AgroPolitika https://blog.dnevnik.hr/agropolitika

petak, 12.01.2018.

„ZELENA AKCIJA “ : PONOVO IZDANA DOZVOLA ZA PROJEKT BRDO SRĐ

Razvoj golf d.o.o ŽELI PREKO SUDA UŠUTKATI ZELENU AKCIJU,
TUŽI DRŽAVU ZA POLA MILIJARDE EURA ....


Objavljujem priopćenje „ZELENE AKCIJE „ od 11. siječnja 2018.

„ U Ministarstvu graditeljstva i prostornog uređenja u Zagrebu je 5. siječnja izdana je ponovo lokacijska dozvola za projekt apartmanizacije Srđa. U veljači 2016. po tužbi Zelene akcije i inicijative „Srđ je naš“ poništena je ranija nezakonita lokacijska dozvola za isti projekt. Unatoč poništenju ranije dozvole izdana je identična dozvola za isti projekt.

Prvo je 2014. Visoki upravni sud ukinuo nezakonitu Odluku o povećanju obuhvatu zahvata na Srđu sa 100 na 310 hektara. Nakon toga je 2016. Upravni sud poništio Rješenje o prihvatljivosti za okoliš, a nedugo potom 2017. i na njemu utemeljenu lokacijsku dozvolu. Unatoč tim pravomoćnim presudama, par tjedana nakon pokretanja arbitraže u Washingtonu gdje navodni investitor tuži državu za pola milijarde eura, izdane su nove dozvole za projekt jednakog obuhvata. Po tome je Srđ postao jedan od najgorih primjera gaženja pravne države u Hrvatskoj.

U odnosu na Srđ ništa novo – pogodovanje se nastavlja od Sanaderove Vlade, preko Milanovićeve, Oreškovićeve pa do Plenkovićeve. Jedino što se promijenilo jest odnos prema građanima koji upozoravaju na problem. Naime, od pokušaja diskreditacije medijskim putem prešlo se na tužbe kojima ZELENOJ AKCIJI Razvoj golf d.o.o. nastoji onemogućiti djelovanje i ušutkati bilo kakvu kritiku ovog štetnog projekta. Unatoč dvije tužbe, jedne kojom se traži da nas se novčano kazni te druge kojom se traži da nam se zabrane svi javni nastupi u vezi s ovim projektom, koje je Razvoj golf d.o.o. pokrenuo protiv Zelene akcije mi nećemo odustati od argumetirane kritike ovog projekta te najavljujemo tužbu i protiv nove lokacijske dozvole za koju smatramo da je nezakonita.“ – Kraj priopćenja
Kontakt info ZELENA AKCIJA : dipl. iur. Enes Ćerimagić, 099 31 49 625


INVESTITOR UPITNE SPOSOBNOSTI I SOLVENTNOSTI !

Oni koji više žele znati i razumijeti višegodišnja događanja prodaje brda SRĐ iznad grada Dubrovnika mogu se informirati kroz dio teksta koji objavljujem a koji je pod naslovom „VELIKI DOGOVOR ZA GOLF GRAD NA DUBROVAČKOM SRĐU USPIO JE SPOJITI GLUPIST, NEZNAJE I PRIVATNI INTERES na Internet stranoci Forum.tm napisala Jagoda Munić, predsjednica Friends of the Earth, najveće svjetske mreže ekoloških organizacija i objavila ga 26.7. 2013. godine.

Dio teksta koji objavljujem daje informacije o vlasniku tvrtke Razvoj golf d.o.o. koju je poljak Mariusz Bres osnovao u Zagrebu 2006. te o ostalim tvrtkama koje je osnovao s partnerom, te pošto poto žele graditi apartmane na brdu Srđu.
Takozvani investitor čije su tvrtke već 2011. imale dug od 80 milijuna kuna, shvaća definitivno da je sve što je u vezi s Dubrovnikom zlatna financijska koka. Ministarstvo graditeljstva pak nema retoriku za poljaka koji nema gotovog kapitala, samo tek figurira i " prelijeva iz šupljega u prazno" s nekim svojim tobožnjim partnerima!!!!

