Udruga Aktivni Student (AKSTU) Zadar

petak, 28.09.2007.

VOX POPULI- O infrastrukturi u studentskom domu

Jedna kolegica koje se potpisala kao Ivana, bivša je stanarka studentskog doma, te poslala nam je svoj komentar vezan za navode Studentskog centra u kojima se nabrajaju razlozi zašto bi trebao poskupiti stanarina u istom. Kolegica je zamolila da komentar postavimo kao post, a ja sam na to pomislio čim sam pročitao prve dvije rečenice, jer sam i sam stanovao prvu godinu u domu i znam kakva je infrastruktura bila tada. Slijedi tekst:
Kao prvo ne postoji 8 već 5 računala u računalnoj učionici, a uz to svako malo neko od računala nije u funkciji. Što se tiče perilica za rublje svako malo se kvare i ponekad čekamo po dva tjedna da se ukloni taj kvar. Domar kad dolazi popraviti bilo koji kvar u sobi popravi ga ili polovično ili uopće ne. Kvaliteta vode, koju nazivaju VODOM ZA PIĆE je i više nego odvratna jer ima sva svojstva koja prava pitka voda ne bi smjela imati (miris, okus i boju). Žute fotelje koje se nalaze u hodniku studentskog doma služe isključivo za goste, te ako se ugleda nekog od stanara, da nedaj bože uči na njima odmah intervenira neki od dežurnih portira. Ponekad se zna dogoditi da po nekoliko dana nemamo toplu vodu ni grijanje, što se opravdava time kako cisterna tih dana nije mogla dobaviti gorivo. Ako netko od studentata želi prijaviti posjet to je VELIKI problem. Uvijek se naglašava kako u, obično 2-3 dana posjete, ta osoba napravi velike troškove struje i vode. Usporedno s tim svakodnevno se dva puta po nekoliko sati voda troši na zalijevanje trave i cvijeća isprede doma, a svaka tri dana se kosi trava sa električnom kosilicom.
Ako usporedimo to s ostalim domovima u lijepoj nam našoj gdje cijene smještaja gotovo nigdje nisu veće od 200 kn ovo poskupljenje od 170 kn je i više nego nenormalno. Uzme li se k tomu još u obzir da ti studenti drugih domova svaki mjesec dobivaju toaletni papir, sredstva za čišćenje soba i sl., ova cijena je apsolutno abnormalna.
Hvala na pozornosti!
Dodatak AKSTU: Molio bih sve kolege iz doma, kao i sve ostale na ovom Sveučilištu da usmenom predajom među svojim kolegama proširite adresu ovoga bloga. Jer zbog studenata on i egzistira.

- 10:40 - Komentari (11) - Isprintaj - #

četvrtak, 27.09.2007.

AKSTU je u posjedu teksta prihvaćenog prijedloga o poskupljenju stanarine u studentskom domu

SVEUČILIŠTE U ZADRU
Centar za studentski standard

SVEUČILIŠTE U ZADRU
S E N A T

Predmet: Promjena cijene smještaja u studentskom domu.
Cijena smještaja koju plaća student stanar u studentskom domu Sveučilišta u Zadru iznosi 130,00 kuna za mjesec dana korištenja ili 4,33 kune po danu korištenja. Potpora Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa za smještaj u studentskom domu po jednom studentu iznosi 105,00 kuna za jedan mjesec korištenja.
Ukupna cijena smještaja za jednu osobu u studentskom domu iznosi 235,00 kuna.
Ta cijena se nije mijenjala od početka akademske 1993/94.godine.
Studentski dom Sveučilišta u Zadru može primiti 206 studenata u 94 sobe (18 trokrevetnih i 76 dvokrevetnih).
Za uplaćenu stanarinu od 130,00 kuna student u našem domu, osim smještaja, može koristiti zajedničke prostorije koje se sastoje od : tri čajne kuhinje sa kuhalima i hladnjacima za namirnice, dvije TV sale, veliku dvoranu, veliku učionicu, informatički kabinet sa osam PC računala, pristup internetu u svakoj sobi, dvoranu za rekreaciju sa pet sprava za vježbanje i stolom za stolni tenis, športska igrališta u neposrednoj blizini doma uređeni okoliš sa postavljenim klupama za odmor, dva velika vrtna stola sa klupama i ostavu za bicikle i sportske rekvizite kao i dva uređena prostora na kraju hodnika prizemno za prijem svoje rodbine, kolega i prijatelja.
Student također može, uz plaćanje, koristiti stroj za pranje i stoj za sušenje rublja, aparat za napitke i aparat za hladna pića, slatkiše i slanutke.
Svaka soba u studentskom domu ima centralno grijanje i toplu vodu i svoj sanitarni čvor.
Ovim sadržajima usluga smještaja u našem studentskom domu je na razini kvalitete najboljih novoizgrađenih studentskih domova u Zagrebu, Splitu, Osijeku, Rijeci i Varaždinu. Cijena smještaja koju studenti plaćaju u tim domovima iznosi od 300,00 do 450,00 kuna mjesečno.
Dosegnutu kvalitetu i razinu usluga možemo zadržati samo ako nam prihodi od stanarine budu dostatni za pokriće svih tekućih troškova poslovanja, odnosno ako cijena stanarine po studentu budu identična cijenama u naprijed navedenim studentskim domovima.
Iz računovodstvenih evidencija prihodi i rashodi studentskog doma u 2006 godini jesu:
Prihodi od stanarine u 2006. godini iznosili su ukupno……………….524.785,00 kuna
-od studenata/206x130,00x10.50/………………………..281.190,00 kuna
-od studenata/čl.iskaznice,osiguranje/206x80,00/………..16.480,00 kuna
-MZOŠ-potpora/206x105,00x10,50/……………………227.115,00 kuna.
Prihodi od iznajmljivanja-ljetni smještaj iznose ukupno……………147.579,00 kuna.
Sveukupni prihodi studentskog doma iznose……………………….672.364,00 kuna.
Rashodi poslovanja studentskog doma u 2006. godini iznosili su ukupno 1.040.962,36 kuna:
-plaće radnika /neto+porezi i doprinosi/…………………358.754,68 kuna,
-materijalni troškovi………………………………………36.166,77 kuna,
-tekuće održavanje doma…………………………………29.399,26 kuna,
-gorivo-lož ulje……………………………………………200.522,00 kuna,
-električna energija………………………………………..70.625,52 kuna
-voda………………………………………………………87.536,00 kuna
-odvoz kućnih otpadaka……………………………………12.180,48 kuna,
-opremanje doma/perilica, hladnjaci,recepcija/…………221.256,98 kuna,
-ostali rashodi…………………………………………..24.521,15 kuna

