Udruga Aktivni Student (AKSTU) Zadar

utorak, 29.05.2007.

Lako riješivi problemi na Sveučilištu u Zadru nikako da se riješe


Potaknut komentarima i pitanjima nekih mojih kolega, ali i profesora odlučio sam napisati tekst u kojem ću postaviti nekoliko pitanja vezanih za opće funkcioniranje Sveučilišta u Zadru.
Kao što većina vas zna, kraj referade nalazi se 6 (slovima-šest) studomata koji su namijenjeni prijavljivanju ispita. Otkad sam ja na ovom fakultetu, tj. od 2004. godine, nikada, ama baš nikad nisu radila više od tri studomata, a najčešće samo dva. To je prouzročilo velike gužve i potpuno shvatljivu nervozu studenata koji umjesto da uče ili idu na predavanja sate provode čekajući u redu da prijave ispit. A kao rezultat svega uvijek se produljuju rokovi za prijavljivanje ispita, umjesto da se odgovorni zapitaju zbog čega studenti ne uspiju prijaviti ispite u regularnom roku. Pitam nadležne, zbog čega su samo 2-3 studomata uključena (i to ne cijeli dan, nego kad se tko u referadi sjeti), kad ih je šest dolje postavljeno? Zbog čega nema studomata u novom kampusu? Dali postoji ikakav razlog osim onog da se onima koji su odgovorni za studomate uopće neda ući u koštac sa problemom? I to je najverojatnije razlog svih naših problema: inertnost pretplaćenih činovnika na ovom Sveučilištu (tu mislim na one koji odlučuju na što novac ide). Koliko god radili, plaća je ista. Što rade gospoda u informatičkom kabinetu, osim što samo glumataju da nemaju vremena? Neki su mi se profesori potužili kako moraju mjesecima čekati da se gospoda udostoje doći i pogledati što je sa određenim kompjuterima u profesorskim kabinetima. Kad je takav odnos prema profesorima, što tek mogu očekivati studenti?
Zbog čega su u udarnim mjesecima tijekom akademske godine neopisive gužve pred referadom? Zašto se nitko od odgovornih nije sjetio da pred referadu postavi stroj sa brojevima kao što postoji u bankama, pa gužve nebi bilo!? Nedopustivo je da se redu od 50 studenata u referadi i računovodstvu kaže "radimo još samo deset minuta". Takvo ignoriranje studenata u njima uzrokuje bunt i negodovanje i s pravom traže da se to što prije riješi! Zašto se mjesecima čega da se ovjere indeksi? I to je problem o kojem nažalost nitko ne govori.
Zatim, koliko ste svi mogli vidjeti, uređuje se fasada rektorata i koliko sam načuo na to će biti potrošeno 1,5 milijuna kuna. Za tih istih 1,5 milijuna kuna moglo se kupiti najmanje 170-180 kompjutera sa svom opremom i priključkom za internet, a ne da se u čitaonici na faksu nalaze 3 kompjutera stara 10-11 godina, od kojih jedan ne radi već dugo, a druga dva su spora i na njih se ne da raditi. Samo njihovo postojanje u čitaonici je uvrijedljivo za bilo kojeg studenta kojem se prodaje demagogija o zemlji znanja! Možda se ja i varam, možda za uspješnije provođenje bolonjskog procesa i nisu potrebni kompjuteri i opća informatizacija studentske populacije. Na faksu postoji nekoliko učionica sa kompjuterima, ali oni nisu namijenjeni radu studenata već nastavi (uz iznimku edupoint učionice na novom kampusu).
Možda da ovdje spomenem i bahatost nekih ljudi u referadi? Hm, neću, ostavit ću to za neki drugi put.
Eto gospodo odgovorni iz uprave Sveučilišta, vrijeme je da se pokrenete i riješite te probleme koji ne zahtijevaju velika sredstva već malo volje, koju vi nažalost nemate.

- 11:26 - Komentari (14) - Isprintaj - #

ponedjeljak, 28.05.2007.

