AgroPolitika https://blog.dnevnik.hr/agropolitika

srijeda, 31.08.2016.

OBRAZOVANJE ZA POLJOPRIVREDU EU SREDSTVIMA



PROJEKT “ STEPENICA VIŠE U POLJOPRIVREDI”

Poljoprivredna škola Zagreb, na adresi Gjure Prejca 2, raspisala je natječaj za upis polazniika u program osposobljavanja odraslih za dva zanimanja, odnosno dvije kvalifikacije proizvođače ljekovitog i aromatičnog bilja i za voditelje agroturističkog gospodarstva, a prijave se primaju do 2.9. 2016. godine.
Predviđeno je Programom da će škola trajati 150 sati kroz redovitu interaktivnu nastavu i to 50 sati redovne školske nastave i 100 sati praktične nastave. Praktična će se nastava odvijati u prisustvu mentora. Nakon završenog programa uvjerenje o kvalifikaciji upisivati će se u e – radnu knjižicu.
Na program naobrazbe proizvodnje i prerade ljekovitog i aromatičnog bilja kao i za voditelje agroturističkog gospodarstva mogu se javiti osobe sa područja Varaždinske i Zagrebačke županije te Grada Zagreba koje imaju OPG ili PG. Program je predviđen za 40 polaznika, a za prijavu treba preuzeti obrazac na linku http://agrostepenica.hr/ biti stariji od 18 godina, presliku zavšne svjedodžbe i presliku osobne iskaznice, liječničko uvjerenjem medicine rada o zdrastvenoj sposobnosti, životopis i motivacijsko pismo. Program je za polaznike besplatan.
Program je razvijen kroz projekt “Stepenica više u poljoprivredi” koji provodi srednja škola Arboretum Opeka , a partner joj je Poljoprivredna škola Zagreb. Program se sufinancira EU sredstvima iz Europskog socijaslnog fonda u sklopu razvoja ljudskih potencijala.
Prijava za projekt “ Stepenica više u poljoprivredi” može se poslati na
meil: zeljka.markanovic-konstantinov@skole.hr ili osobno u školi od 8-10 sati.



Image and video hosting by TinyPic
Sadnja presadnica lavande. (fotka M. Zouhar Zec)


31.08.2016. u 12:03 • 0 KomentaraPrint#^

utorak, 30.08.2016.

MINISTAR TOLUŠIĆ PONOVO U VIROVITICI, SUHOPOLJU I OKOLICI


PROVEDBOM PROJEKATA EU DO KULTURNOG I GOSPODARSKOG RAZVOJA

U ponedjeljak 29. kolovoza 2016. godine ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Tomislav Tolušić prisustvovao je u Virovitici dvama svečanim događajima u okviru EU projekata značajnih za društveni, kulturni i gospodarski razvoj ovoga grada. U Visokoj školi za menadžment u turizmu i informatici u Virovitici potpisan je Ugovor o opremanju i izgradnji studentskog doma, a nakon toga održana je početna konferencija u okviru projekta „Centar za posjetitelje – Dvorac Janković“.
Ukupna vrijednost opremanja i izgradnje novog studentskog doma u kompleksu bivše vojarne iznosi 19.373.876,98 kuna, od čega će 18.524.301,88 kuna biti sufinancirano EU sredstvima. Završetkom projekta koji je planiran za kolovoz 2017. godine, grad Virovitica će dobiti 108 ležajeva za studente što će doprinijeti povećanju stope upisa i završavanja visokoškolskog obrazovanja te poboljšanju uvjeta studiranja kroz smanjenje troškova, posebice studentima u nepovoljnog financijskog položaja.

Drugi je događaj iz općine Suhopolje gdje je održana početna konferencija projekta „Centar za posjetitelje – Dvorac Janković“, čija je ukupna vrijednost 39.767.716,50 kuna dok je udio EU sredstava 33.419.096,67 kuna. Dvorac će biti obnovljen kao kulturno dobro, ali i kao luksuzni smještajni objekt, što će omogućiti razvoj kulturnog turizma općine Suhopolje. Ovim projektom osigurat će se gospodarski rast i nova radna mjesta za stanovnike Suhopolja.
„Ovo je drugi dvorac u Virovitičko-podravskoj županiji koji će biti obnovljen iz EU fondova, uz onaj u Kapela Dvoru koji je iz ruševine obnovljen u hotel. Spašavamo kulturnu baštinu naše Slavonije i Hrvatske, a dvorce pretvaramo u atraktivnu turističku destinaciju sa smještajnim kapacitetima. Dvorac u Suhopolju privlačit će goste iz Hrvatske, ali i cijele regije“ – izjavio je ministar Tolušić.
Ministar Tolušić posjetio je i Grad Našice gdje je održao radni sastanak s gradonačelnikom mr. Krešimirom Žagarom, dipl. ing. i njegovim suradnicima na kojem su razgovarali o mogućnostima financiranja lokalnih projekata iz EU fondova. Nakon sastanka svi sudionici uputili su se u obilazak objekta koji će postati projekat u okviru obnove kulturne baštine na području Našica: Velikog i Malog dvorca u Našicama, Gregerove vile te franjevačkog samostana i kapelice obitelji Pejačević.

30.08.2016. u 16:54 • 0 KomentaraPrint#^

MINISTAR TOLUŠIĆ NAMJERAVA PROGRAMOM "SLAVONIJA" OSIGURATI 2,5 MILIJKARDE EURA

PROJEKTI ZA PODRUČJE PET SLAVONSKIH ŽUPANIJA


Uvođenjem posebnog programa za Slavoniju Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije namjerava osigurati 2,5 milijarde eura iz fondova Europske unije isključivo za projekte na području pet slavonskih županija.
Prema uzoru na Poljsku, uvođenje programa „Slavonija“ pomoglo bi razvoju slavonskih županija i rješavanju njihovih gorućih problema, s obzirom da su one još uvijek nerazvijenije u odnosu na ostale županije u državi. Hrvatska bi bila bliže ostvarenju ravnomjernog razvoja svih područja, a spriječilo bi se i demografsko nazadovanje slavonskih županija iz kojih su brojni ljudi otišli u posljednje vrijeme.
„Zbog podjele na dvije statističke regije u istom položaju su Zagreb i Beli Manastir, što nikako ne doprinosi ostvarenju osnovnog cilja kohezijske politike Europske unije, a to je ravnomjeran razvoj svih područja u Hrvatskoj. U tako posloženom sustavu veliki gradovi i više razvijena područja imaju veće šanse za povlačenje EU sredstava, no uskoro ćemo i to promijeniti. Osnivanjem posebnog programa za Slavoniju osigurat ćemo cjelokupan razvoj tog područja, a izmjenama statističkih regija ispravit ćemo nepravdu koja je nanesena Slavoniji i sličnim područjima“, izjavio je ministar Tomislav Tolušić.
Kroz novi program Slavoniji bi bilo na raspolaganju 2,5 milijardi eura za ulaganja u poduzetništvo, obrazovanje, zdravstvo, kulturnu i prirodnu baštinu, sektor prometa, unutarnje plovne puteve i sektor energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora energije. Trenutno je stopa sufinanciranja EU projekata jednaka u svim gradovima i iznosi 45 posto, dok bi izmjenama statističkih regija i uvođenjem ovog programa, poduzetnici u Slavoniji mogli dobiti i do 70 posto EU sredstava za svoje projekte. Informacije su to iz ministarstva regionalnog razvoja od 29.kolovoza .



30.08.2016. u 16:36 • 0 KomentaraPrint#^

subota, 27.08.2016.

ODRŽANE RADIONICE ZA KORISNIKE EU SREDSTAVA U ZDRTAVSTVU


PRIJAVE PROJEKATA OD 1. RUJNA

Prema informacijama glasnogovornice ministarstva regionalnog razvoja mr. Ane Odak od 26. 8. tijekom tjedna su u Zagrebu održane tri informativne radionice namijenjene potencijalnim korisnicima natječaja za bespovratna sredstva iz EU fondova u području zdravstva. Predstavnici stručnih službi institucija Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije, Ministarstva zdravlja te Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata EU, potencijalnim korisnicima su pružali potrebna dodatna pojašnjenja vezano za podnošenje projektnih prijava.
S obzirom na potrebe za ulaganjima u području zdravstva i broj pripremljenih kvalitetnih projekata, interes za sudjelovanjem u natječaju već je na početku iznimno velik, a prve projektne prijave očekuju se od – 1. rujna 2016. godine. Istoga dana započet će i proces registriranja i ocjenjivanja projektnih prijava, a donošenje prvih odluka o financiranju očekuje se krajem ove godine.
Evo naziva natječaja i količine raspoloživih sredstava:
Poboljšanje pristupa primarnoj zdravstvenoj zaštiti s naglaskom na udaljena i deprivirana područja kroz ulaganja u potrebe pružatelja usluga zdravstvene zaštite na primarnoj razini - s ukupno 171.800.000,00 kuna, Poboljšanje pristupa hitnoj zdravstvenoj zaštiti za što je namijenjeno 173.000.000,00 kuna i Poboljšanje isplativosti i pristupa dnevnim bolnicama/dnevnim kirurgijama sa fondom od 725.480.000,00 kuna.

Podsjećamo, Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije u srpnju 2016. je objavilo tri nova EU natječaja u području zdravstva kojima je osigurano više od milijardu kuna za ulaganja u bolnice, kliničke centre, klinike, opće bolnice i domove zdravlja.
„Uz pomoć sredstava iz EU fondova, doprinijet će se poboljšanju pristupa i kvaliteti primarne zdravstvene zaštite, povećat će se dostupnost i kvaliteta bolničke hitne medicinske skrbi, kao i isplativost i održivost zdravstvenog sustava u Republici Hrvatskoj“, izjavio je ministar regionalnog razvoja i fondova EU Tomislav Tolušić.

27.08.2016. u 23:29 • 0 KomentaraPrint#^

petak, 26.08.2016.