Manjak prihoda u odnosu na rashode u 2006. godini u poslovanju studentskog doma iznosio je 368.598,36 kuna koja su se nadoknadila iz ostalih izvora/ student servis, Zajednička sredstva sveučilišta/sredstva rektorata/.
Povećanjem uplatne cijene studenata sa za 170, 00 kuna osigurala bi se sredstva za normalno poslovanje studentskog doma i investicije kao što su video nadzor i vatrodojavni sustav u svoti 367.710,00 kuna /170,00kunax206xkreveta x 10,5 mjeseci/.
Predlažemo da uplatna cijena stanarine za jedan mjesec po jednom studentu bude 300, 00 kuna od početka akademske 2007/2008. godine.
Mišljenja smo da bi taj povećani izdatak studenima trebao biti prihvatljiv iz razloga što će u ovoj akademskoj godini više od 150 studenata dobiti izravno pravo na smještaj u studentskom domu na temelju dobivenih državnih stipendija ili stipendije Fonda za stipendiranje djece hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata. Neki od studenata koji dobiju smještaj u studentskom domu imaju i stipendije lokalne samouprave, županijskih tijela kao i poslovnih subjekata.

Predlažemo Senatu Sveučilišta u Zadru da prihvati ova objašnjenja i usvoji naš prijedlog.
Voditelj Centra za studentski standard
Vinko Muštra, dipl.oecc

- 18:43 - Komentari (7) - Isprintaj - #

VOX POPULI - Sramota na Voxu

Kolega Ivan Gambiroža, student geografije sinoć je pratio emisiju "Vi pitate, mi odgovaramo" u kojoj su gostovali predstavnici AKSTU-a i dogradonačelnik Dražen Grgurević. Izrazio je zgražanje nad ponašanjem dogradonačelnika i nestručnošću voditeljice. Umjesto da pišem nekakav dojam AKSTU-a na tu emisiju, odlučio sam prenijeti tekst našeg kolege. Sijedi tekst kolege Gambirože:
Dana 26. rujna 2007. godina s početkom u 20:00h na lokalnoj zadarskoj televiziji VOX TV u emisiji ''Vi pitate, mi odgovaramo'' održan je razgovor između predstavnika udruge AKST-u, te dogradonačelnika grada Zadra dr. Dražena Grgurovića. Tema razgovora je bila problemi zadarskih studenata. Među ostalim navedeni su sljedeći problemi, na koje je dotični godpodin Grgurović bio dužan odgovoriti. Prije svega vodio se govor o smještaju, prehrani, te zdravstvu studenata. Kao i inače kad je u pitanju studentski standard zadarskih studenata nikad se ne zna tko je odgovoran za ta pitanja. Studenti se svakodnevno obraćaju Sveučilištu, ono taj problem prebacuje na Grad Zadar (poglavarstvo), a oni na Ministarstvo znanosti, obrazovana i športa. I tako u nedogled!
Nakon skoro cjelog sata razgovora studenti iz AKSTU-a opet nisu dobili odgovore na svoja uobičajena pitanja, a naravno da bi sve bilo kao i inače sve je bilo savršeno. Tu se sad postavlja pitanje zašto se uopće bune studenti? Uz sve navedeno svakako treba spomenuti voditeljicu koja je vodila emisiju Ivanu Vukić. Ta osoba ne da nije stvorena da bi vodila bilo kakvu emisiju nego nije stvorena za ništa drugo nego svojim umijetnim osmijehom ulizivati se gradskim glavešinama. Dotična je cijelo vrijeme skoro pa ismijavala studente i njihove probleme, a o samom poznavanju teme o kojoj je ona govorila neću ni spominjati.
Najgore od svega je to što je ta voditeljica, kao i sam dogradonačelnik uporno navodila na to kako studenti koji nisu iz Zadra preziru studente koji su iz samog grada. Pa čime je potkrijepila te svoje argumente? Znaju li uopće oni da udruga Z,V.U.K. surađuje sa udrugom AKSTU, kao i ostali mladi iz Zadra (u AKSTU-u se nalazi veći broj studenata iz Zadra i Zadarske županije, opaska AKSTU-a).
Po pitanju poskupljenja stanarine u studentskom domu sa dosadašnjih 130,00 na 300,00kn studenti nisku dobili nikakav odgovor osim da je 7,5% zadarskih studenata smješteno u domu, a to je največi postotak u cijeloj Hrvatskoj. Odakle im uopće ta statistika. (206 mjesta u domu/5000 studenata= 4,12%, opaska AKSTU-a)
Naravno od VOX TV nije u redu ni to što su skoro svaki studentski poziv prekidali u pola razgovora. I sam sam zvao i postavio pitanje, al očito sam priča u prazno.
Zaključak:
Studenti će se i dalje mukotrpno boriti za svoja prava, pa makar im to bilo posljednje. Šta se tiče samog smještaja, prehrane i zdravstvene skrbi za studente na našu žalost opet ništa nije postignuto. Do kad će to sve trajati to očito ni sam Bog ne zna!
DODATAK AKSTU-a:
Samo bi dodao da pohvaljujem kolegu Gambirožu i njegov istančan osjećaj pravde za studentske probleme. Mislim da bi se na njega i blogericu @srichu mnogi trebali ugledati.

- 10:07 - Komentari (13) - Isprintaj - #

srijeda, 26.09.2007.

