AgroPolitika https://blog.dnevnik.hr/agropolitika

subota, 07.10.2017.

NIJEDNA VLADA NIJE NIŠTA KONKRETNO NAPRAVILA ZA TURIZAM

EDUARD ANDRIĆ predsjednik SINDIKATA TURIZMA I USLUGA HRVATSKE:

“U TURIZMU ČOVJEK JE KLJUČ – TO POSLODAVCI MORAJU SHVATITI”

Predsjedniku Sindikata turizma i usluga Hrvatske (STUH) Eduardu Andriću obratila sam se za razgovor o temi minimale plaćeu u Hrvatskoj i stanju u hrvatskom turizmu. Razgovarali smo bez potpitanja. Nisam gospodinu Andriću željela prekidati misao. On problematiku turizma poznaje jako dobro jer je dugogodišnji sindikalni djelatnik. Govorio je i iznosio činjenice i probleme, a ja sam razgovor snimila i prenosim ga. Kratko se u razgovor na poticaj gospodina Andrića uključila tajnica i pravnica Sindikata turizma i usluga dipl.oec. Sunčica Benović. Evo razgovora
“Sindikat turizma i usluga Hrvatske ima kolektivni nacionalni ugovor što se odnosi na sve nas, znaći ispod te minimalne plaće poslodavac ne smije dati niti jednu plaću. Problem je kod te minimalne, što tu ne ulazi samo onaj koeficijent koji ima radnik kao obračunsku osnoivicu, nego poslodavci u tu minimalnu plaću ubace i dodatke za smjenski rad, za noćni rad, za državne praznike, za ovo , za ono i tu smo reagirali na način da smo rekli da tražimo da se minimalna plaća iskaže samo kao umnožak koeficijenta obračunske osnovice, a da dodaci ne ulaze u minimalnu plaću.To će već biti veliki pomak. I dalje smo onda tražili, po uzoru na zemlje u okruženju, pogotovo Sloveniju, da ta plaća bude 50 % prosjećne plaće u Republici Hrvatskoj. E sada bi to sa sadašnjeg iznosa minimalne plaće skočilo na oko 3.700 kn, što bi bio značajan pomak u odnosu na ovo što je sada. I kada mi gledamo našu djelatnost Turizam gdje mi imamo Nacionalni kolektivni ugovor koji propisuje najnižu plaću u djelatnosti za koju je koeficijent jedan, za najjednostavnije poslove i ove godine je to 2. 950 kuna, ispod hrvatske minimalne plaće.”

NACIONALNI KOLEKTIVNI UGOVOR IMA OSNOVICU 2.950 KUNA

“To znaći da će zaposlenici koji imaju taj najniži koeficijent upravo s ovim dodacima pređu ovaj iznos minimalne plaće od 3.276 kuna na nivou Hrvatske. I poslodavac je zadovoljio zakon. Međutim, to znaći da u ovaj najniži koeficijet, ugovaramo kućne kolektivne u kojima imamo raspon koeficijenata kako gdje, ali od 1, 5,6, i onda za ove više koeficijente osnovica je 2.950 kn, koju smo mi dogovorili. I onda na tu osnovicu zaposleniku idu dodaci. Međutim naša plaća u djelatnosti je niska. Nama oni serviraju neke prosjeke s kojima se mi ne slažemo, što smo razgovarali s ministrom Čorićem, ministrom rada. Znaći s njim smo već razgovarali. Naša plaća je konstantno zaostajala u djelatnosti turizma i usluga več 13 do 17% , čak je u jednom momentu skoro došla do 20% zaostajanja .Konstantna je ta zaostalost od kada je RH postala samostalna. S jedne strane je to razumljivo jer mi pretežito imamo niže kvalificiranu radnu snagu: čistačice,konobare itd, međutim u zadnje vrijeme sve nam se više pojavljuju menađerski ili polumenađerski ugovori za koje mi u sindikatu tvrdimo da nisu zakoniti. Jer Zakon o radu kaže u trgovačkim društvima da menađerski ugovor mogu dobiti, dva, tri, člana recimo. Ali situacija je u pojedinim hotelskim kućama došla do toga da je bilo čak na 400 zaposlenih 200 tih polumemađerskih ugovora. U tim ugovorima oni dogovore direktno s djelatnikom plaću koju će dobivati. Ovaj se obaveže da mu je na raspolaganju doslovno 24 sata, mora se javiti kada god ga zove, i ne primjenjuje se na tog zaposlenika kolektivni ugovor, što nije u redu. No s vremenom s godinom u godinu ipak dođe do povećanja prava i povećanja plaće.”

