agrotehnika

ponedjeljak, 13.05.2013.

LAŽU I KAD NE ZINU

Nešto se u katoličkom hrvatskom narodu izgubilo. Riječ OPROSTITE već davno je iščezla iz našeg vokabulara, a posebice kod političara. Laž je postala normalan način ponašanja. Pogledajte samo ovu, naizgled benignu i blijedu objavu na stranicama Agencije za plaćanje u poljoprivredi

Uslijed velikog broja zaprimljenih prijava na dosadašnje IPARD natječaje, čiji ukupni traženi iznos potpore premašuje trenutno raspoloživa sredstva, Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju nije u mogućnosti planirati daljnje natječaje dok se ne završi obrada svih do sada pristiglih prijava.
Novi Plan raspisivanja natječaja bit će objavljen na web-stranicama APPRRR-a i Ministarstva poljoprivrede krajem kolovoza 2013. kada će se moći utvrditi koliko je nakon ugovaranja prihvatljivih prijava preostalo financijskih sredstava na postojećim IPARD alokacijama za eventualne daljnje natječaje.

To je kao da vam kažu da ste dobili karcinom, a kada će vam dati iduću informaciju pročitati će te na internetu. Zašto se za ovakvu muljevinu naš ministar ne bi ispričao svim onim poljoprivrednicima koji su predale svoje zahtjeve a koji su trebali biti odobreni za nekoliko tjedana. Ljudi su za izrade elaborata i projekata potrošili ogromne novce, vrijeme i nadu. Briga naše državne činovnike za nadu i duše naših ljudi. To što je netko planirao s IPARD-om na koji su pozvani da se jave, što je uzeo možda i neku drugu opremu računajući da će od određenog dana imati novu sušaru, što je krenuo u sjetvu neke kulture a da će ju skidati novim kombajnom. No, nije važno. Na stranicama našeg poljoprivrednog ministarstva ističu nekakve vijesti da je nekakva vrsta lososa povučena s našeg tržišta. Jako važno i za našeg Jakovinu i za sve naše poljoprivrednike. No, u onoj vijesti je i mnogo laži. Zaprimljeno je tek 200-tinjak zahtjeva za IPARD a očekivali se više od 500. Prolongiran je taj rok iz jednostavnog razloga što novaca nema. Love na IPARD-u nema. A to nitko ne želi priznati. Dakle, nije da tih 500 zaposlenih službenika u toj Agenciji ne stigne obraditi zahtjeve nego nema para i sve su odbacili. I taj rok koji se spominje u kolovozu je laž. Taj rok će biti opet prolongiran. A vrlo vjerojatno je da neće ništa biti od svega toga ove godine. A onda novi problem. Nije donesen program raspolaganja poljoprivrednim novcima unutar Europske unije za razdoblje od 2014. do 2018. To znači da nas sigurno nema u proračunu za 2014.godinu jer je privremeni proračun za tu godinu već donesen a tu nas nema. Dakle, prvo što budemo imali je 2015.

Još jednom se pokazalo da ni Ministar ni Ministarstvo ništa ne mare za stanje u poljoprivredi i ovo je još samo jedan dokaz da im svima i fali jedna crta poštenja. A to je. Izaći pred ljude i reći da novaca nema a ne lagati nas da armija službenika koju dobro plaćamo nije stigla pregledati 200-tinjak zahtjeva. Čak se ni uredi za odnose s javnošću nisu udostojili poslati barem jednu kurtoaznu vijest medijima i novinarima koji su akreditirani kod njih. A što je najgore, znali su da novca neće biti još barem mjesecima ranije.

Autor: Damir Rukovanjski, dipl. ing. agr.

- 15:16 - Komentari (0) - Isprintaj - #

ponedjeljak, 17.12.2012.

Kuknjava menađera hrvatskih šećerana

U PROIZVODNJI SLATKOG KORIJENA DEBLJI KRAJ IZVUKLI SU ISKLJUČIVO RATARI
Kuknjava hrvatskih šećerana

Što su svi ti kupovali hrvatske šećerane ako se baš tako ne isplati imati šećeranu. A koji je uopće rizik šećerana bio u proizvodnji repe? Nikakav. Bio je rizik kod seljaka. On je taj koji je izvukao deblji kraj. A ako su izgubili na ulaganju u vojvođansku proizvodnju, onda im tako i treba.
Bože moj kakva kuknjava. Kada ih čovjek sluša teško da može suspregnuti suze. Stali jedan za drugim predstavnici sve tri hrvatske šećerane pred ljude. Pa se prvo rasplakao čovjek iz Viro, virovitičke šećerane. Pa je onda nešto manje plakala žena koja je predstavljala osječku šećeranu, a onda jednako cviljenje od strane predstavnika županjske sladorane. Pa nama je loše, pa nama je teško. Pa onda opet nek se ne ponovi godina kao ova.
No, niti jedna od šećerana nije platila niti jednu repu više nego li su ju preuzeli. Uzeli jednu ili 100 tona oni su platili samo onoliko koliko su dobili. Ne razmišljaju kako je onome koji je uložio novaca da bi dobio 70 tona repe po hektaru a dobio svega 20 ili 30. Što da taj kaže? Oni plaču što nisu mogli dobiti više. Uostalom ako im nije dobar taj posao neka prodaju šećeranu. Ili jednostavo tko ih je tjerao da i ulaze u taj šećerni biznis. U zadnjih 20 godina radi se uglavnom o kuknjavi u svim šećeranama. Svejedno su se i vlasnici Žita d.o.o. i Vira potukli i oko kvota, i oko samih šećerana. Što ih nisu ostavili prijašnjim vlasnicima pa ne bi morali toliko kukati. U Virovitici kukaju što su dobili četiri posto manje kvota pa je nastupio smak svijeta. Pa pošto je to po njima loš biznis, i što se ne isplati imati šećeranu onda bi bilo dobro da su ostali i bez više hektara. U Osijeku gdje je vlasnik toga šećernog biznisa Pipunićevo Žito, i u Županji koje je vlasnik Viro, kukaju i što su u zadnji čas ostali bez ugovorenih repa u Bačkoj i Srijemu. Jadni su tako dobro organizirali proizvodnju izvan granica zemlje da smo i mi suzu pustili kada su Srbi zabranili izvoz svoje repe. Pa normalno, treba tamo sve organizirati. Zašto da rade s ovim našim jadnim ratarima. Daj bože neka i nagodinu ugovore tamo još više repe, pa neka svaki dan sa strepnjom slušaju vijesti iz Vojvodine da vide hoće li im repa stići ili neće.
I sada imamo tu situaciju slijedeću. Da bi čovjek posijao repu morao je uložiti jednako goriva, strojeva, sjemena, prihrane i zaštite kao da će izvaditi bar 70 tona. I sve to gorivo plaćeno je Ini, sjeme sjemenarskim kućama koje su sve redom iz inozemstva, a i dobrano je plaćeno za zaštitu. Svoj rizik dakle svi ovi koji su mu prodali repromaterijal nisu imali. Trebali su mu samo garantirati visoke prinose. Visoke da, ali ne i u vrijeme suše. Onda kada je taj nesretnik sa svoje njive skinuo dva ili tri puta manje repe nego što je trebao odnio je to u šećeranu. Ta šećerana ni jednom nije obračunala ni kunu više nego što je doveo. Dakle, rizik šećerane nije bio nikakav. Je, jedan. Imaju radnu snagu i pogon da prerade više nego što im je došlo slatkog korijena na deponije. Slatkoću opet garantiraju sjemenari jer uvijek prodaju vrhunski materijal. No, tko je na kraju izvukao deblji kraj batine. Pa poljoprivrednik. On je sve svoje platio, a dobio je najmanje. Niti u jednoj šećerani zbog suše nisu morali smanjiti plaće svojim menađerima, a ni sjemenari nisu nikoga otpustili zato što u ovogodišnjoj suši korijena nije bilo koliko je trebalo. No, važno je znati kukati. No, ratar ne može kukati. Mora dalje istim putem. Tu gdje je bila repa svakako u plodoredu dođe nešto drugo. I opet je taj naš ratar s početka priče kupio gnojivo, sjeme, zaštitu, gorivo i radio. A što će se dogoditi na proljeće ostaje da se vidi. Pa ako opet oni zakukaju samo im slobodno spomenite da oni dobar dio svojih kapaciteta popune preradom sirupa dobivenog iz šećerne trske. Trebali nekada i reći koliko je šećera na hrvatskim policama iz šećerne repe, a koliko iz trske.

- 18:05 - Komentari (0) - Isprintaj - #

ponedjeljak, 21.11.2011.

Čudotvorni AG LEADER ne pravi greške i štedi novceAG LEADER KOJU U HRVATSKOJ DISTRIBUIRA FINDRI D.O.O. SAVRŠENSTVO JE PRECIZNE POLJOPRIVREDE
Čudotvorni AG LEADER ne pravi greške i štedi novce
Iako to izgleda malo pretenciozno, ali taj sistem omogućava nevjerojantu preciznost. Radi se o dva do četiri centimetra. ParaDyme antena čuda radi. Održava razmak između staza, na uvratinama, prilikom krivudanja

Jednostavnim riječnikom rečeno Ag leader je kompjutor koji vozi i radi umjesto nas. Kao da primjerice vozite automobil i koji sam zna na kojem semaforu treba stati, kada dodati brzinu, kada oduzeti i ako pokušavate skreniti gdje ne treba taj vas kompjutor zaustavi. Ili recimo da hoćete otići u tuđu njivu a traktor vam se zaustavi. Željko i Zlatko Findri nama svima inače mnogo poznatiji kao zastupnici prskalica i atomizera Hardy i razbacivača gnojiva Bogballe u posljednje vrijeme lansiraju za nas potpuno novu tehnologiju precizne poljoprivrede. Na parcelama Belja d.d. prezentirali su rad razbacivača gnojiva Bogballe s upravljanjem sisteom Ag Leader. Kako to izgleda u praksi? Bogbale razbacivač u određnim mikrozonama aplcira točno određenu količinu hranjiva prema plodnosti tla koje je vidljivo u računalu uz pomoć satelita. On prepoznaje i kvalitetu tla i količinu hranjiva na pojedinim dijelovima parcele. Još u vrijeme žetve kombajn napravi s Ag Leaderom analizu prinosa na pojedinim dijelovima parcele. Napravi tablicu prinosa. Međutim, precizna poljoprivreda je uspješna i ako se napravi analiza tla. Na osnovi svih tih podakata koje imamo izradi se karta gnojidbe i plodnosti tla. Taj GPS u stvarnosti je višestruko savršeniji od onih koje koristimo u automobilskom prometu. Taj GPS onda prilikom rada točno zna na kojem dijelu njive može i mora koliko pognojiti. Na osnovu toga raspodjeljivač gnojiva radi izuzetno precizno. Prilokom proljetne prihrane preporučljivo je ugraditi senzor na sam traktor koji prepoznaje u dijelu spektra koje nije vidljivo ljudskim okom, a on čak razlikuje i boju pšenice. Razlikuje svijetliju i tamniju boju zelene pšenice. Nijanse čak prepoznaje i daje na stroju koji tada manje ili više prihranjuje.
Bilo je vrlo zanimljivo pogledati kako se na računalu rad prati iz same kancelarije. Traktor, u ovom slučaju marke Fendt, bio je parkiran ispred predavaonice. Na ekranu smo vidjeli ga ispred zgrade. No, isto tako čim je krenuo pratili smo ga cijelim putem dok nije došao do njive. Pratili smo i koliko goriva troši, koliko ulja, vidjeli smo kojom se brzinom kreće, kolika je trenutna potrošnja, kolika prosječna. I dok radi sve smo vidjeli i koliko troši gnojiva, koliko razbucuje. Na karti, na ekranu, vidljivo je označeno različitim bojama, određena kvalitet tla.
S već prije spominjanim senzorom može se auomatizirati i rad prskalice sa zaštitnim sredstvima. Točno odredi visinu udaljenosti od tla, ili same biljke. No, odredi i koji dio grane prskalice prska ili ne. Primjerice ako prilikom zaobilaska ili skretanja grana prskalice prelazi preko dijela gdje je već prošla, GPS to prepoznaje i isključiti će taj segment. I nastaviti će isti segment, ili cijela grana ako treba, raditi kada ponovno dođu iznad biljki koje nisu prskane. Ti su senzori posbeno iskoristivi na neravnim tlima, prskanju na uvratinama.
Kako se u biti upravlja traktorom. Uz pomoć dvije vrste upravljačkih sistema. Para Dyme antena je s hidrauičkim upravljanjem traktora tu je i nanapredniji automatski upravljački sustav Ag leadera. On ima patentirani model s dvije antene. Iako to izgleda malo pretenciozno, ali taj sistem omogućava nevjerojantu preciznost. Radi se o dva do četiri centimetra. ParaDyme antena čuda radi. Održava razmak između staza, na uvratinama, prilikom krivudanja, kao što je primjerice obilaženje stupa na parceli kao što je bio primjer na prezentaciji. Obiiđeš stup, a onda prilikom drugog prolaza istom udaljenosti pravi luk kakav je traktor s Bogballeom pravio i tik oko stupa. I tako će raditi stalno. Ako pak ne obiđe drugi puta u tom luku nego nastavi ići ravno GPS reagira tako da na tom dijelu smanji aplikaciju i nastavi kada prođe taj dio. Tako može dalje ići stalno ravno. Taj sustav to sve radi na hidrauličkom upravljanju. Uz sve to ide Edge ili Integra monitor za tehničku podršku u polju. Međutim, imamo i OnTrack sustav. On se montira na upravljač samog traktora. Može se koristiti i kod ručnog i kod hidrauličnog upravljanja. Kod OnTrack sustava preciznost je također odlična. Nekih 25 do 30 cm od prolaza do prolaza.
Mnogi misle da je ovakav sistem samo za velike poljoprivrednike, ili kombinate. No, i oni koji rade 100, 200 hektara mogu imati velike uštede u vremenu, ali i u novcu kod primjene ovakvih sistema preciznog ratarenja. Prema riječima Findrijevih na jednoj farmi s nešto više od 1000 hektara došlo je do ogromnih ušteda. Naime, čak nekih 200 hektara se višestruko gubilo u prekrivanju i dvostrukoj obradi. Evo nekoliko primjera. Preciznim ratarenjem štedi se i do 150 kuna po jednom hektaru. Zatim, na jednoj farmi veličine 440 ha s upotrebom N senzora za varijabilnu aplikaciju dušičnog gnojiva, prinosi su se pšenice i uljane repice povećali za 5 posto. Na tim pvoršinama je to lijepa zarada. Odno godišnje se zaradi više od 40 tisuća kuna samo na tom segmentu. Međutim, kako je rekao Findri, i kvaliteta uroda je bila bolja pa je tu bila i dodatna zarada.
Ag Leader je osnovana u USA, u državi Iowa. Inače tu državu uz velika jezera na sjeveru Amerike i zovu more kukuruza. Nepregledna polja kukuruza imali su potrebu za preciznom poljoprivredom, ne bi li baš upravo to bila velika ušteda u novcu. Na stotinama tisuća hektara velika je zarada kada se izbjegnu preklapanja.VUČENI BOGBALLE RASPODJELJIVAČ GNOJIVA

L2 vučeni raspodjeljivač
Maksimalni kapacitet: max. 2000 kg
Razmak kotača: 160-220 cm
Masa: min. 210 kg
Kotači: 400x15,5
Lopatice: za miješano gnojivo (12-24 m) + lopatice za ureu
L2 vučeni raspodjeljivač daje mogućnost da i mali traktori koriste u radu velike raspodjeljivače.
S promjenjivom širinom kotača dobiva se široka mogućnost prihrane različitih biljaka.
Modul vučenog raspodjeljivača može se koristiti i za model L2 plus.