Upozorenje studentima - stanarima Studentskog doma

Suočeni sa upozorenjima studenata Sveučilišta u Zadru, smještenim u Studentskom domu, kako cijena studentskog smještaja za rujan nije više 130 kn kao prošle godine pa čak niti 300kn kako je to najavljivano nedavnim poskupljenjem, protiv kojeg smo kao udruga oštro istupili, nego 380 kn iznosimo sljedeće upozorenje:
Studenti su za ovaj mjesec dobili račune uvećane 200% koji ničim nisu opravdani, najnovije poskupljenje s 300 na 380 kn opravdava se paušalom za nanesenu štetu u domu o kojoj nitko ništa ne zna. Kako studentski dom posluje tokom ljeta sa turistima kao hotelsko poduzeće sasvim smo sigurni da novaca ima, dodamo li tome činjenicu kako studentski centar naplaćuje proviziju za svaki studentski posao pitamo se treba li se dodatno opteretiti studente cijenom smještaja. Ono što direktorica pokušava je pretvaranje ustanove kao što je Studentski dom u privredno poduzeće, što ćemo svakao spriječiti. Studentski dom nije i nikako ne smije biti ekonomsko dobro. Stoga, potaknuti studentskim molbama izdajemo sljedeće upute:
1. RAČUNE ZA OVAJ MJESEC STUDENTI NISU DUŽNI PLATITI DOK SE NE UTVRDI ČINJENIČNO STANJE POSKUPLJENJA;
2. PREDSTAVNICI UDRUGE POZVANI SU NA RAZGOVOR S DIREKTORICOM DOMA TE ĆE POKUŠATI PRONAĆI RIJEŠENJE OVOG PROBLEMA;
3. OD NADLEŽNOG MINISTARSTVA TRAŽIT ĆE SE PROVJERA FINANCIJSKOG POSLOVANJA STUDENTSKOG CENTRA S CILJEM UTVRĐIVANJA MOGUĆNOSTI SAMOFINANCIRANJA DOMA OD EKONOMSKIH AKTIVNOSTI TOKOM GODINE;
4. SVAKU PRIJETNJU I ZASTRAŠIVANJE NADLEŽNIH UPUĆENU ONIMA KOJI SE PRIDRŽAVAJU OVIH UPUTA SVAKAKO PRIJAVITE VODSTVU UDRUGE;
5. POZIVAMO NA JEDINSTVO SVIH STANARA STUDENTSKOG DOMA I PRIDRŽAVANJE UPUTA DOK SE SITUACIJA NE RIJEŠI.

PREDSJEDNIŠTVO UDRUGE AKSTU

- 14:53 - Komentari (3) - Isprintaj - #

Hrvati i žute zvjezdice

Prije dva dana na Sveučilištu u Zadru je održana velika svečanost promoviranja nekoliko mladih doktora znanosti. Na svečanosti je članica europskog parlamenta za obrazovanje i kulturu, Doris Pack, primila počasni doktorat Sveučilišta u Zadru. Tada nam je gospođa Pack izrekla par poslanica, kao što često europski birokrati imaju običaj kad dođu u Hrvatsku, kao da se trebamo boriti protiv korupcije, kako sami odlučujemo o svojoj sudbini i sl., što je u redu, ali nikako nije u redu ono što je kasnije uslijedilo u medijima.
Kako je već nekoliko godina u Hrvatskoj u modi plava boja, žute zvjezdice i sve drugo što asocira na Europu, tako je bilo i prekjučer na Sveučilištu. Svi, ama baš svi mediji u Hrvatskoj prenijeli su poslanice gospođe Pack, ali rijetko koji (neki zadarski jesu, ali oni na državnoj razini ne) je uopće spomenuo da je ta svečanost organizirana zbog nekoliko mladih ljudi, koji su se krvavo mučili za svoje doktorate, i nitko im ih nije trebao dati. Ti mladi ljudi u gotovo nijednom mediju nisu poimenično spomenuti, a kamo li da se nešto reklo ili napisalo o njima, samoj kremi akademske zajednice u Hrvatskoj. Ja sam to shvatio kao nepravdu, ne samo prema njima, nego prema cijeloj akademskoj zajednici, kako profesorima, tako i studentima. Kao i u bivšoj Jugoslaviji kada su se dijelile pohvale, priznanja i počasni doktorati, iz političkih razloga komunističkim funkcionarima, tako se sada dijeli europskim. Ma neka se dijeli, što mene briga što se uprava našeg faksa i ministar kulture Biškupić ulizuju europskim činovnicima, samo mi je žao što su oni zbog kojih je svečanost i organizirana, u percepciji medija ostali po strani. Na televiziji ih je kamera tek usputno snimila, a u novinama ih nisu gotovo ni spomenuli, kao da su tamo u onih haljama sudjelovali na svečanosti u ulozi članova glazbenog zbora sveučilišta a ne kao vrsni mladi znanstvenici. Ne znam za vas, ali za mene je to skandalozno! Dnevna politika po običaju je važnija od svega što je vrijedno u ovoj državi. Zbog toga ću u ovom tekstu spomenuti imena tih mladih znanstvenika, jer oni to i više nego zaslužuju.
To su:
Miljenko Buljac,
Zrinka Ćoralić
Mate Kapović
Kornelija Kuvač-Levačić
Milorad Pavić
Majda Tafra-Vlahović
Vinko Vidučić
Nikola Vuletić

- 10:43 - Komentari (2) - Isprintaj - #

ponedjeljak, 24.09.2007.

Studentu sa invaliditetom učinjena velika nepravda na UNIZD-u


Sinošnji je Dnevnik Nove TV objavio priču studenta Antonia Milanovića, studenta knjižničarstva koji je na svojoj koži iskusio svu okrutnost naše sveučilišne birokracije. Naime, navedeni student nije namjeravao upisati knjižničarstvo, već je podnio prijavu za razredbeni ispit na Odjelu za psihologiju. Kako je Antonio invalid i ima velikih problema sa motorikom, nije bio u mogućnosti polagati pismeni dio ispita, već je zamolio da ga se pita usmeno. Odjel za psihologiju je to odbio učiniti i Antonio nije mogao upisati psihologiju. Pročelnik odjela za psihologiju, profesor Ilija Manenica novinarki Nove TV je dao nadasve jadno i sramotno objašnjenje kako svatko nije stvoren za neka zanimanja, pa tako invalid ne može biti pilot zrakoplova!!? Naš kolega Milanović nije namjeravao postati pilot, nego student psihologije, jer je, kako je i sam naveo, želio pomagati drugima. Usprkos naputku Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa u kojem se kaže kako su "...visoka učilišta dužna učiniti sve kako bi osigurala ravnopravne uvjete upisa na studija osobama sa invaliditetom, uključujući i posebne prilagodbe za takve osobe" i nalogu Sveučilišta da se ta nepravda ispravi (majka Antonia Milanovića je promtno reagirala i obavijestila sve institucije, uključujući i premijera), odjela za psihologiju je tvrdoglavo ostao pri svom tvrdoglavom i diskriminatorskom stavu da Antonio ne može polagati razredbeni ispit za psihologiju samo usmeno. On je kao odličan gimnazijski učenik sa određenim stupnjem invaliditeta morao ostvariti to pravo.
Stav udruge AKSTU je slijedeći: sveučilišna tijela moraju u ovom kratkom roku koji je ostao do početka akademske godini učiniti sve kako bi se nanesena nepravda ispravila, pa ako treba i pritiskom na odjel za psihologiju i njihova pročelnika. Također smatramo da Etičko vijeće Sveučilišta također mora reći svoj stav o ovom sramotnom događaju i kazniti odgovorne. Ovaj događaj ide na sramotu ne samo odjela za psihologiju i Sveučilišta u Zadru nego i akademske zajednice u cijelosti.
Relativno nedavno na Sveučilištu u Zadru je otvoren lift sa studente i profesore sa invaliditetom. Lif je otvorio osobno ministar Primorac u pratnji bivšeg rektora Magaša. Tada su im bila puna usta ravnopravnosti i tolerancije za osobe sa invaliditetom. U ovom su slučaju zakazali, jer su trebali na vrijeme reagirati i sasjeći ovako diskriminatorsko ponašanje u korijenu.