U AUSTRIJI JE PLAĆA KONOBARA OD 1400 DO 1600 EURA

“I onda je normalno da taj prosjek skače. Portal Moja plaća proveo je istraživanje i pitao ljude u djelatnosti ugostiteljstva, od londinera od portira, sobarice pa do kuhara i onda je ta plaća po njihovim istraživanjima bila 4. 150 kuna ne bruto nego neto. I rekao sam ministru turizma “ Ljudi bježe raditi vani zbog plaće, jer je puno veča.”Evo izašla je informacija da Austriji nedostaje 35.000 radnika i to je to.Mi kontaktiramo, Hrvatski sindikat turizma i usluga je u međunarodnoj asocijaciji i kontaktiramo te naše kolege vani.Plaća konobara je naprimjer u Austriji od 1400 do 1600 eura. I nije čudo da naši ljudi bježe van raditi.Problem je u plaći - i ja je stavljam kao jedan od prioriteta u razgovorima koji će slijediti. Do sada smo imali Socijalno vijeće, na nivou sindikane djelatnosti pri HUP –u pri Hrvatskoj udrugi poslodavaca. Tu smo imali točku: koje mjere dogovoriti i zajednički ići s tim mjerama prema Vladi da bi prevladali problem nedostatka radne snage u ugostiteljstvu. Ta minimalna plaća mora ići gore, ako mislimo zadržati kvalitetne ljude.”

RAST KONKURENTNOSTI SE BEZ RASTA KVALITETE U TURIZMU NE MOŽE POSTIĆI !

“Osim toga po meni je veliki problem je Ugovor o radu koji se u našoj djelatnosti, bez obzira što rastu kapaciteti,ima investicija, novi hoteli se rade i otvaraju mi umjesto da imamo rast radne snage stalno zaposlene mi imamo pad iz godine u godinu. Zašto? Jer poslodavci gledaju gdje će uštedjeti . A uštedjeti će na radnoj snazi. Naprimjer Danko Končar koji je kupio hotel Medenu poslao je jedan dopis ovdije u Sindikat u kome kaže da njemu ne treba ova radna snaga – samo stalno zaposleni, da to nije kvalitetna radna snaga, on se mora riješiti toga mora ih otpustiti. Međutim upravo ta radna snaga je iznijela sezonu. Sezonci koji su zaposleni 90% njih nema ozbiljne veze s ugostiteljstvom. Itekako da mnogo iskustvo znaći u tim poslovima, problem je kod posluživanja i kod punjenja stolova i ostaloga. Ali je problem i sa gostima koji su nezadovoljni kvalitetom usluge. Ti ljudi, zaposleni sezonski, neznaju odgovoriti kada ga pitam, s kojima sam razgovarao, što ima u ponudi, u asortimanu . I onda kako mislimo ispunioti ciljeve Strategije razvoja Hrvatskog turizma do 2020. godine koja je donešena, a kojoj je osnova za rast konkurentnosti hrvatskog turizma? Rast konkurentnosti se bez rasta kvalitete u turizmu ne može postići – a kvalitetu daje upravo i isključivo čovjek. To uvijek ističem. U nekim drugim djelatnostima čovijek se može zamijeniti i softverom i strojem i robotom, ali ovije u turizmu Čovjek je Ključ. I to moraju shvatiti ovi poslodavci ako misle da naš turizam ide naprijed. Imam razgovor kod ministra turizma, on zove da se vidi što je iz STRATEGIJE RAZVOJA Hrvatskog turizma ispunjeno do sada, od kada je ona donešena 2014. godine. Nažalost po meni ništa. Je da imamo rast prihoda od hrvatskog turizma. Međutim taj rast prihoda je rezultat upravo ove situacije sigurnosne u Hrvatskoj i u zemljama koje nas okružuju, a koje su konkurentne nama u turizmu.Da nije toga sigurno bi bilo i ove godine turista koji su došli I ove godine kod nas, ali otišli bi u neke druge zemlje. Prema tome mi nismo ništa napravili za taj turizam od kada imamo Hrvatsku I bez obzira koje je političko opredjeljenje bilo Vladino, nijedna Vlada po meni nije ništa konkretno napravila za turizam.”