M2 vučeni raspodjeljivač
Volumen: max. 3500 kg
Razmak kotača: 160-220 cm
Masa: min. 210 kg
Kotači: 400x15,5
Lopatice: za miješano gnojivo (12-24 m) + lopatice za ureu
M2 vučeni raspodjeljivač nudi mogućnost da i mali traktori koriste velike raspodjeljivače. S promjenjivom širinom kotača postoji mogućnost korištenja raspodjeljivača za različite kulture.
Modul vučenog raspodjeljivača može se koristiti i za modele M2W plus, M2 plus, M2W base i M2 base.

M3 vučeni raspodjeljivač
Volumen: max. 5.425 kg
Razmak kotača: 180-210 cm
Masa: cca 630 kg
Kotači: 400/20x22,5
Lopatice: za miješano gnojivo (12-24 m) + lopatice za ureu
M3 vučeni raspodjeljivač nudi mogućnost da i mali traktori koriste u radu velike raspodjeljivače.
S promjenjivom širinom tragova kotača dobiva se široka mogućnost prihrane različitih biljaka.
Modul vučenog raspodjeljivača može se koristiti i za modele M3W plus i M3 plus.

FOTOGRAFIJE MOŽETE POGLEDATI NA LINKUFOTOGALERIJA - AG LEADER U BARANJI


- 07:49 - Komentari (0) - Isprintaj - #

nedjelja, 30.10.2011.

FENDT 939 - Malim jostickom velik traktor nad traktorima čuda radi

fotografije pogledati na fotogalerija
Nadnas = NAŠ UREDNIK, DAMIR RUKOVANJSKI, OSOBNO JE TESTIRAO NAJVEĆI SERIJSKI STANDARDNI TRAKTOR
NASLOV = Malim jostickom velik traktor nad traktorima čuda radi
PODNAS = Taj div, traktor nad traktorima sa svojih 7.775 kubnih cm i comon rail motorom jednostavno nas je tjerao da pomislimo kako ćemo poletiti. Vodom hlađeni Deutz Common Rail motor zapremine 7755 ccm 6 cilindara, ekološka norma Euro 4, te iznad svega snaga 390 KS su ono što ovog traktora čini impozantnim i moćnim
Najveći serijski standardni traktor Fendt 939 Vario,već dugo nam je u fokusu zanimanja. No, stalno odgađanje dovelo je i do toga da smo imali osječaj da smo za nešto zakinuti. Za osjećaj vožnje Fendta 939 vario. Taj stroj kojega pogoni motor snage 390 konjskih snaga doslovce je lagano se izmigoljio iz hale. Okrenuli smo ga u gotovo jednom centimetru pomicanja. Zanimalo nas je zašto se ljudi odluče dati 210 tisuća eura. No, vožnja već po asfaltnoj pisti i upotreba sve automatike doista daje do znanja da se s nama toga trenutka događa nešto veliko. Moramo istaći da je spominjana cijena bez PDV-a. Kada se još to doda od cifre nam se zavrti u glavi. No, kako smo dodavali gas i vidjeli kako i po četiri brzine prođe ubrzanja za nekoliko sekundi glava prestane boliti i izmamljuje nam osmjeh na lice. Nema polja koje s ovim više od 10 tona teške grdosije ne bi riješili. Taj div, traktor nad traktorima sa svojih 7.775 kubnih cm i comon rail motorom jednostavno nas je tjerao da pomislimo kako ćemo poletiti. Malo sami, ali više uz stručnu pomoć i tumačenje Igora Štroka iz Beljeremonta koji je i zastupnik i diler Fendt traktora. Ispušni plinovi su kontrolirani aAd Blue sistemom, a motor s Comon rail se uvijek pokazuje vrhunskim s tim da moramo istaći i kako nema povrata ispušnih plinova u motor. Ispuh je potpuno čist. Ovaj traktor dužine 5,65 metara ima i 10 postono smanjenje potrošnje u odnosu na prethodne modele. Sjedalo je posebno komforno. Čim sjednete on prema vašoj težini osjeti koliko je potrebno ga podesiti da bi vožnju imali što ugodniju. Ono se može podešavati i u dubinu i u nagibu i po duljini. Moguće je i zakretanje sjedala, a Fendt evolution donosi i mogućnost podešavanja okomitog amortizera. Postoji i jedan prekidač kojim podešavamo potporu donjeg dijela leđa. Sjedalo ima svoj grijač i sustav klimatizacije. Podešavaju se i nasloni za ruku. Moramo priznati da smo i u ovom traktoru jednostavno uživali koristeći sve mogućnosti bezbrižne vožnje. Vozilo smo i s upotrebom papučice za gas, ali i s upotrebom josticka. Stvar je navike, ali je ovo s jostickom kada se naviknete puno komotnije.
Mednas = Traktor za velika imanja
Ovaj gigant, s pravom prozvanim, traktor nad traktorima,doslovce nas je ostavio bez riječi. Kakvu zamjerku pronaći?. To nije moguće. Jednostavno u punom smislu riječi traktor za velika imanja koji može sve. Vodom hlađeni Deutz Common Rail motor zapremine 7755 ccm 6 cilindara, ekološka norma Euro 4, te iznad svega snaga 390 KS su ono što ovog traktora čini impozantnim i moćnim. Neto težina 10.500 kg bez utega uz brojne mogućnosti balastiranja prednjeg i zadnjeg kraja traktora karakteristike su samo od nekih koje će posjednike velikih površina voditi pri razmišljanju o kupnji ovog Fendta sa bestupnjevitim Vario mjenjačem, Raspon brzine kretanja od 20 metara na sat a brzina kretanja po cesti je i do 60 km/h,s tempomatom. Ističemo i prednju gibljivu osovina te prednju hidrauliku u serijskoj opremi. TMS –traktor menađment sistem je elektronika koja sinkronizira rad mjenjača i motora i također se prodaje u svakom traktoru. Max broj duplo djelujućih utičnica 8 pozadi sa mogućnošću regulacije protoka ulja preko 10,5 inčnog terminala.
Mednas = Serija 900 vario
Radi se inače o traktoru koji pripada jednoj značajnoj seriji nove generacije 900 vario i koji smo vidjeli još kao prototip u samoj tvornici u Marktoberdorfu u Njemačkoj prošloj jeseni. U radu su europski novinari ga vidjeli na velikom Danu polja u Wadenbrunnu. Taj novi mode, 939, doslovce je kruna serije i sa svojih 390 konjskih snaga objedinjuje sve poznate tehnologije korištene u Fendtu. I kao i uvijek tu je i nešto novih inovacija kao što je Fendt Variotronic, odnosno regulacija pritiska u gumama koja je potpuno integrirana u vozilo.
Inače, ta serija 900 ima raspon snage od 240 do 390 ks, a sam 939 je najsnažniji standard traktor na tržištu. Ovo standard, znači da se radi o traktoru koji se proizvodi standardno u seriji i ima ga u redovitoj prodaji. Ono što smo još kod njega primijetili je i putna brzina od čak 60 kilometara na sat. Fendt 939 ima i najveći mogući promjer gume koji iznosi 2,15 metara. Sam traktor teži, ovisno o opremi, i do 18 tona. Pitamo se uvijek kakav je to motor koji pogoni tako nešto. Radi se o šest cilindarskom motoru, dakako Deutzu, marki kojem je Fendt tradicionalno vjeran. Taj Deutz s 2000 bara u common rail sistemu s visokim tlakom sustava za ubrizgavanje na terenu i dobiva takve performanse i karakteristike kakve smo vidjeli na polju. Obujam motora je 7,8 litara. Ima poboljšan i optimiziran sustav hlađenja i novi turbo punjač s elektronskim upravljanjem. I ovaj motor provodi sistem uštede goriva SCR tehnologijom da zadovolji zahtjeve emisije IIIb / Tier IV. Konstruktori su se vodili ukupnom profitabilnošću traktora, odnosno troškovima po hektaru. Tu se ipak se očituje u potrošnji goriva, a zajedno gledano potrošnja goriva i emisije CO2 su značajno smanjene, a smanjena je i emisija dušikovih oksida i čestica. Sistemom AdBlue odvija se proces izgaranja i nema potrebe za recirkulacijom ispušnih plinova.
Mednas = SCR tehnologija
SCR tehnologija također smanjuje zahtjeve hlađenja i stoga smanjuje gubitke. Fendt Variotronic također postavlja nove standarde. Moramo svakako spomenuti i ISOBUS sistem provođenja kontrole, zatim VarioGuide automatsko upravljanje. Variodoc sistem dokumentiranja. Tu su još neke inovativne opcije. VarioGrip sistem regulacije pritiska u gumama dobitnik je srebrne medalje na Agrotechnici 2009.godine. Radi se o sistemu koji je u cijelosti razvijen u Fendt istraživačkom centru. Jednostavnije rečeno pritisak u gumama se mijenja iz kabine tijekom vožnje. Za sve to imaju vlastiti sistem ventil opreme i kompresora. Tlak u gumama može se povećati za jedan za nekih desetak minuta. No, smanjenje za jedan bar postiže se za samo dvije minute. A rukovanje je još jednostavnije od samog ovog naše objašnjavanja. Običnim pritiskom na jedno dugme. Ulaganja od desetak tisuća eura samo u tu opciju vraća se već nakon dvije do četiri godine, ovisno o korištenju. A normalno, da oni koji kupe takav traktor, imaju potrebu da ga jako mnogo koriste.
Mednas = Anti-lock sustav kočenja
Anti-lock sustav kočenja je prvi ABS sustav koji je na raspolaganju u standardnoj serijskoj proizvodnji a koji se provodi na temeljitom pneumatskom kočionom sustavu. Inače, ova je funkcija svima nama dobro poznata kod osobnih i gospodarskih vozila, no njihovo instaliranje u traktor je ipak veliki izazov u kojem su se fendtovi konstruktori očito dobro snašli. Zašto je zahtjevno? Najviše iz razloga što se za razliku od običnih vozila gume različite veličine na prednjoj i stražnjoj osovini, a i promjer od 2,5 metara je dodatna otežavajuća okolnost. Ovoj funkciji znatno pridonose senzori na svakom kotaču koji sprečavaju blokadu točkova. Odlično to radi i pri kočenju u zavojima i na različitim cestovnim površinama. A ponavljamo i da taj ogromni traktor po cesti vozi 60 km/h i da mu doista treba taj ABS sustav kočenja. Fendt je inače vodeća high-tech brand marka unutar AGCO Corporation, usmjerena prema kupcima s najvišim zahtjevima. Traktori i strojevi za berbu od Fendta su za rad u poduzećima orijentiranih gospodarstava i drugih zanimljivih područja primjene na poljima širom svijeta. Fendt je smatra globalni lider inovacija za poljoprivredne strojeve u mnogim različitim područjima. Ističemo mnoge komparativne prednosti Fendta u odnosu na druge proizvođače. Tu su prije svega prema kazanju stručnjaka Beljeremonta i Fendta i šest do deset posto manja potrošnja u powermix režimu rada u odnosu na prosječnu potrošnju po klasama u odnosu na druge proizvođače. A posebno je važno posjedovanja vario mjenjača. A i TMS traktor menađment sistem koji sinkronizira i optimizira rad motora i mjenjača. Minimalni gubici snage na kardanu u svim režimima rada i to neovisno da li se traktor kreće ili stoji. I mi bi još dodali da Fendt karakterizira i odličan komfor u vožnji i opsluživanju priključnih agregata.
Mednas = Igrao se s plugom
Jedan od pokusnih vozača lijepo je okarakterizirao vožnju opisavši rad riječima da se traktor igrao s plugom kao od šale i da je orao već s tisuću okretaja.
Fendt je danas sastavni dio velike AGCO korporacije koja je osnovana 1990.godine i koja nudi punu liniju poljoprivredne mehanizacije. Imaju sve od traktora, kombajna, linije za sijeno, alate, prskalice, linije i strojeve za proizvodnju krme, obradu tla i slično. Tu su poznate marke u svijetu agro mehanizacije kao što su Challenger, Fendt, Massey Ferguson i Valtra, i distribuiraju se globalno kroz više od 2700 nezavisnih trgovaca i distributera, u više od 140 zemalja širom svijeta. AGCO ima sjedište u Duluth, Georgia, SAD. A valja istaći i snagu kroz brojke, a to je i podatak da je 2009. AGCO ostvario neto prodaju od 6,6 milijardi dolara.
Tekst i slike: Damir RUKOVANJSKI