- 08:13 - Komentari (13) - Isprintaj - #

Konferencija za novinare udruge AKSTU

Danas će se u multimedijalnoj dvorani Gradske knjižnice održati konferencija za novinare koju će održati udruga Aktivni studnet. Teme konferencije biti će:
1.implementacija Bolonjskog procesa na Sveučilištu u Zadru,
2.problem poskupljenja stanarine u Studentskom domu u Zadru,
3.Reorganizacija Doma Hrvatske Mladeži u Sveučilišni Poslovni Centar

Prenosim dio stavova udruge AKSTU o navedenim temama:
Studentska udruga Aktivni Student – AKSTU drži neprihvatljivim i neozbiljnim ponašanje nadležnih institucija prema studentima prve generacije bolonjskog procesa. Naime, još uvijek nisu poznati uvjeti prema kojima će studenti prve generacije koji studiraju prema bolonjskom procesu, a danas su treća godina studija, nastaviti studiranje na diplomskom studiju. Poslije tri godine studiranja i unatoč usmenom pravilniku o studiranju na Sveučilištu u Zadru, ova generacija još uvijek ne zna koji su im uvjeti za daljnji nastavak studija. Ova točka u pravilniku o studiranju ostala je potpuno nedorečena tako da se ne zna da li je uvjet za daljnji nastavak studiranja 180 ECTS bodova, prosjek od 3,5 ili će morati plaćati nastavak studija. Pored nekih nejasnih odluka Senata ovaj problem prebačen je na sveučilišne odjele tako da svaki odjel postupa prema vlastitom nahođenju. O ovom problemu zatražili smo hitno očitovanje Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa te očekujemo njihovu žurnu reakciju.
Što se tiče nedavnog poskupljenja stanarine u Studentskom domu u Zadru držimo neprihvatljivim obrazloženje nadležnih institucija kako je osnovni razlog poskupljenja taj što se cijena nije mijenjala od 1993. godine. Također prozivamo Studentski zbor što nije spriječio ovo bezrazložno poskupljenje vetom na Senatu Sveučilišta. Opetovano naglašavamo kako Studentski zbor kao izborno predstavničko tijelo studenata mora štititi interese studenata, a ne služiti interesima Uprave Sveučilišta.
Reagiramo na najavljeno inkorporiranje Doma Hrvatske Mladeži u Sveučilišni poslovni centar, te smatramo kako ova zgrada mora služiti svojim većim dijelom vannastavnim aktivnostima studenata i mladih Grada Zadra. Oštro ćemo se suprotstaviti svakom pokušaju pretvaranja ovog prostora u predavaonice pojedinih odjela. Također tražimo mogućnost suodlučivanja i kreiranja programa unutar zgrade DHM.-a, na što nas obvezuje potpisani memorandum između AKSTU-a, Studentskog zbora i udruge Z.V.U.K.

Na navedene probleme udruga je upozorila i resorno Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa.

- 08:09 - Komentari (2) - Isprintaj - #

petak, 21.09.2007.

Bolonjcima druge godine će biti ublaženi uvjeti upisa treće

SVEUČILIŠTE U ZADRU
Broj: MZ-01-01-1578/1-2007.
Zadar, 18. rujna 2007.
Na temelju čl. 10. st. 1. Zakona o osnivanju Sveučilišta u Zadru (Narodne novine, broj 83/02.), čl. 59. Zakona o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju ("Narodne novine", br. 123/03., 198/03., 105/04., 174/04. i 46/07.) i čl. 31. Statuta Sveučilišta u Zadru (pročišćeni tekst, rujan 2005.), a na prijedlog Studentskog zbora studenata Sveučilišta u Zadru, polazeći od činjenice da se u treću godinu studija upisuje prva generacija studenata preddiplomskih studija, Senat Sveučilišta u Zadru, na XIV. redovitoj sjednici u akad. god. 2006./2007. od 18. rujna 2007., donio je
Z A K L J U Č A K
o mogućem ublažavanju uvjeta upisa iz druge u treću godinu preddiplomskih studija
Studentima druge godine preddiplomskih studija, koji su ostvarili propisani broj bodova za upis u treću godinu (V. semestar) studija, a nisu položili sve ispite iz prve godine studija te su izgubili pravo studija, nadležno odjelno vijeće može samo u akad. god. 2007./2008. odobriti:
a) ponovni (treći) upis i slušanje, a nakon izvršenja propisanih obveza i polaganje nepoloženih predmeta iz prve godine studija, ili
b) polaganje nepoloženih predmeta iz prve godine studija bez ponovnog (trećeg) upisa, slušanja i izvršavanja propisanih obveza iz predmeta prve godine studija.

Ovaj zaključak stupa na snagu danom donošenja a važi samo za upis iz akad. god. 2006./2007. u akad. god. 2007./2008.

