Udruga Aktivni Student (AKSTU) Zadar

utorak, 29.04.2008.

Učenici vs Država, a gdje su studenti?

Jučer su hrvatski srednjoškolski učenici organizirali velike demonstracije u desetak hrvatskih gradova zbog problema oko uvođenja državne mature. Organizacija prosvjeda, koja je išla preko interneta, zavrjeđuje veliko divljenje svake slobodoumne osobe, posebno studenata koji bi se na mlađe kolege trebali ugledati. Svi jučerašnji učenički zahtjevi mogu se sažeti u dvije riječi – Tražimo transparentnost! Tu sam riječ prošlu godinu i pola dana počesto koristio u svoj studentskoj borbi i to ne bez razloga. Ista stvar koja se događa studentima oko bolonje, događa se i učenicima zbog državne mature – jednostavno nema transparentnosti. Ne zna se tko pije tko plaća, i sve karte nisu na stolu. No za razliku od učenika koji su, vođeni idejom da su u pravu, digli bune i uspjeli, studenti kao i već dugi niz godina dosad – šute! Iako će hrvatski studenti u rujnu i listopadu imati mnoge poteškoće, vjerojatno veće no što imaju učenici sa maturom, bolonjski studenti treće godine, ali i mlađi, ne osjećaju potrebu da izađu na ulice i kažu što misle o netransparentnosti i donošenju odluka u zadnji čas. Preteški uvjeti koji su određeni studentima treće godine vjerojatno od većine ljudi neće biti ispunjeni, ali čak ako to oni i uspiju, na mnogim fakultetima i odjelima se u potpunosti ne zna što će biti poslije toga.
E sad, studenti imaju dva izbora. Prvi je da što prije izađu na ulice i preko svojih studentskih predstavnika iskažu nezadovoljstvo provođenjem bolonje, a drugi je da ne rade ništa do rujna, i nakon što ih sustav pritegne, oni se poput utopljenika pokušaju iskobeljati iz nevolje. Uprave fakulteta te „pet do dvanaest“ buntovnike uvijek ušutkaju optužbom da su neradnici, kao što su radili i lani minimaliziranjem problema druge godine bolonje. No čak da oni to i ne učine, u rujnu neće biti dovoljno vremena za bilo kakva znatnije promjene.
AKSTU će naravno pomoći koliko god bude mogao našim studentima, kako je i dosad činio, a kako su mnogi naši članovi ušli i u Zbor mogu vam obećati i puno veću aktivnost te legalne studentske institucije nego što je to dosad bio slučaj. Ali svaka inicijativa mora krenuti od studenata.
STUDENTI – sada je red na vama!!!

- 09:35 - Komentari (4) - Isprintaj - #