- 22:09 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Testirali smo nove 6, 7 i 8 R serije John Deere traktore

fotografije pogledati na fotogalerija
Nadnas = AGROTEHNIKA U VOŽNJI TESTIRALA 6, 7 I 8 R SERIJU TRAKTORA JOHN DEERE
NASLOV = Jasno je da granica više nema
PODNAS = Inteligentno upravljanje radom motora daje dodatnih i do 18 kW (25 KS) snage za potrebe transporta, čineći održavanje brzine kretanja lakšim. Naplatci i gume laserski su postavljeni u ravninu u tvornici - sustav usklađuje naplatak i gumu kako bi tvorili savršeni krug i bili sposobni za velike brzine
Reći kako je doista famozno voziti najnovije modele traktora John Deere. No, osjećaj je uvijek isti zadnjih 11 godina koliko vozim i testiram novosti iz svijeta traktora, pa tako i John Deere. Uvijek je to nešto uzvišeno i veliko i doista novo. No, ovoliko novoga u isto vrijeme može malo tko izbaciti. Nekada se pitamo doista gdje su granice. Prvo smo na pisti pregledali sve te modele, a nakon toga smo vozili traktor 6170 R. Prvi broj je oznaka serije. Dakle serija 6, a posljednja je oznaka ona R koja nas i zanima. Iza broja serije je broj konjskih snaga, odnosno horse power kako piše u prospektima i što ovim žuto zelenim jelinima mnogo bolje pristaje. Nakon toga uz pomoć Aluna Fehera iz osječkog Novocommercea probali smo 8360 R. Dakle giganta s 360 konjskih snaga. Na kraju i 7280 R. No, kako mi i nismo baš majstori u radu, ali vozit se znamo poslužili smo svom silom informatike, automatike kako bi smo što manje radili, a na kraju i bez ruku i gasa vozili.
8R Serija traktora raspona je od 206 do 280 kW (280 do 380 KS) 97/68EC s Inteligentnim Power Managementom
Temeljito unaprjeđivanje pet modela s kotačima naše 8R serije traktora znači sačuvati najvišu razinu performansi i učinkovitosti, istovremeno integrirajući široku lepezu novih značajki. A pošto smo perfekcionisti, obvezali smo se i poboljšati vučnu snagu ovih legendarnih traktora. Jesmo li uspjeli u tome? Nastavite čitati...
Nove značajke su prostranija, tiša, udobnija kabina, potpuno unaprijeđene CommandArm kontrole, kutni displej i optimizirane CommandCenter kontrole s dodatnom funkcionalnošću. Tu je i vanjsko osvjetljenje od 360°, završna kvaliteta i izrada kao u auto industriji, više spremišta i naponskih utičnica i na kraju visoko kapacitetna klimatizacija. Posjeduje bolju vidljivost i hidrauliku. Znati ćete da ste na pravom mjestu kada se zavalite u sjedalo vaše nove CommandView II kabine. Kontrole i displeji vidljivi su i razumljivi. Klimatizacija smještena iznad glave odlikuje se čistijim i boljim radom. Rad u tihoj kabini koje je toliko udobna, učinkovita i produktivna, upravo je onakav kakav ste uvijek znali da može biti. Uživajte:
Dodali su kako sitiču 10% više prostora, 7% više stakla i puno više naponskih utičnica za električne uređaje. Čak su povećali i veličinu pomoćnog sjedala i uklopili s Field Office površinom na njegovom naslonu. Selektivni Kontrolni Ventili i utičnice su u različitim bojama kako bi se pojednostavila njihova uporaba.Ova svijetla ideja pretvara noć u dan osiguravajući 360° snažnog osvjetljenja. Nove CommandCenter kontrole. Jednostavno ne postoji bolji način kontrole funkcija i nadgledanja performansi. Sva John Deere sjedala čvrsta su i udobna, ali opcijsko aktivno sjedalo je nešto posebno. Ono vas lišava gotovo 90% vertikalnog kretanja vašeg traktora 8R serije. Time povećava udobnost i smanjuje umaranje.Uski poklopac motora i preglednost svuda uokolo pomaže vam držati radove na oku – bez obzira gledate li prema naprijed, gore, dolje, u stranu ili nazad.
Mednas = Inovativna tehnologija: 9,0 L PowerTech Plus motor
Nevjerojatne performanse i okretni moment 9,0 L PowerTech Plus motora oslobađaju i do 345 KS pri nazivnom broju okretaja motora na 8345R traktoru (a i do 380 KS s Inteligentnim Power Managementom). A ipak, ovaj renomirani motor vodeći je i u ekonomičnosti pri potrošnji goriva. Stoga vaši troškovi rada ostaju iznimno niski.
Četiri ventila po cilindru omogućavaju 9,0 L Power Tech Plus motoru da radi još učinkovitije i uz maksimalne performanse. Turbo punjač promjenjive geometrije (VGT) i visokotlačni CommonRail (HP-CR) sustav ubrizgavanja goriva osiguravaju trenutni odziv na promjenjive uvjete opterećenja, istovremeno poboljšavajući okretni moment pri niskom broju okretaja motora. Recirkulacija ispušnih plinova (EGR) smanjuje emisiju štetnih plinova i povećava učinkovitost i ekonomičnost u potrošnji goriva. Visoko kapacitetni VariCool sistem hlađenja i hlađenje stlačenog zraka zrakom, poboljšavaju performanse motora. Samo-odzračujuća elektronska pumpa za gorivo pomaže skratiti vrijeme zastoja. 9,0 L PowerTech Plus motor postavlja nove standarde. To je najekonomičniji traktorski motor ikada testiran
Mednas = Vodeća učinkovitost: AutoPowr mjenjač
Jednostavno nema boljeg mjenjača od AutoPowera za traktore 8R serije. Omogućava transportnu brzinu i do 50 km/h (napomena: u zemljama u kojima je to zakonom dopušteno!) na traktorima 8R pri štedljivih 1700 o/min. Ili 40 km/h pri niskih 1200 o/min! Pošto AutoPowr mjenjač pruža i veću vučnu snagu pri manjim brzinama, omogućava rukovatelju da obradi više hektara na sat.
Još svestraniji, još udobniji, još automatiziraniji. Zašto? Sve što trebate je odabrati postavku AutoPowr mjenjača koja osigurava maksimalnu ekonomičnost u pojedinoj radnoj operaciji:
• Postavka 1 za PV i radove s hidraulikom.
• Postavka 2 za teške vučne radove.
• Postavka 3 za transport i lakše vučne radove.
John Deere 9,0 L PowerTech Plus motori i napredni mjenjači olakšavaju transport velikih tereta uz manju potrošnju goriva. Neovisni prednji ovjes (ILS) na 8R seriji traktora s mehaničkim pogonom prednjih kotača (MFWD) omogućava vam da prenesete više snage na podlogu. Idealan je i za povećanje udobnosti u vožnji. Robusni 4V-CR PowerTech Plus motori daju više snage i veći okretni moment. Bolja karakteristika "disanja" motora pomoću 4 ventila po cilindru rezultira konstantno visokim okretnim momentom duž čitavog područja rada motora.

U kombinaciji s vučnom snagom TLS Plus prednje amortizirajuće osovine i optimalnom geometrijom trotočja, ostati ćete produktivni čak i u najzahtjevnijim uvjetima rada.

I tako, izaberite odgovarajuću poteznicu za svoju prikolicu ili priključak, stavite AutoPowr mjenjač u položaj 3, i sigurno vucite teret brzinom i do 50 km/h (u zemljama u kojima je to propisima dopušteno) svojim novi traktorom 8R serije.
8R serija omogućava trenutan pristup svim važnim funkcijama i dijelovima za brzo i jednostavno svakodnevno održavanje.
• Servisna mjesta mogu se doseći s tla
• Kontrolna stakalca ugrađena su na većinu kućišta u kojima su tekućine
• Otvori za punjenje tekućina i mjesta za podmazivanje su nadohvat ruke
Filtri zraka motora, zraka kabine i re-cirkulacijski filtri kontroliraju se i mijenjaju bez uporabe alata. Vođice, ležajevi i pogonske osovine koji ne zahtijevaju održavanje ugrađeni su gdje god je to bilo moguće.
Sve je to dakako slično i kod ostalih R serija. Kaš što su i nove 6 R i 7 R serije
Inteligentno upravljanje radom motora daje dodatnih i do 18 kW (25 KS) snage za potrebe transporta, čineći održavanje brzine kretanja lakšim. Naplatci i gume laserski su postavljeni u ravninu u tvornici - sustav usklađuje naplatak i gumu kako bi tvorili savršeni krug i bili sposobni za velike brzine. Za sigurno zaustavljanje, čak i s natovarenim prikolicama, traktor se može opremiti zračnim kočnicama, hidrauličnim kočnicama, i kočnicama na prednjoj osovini. Opcijski TLS Plus prednji ovjes i HCS hidraulični ovjes kabine smanjuju vibracije i osiguravaju udobniju vožnju.
Okvir koji se proteže čitavom dužinom traktora provjereno produžava godine pouzdanog rada štiteći pogonske komponente od opterećenja i stresova. PermaClutch II spojka ne zahtjeva održavanje te smanjuje potrebe za servisiranjem. Uz to, kontrole kao što su reverzer s lijeve strane upravljača i joystick, integrirane su kako bi se postigla bolja prikladnost i komfor. Sustav hidraulike s kompenzacijom tlaka i protoka čini cikluse rada bržim. Preglednost utovarivača i vidljivost prema naprijed i kroz krov je izvanredna, a postignuta je smanjivanjem obloga u prednjem dijelu u kabine.

- 22:03 - Komentari (0) - Isprintaj - #

24 sata sjetve s RAPID 300

fotografije pogledati na fotogalerija
Nadnas = RATARSTVO I PROZVODNJA PŠENICE NA KRAJNJEM ISTOKU HRVATSKE NAPAĆENO SELO PONOSNO IZDIŽE IZ PEPELA
Naslov = U Lovasu za 24 sata Valtra i Rapid 300 posijali 84,72 ha
PODNAS = Vozač koji je radio noćnu je osim markira sijačice za kvalitetniji rad koristio i AGLeader GPS uređaj u traktoru. Traktor je stajao 5 minuta tijekom noći zbog izmjene pregorenog osigurača te 10-ak minuta zbog podešavanja GPS-a

Rano jesensko popodne. Prašina i vručina. 15. Listopada. Naši poljoprivrednici znaju da je to idealan rok za sjetvu krušarice. Pšenica tih dana idealno se prianja tlu. No, u kraju gdje Dunav ljubi nebo, i gdje šume posebno mirišu baš u ovo doba godine pšenica se sije. I to stotinama godina. No, siju ju Lovašani. Ovo u ratu napaćeno selo. Izrušeno i opljačkano, ubijenih mještana ali ne i ponosa radi kao nikada do sada. Tu u našem kičenom Srijemu jednostavno ljudi rade. Tu je i najsuvremenija tehnologija. Pripredili su zanimljivu gospodarsku aktivnost i manifestaciju u suradnji s PZ Lovas i Arator d.o.o i s tvrtkom Poljoopskrba međunarodna trgovina. Sa traktorima Valtra i Waderstadt sijačicom prikazali su kako se upotrebom vrhunske tehnologije može sijati 24 sata bez prestanka.
I dok napuštamo selo put nas vodi u polje. U oranicu nadomak sela. Miris čobanca, uznojena lica i ustrčali serviseri iz PMT, znatiželjnici kojima se nepce već stezalo od kulenove seke kojom smo se okrepili čekajući da taj ljuti čobanac konačno bude gotov. Cilj je bio da kad krene, dan noć, sjetva kasnije završi što boljim rezultatom. Na traktorima Joystick, ekrani, kompjutori, desetine gumbi. Laptom na automobilu i sjetva može krenuti.
Sa Rapidom Waderstadt možete sijati sve od sitnozrnatih kultura kao što je trava do velikozrnatih kultura kao što su kukuruz, suncokret i mahunarke a promjena između različitih kultura zahtijeva samo laganu radnju. Još jedna od njegovih prednosti je kapacitet sjetve koji je 2-3 puta veći nego sa preciznom sijačicom.
To je dijelom zbog velikog spremnika na Rapidu, a i zbog mogućnosti sjetve pri visokim brzinama uz istovremeno održavanje jednake dubine sjemena. Ukupno je tijekom 24 sata posijano 84,72 ha. Triput je točeno gorivo. Prvi puta 225 litara, drugi 251, a treći puta 177 litara. Nakon završetka natočeno je do čepa kako je bilo i na početku zbog lakšeg mjerenja ukupne potrošnje. A potrešeno je 653 litre. Sijane su tri sorte sjemena. Mira - za sjemensku proizvodnju i to u količini od 300 kg/ham zatim Prima - 330 kg/ha, te Apache - 240 kg/ha. Tri palete Apachea (3750 kg) su u sijačicu punjene ručno iz vreća po 25 kg. Ostalo sjeme je u sijačicu išlo preko dvovisinske pretovarne prikolice. Za jedno punjenje sjemena iz dvovisinske prikolice je bilo potrebno ispod 5 minuta, za puni spremnik sijačice u koji bi stalo cca 2400-2500 kg sjemena. Punjenje Apachea iz vreća je trajalo više od 15 minuta.
Uz 3750 kg Apachea, potrošeno je 5700 kg Mire i cca 17 tona Prime. Sijano je na dubinu od 3-3,5 cm. Sijano je na jednoj tabli ukupne veličine 86 ha međutim dio te table je namijenjen za pokuse pa je bilo nekih 74 ha posijano na toj tabli (640 m dužine) i na dva manja komada od kojih svaki po 5 ha (cca 240 m dužine svakih).
Sijano je po silažnom kukuruzu dvaput tanjuranom (jednom nakon izvoženja tekućeg stajnjaka i jednom dan-dva prije sjetve) a na dva manja komada je gruberom pređeno repište. Tri vozača su vozila od kojih su prvi i treći imali dobar učinak, srednji vozač nešto malo slabiji ali on je radio i jedno od ova dva manja polja.
Prvi vozač je napravio cca 33 ha za 7 sati rada (od 08:00 do 15:00), drugi vozač je napravio cca 18 ha za 7 sati rada (od 15:00 do 22:00) a treći vozač je napravio preostalih 33,72 ha za 10 sati rada (noćna smjena od 22:00 do završetka sjetve u 08:00). Vozač koji je radio noćnu je osim markira sijačice za kvalitetniji rad koristio i AGLeader GPS uređaj u traktoru. Traktor je stajao 5 minuta tijekom noći zbog izmjene pregorenog osigurača te 10-ak minuta zbog podešavanja GPS-a. Konačni prosjek od 3,53 ha/h je postignut uz brzinu kretanja od 16-21 km/h, na pojedinim dijelovima i do 25 km/h. U sjetvi je korišten traktor Valtra T191h (snage 189 ks) sa uduplanim stražnjim kotačima, sijačica Vaderstad Rapid RD 300C i AGLeader GPS uređaj. Sve u svemu, zadovoljni smo sa postignutim. Već ove godine smo mogli preći 90 ha u 24 sata uz nekakve sitne ispravke propusta no u usporedbi sa prošlogodišnjih 65,59 ha u 24 sata ovo je već sada veliki korak naprijed. Zadovoljni smo sa postignutim i u nekakvim budućim demonstracijama sjetve u 24 sata cilj nam je svakako preći granicu od 100 ha. Naravno, kako nije cilj samo posijati što više nego i što kvalitetnije zato ćemo i pratiti nicanje i rast pšenice te konačni prinos sa polja korištenih za ovih 24 sata sjetve, istakao je Adam Dominković iz PMT-a.
Općina Lovas je pogranična općina, obuhvaća dio uskog pojasa uz rijeku Dunav, koji na sjeveru rijekom, a na jugu kopnom graniči sa Srijemom u Vojvodini. Ukupna dužina graničnog pojasa iznosi 12 km - 6 km rijekom Dunav i isto toliko kopnene granice. Na istoku Općina Lovas graniči s Ilokom, na zapadu s Vukovarom i Općinom Tompojevci te na jugu s Općinom Tovarnik. Općinu Lovas čine dva naselja: Opatovac i Lovas. Ukupna površina općine iznosi 4.252 ha ili 42,52 km2. Prosječna nadmorska visina prostora općine je 120 m.n.m. U klimatskom pogledu ovo je nizinski kraj s umjerenom kontinentalnom klimom, hladnim zimama i toplim ljetima.
Okosnicu gospodarskog razvoja u Općini Lovas činila je poljoprivredna proizvodnja. Budućnost poljoprivredne proizvodnje su obiteljska gospodarstva i poljoprivredna poduzeća, koja s vremenom trebaju formirati zaokružene cjeline, što znači u što većoj mjeri finalizirati svoju proizvodnju. Težište je na podizanju višegodišnjih nasada, što značajno podupire Vlada Republike Hrvatske, ali i Vukovarsko-srijemska županija i Općina Lovas.
Slijedom toga, Općina Lovas prodala je individualnim poljoprivrednim proizvođačima 156 ha državnog poljoprivrednog zemljišta. Vrlo bitno je i usvajanje te provođenje Programa raspolaganja državnim poljoprivrednim zemljištem na području općine (povrat, zakup, prodaja i koncesija poljoprivrednih površina), što je u najvećem dijelu i realizirano. Vrlo veliki napori su učinjeni i da bi se realizirao projekt navodnjavanja, uz mogućnost korištenja voda za intenzivnu poljoprivrednu proizvodnju od strane poduzeća i obiteljskih gospodarstava. Također, izvršena je i izmjera državnog poljoprivrednog zemljišta, u svrhu povrata i prodaje zemljišta. Projekt je realiziran sredstvima Državne geodetske uprave, Vukovarsko-srijemske županije i Općine Lovas. U tijeku je i sanacija dijela poljskih putova u blizini naselja, izgradnja otresišta kao i uređenje kanalske mreže III. i IV. reda. Također, aktivni su i programi poticajnih mjera u poljoprivredi, koje zajednički financiraju Vukovarsko-srijemska županija i Općina Lovas. Značajan napredak postignut je i u projektu podizanja višegodišnjih nasada, u okviru kojeg je podignuto novih 70 ha voćnjaka i vinograda.
mednas = P.Z.”Lovas” i “Arator“ d.o.o. Lovas
Poljoprivredna zadruga “LOVAS“ djeluje od 1953.godine na području sela Lovasa i Opatovca. Zadruga je od svog osnutka bila nositelj gospodarskog i inog razvoja oba mjesta. Do 1991. g. zadruga bilježi stalan rast kroz primjenu moderne tehnologije i agrotehnike u poljoprivredi na seljačkim gospodarstvima. Na području općine Lovas individualni poljoprivredni proizvođači obrađivali su 1.700 ha, a zadruga 1.200 ha. Zadruga ima vlastitu sušaru, silose i skladišta za 10.000 t žitarica. Raspolagala je modernim strojevima i opremom s kojom je bilo moguće dati blagovremenu i kvalitetnu uslugu poljoprivrednicima. Znatnim sredstvima zadruga je sudjelovala i u izradi komunalne infrastrukture i objekata od općeg značaja u Lovasu i Opatovcu.