PROGRAM PREKOGRANIČNE SURADNJE INTERREG ITALIJA – HRVATSKA ZA OSAM HRVATSKIH ŽUPANIJA



IZ EUROPSKOG FONDA ZA REGIONALNI RAZVOJ 201.357.220 eura
Prema informacijama glasnogovornice mr. Ane Odak Program prekogranične suradnje INTERREG V-A Italija – Hrvatska 2014. -2020. jedan je od programa Europske teritorijalne suradnje koji podupire Europsku kohezijsku politiku te doprinosi skladnom razvoju Europske unije kroz jačanje ekonomske, socijalne i teritorijalne kohezije, potičući pri tome ekonomski rast.Ukupan doprinos iz Europskog fonda za regionalni razvoj iznosi 201.357.220 eura, a programom upravlja talijanska Regija Veneto sa sjedištem u Veneciji. Program će pridonijeti oslobođenju „potencijala plavog rasta“ u obje zemlje kroz ulaganje u istraživanje i investiranje u sektore plavog gospodarstva te unaprijediti zajedničko praćenje klimatskih promjena i sprječavanje prirodnih rizika. Ujedno će pomoći razvoju pomorskog prometa s ciljem održivosti turizma i bolje prostorne raspodjele kretanja posjetitelja u regiji.
Priprema dokumentacije za prvi natječaj je u tijeku te se objava očekuje najkasnije u studenom 2016. godine, s predviđenim trajanjem poziva od dva mjeseca.
Prihvatljivi prijavitelji su nacionalna, regionalna i lokalna javna tijela, pravne osobe s javnim ovlastima odnosno javnopravna tijela, privatne institucije, uključujući privatna poduzeća, koja imaju pravnu osobnost i koje posluju minimalno dvije fiskalne godine u trenutku prijave i međunarodne organizacije koje djeluju sukladno hrvatskom ili talijanskom nacionalnom zakonu i koje posluju minimalno dvije fiskalne godine u trenutku prijave, iz osam hrvatskih županija, Primorsko-goranske, Ličko-senjske, Zadarske, Šibensko-kninske, Splitsko-dalmatinske, Istarske, Dubrovačko-neretvanske i Karlovačke županije.
„Uvjeren sam da su naše županije u suradnji s talijanskim partnerima spremne povući ova značajna sredstva te doprinijeti ukupnom gospodarskom razvoju Hrvatske!“, izjavio je ministar Tolušić.
U okviru prvog natječaja prihvatljiva su ulaganja u sva četiri područja definirana Programom: plave inovacije, sigurnost i otpornost, okoliš i kulturna baština i pomorski prijevoz.



26.08.2016. u 22:50 • 0 KomentaraPrint#^

četvrtak, 25.08.2016.

ZAVRŠENA EKO INDUSTRIJSKA ZONA NEMETIN U OSIJEKU


VRIJEDNOST PROJEKTA JE 12.513.900,91 KUNA

Prema informacijama glasnogovornice ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU,
povodom završetka radova na projektu „Razvoj poslovne i komunalne infrastrukture u eko-industrijskoj zoni Nemetin“ vrijednom 12,5 milijuna kuna, ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Tomislav Tolušić s gradonačelnikom Grada Osijeka Ivanom Vrkićem obišao je 24. kolovoza poslovnu zonu Nemetin.
Završetkom ovog izuzetno značajnog projekta za Grad Osijek i Osječko-baranjsku županiju, poduzetnicima su osigurani osnovni preduvjeti za uspješno poslovanje na području eko-industrijske zone Nemetin. Izgradnjom komunalne infrastrukture očekuje se dolazak poduzetnika i ulaganje u eko-industrijsku zonu kroz poticanje održivih poslovnih rješenja i investicija, poticaja i olakšica za investitore, a samim time i pozicioniranje Osijeka kao lidera u razvoju inovativnih i zelenih tehnologija.
Od ukupne ugovorene vrijednosti u iznosu 12.513.900,91 kuna, čak 98,9 posto sufinancirano je iz Europskog fonda za regionalni razvoj.
Ministar Tomislav Tolušić uvjeren je kako će ovaj projekt doprinijeti gospodarskom rastu i razvoju Osijeka, ali i cjelokupne Slavonije. „Posebno sam sretan zato što ovakvi projekti osiguravaju ostanak ljudi na tim područjima te poboljšanje životnih i radnih uvjeta. Čestitam svima na uspješnoj provedbi projekt“, izjavio je ministar.
Za vrijeme boravka u Osijeku ministar Tolušić sudjelovao je i na radnom sastanku s prorektorom za strategiju razvoja i prostorno planiranje Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku prof.dr.sc. Damirom Markulakom i zamjenikom gradonačelnika Grada Osijeka Vladimirom Hamom. Zajedno su nakon sastanka obišli sveučilišni kampus u Osijeku i gradilište rekonstrukcije starog studentskog doma koja se sufinancira EU sredstvima kroz projekt “Rekonstrukcija zgrade studentskog doma na adresi I. G. Kovačića 4, Osijek”.
Ministar je posjetio i dvije općine Vuka i Čepin u Osječko-baranjskoj županiji, gdje je s načelnikom Vuke Damirom Maričićem i načelnikom Čepina Draženom Tonkovcem obišao projekte koji će se sufinancirati u okviru Programa održivog razvoja lokalne zajednice.



25.08.2016. u 17:00 • 0 KomentaraPrint#^

srijeda, 24.08.2016.

BESPOVRATNA SREDSTVA REGIONALNIM KORDINATORIMA


„REGIONALNI KORDINATORI SU PRODUŽENE RUKE MINISTARSTVA NA TERENU“

U Osijeku je 22. kolovoza održano je potpisivanje ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava regionalnim koordinatorima, odnosno certificiranim regionalnim razvojnim agencijama, za provedbu aktivnosti koje će doprinijeti povećanju apsorpcije sredstava iz EU fondova.
Ugovore je potpisao ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije dipl.iur.Tomislav Tolušić i ravnatelj Središnje agencije za financiranje i ugovaranje projekata i programa EU (SAFU) Tomislav Petric s predstavnicima 11 regionalnih koordinatora
Ugovori o bespovratnim sredstvima potpisani su s predstavnicima slijedećih razvojnih agencija i centara: 1.Regionalna razvojna agencija Slavonije i Baranje d.o.o. za međunarodnu i regionalnu suradnju na ukupno 1.500.000,00 kuna, 2. Agencija za razvoj Vukovarsko-srijemske županije Hrast d.o.o. a svota koja pripada Agenciji iznosi 1.475.452,75 kuna 3. Grad Zagreb – Gradski ured za strategijsko planiranje i razvoj grada na sumu od ukupno 1.108.512,84 kuna 4. Regionalna razvojna agencija Zagrebačke županije d.o.o. kojoj je pripala suma od 1.499.344,50 kuna 5. Razvojna agencija Podravine i Prigorja PORA kojoj je pripalo ukupno 1.499.687,72 kuna 6. Regionalna razvojna agencija Bjelovarsko-bilogorske županije d.o.o. koja je potpisala ugovor vrijedan 1.361.508,87 kuna 7. AZRA d.o.o. s ukupno 1.421.576,59 kuna 8. Agencija za razvoj zadarske županije ZADRA NOVA 1.499.968,18 kuna , 9. Centar za tehnološki razvoj – Razvojna agencija Brodsko-posavske županije d.o.o. 1.499.973,48 kn, 10. Razvojna agencija Sisačko-moslavačke županije SI-MO-RA d.o.o. kojoj pripada 1.461.479,19 kn 11. Regionalna razvojna agencija Požeško-slavonske županije – PANORA d.o.o. koja je dobila 1.479.090,61 kuna. Uskoro se očekuje potpisivanje ugovora s preostalih 10 regionalnih koordinatora.
Bespovratna sredstva dodjeljuju se u okviru Poziva na iskaz interesa regionalnim koordinatorima za dodjelu bespovratnih sredstava iz prioritetne osi 10 - Tehnička pomoć Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020. Regionalni koordinatori će dobivena sredstva utrošiti za jačanje i razvoj mreže podrške prijaviteljima i korisnicima EU fondova iz redova javnopravnih tijela, kroz savjetodavnu potporu u pogledu pripreme i provedbe projekata, informiranje šire javnosti o mogućnostima i provedbi EU fondova, potporu jačanju kapaciteta korisnika za pripremu i provedbu projekata i jačanje kapaciteta regionalnih koordinatora za pružanje podrške javnopravnim tijelima u pripremi i provedbi projekata.
Vrijednost potpisanih ugovora je 15.806.594,73 kuna od čega se 85% sufinancira sredstvima Europskog fonda za regionalni razvoj, a 15% je udio nacionalnog sufinanciranja.
„Ovi novci će pomoći regionalnim koordinatorima, koji su produžene ruke Ministarstva na terenu, da svim potencijalnim prijaviteljima EU projekata pruže pravovremenu pomoć i potporu kako bi realizirali što više projekata i povukli sav novac koji nam je na raspolaganju“, izjavio je prigodom potpisivanja ministar Tolušić.

24.08.2016. u 17:18 • 0 KomentaraPrint#^

ponedjeljak, 22.08.2016.

EU DOBILA SPOR ZBOG ZABRANE NA UVOZ SVINJETINE ŠTO JE UVELA RUSIJA 2014.


