Udruga Aktivni Student (AKSTU) Zadar

ponedjeljak, 30.04.2007.

Citadela kao u vrijeme embarga

30. travnja nije po ničemu poseban dan, osim po činjenici što je pola Hrvatske produžilo svoj vikend. Evo tako i u studentskom fast-foodu Citadela u Zadru. Nije problem što se Cita danas otvorila u 10 sati, a ne u 8, kako je uobičajeno radnim danom, već je problem što u toj istoj Citi nema uopće artikala na koje bi se dalo potrošit bonove. Ja, student namjernik, jutros sam, ničim izazvan, s viškom bonova krenuo prema Citadeli sa namjerom da nešto doručkujem prije učenja. Kad sam tamo došao, neugodno sam se iznenadio nakon što sam imao priliku vidjeti inventar fast fooda. Citadela nikad nije bila ovoliko prazna. Na policama sam imao priliku vidjeti 4-5 sokova, 5-6 pudinga i desetak piva. Pa jeli to skandalozno? Na moje pitanje, zašto u menzi nema ništa (a imajući u vidu činjenicu da DHM-menza danas ne radi), gospođa iz Cite me je blijedo pogledala i upitala zašto jučer nisam kupio hranu, kada je u Citi bilo više ponude? Naravno, na takvo glupo pitanje nisam ni odgovorio, jer neću valjda jučer ili danas jesti za sedam idućih dana. Kako nisam imao izbora, bio sam prisiljen naručiti cheesburger i pomfrit (junk-food), koje inače ne preferiram jer su smeće od hrane. No, ni ovo nije moglo proći bez teškoća budući da je na krumpiriće trebalo čekati desetak minuta da se isprže. Sramota!
Što reći na sve ovo!? Činjenica je da mi studenti moramo na ovakvu situaciju jednostavno pognuti glavu, a kad se bunimo, onda se svi čude kako i zašto. Stoga gospodo iz Grada, Rektorata i svi vi koji upravljate studentskom menzom, dođite dana u Citu na ručak. Neće vas ništa koštat. Ja ću platit, ionako imam viška bonova!!!

- 11:02 - Komentari (1) - Isprintaj - #

subota, 28.04.2007.

Sa sastanka sa gradonačelnikom

Jučer se delegacija udruge Aktivni Student sastala da gradonačelnikom Zadra Živkom Kolegom, a sastanku su prisustvovali dogradonačelnik Zadra Dražen Grgurević i njegov tim. Na sastanku je gradonačelnik iznio stavove Grada prema kojima su ovlasti Grada Zadra u rješavanju studentskih problema ograničene. Udruga AKSTU mu je na uvid predala usporedni cjenik pojedinih artikala studentskih obroka, prema kojem je zarada DHM-a na studentskoj populaciji više nego značajna. Gradonačelnik je obećao da će na slijedećem sastanku sudjelovati i odgovorni ljudi iz uprave DHM-a kako bi se saznala prava istina, budući da gradonačelnik tvrdi da je DHM u konstantnim gubicima koje Grad mora nadoknađivati, pa se s pravom upitao gdje je razlika od zarađenih novaca.
Na sastanku smo se također dotakli problematike Studentskog kluba, gdje smo upozorili da studenti nemaju autonomiju u organizaciji programa i u općem funkcioniranja Studentskog kluba.
Tijekom sastanka upitao sam gradonačelnika kada će biti ostvaren projekt besplatnog autobusnog pokaza za studente na što je gradonačelnik odgovorio da je taj projekt pred samom realizacijom. Također zanimalo me je zašto studenti nezadrani nemaju pravu na vanjsko posuđivanje knjiga iz Znanstvene knjižnice na što je gradonačelnik izjavio da je to skandalozno i diskriminirajuće i obećao da će se pobrinuti da se ta nepravda odmah ispravi.
Na kraju sastanka dogovoreno je da će se sve strane uključene u rješavanje ovog problema ponovno sastati u četvrtak 3. svibnja u 11 sati.

- 11:52 - Komentari (1) - Isprintaj - #

Studenti, godinama nas pljačkaju!!!