Srbočetničkom agresijom 1991.g. zadruga je doživjela velika razaranja, ljudske gubitke. Uništena je gotovo sva imovina Zadruge, njive su zakorovljene, razrušene stambene i gospodarske zgrade, opljačkana imovina. Šest godina (1991. – 1997.g.) Zadruga nije djelovala u svom sjedištu, a njeni djelatnici (82) i mještani bili su u progonstvu diljem Hrvatske i svijeta. Mirnom reintegracijom 01. kolovoza 1997.g. s općinskom upravom vraća se i uprava Zadruge, te započinje povratak i obnova, a samim tim i povratak i obnova poljoprivrednih domaćinstava.
mednas = PZ Lovas i obiteljska gospodarstva
Poljoprivredna zadruga „Lovas“ danas posluje uglavnom uslužno sa obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima. Kooperacija s poljoprivrednim proizvođačima, pored Lovasa i Opatovca, proširila se na okolna mjesta Bapsku, Šarengrad i Mohovo. Zahvaljujući upravi društva i timu stručnjaka koji su nam pomogli, danas uspješno posluje na oko 1200 ha površina, a u tijeku je nastavak izgradnje farme za 400 muznih krava. Osnovna djelatnost Društva je poljoprivredna proizvodnja, a pored toga značajno mjesto ima i stočarska, vinogradarska i voćarska proizvodnja. Društva zapošljavaju 48 djelatnika na neodređeno vrijeme, te 19 djelatnika na određeno vrijeme.

Antrfile:
Naslov = Rapid 300
Rapid mehaničke sijačice su u proizvodnji od 1991. godine. Sijačice koriste dobro dokazan Rapidov sistem ulagača koji su zaslužni za točno ulaganje sjemena što je karakteristika svih Rapid modela. Sijačice dolaze u radnoj širini od 3 ili 4 m te sa ili bez mogućnosti istovremene sjetve i ulaganja gnojiva.
Prije sjetve tlo se konsolidira traktorskim kotačima. Pivot packer na Rapidu osigurava da je ista rekonsolidacija napravljena i na prostoru između traktorskih kotača. Moguć kao dodatna oprema, pivot packer se sastoji od dva para pivotirajućih kotača koja se vuku polugama hidraulike traktora i rade dva glavna posla:
- konsolidacija tla u centru sijačice je poboljšana predstavljajući tako ujednačenu površinu u koju se može sijati
- radijus okretanja na uvratinama je znatno smanjen
Prednji dio sa alatima za obradu tla obrađuje i ravno tla. Ovisno o potrebama možete izabrati između tri različita sistema, svaki posebno ili u kombinaciji: System Crossboard, System Agrilla, System Disc.
System Crossboard se sastoji od dva reda ojačanih Crossboard lopatica koje mogu biti pridodane različitim alatima ovisno o uvjetima. Čelični dio koji radi pod određenim kutom pruža agresivnu obradu tla. S obzirom da Crossboard lopatice ne izvlače kamenje iz tla, System Crossboard je pogodan za kamenite površine i efikasno poravnavanje površine nakon oranja.

NASLOV = Valtra T serije
Nova generacija Valtra T serije je dizajnirana kako bi zadovoljila sve Vaše potrebe. Nova T serija spaja tradicionalnu snagu Valtra traktora sa raznovrsnošću Valtra ŕ la carte mogućnosti narudžbe traktora. Nova T serija koristi najnoviju tehnologiju koja ju čini liderom u svom segmentu. Sa novim mogućnostima povećava se snaga i komfor a time se i produktivnost podiže na viši nivo. Nova T serija nudi spektar mogućnosti hidraulike i transmisije klasificiranih u tri serije: Classic, HiTech i Advance. Valtra ŕ la carte sistem mogućnosti narudžbe traktora nudi nebrojeno mnogo različitih kombinacija oprema, alternativa i opcija.
SisuDiesel motori su dizajnirani za upotrebu u zahtjevnom okruženju. To je moguće vidjeti u čvrstoj strukturi, trajnosti, pouzdanosti i ekstremno visokom obrtnom momentu. Svi traktori T serije su pogonjeni SisuDiesel motorima koji uključuju brojna usklađivanja za daljnja poboljšanja startanja i smanjenje emisije ispušnih plinova. Ta usklađivanja također poboljšavaju tradicionalne kvalitete SisuDiesel motora koji su sada tiši i jači nego ikad prije. Nova generacija Common Rail motora uključuje treću generaciju EUM-a (elektronsko upravljanje motorom) koju razvija SisuDiesel. EUM tehnologija omogućava mnogo naprednih funkcija kao što su nizak ler gas (650 obr./min) kad su uključena ručna kočnica i povećanje transportne brzine a što je dostupno na HiTech i Advance
modelima.

- 21:40 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Mega vinarija izronila iz Banovog brda

Fotografije na linku fotogalerija
Nadnas = BELJE D.D. UVELO NAJSUVREMENIJU TEHNOLOGIJU U PROIZVODNJI VINA I PRERADI GROŽĐA SA SVOJIH 600-TINJAK HEKTARA
Naslov = Iz Banovog brda izronila mega vinarija
PODNAS = Već pogledom na objekat jasno je da se radi o nećemu jako velikom. No, ulaskom u vinariju stječe se dojam da tu stanu ne samo sva vina ovoga kraja, već cijele zemlje, ali i okolnih zemalja. Među najsuvremenijim tehnološkim dostignućima, kojima se vinarija odlikuje, posebno mjesto zauzima kontrolna soba i kontrolni monitori pomoću kojih se obavlja potpuno kompjuterizirana i automatizirana kontrola prijema i prerade grožđa, te skladištenja vina

Put nas je iz Osijeka vodio kroz polja Baranje prekrivena kukuruzom. No, pred nama se pružala ta nadeloko poznata Banska kosa. Ta prekrasna uzvisina, brdo, ili planina kako ju zovu Baranjci jednostavno vuče. I kada na kraju stupiš na nju sjetiš se američkih filmova i Kalifornijskih vinograda. Nepregledna polja kukuruza sada su izmjenila nepregledni vinogradi duž planine. Ona je uvijek obasjana suncem. I kada je na dnu Baranje i u podnožju oblačno na planini je sunce. I upravo su iz toga razloga tu bili vinograda i u rimsko doba. Više je sunca na Banovu brdu nego li u mnogim područjima na Jadranu. I spuštajući se niz vinograde prema malom seocetu Kamenac odjednom ti vinogradi izrode ogroman kompleks. Vina Belje koja se pružaju na tri hektara i obuhvaća glavni objekt vinarije, prijemni paviljon i pomoćne objekte. Iz nekoliko kilometara udaljenog Suljoša vinarija se preselila na ovo mjesto. Suljoš je u narodu znano ime za Kneževe vinograde.
Novi vinski kompleks vrijednosti 20 milijuna eura, koji su u rekordnom roku izgradili domaći izvođači, otvorili su Ljerka Puljić, starija izvršna potpredsjednica Agrokora za strategijske poslovne grupe i Ivan Todorić, predsjednik Nadzornog odbora Agrokora uz mnogo, doista mnogo gostiju. Već pogledom na objekat jasno je da se radi o nećemu jako velikom. No, ulaskom u vinariju stječe se dojam da tu stanu ne samo sva vina ovoga kraja, već cijele zemlje, ali i okolnih zemalja.
Mednas = Gortanijevi inoksi
U novoj vinariji je instalirano 247 inoks spremnika, talijanske tvrtke Gortani, čiji je ukupni kapacitet 8 milijuna litara vina. Primarna prerada se sastoji od tri linije prijema grožđa, tri odvajača peteljki, četiri preše za grožđe Bucher Vaslin i 12 vinifikatora za proizvodnju crnih vina Gimar. U prostoru cijele nove vinarije osigurano je i održavanje stabilne temperature i vlažnosti, što je izuzetno važno za proizvodnju vina visoke kvalitete. Vrijeme dolaska grožđa iz vinograda u podrum smanjeno je na minimum minimuma, a doprema maksimalno poboljšana, što su znatne prednosti.
Među najsuvremenijim tehnološkim dostignućima, kojima se vinarija odlikuje, posebno mjesto zauzima kontrolna soba i kontrolni monitori pomoću kojih se obavlja potpuno kompjuterizirana i automatizirana kontrola prijema i prerade grožđa, te skladištenja vina.

S otvorenjem vinarije obilježen je i početak ovogodišnje berbe grožđa koja je započela sa sortom chardonnay. Uspješnost berbe na 583 hektara beljskih vinograda, osim klimatskih prilika, jamči i smještaj vinarije u samom srcu vinograda što će omogućiti brzu i kvalitetnu dopremu grožđa na preradu, ističu u Belju.
Već od ove jeseni novi kompleks vina Belje bit će dostupan i za turističke obilaske u kojima će posjetitelji imati prilike upoznati se s beljskim vinima čiju je proizvodnju, prije više od tristo godina, započeo princ Eugen Savojski.
Mednas = Nagrada u Quebecu
Nagrada na ocjenjivanju u Quebecu dodatno je priznanje za ovu izuzetnu graševinu iz beljskog podruma koja u svojoj ovogodišnjoj kolekciji medalja već ima srebro s Vinagore 2011, brončanu medalju iz San Francisca 2011, zlatnu medalju i šampionsku titulu sa Bonavite 2011, brončanu medalju sa IWC-a u Londonu, te još niz drugih nagrada i priznanja s internacionalnih i domaćih ocjenjivanja. Uz navedene nagrade, te visokih 90 bodova kojima ju je ocijenio svjetski poznati i priznati vinski kritičar Robert Parker, Graševinu 2009. iz Podruma Belje čine vrhunskim vinom čija su kvaliteta i izvrsnost prepoznate i nagrađene na svim ocjenjivanjima.
S obzirom da Podrumi Belje posljednjih godina osvajaju nagrade i za svoja druga vina, svakako treba naglasiti i zasluženu titulu Vinara godine, dodijeljenu krajem prošle godine.
Selections Mondiales des Vins smatra se najvećim natjecanjem vina koje se održava u Sjevernoj Americi, a na ovogodišnjoj manifestaciji sudjelovalo je 600-tinjak proizvođača iz 32 zemlje.
Svijet u čaši, prva specijalizirana revija za vino, gastronomiju i turizam svake godine, tradiocionalno u hotelu Antunović, proglašava najboljeg vinara i najboljeg kuhara godine. Ove godine u izuzetno jakoj konkurenciji vrsnih hrvatskih vinara titulu vinara godine su osvojili Podrumi Belje pod vodstvom glavnog enologa g. Marijana Kneževića.
Podrumi Belje najveći su hrvatski proizvođač grožđa i to iz vlastitih vinograda na području vinogorja Baranja unutar vinogradarske podregije Podunavlje, u kojoj je uzgoj vinove loze poznat stoljećima, a ove su godine prepoznati i kao jedan od najnagrađivanijih podruma u Hrvatskoj.
Podrumi Belje sa svojim vinima sudjeluju na svim značajnim ocjenjivanjima vina u zemlji i inozemstvu, a samo u ovoj godini osvojeno je nekoliko prestižnih međunarodnih nagrada i priznanja od kojih se posebno ističe zlatna medalja i regionalni trofej za Merlot 2008. na Decanteru, te izvrsna ocjena svjetski poznatog i priznatog vinskog kritičara Roberta Parkera koji je Graševinu 2009. iz ovog podruma ocjenio s 90 bodova šta je najviša ocjena kojom je neko hrvatsko vino ocjenjeno.
Vinarija sagrađena na površini nešto većoj od 10.000 četvornih metara kapaciteta je osam milijuna litara. U njoj je instalirano 247 inoks spremnika talijanske tvrtke Gortani, od kojih je najveći kapaciteta 100.000 litara. Tridesetogodišnje iskustvo na području proizvodnje rezervara i sustava za proizvodnju vina od inox-a i stalni trud uložen u istraživanju i razvoju novih proizvoda dovelo je do toga da GORTANI postane vodeće poduzeće u svom sektoru. U suvremenoj tvornici od preko 10.000 m2 (pokrivenih), sa najsuvremenijom opremom i najrazvijenijim softverima dostupnima na tržištu, stručnjaci GORTANI zadovoljavaju potrebe najpoznatijih vinogradara.
Među najsuvremenijim tehnološkim dostignućima posebno mjesto zauzimaju kontrolna soba i kontrolni monitori, pomoću kojih se obavlja potpuno kompjutorizirana i automatizirana kontrola prijema i prerade grožđa te skladištenje vina. Vinarija je sagrađena u nepunih godinu dana, a u njoj će završiti kompletan urod sa 600-tinjak hektara beljskih vinograda.
- Radili smo i na sadnji novih vinograda, tako da ćemo 2013. godine imati 610 hektara vinograda prosječne starosti devet godina - rekao Goran Pajnić, predsjednik Uprave Belja d.d. koji je dodao i kako se krče stari i sade novi vinogradi.
- Beljska vinarija je paradigma načina Agrokorova rada. Primjenjujemo isti recept, a to je instaliranje vrhunske tehnologije koja s vrhunskim znanjem daje isto takve rezultate - istaknula Ljerka Puljić dodavši kako je to jedan od razloga što je Agrokor 28. najuspješnija tvrtka u istočnoj Europi i prva u takozvanoj Adria regiji. Podsjetila je na izvrsnu vinogradarsku godinu, što je, uz najnoviju tehnologiju, preduvjet da beljska vina kao i svake godine zablistaju.
Time je Agrokor postao vodeća kompanija u proizvodnji vina s približno 20 milijuna litara godišnje, s vinogradima u Istri, Mladini, na Pelješcu, na iločkom području i u Baranji. Agrokor je kupio Belje prije nepunih šest godina i otad ulagao u vinograde kako bi dobio vrhunsko grožđe.
Mednas = Posebna linija za birana grožđa
Glavni enolog Vina Belja, Marijan Knežević, proveo je uzvanike kroz novi podrum i pokazao im preše od 150 hektolitara te posebnu liniju za birana grožđa i za ispiranje bobica posebne kvalitete, što je nazvao mali podrum u velikom. Spremnici za vino smješteni su u dvostrukoj zoni grijanja i hlađenja, grožđe i vino pod zaštitom su inertnog plina, a proizvodni postupak potpuno je automatiziran. Proizvodnjom se, dakle, automatski upravlja od primarne predaje grožđa u vinogradu do stavljanja vina u boce.
U podrumu je i specijalizirani laboratorij za analizu grožđa i vina s najsuvremenijom enološkom opremom u svijetu kojom se kontroliraju svi parametri važni u proizvodnji grožđa i vina. Punionica bi u novu vinariju trebala biti preseljena u veljači 2012. godine, a bit će kapaciteta 4.000 boca na sat. Berba grožđa 2011. na 583 ha beljskih vinograda će prema prvim pokazateljima biti izuzetna. Kako je istaknuo Baldo Matić, direktor PC Vinski podrumi Belje - Ovakva godina se događa jednom u deset godina”. Do sada su obrane gotovo sve bijele sorte – chardonay, pinot bijeli, pinot sivi i muskat otonel, a berba graševine je započela polovicom rujna.
Autor: tekst i slike: Damir RUKOVANJSKI


- 21:20 - Komentari (0) - Isprintaj - #

petak, 28.10.2011.