Eduard Andrić, predsjednik Sindikata turizma i usluga Hrvatske

NIJEDNA VLADA NIJE NAPRAVILA DUBINSKU ANALIZU TURIZMA !

“Vidjeli ste ovaj rast PDV-a. Ja sam bio jako ljut na Marića ministra financija, iako predstavljam radnike. Moj stav je, ako se u ovoj djelatnosti tim kapitalistima koji su nam ušli kao vlasnici omogući da imaju veći profit, nama ostaje veći prostor da ih pritismeno da radniku daju veća prava i veću plaću i da ih zapošljavaju više . Kada usporedimo neke konkurentske zemlje i taj nesretni PDV u nekim zemljama, mi smo s tih 25% stvarno prešli sve mjere. Ministar Marić je to obrazlagao na razno -razne načine.Međutim ja sam ustvrdio i dalje tvrdim , on je s onom poreznom reformom kroz koju je tim malim ljudima digao plaću 20, 30 kuna , izgubio u proračunu dio sredstva, gledao je od kuda to namiriti- odakle nego od turizma jer ništa drugo ne funkcionira u ovoj Hrvatskoj.Međutim problem naših Vlada, ne ove, nego svih Vlada je što se odluče za donošenje nekih mjera, zakonskih riješenja, pravilnika, a nitko od njih ne napravi jednu dubinsku analizu i predviđanja što će to donijeti turizmu za godinu, dvije, tri, pet ili deset godina. Naprimjer porezna politika Francuske je išla na 5%, PDV-a a ne na 25%. I kada je smanjila na 5 % , a imala je tada nekih 12 % ,kada je smanjivala prvu godinu, normalno dio proračunskih sredstava su izgubili, ali što se onda desilo slijedeće godine? Dogodile su se nove investicije, nova zapošljavanja i normalno rast prihoda od turizma, oni su otvarali nove hotele, oni su normalno ubirali porez na plaće zaposlanih i vidjeli su da im je to donijelo korist. No kod nas se tako nažalost ne razmišlja.
Ja sam rekao da se nama slučajno dešava ovaj turizam. Da u susjednoj Bosni jedna petarda pukne mi bi završili sa turizmom. Prema tome mi moramo ovdije napraviti jedan veliki, veliki zaokret."

PRAVILNIKOM ODREDITI STANDARDE RADA

“Hoteli imaju Pravilnik o kategorizaciji hotelskih objekata - da bi hoteli dobili, tri, četiri, pet zvjezdica propisano je što točno hotel i sobe moraju imati. Predložio sam ministru turizma da u Pravilnik uvede i to da hotel sa četiri zvjezdice – s obzirom na broj soba i ležajeva – mora imati određeni broj zaposlenih na određeno vrijeme. S tim ćemo osigurati kvalitetu, jer kvaliteta nije samo u površini sobe, nego i u tim ljudima stručnim koji će usluživati goste. Ministar je najprije to prihvatio, ali nakon toga, možda nakon razgovora s nekim poslodavcima, to je stalo . Ja ministra ponovo namjeravam uputiti na tu ideju. Jer to bi ipak nekako ograničilo smanjivanje broja stalno zaposlenih, što se dešava iz dana u dan . I dalo bi kvalitetu. Prije više godina - Turizam je bio u ministarstvu mora i turizma Sindikat i Hrvatska gospodarska komora zatražili su od Fakulteta za hotelijerstvo u Opatiji, a posao je preuzela profesorica Holjevac, da nam ona napravi Standarde rada, naprimjer koliko soba može sobarica očistiti u hotelu na četiri, a koliko saba u hotelu sa pet zvjezdica za određeno vrijeme. Ona je napisala knjigu,promocija je bila u Opatiji, a zaključak je nakon toga rečeno je – kako sada to inplementirati u te hotelske kuće. Bez dogovora sa poslodavcima to nije išlo, a poslodavci su se digli na sve četiri, da se to ne provede, jer su bili svjesni da bi to zahtijevalo da zaposle daleko veći broj ljudi. A ovo što se sada radi s ljudima je iskorištavanje. I to je ostao otvoreni problem turizma. To pokušavamo.Uskoro ćemo razgovarati s ministrom ponovo i o toj temi i o plaći.”