Na tragu posljednjih akcija udruge AKSTU, a s ciljem poboljšanja studentske prehrane u Zadru, objavljujemo jelovnik u redakciji Ministarstva Znanosti, Obrazovanja i Športa prema kojemu je Dom Hrvatske Mladeži sklopio ugovor o pružanju prehrane studentima u Zadru. Također, objavljujemo usporedbu rekonstruiranog jelovnika iz DHM-a, sa cijenama iz osnovnog menija MZOŠ-a. U daljnjem tekstu jasno će se vidjeti da DHM na svakom studentskom obroku čija je jedinstvena cijena 16,70kn u restoranu DHM-a, ostvaruje ekstreman profit već godinama. Jelovnik je rekonstruirala radna grupa AKSTU-a.

1. JELO (Pašta šuta)
PROPISANA CIJENA MINISTARSTVA:
Pašta Šuta-7,32kn
Juha-bistra-3,66kn
Zelena salata-1,83kn
Dvije kriške kruha-0,66kn
Jabuka*-1 kn
Ukupno:14,74kn
Cijena restorana DHM:16,70kn
razlika:2,23kn

2. JELO (Grah)
PROPISANA CIJENA MINISTARSTVA:
Grah-3,05kn
Bista juha-3,66kn
Zelena salata-1,83kn
Dvije kriške kruha-0,66kn
Jabuka-1kn
ukupno:10,20kn
Cijena Restorana DHM:16,70kn
razlika:6,50kn

3. JELO (Oslić)
PROPISANA CIJENA MINISTARSTVA:
Oslić-4,88kn
Blitva-3,05kn
Juha od gljiva-4,51kn
Dvije kriške kruha-0,66kn
Jabuka-1kn
ukupno:14,10kn
Cijena restorana DHM:16,70kn
razlika:2,60kn

4.JELO (Bolognese špageti)
PROPISANA CIJENA MINISTARSTVA:
Bolognese-6,71kn
Salata od kupusa-0,85kn
Bista juha-3,66kn
Dvije kriške kruha-0,66kn
Jabuka-1kn
ukupno:12,88kn
Cijena Restorana DHM:16,70kn
razlika:3,82kn

5. JELO (Pljeskavica)
PROPISANA CIJENA MINISTARSTVA:
Pljeskavica-6,71kn
Riža-1,78kn
Bistra juha-3,66kn
Dvije kriške kruha-0,66kn
Jabuka-1kn
ukupno:13,81kn
Cijena restorana DHM:16,70kn
razlika:2,89kn

6. JELO (Pohana svinjetina)
PROPISANA CIJENA MINISTARSTVA:
Pohana svinjetina-9,65kn
Krumpir-salata-0,61kn
Bistra juha-3,66kn
Dvije kriške kruha-0,66kn
Jabuka-1kn
ukupno:15,58kn
Cijena restorana DHM:16,70kn (1BON)+ 4,30kn=21kn
razlika:5,42kn

7. JELO (Pečena piletina)
PROPISANA CIJENA MINISTARSTVA:
Pečena piletina-5,49kn
Pečeni krumpir-1,34kn
Zelena salata-1,83kn
Bistra juha-3,66kn
Dvije kriške kruha-0,66kn
Jabuka-1kn
ukupno:15,58kn
Cijena restorana DHM: 16,70kn (1 bon)+ 4,30kn=21kn
razlika:7,02kn

*Jabuku, iako je jedini desert, moguće je dobiti jedino uz nadoplatu (4,30kn).

Ovdje nabrojana jela su jedina dostupna studentima tijekom tjedna, s tim da se dnevno poslužuju najčešće samo tri jela. Napominjemo kako je jelovnik Ministarstva Znanosti, Obrazovanja i Športa, u koji su uključena 203 različita jela, izradio tim stručnjaka sa Prehrambeno-biološkog fakulteta u Zagrebu. Prema istom u cijenu obroka uključena je cijena rada, energije i sl. Također napominjemo da je DHM, prema riječina gradskih dužnosnika, neprofitabilna ustanova.

Što se tiče fast fooda CITADELA, ovdje donosimo samo neke usporedne cijene artikala prema cijeniku Ministarstva i realnim cijenama na terenu. Prema Ministarstvu relna cijena pomfrita je 0,98kn, dok je stvarna u Citadeli 4kn. Razlika: 3,02kn. Zatim tu je Coca-Cola čija je realna cijena 5kn, a stvarna u Citadeli 8kn. Razlika iznosi 3kn. Čaj prema Ministarstvu bi trebo koštati 2,50kn, a u stvarnosti njegova cijena je 5kn. Razlika iznosi 2,5kn, a zarada je stopostotna.
Ovo su bili samo neki primjeri usporedbi realnih cijena prema Ministarstvu i stvarnih na terenu.
P.S.Udruga posjeduje cijelokupni cijenik jela Ministarstva, ali zbog njegove veličine nismo ga u mogućnosti cijelog objaviti na ovom blogu.