Findri prezentacija AG LEADER

g

- 13:42 - Komentari (0) - Isprintaj - #

petak, 21.10.2011.

Claas hvata novi zalet

Nadnas = CLAAS JE USPOSTAVLJANJEM NOVOG REGIONALNOG CENTRA OZBILJNO PROMJENIO SLIKU TRŽIŠTA MEHANIZACIJE
NASLOV = Nakon pregrupiranja snaga nove akcije
Podnas = Hubertus Küsters je voditelj CLAAS Regionalnog središta Austrije i regie Adria

Veliki i moćni Claas pregrupirao je svoje snage na mnogim tržištima. Isto je napravio i na njima veoma važnom tržištu u Austriji. Od 1.listopada pokrenula je svoju vlastitu tvrtku i otvorila regionalno središte u Stockerau. To je mjesto u neposrednoj blizini Beča i ima prikladan položaj i lako je dostupan svim poljoprivrednicima. Na čelu nove skupine zaposlenika je Hubertus Sexton i on će imati zadatak kordinacijom prodaje i servisa, osim u Austriji, Sloveniji, Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini.
Jens Skifter, CLAAS regionalni direktor, predstavio je važnost tržišta i zadatke novog CLAAS Regionalnog centra.
"Želja nam je svim našim kupcima osiguramo profesionalnog distributera i partnera. Uspjeli smo osigurati izvrsnu ponudu strojeva što će kupci znati cijeniti."
Osim toga, austrijski CLAAS GmbH, pokrenuo je akciju izvanredne opskrbe rezervnih dijelova u Austriji i drugim zemljama. Predsjednik Uprave Stephan Kloster Kamp ističe: " Stupa na snagu odmah, tvrtka će sa svojim odabranim dilerima diljem zemlje, značajno unaprijediti standarde nabave i dopreme rezervnih dijelova " Osim toga, korisnici mogu dobiti sve rezervne dijelove preko noći iz središnjeg skladišta u Hammu ili više baza u južnoj Njemačkoj. Kontakt s Claasom sada je moguć i s novom stranicom www.claas.at., ističu u priopćenju iz tvrtke Claas.
Ovo se sve dakako moglo i očekivati. Tvrtka koja ima najbolje i najveće, a i najpoželjnije kombajne se ne može dozvoliti da u ovoj regiji proda godišnje nekoliko komada. Mnogo toga je u igri. Pa Claas je prije sedam godina kupio cijelu tvornicu traktora. I to ne bilo kakvu. Već francuski ponos. Renault agriculture. I igre mačke i miša više ne vrijede. Ako ne ide moraju stvari uzeti u svoje ruke.
autor: D.R.
Slika:
Hubertus Küsters (lijevo) će na čelu novog CLAAS Regionalnog središta Austrije i regije Adria. CLAAS Regionalni direktor Jens Skifter na slici je desno.

NADNAS = POVIJEST CLAASA
NASLOV = Prvi kombajn još 30-tih godina prošlog stoljeća
- 1913, osnivanje poduzeća od strane Augusta Claasa u mjestu Clarholz u Westfaliji
- 1914, August i Franz Claas osnivaju poduzeće Braća CLAAS
- 1919, preseljenje u mjesto Harsewinkel, proizvodnja petljača za sjeno
- 1921, prvi CLAAS-ov patent na uređaj za petljanje za racionalno vezanje slame
- 1930, Početak razvoja prvog kombajna(prije svega prilagođen za posebne europske uvjete)
- 1934, Proizvodnja prve preše sa sakupljačem
- 1936 CLAAS izbacuje na tržište prvi kombajn konstruiran u Europi za Europu
- 1937, Početak serijske proizvodnje vučenih kombajna
- 1946 , Početak serijske proizvodnje vučenog kombajna SUPER
- 1953 , Početak gradnje prvog samohodnog kombajna
- 1962, Početak proizvodnje u novoj tvornici preša u Metzu u Francuskoj,
- 1969 Proširenje programa s programom tzv. Zelene linije u mjestu Saalgau (preuzimanje tvornice poljoprivrednih strojeva Josef Bautz)
- 1973, Predstavljanje prvog samohodnog silokombajna
- 1976 Prva CLAAS-ova preša za valjkaste bale serije ROLLANT
- 1983 , Novi proizvodni program samohodnih silokombajna serije JAGUAR
- 1988 , Prva CLAAS-ova preša za velike bale QUADRANT,
- 1994, Početak razvoja sustava AGROCOM ( elektronski informacioni sustav za poljoprivredu uz satelitsku podršku),
- 1995, Uvođenje serije velikih kombajna LEXION ( s 40 tona žitarica na sat najjači kombajn na svijetu),
- 1997, Preuzimanje tvornice otkosnih uređaja u mađarskom mjestu Törökszentmiklos
- 1998 , Kombajni serije LEXION izabrani za „Stroj godine“
- 2000 , Početak rada u novom logističkom centru rezervnih dijelova u Hamm-Uentropu
- 2001 Polaganje kamena temeljca za potpuno renoviranje i pregradnju tvornice u Harsewinkelu. S čak 55 miliona € dotad najveća investicija u povijesti poduzeća.
- 2003, S kupnjom većine vlasništva firme RENAULT Agriculture CLAAS proširuje svoju paletu proizvoda za ponudu traktora.
- 2004, Prva godišnjica partnerstva CLAAS-a i RENAULT Agriculture-a. JAGUAR slavi svoju obljetnicu: 20.000-iti silokombajn silazi s trake obojen u poseban lak. CLAAS-ovi traktori u Njemačkoj postižu prve uspjehe u prodaji.
- 2008, CLAAS-ova tvornica uređaja za otkos u Mađarskoj dobija najviše odlikovanje saveza njemačke industrije kao mjesto najbolje proizvodnje u istočnoj Europi. CLAAS postaje 100 postotni vlasnik tvornice traktora u francuskom Le Mansu. CLAAS po prvi puta probija granicu od 3 milijarde godišnjeg prometa
Slike:
33t-claas renault.jpg
S kupnjom većine vlasništva firme RENAULT Agriculture CLAAS proširuje svoju paletu proizvoda za ponudu traktora

33t-claas1 stari.jpg
Početkom 60-tih godina

33t-Claas Super.jpg
Claas Super

33t-Claas Matador.jpg
Claas Matador

33t-Claas Model SF circa late 1950's.jpg
Claas Model SF circa late 1950's

33t-Claas Columbus.jpg
Claas Columbus


Nadnas = OBITELJ CLAAS I DALJE USTRAJNA U TEHNOLOŠKOJ PERFEKCIJI
Naslov = Perjanice Claasa moraju njegovati svoje perje
PODNAS =
Riječ je tvrtki koju su obitelj Claas osnovali u kolovozu u Clarholzu u pokrajini Westfalen. Godinu dana poslije Franz Claas osnovao je tvrtku Gebr Claas, da bi proizvodnju veziva za slamu 1919 preseli u Harsewinkel. 1930 godine bilježi se početak razvoja kombajna, a 1934 i prvog takozvanog pick-Presse. Prva serijska proizvodnja kreće 1946, a prvi samohodni kombajn na tržištu je 1953. godine. Već 1962. godine počinje rad u novoj tvornici u Metzu u Francuskoj. Dalje se već i teško prati. 1976. godine prvi rolobaler, pa 83. program Ja- Godinama pratimo u novinarskom smislu i rad ovih strojeva na našim poljima. Nas se jako dojmio kombajn Tucano. Jasno nam je dano do znanja koliko u radu znači Hybrid system slamotresa koji u dodiru s Roto plus odvajanjem zrna daje vrhunski učinak. Do sada je taj sistem imao Lexion s dva rotora, a Tucano to sve ima ali s jednim velikim rotorom. Na polju smo ne tako gledali u radu Tucano 470 i 480 a uspoređivali smo s Lexion 600 terra-Trac. Usporedili jesmo, ali jednostavno sva tri kombajna su besprijekorna. No, kod Tucano 470 s 326 konjskih snaga motorom Mercedes-Benz i Tucano 480 s 365 konjskih snaga, ali s motorom Caterpilar nema se zamjerke. Čak su i izjednačeni u gotovo svim performansama kada je u pitanju motor i hibridna tehnologija o kojoj govorimo. Dakle, APS i ROTO PLUS čine upravo te kombajne boljim a APS, treba istaći, osigurava siguran rad, ali i brz rad, samog rotora pri odvajanju sjemena. Odnosno sama skračenica APS znači ubrzan pred separator. Tucano ima pogled na prebacivanje zrna direktno se iz kabine može gledati kako se diže izvršeno zrno. Može se opremiti sustavom telematic. Veliki heder. Doista je heder od 12 metara velik. Ima dvije odvojene šestometarske kose svaka sa svojim pogonom rade zajedno. Normalno, jer jedna 12 metarska ne bi mogla raditi. Sinkroni pogon noževa rade kontra jedan drugog. Koristi se linearni prijenos snage na noževe. Promijenili su broj noževa da bi se veličina kose poboljšala. U zapadnoj Europi se to koristi kod velikih prinosa da bi se povećala snaga otkosa, u istočnoj, gdje su manji prinosi da bi se povećala brzina otkosa. Za manja poduzeća koja žele biti neovisna u korištenju mehanizacije već nekoliko godina pažnju nam privlači tip kombajna Avero 240.. Za istaći je brzo kačenje hedera. Koristi se običan ili vario heder od 5,6 metara. Claas ima mogućnost za taj kombajn isporučiti i sklopivi heder. Koristi ABS sistem vršenja. To je srce kombajna i s tim sistemom daju 35 posto bolji rezultat nego kod konvencionalnih mašina s jednim bubnjem. Poklopci motora se lagano otvaraju i kompletan servis se može obavljati na polju. Korpa hladnjaka lako se otvara prema gore. Zapremina bunkera za sjeme 100 tisuća litara. Avero koristi motor katerpilar od 198 konjskih snaga.
Claas Rollant 454 Uniwrap rolobaler koji umata u velike bale. Rovant ima šest rezervnih namata s jedne strane, šest s druge. Variant primjerice može praviti rolo balu visine do 1,80 i ima mogućnost korištenja samo mreže ili konca. No, mreža je uvijek bolji izbor ističu predavači. Univrap je pak bolji za silažu. Može sve, ali bolji je za silažu a rovant 365 za kukuruzovinu i slamu. Rolant ide, kako vidite na našim slikama i bez Uniwrapa. Imaju ekstremno brzo automatsko omatanje mrežom ili koncem i veliki broj noževa, čak 25, koji rade besprijekorno. Noževi su dugački 4,8 cm Imaju odlično razrađen sistem dodatnog zbijanja vanjskog dijela bale, kao i rotor za predizbijanje mase. Tu je i neizbježni elektronični nadzor svih funkcija. Stručnjaci ovog proizvođača istiku da je Claas filozofija smanjenja troškova rada u eksploataciji i da je kombinacija ROLANT - UNIWRAP, balirka i omotač bala u jednom stroju, ono što treba svakom naprednom stočaru. Teško je reći što iz Claas programa još izdvojiti. Ali ono što gledali u radu, zasigurno je i ono što nas najviše uvijek dojmi. Ovo je kratki osvrt, ali za očekivati je i da će sam Claas uspostaviti nove serije prezentacija i promocija svojih proizvoda.


Antrfile:
Naslov = 75 godina rođenja kombajna
Ljeto 1936 označio je rođenje kombajna na našem kontinentu. Na Zschernitz Manor kraj Halle u Saxony-Anhalt. Kolovoz. Izuetno vrući je bio kolovoz. Claas je predstavio traktor koji vuče stroj a koji veže slamu. Godine 1946 CLAAS je pokrenuo jedan visoko učinkovit kombajn pod imenom SUPER. 1953. Je godina kada na svjetlo dana izlazi prvi samohodni kombajn. Njega je prodano narednih 10 godina čak 20.000 primjeraka a znan je pod imenom SF do 1963.
Tijekom sljedećih nekoliko desetljeća, ova je tvrtka razvila učinkovit kombajn za sve žitarice i sve biljke kao i sve klimatske zone u svijetu. Europa i Columbus modeli su dobro poznati svima, a slijede Matador, senator i Mercator i, konačno, po DOMINATOR i LEXION. Do danas, CLAAS je proizveo više od 400.000 kombajnima u Harsewinkelu. 75 godina nakon izuma kombajn za Europu, CLAAS je još uvijek daleko najveći tržišni lider u Europi. Oko 40 posto svih kombajna su proizvodi CLAAS.


Slika: 33t-claas jaguar.jpg

- 08:02 - Komentari (0) - Isprintaj - #

subota, 14.06.2008.

