AgroPolitika https://blog.dnevnik.hr/agropolitika

nedjelja, 09.10.2016.

POLJOPRIVREDA NEMA DOVOLJNU MEDIJSKU POZORNOST!



SKUPINI MOST POLJOPRIVREDA VIŠE NIJE PREDMET INTERESA !

Da se Vas pita tko bi trebao biti ministar poljoprivrede u Vladi RH koja će uskoro biti formirana ? To je bilo pitanje koje sam posatvila trojici poljoprivrednih proizvođača koji su ujedno i nosioci funkcija u okviru svog područja proizvodnje i to Stjepanu Kunovcu, predsjedniku Udruga poljoprivrednih proizvođača Središnje Hrvatske, Stjepanu Kušecu predsjedniku Saveza udruga uzgajivača svinja Središnje Hrvatske i Mati Brlošiću predsjedniku Hrvatske poljoprivredne komore.
Pitanje proizlazi iz razloga što je HDZ-a mr. Andrej Plenković relativni pobjednik izvanrednih parlamentarnih izbora mandatar i budući premijer Vlade RH, kako je najavio ovog nadolazećeg tjedna od 10.10. započeti će razgovore s predstavnikom skupine Most o imenima osoba koje će biti ministri resora i činiti će Vladu RH.
Na postavljeno pitanje Stjepan Kušec predsjednik Saveza udruga uzgajivača svinja Središnje Hrvatske odgovorio je slijedeće: “ Skoro pa da nemamo u Hrvatskoj čovjeka koji bi mogao obnašati tu funkciju . Radi se o tome da nitko, baš nitko nije do sada zaštitio domaću proizvodnju da bi mi na poljoprivredi mogli imati sigurnu proizvodnju i prodaju. Aktualna su događanja o izbjeglicama, ali i mi u Hrvatskoj imamo egzodus ljudi koji odlaze sa sela i napuštaju rad na poljoprivredi. Svi koji su bili ministri nisu ni pokušali približiti tržište svinja tržištu EU . Ovo malo gospodarstava koja uzgajaju svinje teško da će preživjeti i opstati . Čovijek koji nije sklon tome da napravi izračun koliko svinjskog mesa treba za hrvatsku potrošnju, kako bi se proizvedeno moglo i prodati, a sada se proizveden broj svinja ne može prodati - teško da može biti po volji poljoprivrednim proizvođačima. Savez svinjogojaca je pokušao u nekoliko navrata pomoći sebi i preko Saborskog odbora za poljoprivredu gdje je bila točka Svinjogojstvo. No kada smo počeli raspravljati o problemima u svinjogojstvu odgovori su bili da se nešto ne može zbog Bruxellesa, nešto se ne može jer nema Pravilnika. Ali to nije riješenje. Svinjogojstvo je grana poljoprvrede u kojoj se proizvodi hrana, a ta je hrana svinjsko meso , a svinjsko meso ima u Hrvatskoj svoje tržište, svoje potrošaće i svoje kupce.
Ministar poljoprivrede trebao bi biti, po meni , onaj tko će znati i moći uspostaviti i održati proizvodnju svinjskog mesa na gospodarstvima na OPG-ima proizvođača, da ti proizvođaći proizvedenu svinjetinu mogu prodati legalno na tržištu i da na taj način od svoga rada živjeti. Bez takvog ustroja ne može biti dobrog gospodarenja ni života na selu. Naprimjer odojci su sada po 11, 12 kuna za kilogram, što je ispod cijene, a ne možete ga prodati. Na hrvatskom tržištu i proizvodnje i prodaje treba uvesti red. Jer selo mora opstati i na selu stanovništvo mora živjeti” - rekao je Stjepan Kušec, predsjednik Saveza udruga uzgajivača svinja središnje Hrvatske.
