09

četvrtak

veljača

2012

Nokia dijeli otkaze

Nokia Corporation danas je priopćila kako će, u pokušaju da smanji troškove i borbi protiv oštre konkurencije na tržištu smartphoneova u Finskoj, Mađarskoj i Meksiku srezati četiri tisuće radnih mjesta, dosada najviše ikada. Kompromitirana radna mjesta bit će ukinuta do kraja ove godine i dio su ukupne brojke od sedam tisuća otkaza koje je finska tvrtka najavila u 2011. godini, a možda i 2012. Iz Nokije poručuju kako se sklapanje mobilnih uređaja ubrzano prebacuje iz Europe u Aziju u kojoj se nalazi većina dobavljača komponenti potrebnih za njihovu proizvodnju, no tri tvornice u mađarskom Komaronu, meksičkoj Reynosi i Salo u Finskoj neće se zatvoriti, ali još se nezna sve. Te tri tvornice usredotočit će se na prilagodbu proizvodnje smartphoneova, kojima će se opskrbljivati uglavnom europski i američki kupci, a možda i iizvan europe. Nokia je u siječnju objavila da je prodaja pametnih telefona u četvrtom kvartalu 2011. na globalnoj razini pala za 23 posto, a ta je tvrtka izgubila i svoj nekoć dominantan položaj na svjetskom tržištu mobilnih uređaja.

Ljuba i tarot, i nekoliko savjeta!

Dajte mu do znanja da se želite ljubiti više, ali na seksi način tako da vaš prijedlog ne doživi kao kritiku svojih osjećaja prema vama", kaže Andrea Demirjian, autorica knjige Kissing. Rečenice poput "Daj da te malo okusim", dovest će do željenog cilja na razigran način. Prestanite razmišljati o tome tko je započeo poljubac. Dr. Jackie Black, autorica knjige Meeting Your Match, kaže: "Kada uživate u aktivnosti zaboravljate, tko ju je započeo. Uz to ubacite neke živahne pokrete usta na usta koje dosad niste upotrijebili i tjelesni naboj će ga toliko oduševiti da će i sam uvesti novitete. Dečki su strašno osjetljivi na odbijanje pa okretanje glave dok vam prilazi sav ozaren jer baš u tom trenutku niste neke volje ili je jutro, a još niste oprali zube, nije opcija. Ljubavni tarot je odlična prilika da saznate više o svom partneru, poznati vidovnjaci vam mogu puno toga reći što možda do sada još niste znali.

Kod nijemaca nema krize!

Kod nas je kriza, i to teška! Što je sa Njemačkom? Savezni statistički ured objavio je kako je njemački izvoz 2011. godine narastao za čak 11,4 posto i tako po prvi put premašio brojku od preko 1000 milijardi eura. Službeni rezultat samo su dokazali da Njemačku prošle godine kriza nije zahvatila. Dapače, čini se kako su od nje profitirali. Ukupno su prošle godine Nijemci izvezli roba i usluga u vrijednosti od 1,06 bilijuna eura, pri čemu je najviše narastao izvoz van EU-a, za čak 13,6 posto. Izvoz u ostale članice EU-a skočio je za nešto manje od 10 posto na preko 627,3 milijarde eura, od čega skoro dvije trećina otpadaju na eurozonu a ostatak na cijeli svijet. Iako je u 2011 godini narastao i uvoz, i to po većoj stopi nego izvoz (13,2 posto) dosegnuvši također rekordni iznos od preko 902 milijarde eura, ukupni vanjskotrgovački suficit ipak je porastao na preko 158, 1 milijardu eura. Njemačka je tako uspjela paralelno potaknuti rast izvoza i domaće potražnje istovremeno, ali se očekuje kako ove godine 2012 zbog krize u eurozoni rezultati neće biti tako dobri kao 2011 godine. Vlada prognozira kako će 2012. godine izvoz rasti za svega posto, a gospodarski rast bi se trebao zaustaviti na samo 0,7 posto.