autorica JAGODA MUNIĆ:
"Osim jednog i pol igrališta za golf i nekoliko drugih sportskih sadržaja, plan za plato Srđa sadrži i 240 luksuznih vila u rekreacijskoj zoni, na poljoprivrednom i šumskom zemljištu, odnosno izvan dvije zone turističke namjene na platou Srđa. I opet, ništa od navedenog ne bi bilo ni zamislivo da nije bilo maštovitog tumačenja zakonskih propisa. Tako je studija utjecaja na okoliš, protivno zakonu, tri puta vraćana na doradu, a uzela je u obzir utjecaje samo jednog dijela planirane izgradnje, dok utjecaj 400 apartmana na okoliš uopće nije analiziran.
Zbog toga su Zelena akcija i građanska inicijativa Srđ je naš podigli tužbu na Upravnom sudu, a ustavnu tužbu udruge su zbog nezakonitosti donošenja projekta podnijele još 2006. godine. Tada je povjerenik vlade Ive Sanadera, mimo svojih ovlasti, prenamijenio površinu golf-resorta sa 100 na 310 hektara.
Usto, nikad nije dočekan sudski epilog prodaje gradskog odnosno državnog zemljišta, koju je 2009., neposredno prije kraja svog mandata, zbog manjka novca u gradskoj blagajni provela Dubravka Šuica.
I kao da to nije dosta, investitor otkupljuje zemljište od vlasnika koji su se upisali na njega temeljem izjava kako su na Srđu više od 20 godina skupljali majčinu dušicu i drva, a nekako se dogodilo da su se takvi slučajevi odnosili baš na parcelama umrlih vlasnika bez nasljednika, odnosno na zemlji Grada Dubrovnika. Na temelju ovih informacija mogli bismo očekivati da će reagirati DORH i USKOK, ali zasad, dvije godine nakon što je ta afera izašla u javnost, nemamo još nikakvih informacija o tome.
Nakon što je investitor otkupio dio zemlje na Srđu, na zemlju se upisuje hipoteka i tako tvrtka Razvoj golf dobiva kredit u iznosu od 90 milijuna eura (60 milijuna od Golden Star Malta i 30 milijuna od Loyds Investment Corporation). Čini se da je i Zagrebačka banka kreditor Razvoj golfu jer je i ona upisana zabilježbom u zemljišnim knjigama, i to temeljem zajma od 15 milijuna eura.
Loyds Investment Corporation je tvrtka kojoj je direktor Aaron Frenkel. Još jedna iz grupacije Loyds povezana s Frenkelom je Loyds Property Investments, registrirana u Velikoj Britaniji. Ove Loyd’s-tvrtke ne treba miješati s londonskim Lloydsom, a razlika seže svjetlosnim godinama dalje od pukog slova "l" viška u nazivu. Frenkel je, zajedno s Yoramom Yossifoffom, osnivač dotične tvrtke i direktor, a Yossifoff je pravnik specijaliziran za nekretnine, ulaganja i “kreativno oporezivanje”. Dotičnim investitorima temeljito se bavio britanski dnevnik Guardian, i to u kontekstu špekulacija s nekretninama, pri čemu je korištena anonimnost preko tvrtki s Djevičanskih otoka, kako je navedeno analizi dokumenta koji su procurili o klijentima poreznih rajeva u travnju 2013.
U članku se navodi da je Frenkel u Londonu pokupovao nekretnina u vrijednosti od 30 milijuna funti, dok je Yossifoff bio baš široke ruke, pa je potrošio i cijelu milijardu jer špekulantske poslove obavlja i za Mydas Fund iza kojega stoji izraleski konzorcij. Je li tko i sumnjao, istražitelji koji se bave investitorima iz poreznih rajeva, sva ova ulaganja povezuju s izbjegavanjem poreza, dakle, smrtnim grijehom na Zapadu.