Koliko sam ja iz ovoga teksta shvatio, Senat Sveučilišta je dao autonomiju svakome odjelu da studentima druge godine koji nisu dali sve ispite s prve omogući da opet slušaju nepoložene predmete i polažu ih, ili da polože ispite s prve, tj. da ne slušaju navedene predmete. (b) opcija je povoljnija, ali su i jedna i druga opcija prihvatljivije od nikakve. Koliko sam shvatio i jedna i druga formulacija omogućuju upis treće godine. Mislim da će ova odluka riješiti probleme koji su mogli nastati za veliki broj naših kolega kojima je prijetio gubitak prava studiranja.

- 13:14 - Komentari (8) - Isprintaj - #

Napokon smo dočekali osnivanje Studentskog kluba

Jučer smo doznali kako će od ove akademske godine studenti Sveučilišta u Zadru napokon dobiti svoj Studentski klub koji će biti smješten u zgradi Doma Hrvatske Mladeži. Prema najavama klub će nositi ime Bože Lerotića, studenta psihologije iz Splita koji je prije dvadeset godina umro od leukemije, a za života je bio tajnik tadašnjeg zadarskog Studentskog kluba koji je tada bio smješten u prostora današnjeg kafića Atrij.
Svakim danom se sve više uviđa kako su prosvjedi zadarskih studenata u travnju i svibnju ove godine ipak imali utjecaja na odgovorne osobe. Njima smo pokazali čvrst stav u borbi za svoj standard. Jedan naš zahtjev će izgleda biti riješen, ali borba za ostale se nastavlja.

- 11:19 - Komentari (9) - Isprintaj - #

četvrtak, 20.09.2007.

Odnos METROPOLA-PROVINCIJA u epizodi „Studenti drugoga reda“

Jesu su UNIZD-ovci studenti drugoga reda?

Jučer su u Zagrebu kolege sa Prirodoslovno-matematičkog fakulteta održali prosvjed gdje su s pravom tražili svoja prava. No u ovom tekstu se neću baviti problemima zagrebačkih studenata ili lošim provođenjem bolonjskog sustava, nego ću se pokušati pozabaviti nekim drugim problemima našega društva kojeg možemo lijepo pratiti na problemima studenata. Pozabaviti ću se upozoravanjem na neke probleme koji su simptomatični kako za studente, tako i za hrvatsko društvo u cjelini.
Ako ste sinoć pratili informativni program mogli ste primijetiti kako je prosvjed zagrebačkih studenata našao mjesto u većini dnevnika i vijesti na svim televizijama. Naravno, to mi je drago, i to tako treba biti (da je bilo više, još bi bilo bolje), budući da sam ja mišljenja da su mediji dužni pratiti studentske akcije (posebno javna televizija). No jedna me stvar zasmetala. Ako ste gledali priloge o protestu naših kolega mogli ste vidjeti da se na tome prosvjedu okupilo nekakvih stotinjak ljudi (ako i toliko), studenata matematičara koji su se borili za prava na svome matičnom fakultetu. Taj je prosvjed našao mjesta u svim medijima (što, opet kažem, podržavam, da me se ne bi krivo shvatilo), ali kad se sjetim oba prosvjeda zadarskih studenata, gdje se na svakom prosvjedu skupilo oko tristotinjak glasnih studenata (usprkos činjenici što je UNIZG 7-8 puta veći od UNIZD-a), što su mediji su popratili, ali rijetko koji elektronični medij je to prikazao u vijestima ili dnevnicima.
Naravno shvaćam ja urednike televizija, oni moraju izabrati između mnoštva vijesti, ali me zanima jedna stvar. Ako prosvjed šačice zagrebačkih studenata može naći svoje mjesto u dnevniku, a masovniji prosvjedi zadarskih studenata na dnevnik mogu samo pomišljati, dali se tu radi o slučajnosti ili nečemu drugom? Zapravo jedan prosvjed od drugoga imaju malo razlika. I u jednom i u drugom studenti traže svoja prava, i u jednom i drugom mediji su bili prisutni, i jedne i druge muči provođenje bolonjskog sustava sustav na hrvatski način, ali samo je jedan prosvjed popraćen kako priliči, a drugi ne. O čemu se tu radi? E pa očito se radi o činjenici da je jedan prosvjed održan u našoj vrloj metropoli Zagrebu, a drugi u „malom“ provincijskom Zadru. I u Zadru postoje tv-ekipe, nije da sada njihove kolege moraju dotrčavati za svaku sitnicu, pa zašto na nas u Zadru nitko ne šljivi?
Ajde ostavimo sada na stranu malo studente, amo spomenuti jedan drugi problem koji još bolje ukazuju na tu boljku hrvatskog društva. Već dva tjedna u svim dnevnicima i vijestima govori se o problemima s vodom koje imaju stanovnici zagrebačkog naselja Vrbani 3. Naravno to je potrebno, ali rijetko tko se zapita koje probleme imaju stanovnici zabiokovske općine Šestanovac (i brojna druga po Hrvatskoj) čija mnoga naselja uopće nemaju vodovod i tko zna kad će im se isti izgraditi, bez obzira što smo davno ušli u 21. stoljeće.
Poanta svega je u tome da su ljudi, u ovom slučaju studenti koji ne studiraju u Zagrebu, nego u nekom drugom fakultetu, uistinu studenti i građani drugoga reda. Imaju probleme kao i kolege u metropoli (čak i više o njih), ali ipak ti njihovi problemi nikako ne mogu naći mjesto koje priliči u medijima. U Zagrebu se na Borongaju brzo treba otvoriti menza za pet tisuća studenata i brojni fakulteti, pa su mnogi počeli tepati Borongaju da postaje hrvatski Oxford. Ako Borongaj postaje hrvatski Oxford, što je onda Sveučilište u Zadru gdje studenti uopće nemaju prave menze nego odgovorni samo krpaju rupe, a više rupa nego hlača, i gdje je smiješno malo mjesta u domu? Po meni položaj UNIZD-a nije lako odrediti. On se nalazi negdje Bogu iza leđa i lijevo od šume Striborove! Niti nas tko što pita, niti kome možemo reći svoje problemi. Svi gluhi, nijemi i slijepi. Ako sutra mi izađemo na ulicu zbog problema zadarskih bolonjaca sa druge godine, što mislite koliko ćemo sekundi dobiti u vijestima? Ako bude više od 20, ja ću biti zadovoljan. Jer što će nama više, mi smo provincijalci, brđani, to nam je i previše, jer oni gore će misliti za nas.
P.S. Ovaj tekst nije napisan ni u kom slučaju da bi dijelio studente, već da bi na njihovom primjeru pokušavao ukazati na krupne probleme ovog društva o kojima nažalost nitko ne govori.

