09

četvrtak

veljača

2012

Nokia dijeli otkaze

Nokia Corporation danas je priopćila kako će, u pokušaju da smanji troškove i borbi protiv oštre konkurencije na tržištu smartphoneova u Finskoj, Mađarskoj i Meksiku srezati četiri tisuće radnih mjesta, dosada najviše ikada. Kompromitirana radna mjesta bit će ukinuta do kraja ove godine i dio su ukupne brojke od sedam tisuća otkaza koje je finska tvrtka najavila u 2011. godini, a možda i 2012. Iz Nokije poručuju kako se sklapanje mobilnih uređaja ubrzano prebacuje iz Europe u Aziju u kojoj se nalazi većina dobavljača komponenti potrebnih za njihovu proizvodnju, no tri tvornice u mađarskom Komaronu, meksičkoj Reynosi i Salo u Finskoj neće se zatvoriti, ali još se nezna sve. Te tri tvornice usredotočit će se na prilagodbu proizvodnje smartphoneova, kojima će se opskrbljivati uglavnom europski i američki kupci, a možda i iizvan europe. Nokia je u siječnju objavila da je prodaja pametnih telefona u četvrtom kvartalu 2011. na globalnoj razini pala za 23 posto, a ta je tvrtka izgubila i svoj nekoć dominantan položaj na svjetskom tržištu mobilnih uređaja.

Ljuba i tarot, i nekoliko savjeta!

Dajte mu do znanja da se želite ljubiti više, ali na seksi način tako da vaš prijedlog ne doživi kao kritiku svojih osjećaja prema vama", kaže Andrea Demirjian, autorica knjige Kissing. Rečenice poput "Daj da te malo okusim", dovest će do željenog cilja na razigran način. Prestanite razmišljati o tome tko je započeo poljubac. Dr. Jackie Black, autorica knjige Meeting Your Match, kaže: "Kada uživate u aktivnosti zaboravljate, tko ju je započeo. Uz to ubacite neke živahne pokrete usta na usta koje dosad niste upotrijebili i tjelesni naboj će ga toliko oduševiti da će i sam uvesti novitete. Dečki su strašno osjetljivi na odbijanje pa okretanje glave dok vam prilazi sav ozaren jer baš u tom trenutku niste neke volje ili je jutro, a još niste oprali zube, nije opcija. Ljubavni tarot je odlična prilika da saznate više o svom partneru, poznati vidovnjaci vam mogu puno toga reći što možda do sada još niste znali.

Kod nijemaca nema krize!

Kod nas je kriza, i to teška! Što je sa Njemačkom? Savezni statistički ured objavio je kako je njemački izvoz 2011. godine narastao za čak 11,4 posto i tako po prvi put premašio brojku od preko 1000 milijardi eura. Službeni rezultat samo su dokazali da Njemačku prošle godine kriza nije zahvatila. Dapače, čini se kako su od nje profitirali. Ukupno su prošle godine Nijemci izvezli roba i usluga u vrijednosti od 1,06 bilijuna eura, pri čemu je najviše narastao izvoz van EU-a, za čak 13,6 posto. Izvoz u ostale članice EU-a skočio je za nešto manje od 10 posto na preko 627,3 milijarde eura, od čega skoro dvije trećina otpadaju na eurozonu a ostatak na cijeli svijet. Iako je u 2011 godini narastao i uvoz, i to po većoj stopi nego izvoz (13,2 posto) dosegnuvši također rekordni iznos od preko 902 milijarde eura, ukupni vanjskotrgovački suficit ipak je porastao na preko 158, 1 milijardu eura. Njemačka je tako uspjela paralelno potaknuti rast izvoza i domaće potražnje istovremeno, ali se očekuje kako ove godine 2012 zbog krize u eurozoni rezultati neće biti tako dobri kao 2011 godine. Vlada prognozira kako će 2012. godine izvoz rasti za svega posto, a gospodarski rast bi se trebao zaustaviti na samo 0,7 posto.

Take Shelter

Like the recent "Contagion," Take Shelter presents a civilizational doom scenario. In the former the threat is an actual global pandemic; in the latter it's a series of powerful visions and dreams experienced by a working-class man Michael Shannon in northeastern Ohio. A sort of construction engineer, he lives in a dead-quiet suburb with his pretty, pleasant wife Jessica Chastain, in a role very similar to the one she played opposite Brad Pitt in "Tree of Life", filmovizija and their 8-year-old-ish daughter who is afflicted with deafness of apparently recent, but never-explained, origin. Out of nowhere he starts having weird dreams: he is standing in a rain that has the consistency of motor oil; his dog goes berserk, breaks free from his chain and tries to gnaw his arm off; shadowy figures break into his car and yank his daughter out, then try to yank him out. Eventually he begins having filmovizija, waking visions of vast flocks of birds in bizarre formations, explosions of thunder that no one else hears, crows dropping dead from the sky.

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.