MJERE RUSIJE PROTIV EU NE TEMELJE SE
NA SANITARNOM ILI ZDRASTVENOM RIZIKU

Povjerenstvo Svjetske trgovinske organizacije (WTO) rusku je zabranu uvoza živih svinja, svježe svinjetine i ostalih proizvoda od svinja podrijetlom iz EU-a danas proglasilo nezakonitom u skladu s međunarodnim trgovinskim pravilima, piše u priopćenju za tisak Europske komisije s datumom 19. kolovoza 2016., Bruxelles, a objavljeno na stranici Agrickulture and Rural Development 22. kolovoza 2016.
U priopćenju piše „Odluka se odnosi na zabranu koju je Rusija uvela početkom 2014. zbog ograničenog broja slučajeva afričke svinjske kuge na područjima EU-a u blizini granice s Bjelarusom.
Povjerenstvo je potvrdilo da to što Rusija odbija prihvatiti uvoz određenih proizvoda iz EU-a i na odgovarajući način prilagoditi uvozne certifikate EU-Rusija u stvari znači zabranu uvoza iz cijelog EU-a. Ta se mjera ne temelji na mjerodavnim međunarodnim standardima te se njome krše pravila Sporazuma WTO-a o primjeni sanitarnih i fitosanitarnih mjera. Povjerenstvo je izrazilo jednake kritike i u pogledu pojedinačnih zabrana Rusije na uvoz iz Poljske, Litve i Estonije.
Odlukom je Rusiji i svim članicama WTO-a jasno dano na znanje da su obvezne poštovati međunarodne standarde, a posebno, u ovom slučaju, načelo regionalizacije (kojim bi se omogućila trgovina s pojedinačnim područjima države koja su priznata kao područja slobodna od štetočina ili bolesti, čak i ako zdravstveno stanje u ostatku države nije povoljno) te zahtjeve da se provede procjena rizika na temelju znanstvenih dokaza. Povjerenstvo je naglasilo da članice WTO-a mogu ostvariti svoje pravo da same određuju odgovarajuću razinu sanitarne zaštite i u skladu s tim ograniče uvoz na temelju sanitarnih bojazni samo ako se pritom poštuju pravila WTO-a.
Sustav EU-a za zdravlje životinja i sigurnost hrane jedan je od najučinkovitijih na svijetu i njime su predviđene visoke razine otkrivanja i stroga pravila o upravljanju rizikom. Današnjom odlukom potvrđuje se da se mjere koje je Rusija poduzela protiv EU-a ne temelje na stvarnom sanitarnom ili zdravstvenom riziku. Proizvodi EU-a sigurni su, stoga nema potrebe da ostale zemlje primjenjuju neopravdana uvozna ograničenja.
Za većinu proizvoda iz tog predmeta trgovina je i dalje ograničena zabranom koja je uspostavljena iz političkih razloga, a koju je Rusija u kolovozu 2014. uvela za poljoprivredno-prehrambene proizvode iz EU-a. Ipak, zaključci povjerenstva sistemski su važni jer Rusiju podsjećaju na njezine međunarodne obveze i činjenicu da ih ne može samovoljno zanemariti.
EU će se i dalje služiti postupcima WTO-a kako bi osigurao djelotvorno poštovanje međunarodnih trgovinskih pravila. Rješavanje sporova u okviru WTO-a i dalje je najbolji način uklanjanja znatnih trgovinskih prepreka i time povećanja pravne sigurnosti i predvidljivosti trgovine.
Protekcionistički stav Rusije utječe na čitav niz drugih gospodarskih sektora. EU je nedavno pokrenuo postupke u okviru WTO-a u vezi s brojnim trgovinskim preprekama koje je Rusija uvela, uključujući naknade za reciklažu automobila, prekomjerne carine na papir i druge proizvode te antidampinške pristojbe na laka gospodarska vozila.
Žalba na izvješće povjerenstva može se podnijeti u roku od 60 dana. Ako se u navedenom roku žalba ne podnese, izvješće će biti prihvaćeno te će se Rusija morati pridržavati preporuke“- piše u priopćenju Europske Komisije

22.08.2016. u 12:44 • 0 KomentaraPrint#^

ZA UREĐENJE SMJEŠTAJA STUDENATA POTPISANO OSAM UGOVORA U ČETIRI MJESECA 2016.


MILIJARDA KUNA IZ EU FONDOVA ZA STUDENTSKI STANDARD

Image and video hosting by TinyPic


U Republici Hrvatskoj samo 6,69 % studenata živi u studentskim domovima dok je prosjek na razini Europske unije 17%. Godišnje oko 4500 studenata koji su podnijeli zahtjev za studentski smještaj i ispunili kriterije, nisu dobili mogućnosti koristiti smještaj zbog nedovoljnih kapaciteta. Nekoliko istraživačkih studija ukazuje da samo 59 % svih studenata upisanih na institucije visokog obrazovanja u Hrvatskoj uspješno završi svoj studij dok 41 % studenata prekine studij, uglavnom u ranim fazama studiranja i najčešće zbog nedostatka sredstava za studiranje. Doprinijeti smanjenju troškova studiranja i povećanju pristupa visokom obrazovanju za redovite studente, s naglaskom na studente u nepovoljnom položaju, jedan je od ciljeva koji Republika Hrvatska nastoji ostvariti uz pomoć europskih strukturnih i investicijskih fondova u razdoblju od 2014. do 2020. godine

U tu svrhu raspisan je poziv „Modernizacija, unaprjeđenje i proširenje infrastrukture studentskog smještaja za studente u nepovoljnom položaju“ ukupne vrijednosti 934 milijuna kuna kroz koji se dodjeljuju bespovratna sredstva za izgradnju nove infrastrukture studentskih domova te za rekonstrukciju i modernizaciju postojeće infrastrukture. Europska unija sufinancira 85% prihvatljivih troškova dok se ostatak sufinanciran nacionalnim sredstvima. „Ulaganje u mlade ljude i u njihovo znanje kroz poboljšanje uvjeta studiranja i studentskog standarda prepoznali smo kao jednu od najvažnijih aktivnosti za izgradnju društva temeljenog na znanju te dugoročan i održiv razvoj naše domovine. Naporno smo radili kako bi u što kraćem roku ocijenili pristigle projektne prijave, potpisali ugovore i započeli s provedbom projekata koji će studentima osigurati bolje uvjete studiranja“ izjavio je ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Tomislav Tolušić.

Do sada su u okviru ovog poziva potpisani ugovori s osam korisnika, a njihova ukupna vrijednost iznosi 987.932.795,28 kuna. Redom su to 1. korisnik Sveučilište u Zgrebu s ugovorenom vrijednošću projekta od 299.958.707,03 kuna, za rekonstrukciju građevine, infrastrukture i okoliša studentskog naselja Stjepan Radić i Cvjetno naselje a ugovor je potpisan 8.3. 2016. zatim 2. korisnik je Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, sa 8.3. 2016. ugovorenom vrijednošću od 13.510.000,00 kuna za rekonstrukciju zgrade studentskog doma na adresi Gorana Kovačića 4 u Osijeku 3.Visoka škola za menadžment u turizmu i informatici u Virovitici ugovorila je, za izgradnju studentskog doma u Virovitici projekt u vrijednosti 19.373.876,98 kuna, a ugovor je potpisan 29.3.2016. godine 4.Sveučilište u Rijeci potpisalo je ugovor 7.4. 2016. u vrijednosti od 178.629.017,85 kuna za Studentski smještaj na Kampusu Sveučilišta u Rijeci, 1. faza (TRIS) 5. Sveučilište u Zagrebu potpisalo je 15. travnja 2016. ugovor u vrijednostzi od 142.269.118,42 kuna, 6 . Međimursko veleučilište u Čakovcu je 29.6. 2016. potpisalo ugovor o vrijednosti projekta od 8.992.075,00 kuna za projekt Uključivo studiranje 7. Kompleks studentskoga doma Sveučilišta u Dubrovniku naziv je projekta sveučilišta u Dubrovniku koji je vrijedan 150.900.000,00 kuna, a potpisan je 6.7 . 2016. 8. Izgradnju zgrade, infrastrukture i okoliša studentskog paviljona u sveučilišnom kampusu u Osijeku potpisalo je 12.7. 2016. Sveučilište J. J. Strossmayer u Osijeku na ugovorenu vrijednost od 174.300.000,00 kuna.


22.08.2016. u 12:01 • 0 KomentaraPrint#^

četvrtak, 18.08.2016.

PROVODITI PREVENTIVNO CIJEPLJENJE NA PROSTORU CIJELE DRŽAVE RH


ZAŠTITITI OD KVRGAVE KOŽE DOMAĆA MATIČNA STADA GOVEDA

Iz Kutjeva iz Udruge obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava Hrvatske ŽIVOT stigao je 18.8. 2016. PROGLAS o potrebi cijepljenja goveda protiv širenja bolesti kvrgave kože na prostoru cijelog teritorija RH istovremeno, a ali ne selektivnim odabirom teritorija, odnosno županija.

OBJAVLJUJEM PROGLAS


PROGLAS – Preventivno cijepljenje goveda protiv širenja bolesti kvrgave kože
Bolest kvrgave kože goveda je opaka bolest koja je iz dana u dan, prema informacijama nadležnih državnih institucija, sve bliža području naše države. Stanje je ALARMANTNO, i zbog mogućnosti pojave bolesti, ali i općeg stanja domaćeg govedarstva, osobito domaće matične populacije goveda.
Udruga obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava Hrvatske Život – TRAŽI I ZALAŽE SE za:
1. Istovremenu, obveznu i bezuvjetnu provedbu preventivnog cijepljenja goveda protiv bolesti kvrgave kože ODMAH na prostoru čitave države. NE podržavamo aktivnosti selektivnog odabira prostora naše države pri provođenju akcije kako se to sada čini.

2. Pri dovozu živih goveda na područje RH iz područja drugih država EU, i trećih zemalja, odmah uvesti obvezno preventivno cijepljenje životinja protiv bolesti kvrgave kože na mjestu dopreme (kod istovara) o trošku vlasnika dopremljenih (uvezenih) goveda. Također, u slučaju možebitne otkrivene bolesti kod uvezenih goveda sanaciju istih obaviti o trošku vlasnika dopremljenih (uvezenih) goveda.

3. Javan i prioritetno terminski jasan plan provedbe mjera za sprečavanje širenja bolesti kvrgave kože goveda objavljen do 22.08.2016. za prostor čitave države.

4. Hitno aktiviranje državne diplomacije radi usklađivanja kriterija oko prometa goveda prema drugim državama s obzirom da smo prvi u EU koji provodimo cijepljenje, te korekciju EU zakonodavstva prema novim iskustvima.

Obrazloženje prije istaknutih stavova Udruge OPGH Život:
- Važna je - prioritetno sustavna, sveobuhvatna, potpuna zdravstvena i uzgojna zaštita domaćih matičnih stada goveda. Domaćeg uzgoja i uzgajivača.
o Predlažemo iskoristiti vrijeme provođenja mjera zaštite od bolesti kvrgave kože za obnovu domaćeg matičnog stada i uređenje tržišta goveda, prioritetno teladi za tov. Inicijalne prijedloge smo prenijeli predstavnicima Ministarstva poljoprivrede, Uprava za veterinarstvo na radionici u Slavonskom Brodu (17.08.2016.)
- Sadašnje selektivno odvijanje aktivnosti preventivnog cijepljenja i plan koji nije jasno definiran upućuje na kršenje ustavnih građanskih prava obzirom da je dio uzgajivača goveda dovedene u neravnopravan položaj u odnosu na one iz županija (prostora) u kojima je provedeno ili se provodi cijepljenje.
- Upućujemo na visok stupanj ugroze nacionalne sigurnosti koji se dodatno pojačava činjenicom da u ovom trenutku ne štitimo područje čitave države i njene građane od
moguće pojave bolesti kvrgave kože goveda.

