Udruga Aktivni Student (AKSTU) Zadar

utorak, 26.06.2007.

Napokon je došao odgovor iz Ministarstva Obrazovanja!!!

Dragi kolegice i kolege, 17 dana nakon slanja maila na Ministarstvo Obrazovanja u kojem je udruga AKSTU zatražila da se točno precizira datum u mjesecu kada bi trebale biti uplaćene državne stipendije, iz Ministarstva Obrazovanja (Odjel za Studentski standard) nam je gospođa Željka Nenadić-Tabak poslala odgovor. Ovdje ga prenosim u cijelosti:

Poštovani članovi udruge AKSTU,

Primili smo Vaš e-mail u svezi pitanja oko isplate državnih stipendija te Vam prosljeđujemo detaljniju informaciju:

Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa redovito uplaćuje državne stipendije korisnicima istih. Informacije vezane uz isplatu državnih stipendija objavljuju se na web stranici ministarstva (http://www.mzos.hr) Želimo vam napomenuti da nadležna služba ovog Ministarstva (Odjel za studentski standard), pripremu isplate državnih stipendija postavlja kao svoj prioritet u radu te navedeni posao obavlja svaki mjesec vrlo savjesno i odgovorno uz želju da studenti čim ranije dobiju novčani iznos državne stipendije.

Dakle, Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa najkasnije do 15. u mjesecu priprema zbirne naloge za isplatu državnih stipendija za tekući mjesec, međutim daljnja dinamika isplate državnih stipendije ovisi i o Ministarstvu financija RH te o Privrednoj banci Zagreb. Nakon što Ministarstvo financija otpusti iz državne riznice zatraženi iznos sredstava namijenjenih za isplatu državnih stipendija od strane ovog Ministarstva, nalozi za isplatu prosljeđuju se Privrednoj banci Zagreb.

Shodno navedenom, isplata državne stipendije za tekući mjesec vrši se najkasnije do kraja tekućeg mjeseca.

Stoga, isplatu državnih stipendija za mjesec lipanj 2007. godinu studenti mogu očekivati do kraja lipnja ove godine.

Ujedno napominjemo da je Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa, u vrlo kratkom roku od svega dva mjeseca obradilo sve zahtjeve (9624) za dodjelu državnih stipendija u 2007. godini tako da je novim korisnicima državnih stipendija u 2007. godinu, državna stipendija za razdoblje siječanj - travanj 2007. bila uplaćena već dana 3. svibnja 2007. godine (za usporedbu - novim korisnicima državnih stipendija u 2006. godini, stipendija je bila uplaćena dana 6. srpnja 2007. godine.

Obzirom na gore navedene činjenice, molimo za Vaše razumijevanje u svezi postupka isplate stipendija te Vas srdačno pozdravljamo.

S poštovanjem,
Odjel za studentski standard


Kao što vidite odgovornost je prebačena na Ministarstvo Financija i Privrednu banku. Nisam stručnjak, ali vjerujem kada bi isti mail poslao na te dvije adrese oni bi odgovornost prebacili jedni na druge ili na Ministarstvo obrazovanja. Naravno studenti su oduvijek imali razumijevanja za svašta, pa će imati i za problem oko kašnjenja stipendija. Ja se stvarno nadam da će praksa da se stipendije dijele u točno određenom dijelu mjeseca postati stalna, a ne da studenti svaki dan "vise" ispred bankomata Privredne banke i "iščekuju Godota."

- 09:55 - Komentari (3) - Isprintaj - #