TRETIRANJE KUKURUZA HERBICIDIMA NAKON NICANJA KUKURUZA I KOROVA
Tretiranje herbicidima poslije sjetve, a prije nicanja kukuruza još uvijek je prevladavajući način zaštite kukuruza od korova u Hrvatskoj. Zaštita kukuruza nakon nicanja kukuruza i korova smatra se rezervom u slučaju da ne uspije tretiranje poslije sjetve, a prije nicanja kukuruza. No u zadnje vrijeme, a nakon otkrića sulfonilurea herbicida, sve se više širi primjena herbicida nakon nicanja korova i kukuruza. Mnoge činjenice doprinjele su tome. Dugogodišnjim korištenjem zemljišnih herbicida potiskivani su bili širokolisni korovi, a u isto vrijeme travnati (sirak, pirika), pa zatim višegodišnji širokolisni korovi (osjak, slak) su dobili više prostora. Pojavili su se i neki novi korovi kao abutilon, ambrozija, čičak.
PRIMJENA HERBICIDA NAKON NICANJA KUKURUZA I KOROVA
Primjena herbicida nakon nicanja kukuruza i korova je nova tehnika kontrole korova koja omogućuje suzbijanje svih korova nakon nicanja bez primjene herbicida nakon sjetve, a prije nicanja kukuruza i korova. Nakon što se posije kukuruz čeka se da izniknu korovi i kukuruz i onda se ide u tretiranje strogo pazeći da se poštuje razvojna faza kukuruza jer ako se tretiranje vrši nakon faze do koje je dopušteno tretirati može doći do oštećenja usjeva kukuruza.
PREDNOSTI OVOG NAČINA KONTROLE KOROVA
Istraživanja, ali i iskustvo farmera pokazali su da na ovaj način mogu biti kontrolirani svi korovi, mnoge korove je lakše suzbijati nakon nicanja, a sulfonilurea herbicidi kontroliraju "nove" korove (divlji sirak, abutilon, ambrozija, čičak). Ovi preparati su skuplji nego zemljišni herbicidi, ali u mnogo slučajeva oni su u stvari jeftiniji. O čemu se zapravo radi? Ako se koriste zemljišni herbicidi i ako je proljeće suho oni neće dobro djelovati jer za djelovanje im je potrebna vlaga. U tom slučaju treba ići u korekciju sa herbicidima koji djeluju preko lista i koriste se nakon nicanja kukuruza i korova te se u stvari herbicid kupuje dva puta i takav tretman je skuplji nego ako se odmah odluči za primjenu herbicida koji se koristi nakon nicanja kukuruza i korova. Pioneer u prodaji ima tri herbicida za primjenu poslije nicanja kukuruza i korova, Tarot, Grid i Harmony.

William JAMES/Miodrag POPOVIĆ

- 16:51 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Preša za uljarice - biodizel

Preše za suncokret, uljanu repicu, sjeme sesama, sjeme pamuka, kikiriki i sl. Proizvodite svoj biodizel.Lako puštanje u pogon, jednostavne za uporabu, mala potrošnja snage, lagano održavanje, pouzdane u radu, a prije svega povoljne po cijeni.Primjena u mješaonama i tvornicama stočne hrane za prešanje uljarica a u svrhu dobivanja industrijskog ulja i pogače za daljnu uporabu, kao i za mala postrojenja za proizvodnju biodiezel-a. Uz prethodno toastiranje i predprešanje, moguće povećanje kapaciteta kao i prešanja soje. Osnovna primjena za suncokret, uljanu repicu, sjeme sesama, sjeme pamuka, kikiriki i sl.Osnovne karakteristike preše za uljarice:Duljina 1650mm x širina 700mm x visina 1280mm.Težina cca 600 kgMotor 7,5 kW Kapaciteti i iskorištenje ;Uljana repica 180- 200 kg/h iskorištenje 31-36 %Suncokret 160 - 180 kg/h iskorištenje cca 32 %Tostirana soja cca 100 kg/h Preostalo ulje u pogači 6 - 7 %Cijena sa motorom 32.000 kn + PDVZa detaljne informacije obratite nam telefonom ili email porukom.
Mala preša za uljarce:
Kapacitet 40-50 kg/h, za uljanu repicu i suncokret.
Motor 2,2 - 3 kW.
Cijena 13.200 kn bez motora + PDV.- 16:46 - Komentari (0) - Isprintaj - #

uljana repica

Nnn: AKTUALNO
Nn: U HRVATSKOJ SE SLIJEDEĆE GODINE MOŽE OČEKIVATI ZNATNO UZAVRELIJA SJETVA ULJANE REPICE
N: I Pioneer bacio šapu na oranične površine pod uljanom repicom
Pn: Sorte uljane repice do sada su bile iz osječkog, zagrebačko instituta te nešto iz Sjemenarne i RWA Agro. Čekalo se kada će krenuti i Pioneer. Ove godine i to se dogodilo

Sve članice Europske unije obvezale su se da će do 2020. godine proizvesti oko jedne petine ukupno potrebne energije iz prirodnih, obnovljivih izvora energije. Poljoprivredne kulture kao što su suncokret, kukuruz, uljana repica, šećerna trska itd. sve više dobivaju na značaju jer su postale vrlo važne kulture, ne samo za proizvodnju hrane nego odnedavno i za proizvodnju energije. U Europskoj uniji, zbog klimatskih prilika, najvažniju ulogu u proizvodnji biogoriva zauzima uljana repica iz koje se proizvodi biodiesel
U Hrvatskoj se uljana repica danas sije na svega nekoliko tisuća hektara, no u budućnosti to će se sigurno promijeniti. Biogorivo postaje sve značajnija strateška sirovina, a neovisnost o energiji sve brže rastuća potreba svake zemlje. Stoga, za očekivati je da će se i površine pod uljanom repicom u bliskoj budućnosti u Hrvatskoj povećati i da će uljana repica postati važna sirovina za proizvodnju biodiesela. To je čisto ekološko gorivo koje ne sadrži sumpor, olovo i druge štetne tvari koje su glavni uzročnici zagađenja okoliša. U ispušnim plinovima biodiesela nema čađi, benzola i toluola te on predstavlja idealnu zamjenu za konvencionalna fosilna goriva. Također, kao nusproizvod u proizvodnji biodiesela iz uljane repice dobiva se repičina pogača koja je kvalitetan izvor hrane za stoku jer sadrži oko 33% surovih bjelančevina. Prepoznajući važnost uljane repice i biodiesela, Pioneer je u svoj program prodaje u Hrvatskoj uveo i uljanu repicu. Čepinska Uljara privremeno odustaje od gradnje pogona za proizvodnju biodizela, motornog goriva koje se dobiva iz ulja uljane repice, čija je planirana godišnja proizvodnja trebala biti 60.000 tona, a za što je bilo predviđeno ugovarati proizvodnju uljane repice na čak 45.000 hektara poljoprivrednih površina. Gradnja pogona trebala je početi još jesenas, međutim zbog nestabilne situacije s cijenama poljoprivrednih kultura i goriva na svjetskom tržištu, projekt je, napominje Stjepan Komar, predsjednik Uprave IPK Tvornice ulja Čepin d.d., na čekanju.
Marin BARIĆ
Nn: PIONEER OVE GODINE PREDSTAVIO SVOJU ULJANU REPICU I DAO DO ZNANJA ZAŠTO HIBRID, A NE SORTE
N: U Kotoribi bačena rukavica
U 2008. godini očekujemo registraciju i prodaju hibrida PR46VV09, a u procesu registracije imamo još 8 novih hibrida kojima se komuška u žetvi manje otvara nego kod sadašnjih sorti i koji daju i do jednu t/ha viši prinos od sorti uljane repice koje se trenutno uzgajaju. Tipičan novi hibrid visokog potencijala rodnosti i visokog sadržaja ulja (oko 45%). Zbog niskog sadržaja glukozi-nolata (12 - 13 umol/g) uljane pogače pogodne su za ishranu stoke. Pogodan je za sjetvu na svim tipovima tla. Daje stabilan prinos u različitim okolišima. Ima jaku stabljiku i jak korijen. Najbolje rezultate daje u sklopu 35 -50 biljaka/m2, ističu u Pioneeru.
U pokusima „Povjerenstva za registraciju“ u dosadašnje tri godine ispitivanja hibrid PR46VV09 dao je odlične rezultate. Po hektaru je davao 3482 kg 2005.godine, 4617 kg slijedeće godine, a prošle sezone čak 5731 kg. Uspoređeno sa standardnim sortama to je za oko tisuću kilograma više.
Pioneer je krenuo s uljanom repicom u Europi 2002 godine u Francuskoj. Ubrzo i Velikoj Britaniji, Sloveniji. Prije tri godine s osam hibrida kreće se u Češkoj i Slovačkoj. Prošle godine je više od 200 tisuća hektara u istočnoj Europi zasijano upravo Pioneer uljanom repicom. Ove godine je više od 10 hibrida u postupcima priznavanja u zemljama istočne Europe. Maximus polupatuljasti hibridi siju se na više od 100 tisuća hektara u istočnoj Europi. Ove godine počinje i program oplemenjivanja uljane repice u Mađarskoj i Slovačkoj. PR46W09 je ozimi hirbid nove generacije konvencionalnih hibrida. Tipičan je novi hibrid visokog potencijala rodnosti i visokog sadržaja ulja (oko 45 posto) s malim rizikom od polijeganja. Visina biljke je od 155 do 165 cm, a sadržaj glukozinata je vrlo nizak (11-12mikro mol/g) pa su stoga i uljane pogače pogodne za hranidbu stoke. Otpornost na phomu i cylindrosporium je vrlo dobra. Pogodan je za sjetvu na svim tipovima tala. Daje stabilan prinos u različitim okolišima, ima jaku stabljiku i jak korijen. Preporučena gustoća sjetve je 35 do 55 biljaka po četvornom metru.
Zašto preferirati hibride repice u odnosu na sorte ove uljarice? U stresnim uvjetima hibridi uljane repice zbog efekta heterozisa i hibridnog vigora daju bolje rezultate od sorti uljane repice. Hibridni vigor znači jak korjenov sistem, poboljšanu otpornost na prezimljavanje, te bolju prilagodbu raznim okolišnim uvjetima kao npr. reducirana obrada tla. I zašto još? U Pioneeru ističu da je i veći prinos od 5 do 10 posto. Heterozis efekt pozitivno utječe na vitalnost i rani porast. Bolja je stabilnost prinosa u raznim zemljišnim i klimatskim uvjetima. Mogućnost sjetve na kraju agrotehičkih rokova zahvaljujući brzom jesenskom razvoju u ranim fazama rasta i razvoja. Intenzivno grananje omogućava uspostavu optimalne gustoće sklopa i dobru pokrivenost tla čak i kod nižih sjetvenih normi. Više je komuški po biljci i više zrna po komuški daju višu sigurnost prinosa i visok potencijal prinosa. Imaju hibridi i veću otpornost na sušu i visoke temperature. Učinkovitije je usvajanje hranjiva, posebice dušika. I na kraju, što ističu stručnjaci Pioneera, radi se o vrlo dobroj ozimosti. Odnosno, jak korjenov sustav i dobro razvijen hipokotil, daje dobar razvoj prije ulaska u zimu.

OSJEČANI ODUSTAJU OD PROIZVODNJE BIODIZELA IZ ULJANE REPICE
Komar podsjeća kako je ideja o gradnji pogona za proizvodnju biodizela nastala kada je cijena sirovina bila koliko-toliko stabilna, a biodizela proizvedenog iz ulja uljane repice oko 3,80 kuna za litru, a dizela između 6 i 7,5 kuna za litru. Međutim, sada je situacija, dodaje, drastično različita i jedna litra D2 stoji 9,20 kuna, a sirovog ulja uljane repice 7,30 kuna za kilogram.
Proizvodnja biodizela neisplativa
- Trenutačno proizvodnja biodizela nije isplativa. Prema našim informacijama, čak su se neke tvornice u svijetu zatvorile. Sada je teško reći kada ćemo nastaviti provođenje projekta. Smatramo da ne treba žuriti i ulagati značajna sredstva uzalud. Valja pričekati da se cijena nafte i ostalih goriva stabilizira, a, isto tako, da se i razriješe neke etičke dvojbe na svjetskoj razini vezano uz pitanje - proizvoditi li hranu ili gorivo - kaže Komar.
Ukupna vrijednost pogona za proizvodnju biodizela u Čepinu, u sklopu IPK Tvornice ulja Čepin, trebala je iznositi 53 milijuna eura. Nakon završetka cjelokupne investicije, trebalo je biti otvoreno novih 60 radnih mjesta, a planirano je i da bi u prvoj polovini 2009. godine posao neizravno našlo i oko 2.000 kooperanata - proizvođača uljane repice.
Hrvatska trenutačno ima dva pogona za proizvodnju biodizela koja su u funkciji. Međutim, proizvedene količine uljane repice i biodizela su zanemarive, a kao buduća članica Europske unije trebala bi do 2010. trošiti 157.000 tona biodizela u ukupnoj potrošnji goriva. Naime, trenutačno se ukupna proizvodnja biodizela kreće samo 28.000 tona. Međutim, od toga se samo neznatne količine troše u Hrvatskoj. Prvi sagrađeni pogon za proizvodnju biodizela Modibit u Ozlju, navodno, na godinu proizvodi oko 25.000 tona biodizela uglavnom za izvoz, a samo manji dio za ZET-ove autobuse u Zagrebu. Drugi pogon koji je sagrađen je Vitrex iz Virovitice, u kojem se, navodno, proizvodi oko 5.000 tona biodizela godišnje. U gradnji je i pogon u Vukovaru tvrtke Europa Mill, kapaciteta 35.000 tona biodizela godišnje, a u planu je bila i gradnja tvornice Ingra Slavonski Brod, kapaciteta proizovdnje 150.000 tona godišnje.
Pod uljanom repicom samo 15.000 ha
U Hrvatskoj se o proizvodnji biodizela iz uljane repice, ističe dr.sc. Tajana Krička, izvanredni profesor na Agronomskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu koja je bila na čelu radne skupine koja je imala zadaću definirati plan i pripremiti sve aktivnosti za provedbu nacionalnog projekta za proizvodnju biodizela, počelo razmišljati još prije gotovo deset godina, odnosno 1999. godine. Međutim, do sada je u praksi vrlo malo toga učinjeno.
Projekt biodizela, podsjetimo, nakon što ga je 2000. godine usvojila Vlada RH i imenovala Povjerenstvo za uvođenje biodizelskog goriva u Republiku Hrvatsku 2001. godine, nekoliko je godina stajao po nečijim ladicama u Ministarstvu poljoprivrede da bi se 2005. godine donijela Uredbu o proizvodnji biogoriva dok bi Zakon o proizvodnji biogoriva trebao biti donesen ove, a na snagu bi trebao stupiti 2009. godine. Za sve to vrijeme gotovo je cijela Europa uspjela razviti i proizvodnju i tržište uljanom repicom, čije žetve budu unaprijed prodane, dok Hrvatska koja, prema nekim procjenama, ima oko 250.000 hektara poljoprivrednog zemljišta koje nitko ne obrađuje, uljanu repicu proizvodi na samo 15.000 hektara, a za potrebe proizvodnje jestivog ulja, uljanu repicu u najvećim količinama uvozi. - Za sve te godine nije se vezano uz proizvodnju biogoriva u EU ništa promijenilo, osim što je 2006. uveo drugu generaciju biogoriva, odnosno odluku da se ona proizvode iz svega onoga što je ostatak iz primarne proizvodnje - slame, trava, sijena i slično, dok se prva generacija odnosila na proizvodnju biogoriva iz zrna sjemenki uljane repice, kukuruza, šećerne repe - kaže dr. Krička, te dodaje kako EU nije ništa ukinuo, kako neki smatraju, nego se samo preorijentirao na druge sirovine.
Dr. Krička napominje kako nacionalni projekt za proizvodnju biodizela za sada u praksi nije uspio, jer se njemu pristupilo megalomanski, a ne, kako se predlagalo, da se to radi sustavno s manjim pogonima koji bi trebali ponajprije pokriti potrebe za biodizelom na regionalnoj razini, a tek potom ići na velike količine.
- Naravno da se prije toga trebalo osigurati dovoljno sirovine. Naime, vrlo se malo, odnosno gotovo ništa nije učinilo u vezi s povećanjem proizvodnje poljoprivrednih kultura. Hrvatska je, naime, nekad proizvodila uljarice na više od 100.000 ha, a danas se proizvodnja kreće na oko 15.000 ha. Dokle god Hrvatska od ukupnih obradivih površina ne obrađuje čak 49,2 posto površina i ima niske prinose poljoprivrednih kultura, mi o takvim i sličnim projektima ne možemo ni razmišljati - kaže Krička te zaključuje da je osiguranje sirovine osnovni preduvjet za proizvodnju biogoriva. Dr. Krička ujedno napominje kako Hrvatska, kao jedna od rijetkih zemalja, ima dovoljno površina i za priozvodnju hrane i goriva.
Trenutačno je u trendu proizvodnja bioplina
Trenutačno kod potencijalnih investitora vlada interes za gradnju postrojenja za proizvodnju bioplina. Za sada ih ima već pet ili šest zainteresiranih, između ostalog i na području Slavonije, kaže dr. Krička. Za proizvodnju bioplina se smatra da je jedno od najboljih rješenja zbrinjavanja otpada organskog podrijetla koji nastaje u stočarstvu i peradarstvu (gnoj), posebice kod velikih uzgajivača. U bioplinskim postrojenjima takav bi se otpad razgradio vrlo brzo, učinkovito i profitabilno jer je završni produkt biorazgradnje bioplin metan, koji se koristi kao gorivo za proizvodnju električne energije i kao energent za daljnju uporabu, uz dodatne višestruke koristi.
www.glas-slavonije.hr