S osobitim poštovanjem,
Za Udrugu OPGH Život
Antun Laslo

predsjednik

18.08.2016. u 17:15 • 0 KomentaraPrint#^

OD 2019. DO 2022. SVE BI ŠKOLE U RH TREBALE POSTATI E-ŠKOLE


PILOT PROJEKT DO 2018. VRIJEDAN 306.853.186 KN

Razvoj digitalno zrelih škola koje su spremne iskoristiti potencijal informacijsko-komunikacijskih tehnologija u obrazovanju financira se sredstvima EU fondova sa više od milijardu kuna u razdoblju od 2015. do 2022.U prosincu 2015. i srpnju 2016. potpisani su ugovori za dodjelu bespovratnih sredstava za provedbu pilot projekta „e-Škole: Uspostava sustava razvoja digitalno zrelih škola“ kroz koji će se školama omogućiti korištenje suvremenih tehnologija u nastavi te će se poticati racionalizacija i transparentnost poslovanja kroz informatizaciju poslovnih i administrativnih procesa. Nositelj projekta je CARNet - Hrvatska akademska i istraživačka mreža, s partnerima Agencijom za odgoj i obrazovanje, Agencijom za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih te Fakultetom organizacije i informatike u Varaždinu.Projektom će se 150 škola, od čega 100 osnovnih i 50 srednjih škola, gimnazija i strukovnih, opremiti najmodernijom tehnologijom, a nastavno i nenastavno osoblje educirati za optimalno korištenje dostupne tehnologije i digitalnih sadržaja koji će se razviti unutar projekta. Provedba je razdvojena na dva strateška projekta (A i B), koji se financiraju i provode kroz dva različita operativna programa.
Projekt A, koji je uglavnom infrastrukturno-uslužni, financiran je iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija i služi kako bi se sadržaji, edukacija i podrška koju pruža projekt B optimalno iskoristili kroz korištenje sofisticirane IKT opreme, prilagođene potrebama hrvatskog obrazovnog sustava, kao i kroz pružanje raznorodnih e-usluga, s pomoću kojih će se nastavni, poslovni i administrativni procesi u školama učiniti efikasnijim i transparentnijim.
Projekt B, kao sadržajno noseći dio projekta e-Škole, financiran je iz Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali i fokusiran je na razvoj okvira (za digitalnu zrelost te za digitalne kompetencije) i strateških dokumenata (prijedlog Strategije digitalne zrelosti) te na edukaciju i podršku nastavnom i nenastavnom osoblju, razvoj digitalnih obrazovnih sadržaja i popratnih aktivnosti.
Ukupna vrijednost pilot projekta e-Škole iznosi 306.853.186 kn, od čega se iz EU fondova sufinancira 193.690.148 kn iz Europskog fonda za regionalni razvoj i 67.135.059 kn iz Europskog socijalnog fonda, dok je iznos nacionalnog sufinanciranja 46.027.977 kn. Pilot projekt će se provoditi do 28. veljače 2018. godine.
Na temelju rezultata pilot projekta, u razdoblju od 2019. do 2022. planira se provesti i veliki projekt putem kojeg će sve škole u Republici Hrvatskoj postati e-Škole.
„Uvođenje suvremene tehnologije u škole najbolji je primjer kako „zemlja znanja“ nije samo slogan u Hrvatskoj nego budućnost naše zemlje“, izjavio je ministar regionalnog razvoja i fondova EU Tomislav Tolušić.

18.08.2016. u 04:56 • 0 KomentaraPrint#^

ENERGETSKA OBNOVA STAMBENIH I JAVNIH ZGRADA I JAVNIH USTANOVA ODGOJA I OBRAZOVANJA

NA DVA NATJEČAJA STIGLO OKO 400 PROJEKTNIH PRIJEDLOGA

Prema informacijama iz ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU,Održivo korištenje energije, poboljšanje energetske učinkovitosti i smanjenje emisije stakleničkih plinova prioriteti su koje u okviru kohezijske politike financira Europska unija. Projektima energetske obnove i korištenja obnovljivih izvora cilj je ostvariti velike uštede energije, a količinu ispuštanja CO2 u atmosferu smanjiti za 20 % do 80 %.
Osnovna škola Nikola Tesla u Rijeci koja radi u zgradi izgrađenoj 1934. godine prošla je na natječaju za energetsku obnovu. Školu pohađa 525 djece u 24 odjeljenja i jedna je najvećih osnovnih škola na području grada Rijeke. Projekt energetske obnove zgrade škole, koja uz radove uključuje i stručni nadzor te energetski certifikat nakon obnove, iznosi nešto više od 7 milijuna kuna od čega se 70% prihvatljivih troškova sufinancira bespovratnim sredstvima. Prema projektu, nakon energetske obnove očekuje se ušteda u potrošnji energije od čak 47%. Energetski razred postojeće zgrade je C, a nakon obnove zgrada će biti energetski razred B. Završetak radova na zgradi škole očekuje se u rujnu ove godine.


Image and video hosting by TinyPic
Osnovna škola Nikola Tesla u Rijeci

Na osnovu informacija od 16. 8. 2016. iz ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU, u Republici Hrvatskoj je, osim energetske obnove obiteljskih kuća i stambenih zgrada, prepoznata velika potreba za energetskom obnovom javnih zgrada, a posebno javnih ustanova koje obavljaju djelatnost odgoja i obrazovanja. U tu svrhu su provedeni EU natječaji za pilot projekte izrade projektne dokumentacije energetske obnove kao i za same radove energetske obnove odgojno-obrazovnih ustanova.
Na oba natječaja pristiglo je oko 400 projektnih prijedloga koji se natječu za gotovo 60 milijuna kuna. Do sada su donesene 102 Odluke o financiranju, a potpisano je i 70 Ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava iz Europskog fonda za regionalni razvoj te Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Temeljem spomenutih natječaja, 80-ak dječjih vrtića, osnovnih i srednjih škola te učeničkih domova izradit će projektnu dokumentaciju za energetsku obnovu svojih zgrada, za što će im biti dodijeljeno 100 % bespovratnih sredstava u ukupnom iznosu od 9,5 milijuna kuna. Jednako tako, za 30-ak odgojno-obrazovnih javnih ustanova sa 70% do 95% bespovratnih sredstava, ovisno o indeksu razvijenosti, sufinancirat će se sami radovi energetske obnove u ukupnom iznosu od 50 milijuna kuna.
Ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Tomislav Tolušić izrazio je zadovoljstvo dosadašnjim tijekom provedbe energetske obnove odgojno-obrazovnih ustanova i naglasio: „Uz pomoć EU sredstava djeca u vrtićima i u školama dobit će bolje uvjete za odgoj i obrazovanje, a same ustanove uštedjet će velike novce koje će umjesto na plaćanje režija moći preusmjeriti na podizanje kvalitete svojih usluga“.

18.08.2016. u 04:16 • 0 KomentaraPrint#^

utorak, 16.08.2016.

PAŠKA SOL I MEĐIMURSKO MESO 'Z TIBLICE DOBILI RIJEŠENJA O PRIJELAZNOJ NACIONALNOJ ZAŠTITI


PUT DO ZAŠTIĆENE OZNAKE IZVORNOSTI I OZNAKE ZEMLJOPISNOG PORIJEKLA


Ministarstvo poljoprivrede je 8. kolovoza 2016. donijelo Rješenje o prijelaznoj nacionalnoj zaštiti naziva „PAŠKA SOL “ – zaštićena oznaka izvornosti i Riješenje o prijelaznoj nacionalnoj zaštiti naziva „MEĐIMURSKO MESO 'Z TIBLICE “ – zaštićena oznaka zemljopisnog podrijetla.

POZADINA DVAJU RIJEŠENJA

Solana Pag d.d., Svilno bb, 23 250 Pag, Republika Hrvatska podnijela je dana 09. rujna 2015. godine Ministarstvu poljoprivrede Zahtjev za zaštitu naziva „Paška sol“ oznakom izvornosti. Sukladno zakonskoj proceduri, nakon provedene evaluacije Zahtjeva i Specifikacije proizvoda od strane stručnog Povjerenstva te pojedinih izmjena i dopuna u dokumentaciji koje je podnositelj zahtjeva izvršio, Zahtjev za zaštitu naziva „Paška sol“ oznakom izvornosti usvojen je u svibnju ove godine. Obavijest o istome objavljena je u Narodnim novinama, čime je, kao dio nacionalnog postupka, bilo omogućeno svakoj pravnoj ili fizičkoj osobi sa legitimnim interesom, a koja ima prebivalište u Republici Hrvatskoj, uložiti prigovor na Zahtjev u roku od 2 mjeseca.

Udruga za zaštitu međimurskih autohtonih proizvoda, I. G. Kovačića 2, 40 000 Čakovec, Republika Hrvatska podnijela je dana 22. srpnja 2015. godine Ministarstvu poljoprivrede Zahtjev za zaštitu naziva „Međimursko meso 'z tiblice“ oznakom zemljopisnog podrijetla. Sukladno zakonskoj proceduri, nakon provedene evaluacije Zahtjeva i Specifikacije proizvoda od strane stručnog Povjerenstva te pojedinih izmjena i dopuna u dokumentaciji koje je Udruga izvršila, Zahtjev za zaštitu naziva „Međimursko meso 'z tiblice“ oznakom zemljopisnog podrijetla usvojen je u svibnju ove godine. Obavijest o istome objavljena je u Narodnim novinama, čime je, kao dio nacionalnog postupka, bilo omogućeno svakoj pravnoj ili fizičkoj osobi sa legitimnim interesom, a koja ima prebivalište u Republici Hrvatskoj, uložiti prigovor na Zahtjev u roku od 2 mjeseca. Budući da nije zaprimljen niti jedan prigovor, Ministarstvo poljoprivrede je 08. kolovoza ove godine donijelo Rješenje o prijelaznoj nacionalnoj zaštiti naziva „MEĐIMURSKO MESO 'Z TIBLICE “ – zaštićena oznaka zemljopisnog podrijetla.


Prijelazna nacionalna zaštita označava vremenski period koji traje od datuma podnošenja zahtjeva za registraciju oznake Europskoj komisiji, koja provodi postupak na razini Europske unije, do donošenja konačne odluke o registraciji oznake na razini cijele Europske unije. Donošenjem odluke Europske komisije prestaje važiti tzv. prijelazna nacionalna zaštita, a naziv proizvoda postaje zaštićen od neovlaštenog korištenja i zlouporabe na cijelom tržištu Europske unije.
Nazivi proizvoda zaštićeni prijelaznom nacionalnom zaštitom kao zaštićena oznaka izvornosti, zaštićena oznaka zemljopisnog podrijetla ili zajamčeno tradicionalni specijalitet imaju jednaku pravnu zaštitu kao i proizvodi zaštićeni na razini Europske unije, ali je važeća samo na teritoriju Republike Hrvatske. Za vrijeme trajanja prijelazne nacionalne zaštite na tržištu se mogu pod zaštićenim nazivom nalaziti samo proizvodi za koje je izdana Potvrda o sukladnosti proizvoda sa Specifikacijom proizvoda od ovlaštenog kontrolnog tijela.