- 12:19 - Komentari (4) - Isprintaj - #

petak, 14.09.2007.

VOX POPULI- O gubljenju prava studiranja

AKSTU
vox populi

Dragi kolege, cijenjeni profesori. Ova tema zaslužuje pozornost svih. Mislim da je stvar oko gubljenja prava studiranja veliki problem. Naime sam bolonjski sustav uveden je kako bi se studentima omogućio kvalitetniji rad i uvjetno rečeno lakše i kvalitetnije studiranje. No sa člankom pravilnika o studiranju u kojem studenti gube pravo na studiranje ukoliko dvaput odslušaju i ne polože određeni kolegij doveli smo se u pomalo apsurdnu situaciju. Neopravdavajući greške počinjene od strane studenata, smatram kako je ta mjera previše drastična jer ne odražava stvarno stanje. Glavni cilj studiranja «po bolonji» bi trebali biti, ako sam dobro shvatio, bodovi. Studij traje tri godine pa ne možemo govoriti o «povlačenju» ispita sa prve godine na više. Ako je stvarno problem u organizaciji «držanja» kolegija ne vidim razlog zašto kazna za nepoloženi ispit ne bi bila padanje godine. Svjedoci smo svi bili studenata i «studenata» koji su se po fakultetima «vukli» i više od deset godina, no ovakva je mjera po meni previše drastična. Studenti koji studiraju po bolonjskom sustavu imaju iznimno velik broj kolegija i jako je zahtjevno sve ih položiti uz samo 4 ispitna termina u cijeloj godini. Zato predlažem, a mislim da u tom prijedlogu nisam usamljen da prag za upis u treću godinu bude 105 ECTS bodova, bez obzira na «konfiguraciju» položenih ispita, jer se svi ti ispiti ionako moraju položiti i savladati. Neki studenti smatraju da se treba omogućiti bezuvjetan upis. Iako se osobno ne slažem s time, smatram i to puno boljim rješenjem od toga da studenti koji nisu položili sve kolegije iz prvog i drugog semestra (a biti će ih poveliki broj) izgube pravo studiranja. Uostalom kolegama sa «starog» sustava omogućen je upis bez bilo kakvih uvjeta, ta ne moraju skupiti ni sve potpise! Ja ne tražim da se išta kod starijih studenata mijenja jer je njima obećano da će moći završiti studij po sistemu po kojem su ga i upisali. Samo vas svih još jednom molim da dobro razmislite o tome da li je pošteno da se jednim studentima sve popušta, a da se druge tjera da rade po iznimno teškim uvjetima i nepotrebnim pritiskom stvorenim od mogućeg gubitka prava na studiranje. Nadam se da moja generacija nije generacija «pokusnih kunića» i da neće vrijediti ona: «Prvi se mačići u vodu bacaju»!
M.V.
2. godina

- 08:14 - Komentari (26) - Isprintaj - #

četvrtak, 13.09.2007.

Pokreni se...kaži što misliš...bez cenzure

Dragi studenti, čitatelji ovoga bloga. Iz komentara prošlih postova uvidio sam da mnogi od vas imaju više nego smislene komentare na određenu temu pa ću vam kao odministrator ovog bloga omogućiti da kažete sve što želite. Napišite kratak tekst, sa ne više od 500 riječi, u kojem ćete iskazati svoje stavove za određenu temu i pošaljite ga na mail udruge AKSTU, tj. akstu@net.hr. U mailu kao predmet napišite: za blog. Tekst koji pošaljete vjerojatno će biti objavljen, ako bude u skladu sa pravilima koje navedem u ovom tekstu, no ništa ne garantiram. Svaki tekst ću pažljivo pregledati, iz njega maknuti pravopisne greške i ako je potrebno minimalno skratiti. Molimo vas da ne šaljete preduge tekstove jer ih zbog preglednosti bloga neću objaviti. Tekst ne smije vrijeđati nikoga, i takvi neće biti objavljeni. Budući da ja kao administrator bloga stojim iza svega što kažem, u boxovima je vidljivo moje ime. Isto tako molio bi vas da se iza svoga teksta potpišete, kako bi pokazali da stojite iza svojih stavova, ako ne imenom i prezimenom, onda bar inicijalima ili kombinacijom jednog i drugog uz naznaku koja ste godina na ovom fakultetu.
Smatram da je ovo dobra prilika da svi vi kažete što vas muči, ali ne kao anonimci, već da se u maniri budućih intelektualaca na kraju teksta potpišete.
Očekujemo vaše tekstove.

- 08:55 - Komentari (4) - Isprintaj - #

subota, 08.09.2007.

Objavljen tekst urednika bloga u Slobodnoj Dalmaciji

Današnja Slobodna Dalmacija je u svojoj Tribini na 21. stranici objavila tekst koji sam im poslao prije nekoliko dana. Tekst je nosio naslov: "Jesu li hrvatski studenti borci za opće dobro u društvu kao što su nekad bili?", koji je bio podosta dug zbog čega ga je uredništvo navedenog lista skratilo i promijenilo naslov koji sada glasi: "Odbili smo stranačke tutore". Usprkos kraćenju zbog čega je tekst izgubio na konciznosti, zadovoljan sam što su objavljene bar neke rečenice iz kojih je vidljivo što je zapravo AKSTU, i za što se bori, te na koje je sve probleme naišla u svojoj borbi za prava studenata Sveučilišta u Zadru. Tekst sam objavio na ovom blogu 02. rujna, i ovdje ga možete cjelovitog pročitati.

- 09:51 - Komentari (15) - Isprintaj - #

Za stare studente ... odluka o neuvjetnom upisu godine

Evo kako bih umirio pojedine drage kolege koji paničare bez razloga, uvjeta za upis četvrte godine neće biti. To potvrđuje odluka sada već bivšeg rektora prof. Damira Magaša. Prenosim je u cijelosti:

SVEUČILIŠTE U ZADRU
Broj: MZ-01-01-935/1-2007.
Zadar, 16. svibnja 2007.