Zahvala

Nakon što je i ovaj prosvjed završio dužan sam zahvaliti svima koji su na bilo koji način pridonijeli u organizaciji skupa. Naravno nemoguće je svima pojedinačno zahvaliti, pa ću spomenuti samo neke koji su svojim radom najviše doprinijeli uspjehu ovog prosvjeda. Hvala svim aktivistima udruge Aktivni student, udruge mladih Z.V.U.K Zadar i kolegama iz Zbora na satima provedenim u organizaciji prosvjeda. Najveća hvala kolegi Šimi Vučetiću koji je i na ovom prosvjedu bio stalno na raspolaganju sa svojim automobilom koji nam je bio glavna logistička potpora tijekom organizacije skupa. Hvala kolegama iz Z.V.U.K-a, ponajprije predsjedniku udruge Davoru Fadiću, zatim aktivistima iste udruge: Tihani Lazović, Miroslavu Kernu i drugima. Cijela udruga Z.V.U.K bila je AKSTU-u od velike, štoviše krucijalne važnosti u organizaciji. Tiskali su letke i plakate i marljivo ih lijepili po gradu, lobirali među mladim zadranima da se pojave na prosvjedu, a imali su ulogu i u drugim organizacijskim poslovima. Velika im hvala. Hvala kolegama iz studentskog zbora: predsjedniku Ivanu Čirjaku, kolegi Marganu, a posebno Mariu Žbulju, koji je usprkos maloj tremi, održao lijep govor na skupu. U petak je bio studentski predstavnik u pravom smislu te riječi. Hvala kolegama iz AKSTU-a: Nikoli Turčinovu, Heleni Šugar, Tomislavu Šuti, Čedomiru Vojnoviću, Marinu Glamuzini i ostalim redarima, te svim ostalima koji su na bilo koji način sudjelovali na ovom skupu. Hvala Fixu, Parlovu, Željku Juriši i drugima čijeg se imena trenutno ne mogu sjetiti. Hvala Gradskoj knjižnici što nam je i ovaj put ustupila razglas.
Tijekom organizacije prosvjede javljali su nam se kolege sa drugih hrvatskih sveučilišta. Hvala šibenskim studentima na potpori preko bloga. Također e-mailom nam se javio kolega Tadej Kurepa sa Beogradskog Univerziteta i također nam dao podršku, te nam poslao knjigu o prosvjedima beogradskih studenata krajem 2006. godine. Velika mu hvala mu na tome.
I na kraju velika hvala svim aktivnim studenticama i studentima te mladima ovoga grada što su svojim dolaskom uveličali studentske demonstracije. Došli ste usprkos obvezama koje imate zbog nadolazećih ispitnih rokova. Hvala svima. Ostale molim da krenu njihovim stopama, jer zajedno smo uvijek jači!!!
Udruga AKSTU ide dalje! Borba za studentska prava se nastavlja, a sada je stvarno došlo vrijeme da se nadležne institucije pokrenu.

- 09:22 - Komentari (0) - Isprintaj - #

subota, 26.05.2007.

Evo nekoliko fotki sa prosvjeda



P.S. Digitalac nam se pokvario u sred prosvjeda tako da smo se snalazili kako smo znali, pa nismo mogli fotkati sve govornike. Ako tko ima još zanimljivih fotki neka šalje na mail pa ću ih objaviti.
Dosta fotki ima na forumu UNIZD i na blogu: zauvekdaodemo.blog.hr

- 08:48 - Komentari (13) - Isprintaj - #

petak, 25.05.2007.

Studentske demonstracije uspješno završene!!!!

