (22)
Siječanj 2014 (18)
Prosinac 2013 (4)
Studeni 2013 (9)
Listopad 2013 (8)
Rujan 2013 (6)
Kolovoz 2013 (14)
Srpanj 2013 (17)
Lipanj 2013 (18)
Svibanj 2013 (15)
Travanj 2013 (20)
Ožujak 2013 (27)
Veljača 2013 (23)
Siječanj 2013 (25)

Komentari On/Off

O čemu je blog?

tralalala

serendanje

eto o čemu


-------------------------------


Jedan idiot je jedan

idiot!

Dva idiota su dva idiota!

10.000 idiota ....

su politička stranka!



-------------------------------











Box2

Box3

Knockout




















































Blog.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice Blog.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice Blog.hr kliknite na gumb "Slažem se".Slažem se