Na temelju čl. 10. st. 1. Zakona o osnivanju Sveučilišta u Zadru (Narodne novine, broj 83/02.), čl. 59. u svezi čl. 116. st. 2. Zakona o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju ("Narodne novine", br. 123/03., 198/03., 105/04. i 174/04.) i čl. 31. Statuta Sveučilišta u Zadru (pročišćeni tekst, rujan 2005.), a na prijedlog Studentskog zbora studenata Sveučilišta u Zadru, polazeći od činjenice da je u treću godinu studija upisana zadnja generacija studenata kojoj Sveučilište u Zadru ne može organizirati ponavljanje treće godine dodiplomskog studija, Senat Sveučilišta u Zadru, na X. redovitoj sjednici u akad. god. 2006./2007. od 16. svibnja 2007., donio je

O D L U K U
o uvjetima upisa iz treće u četvrtu godinu
dodiplomskih studija

Studentima treće godine dodiplomskih studija, koji su ispunili obveze utvrđene nastavnim planom i programom studija (dobili potpise predmetnih nastavnika), odobrava se upis u četvrtu godinu dodiplomskih studija, bez obzira na broj položenih prenosivih i neprenosivih (uvjetnih) ispita.
Studentima treće godine dodiplomskih studija, koji nisu ispunili obveze utvrđene nastavnim planom i programom studija (nisu dobili potpise predmetnih nastavnika), također se odobrava upis u četvrtu godinu dodiplomskih studija, bez obzira na broj položenih prenosivih i neprenosivih (uvjetnih) ispita.
Ova odluka stupa na snagu danom donošenja, a primjenjuje se na upis iz treće u četvrtu godinu jednopredmetnih i dvopredmetnih sveučilišnih dodiplomskih studija na Sveučilištu u Zadru u akad. god. 2007./2008.
Nalaže se Studentskoj službi da provede ovu odluku.
Ova će se odluka objaviti na oglasnim pločama i na internet stranici Sveučilišta u Zadru.

Odluku dostaviti:
1. Prorektorima,
2. Studentskoj službi,
3. Studentskom zboru,
4. Odjelima,
5. Pismohrani.

Rektor
Prof. dr. sc. Damir Magaš

- 08:23 - Komentari (4) - Isprintaj - #

četvrtak, 06.09.2007.

Studentima Sveučilišta zatvorena vrata dviju menza

Zbog katastrofalne situacije sa studentskom prehranom na Sveučilištu u Zadru, koje smo svi svjedoci ovih dana, udruga AKSTU se odmah aktivirala u rješavanje problema upozoravanjem nadležnih institucija na alarmantno stanje u studentskim menzama, budući da ne rade ni DHM-menza, ni hotel Iž, zbog čega su tisuće zadarskih studenata ostavljene da se same snalaze za prehranu, i to u sred ispitnih rokova. Umjesto da se problem sa prehranom studenata u Zadru počinje rješavati, u zadnjih nekoliko dana stvoreni su novi problemi koji su rezultirali kolapsom sustava prehrane studenata ovog Sveučilišta. Na ovakvo stanje upozorili smo nadležne, među kojima smo poslali i pismo Ministarstvu Znanosti, Obrazovanja i Športa. Ako se institucije ne pokrenu, biti ćemo prisiljeni sve objaviti u novinama. U nastavku prenosim naše pismo Ministarstvu:

STUDENTSKA UDRUGA AKTIVNI STUDENT ZADAR
Mihovila Pavlinovića bb.
23000 Zadar
mob: 098/735-322

UPRAVA ZA VISOKO ŠKOLSTVO
MINISTARSTVO ZNANOSTI, OBRAZOVANJA I ŠPORTA

PREDMET: OBAVIJEST

Poštovani,
dužni smo Vas upozoriti na neprihvatljivu situaciju u kojoj se trenutno nalaze studenti Sveučilišta u Zadru. Naime, pored svih prošlogodišnjih nastojanja da se regulira pitanje studentske prehrane na Sveučilištu u Zadru, suočeni smo sa situacijom da nekoliko tisuća zadarskih studenata,
usprkos početku jesenskog ispitnog roka, nemaju mogućnost prehrane u studentskim menzama. Dužni smo vas upozoriti kako nijedna od dvije zadarske studentke menze (DHM i hotel Iž) nisu otvorile svoja vrata studentima ovog Sveučilišta početkom rujna, kako je praksa na drugim Sveučilištima. Situacija je alarmatna. O ovom problemu izvjestili smo nadležne u studentskom centru, ali isto očekujemo vašu hitnu intervenciju kako bi se ovaj problem što hitnije riješio na zadovoljstvo studentata Sveučilišta u Zadru.
S poštovanjem,

Željko Primorac
predsjednik udruge AKSTU Zadar

- 11:09 - Komentari (8) - Isprintaj - #

nedjelja, 02.09.2007.

Jesu li hrvatski studenti borci za opće dobro u društvu kao što su nekad bili?