Autor: Zdenko Pađan / rwa AGRO
Povećana potrošnja bio goriva direktno je utjecala na proizvodnju uljane repice za bio diesel, što se moglo osjetiti na znatnom povećanju proizvodnih površina u Hrvatskoj. Procjena je da je u 2006 zasijano ca 17.000 ha, od čega je učešće naših sorata 35% . Već tradicionalno uvodimo najuspješnije europske sorte na naše tržište, pa smo i za ovu godinu pripremili novi hibrid VECTRA. Kao i uvjek do sada pripremili smo visokokvalitetno sjeme tretirano fungicidom i insekticidom u postupku inkrustracije, pakirano po 10 kg. EXPRESSVeć sedam godina prisutna na tržištu, ali još uvijek ima vodeće mjesto kao najranija sorta na tržištu. Koristi se za proizvodnju kvalitetnog ulja i biodizela.· vrlo rana sorta· za kasne i optimalne sjetvene rokove· preporučeni sklop u žetvi 50-60 biljaka/m2· odlične otpornosti na zimu i polijeganje· odlične tolerantnosti na Sclerotiniju, vrlo dobre na Verticillium i dobre na Phomu· iznimno visok sadržaj ulja· standardno visoki prinosi OASESrednje rana linijska sorta. Iznimno visok prinos sjemena i najveći sadržaj ulja svrstavaju Oase ispred mnogih hibrida.· srednje rana sorta· za rane i optimalne sjetvene rokove· preporučeni sklop u žetvi 45-55 biljaka/m2· odlične otpornosti na zimu i polijeganje· vrlo dobre tolerantnosti na Sclerotiniju, Verticillium i Phomu· sorta s najvećim sadržajem ulja (izvor: www.rapol.de)· iznimno visok prinos sjemenaVECTRA00 HIBRID bez eruca kiselina i sa vrlo niskim sadržajem glukozinolata. · srednje rani hibrid· za optimalne i kasnije sjetvene rokove· preporučeni sklop 35-45 biljaka / m2 u žetvi· ranog i vrlo snažnog proljetnog porasta· dobre otpornosti na bolesti· vrlo snažne i robusne stabljike sa velikim brojem komuški· vrlo visokog potencijala prinosa NOVE 00 SORTE OZIME ULJANE REPICE ZA 2008SW GOSPELSANSIBARSISKA

ŽELJKO ĐEREK – HNS I LARIX D.O.O. MIKANOVCI
HNS-ovci su pozvali su vlast da promijeni politiku prema uzgoju uljane repice kao najbolje sirovine za proizvodnju biodizela jer će za samo nekoliko godina i Hrvatska morati proizvoditi znatan dio biodizela u ukupnoj proizvodnji goriva. Na to se Hrvatska, ukazali su, obvezala i ugovorima s EU. Svoje stavove HNS-ovci su konkretizirali prijedlogom mjera za povećanje sjetvenih površina pod uljanom repicom uz državnu subvenciju. "Poticaj za repicu iznosi 2250 kuna po hektru, ali on nikada do sada nije isplaćen u cjelosti. Prošle godine isplaćeno je samo 1650 kuna. Prvo, poticaj treba isplatiti do kraja", ukazao je Željko Đerek, član središnjega Interesnog odbora za poljoprivredu i potpredsjednik HNS-a Vukovarske županije te nastavio: "Standard vlage prilikom vršidbe uljane repice u Hrvatskoj razlikuje se od onoga u EU. I dok EU sugerira vršidbu repice pri vlažnosti od 12 do 15 posto, nakon čega odlazi na sušenje, u Hrvatskoj je standard 7 posto što je izuzetno teško postići na poljima. I u nas se ide na sušenje, ali su troškovi izuzetno veliki, čak triput skuplji negoli za pšenicu. Predlažemo stoga da se ona vrši vlažnija, a troškovi se djelomično subvencioniraju. Smatramo kako bi se tada povećao i njezin prinos koji se u Hrvatskoj kreće oko 2, a u EU oko 4 tone po hektru". HNS-ovcima zbog toga i nije čudno što se broj površina zasijanih uljanom repicom u Hrvatskoj smanjuje, a većina proizvoda izvozi u inozemstvo. Prema njihovim podacima, s nekadašnjih 145.000 hektara površina uljana repica je u posljednjih 20 godina "pala" na svega 4500 hektara. U svojem prijedlogu mjera, HNS nudi i rješenje Ministarstvu gospodarstva prema kojemu bi trebali smanjiti trošarine na gorivo proizvedeno iz biodizela kako bi ono postalo konkuretno, a taj novac da se isplati proizvođačima uljane repice.

I SYNGENTA IMA SVOJE HIBRIDE I JAKE ADUTE
Norma sjetve za syngentine hibride repice je 3,5 – 4,5 kilograma zrna po hektaru, a sklop u žetvi 35 – 45 biljaka po četvornom metru. U guščim sklopovima od preporučenih neiskorištava se puni potencijal rodnosti koji nose bočne grane a biljke su sklonije polijeganju.
NK royal hibrid
Rani hibrid – nižeg rasta i otporan na bolesti i polijeganje. Potencijal prinosa je odličan. U rangu je s kasnijim hibridima. Tolerantniji je od ostalih na kisela tla.
NK toccata hibrid
To je srednje rani i srednje visoki hibrid. Rkstra visoki prirodi zrna i ulja i ima jednakomjerno dozrijevanje. Sdnažan korijenov sustav je velika prednost, ekstra žilava biljaka i nema polijeganja. Krasi ga odlična otpornost na sušu i laka tla, a odlično prezimljava i ima visoku toleranciju na stres. Povečana mu je otpornost na bolesti, posebice Phomu. Pakiranja su od 1500 mk dostatna su za tri hektara.


SJEMENARNA S NJEMAČKIM, ENGLESKIM I DANSKIM SORTAMA
Artus
Visoko prinosni hibrid tvrtke Lembke.npz. Odlikuje se niskim sadržajem glukozinolata 13mmol g i eruka kiselina (0,1 posto) Jak korijenov sistem presudan je kod stabilnosti na lošijim tlima i kasnijim rokovima sjetve. Izuzetno otporan na izmrzavanje, a posjeduje i odličnu otpornost na bolesti (phoma, cylindrosporion). Stabilan je kod visokoih prinosa, a zbog brzog početnog porasta usporava rast i razvoj korova. Visoki potencijal prinosa ulja. Sklop je 50 do 70 biljaka na četvorni metar.
Viking
Linijska sorta ozime uljane repice tvrtke Lembke.npz vrlo je dobre otpornosti na phomu. Rani početni porast usporava razvoj korova. Potencijal uroda je vrlo visok, kao i potencijal ulja. Nizak je sadržaj glukozinolata (14 mmol/g) i eruka kiselina (0,1 posto). Kratka je dužina vegetacije. Visoke je otpornosti na zimu. Odlično podnosi srednja i loša tla. Vrlo snažna je i vitalna biljka. Sklop je 70 do 90 biljaka po četvornom metru
Honk
U našoj zemlji je veoma čista a kreirana je u Nizozemskoj (Groenbroeck-Zaoden). Visok i stabilan prinos ima u različitim uvjetima. Ima visoki sadržaj ulja i nizak do srednji sadržaj glukozinolata. Ima neznatu osjetljivost na bolesti. Ali je zato tolerantna na sušu. Velika masa, 1000 sjemenki a optimalni rok sjetve rani. Norma sjetve 70-90 klijavih sjemenki na četvornom metru (4-5 kilograma po hektaru ovisno o masi tisuću sjemenki.
Navajo
Kod nas je ova niska sorta od 2002 godine. Ta ozima sorta kreirana je CPB TWY FORD (Engleska). Visok do vrlo visok prinos sjemena. Ima visoki sadržaj ulja u sjemenu, a nizak i stabilan sadržaj glukozinolata i otporna je na polijeganje. Neznatno je osjetljiva na bolest alterniju, phomu. Ima visoku sposobnost regeneracije u proljeće. Norma sjetve je 70 do 90 klijavih sjemenki na kvadratni metar. (4,95 kg po ha ovisno o masi 1000 sjemenki)
Mohican
Engleska linijska sorta ozime repice. Ima visok sadržaj ulja i to je vodeča sorta u prinosu ulja. Izuzetne je otpornosti na izmrzavanje i odlične otpornosti na bolesti, srednje kasne zriobe.Također se sije 70 do 80 klijavih sjemenki (3,5 – 4 kg/ha ovisno o masi 1000 zrna)
Aviso
Linijska sorta ozime uljane repice tvrkte Danisco seed. Visoki je i stabilan prinos sjemena i visok sadržaj ulja i odlične otpornosti na bolesti. Niskog je rasta. Norma sjetva je 70 – 90 sjemenki.

ELVIS tvrtke Euralis - kralj među hibridima uljane repice
ozimi hibrid visokog prinosa i otpornosti na sušu

KARAKTERISTIKE: ovaj hibrid ima dobar rani porast biljke, razvija snažan korijen i stabljiku što ga čini otpornim na sušu i polijeganje. Po zriobi je rani hibrid.
OTPORNOST NA BOLESTI: vrlo dobra do dobra otpornost na glavne bolesti uljane repice
KVALITETA: sadržaj ulja visok do vrlo visok
POTENCIJAL PRINOSA: 4 t/ha
SJETVA: od 01/09 do 10/09, 500.000 zrna/ha (cca 3 kg/ha)
PREDNOSTI ELVISA:
· daje 800 kg/ha više prinosa u odnosu na standardnu sortu (200 €/ha više)
· daje 400 kg/ha više prinosa u odnosu na najbolji hibrid (100 €/ha više)
· stabilan je na svakoj lokaciji
· odličan u lošijim uvjetima (daje 700-1500 kg/ha više od klasičnih sorti)
ŠTO KAŽU UTROŠKU RADA U ULJANOJ REPIC U RASPRAVI NEKI OD PROIZVOĐAČA
- Bavim se izradom diplomskog rada na temu proizvodnje biodizela iz uljane repice. Radim izračun rentabilnosti ulaganja ua proizvodnju kapaciteta 10 000 t biodiezal godisnje, s tim da je nositelj proizvodnje poljoprivredna zadruga (sve to je fiktivno i na raspolazem stvarnim podacima vec radim analizu kako bi se zakljucilo je li i koliko je isplativo takvo ulaganje).
- Dakle, povrsina na kojoj bih uzgajala uljanu repicu je 10 000 ha, a podatak koji mi je potreban je koliki bi bili troskovi radnika po hektaru za proizvodnju sjemena uljane repice. Buduci da se radi o diplomskom, a ne magistraskom ili doktorskom radu, nije potrebno ulaziti previse u detalje vec barem otprilike staviti cifru kostanja. Raspolazem podacima iz 2003. godine gdje nije navedeno sto sve ulazi u troskove radnika, ali je navdeno da oni iznose:
- za povrsinu od 500 ha - 196, 67 kn/ha
- za povrsinu od 2000 ha - 186,84 kn/ha
- za povrsinu od 5000 ha - 173,07 kn/ha!
Meni, dakle, treba kolika bi otprilike ta cifra bila za 2007. i za povrsinu od 10 000 ha!
- Iz navedenih primjera vidi se da cijena rada radnika opada s povećanjem površina.Upotrijebi malo matematiku pa izračunaj koeficijent pada cijene radnika s povećanjem površina.imaš podatke za 2000,5000 ha pa je lako izračunati za 10000.Pošto su to podaci za 2003.god.iznos će trebati korigirati rastom plaća od 2003 do danas.Za rast plaća postoji vjerojatno podatak u zavodu za statistiku. Ovako otprilike cijena rada po hektaru uljane repice kreće se između 150 i 175kn/ha.
- To mi se čine prevelike cifre s obzirom koliko se placaju radnici u poljoprivredi.koliko bi to zapravo trebalo biti radnih sati po ha godišnje?recimo da je 150 kn/ha a cijena radnika po satu u poljoprivredi je npr 15 kn/h to bi znacilo da se u repici ima 10h rada po ha godišnje sto mi se cini malo previse s obzirom na navedene površine(strojevi veceg ucinka)
- oranje 1,5h
- priprema s sjetvom(1 prohod) 1,5 h
- prskanje 3 puta 1h
- prihrane 2 puta 1h
- žetva 1h
- transport 1h
ukupno je to 7h/ha
cijena 15kn/h je neto cijena dodaj mirovinsko,zdravstveno jer ne može sve poslove obavljati sez. radna snaga.realno je da cijena rada po hektaru bude 150kn i više.
- Nemožeš točno odrediti cijenu rada iz slijedečih razloga. Tvoja tvrtka organizira proizvodnju na 10000 ha ali kooperant A ima JD 200 ks sa plugom 4brazde rotobranu 3,5m u agregatu sa sijačicom vučenu prskalicu 1500 l kombajn sa hederom 4m nove generacije i table od 50 ha. Kooperant B ima IMT 5136 sa plugom 3 brazde tanjurače isjetvospremač prskalicu 600 l i plača uslugu žetve i sve to na 20 parcela od 0,5-3 ha iako imaju istu površinu cjena rada nemože biti nikako ista čak ni približna. Jedina solucija je da zadruga sama sve obrađuje, dakle svih 10000ha, sa istom mehanizacijom onda se može dobiti približna cijena. Glavna fora je da nađeš radnika koji će raditi za minimalac i u tom slučaju sve kalkulacije prolaze.