- 10:53 - Komentari (4) - Isprintaj - #

srijeda, 25.04.2007.

Obavijest kolegicama i kolegama!!!

Dragi prijatelji, naš prosvjed i prijetnje novim dale su djelomične razultate. Jučer smo iz Grada dobili poziv da se sastanemo sa čelnim i relevantnim ljudima iz uprave Grada Zadra. Budući da smo im iz udruge fer i korektni, novog prosvjeda neće biti do tog sastanka, a nakon njega ćemo vidjeti. Naravno sve ovisi o dobroj volji relevantnih institucija da nešto naprave za studentsku populaciju u ovom Gradu. Svi vi koji ste aktivno sudjelovali u ovom prosvjedu zaslužni ste za ovo.
U nadi da će se sadašnje stanje drastično poboljšati na bolje, svima lijepi Pozdrav!!!

- 09:48 - Komentari (3) - Isprintaj - #

ponedjeljak, 23.04.2007.

Zahvala

Tolikim ljudima moramo zahvaliti na pomoći da ne znam odakle bi počeo! Možda bi bilo najbolje da se prvo zahvalim svim kolegicama i kolegama Sveučilišta u Zadru što su došli na prosvjed i digli glas protiv zanemarivanja studenata od strane relevantnih institucija u Gradu, Sveučilištu i državi. Također hvala profesoru Siniši Biliću-Dujmušiću koji je svojim dolaskom i iskrenim govorom pokazao da ima sluha za studentske probleme. Veliko mu hvala! Hvala i drugim profesorima koji su nam pružili usmenu podršku. Zahvaljujem se Gradskoj knjižnici Zadar koja nam je besplatno posudila razglas i time nam učinila veliku uslugu. Hvala Gradskoj loži na struji na koju smo priključili razglas. Hvala zadarskoj policiji na pomoći u rješavanju manjih tehničkih problema koji su nastali nedugo prije prosvjeda. Hvala medijima na praćenju skupa. Hvala kolegama koji su imali iskustva u organizaciji skupova na velikoj pomoći, posebno kolegama Fadiću i Turčinovu.
Na podršci i pomoći zahvaljujem pojedinačno nekim kolegama (ako sam koga zaboravio, unaprijed se ispričavam): kolegi Željku Juriši, Marku (Fixu), Hrvoju, Proliću, Parlovu i ostaloj ekipi sa druge godine povijesti, geografije i arheologije koja se za vrijeme priprema prosvjeda i na sam dana prosvjeda stavila na raspolaganje aktivistima udruge. Zahvaljujem se kolegama koji su preuzeli ulogu AKSTU-redara za vrijeme prosvjeda: Marinu Glamuzini, Kreši, Majiću, Šariću, Dilberu i drugima. Hvala svim kolegama sa treće godine povijesti (Maksu, Kolegi, Hrabrovu, Kristoviću…), ali i svim kolegama sa odjela koji su nam pružili potporu prije i na dan prosvjeda. Hvala učiteljicama, kroatistima, filozofima, jezikoslovcima, pedagozima, sociolozima, knjižničarima i svim drugim kolegama sa ostalih odjela na podršci i dolasku na prosvjed.
Najveća hvala aktivistima i simpatizerima AKSTU-a koji su usprkos svim obavezama na faksu i nadolazećim ispitima, dali bezrezervnu potporu nastojanjima AKSTU-a. Hvala kolegici Heleni Šugar na mirnoj ruci pri crtanju transparenata. Hvala kolegi Šimi Vučetiću što je udruzi na raspolaganje stavio svoj osobni automobil čime nam je učinio veliku uslugu. Hvala kolegici Marini Ninčević što je fotografirala skup i kolegi Kneževiću na mirnoj ruci pri snimanju djela prosvjeda.
Naravno da je ovo samo manji dio ekipe koja je pomogla.
SVIMA NJIMA, ALI OSTALIMA KOJIH SE OVOM PRILIKOM NISAM MOGAO SJETITI, JOŠ JEDNOM VELIKA HVALA!!!