Ovaj tekst je odgovor, ili još bolje, dopuna kolumni novinara Slobodne Dalmacije, Danka Plevnika, pod naslovom „Mladež iznevjerila mladost“ objavljene u spomenutom listu 01. rujna 2007. godine. U svojoj kolumni autor se pita što se to događa sa mladeži, posebno studentskom populacijom, koja za razliku od sličnih koje su 1968. i 1971. godine izluđivale tadašnje sustave, danas je potpuno pasivna i …kako mladešku maštu više ne uzbuđuje niti obična, a kamoli utopijska politika, želja za suzbijanjem politokratskog društva. Naravno sve što je rekao djelomična je istina, i to više jest nego nije. Ovdje bih htio dopuniti njegove stanove primjerima iz borbe, kako mojih kolega i prijatelja, tako i vlastite, za prava studenata Sveučilišta u Zadru. Naime, kako je već poznato, mnogo toga na Sveučilištu u Zadru ne funkcionira kako treba, pa se grupa studenata entuzijasta, nezadovoljna tada radom Studentskog zbora, odlučila pokrenuti osnivanjem studentske udruge Aktivni Student (AKSTU) kako bi upozorili na brojne probleme koji tište studente ovog Sveučilišta. Od početka rada udruge nekoliko je kolega bilo zaduženo da animira studente o potrebi borbe za studentska prava. Taj posao otpočetka nije bio nimalo lak, i jednostavno je bilo nemoguće skupiti više od dvadeset ljudi voljnih da se nesebično pozabave radom za svoje i opće dobro. Od početka sam se pitao zbog čega je to tako, a posebno nakon što je zbog opće pasivnosti među mojim prijateljima izbio opći razdor u ekipi (koji je poslije malo-pomalo prevladan, ali tragovi su ostali). Tada sam bio optuživan da sve radim za svoje interese (samo ne znam koji su to), kako je meni lako (bio sam čak vrijeđan na osobnoj razini od nekih pametnjakovića na ovom blogu, a čuo sam i da su mene i moje kolege vrijeđali iza leđa. No to je tako kod nas, filozofija je ovakva, neću raditi ništa, ali ću na onoga tko radi biti maksimalno ljubomoran, i stalno ću mu podmetati nogu), kako samo ljevičari prosvjeduju i sl. Pitao sam se onda, ma koji je vrag našim kolegama!? Pa da li su oni svjesni koju odgovornost imaju kao studenti da se bore sa prava svojih kolega i opće dobro i društvo. Pa i ako ništa od toga, ono bar za svoja prava. Tijekom organizacije prvog prosvjeda zadarskih studenata (20. travnja) u koji je udruga AKSTU ušla sama (a moramo imati na umu da iza imena AKSTU stoji tek dvadesetak voljnih da se bore), udruga nije imala nikakva iskustva, nije imala proračuna i nije bila poznata među studentskom populacijom. Prosvjed smo organizirali sami, doprinosili svojim prilozima za sve troškove, molili, tražili, pitali. Nakon svih tih muka, prosvjed je napokon trebao biti održan. Kako smo podijelili 2500 letaka (1 letak na 2 studenta) kojima smo pozivali na prosvjede i naveli zbog čega ih održavamo, očekivali smo pun Narodni trg studenata, voljnih da svojim grlima iskažu negodovanje sa trenutnom situacijom na Sveučilištu i cijelom društvu. Nažalost iako je na prosvjed došlo tristotinjak studenata, što nije malen broj, ali ako imamo na umu da u Zadru studira 5000 studenata, samo smo djelomično bili zadovoljni. No to sam nekako pregorio, ali kada sam poslije prosvjeda počeo slušati isprike nekih koji su htjeli doći, ali nisu mogli jer „su imali ispite, predavanja, seminare“, „bolesni im cimeri“, „nisu mogli jer su baš taj dan išli doma“ pukao sam. Ali najdraži su mi bili oni koji su nakon silne propagande o potrebi borbe, naknadno mi pričali kako nisu čuli da je bio prosvjed!!! Ma ljudi moji, dali se vi uopće krećete po Sveučilištu, osim što idete samo na predavanja? Kako ništa niste čuli, pitao sam tad. Nakon malog vremenskog odmaka i razmišljanja o tome zašto su studenti pasivni i zašto ih boli briga za bilo kakve ideale, došao sam do zaključka da veliki utjecaj u svemu tome imaju opća svjetska globalizacijska kretanja i sve veći tehnološki napredak, posebno u sferi komunikacija, te podilaženje hedonizmu, tj. sjaju i blještavilu tehnologije, odjeće, automobila i sl. Prosječnom studentu je izgleda zanimljive obući kakve markirane hlače, ispijati kavice u lounge-baru (to vam je ono slično kafiću, samo gdje su stolice od stiropora i kava 13 kuna), visiti po kladionici i voziti dobre automobile, nego se izboriti za svoja prava. Oni koji krenu u suprotnom smjeru i žele se boriti protiv nepravdi ispadaju budale, čudaci ili ih se jednostavno optuži da to rade iz nekih svojih interesa. Novinar Plevnik navodi kako su opća demokratska kretanja 90-tih godina u Hrvatskoj dovela do općeg potopa omladinskog tiska. Točno, studentska pisana riječ se izgubila u tadašnjem obliku, ali ona se nastavlja u drugim oblicima: forumima, blogovima, raznim portalima i sl., čije lagano omalovažavanje osjećam u riječima spomenutog novinara, budući da se najčešće piše anonimno i bez uređivačkih posrednika.
Plevnik navodi kako ipak postoji među studentima aktivnih, ali najčešće onih koji pokorno služe stranačke hijerarhije (stranačka mladež u nas služi samo za dekor). Mogu iskreno reći da je na nas i našu udrugu bilo pritisaka da podržimo ovu ili onu političku grupaciju ili neku njezinu ideju, ali smo mi to odlučno odbili budući da smo bili svjesni da bi uključivanje stranaka izazvalo kotraefekt od onog kojeg želimo izazvati u javnosti (predsjedniku udruge sam jasno rekao da ću raditi za naša prava u udruzi samo ako se politika ne miješa, jer ne želim politiku u svoju butigu). No bez obzira na to, tijekom sukoba udruge AKSTU i Zbora (koji je hvala Bogu prevladan) koji je svoj vrhunac doživio tijekom prvog studentskog prosvjeda, vrli novinari jednog elektroničkog medija su se zapitali za koju političku stranku agitira AKSTU, a za koju Zbor. Ti njihovi stavovi izneseni na temelju tko zna kojih informacija i izvora za nas su bili vrhunac novinarske profesionalnosti. Novinari iste televizije bili su maksimalno neodgovorni već ujutro prije prosvjeda kada su prije demonstracija tražili da im organizatori daju izjave jer se žure i ne mogu čekati prosvjed. Nama je to bilo čudno jer bilo bi u najmanju ruku odgovorno od jedne televizije da poprati prosvjed i poslije uzme izjave, jer što bi im mi prije prosvjeda mogli reći? Kad smo bili začuđeni njihovim postupcima i pitali zašto i kako, zaprijetili su nam da ako im budemo nešto uvjetovali, oni će otići bez izjava!!! Zamislite arogancije! Živjelo naše novinarstvo! Možda bi i gospodin Plevnik znao za naše akcije da su ih naši elektronički mediji prenijeli (tiskovni jesu i zato im hvala) kako bi se od njih očekivalo.
Eto toliko, ne bih želio duljiti. Ovim sam tekstom htio svojim primjerima potvrditi stavove novinara Plevnika o pasivnosti studenata, ali i pokazati da ima i onih voljnih i željnih borbe za bolje sutra, ali ih se od silne buke koju proizvode reklame, sjaj i blještavilo globalizacije, slabije čuje, ali to ne znači da nisu tu.

- 00:01 - Komentari (20) - Isprintaj - #