Evo dragi prijatelji prosvjed je završio! Malo mi se od vikanja i sunca vrti u glavi, ali nadam se da ću uspjet napisat par rečenica o današnjim demonstracijama. Što se tiče ljudi, bilo ih je otprilike kao i prošli put, meni se učinilo oko tri stotine. Premda je to značajna masa, ja sam se nadao da će barem biti duplo toliko. Ali shvaćam da su ispiti i tako. Na prosvjedu je govorilo sedmero ljudi. Ja sam vodio program i održao pozdravni govor (AKSTU), a iza mene su govorili: Miroslav Kern (Z.V.U.K), Mario Žbulj (Zbor), Tihana Lazović (Z.V.U.K), Davor Fadić (Z.V.U.K), Ines Peručić (AKSTU) i Željko Primorac (AKSTU). Neću prepričavati što smo govorili, ali uglavnom svi smo se bazirali na problemima koji tište studente i zadarsku mladež. Tražili smo iste subvencije za prehranu koje imaju naše kolege u drugim hrvatskim sveučilištima, studentsku ambulantu, naglasili smo probleme sa knjižnicama, bolju hranu, klub za studente i mlade ovoga grada. Prosvjed je započeo u 12:35 sati, a završio oko 13:40. Tijekom Primorčeva govora, kolega Margan iz Zbora donio je pladanj sa hranom iz DHM-a koji smo planirali dati gradonačelniku Kolegi, ali su studentski predstavnici stigli samo do porte gdje su hranu ostavili. Za to su vrijeme studenti i mladi ovoga grada nestrpljivo čekali što će se dogoditi glasno skandirajući i pjevajući pred zgradom gradske uprave. Mediji su nas masovno popratili i očekujemo mnoštvo članaka i izvještaja sa prosvjeda.
Svima vama se od srca zahvaljujem što se nazočili ovome skupu i pokazali da se aktivni studenti u pravom smislu riječi. Vi ste na čast ovome sveučilištu, gradu i cijeloj našoj zemlji! Stvarno se nadam da će ove demonstracije pokrenuti one koji odlučuju o našem standardu i da će raditi na njegovom drastičnom poboljšanju. Hvala aktivistima AKSTU-a, Z.V.U.K-a i Zbora na satima i satima provedenim u organizaciji ovoga svega. Sada nakon što je prosvjed završen možete se vratit učenju i postizanju još boljih rezultata na svojim odjelima. Još jednom hvala!!!
P.S. Fotke su staviti naknadno.
B.R.

- 14:25 - Komentari (7) - Isprintaj - #

srijeda, 23.05.2007.

Još dva dana...

Kolege vrijeme je za akciju! Kako sam već najavljivao prošlih dana, u petak 25. svibnja u 12.30 sati na Narodnom trgu održati će se studentske demonstracije koje organizira udruga AKSTU, ali ovaj put uz pomoć Studentskog zbora i udruge mladih Z.V.U.K. Naši aktivisti marljivo lijepe plakate po gradu iz kojih ćete moći saznati sve informacije vezane za prosvjed. Također ovih dana će se dijeliti informativni letci. Molimo vas da dođete na demonstracije u što većem broju i povedete sve svoje kolege! Studenti više neće trpjeti, i odlučili su se boriti za svoja prava. Svi koji ste u mogućnosti, molim vas da ovaj prosvjed uveličate pripadajućom studentskom koreografijom (zastavama, bubnjevima, transparetnima, zviždaljkama, i sl.). Sve je dopušteno, samo da nije uvredljivo. Ovaj petak će se uistinu pamtiti. Sve studentske grupe su ujedinjene u borbi za studiranje dostojno čovjeka. Dođite i svojim glasom poduprite studentski bunt i dokažite da nismo inertna pasivna masa!!! Svojim dolaskom ćete jasno reći da li je Hrvatska uistinu ZEMLJA ZNANJA!!!

- 10:25 - Komentari (8) - Isprintaj - #

utorak, 22.05.2007.

Slijedite stisnutu šaku na oglasnim pločama



...i doznati ćete sve informacije o predstojećim studentskim demostracijama.

- 09:17 - Komentari (5) - Isprintaj - #

četvrtak, 17.05.2007.

NA SINOŠNJEM SASTANKU ODLUČENO - IDEMO U NOVE STUDENTSKE DEMONSTRACIJE!!!