- 10:14 - Komentari (16) - Isprintaj - #

Kako je prošao studentski prosvjed na Narodnom trgu


Kao što svi znate, prošlog petka održan je na Narodnom trgu u Zadru studentski prosvjed koji je organizirala studentska udruga Aktivni Student. Na prosvjed je došlo tristotinjak studenata zadarskog sveučilišta, noseći transparente s natpisima koji su najviše bili upućeni zadarskom gradonačelniku Živku Kolegi. Tako su se mogli vidjeti transparenti poput: „Kolega dođi na ručak u DHM“, „Kolega nisi kolegijalan“, te „I siromašniji bi studirali“, „5000 studenata, 200 mjesta u domu“, „Turkmenistan – zemlja znanja“ i sl.
Autor ovog bloga je također aktivno sudjelovao u prosvjedu, a moja je uloga bila da održim pozdravni govor i najavljujem ostale govornike. U svome sam govoru istaknuo kako su studenti dolaskom na ovaj prosvjed dokazali kako optužbe o pasivnosti studenata nisu točne. Izrazio sam žaljenje što na prosvjed nisu došli predstavnici Studentskog zbora, premda su se tamo pojavili pojedinci iz te organizacije, ali kao privatne osobe. Rekao sam kako je situacija među hrvatskom studentskom populacijom poražavajuća jer su studenti razjedinjeni zbog djelovanja raznih takozvanih studentskih predstavnika. Također sam se osvrnuo i na zanemarivanje studentskih problema od strane gradskih i sveučilišnih institucija. Nakon mene okupljenima na trgu se obratio predsjednik udruge Aktivni Student – Željko Primorac. On se požalio kako se zadarskim studentima već desetak godina obećava novi dom, a kako od obećanja nije bilo ništa, danas je situacija takva da na 4800 studenata u Zadru ima samo 196 kreveta u studentskom domu. Također se osvrnuo na dogovore koji su sklopljeni sa Gradom Zadrom, a do danas nisu ispunjeni i upozorio na katastrofalno stanje u studentskoj menzi koja raspolaže samo sa 120 zatvorenih mjesta, pa su gužve postale neizdržive. Nakon Primorca okupljenima se obratila potpredsjednica udruge Aktivni Student – Ines Peručić koja je svojim vatrenim govorom podigla studente na noge. Rekla je kako će se ovaj dan pamtiti. Studenti su napokon stali na kraj ponižavanju od strane Grada. Dajemo milijune Gradu, a što dobivamo zauzvrat, pitala se kolegica Peručić. Upozorila je kako je ovo predizborna godina, i kako će nam se svašta obećavati, a neispunjena će obećanja dočekati naše unuke. Rekla je kako se studente iskorištava. Grad Zadar ima proračun od pola milijarde kuna, a mi studenti samo dobivamo mrvice, premda znatno financijski doprinosimo ovome gradu. Nakon kolegice Peručić okupljenim studentima se obratio profesor sa Odjela za povijest – dr. Siniša Bilić-Dujmušić koji je podržao prosvjed izjavivši kako on studentima duguje podršku jer su i studenti i profesori ista universitas, ista obitelj. Istaknuo je kako nam je pružio podršku i zbog razloga što je on kao student ranih osamdesetih godina na istom ovom mjestu prosvjedovao zbog istoga razloga, a do danas se ništa nije riješilo. Zadarska studentska menza je tada bila najskuplja u bivšoj Jugoslaviji, a do danas se promijenila samo jedna stvar, a ta je da su se onda studenti jako dobro hranili, za razliku od današnjih. Profesor Bilić-Dujmušić je na kraju ironično zaključio kako se nada da se studenti u budućnosti neće pretvoriti u ovce za deranje. Poslije profesora sam se kolegama obratio i ponovno zahvalio na dolasku i obećao im da će se udruga Aktivni student, ali i svi mi i dalje boriti za što dostojanstvenije studiranje kao pripremu za njihov budući rad i intelektualni doprinos razvoju ovog društva. Nakon polusatnog prosvjeda studenti su se pomalo počeli razilaziti a mi iz udruge smo davali intervjue okupljenim novinarima. Nakon dugo godina letargije studenti su se probudili i zatražili ono što im pripada. Svaka čast!!!