O čemu je riječ? Loyds Property Investments, Frenkelova i Yossifoffova tvrtka, bila je umiješana u skandal s najmom domova za starije i nemoćne koji je javnost skandalizirao 2011. godine. Loyds Property Investments je bio jedan od vlasnika tvtke South Cross u Velikoj Britaniji, privatizirani sustav 750 domova za starije i nemoćne. Iz tvrtke su izvukli devet milijuna funti, što je istražio sindikat GBM, koji je utvrdio da je tijek izvlačenja novca išao preko Izraela, Poljske, Singapura, Djevičanskih otoka, Kanarskih otoka, Švicarske i - natrag u Izrael.
Nakon te je operacije Loyds Property Investments 2010. godine baš nekako zgodno bankrotirao, kako navodi Mirorr, pa će naplata potraživanja biti malo teže provediva jer tvrtka ima knjigovodstvenu vrijednost, odnosno manjak, od 946.590 funti, što je ujedno i vrijednost dioničkog fonda. Zanimljivo je napomenuti da je ta tvrtka (Loyds Property Investments) reklamirala prodaju i najam vila na Srđu na svojim web-stranicama 2009. godine.
Prema napisima Slobodne Dalmacije, Loyds Investment Corporation posudio je 2009. godine tvrtki Razvoj golf d.o.o. 30 milijuna eura. Taj je dug, prema svemu sudeći, Razvoj golf prenio na tvrtku Golden Star Malta, koja je upisala založno pravo na dio parcela na Srđu temeljem zajma Razvoj golfu od 90 milijuna eura. (Uknjižena je i Zagrebačka banka temeljem zajma od 15 milijuna eura).
Jedan od dioničara tvtke Golden Star Malta je Poljak Mariusz Bres, koji je s Ivanom Kusalićem direktor i predstavnik za sve četiri registrirane tvrtke u Hrvatskoj – Razvoj golf d.o.o, Zagreb, Razvoj golf Dubrovnik d.o.o, Golf Bosanka d.o.o i Golf Park Dubrovnik – Srđ d.o.o. Sve četiri tvrtke su u izvještajima za 2011. godinu zabilježile poslovanje s gubitkom u visini od gotovo 11 milijuna eura (više od 82 milijuna kuna). Sve navedene tvrtke registrirane su pod ograničenom odgovornošću (limited ili d.o.o.), pa se njihovi dugovi ne prelijevaju na tvrtke osnivačice, odnosno vlasnike. Naravno, u slučaju ostvarene dobiti situacija je potpuno drugačija, pa se dobit bez najmanjeg problema može prenijeti tvrtkama osnivačicama.
To “investitoru” omogućava prelijevanje novca s jednog računa na drugi, tako dugo dok se trag ne izgubi, baš poput prezaduženih građana koji prelijevaju dugove s jedne kreditne kartice na drugu. No, za razliku od građana, koji će prije ili kasnije morati vratiti svoje dugove, jer se u Hrvatskoj osobni dugovi mogu prenijeti i na nasljednike, s tvrtkama to nije slučaj. Tvrtke kćeri mogu elegantno bankrotirati, primjerice, nakon što se novcu izgubio trag na Djevičanskim otocima.
Dakle, imamo klasičan primjer sraza špekulantskoga kapitala i političke kaste, koji će, ako se ostvari, zapečatiti sudbinu Dubrovnika i završiti proces pretvaranja Grada u golf-resort. Politička kasta ulaže doista nevjerojatan trud u to da se jedinstveni biser poput Dubrovnika pretvori u turističku monokulturu, u ljušturu od zidina stiješnjenu između golf-resorta i kruzera. A mogućih razloga za takav razvoj stvari na raznim razinama je mnoštvo; od neznanja i gluposti do privatnog interesa. – Kraj teksta autorice Jagode Munić
.