Slijedeći korak koji Solana Pag d.d. i Udruga za zaštitu međimurskih autohtonih proizvoda, trebaju poduzeti je pokretanje postupka potvrđivanja sukladnosti proizvoda sa Specifikacijom proizvoda, a kojeg provodi kontrolno tijelo ovlašteno od strane Ministarstva poljoprivrede. Nakon toga će, posredstvom Ministarstva podnijeti Europskoj komisiji zahtjev za registraciju zaštićene oznake izvornosti naziva „Paška sol“ i zahtjev za registraciju zaštićene oznake zemljopisnog podrijetla naziva „Međimursko meso 'z tiblice“ na razini Europske unije.

16.08.2016. u 18:45 • 0 KomentaraPrint#^

ponedjeljak, 15.08.2016.

PROJEKTU „ SINJ U SRIDU „ 56. 843.992,20 KN BESPOVRATNIH EU SREDSTAVA


REVITALIZIRANA KULTURNA BAŠTINA UNAPRIJEDITI ĆE GOSPODARSKI ŽIVOT GRADA SINJA

U gradu Sinju 12. kolovoza svečano je potpisan ugovor povodom dodjele bespovratnih sredstava za projekt „Sinj u sridu“ čijom će se provedbom revitalizirati kulturna baština grada Sinja.
Ugovor su potpisali ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije dipl. iur. Tomislav Tolušić i obnašateljica dužnosti gradonačelnice grada Sinja Kristina Križanac.
Vrijednost projekta iznosi 71.637.539,30 kuna, dok 56.843.992,20 kuna su bespovratna sredstva EU fonda. Gosti na tom događaju u Sinju bilu su gradonačelnik grada Vukovara Ivan Penava, gradonačelnik grada Trogira Ante Stipčić, gradonačelnik grada Trilja Ivan Šipić i drugi gosti.
Projekt „Sinj u sridu“ obuhvaća obnovu, rekonstrukciju i revitalizaciju Tvrđave Grad, Tvrđave Kamičak i kule sa satom Muzeja Cetinske krajine te obnovu ulica povijesne cjeline Sinja. Ova revitalizacija bit će osnova za razvoj niza tematski povezanih kulturnih i turističkih sadržaja poput festivala, predstava, prezentacija tradicijskih zanata i proizvoda koji će se održavati tijekom cijele godine. Projekt će biti popraćen i intenzivnim marketinškim i promotivnim aktivnostima čime će Sinj i Cetinska krajina postati prepoznatljivi na turističkom tržištu i moći će konkurirati popularnim priobalnim destinacijama.
Revitalizacija kulturne baštine, osim što će unaprijediti kulturni i gospodarski život grada Sinja i Cetinske krajine, potaknut će i razvoj hotelijerstva, ugostiteljstva, uslužnih i servisnih djelatnosti te time neposredno podići kvalitetu života lokalnog stanovništva.

Nakon gradova Šibenika i Virovitice te općine Suhopolje , ovo je četvrti potpisani ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava u okviru EU natječaja „Priprema i provedba integriranih razvojnih programa temeljenih na obnovi kulturne baštine“. Ministar Tomislav Tolušić istaknuo je važnost projekta za Grad Sinj, ali i cijelu Cetinjsku krajinu: „Ovim projektom Sinj će postati turistički dragulj i nezaobilazno mjesto koje će posjećivati veliki broj ljudi, a osim obnove objekata kulturne baštine, projekt će doprinijeti jačanju gospodarstva u ovoj regiji.
Revitalizacija kulturne baštine, osim što će unaprijediti kulturni i gospodarski život grada Sinja i Cetinske krajine, potaknut će i razvoj hotelijerstva, ugostiteljstva, uslužnih i servisnih djelatnosti te time neposredno podići kvalitetu života lokalnog stanovništva.



15.08.2016. u 16:48 • 0 KomentaraPrint#^

petak, 12.08.2016.

U OPĆINI NOVA BUKOVICA MINISTAR TOLUŠIĆ OTVORIO ZGRADU OPĆE MEDICINE

„ ZA OPĆINU OVAJ PROJEKT ZNAČI ŽIVOT“


Image and video hosting by TinyPic

U općini Nova Bukovica koja je u središnjem jugoistočnom dijelu Virovitičko-podravske županije, na prostoru Slavonskog gorja, a kojoj je načelnik Željko Vencel, 12. kolovoza je ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije dipl. iur.Tomislav Tolušić, svečano otvorio zgradu ambulante opće i dentalne medicine Doma zdravlja Virovitičko-podravske županije. Vrijednost rekonstrukcije i uređenja zgrade ambulante veća je od 1.500.000,00 kuna, a radove je sa 812 000 kuna sufinanciralo Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije kroz Program održivog razvoja lokalne zajednice.
„Ako želimo da ljudi ostanu živjeti u Novoj Bukovici, kao i susjednim općinama Čađavici, Gradini, Sopju, moramo im minimalno osigurati zdravstvenu skrb. Ovaj projekt znači život za Novu Bukovicu“ izjavio je ministar Tolušić prilikom otvaranja novouređene zgrade.
Nakon otvorenja ambulante, ministar Tolušić sudjelovao je i na svečanoj sjednici Općinskog vijeća Nove Bukovice, koja je održana povodom obilježavanja Dana općine i predstojećeg blagdana Velike Gospe.
Podsjećamo da je 18. srpnja 2016, Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije objavilo tri natječaja za dodjelu bespovratnih sredstava iz EU fondova za poboljšanje pristupa zdravstvenoj skrbi. Vrijednost otvorenih natječaja je 1.070.280.000 kuna, a prihvatljivi su projekti ulaganja u poboljšanje pristupa primarnoj zdravstvenoj zaštiti s naglaskom na udaljena i deprivirana područja kroz ulaganja u potrebe pružatelja usluga zdravstvene zaštite na primarnoj razini, poboljšanje pristupa hitnoj zdravstvenoj zaštiti i poboljšanje isplativosti i pristupa dnevnim bolnicama/dnevnim kirurgijama. Informacije su to iz ministarstva regionalnog razvoja i fonova EU.


12.08.2016. u 17:15 • 0 KomentaraPrint#^

BESPOVRATNA SREDSTVA EU ZA PROJEKT U GRADU VIROVITICI I OPĆINI SUHOPOLJE



120 MILIJUNA KUNA ZA OBNOVU KULTURNE BAŠTINE

U Virovitičko podravskoj županiji u gradu Virovitici te u općini Suhopolje priređeno je 11. kolovoza svečano potpisivanje dvaju ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava za projekte Integrirani razvojni program Virovitice "5 do 12 za Dvorac" i "Centar za posjetitelje - Dvorac Janković". Radi se o projektima ukupne vrijednosti 120.225.761,38 kuna kojima je odobreno sufinanciranje u okviru EU natječaja „Priprema i provedba integriranih razvojnih programa temeljenih na obnovi kulturne baštine“.Projekt Integrirani razvojni program Virovitice "5 do 12 za Dvorac" obuhvaća obnovu Dvorca Pejačević i revitalizaciju Gradskog parka u Virovitici te povezane edukativne, kulturne i marketinške aktivnosti kojima će se unaprijediti turistička ponuda Grada Virovitice, razviti novi turistički proizvodi i na atraktivan i inovativan način prezentirati kulturna i povijesna baština. Ukupna vrijednost projekta je 79.814.746,46 kuna, od čega se 66.659.100,04 kuna financira bespovratnim sredstvima europskih strukturnih i investicijskih fondova. Ugovor je svečano potpisan u okviru proslave Dana grada, a to je u Virovitici Sv. Rok i Svečane sjednice Gradskog vijeća Grada Virovitice. Ugovor su potpisali ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije dipl. iur. Tomislav Tolušić koji je iz Virovitice, obnašateljica dužnosti župana Virovitičko-podravske županije Sanja Bošnjak i gradonačelnik Grada Virovitice Ivica Kirin, u nazočnosti saborskog zastupnika Josipa Đakića i drugih gostiju.
„Dvorac Pejačević srce je grada Virovitice i zauzima posebno mjesto u životu nas Virovitičana. Drago mi je da upravo danas na Dan grada mogu uručiti mojim sugrađanima ovaj vrijedan poklon, kojim će se dodatno upotpuniti turistička ponuda naše domovine“, izjavio je prilikom potpisivanja ministar Tolušić.
Isti dan, 11. kolovoza u Hrvatskom domu u općini Suhopolje, koja je među najvećim općinama Virovitičko podravske županije sa oko osam tisuća stanovnika, potpisan je i ugovor za dodjelu bespovratnih sredstava za projekt "Centar za posjetitelje - Dvorac Janković". Ukupna vrijednost projekta je 40.411.014,92 kuna dok je udio EU sredstava 33.419.096,67 kuna. Projektom obnove i opremanja suhopoljskog dvorca Janković, koji već desetljećima prazan i u ruševnom stanju, općina Suhopolje će postati jedno od atraktivnijih mjesta na karti kulturnog turizma, unaprijedit će se upravljanje kulturnom baštinom i osigurati gospodarska korist, razvoj i zapošljavanje lokalnog stanovništva.
Uz ministra regionalnog razvoja Tomislava Tolušića i načelnika općine Suhopolje Marijana Brleka te druge lokalne političke predstavnike, svečanom potpisivanju ugovora u Suhopolju prisustvovali su i ministar turizma Anton Kliman, zamjenik ministra poljoprivrede Tugomir Majdak, pomoćnik ministra regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Dragan Jelić, pomoćnik ministra pomorstva, prometa i infrastrukture Marijo Klement, pomoćnica ministrice socijalne politike i mladih Maja Vučinić Knežević, v.d. župana Virovitičko-podravske županije Sanja Bošnjak, gradonačelnik Grada Virovitice Ivica Kirin i saborski zastupnik Josip Đakić. Realizacijom oba projekta znatno će se povećati prepoznatljivost Virovitičko-podravske županije kao atraktivne turističke destinacije kontinentalne Hrvatske.

12.08.2016. u 05:04 • 0 KomentaraPrint#^

četvrtak, 11.08.2016.