Take Shelter

Like the recent "Contagion," Take Shelter presents a civilizational doom scenario. In the former the threat is an actual global pandemic; in the latter it's a series of powerful visions and dreams experienced by a working-class man Michael Shannon in northeastern Ohio. A sort of construction engineer, he lives in a dead-quiet suburb with his pretty, pleasant wife Jessica Chastain, in a role very similar to the one she played opposite Brad Pitt in "Tree of Life", filmovizija and their 8-year-old-ish daughter who is afflicted with deafness of apparently recent, but never-explained, origin. Out of nowhere he starts having weird dreams: he is standing in a rain that has the consistency of motor oil; his dog goes berserk, breaks free from his chain and tries to gnaw his arm off; shadowy figures break into his car and yank his daughter out, then try to yank him out. Eventually he begins having filmovizija, waking visions of vast flocks of birds in bizarre formations, explosions of thunder that no one else hears, crows dropping dead from the sky.

26

ponedjeljak

prosinac

2011

Poslijediplomski specijalistički studijski

Temeljni razlozi za pokretanje ovog studija su dosadašnja tradicija i dugogodišnje iskustvo u organiziranju znanstvenih i stručni poslijediplomskih studija, te izraženi interes potencijalnih pristupnika, odnosno organizacija u kojima rade. Poslijediplomski specijalistički studijski program Ekonomija omogućava multidisciplinarno izučavanje ekonomske zbilje koje je nužno s obzirom na suvremene znanstvene spoznaje i trendove moderne globalizirajuće ekonomije, te stvara nužne pretpostavke za implementaciju stečenih znanja u našoj ospodarskoj praksi. Pokretanjem ovog studijskog programa obuhvatiti će se napredna znanja ekonomije i pojedinih ekonomskih područja, gospodarskih ektora i grupacija te napredne kvantitativnostatističke metode. To će omogućiti primjenu metodologije ekonomske i poduzetničke misli u
kompleksnoj analizi problema suvremenog gospodarstva i društva te iznalaženje inovativnih rješenja za njihovo prevladavanje u dinamičkoj perspektivi suvremenog gospodarstva. Poredbeno nacionalno i međunarodno motrište načela i institucija pravnog poretka, gospodarskog sustava i ekonomske politike Europske unije iziskuje posebno proučavanje i obuhvaćeno je kroz kolegije ovoga studija s naglaskom na sposobnost kreativne primjene načela i funkcioniranja sustava monetarnih i javnih financija u nacionalnim i međunarodnim uvjetima. Program pruža mogućnost posebnog izučavanja i stjecanja znanja iz područja regionalne ekonomije i politike regionalnog razvoja i okoliša uz praktičnu primjenu pri upravljanju regionalnim i održivim razvitkom. Nastavni plan i program ovog Studija usporediv je s analognim programima inozemnih visokih učilišta u Italiji (Anconi, Perugi), Velikoj Britaniji (Stoke on Trent-u, Glasgow-u).

Stižu loše godine za Europu

Posljednje izvješće Centra za ekonomska i poslovna istraživanja pokazalo je kako je Brazil pretekao Veliku Britaniju i postao šesta najveća ekonomija na svijetu. To je logičan rezultat dugoročnog trenda. Ovaj pokazatelj možemo smatrati dijelom velike ekonomske promjene, koja se ne očituje samo na pomaku sa zapada na istok, već i u činjenici da zemlje koje proizvode "vitalne proizvode", poput hrane i energije, danas posluju dobro i postepeno se uspinju ekonomskom ljestvicom", kazao je za BBC Douglas McWilliams iz CEBR-a.

