Udruga Aktivni Student (AKSTU) Zadar

ponedjeljak, 24.09.2007.

Konferencija za novinare udruge AKSTU

Danas će se u multimedijalnoj dvorani Gradske knjižnice održati konferencija za novinare koju će održati udruga Aktivni studnet. Teme konferencije biti će:
1.implementacija Bolonjskog procesa na Sveučilištu u Zadru,
2.problem poskupljenja stanarine u Studentskom domu u Zadru,
3.Reorganizacija Doma Hrvatske Mladeži u Sveučilišni Poslovni Centar

Prenosim dio stavova udruge AKSTU o navedenim temama:
Studentska udruga Aktivni Student – AKSTU drži neprihvatljivim i neozbiljnim ponašanje nadležnih institucija prema studentima prve generacije bolonjskog procesa. Naime, još uvijek nisu poznati uvjeti prema kojima će studenti prve generacije koji studiraju prema bolonjskom procesu, a danas su treća godina studija, nastaviti studiranje na diplomskom studiju. Poslije tri godine studiranja i unatoč usmenom pravilniku o studiranju na Sveučilištu u Zadru, ova generacija još uvijek ne zna koji su im uvjeti za daljnji nastavak studija. Ova točka u pravilniku o studiranju ostala je potpuno nedorečena tako da se ne zna da li je uvjet za daljnji nastavak studiranja 180 ECTS bodova, prosjek od 3,5 ili će morati plaćati nastavak studija. Pored nekih nejasnih odluka Senata ovaj problem prebačen je na sveučilišne odjele tako da svaki odjel postupa prema vlastitom nahođenju. O ovom problemu zatražili smo hitno očitovanje Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa te očekujemo njihovu žurnu reakciju.
Što se tiče nedavnog poskupljenja stanarine u Studentskom domu u Zadru držimo neprihvatljivim obrazloženje nadležnih institucija kako je osnovni razlog poskupljenja taj što se cijena nije mijenjala od 1993. godine. Također prozivamo Studentski zbor što nije spriječio ovo bezrazložno poskupljenje vetom na Senatu Sveučilišta. Opetovano naglašavamo kako Studentski zbor kao izborno predstavničko tijelo studenata mora štititi interese studenata, a ne služiti interesima Uprave Sveučilišta.
Reagiramo na najavljeno inkorporiranje Doma Hrvatske Mladeži u Sveučilišni poslovni centar, te smatramo kako ova zgrada mora služiti svojim većim dijelom vannastavnim aktivnostima studenata i mladih Grada Zadra. Oštro ćemo se suprotstaviti svakom pokušaju pretvaranja ovog prostora u predavaonice pojedinih odjela. Također tražimo mogućnost suodlučivanja i kreiranja programa unutar zgrade DHM.-a, na što nas obvezuje potpisani memorandum između AKSTU-a, Studentskog zbora i udruge Z.V.U.K.

Na navedene probleme udruga je upozorila i resorno Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa.

- 08:09 - Komentari (2) - Isprintaj - #