ULJANU REPICU NAPADA VELIKI BROJ EKONOMSKI ZNAČAJNIH ŠTETNIKA
Uljanu repicu napada velik broj ekonomski značajnih štetnika koji se mogu podijeliti na jesenske i proljetne. Stoga je potrebno neprekidno pratiti usjeve kako bi se na vrijeme uočila pojava štetnika i provelo suzbijanje. Najvažniji od svih svakako je repičin sjajnik koji čini štete u proljeće izgrizanjem pupova repice. Pregledom usjeva repice uočen je jak napad sjajnika (ponegdje i više od 10 sjajnika po terminalnom cvatu). Uljana repica kad se nalazi u fazi D1 i D2 što znači da već 1 sjajnik po terminalnom cvatu čini velike štete i potrebno je primjeniti insekticidni pripravak. Osim sjajnika, uočena je i pojava proljetnih repičinih pipa (male i velike repičine pipe, repičine pipe komušarice) čije ličinke u posljednje vrijeme čine sve značajnije štete bušenjem hodnika u stabljici, peteljkama i žilama listova uljane repice. Primjenom insekticida protiv sjajnika (pogotovo u ranim rokovima primjene) suzbijaju se dijelom i repičine pipe. Praćenje štetnika uljane repice moguće je postavljanjem žutih lovnih posuda u usjeve repice.
REPIČIN SJAJNIK- NAJVAŽNIJI ŠTETNIK ULJANE REPICE
Repičin sjajnik (Meligethes aeneus) može uzrokovati smanjenje prinosa i za više od 50%. To je kornjaš dug 2-2,5 mm, tamne boje i metalna sjaja. Ličinka je žućkastobijela, veličine do 4mm. Prezime odrasli insekti u tlu, a aktiviraju se ovisno o temperaturi – čim temperatura tla poraste na 8°C, a zraka preko 12°C. U početku ih možemo zapaziti na cvjetovima maslačka i drugih procvalih korova, no ubrzo prelaze na cvjetne pupove uljane repice. Oštećuju pupove dok su potpuno zatvoreni u zbijenom cvatu pokrivenom lišćem. Hrane se pupovima, buše ih i izgrizaju iznutra. Takvi pupovi ne cvatu. Kad se pupovi otvore, štete prestaju jer se sjajnik sada može nesmetano hraniti peludom. Sjajnik odlaže jaja u pupove unutar kojih se razvija ličinka. Razvijene ličinke kukulje se u tlu. Iz kukuljica krajem svibnja i u lipnju izlaze mladi sjajnici koji više ne čine značajne štete. U kolovozu odlaze u tlo na prezimljenje. Što je raniji napad sjajnika, šteta je veća. Posebno ako u vrijeme pojave cvjetnih pupova zahladi. Dolazi do usporavanja otvaranja cvjetova, a sjajnik se i dalje hrani pupovima. Pragovi odluke o suzbijanju sjajnika ovise o fazi razvoja pupa. U stadiju početka cvatnje treba prestati s primjenom insekticida jer opada štetnost sjajnika, a počinje i dolet pčela na uljanu repicu. Uglavnom je dovoljno jedno prskanje insekticidima, no u slučaju ranog napada sjajnika (faza D1) i produžene cvatnje, može biti potrebno i drugo tretiranje (nakon desetak dana). Od insekticidnih pripravaka mogu se koristiti svi koji za tu namjenu imaju dozvolu: Zolone, Reldan 40 EC, Chromorel D, Fastac 10 SC, Direkt 10 SC, Decis 1,25 EC, Karate, King. Za suzbijanje najviše se koriste insekticidni pripravci na osnovi piretroida ili njihovih kombinacija. Nema sistemičnih insekticida za suzbijanje sjajnika. Nešto produženo djelovanje imaju Chromorel-D, Pirel-D, Reldan 40 EC, Zolone liquide.


PUŽEVI NAPADAJU
Listopad 2007.
Ove godine na usjevima uljane repice na području Brodsko-posavske županije primjećene su značajne štete uzrokovane napadom puževa. Suzbijanje puževa moguće je primjenom različitih mjera zaštite bilja (kemijske, biološke, primjena fizičkih barijera i sl.). Pročitajte prilog.

JESENSKI ŠTETNICI ULJANE REPICE
Uljanu repicu napada veći broj štetnika koji se mogu podijeliti na jesenske i proljetne. U jesen repicu napadaju kupusni buhači, repičin crvenoglavi buhač, repičina osa listarica, puževi, lisne uši. Pročitajte prilog o jesenskim štetnicima.


ŠTO NUDI BAYER CROP SCIENCE U BORBI PROTIV BOLESTI I ŠTETNIKA
Kada se repica nalazi se u fazi pune cvatnje kad je i najbolje vrijeme za tretiranje protiv najznačajnijih bolesti: koncentrična pjegavost lista (Alternaria spp.), bijela trulež (Sclerotinia sclerotiorum) i siva plijesan (Botrytis cinerea).
Za uspješno suzbijanje bolesti uljane repice tvrtka Bayer CropScience nudi Vam provjerene proizvode: Folicur EW 250 1- 1,5 L/ha ili Kidan 2 -3 L/ha.

U kontaktu sa pčelarima može se istovremeno, ako je potrebno provesti i zaštita sa insekticidima.

Glavnu štetu u uljanoj repici radi populacija repićinog sjajnika i/ili male repićine pipe. U borbi protiv ovih štetnika tvrtka Bayer nudi dva provjerena i pouzdana piretroida: Decis 2,5 EC ili Betha Baythroid 0,5 lit./ha- 16:45 - Komentari (0) - Isprintaj - #

subota, 24.05.2008.

Kombajn MF7272 – iskustva u žetvi 2001

Napisao Blagojević M., Stikić B.
Kompaniji Massey Ferguson pripada posebno mesto u korporaciji AGCO, jednom od svetskih lidera u razvoju, proizvodnji i prodaji poljoprivredne mehanizacije, a u čijem sastavu posluje od 1993/94. godine. Učešće Massey Ferguson-a u ukupnoj prodaji korporacije AGCO u 2000. godini iznosilo je 46%, uz dominantni udeo traktora i kombajna.Poziciju jednog od lidera na svetskom tržištu poljoprivredne mehanizacije Massey Ferguson obezbeđuje i čuva stalnim razvojem - inoviranjem proizvoda, kvalitetom proizvoda i snažnim unapređenjem prodaje, kao i podrškom efikasnom korišćenju proizvoda MF - održavanjem dobrih, primerenih odnosa sa kupcima. Univerzalni kombajn MF 7272, na poljima IPM “Grmeč” Krajišnik u 2001. godini, jedna je od potvrda visokog kvaliteta kombajna nove MF 7200 serije i poverenja kupca koje traje. Poslovno opredeljenje Massey Ferguson- a ... “Kupac prvi put - ponovo kupac” ili ... “stari kupac - novi kupac” i ovoga puta se dokazalo. “Grmeč” iz Krajišnika, preduzeće koje se često pominje kao primer u uspešnoj ratarskoj proizvodnji i dobrom održavanju poljoprivredne mehanizacije, odlučilo je da nastavi putem zacrtanim pre desetak godina. Kupovinom kombajna MF 7272 nastavljena je tradicija i lojalnost prema Massey Ferguson-u.Pravi izbor kombajni Massey Ferguson 7200Preduzeće “Grmeč” kupilo je 1991. godine dva kombajna Massey Ferguson, (tadašnja trgovinska oznaka Dronningborg) tip D 9000-JUMBO. To je tada u svetu bio jedan među najvećim, najproduktivnijim i najsavremenijim kombajnima klasične tehnološke šeme. U međuvremenu Massey Ferguson je tržištu ponudio dve nove serije kombajna, u prethodnim kategorijama po širini vršalice i gabaritu, sa modifikovanom klasičnom tehnološkom šemom, prvo serije MF 30/40, a zatim nove serije MF 7200. Na seriji kombajna MF 7200 veoma uspešno je modifikovana klasična tehnološka šema uvođenjem u vršidbeni aparat još jednog rotora i rešetke - rotora separatora, sa ciljem povećanja propusne moći – kapaciteta vršidbene komore, bržeg i efikasnijegodvajanja zrna od slame, rasterećenje slamotresa..., tako da se poveća ukupna moć separacije i proizvodnost kombajna, pri nižim ili istim gubicima. Primena rotora separatora posebno je pokazala punu efikasnost u uslovima rada sa većom slamom i povećanoj vlažnosti. Te situacije su česte, naročito u našim uslovima - slamnosti, često poleglih useva i padavina u toku žetve ...Ispitivanja i eksploatacija pokazali su da uvođenjem rotora separatora i njegove usklađenosti sa ostalim vršidbenim, separacionim i organima čišćenja (vršidbeni bubanj, odbojni biter, slamotres, gruvač povratne mase, ventilator vetra, sita ...) propusna moć i proizvodnost kombajna, istih gabarita se povećava 15-20%, u zavisnosti od useva u kojem se radi i pravilne regulacije, podešenosti radnih organa.Kombajni sa rotorom separatorom iskazali su pun kvalitet u kombajniranju kukuruza, propusna moć je uvećana za oko 20%.Mogućnost kombajna MF 7272Kombajn u standardnoj varijanti, kako je i isporučen preduzeću “Grmeč” ima nespornesledeće mogućnosti:• Zahvat hedera: 6,0 m;• Propusnu moć - do 14 kg. žitne mase/sek.;• Proizvodnost: - do 16 t/h zrna - 2,7-3,2 ha/hPropusna moć je ostvarljiva u uslovima:zemljište ravno, usev uspravan i nezakorovljen ukupni gubici 1,5%pšenica - odnos zrno:slama 1:1 vlažnost zrna 14-18% prinos 5 t/ha.kukuruz - odnos zrno: biljna masa 1:0,3 vlažnost zrna: 18-22% prinos 9 t/ha.Proizvodnost je ostvarljiva u uslovima:• iskorišćenje propusne moći od 75-80%• iskorišćenje vremena 75 – 80%MF 7272 na poljima Krajišnik-aKombajn je u 2001. godini ostvario ukupno 268 h efektivnog rada, u žetvi tri kulture: Zbirno u tri kulture za efektivno radno vreme ostvaren je prosečan učinak 2,9 ha/h.Podaci i zapažanja o raduSam čin dolaska kombajna nove generacije u preduzeće “Grmeč” i njegova prezentacijaizazvali su oduševljenje zaposlenih. Rukovaoci su se veoma lako prilagodili novim ergonomskim rešenjima kabine, pristupačnosti komandi i lakoći upravljanja kombajnom. Za mehanizatora i servisere nije bilo problema u ovladavanju novim rešenjima, u odnosu na prethodne serije koje su dobro poznavali. U međuvremenu su jedan mehanizator i serviser završili i kurs za održavanje kombajna u fabrici kombajna Massey Ferguson u Randersu, Danska. On je radio u grupi sa dva kombajna tipa D 9000. Uočene su više proizvodne sposobnosti kombajna MF 7272 zbog novina na vršidbenom i separacionim organima (D 9000 nema rotor separator i ima manju površinu separacije 15-20% ...), zatim snažnijeg motora, u pšenici, a posebno u kukuruzu. Za rad u kukuruzu kombajn je radio sa osmorednim hederom, sečkom. Ostvario je viši učinak od kombajna D 9000 za 20%. U kombajniranju suncokreta najmanje je iskorišćena mogućnost kombajna. Radio je sam u suncokretu, skinuo 245 ha, sa improvizovanom adaptacijom žitnog hedera (limeni razdeljivači ...) izvedenoj u radionici. Za efikasnu žetvu suncokreta neophodan je poseban heder, koji će omogućiti veće radne brzine i ujedno sitnjenje stabljike.Tehnička pouzdanost u radu MF 7272Obzirom na napred navedene karakteristike, za očekivati je da kombajn pruži punu tehničku pouzdanost u radu. To se u protekloj sezoni i dokazalo. Kombajn MF 7272 obezbedio je novi – viši nivo produktivnosti, pouzdanosti, komfora, monitoringa i kontrole.Kombajn je na poljima “Grmeča”, Krajišnik ostvario 268 h efektivnog rada, požnjeo 778 ha. Imao je samo dva kratka zastoja, isključivo zbog nesmotrenosti rukovaoca.Prvi je bio neumesna “inovacija” rukovaoca na sistemu za dovod vazduha pa je stradao filter, a drugi, nesmotreno, oštećenje pogona rotacionog zaštitnika hladnjaka motora. Za nekoliko sati kombajn je osposobljen za dalji rad. Pomenimo da je kompanija Massey Ferguson tokom cele žetve delegirala svog servisera, koji je obilazio kombajn tokom rada i ukazivao na momente važne eksploataciji i održavanju. Tokom žetve pšenice na ovom imanju održana je prezentacija rada kombajna za potencijalne kupce u zajedničkoj organizaciji Massey Fergusona i domaćina. Ovaj kombajn je takođe učestvovao i na letnjem SPIT-u u Bečeju, gde je ispunio visoka očekivanja prisutnih i u najboljem svetlu prikazao svoje prednosti u odnosu na konkurenciju.Tabela 1. Modeli kombajna serije 7200 Napomene: Nova MF 7200 serija kombajna obuhvata 7 modela, 4 sa vršalicom širine 1.400 mm, a tri sa 1.680 mm. Samo jedan, najmanji, kombajn nema rotor separator. Svi modeli mogu se naručiti, dobiti u standardnoj izvedbi ili ugovoriti po željenoj specifikaciji, uvažavajući niz opcija koje preporučuje proizvođač.ZaključakNa seriji kombajna MF 7200 veoma uspešno je modifikovana klasična tehnološka šema uvođenjem u vršidbeni aparat još jednog rotora i rešetke - rotora separatora, sa ciljem povećanja propusne moći - kapaciteta vršidbene komore, bržeg i efikasnijeg odvajanja zrna od slame, rasterećenje slamotresa, tako da se poveća ukupna moć separacije i proizvodnost kombajna, pri nižim ili istim gubicima.Obzirom na napred navedene karakteristike, očekuje se da kombajn pruži punu tehničku pouzdanost u radu. To se u protekloj sezoni i dokazalo. Na poljima, preduzeća “Grmeč” iz Krajišnika kombajn MF 7272 obezbedio je novi – viši nivo produktivnosti, pouzdanosti, komfora, monitoringa i kontrole. Ostaje da odgovorni u kompaniji AGCO – Massey Ferguson cenovnu ponudu i uslove plaćanja, kao i kompletan servis posle prodaje, učine i dalje privlačnim za potencijalne kupce na ovoj teritoriji.Blagojević Milan Dipl.ing., Beograd – stručni konsultant,Stikić Boško Dipl.ing. , Grmeč, Krajišnik.Tekst je dobijen od:Revije “AGRONOMSKA SAZNANJA” 1-2/2002

- 15:33 - Komentari (0) - Isprintaj - #