- 09:29 - Komentari (6) - Isprintaj - #

Kako su tekle pripreme studentskog prosvjeda




Eto dragi prijatelji prošao je i ovaj studentski prosvjed. Nakon što su se dojmovi slegli, vrijeme je da sa par redaka opišem što se na Narodnom trgu događalo u petak, ali i tjednima prije, otkad je udruga AKSTU došla na ideju da pokrene prosvjed.
Iako se o prosvjedu govorilo cijeli ožujak, zadnji tjedan su aktivisti udruge napravili najviše posla u organizaciji samog skupa. Stožer organizacije prosvjeda nalazio se u maloj dvorani nasuprot Hotel Čazma. Tamo su se svakodnevno održavali sastanci predsjedništva udruge i djela članstva. Naravno rad na organizaciji prosvjeda nije bio jednostavan, budući da udruga nije imala iskustva sa takvim skupovima, a nismo imali niti proračun za prosvjed i sve se trebalo financirati osobnim doprinosima članstva i satima volontiranja istih. U prošlu smo nedjelju međusobno odlučili podijeliti posao, kako bi organizacija prošla što brže i na što kvalitetniji način. Glasnogovornica udruge Renata Šušnja imala je zadatak sklopiti pozive medijima i svim zainteresiranim stranama i upoznati ih sa prosvjedom. Istovremeno smo napisali dosta jednostavne plakate i letke (u skladu sa mogućnostima) koje smo već u ponedjeljak počeli dijeliti među studentskom populacijom. Plakate je lijepio kolega Čedomir Vojnović, a također je imao važan zadatak da pismeni poziv na prosvjed uputi Studentskom zboru, što je on i učinio. Osim njega plakate su dijelili i kolege Vojnović, Kravić i Primorac, te kolegice: Peručić, Šušnja, i ostale. Moj posao u svemu ovome počeo je puno ranije, već u veljači, kada sam došao na ideju da pokrenem ovaj blog kako bi na taj način upoznao studente sa radom ove udruge. Predsjedništvo udruge se s tim složilo i blog je pokrenut. Prošli sam tjedan svakodnevno ažurirao blog i odgovarao na pitanja mnogih naših kolega vezana za prosvjed.
Desetorica naših kolega i članova pristali su biti AKSTU-redari na prosvjedu kako bi sve prošlo u najboljem redu. Sive eminencije redara bili su Krešimir Crljen i Marin Glamuzina.
Zahvaljujući mnogim našim prijateljima i simpatizerima uspjeli smo premostiti nepostojanje proračuna, pa smo ipak uspjeli financirati nove letke koje smo svakodnevno dijelili na ulazu u staru zgradu Sveučilišta, zatim u novom kampusu i po cijelom gradu. Kolega Vojnović i ja smo isto tako dolazili na brojna predavanja i uz dopuštenje profesora animirali kolege. Prošlu srijedu izradili smo transparente, za što je najzaslužnija kolegica Helena Šugar čija je mirna ruka izradila sve transparente dok je drvene letve donio kolega Šime Vučetić koji je tijekom cijele organizacije napravio veliki posao i svoj na automobila svakodnevno stavljao na raspolaganje. U četvrtak smo finalizirali naše govore. Već smo prije odlučili da ću ja biti najavljivač, i da ću prvi govoriti. Trebao samo pozdraviti kolege i upozoriti na osnovne probleme našeg sveučilišta, a nakon mene je trebao govoriti predsjednik udruge Željko Primorac. Njegov je govor trebao biti najviše baziran na činjenicama i radom udruge, dok je potpresjednica udruge Ines Peručić ima zadatak da napiše jedan emotivniji govor. Isto tako tijekom tjedna je kolega Vojnović zamolio profesora sa odjela sa povijest, doktora Sinišu Bilića-Dujmušića da se obrati studentima, na što je on odmah pristao. Odlučili smo da profesor zadnji govori, a da se na kraju svima obratim ja i potpredsjednica. U četvrtak navečer izveli smo generalnu probu programa kojoj je prisustvovalo predsjedništvo udruge. Tada su odrađeni zadnji tehnički zadaci i ekipa se razišla. Kolega Vojnović je imao zadatak da sa svojom kamerom snima prosvjed, a kolegica Marina Ninčević da isti fotografira. Sa nestrpljenjem se čekao sutrašnji dan.

- 09:10 - Komentari (3) - Isprintaj - #

utorak, 17.04.2007.