12.01.2018. u 12:42 • 0 KomentaraPrint#^

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

< siječanj, 2018 >
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        

Travanj 2024 (32)
Ožujak 2024 (33)
Veljača 2024 (32)
Siječanj 2024 (31)
Prosinac 2023 (33)
Studeni 2023 (31)
Listopad 2023 (32)
Rujan 2023 (31)
Kolovoz 2023 (31)
Srpanj 2023 (27)
Lipanj 2023 (26)
Svibanj 2023 (24)
Travanj 2023 (19)
Ožujak 2023 (35)
Veljača 2023 (26)
Siječanj 2023 (28)
Prosinac 2022 (31)
Studeni 2022 (28)
Listopad 2022 (32)
Rujan 2022 (21)
Kolovoz 2022 (17)
Srpanj 2022 (28)
Lipanj 2022 (28)
Svibanj 2022 (33)
Travanj 2022 (26)
Ožujak 2022 (32)
Veljača 2022 (28)
Siječanj 2022 (28)
Prosinac 2021 (29)
Studeni 2021 (12)
Listopad 2021 (30)
Rujan 2021 (28)
Kolovoz 2021 (33)
Srpanj 2021 (33)
Lipanj 2021 (30)
Svibanj 2021 (31)
Travanj 2021 (34)
Ožujak 2021 (33)
Veljača 2021 (28)
Siječanj 2021 (32)
Prosinac 2020 (33)
Studeni 2020 (30)
Listopad 2020 (31)
Rujan 2020 (30)
Kolovoz 2020 (29)
Srpanj 2020 (30)
Lipanj 2020 (32)
Svibanj 2020 (28)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv



Komentari da/ne?

Opis bloga AgroPolitika

Poljoprivreda i sve njene grane, stanje i problemi, poljoprivreda vođena državnom politikom i politikom resornog ministarstva, prilagodba politikama EU


----------------------------------------
Na dan 14. siječanja 2013. stari BROJAČ POSJETA na kome sam tada imala broj 37829, zamijenila sam novim brojačem koji sada registrira broji posjeta na blog i broj pregleda tekstova na blogu.


GODINE 2013. TOČNIJE OD 14. SIJEČNJA, KADA SAM PROMIJENILA BROJAČ ULAZA NA BLOG AGROPOLITIKA, DO 1. SIJEČNJA 2014. BROJAČ JE REGISTRIRAO 23 853 ULAZA.
BROJAČ PREGLEDA BLOGA REGISTRIRAO JE 37 182 PREGLEDA TEKSTOVA.


Brojač posjeta 12. veljače 2015.;
broj pregleda 64 387
broj posjeta 43 836

Blog AgroPolitika otvorila sam 31.12. 2007. godine. Dana 17. siječnja 2013. objavila sam 330. tekst .
Dana 21.studenog 2014. objavila sam 634 tekst.

Dana 12. veljače 2015. objavila sam 693 tekst.
Fotografije uz tekstove koje su objavljene na blogu
nastale su mojim fotografiranjem u 99,%. Samo nekoliko objavljenih fotografija nisu moje snimke.

Dana 21. travnja 2016. objavila sam 992 tekst
Istiga dana brojač posjeta bilježio je broj 61 200


Dana 1. 1. 2017. godine:

broj pregleda: 96964
broj posjeta: 70747




S 1. svibnjem 2017. u Hrvatskom novinarskom društvu stavila sam moj novinarski status u mirovanje. Razlog tome je moja odluka da novac za život koji ne mogu zaraditi u novinarstvu zaradim u turizmu tijekom turističke sezone. Dakako da ću pisti i dalje u vrijem kada radim u turizmu, ali vjerojtno rijeđe. Nakon 25 godina novinarskog pisanja ne mogu tek tako prestati pisati, posebno ne kada vidim dobru temu.

Slijedom prethodne informacije objavljujem da sam u članstvu Hrvatskog novinarskog društva ponovo od 1. studenog 2017. godine.

Dana 1.8. 2018. broj posjeta na blogu bio je 90 055 , a broj pregleda 119 000 .

NAKON 66 DANA PONOVO JE USPOSTAVLJEN BROJAČ NA BLOGU. BROJENJE POSJETA I PREGLEDA BLOGA NASTAVLJENO JE OD BROJA OD KOJEG JE BROJAČ BIO UKLONJEN, DAKLE POSJETE NA BLOG BROJIM OD BROJA 90 055, A PREGLED BLOGA OD 119 000. Margareta Zouhar Zec



Autorica bloga:
Margareta Zouhar Zec novinarka
članica Hrvatskog novinarskog društva
redni broj HND iskaznice 3048
meil:
margareta.zouhar@zg.t-com.hr

----------------------------------------

Linkovi

MPS.HR
Ministarstvo poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja

MRRSVG.HR
Ministarstvo regionalnog razvoja, šumarstva i vodnog gospodarstva


BROJAČ PREGLEDA

page visitor counter
who is online counter blog counter

BROJAČ POSJETA

page visitor counter
who is online counter blog counter