SADA UGOVORI O RADU MJESEC ZA MJESEC !
“Nama ističe važenje Kolektivnog ugovora s krajem ove kalendarske godine.Već smo pokrenuli inicijativu da se ide na sklapanje ili produženje nekog sa izmjenama ili novoga u konačnici I upravo ćemo sada u tim pregovorima vidjeti volju poslodavaca; hoće li pristati da osnovicu od 2.950 kuna dignemo na više.Budući da u ovoj djelatnosti turizma i usluga još uvijek imamo sivo tržište rada, neće nitko priznati koliko, ali svi ovi hotelijeri veliki gdje nemaju sustav –kao što je Valamar, koji nema sindikat koji je doslovno inspekcija rada u takvoj situaciji, svi oni poštuju Nacionalni ugovor Za osnovicu plaće od 2.950 kuna morao bi poslodavac poštivati sva ona prava koja ima radnik u Nacionalnome,morali bi to poštivati I ugostitelji u primarnom sektoru, kafići, fast- fud, svi oni koji su registrirani kao djelatnosti i usluge. A svi oni ni to ne poštuju. Razgovaram s ljudima i na moru isto “ minimalna plaća je ono na što me prijavio”. I sada ako mu da ispod stola dvije tisuće, to je to. Ti ljudi nesretni – kada im kažem- idemo ga prijaviti – kažu “neću”. Jer je svjestan ako ga prijavi poslodavca da ga poslodavac sutra neće primiti da radi. To su ugovori na određeno vrijeme. Idu za tim da sada ucijenjuju ljude da te ugovore ne daju za sezonu, za četiri, pet, šest, mjeseci, nego mjesec za mjesec. I ako ga radnik krivo pogleda u tom mjesecu ne produži mu ugovor. To je stvarno sramota. To je isto problem koji ističemo i koji treba riješiti nekako jer tu ljudi doslovno postaju robovi, na takav način, doslovno može od njega traditi što hoće, da ne govorim o random vremenu koje je propisano Zakonom i našim Nacionalnim ugovorom.”

PRERASPODJELA RADNOG VREMENA

"Mi imamo dogovorenu preraspodjelu radnog vremena .Oko toga ne bi trebalo biti problema. Doduše ja sam uvijek isticao, ističem i danas, ta preraspodjela s jedne strane je dobra jer produžava Ugovor o radu umjeto pet čovjek može dobiti 6,5 mjeseci itd. , umjeto pet, sezonac može dobiti šest i pol mjeseci itd. ali je nepravedan sa stanovišta da mu se to plaća kao prekovremeni rad. A ovako je on zakinut jer mu se plaća kao redovan staž. Kada razgovaram s poslodavcima oni to opravdavaju činjenicom da je to za stalno zaposlene radnike koji preko zime ne rade ništa. Međutim kada mi spojimo pripremu sezone i zatvaranje hotela,činjenica je da negdje, što je dokazano iz prakse hotel koji ima 180 dana popunjenosti može zadržati jedan dobar broj zaposlenih i cijelu godinu , bez ikakvih problema I bez bojazni da gazdi opadne profit. Ti vlasnici koliko god ih mi u ovom dijelu branimo, ja sam uvijek isticao poreze, parafiskalna davanja, ZAP koji je problem u ugostiteljstvu, Vlada koja njima nije rijeršila turistička zemljišta, strah od poreza na nekretnine koji je odgođen, ali koji će doći I pogoditi nove hotelijere, koji imaju sadržaje, bazene itd. Mi to stalno ističemo,i pokušajte tim poslodavcima pružiti taj prostor da ne kukaju stalno kako su ugnjetavani.Ja sam odmah rekao ministru Mariću kada je donio 25% PDV-a “ to će biti alibi mojim poslodavcima kada idemo u pregovori da kažu “ Ne možemo dignuti radsnicima plaću jer Vlada je donijela takvu odluku i uzela kroz PDV”.Dijelom hotelijeri imaju tu pravo ali ima onih koji ostvarujupored toga velike profite, a opet kukaju kako im je loše. Svaki kapitalista nastoji iskoristiti radnika maksimalno I što manji trošak da mu bude radnik. Poslovanje postoji, hijerarhija postoji, i zato morate prisiliti svoje ljude da postuju radnike – govorili smo o tome na Socijalnom vijeću.”
Margareta Zouhar Zec