Mato Brlošić, predsjednik Hrvatske poljoprivredne Komore (HPK) na pitanje Tko bi po Vama trebao biti ministar poljoprivrede u Vladi RH koja će uskoro biti formirana odgovorio je slijedeće: “ Mi se u Hrvatskoj poljoprivrednoj komori ne bavimo politikom, već poljoprivredom. HPK ima status u Ministarstvu poljoprivrede, da prvi čovjek poljoprivrede radi na ostvarivanju što boljeg stanja u poljoprivredi, ne samo da s ministrom razmjenjujemo mišljenja, već da zajedno provodimo poljoprivrednu politiku. Jer poljoprivrednici u HPK znaju što treba poboljšati, što treba drugačije raditi, ali članovi HPK to ne mogu sami provesti, to se mora provoditi s razine ministarstva poljoprivrede. Očekivali smo da će biti izmijenjen Zakon o HPK, a to se nije dogodilo. Tražimo da poljoprivredna Komora ima ista prava kao i ostale Komore u Hrvatskoj, jer ona mora imati sredstva da bi mogla funkcionirati. U Bruxellesu se na planu Zajedničke poljoprivredne politike rade strateške smjernice za razdoblje do 2020. godine, a mi smo tamo rijetko prisutni jer HPA nema dovoljno financijskih sredstava, a ono što dobijamo internet poštom ne može nadomjestiti naše neprisustvovanje tim sastancima ”- istakao je kratko Mato Brlošić predsjednik HPK .
Stjepan Kunovec predsjednik Udruga poljoprivrednih proizvođača Središnje Hrvatske je odgovorio,
“Jedan jedini koji je koliko je to god mogao bio dostupan poljoprivrednim proizvođačima, koji je razgovarao kada god smo tražili razgovor bio je Petar Čobanković iz nekadašnje HDZ-ove Vlade. Kada bi mi u postavljanju zahtijeva tražili nešto za što ne može proči na Vladi ili nije prošlo, on je otvoreno rekao da dalje ne može. Ali takvog više nema. Trebalo bi imati ministra koji neće pripadati skupini koja svoj rad bazira na profitu. Eto vidimo kako je radio Jakovina. Vidimo šta se događalo sa Mjerom 4.1.1. Poljoprivreda nema dovoljnu medijski pozornost da bi se kroz medije upozorilo što se sve radi i kako nelogično i netransparentno radi u poljoprivredi koja je jako široka. Evo naprimjer, svinjogojstvo je jako loše u Hrvatskoj. Proizvodnja svinjskog mesa nije dovoljna, ali ukinut je poticaj od 500 kuna za krmače. Nejasno je zašto se tako radi. U 25 godina postojanja uništili smo vođenjem poljoprivredne politike proizvodnju hrane u Hrvatskoj. Sve se uvozi, a domaće ne možete prodati. Kome je to u interesu, pitam se? Ali očito nekome jest. Ali ovo što proizvodimo je poluekološka hrana. Geografski položaj nam daje velike mogućnosti raznovrsne proizvodnje, ali hrana se mora proizvoditi na cijelom teritoriju za domaće potrebe, a ne samo ponegdje “ rekao je kratko Stjepan Kunovec.