Ovo je istraživanje samo potvrdilo navode iz MMF-ovog izviješća s početka godine, gdje je također prognozirano da će Brazil u 2011. godini preteći Veliku Britaniju. Utješna vijest za Britance jest ta da CEBR prognozira kako će njihova ekonomija pak preteći francusku do 2016. godine. CEBR-ova analiza prognozira i kako će se ekonomija narazini eurozone dogodine smanjiti 0,6 posto ukoliko se riješi problem eura, a najmanje 2 posto ukoliko problem ne bude riješen.

Iz njihove ljestvice očituje se kako azijske zemlje polako napreduju, a europske sve više padaju. Tako očekuju da će Indija, danas deseta ekonomija svijeta, 2020. godine biti peta najveća na svijetu, a Rusija, koja je danas dveveta, bit će četvrta. S druge strane, u narednih osam godina Njemačka bi, prema CEBR-ovoj analizi, s četvrtog mjesta mogla pasti na sedmo, a Francuska sa petog na deveto mjesto. Prva tri mjesta bi, kao i danas, trebali držati SAD, Kina i Japan.

Vatikan otkriva neke tajne

Vatikan je odlučio pred očima javnosti izložiti stotinu najznačajnijih povjerljivh dokumenata iz svoje tajne arhive, javlja Daily Mail. Riječ je o dokumentima neprocjenjive vrijednosti , a neki od njih datiraju još iz osmog stoljeća i spominju brojne povijesne ličnosti od vitezova templara do Galilea Galileija, Martina Luthera i Henrika osmog. Ovi dokumenti su dosad čuvani u posebno klimatiziranim prostorijama Apostolske palače u Vatikanu, te će ovo vjerojatno biti prvi i zadnji put da će izaći van kamenih zidova podzemnih prostorija. Izložba će biti održana u rimskom muzeju Kapitolin, povodom obilježavanja 400 godina od osnivanja tajnih arhiva u njihovoj današnjoj formi, i nema sumnje da će privući brojne arhiviste i povjesničare sa svih strana svijeta. "Riječ je o vrhunskom događaju. Ovo je prvi put da je organizirana izložba takve važnosti. Nikada tako velik broj dokumenata nije izašao iz vatikanskih tajnih arhiva", kazao je glasnogovrnik Svete stolice Federico Lombardi.

Hartmann osuđena

Fransuka je danas izvijestila da neće uhititi Florence Hartman, bivšu glasnogovornicu Haškog suda, koja je optužena za objavljivanje tajnih odluka tijekom suđenja Slobodanu Miloševiću. Francusko ministarstvo vanjskih poslova je priopćilo da neće uhititi Hartmann kako bi išla u zatvor zbog nepoštivanja suda. Nju je ICTY proglasio krivom zbog otkrivanja povjerljivih detalja sa suđenja bivšem jugoslavenskom predsjedniku Slobodanu Miloševiću. Haški sud je objavio tjeralicu za Hartmann koja je osuđena na sedam dana zatvora. Francusko ministarstvo je izvijestilo kako se suradnja Francuske i ICTY-ja odnosi samo na ozbiljne zločine koje sud procesuira. "Optužba za nepoštivanje suda, zbog čega je Hartmann osuđena, nije jedan od tih zločina i Francuska smatra da nema pravne osnove na kojoj bi bazirala moguću pomoć oko ovog slučaja", napisao je u poruci glasnogovornik francuskom Ministarstva pravosuđa. Hartmann je osuđena zbog pisanja o dvije povjerljive odluke Žalbenog vijeća u svojoj knjizi 2007. godine te u kasnijim objavljenim člancima. Povjerljive informacije koje su izašle u javnost sa suđenja Miloševića su Srbiju povezivale sa masakrom koji se 1995. godine dogodio u Srebrenici kada je ubijeno 8 tisuća muslimanskih muškaraca i dječaka. Hartmann je pratila rat na našim prostorima za francuske novine Le Monde, a 2000. godine je postala glasnogovornica Haškog suda u eri tužiteljice Carle del Ponte.

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

Blog.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice Blog.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice Blog.hr kliknite na gumb "Slažem se".Slažem se