ZAŠTITA JABUKE TIJEKOM LJETNIH MJESECI

TOPLO VRIJEME POGODNO ZA RAZVOJ VOĆNOG PAUKA

Marija Prnjak, dipl. ing. agr. stručnjakinja savjetodavne službe potkraj srpnja mjeseca napisala je stručnu preporuku uzgajivačima jabuka. „U nasadima jabuka tijekom ljetnih mjeseci za zaštitu od krastavosti jabuke (Venturia inaequalis) mogu se primijeniti fungicidi kontaktnog mehanizma djelovanja: Polyram DF, Delan 700 WDG, Dithane M-45, Dithane DG Neotec, Pinozeb M-45, Mankozeb, Star 80, Penncozeb 75 DG, Captan 80 WG ili Captan WP 50.Za suzbijanje pepelnice jabuka (Podosphaera leucotricha) mogu se primijeniti pripravci Domark 40 ME, Stroby WG, Zato 50 WG, Nativo 75 WG, Luna Experience. Svi navedeni pripravci registrirani su i za suzbijanje krastavosti. Preporuča se i mehanički odstraniti zaražene izboje, radi smanjivanja infekcijskog potencijala bolesti.Toplo vrijeme pogoduje razvoju crvenog voćnog pauka (Panonichus ulmi) te je potrebno redovito pratiti njihovu populaciju i prema potrebi primijeniti neki od dozvoljenih akaricida: Masai WP, Vertimec EC, Zoom SC ili Kraft EC.U slučaju pojave jabučne krvave uši koristiti preparat Pirimor 50 WG.U nasadima koji nisu stradali od proljetnog mraza i u kojima ima ploda za zaštitu od jabučnog savijača (Cydia pomonella) može se primijeniti jedan od insekticida: Pyrinex 250 ME, Affirm, Coragen 20 SC, Calypso SC 480 ili Mospilan 20 SP. Pripravci Calypso SC 480 i Mospilan 20 SP suzbijaju i minera okruglih mina (Leucoptera malifoliella)“ preporučila je dipl. ing. agr. Marija Prnjak Ing. Prnjak preporučila je da pripravke treba primijeniti prema uputi proizvođača.Prilikom tretiranja insekticidima treba brinuti o zaštiti pčela. Treba voditi evidenciju i o korištenju sredstava za zaštitu bilja. Ambalažu sredstava za zaštitu bilja treba zbrinuti na propisani način. Uređaji za primjenu sredstava za zaštitu bilja koje koriste profesionalni korisnici podliježu redovitim tehničkim pregledima, a rok do kojeg moraju biti pregledani je 26.11.2016. godine.
Podaci o registriranim sredstvima za zaštitu bilja preko web tražilice Ministarstva poljoprivrede na internet adresi: http://fis.mps.hr/trazilicaszb/.

Hrvatska poljoprivredna komora poslala je nekoliko informacija o jabukama i pčelama u Izraelu.

JABUKE I PČELE U IZRAELU

Glavnina proizvodnje jabuka u Izraelu, oko 80%, nalazi se na području Golanske visoravni, na sjeveroistoku države. To je jedna od nekoliko regija u kojima su zime dovoljno hladne za plantaže jabuka. Utjecaj suše i ranih toplinskih razdoblja smanjuju prinos. Cijene su trenutno na normalnoj razini, između 1.50 i 2.50 eura za kilogram. Prosječno se na godišnjoj razini u Izraelu ubere 100.000 tona jabuka. Ostalih, 15.000 tona se uveze. Popularne vrste su Anna, Golden Delicious i Granny Smith. Anna je lokalna sorta koja dobro podnosi tople zime. Ostale sorte klimatski su osjetljivije.
Pčele su najveći oprašivači biljaka, odgovorni za 80% oprašivanih površina u svijetu. Pčelarstvo je organizirana industrija u Izraelu još od davne 1882. godine. Danas postoji više od 500 pčelara i 100.000 pčelinjaka diljem zemlje. Njih 60.000 postavljeno je u poljoprivrednim predjelima i koriste se kao oprašivači. Med se javlja u različitim okusima i mirisima što ovisi o lokaciji košnica i okoliša kojeg okružuju. Roš Hašana pruža mogućnost doživjeti visoko kvalitetni izraelski med. Posjetitelji dolaze isprobati razne vrste meda i uče o ključnoj ulozi koju pčele imaju u okolišu.

11.08.2016. u 23:49 • 0 KomentaraPrint#^

utorak, 09.08.2016.

LISTA PRIVREMENIH ODLUKA O RASPODJELI SREDSTAVA ZA OPERACIJU 4.1.1. NAKON PRVOG NATJEČAJA


LISTA SADRŽI IMENA 940 PODNOSIOCA NATJEČAJA

Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju objavila je 9.8. rang listu korisnika prema kojoj su izdane privremene odluke o raspodjeli sredstava, nakon prvog natječaja za operaciju 4.1.1. "Restrukturiranje, modernizacija i povećanje konkurentnosti poljoprivrednih gospodarstava". Prema informacijama iz Agencije za plaćanja u poljoprivredi ribarstvu i ruralnom razvoju sredstva se privremeno raspodjeljuju jer se ne mogu financirati svi projekti u okviru dostupnih financijskih sredstava. Na rang listi nalazi se 940 korisnika s brojem ostvarenih bodova i vremenom podnošenja zahtjeva za potporu (datum, sat, minute, sekunde), a crta na rang lista zaustavljena je na 241-om projektu koji se može financirati u operaciji 4.1.1.
Po završetku roka za žalbeni postupak koji slijedi nakon izdavanja privremenih odluka o raspodjeli sredstava, Agencija za plaćanja će izdati konačne odluke o raspodjeli sredstava onim korisnicima za koje ima dovoljno sredstava i čiji se projekti mogu financirati u okviru prvog natječaja za operaciju 4.1.1. Konačne odluke o odbijanju izdat će se korisnicima za čije projekte nema dovoljno sredstava.
U tekstu Agencije za plaćanja navodi se da bi pomicanje crte na rang listi rezultiralo dugotrajnim postupkom obrade kao i čekanjem okončanja svih postupaka koje bi poduzeli korisnici čiji su zahtjevi za potporom odbijeni, a sve to bi stopiralo korištenje raspoloživog EU novca. Iz tog razloga, preostala financijska sredstva namijenjena prvom natječaju za operaciju 4.1.1. prebacit će se u novi natječaj koji će biti raspisan prema novim pravilima.

Lista 940 korisnika objavljena je na linku: http://www.apprrr.hr/izdane-odluke-za-mjeru-4-1621.aspx

POZADINA NATJEČAJA

Potrebno je podsjetiti da je natječaj iz programa ruralnog razvoja 4.1.1. „ Restrukturiranje, modernizacija i povećanje konkurentnosti poljoprivrednih gospodarstava proveden u vremenu od 11. veljače do 15. travnja 2015. Agencija za plaćanja u poljoprivredi zaprimila je
1.107 prijava (traženi iznos potpore 2,1 mlrd. kuna) od čega je odbijeno 160 prijava , osam zbog umjetno stvorenih uvjeta, a sedam podnositelja prijava je odustalo od natječaja.
Privremenih odluka o raspodjeli sredstava ukupno je 940 , dok konačnih odluka o raspodjeli sredstava još nema.Alokacija sredstava iznosi 861.840.000 kuna . U okviru te sume sredstava EU iznose 732.564.000 kuna, a financijska sredstva Republike Hrvatske iznose 129. 276,000 kuna. Drugim riječima sredstva potpore osiguravaju se iz proračuna EU i državnog proračuna RH, od čega Europska unija sudjeluje s 85 % udjela, a Republika Hrvatska s 15 % udjela, a intenzitet javne potpore po projektu je maksimalno do 90% ukupno prihvatljivih troškova. Glavni cilj operacije 4.1.1. je modernizacija i povećanje konkurentnosti, pa se prihvatljiva ulaganja odnose i na prilagodbu novo uvedenih standarda Europske unije za poljoprivredna gospodarstva, kao i ulaganja u povećanje energetske učinkovitosti.
Spektar prihvatljivih ulaganja u okviru ove operacije je iznimno širok, a uključuje ulaganja u gradnju gospodarskih objekata i prateću infrastrukturu; nabavu opreme, mehanizacije i pratećih sadržaja vezano za vlastitu proizvodnju na gospodarstvu; podizanje novih ili restrukturiranje postojećih višegodišnjih nasada (osim vinograda); ulaganja u kupnju ili uređenje i poboljšanje kvalitete poljoprivrednog zemljišta u svrhu poljoprivredne proizvodnje i sl.

DODATNA ANALIZA

Zbog sumnji mnogih poljoprivrednih proizvođača da su neki otvarali tvrtke na način koji nije legitiman poljoprivrednoj proizvodnji, o čemu se u javnosti govori zadnjih deset mjeseci, Europska komisija savjetovala je Agenciji za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju da određene projekte, kod kojih se pojavila sumnja na umjetno stvaranje uvjeta, dodatno analizira uz pomoć neovisnih revizora te pravosudnih i financijskih institucija RH, što je i učinjeno.
Temeljem dodatnih analiza Agencija za plaćanja odbila je financiranje 10 projekata s ukupnim iznosom potpore od 316 milijuna kuna. Slijedom toga, za 8 projekata iz operacije 4.1.1. izdane su odluke o odbijanju potpore zbog utvrđene sumnje na umjetno stvaranje uvjeta s namjerom ostvarivanja većeg broja bodova, a time i veće financijske potpore iz EU. Za 2 projekta iz operacije 4.2.1. „Povećanje dodane vrijednosti poljoprivrednim proizvodima“ Agencija za plaćanja je izdala Izjave o poništenju obveze.
Svi ostali projekti koji su prošli dodatnu analizu, a kod kojih nije potvrđena sumnja na nepravilnost, bit će pod posebnom prismotrom u nadolazećem razdoblju. Naime, prema EU pravilima, kontrolne aktivnosti ne završavaju nakon izdavanja konačnih odluka o dodjeli sredstava, nego se one provode i prije isplate kao i unutar 5 godina od konačne isplate korisniku. Utvrđene nepravilnosti za posljedicu imaju neisplatu potpore ili povrat sredstava.
Za ostalih 940 projekta Agencija za plaćanja izdala je privremene odluke o raspodjeli sredstava. Sredstva se privremeno raspodjeljuju jer se ne mogu financirati svi projekti u okviru dostupnih financijskih sredstava. Nakon žalbenog postupka Agencija će izdati konačne odluke o raspodjeli sredstava onim korisnicima za koje ima dovoljno sredstava i čiji se projekt može financirati u okviru prvog natječaja za operaciju 4.1.1., a konačne odluke o odbijanju dobit će korisnici za čije projekte nema dovoljno sredstava.

09.08.2016. u 17:15 • 0 KomentaraPrint#^

nedjelja, 07.08.2016.