SKUPINI MOST POLJOPRIVREDA VIŠE NIJE PREDMET INTERESA !

S obzirom na ono što je već javna informacija skupina Most I Božo Petrov više ne traže Ministarstvo poljoprivrede kao u pregovorima za prošli sastav Vlade kada je taj ministarski resor preuzeo dr. Davor Romić, a njegovim zamjenikom je imenovan dipl. ing. agr. Tugomir Majdak član HDZ-a koji je bio dugogodišnji djelatnik Savjetodavne Službe. Zanimljivoi bi bilo znati zašto je BOŽO PETROV odustao od resora poljoprivrede. Jer POLJOPRIVREDA je neizmjerno važan segment , ne samo zato što je to grana u kojoj se proizvodi hrana, već zato što vođenje tog resora direktno utjeće na materijalni status ruralnog stanovništva. Može li ruralno stanovništvo ostati zanemareno u državnoj politici? Da. Kroz segmenat poljoprivrede može ostati zanemareno! To drugim riječima znaći ako resor ministarstva poljoprivrede dođe u ruke nekom potpuno novom političkom odabrasniku Andreja Plenkovća, potpuno je sigurno da se u naredna četri mjeseca i ništa važno za pomak poljoprivrede neće dogoditi. Jer nova osoba u resoru se doslovno mora upoznati sa vrlo mnogo područja, materijala, pripadajućih zakona i pravilnika, Zajedničkom poljoprivrednom politikom EU, a broj tih materijala nije mali . Ali upoznati se sa materijalima i shvatiti gdje su problemi potpuno su različite stvari . A ozbiljnih problema ima u govedarstvu, mljekarstvu, svinjogojstvu, voćarstvu, u davanju državnog zemljišta u koncesiju, ekološka poljoprivreda ima jako loš status u zadnjem Zakonu o poljoprivredi, pa tako I na javi – što je apsurd, itd.itd. A u resor poljoprivrede ulazi i vinigradarstvo i vinarstvo, povrćarstvo, maslinarstvo šumarstvo, ribarstvo, konjogojstvo, ovce, koze, peradarstvo…. Informacija da je neki hrvatski proizvod dobio od EU oznaku izvornosti ili zemljopisnog porijekla, ili da je neki poljoprivredni proizvođač dobio isplatu iz IPARD programa – to je veliki uspjeh u segmentu djelatnosti koja je u Hrvatskoj u golemnim problemima. A problemi su nastali zbog ne promišljenih pogrešaka u vođenju poljoprivredne politike u razdoblju od zadnjih devet – deset godina.

KOMPROMISNO RIJEŠENJE

Ono što bi moglo doprinijeti dobrom riješenju u izboru osoba za vođenje Ministarstva poljoprivrede, a zadovoljilo bi političku formu relacija HDZ- Most bilo bi kompromisno riješenje. Sastojalo bi se to riješenje u rotaciji osoba koje su sada u Ministarstvu poljoprivrede na mjestu ministra i zamjenika ministra poljoprivrede. Kompromisno riješenje bilo bi to da dosadašnji zamjenik ministra poljoprivrede Tugomir Majdak član HDZ-a bude imenovan od mandatara vlade ministrom poljoprivrede, a dosadašnji ministar dr. Davor Romić, koji je prije bio profesor i dekan Agronomskog fakulteta a koji je na funkciju imenovan od strane skupine Most , da bude u nadolazećem sastavu Vlade RH zamjenik Ministra poljoprivrede RH. U takvoj konstelaciji raspodjele političkih, ali i stručnih snaga Ministarstvo poljoprivrede nastavilo bi kontinuitet rada koji je započet potkraj veljače 2016. formiranjem 8. Saziva Hrvatskog Sabora i Vlade RH. Osim toga i dipl.ing.agr. Tugomir Majdak i dr. Romić su kompetentne osobe za funkcije na kojima su radili proteklih osam mjeseci, involvirani su u ritam događanja kao i probleme koji su u djelatnostima prisutni.Korisnici poljoprivrede u tom bi slučaju minimalno izgubili - točnije ne bi izgubili ništa. Što je u ovom konkretnom slučaju u interesu politike mr. Andreja Plenkovića, to će poljoprivrednici i javnost tek vidjeti.

MARGARETA ZOUHAR ZEC

09.10.2016. u 07:49 • 0 KomentaraPrint#^

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

< listopad, 2016 >
P U S Č P S N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

Travanj 2024 (30)
Ožujak 2024 (33)
Veljača 2024 (32)
Siječanj 2024 (31)
Prosinac 2023 (33)
Studeni 2023 (31)
Listopad 2023 (32)
Rujan 2023 (31)
Kolovoz 2023 (31)
Srpanj 2023 (27)
Lipanj 2023 (26)
Svibanj 2023 (24)
Travanj 2023 (19)
Ožujak 2023 (35)
Veljača 2023 (26)
Siječanj 2023 (28)
Prosinac 2022 (31)
Studeni 2022 (28)
Listopad 2022 (32)
Rujan 2022 (21)
Kolovoz 2022 (17)
Srpanj 2022 (28)
Lipanj 2022 (28)
Svibanj 2022 (33)
Travanj 2022 (26)
Ožujak 2022 (32)
Veljača 2022 (28)
Siječanj 2022 (28)
Prosinac 2021 (29)
Studeni 2021 (12)
Listopad 2021 (30)
Rujan 2021 (28)
Kolovoz 2021 (33)
Srpanj 2021 (33)
Lipanj 2021 (30)
Svibanj 2021 (31)
Travanj 2021 (34)
Ožujak 2021 (33)
Veljača 2021 (28)
Siječanj 2021 (32)
Prosinac 2020 (33)
Studeni 2020 (30)
Listopad 2020 (31)
Rujan 2020 (30)
Kolovoz 2020 (29)
Srpanj 2020 (30)
Lipanj 2020 (32)
Svibanj 2020 (28)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv



Komentari da/ne?

Opis bloga AgroPolitika

Poljoprivreda i sve njene grane, stanje i problemi, poljoprivreda vođena državnom politikom i politikom resornog ministarstva, prilagodba politikama EU


----------------------------------------
Na dan 14. siječanja 2013. stari BROJAČ POSJETA na kome sam tada imala broj 37829, zamijenila sam novim brojačem koji sada registrira broji posjeta na blog i broj pregleda tekstova na blogu.


GODINE 2013. TOČNIJE OD 14. SIJEČNJA, KADA SAM PROMIJENILA BROJAČ ULAZA NA BLOG AGROPOLITIKA, DO 1. SIJEČNJA 2014. BROJAČ JE REGISTRIRAO 23 853 ULAZA.
BROJAČ PREGLEDA BLOGA REGISTRIRAO JE 37 182 PREGLEDA TEKSTOVA.


Brojač posjeta 12. veljače 2015.;
broj pregleda 64 387
broj posjeta 43 836

Blog AgroPolitika otvorila sam 31.12. 2007. godine. Dana 17. siječnja 2013. objavila sam 330. tekst .
Dana 21.studenog 2014. objavila sam 634 tekst.

Dana 12. veljače 2015. objavila sam 693 tekst.
Fotografije uz tekstove koje su objavljene na blogu
nastale su mojim fotografiranjem u 99,%. Samo nekoliko objavljenih fotografija nisu moje snimke.

Dana 21. travnja 2016. objavila sam 992 tekst
Istiga dana brojač posjeta bilježio je broj 61 200


Dana 1. 1. 2017. godine:

broj pregleda: 96964
broj posjeta: 70747




S 1. svibnjem 2017. u Hrvatskom novinarskom društvu stavila sam moj novinarski status u mirovanje. Razlog tome je moja odluka da novac za život koji ne mogu zaraditi u novinarstvu zaradim u turizmu tijekom turističke sezone. Dakako da ću pisti i dalje u vrijem kada radim u turizmu, ali vjerojtno rijeđe. Nakon 25 godina novinarskog pisanja ne mogu tek tako prestati pisati, posebno ne kada vidim dobru temu.

Slijedom prethodne informacije objavljujem da sam u članstvu Hrvatskog novinarskog društva ponovo od 1. studenog 2017. godine.

Dana 1.8. 2018. broj posjeta na blogu bio je 90 055 , a broj pregleda 119 000 .

NAKON 66 DANA PONOVO JE USPOSTAVLJEN BROJAČ NA BLOGU. BROJENJE POSJETA I PREGLEDA BLOGA NASTAVLJENO JE OD BROJA OD KOJEG JE BROJAČ BIO UKLONJEN, DAKLE POSJETE NA BLOG BROJIM OD BROJA 90 055, A PREGLED BLOGA OD 119 000. Margareta Zouhar Zec



Autorica bloga:
Margareta Zouhar Zec novinarka
članica Hrvatskog novinarskog društva
redni broj HND iskaznice 3048
meil:
margareta.zouhar@zg.t-com.hr

----------------------------------------

Linkovi

MPS.HR
Ministarstvo poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja

MRRSVG.HR
Ministarstvo regionalnog razvoja, šumarstva i vodnog gospodarstva


BROJAČ PREGLEDA

page visitor counter
who is online counter blog counter

BROJAČ POSJETA

page visitor counter
who is online counter blog counter