Na sinošnjem sastanku koji je održan u neslužbenim prostorijama AKSTU-a sastalo se prošireno predsjedništvo AKSTU-a, predstavnici studentskog zbora i članovi udruge mladih Z.V.U.K. Na sastanku smo raspravljali o mnogim problemima koji tište studente Sveučilišta u Zadru i mlade ovog grada. Bilo je govora o nejednakim subvencijama ministarstva na studentsku prehranu, problemima zbog malog kapaciteta studentskih domova, studentskom klubu, studentskoj ambulanti, problemima sa DHM-om, besplatnom ili subvencioniranom pokazu za bus za studente, školarinama itd. Na sastanku su sve strane složile sa potrebom novih novih studentskih prosvjeda i da ćemo ravnopravno raditi na organizaciji istih. Odlučili smo da će se novi studentski prosvjedi biti održati u petak 25. svibnja u 12.30 sati na Narodnom trgu. Ovim putem pozivam sve aktiviste AKSTU-a, članove zbora i udruge Z.V.U.K da među svojim kolegama i prijateljima lobiraju za nove prosvjede. Svi vi koji želite, možete se uključiti u organizaciju prosvjeda. Pozivam sve kolege da u petak dođu na trg i ako je moguće da se opreme pripadajućom koreografijom, bubnjevima, zviždaljkama i drugim predmetima koji proizvode zvukove. Također molimo sve zainteresirane da izrade nekoliko transparenata, jedini je uvjet da ne smiju biti uvrijedljivi. Također možete donijeti i zastave poput zastave Republike Hrvatske i slično. Studenti, sve organizacije i grupe koje vas predstavljaju danas su ujedinjene u borbi za vaša prava! Pozivamo vas sve da svojim dolaskom na Narodni trg uveličate nove velike studetske demonstracije! Ministarstvu, Gradu i Sveučilištu ćemo tako pokazati da nismo pasivni i da želimo sudjelovati u odlučivanju o vlastitoj sudbini. Studenti su dovoljno šutjeli! Od danas ćemo reći što mislimo!
Sve daljnje informacije o studentskim demonstracijama biti će objavljene na ovom blogu za koji dan, a također imati ćete priliku sve pročitati sa plakata koje će aktivisti AKSTU-Zbor-Z.V.U.K-a zalijepiti na strateška mjesta oko i na faksu, kao i letaka koje ćete ubrzo dobiti. Pozdrav.

- 09:13 - Komentari (2) - Isprintaj - #

ponedjeljak, 14.05.2007.

Održan novi sastanak sa predstavnicima relevantnih institucija

Danas je održan novi sastanak na kojem su prisustvovali: dogradonačelnik Zadra Dražen Grgurović, novoizabrani rektor Sveučilišta Ante Uglešić, ravnatelj DHM Klarin, predsjednik Studentskog zbora Čirjak i delegacija AKSTU-u u sastavu Primorac i Radonić. Na početku sastanku pohvalio sam neke promjene na bolje koje smo zamjetili ovih dana u menzi. Dvorište menze je pometeno i čisto, no žalosni smo što smo mi na to morali upozoravati, a da se nitko od mjerodavnih nije sam sjetio. Što se tiče menija, nekih malih pomaka je bilo, uveden je vegetarijanski meni i puding za desert, ali više od toga nije se promjenilo. AKSTU je zatražio da se svakodnevno konstantno radi na poboljšanju studentske prehrane, a da će aktivisti naše udruge stalno pratiti razvoj događaja i o mogućim problemima upozoravati relevantne institucije i medije.
Na sastanku je bilo govora i o studentskom klubu koji se lagano pokreće. Primorac je naglasio da zarada DHM-a u klubu nije problem, ali da studenti moraju imati autonomiju u odlučivanju o izvođenju raznih projekata i manifestacija. Gospodin Klarin je govoreći o pokretanju kluba spomenuo da su mnogi problemi nastali zbog nefunkcioniranja Sveučilišta, na što je rektor Uglešić odgovorio da ne prihvaća te optužbe i pojasnio kako se proračun Sveučilišta povećava i da će u budućnosti Sveučilište aktivno sudjelovati u pomoći pri financiranju kluba. Također pitali smo do kuda je stigao projekt kojim bi se DHM trebao prebaciti iz gradske jurisdikcije u sveučilišnu. Dogradonačelnik Grgurović je rekao kako se konstantno radi na tom prebacivanju, ali im veliki problem pričinjava nepostojanje zamjenskih prostorija u koje bi se trebale premjestiti udruge i HRT-Zadar, koje su sada stacionirane u DHM-u.
AKSTU je tražio da se iznesu rokovi kada će to prebacivanje biti finalizirano, ali dogradonačelnik na to pitanje nije mogao odgovoriti. Također pitali smo što je sa obećanjima o besplatnim pokazima za autobuse za studente i mogučnošću da studenti iznose knjige iz Znanstvene knjižnice, gospoda iz Grada su odgovorila da će se do jeseni izraditi izračuni o troškovima pokaza koji će se stvoriti i mogućnošću Grada da ih podmiri. Tada će Grad donijeti odluku dali će krenuti sa tim projektom. Što se tiče znanstvene, s tim će se Grad ozbiljnije pozabaviti i uskoro će biti zakazan sastanak Grada, uprave Znanstvene knjižnice i studentskih predstavnika kako bi se problem što prije riješio. Ovo je bilo ukratko što se danas događalo na sastanku. Nadam se da pokušaji poboljšanja studentske prehrane neće ostati samo pokušaji, nego da će se stvarno na tome ozbiljno raditi. AKSTU će sve pratiti i na vrijeme obavještavati medije i institucije.