UGOSTITELJSKI DJELATNICI MOGU POSTATI ČLANOVI SINDIKATA
Dipl.oec. Sunčica Benović tajnica i pravna savjetnica STUH-a:
- Koliko je broj radnih sati važeći u turizmu- kako je to uređeno?
U Zakonu o radu izuzetak je za turističke poslove gdje se radi preraspodjela. To znaći da u vrijeme sezone mogu raditi tri, četiri, pet mjeseci,sukladno sporazumu sa Sindikatom gdje bi onda radnici mogli raditi duže od 40 sati tjedno. Djelatnik na to mora pristati, jer to znaći da mogu raditi i do 60 sati tjedno.


Dipl.oec. Sunčica Benović

- Što to znaći za visinu plaće?
Što se tiče sati koje oni odrade, tu se plačaju kao redovni, negdje za to dobiju slobodne dane, a većini njih u velikim uređenim hotelski kućama produžuje se ugovor o radu za toliko koliko su oni prekovremenih sati zaradili. Tako da to ljudima odgovora , duže ostanu u random odnosu i mi čak pregovaramo da djelatnici koji su duže ostali u radmom odnosu čak dobe i božičnicu. Tako da je to jedan model koji ljudima odgovara, je im odgovara da ostanu što duže u radnom odnosu. Tako radi Valamar, Maistra i još neki. Apeliramo, da ljudi koji su zaposleni u turizmu nam se obratiti sa svojim iskustvima. Isto tako apeliramo da se ljudi koji rade u turizmu učlane u naš Sindikat turizma i ugostiteljstva kao bismo mogli što uspješnije djelovati i zastupati ih pred poslodavcima i pred Vladom. Snaga sindikata ovisi o članstvu. Članovi imaju besplatnu pravnu pomoć.U člastvo sindikata turizma i usluga pripadaju hotelski radnici i hotelijeri, nautički turizam i putničke agencije. Za putničke agencije imamo kolektivni ugovor na nacionalnoj razini. u turističkoj djelatnosti je ulazak u članstvo Sindikata turizma i usluga Hrvatske, jer snaga sindikata ovisi o članstvu.
Margareta Zouhar Zec




07.10.2017. u 06:25 • 0 KomentaraPrint#^

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

< listopad, 2017 >
P U S Č P S N
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          

Travanj 2024 (26)
Ožujak 2024 (33)
Veljača 2024 (32)
Siječanj 2024 (31)
Prosinac 2023 (33)
Studeni 2023 (31)
Listopad 2023 (32)
Rujan 2023 (31)
Kolovoz 2023 (31)
Srpanj 2023 (27)
Lipanj 2023 (26)
Svibanj 2023 (24)
Travanj 2023 (19)
Ožujak 2023 (35)
Veljača 2023 (26)
Siječanj 2023 (28)
Prosinac 2022 (31)
Studeni 2022 (28)
Listopad 2022 (32)
Rujan 2022 (21)
Kolovoz 2022 (17)
Srpanj 2022 (28)
Lipanj 2022 (28)
Svibanj 2022 (33)
Travanj 2022 (26)
Ožujak 2022 (32)
Veljača 2022 (28)
Siječanj 2022 (28)
Prosinac 2021 (29)
Studeni 2021 (12)
Listopad 2021 (30)
Rujan 2021 (28)
Kolovoz 2021 (33)
Srpanj 2021 (33)
Lipanj 2021 (30)
Svibanj 2021 (31)
Travanj 2021 (34)
Ožujak 2021 (33)
Veljača 2021 (28)
Siječanj 2021 (32)
Prosinac 2020 (33)
Studeni 2020 (30)
Listopad 2020 (31)
Rujan 2020 (30)
Kolovoz 2020 (29)
Srpanj 2020 (30)
Lipanj 2020 (32)
Svibanj 2020 (28)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv



Komentari da/ne?

Opis bloga AgroPolitika

Poljoprivreda i sve njene grane, stanje i problemi, poljoprivreda vođena državnom politikom i politikom resornog ministarstva, prilagodba politikama EU


----------------------------------------
Na dan 14. siječanja 2013. stari BROJAČ POSJETA na kome sam tada imala broj 37829, zamijenila sam novim brojačem koji sada registrira broji posjeta na blog i broj pregleda tekstova na blogu.


GODINE 2013. TOČNIJE OD 14. SIJEČNJA, KADA SAM PROMIJENILA BROJAČ ULAZA NA BLOG AGROPOLITIKA, DO 1. SIJEČNJA 2014. BROJAČ JE REGISTRIRAO 23 853 ULAZA.
BROJAČ PREGLEDA BLOGA REGISTRIRAO JE 37 182 PREGLEDA TEKSTOVA.


Brojač posjeta 12. veljače 2015.;
broj pregleda 64 387
broj posjeta 43 836

Blog AgroPolitika otvorila sam 31.12. 2007. godine. Dana 17. siječnja 2013. objavila sam 330. tekst .
Dana 21.studenog 2014. objavila sam 634 tekst.

Dana 12. veljače 2015. objavila sam 693 tekst.
Fotografije uz tekstove koje su objavljene na blogu
nastale su mojim fotografiranjem u 99,%. Samo nekoliko objavljenih fotografija nisu moje snimke.

Dana 21. travnja 2016. objavila sam 992 tekst
Istiga dana brojač posjeta bilježio je broj 61 200


Dana 1. 1. 2017. godine:

broj pregleda: 96964
broj posjeta: 70747




S 1. svibnjem 2017. u Hrvatskom novinarskom društvu stavila sam moj novinarski status u mirovanje. Razlog tome je moja odluka da novac za život koji ne mogu zaraditi u novinarstvu zaradim u turizmu tijekom turističke sezone. Dakako da ću pisti i dalje u vrijem kada radim u turizmu, ali vjerojtno rijeđe. Nakon 25 godina novinarskog pisanja ne mogu tek tako prestati pisati, posebno ne kada vidim dobru temu.

Slijedom prethodne informacije objavljujem da sam u članstvu Hrvatskog novinarskog društva ponovo od 1. studenog 2017. godine.

Dana 1.8. 2018. broj posjeta na blogu bio je 90 055 , a broj pregleda 119 000 .

NAKON 66 DANA PONOVO JE USPOSTAVLJEN BROJAČ NA BLOGU. BROJENJE POSJETA I PREGLEDA BLOGA NASTAVLJENO JE OD BROJA OD KOJEG JE BROJAČ BIO UKLONJEN, DAKLE POSJETE NA BLOG BROJIM OD BROJA 90 055, A PREGLED BLOGA OD 119 000. Margareta Zouhar Zec



Autorica bloga:
Margareta Zouhar Zec novinarka
članica Hrvatskog novinarskog društva
redni broj HND iskaznice 3048
meil:
margareta.zouhar@zg.t-com.hr

----------------------------------------

Linkovi

MPS.HR
Ministarstvo poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja

MRRSVG.HR
Ministarstvo regionalnog razvoja, šumarstva i vodnog gospodarstva


BROJAČ PREGLEDA

page visitor counter
who is online counter blog counter

BROJAČ POSJETA

page visitor counter
who is online counter blog counter