Udruga Aktivni Student (AKSTU) Zadar

četvrtak, 27.03.2008.

Sindikalni prosvjedi, Zagreb, 12. travnja

Udruga AKSTU u suradnji sa Savezom Samostalnih Sindikata Hrvatske organizira put u Zagreb na velike sindikalne prosvjede koji će se održati u subotu 12. travnja s početkom u 12h. O vremenu polaska bit ćete naknadno obaviješteni na blogu http://akstu.blog.hr

PUT JE BESPLATAN!!!


Prijaviti se možete SMS-om na:
091 505 7777 (Ana) i
098 651 632 (Jelena)
ili na e-mail: akstu@net.hr

wavewavewavewavewavewave

Udruga AKSTU uspjela je dogovoriti sa Savezom Samostalnih Sindikata Hrvatske (SSSH) suradnju na velikim sindikalnim prosvjedima koji će se održati 12. travnja u Zagrebu. Iz Zadra će ići ukupno deset autobusa, a za studente su osigurana tri, tj. biti će mjesta za 150 ljudi. Ovom prilikom pozivamo sve studente koji žele ići da nam se jave. AKSTU je u cijeloj ovoj priči posrednik između sindikata i studenata i nadamo se da naš veliki trud da ovo sve organiziramo neće biti uzaludan, te vas iščekujemo u velikom broju. Iščekujemo da će studenti sa miran i dostojanstven način iskazati solidarnost prema radnicima, jer problemi radnika danas biti će problemi nas sutra.
Tehničke sitnice ćemo vam također javiti na vrijeme. Ispod je plakat SSSH-a koji ćemo uskoro početi lijepiti po faksu, skupa sa našim pozivima.
Image Hosted by ImageShack.us

- 13:04 - Komentari (3) - Isprintaj - #

novi sastanak

Sutra u 16 sati održati će se sastanak AKSTU-a u Studentskom klubu. Molimo što više članova da prisustvuju sastanku.

- 11:29 - Komentari (0) - Isprintaj - #

četvrtak, 13.03.2008.

SASTANAK

SASTANAK AKSTU-A JE DANAS U 16. SATI U KLUBU.

- 10:24 - Komentari (2) - Isprintaj - #

srijeda, 12.03.2008.

Okrugli stol na temu "Studentski pokreti i poslije njih"

Sinoć je u sklopu Dana povijesti koje organizira Klub Studenata povijesti održan okrugli stol na temu „Studentski pokreti i poslije njih“. Predavanje o studentskim pokretima u Europi i Hrvatskoj održali su profesori sa odjela za sociologiju – Sven Marcelić i Krešimir Krolo. Profesori su pokušali sociološki objasniti razloge stvaranja nekih studentskih pokreta u Europi, te razloge nepostojanja jačih studentskih pokreta i studentske scene uopće u Hrvatskoj danas. Nakon njihova predavanja uslijedio je okrugli stol. Na njemu je sudjelovalo četrdesetak studenata sa odjela za povijest i odjela za sociologiju. Članovi AKSTU-a su također sudjelovali, kao i nekoliko članova Studentskog zbora i naravno Kluba studenata povijesti. Raspravljali smo o razlozima studentske pasivnosti na Sveučilištu u Zadru, ali i u cijeloj Hrvatskoj. Mnogi od nas su putem vlastitih primjera pokušali identificirati probleme i pronaći rješenja. U nekoliko sam navrata istakao sve mjere i načine na koje je udruga AKSTU pokušala animirati studente da se uključe. Profesori Marcelić i Krolo su istakli da je prema nekim istraživanjima u Hrvatskoj moguće u nekim studentskim akcijama aktivirati najviše 10% studenata. Razlozi zbog čega ostali ne sudjeluju, iako simpatiziraju naš rad i potpisuju naše peticije, su raznoliki: tu je činjenica da je u Hrvatskoj kritika još uvijek neprijateljska aktivnost, i ta nas činjenica, kao relikt bivših režima, stalno onemogućava u radu, postoje razna zastrašivanja, šikaniranje i diskriminacija oni koji nešto pokušavaju učiniti, te brojni drugi razlozi koji se očituju u borbi za materijalno, i zanemarivanju bilo čega što to materijalno nadmašuje.
Po meni, okrugli stol je bio jako uspješan, samo mi je žao što je nakon predavanja prof. Bralića većina bolonjaca (kojima je ovaj okrugli stol bio uglavnom i namijenjen) dala petama vjetra, pa smo opet mi stariji (čast iznimkama) i par profesora dolje ostali. To nije fer, kako prema nama koji smo ostali, tako i prema kolegama iz Kluba studenata povijesti koji su se potrudili da sve ovo organiziraju. To bi mlađi kolege morali shvatiti. A ne samo da dođu, kažu kako je sve to lijepo organizirano, uzmu majicu, pitaju kad je pijanka i odu. Nitko nema želje ni volje da pomogne kolegama u Klubu i da ih jednom zamijeni u ovom pohvalnom radu. I na kraju bi pohvalio profesore koji su sinoć sudjelovali na okruglom stolu. Uz profesore Marcelića i Krolu, koje sam već spomenuo, veoma je aktivna bila i profesorica Anamarija Kurilić koja je primjerima sa svoga studija pokušala doprinijeti identifikaciji studentske pasivnosti u Hrvatskoj zadnjih godina.

- 14:09 - Komentari (3) - Isprintaj - #

ponedjeljak, 10.03.2008.

sastanak (promjena termina!!!)

Sutra 11.03.2008. je sastanak u 16 sati u Klubu!!!!!!

- 14:31 - Komentari (6) - Isprintaj - #

subota, 08.03.2008.

Kolege iz Kluba studenata povijesti vas pozivaju...

II. Dani povijesti 2008.
Klub studenata povijesti vas poziva na II. Dane povijesti koji će se održati 10. – 13. 03. 2008. godine na Odjelu za povijest. Tema ovogodišnjih Dana je „Pokreti mladih kroz povijest“.

Raspored događanja:

Ponedjeljak Velika dvorana DHM – a

16:00 prof. dr. sc. Slobodan Čače
„Mladež antičke Grčke.“

17:00 doc. dr. sc. Anamarija Kurilić
„Mladi u javnom životu antičkog Rima.“

Utorak Velika dvorana DHM-a

16:00 doc. dr. sc. Ante Bralić
„Političke organizacije mladih uoči Prvog svjetskog rata na području Hrvatske.“

17:00 mr. sc Mirko Petrić, prof. dr. sc. Inga Tomić – Koludrović, Krešimir Krolo, prof.
Okrugli stol na temu „Studentski pokreti i poslije njih.“

Srijeda Velika dvorana DHM-a

12:00 doc. dr. sc. Tonći Šitin
“Od izgubljene do beat generacije (slučaj Jacka Kerouaca).”

17:00 Projekcija filma
Guy Debord – „La societe du spectacle“, (1973. god., 1:30 h, HR titlovi“).

Četvrtak Studentski klub „Božo Lerotić“

18:00 Predstavljanje prvog broja časopisa Kluba studenata povijesti, „Rostra“, uz završni domjenak i zabavu.

- 11:09 - Komentari (5) - Isprintaj - #

srijeda, 05.03.2008.

sastanak

Redovni sastanak udruge održati će se sutra (četvrtak) u 17 sati u studentskom klubu.

- 11:14 - Komentari (1) - Isprintaj - #