Održavanje studentskog prosvjeda

U prosincu 2006 studentska udruga AKSTU pokrenula je peticiju koju je u tri dana potpisalo preko 1200 studenata i profesora Sveučilišta u Zadru. Peticijom se htjelo upozoriti na elementarne probleme studenata zadarskog sveučilišta, poput prehrane, smještaja, visokih školarina, sportske dvorane, upisnih kvota, itd. Premda su o akciji izvještavali brojni mediji, a sa njome su bili upoznati i Grad i Sveučilište, niti jedna relevantna institucija iz Grada nije poduprla studentske zahtjeve. A sveučilišno vodstvo dalo je samo načelnu podršku.
Zbog potpunog zanemarivanja i negiranja studentskih problema od strane relevantnih institucija studentska udruga AKSTU odlučila je organizirati mirni studentski prosvjed koji će se održati u petak 20. travnja na Narodnom trgu u 11.30. sati. Molimo studente da se na trgu počnu okupljati već iza 11.00 sati. Ako se bili u prilici vidjeti naše pozive sa plakata ili dobiti letak od naših aktivista mogli ste pročitati kako se udruga bori sa menzu dostojnu čovjeka, jer potpuno je nemoralno da DHM kao glavna menza našeg sveučilišta ima samo 120 mjesta, a studenata ima nekoliko tisuća. Neprihvatljivo je da studentima ručak ili večera ovise o vremenskim uvjetima, tj. o tome dali će padati kiša ili žariti sunce, pa ne možemo sjesti u dvorište DHM-a. Što se tiče menija, želimo da se on u najmanju ruku ujednači sa menijem drugih hrvatskih sveučilišta. Upisne kvote su također problem. Sveučilište upisuje previše ljudi što kapaciteti Sveučilišta jedva da mogu primiti. Mi ne želimo jednog dana biti kadar za burzu. Želimo politiku koja će danas upisati određen broj ljudi za koje zna da će za nekoliko godina kada završe faks biti u mogućnosti naći posao. Također bunimo se protiv prevelikih školarina, te iako nema nekih značajnijih programskih razlika u odjelima ovoga Sveučilišta zbog čega bi razlike u školarinama velike, one su od odjela do odjela značajne.
Kolegice i kolege studenti, dođite na Narodni trg u petak u 11.30 i izborite se za svoja prava. Dokažite da studenti nisu pasivni, kako nam je često podmeće. Studenti su oduvijek bili nositelji ili sudionici borbi za prava i pravdu u ovom društvu i dokažite da su to i danas!!!
Više o akcijama i traženjima AKSTU-a počitajte u postovima ispod.yeswink

- 09:25 - Komentari (26) - Isprintaj - #

Odgovor Sveučilišta na studentsku peticiju



U slikama iznad donosimo odgovor Sveučilišta u Zadru na studentsku peticiju u kojoj je udruga AKSTU u tri dana prikupila preko 1200 potpisa studenata, profesora. Odgovor ne rješava niti ne daje naznaku riješavanja nijednog od studentskih problema zbog kojih je ova udruga i pokrenula peticiju, i ovaj je dopis čisto načelna podrška. Kliknite na tekstove i uvjerite se sami.

- 09:09 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Prijedlog AKSTU-a o osnivanju ureda za posredovanje u pronalaženju stanova između studenata i stanodavaca



Studentska udruga AKSTU predložila je osnivanje ureda za posredovanje u pronalaženju stanova između studenata i stanodavaca. Svi smo svjesni koliko bi bilo lakše određenom studentu kad bi takav ured postojao, gdje bi svi mogli otići, ispisati formular kakvu vrstu stana traže i koliko su spremni plaćati stanarinu. Udruga AKSTU smatra kako bi se sredstva za projekt mogla osigurati iz studentskog fonda koji se vodi pri studentskom centru, to je onih 18% koji odlaze iz studentskog rada na račun studentskog centra, iako bi trebali biti namijenjeni za razvoj svih studentskih projekata, ova sredstva služe samo za pokrivanje potreba studentskog doma. Sveučilište bi od ovoga imalo koristi jer bi imalo uvid u izdavanje studentskih subvencija.
Uz minimalna sredstva dobili bi sustav koji bi bio od ogromne važnosti za studente u nedostatku smještajnih kapaciteta u domu.
Korist za grad bi bila u tome što bi se stalo na kraj iznajmljivanju stanova na crno, čime se izbjegava plaćanje potrebnih pristojbi, jer bi svaki stanodava morao biti prijavljen. Ciljani pokrovitelji za ovaj projekt su Sveučilište u Zadru, koje bi osiguralo smještajne kapacitete i potrebnu logistiku za rad ureda, te Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa koje bi osiguralo honorare za terensko ispitivanje stanodavaca, te potrebne pristojbe za oglašavanje u sredstvima javnog priopćavanja.
Prijedlog AKSTU-a možete vidjeti klikom na slike iznad.

- 08:56 - Komentari (0) - Isprintaj - #