ZNANSTVENOJ ZAJEDNICI 380 MILIJUNA KUNA IZ EU



CENTRU ZA TRANSLACIJSKU MEDICINU DJEČIJE BOLNICE
SREBRNJAK BESPOVRATNIH 450 MILIJUNA KN



Image and video hosting by TinyPic

Ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije dipl. iur. Tomislav Tolušić i ministar znanosti, obrazovanja i sporta RH dr.Predrag Šustar održali su radni sastanak 3. kolovoza u Zagrebu s predstavnicima znanstvenih centara izvrsnosti na kojem je usuglašen pristup i dinamika objave natječaja za dodjelu potpora za razvoj istraživanja i jačanje kapaciteta centara. Prema informacijama iz ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU
Znanstvenim centrima izvrsnosti potvrđenim od strane Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, a čije aktivnosti doprinose ciljevima strategije pametne specijalizacije Republike Hrvatske, na raspolaganje će biti stavljeno 380 milijuna kuna bespovratnih sredstava iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija. Objava natječaja planirana je za početak rujna mjeseca ove godine. Navedenim potporama omogućiti će se ulaganja u nabavu opreme za provedbu istraživanja, zapošljavanje i usavršavanje istraživača te suradnja i razmjena znanja s drugim istraživačkim institucijama u inozemstvu, čime se povećava i unaprjeđuje međunarodna vidljivost i prepoznatljivost Hrvatske znanstvene zajednice te pridonosi razvoju gospodarstva i društva u cjelini.
Istoga dana, 3. kolovoza ministar Tomislav Tolušić održao je i radni sastanak s ministrom zdravlja dr. Dariom Nakićem, zamjenikom ministra znanosti, obrazovanja i sporta Hrvojem Šlezakom te predstavnicima ostalih institucija zaduženih za pripremu velikog projekta „Centar za translacijsku medicinu dječje bolnice Srebrnjak“.Tom je prilikom ministar Tolušić potvrdio punu podršku Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije daljnjoj pripremi i provedbi projekta te izjavio kako se postupak izravne dodjele oko 450 milijuna kuna bespovratnih sredstava iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija također planira započeti tijekom rujna ove godine.
Podsjetimo, navedeni projekt, čija je priprema započela 2006. godine, predstavlja najveće pojedinačno ulaganje iz EU fondova u području znanosti, istraživanja i razvoja, a u okviru projekta planira se izgradnja i opremanje nove zgrade dječje bolnice u cilju stvaranja preduvjeta za provedbu naprednih kliničkih istraživanja u području translacijske medicine.

07.08.2016. u 16:19 • 0 KomentaraPrint#^

subota, 06.08.2016.

KAKO SE POMLAĐUJE BUKOVA ŠUMA?

dipl.ing. šum. IVICA KOVAČEVIĆ:

ZAHTIJEV ZA OBNOVU ŠUME PODNIJETI SAVJETODAVNOJ SLUŽBI

Kako se pomlađuje bukova šuma? Viši stručni savjetnik za šume šumoposjednika dipl. ing. šum. Ivica Kovačević koji je djelatnik Savjetodavne službe objasnio je kako se provodi pomlađivanje šume drveta bukve. On u uvodu stručnim rječnikom iz područja šumarstva piše: „Šumoposjednici često posijeku bukove sastojine čistim sječama, a onda od Savjetodavne službe traže propisivanje radova, sadnju sadnica, te financiranje tih radova iz fonda OKFŠ-a za tako posječene površine.Potrebno je ukratko objasniti način na koji se pomlađuju bukove sastojine. Čista sječa bukovih sastojina degradira stanište i stvara uvjete za pomlađivanje pionirskih vrsta.Dakle, čista sječa nije dobar način pomlađivanja bukovih sastojina „ piše dipl. ing. šumarstva Kovačević te nastvalja: „Pomlađivanje bukovih sastojina ne može se izvesti kroz godinu ili dvije, sa jednim ili dva sijeka. To nije lak posao koji možete brzo obaviti! Pomlađivanjem u dva sijeka većinom se sastojina ne uspije pomladiti jer stabla koja su ostavljena kao sjemenjaci budu izvaljena vjetrom jer je sastojina previše otvorena, zbog toga što mraz, korov i žega teško oštete pomladak, iz posječenih panjeva izbiju izbojci, a na površini se nasele pionirske vrste.“

BUKOVA ŠUMA POMLAĐUJE SE 10 – 20 GODINA

„Za pomlađivanje bukovih sastojina potrebno je 10-20 godina i 3-5 sjekova. Bukva se prirodno pomlađuje oplodnim sječama pod zastorom krošanja starih stabala na velikim ili malim površinama. Potrebno je izvesti pripremni, naplodni, dovršni i 1-2 naknadna sijeka.Pripremnim sijekom potrebno je dovesti svijetlo u sastojinu, ali opet ne previše svijetla. Dakle pripremni sijek bi trebalo izvesti intenzitetom 15-20 %. Svjetlo se mora dovesti u sastojinu kako bi došlo do razlaganja nagomilanog sirovog humusa. Pripremnim sijekom se iz sastojine uklanjaju nezdrava, genetski loša stabla koja se ne bi trebala koristi za daljnje naplođivanje, a uklanjaju se i stabla vrsta manje gospodarske vrijednosti. Nakon pripremnog sijeka na pomladnoj površini bi trebalo biti 5% svjetla, ako je više javlja se korov. Da bi sjeme proklijalo najbolje je da je listinac gotovo posve rastvoren i da se po njemu javlja sitna i niska trava. Debljina sirovog humusa ne bi smjela biti veća od 5-6 cm. Ovim sijekom ne smiju se posjeći sva tanka stabla i grmlje jer oni služe kasnije kao regulatori svjetla. Kod obnove bukovih sastojina najveće pogreške se rade u pripremnom sijeku, zato što se pripremni sijek izvede prevelikim intenzitetom. Druga osnovna funkcija pripremnog sijeka je da se poveća urod sjemena stabala koja ostaju nakon sijeka. Pripremnim sijekom se iz sastojine uklanjaju nezdrava, loša i stabla vrsta manje gospodarske vrijednosti. Na taj način postižemo bolju genetsku kvalitetu buduće sastojine“- piše ing. šumarstva Ivica Kovačević.
„Naplodni sjek se obavlja u godini punog uroda sjemena i to intenzitetom 30-50 %. Glavni ciljevi ovoga sijeka su dovesti više topline, svjetla i vlage kako bi što više sjemena proklijalo i kako bi se ponik što bolje razvijao. Niti ovim sijekom se ne smiju posjeći sva podstojna stabla jer ona služe kao zaštita od zakorovljivanja. Nakon naplodnoga sijeka trebala bi ostati kvalitetna stabla kako bi se nastavila kumulirati kvalitetna drvna masa. Budući da bukva ima tanku koru stabla nakon ovog sijeka zbog utjecaja svjetla stradaju upalom kore i raspuklinama.
Prvi naknadni sijek provede se 2-4 godine nakon naplodnoga sijeka zato što taj pomladak traži više svjetla. Broj naknadnih sijekova ovisi o količini, izgledu i reakciji pomlatka na novonastale čimbenike.
Dovršni sijek se najčešće provodi 6-12 godina nakon naplodnoga, a u nekim slučajevima i 15-20 godina. Dovršnim sijekom se uklanjaju sva preostala stabla. Ovim sijekom sijeku se debela stabla u vrijeme kada je na pomladnoj površini pomladak što dovodi do oštećivanja pomlatka. Ako je pomladak veći i štete na pomlatku su veće. Nakon svakoga sijeka potrebno je uspostaviti šumski red, a nakon dovršnoga i čepovanje mladih biljčica koje su oštećene prilikom pridobivanja drveta. Bukva je skiofilna vrsta i dobro podnosi zasjenu prvih 5 godina“.

DRVO BUKVE TREBA ŽIVJETI OD 100- 120 GODINA

„Puni urod sjemena kod bukve u toplijim predjelima je svakih 5-10 godina, a u hladnijim 8-12 godina. To je još jedan razlog zašto šumoposjednici ne mogu pomladiti bukovu sastojinu u dva sijeka u 2-3 godine, kako oni to misle. Minimalna propisana ophodnja bukove sjemenjače je 100 godina. Stručnjaci preporučuju ophodnju sjemenjače bukve 100-120 godina. Ovo ne vrijedi za sastojine koje su nastale iz panja „ – piše stručnjak Kovačević i nastavlja: „ Pojednostavljeno rečeno ophodnja je razdoblje koje protekne od osnivanja sastojine (postanka) do njezine sječe. Dakle u sastojinama bukve koje su nastale iz sjemena, normalne su strukture i dobrog zdravstvenog stanja, a daleko su od te dobi, ne treba započinjati obnovu šume. Šumoposjednicima koji imaju bukove šume u kojima je potrebno započeti obnovu, savjetuje se da kod Savjetodavne službe podnesu zahtjev za doznaku stabala, a onda da odabir stabla za sječu po pojedinim sijekovima prepuste šumarskim stručnjacima.Šumoposjednici koji su posjekli svoje bukove sastojine na čisto potrebno je da sastojinu pomlade umjetno, sadnjom sadnica. Nakon podizanja nove sastojine mogu podnijeti zahtjev za financiranje radova u šumama šumoposjednika kod Savjetodavne službe kako bi im se mogli propisati radovi njege pomlatka. Radovi njege pomlatka financiraju se sredstvima OKFŠ-a. Jedan od razloga zašto je prirodno pomlađivanje najbolji oblik pomlađivanja je i taj što su na ovaj način troškovi pomlađivanja sniženi. Uz to prilikom prirodnog pomlađivanja nova sastojina zadržava stabilnost koju je naslijedila od stare sastojine“- savjeti su koje je o pomlađivanju bukove šume napisao dipl. ing. šumarstva Ivica Kovačević.

06.08.2016. u 18:09 • 0 KomentaraPrint#^

petak, 05.08.2016.

