Udruga Aktivni Student (AKSTU) Zadar

ponedjeljak, 19.01.2009.

Poziv na sjednicu AKSTU-a

Na Sveučilištu u Zadru već više od dvije godine djeluje studentska udruga Aktivni Student (AKSTU) kao nestranačka, nevladina, studentska udruga koja se temelji na volontiranju zadarskih studenata. Osnivačka skupština udruge održana je 14. studenog 2006. godine. Za predsjednika udruge tada je izabran student povijesti i geografije Željko Primorac. Odmah po osnivanju AKSTU je izradio Deklaraciju o problemima studenata Sveučilišta u Zadru na koju je pokrenuta peticija koju je u tri dana potpisalo više od 1200 studenata i profesora Sveučilišta u Zadru. U svome radu udruga je na Sveučilištu u Zadru ostvarila zapažene rezultate. Organizirala je dva velika studentska prosvjeda na Narodnom trgu u Zadru tijekom travnja i svibnja 2007. kojima je upozoravala na ključne probleme standarda zadarskih studenata. Do kraja 2007. godine udruga je organizirala još dva studentska prosvjeda, oba zbog poskupljenja stanarine u studentskom domu. Prosvjedi su održani 5. i 12. prosinca 2007. godine ispred Rektorata Sveučilišta. Osim toga udruga je organizirala put dvjesto zadarskih studenata na velike radničke demonstracije u Zagrebu 12. travnja 2008. godine.
Tijekom dvogodišnjeg rada udruge njeni su članovi volonterski odradili stotine sati u borbi za studentska prava, sami financirali sve akcije, usprkos brojnim studentskim i drugim obvezama. AKSTU je veliki dio svoga rada usmjeravao na otklanjanje lako rješivih problema na Sveučilištu koji se nikako nisu rješavali, tražio i zahtijevao da stipendije i subvencije dolaze na vrijeme, zalagao se i pomagao mlađim kolegama u teškoćama kod provođenja Bolonjskog procesa i cijelo vrijeme tražio transparentnost u odlukama koje se tiču studenata Sveučilišta u Zadru. Članovi udruge vole isticati kako je od svih uspjeha udruge u poboljšavanju standarda zadarskih studenata još i važnija promjena klime pasivnosti i bespomoćnosti koja je do osnutka AKSTU-a vladala među studentima Sveučilišta u Zadru.
Rad udruge su studenti očito prepoznali, što se očitovalo na nedavnim izborima za Studentski Zbor na kojima su članovi AKSTU-a u velikom broju izabrani u to službeno predstavničko tijelo Sveučilišta u Zadru.
Kako vrijeme prolazi osnivači i stariji članovi udruge pomalo završavaju svoje studije. Iza njih međutim ostaje ime AKSTU koje još uvijek otvara mnoga vrata i korisno je mjesto za sve studente našega Sveučilišta koji se žele izraziti u kulturnim projektima koje udruga organizira, poput npr. Romskih dana, ili žele raditi na borbi za prava naših studenata.
Nakon što je staro članstvo u većini završilo svoj studij, udruzi je potreba reorganizacija i popunjavanje ispražnjenih mjesta. Ovom prilikom Vas obavještavamo da će udruga Aktivni student održati svoju izvanrednu sjednicu 27. siječnja 2009. godine u 15 sati u Velikoj dvorani Doma Hrvatske mladeži (2. kat). Molimo sve studente koji se preko udruge žele boriti za svoja prava da prisustvuju sjednici i uključivanjem u rad udruge doprinesu što većoj toleranciji i transparentnosti na našem Sveučilištu.
Očekujemo Vas u što većem broju.

- 09:24 - Komentari (5) - Isprintaj - #