- 14:30 - Komentari (5) - Isprintaj - #

četvrtak, 03.05.2007.

Održan sastanak AKSTU-u, Grada, Uprave DHM-a, Rektorata i Zbora

Delegacija udruge AKSTU danas je u gradskoj vjećnici Grada Zadra održala sastanak sa dogradonačelnikom Grgurevićem, a sastanku su prisustvovali novi i stari rektor zadarskog sveučilišta, čelnici DHM-a i predstavnik studentskog zbora. Glavna tema razgovora su bili problemi oko studentske prehrane u u menzi i Citadeli, gdje su sve strane iznijele svoja stajališta. Udruga AKSTU je tražila da se poštuju potpisani ugovori između uprave DHM-a i države, a zanimalo nas je kako je moguće da DHM zarađuje, što je legitimno, a s druge strane gradska se vlast stalno buni kako mora nadoknađivati gubitke istog tog DHM-a. DHM su na sastanku predstavljali direktor DHM-a - Klarin i gospodin Šoša iz nadzornog odbora DHM-a. Gospodin Klarin je tvrdio da DHM pruža studentima raznovrsna jela i konstantno tvrdio da se svaki dan u DHM-u poslužuju četiri jela, što su predsjednik AKSTU-a Primorac i predsjednik Studentskog zbora Čirjak odmah demantirali. Naravno ni ja gospodinu Klarinu nisam ostao dužan. Drago mi je što je u najvažnijim problemima studentske populacije stav Zbora i AKSTU-a bio jedinstven, da je bar tako češće. Također bilo je govora i o vegetarijanskom obroku kojeg je za sada nemoguće dobiti u DHM-u, premda je gospodin Klarin tvrdio da je to bilo moguće prije. On je obećao da će se vegetarijanski meni odmah u dogovoru sa Zborom osigurati. (Nažalost nas nije pitao što o tome mislimo i od početka sastanka je pokušavao umanjiti vrijednost udruge AKSTU, tj. razjediniti studente). Također upozorili smo gospodina Klarina da raznovrsnost prehrane o kojoj on govori uopće u DHM-u ne postoji, i najčešće se jela poslužuju tako što se na više menija poslužuju isti prilozi, a studentima nije jasno što oni nadoplaćuju sa 4.30 kuna. Gospodin Klarin je govorio kako je hrana u menzi i kvalitetna i kvantitetna, na što sam ga upozorio na nehigijenske uvjete u kojima se hrana spravlja. Upozoravao sam na žive organizme u salati, slučaj žvake u kotletu, prljave stolove, bahatost nekih ljudi u Citi i DHM-u, a usto sam iskoristio priliku da pohvalim neke kuhare koji i od malo stvore raznoliko, za razliku od nekih njihovih kolega. Također gospodinu Klarinu sam pokazao i fotografije prazne Citadele od jučer u 9 sati (koje možete vidjeti na postu ispod) i dokazao mu da u Citi prošlih dana (a to se ponavlja svaki mjesec) nije bilo ni kvalitete i kvantitete. Naravno, dogradonačelnik Grgurević je obećao da će se neke od ovih stvari, poput menija i higijene poboljšati u kratkom vremenu, a istovremeno je stalno ponavljao kako Grad mora plaćati gubitke DHM-a, kako se DHM gradio doprinosom Zadrana i sl., na što smo mu mi iz AKSTU-a odgovorili da su studenti Sveučilišta u Zadru legitimni građani ovoga grada koji doprinose njegovom razvoju svojim novcem. Tijekom cijelog sastanka gospoda iz DHM-a i dogradonačelnik su se pravdali kako je nemoguće poslužiti hranu studentnima po cijeni koju ministarstvo određuje, na što smo mi stotinu puta odgovorali da nas kao studente to ne zanima i to nije naš posao, nego posao uprave DHM-a i Grada i da se ono što je Ministarstvo propisalo mora provesti. Upozorili smo gospodina Klarina da ovakvim radom DHM krši potpisani ugovor sa Ministarstvom o prehrani studenata. Tražili smo da se cijene u Citi smanje jer su prešle sve moguće granice. Isto tako dogradonačelnik Grgurević je rekao da se za sve probleme oko hrane na koje naiđemo svakodnevno, prijavimo gospodinu Klarinu u njegovu uredu u DHM-u, na što sam odgovorio da ćemo tu mogućnost češće iskorištavati. Tako dragi studenti kad naiđete na crva u salati, kad budete morali slušati bahate radnike i budete prisiljeni jesti na prljavim stolovima, za sve probleme obratite se gospodinu Klarinu, jer to je njegov posao. A koliko će on uvažiti vaše pritužbe, brzo ćemo vidjeti.
Rektor Magaš je također rekao kako ti problemi oko prehrane i higijene očito postoje i nadao se njihovom rješenju. Gospodi iz DHM-a smo dali deset dana da se prehrana drastično poboljša. Ponovni sastanak je zakazan za 14. svibnja.

- 14:13 - Komentari (9) - Isprintaj - #

srijeda, 02.05.2007.

Kolegice ostale gladne u Citi

Naše dvije kolegice, Mia Kiridžija i Sunčica Ivančić prošli su ponedjeljak doživjele istu stvar kao i ja u Citadeli. Nakon što su došle u fast food u 13.00 sati brzo su shvatile da je Citadela potpuno prazna, i u nevjerici se pitale na što će potrošiti preostale bonove. Na pitanje zašto je Cita prazna, dobile su samo bahate odgovore gospođa koje u Citi rade kao da im pokušavamo uzeti hranu iz vlastitog hladnjaka. Treba jos spomenuti da su dvije kolegice čekale u redu iza 20 ljudi koji također nisu znali što bi sa preostalim bonovima, budući da je Cita bila prazna. U 13.00 sati, tj. dva sata prije zatvaranja Cite, nestalo je čak pizza i sendviča, a gospođe kuharice nisu imale u planu praviti nove, i tako su studenti ostali na cjedilu, bespomoćni i ljuti zbog novonastale situacije. Rezignirane praznom Citom i bahatim postupkom radnika u fast-foodu, dvije kolegice su se jutros ponovno vratile u Citu fotografirale stanje u menzi koje se jos nije bilo promjenile od prekjučer (Cita je bila dobrano prazna vec nekoliko dana), i drage volje nam ustupile fotke.

Kao što vidite, Cita je potpuno prazna, i pitamo se zašto!!!

- 17:48 - Komentari (3) - Isprintaj - #