POČINJE PREVENTIVNO CIJEPLJENJE GOVEDA U RH PROTIV BOLESTI KVRGAVE KOŽE


CIJEPLJENJEM TROŠKOVI MANJI, NEGO U SLUČAJU POJAVE BOLESTI

Nakon dogovora s proizvođačima mlijeka, tovljačima, klaoničarima i predstavnicima znanosti donesena je u Ministarstvu poljoprivrede RH odluka o pokretanju akcije preventivnog cijepljenja cijele populacije goveda protiv bolesti kvrgave kože. Prema opširnoj informaciji iz ministarstva poljoprivrede cijepljenje počinje u ponedjeljak, 8. kolovoza 2016. godine na području Osječko-baranjske, Vukovarsko-srijemske, Brodsko-posavske, Dubrovačko-neretvanske i Splitsko-dalmatinske županije. Bolest se zadnjih mjeseci širi iz Bugarske prema zapadu. Nakon potvrđenih slučajeva u Srbiji, Albaniji, Kosovu potvrđena je i u Crnoj Gori
.
Evo što je u obavijesti Ministarstva poljoprivrede decidirano navedeno:

„Prateći tijek razvoja i napredovanja širenja bolesti u zemljama u okruženju koje su slijedile zastarjeli zakonodavni okvir Europske unije koji datira iz 1992. godine kada je bolest bila poznata samo na jugu Afrike, a primjena kojeg nije spriječila širenje bolesti, Hrvatska se odlučila za drugačiji pristup. Naime, prema postojećoj regulativi bilo je moguće cijepiti goveda tek po službenoj potvrdi bolesti u zemlji i to samo na uskom području od dvadesetak kilometara oko žarišta bolesti. Zaraznu virusnu bolest prenose komarci, komarčići, krpelji i muhe te je domet širenja bolesti 25 km na dan. Ipak, pokazalo se da se bolest širi nešto sporije, otprilike 5 – 10 km na dan. Sva stada u kojima se potvrdi bolest moraju se izlučiti (eutanizirati i neškodljivo zbrinuti), a cijele farme moraju se dekontaminirati. Inkubacija bolesti traje i do nekoliko tjedana, a za razvijanje antitijela nakon cijepljenja potrebno je u prosjeku 28 dana. Dakle, ukoliko se govedo cijepi u neposrednoj blizini zaraženog stada vjerojatnost da neće oboljeti je relativno mala jer govedo nije imalo vremena razviti antitijela. Stoga je postojala realna opasnost da će Hrvatska dolaskom bolesti kvrgave kože ostati bez značajnog dijela svojih goveda kojih je u ovom trenutku oko 422 tisuće. Posljedice pojave bolesti u zemlji su zabrana prometa za sva zaražena područja i cijepljenje okolnih stada. Osim troškova cijepljenja, dekontaminacije i nadoknade štete posjednicima eutaniziranih goveda koju snosi država, naši bi farmeri ostali bez izvora prihoda na duže razdoblje i bili bi u situaciji da ne mogu vraćati kredite i ostale financijske obveze. Zabranom prometa farme koje bi ostale bez goveda bile bi prazne otprilike 3 godine jer bi bilo zabranjeno dovesti nova grla na farmu. Takav scenarij je neprihvatljiv.“

CJEPIVO UVEZENO IZ JUŽNOAFRIČKE REPUBLIKE

„Stoga je Ministarstvo poljoprivrede RH krenulo u pregovore s Europskom komisijom kako bismo dobili njihovu privolu da krenemo s preventivnim cijepljenjem prije službene potvrde bolesti u zemlji koje bi, prema našim ocjenama, spriječilo ovaj najgori, ali vrlo izgledan tijek događaja“ piše dalje u obavijesti te piše i slijedeće :“ Paralelno s tim pregovorima Ministarstvo je pokrenulo intenzivne razgovore sa zemljama u okruženju oko promjene zajedničkog zakonodavstva u smjeru liberalizacije prometa preventivno cijepljenih životinja i proizvoda istih. Razgovaralo se s proizvođačima i predstavnicima struke.
Na sastanku održanom u utorak, 2. kolovoza 2016. godine u Ministarstvu poljoprivrede dogovoreno je da je preventivno cijepljenje najpovoljnije rješenje za sve proizvođače. Proizvođači mlijeka imat će najmanje štete od preventivnog cijepljenja jer nema karence za taj proizvod, a svo pasterizirano mlijeko i mliječni proizvodi u slobodnom su prometu sa svim zemljama kao i do sada. Karenca za svježe meso je 7 dana što za proizvođače goveđeg mesa znači da sedam dana od preventivnog cijepljenja neće moći stavljati svoje meso u promet na domaćem tržištu. Imajući u vidu da se dio svježeg domaćeg mesa izvozi i to poglavito u Italiju, Ministarstvo poljoprivrede je u bilateralnim pregovorima s Talijanskom Republikom oko nastavka te trgovine. Tovna junad nastavit će se izvoziti u Libanon jer je s Libanonom već postignut dogovor i certifikati su u fazi tiskanja u Narodnim novinama, no uvjet je da je životinja cijepljena najmanje 30 dana od trenutka napuštanja matičnog stada. Tih 30 dana je osiguranje Libanonu da je životinja razvila antitijela i da nema opasnosti od razvoja bolesti kvrgave kože.
Izmjena europskog zakonodavstva spor je i zahtjevan posao, no zemlje u okruženju koje se susreću s opasnosti od bolesti kvrgave kože ili je već imaju unutar svojih granica složne su u nastojanjima da se taj proces što brže završi.
Financijsku pomoć tražit ćemo od Europske komisije kada se za to stvore uvjeti i kada ćemo imati konkretnije procjene financijskih učinaka ovog poremećaja na tržištu.
Ipak, valja naglasiti da će štete nastale preventivnim cijepljenjem biti daleko manje od gubitka proizvodnog potencijala u sektoru govedarstva koji bi bio neizbježan u slučaju pojave bolesti.
Potrebne doze cjepiva za cijelu populaciju goveda u Republici Hrvatskoj osigurane su mehanizmom interventnog uvoza iz Južnoafričke Republike temeljem članka 27. stavka 2. točke 3. Zakona o javnoj nabavi (NN 90/11, 83/13, 143/13) jer od dva cjepiva koja postoje u svijetu niti jedno nije registrirano u RH niti na području cijele Europske unije.
Cjepiva se nalaze u centralnom i u regionalnim centrima u RH i spremna su za upotrebu. Cijena cjepiva uključujući i transport, skladištenje i distribuciju iznosi 11,91 kn + PDV po dozi. Količinu od 50.000 doza očekujemo uskoro od Europske komisije. Akcija cijepljenja svih goveda u Republici Hrvatskoj uključujući i samo cjepivo procijenjena je na 17 milijuna kuna. Ta su sredstva osigurana u Državnom proračunu.
Važno je napomenuti da ova bolest nije zoonoza, odnosno da ne predstavlja nikakvu opasnost za ljude „ sadržaj je informacija o bolesti kvrgave kože goveda.

05.08.2016. u 04:58 • 0 KomentaraPrint#^

JUBILARNI FESTIVAL U CISTI VELIKOJ



TRADICIJA GANGE I BUKARE

Već desetu godinu za redom Klub Ciste Velike i prijatelja ostvaruje izuzetno uspješnu suradnju sa UHBDDR-a na festivalu „ Okupljeni u jedno – Uz gangu i bukaru“ koji se održava u Cisti Velikoj lokalitet Zadužbina, 12 i 13. kolovoza 2016. Kroz dva dana održavanja festivala održavat će se takmičenja u tradicijskim igrama i sportovima, dok će završna večer uključivati festival tradicijske glazbe, u kojem je posebni naglasak stavljen na sudjelovanje mladih pjevača i svirača tradicijske glazbe do 25 godina starosti. početkom u 20,30 sati , a ulaz je slobodan.

Cista je u srcu Zagore, u Splitsko dalmatinskoj županiji . Cista Velika je općina sa oko 1100 stanovnika, na zapadnom djelu Imotske krajine. Prostire se na visoravni dugoj 7 km, koju po sredini presjeca suvremena prometnica Imotski - Trilj. Sa sjevera od Dobranja i Sviba, Cistu dijele brda : Kravlja Glavica (667 m), Lukavac (422 m), te Šiljak (620 m). Od Katuna i Kreševa dijele je brda: Gradina (694 m), Visočica (751 m), i Vitrenik (660 m).

Ova 2016. godina je deseta i jubilarna godina održavanja festivala, a pod pokroviteljstvom Predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović.

Program,

12.8. 2016 (petak) u 16 sati
okupljanje i predtakmičenje baštinskih igara drvene balote, kamena s ramena, šijavice,..
13.8.2016. (subota)
16 sati okupljanje
16,30 Šime Strikoman snima milenijsku sliku našeg znaka bukare, poželjno da svi koji žele mogu imati bijelu majicu, te da ponesu svoju bukaru, ili je eventualno pokušaju pribaviti na sam dan snimanja

17,30 finalna takmičenja baštinskih igara i prigodni program i zagrijavanje do 20,00 sati

20,30 festival putem interneta, ujedno live na www.uz-gangu-i-bukaru.com nastupaju live Hrvati Argentina, Kanada, Njemačka, Vojvodina Tavankut, Mađarska, direktno u prostoru, BiH i izvođači iz Hrvatske.
22,00 kulturno zabavni program Evergreen rock 60-tih godina i ganga, grupa Cadillac Walter Neno Neugebauer i Rajka Sutlović

24,00 Sudjelovanjem u nacionalnom projektu za obnovu Vukovarskog tornja, svaki donator dobiva zahvalnicu, a u 24 sata izvlačenje prigodnih poklona donatorima (25 Vukovarskih tornjeva ...!).
Druženje i zabavni program do PIVACA

Organizator je Klub Ciste Velike i prijatelja Zagreb, UHBDDR-a. Predsjednik je Frane Rojnica, mobitel: 098 236 237 meilovi: klubcistevelike@gmail.com i rojnica@sfzg.hr.




05.08.2016. u 04:49 • 0 KomentaraPrint#^

srijeda, 03.08.2016.

SASTANAK O PROJEKTIMA U SISAČKO MOSLAVAČKOJ ŽUPANIJI


NAGLASAK NA PROJEKTE U ZDRAVSTVU I DOMOVE ZDRAVLJA !

U gradu Sisku u Sisačko-moslavačkoj županiji održan je 2.kolovoza radni sastanak na kojem su vođeni razgovori o mogućnostima koje pružaju EU fondovi, kao i o projektima koji će biti financirani bespovratnim sredstvima iz Europske unije. Na sastanku su bili ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Tomislav Tolušić, Sisačko-moslavački župan Ivo Žinić, zamjenica župana Anita Sinjeri-Ibrišević, gradonačelnica Grada Siska Kristina Ikić-Baniček i predstavnici jedinica lokalne samouprave s područja županije. Prema informacijama iz ureda za odnose s javnošću ministarstva regionalnog razvoja poseban naglasak tijekom sastanka stavljen je na projekt Info-centar industrijske baštine-Holandska kuća u vrijednosti od 26 milijuna kuna te na projekte u zdravstvu kroz koje će se osigurati 70 milijuna kuna za Opću bolnicu ''Dr. Ivo Pedišić" u Sisku i oko 12,5 milijuna kuna za obnovu domova zdravlja u Sisačko-moslavačkoj županiji.
„Drago mi je što je Sisačko-moslavačka županija spremna za povlačenje bespovratnih sredstava iz EU fondova, a to se najbolje vidi po projektima o kojima smo danas razgovarali. Radi se o velikim iznosima, pogotovo za Grad Petrinju gdje je planirana rekonstrukcija i izgradnja sustava vodoopskrbe i odvodnje u vrijednosti oko 400 milijuna kuna“, izjavio je ministar regionalnog razvoja i fondova EU dipl.iur. Tomislav Tolušić nakon sastanka.


03.08.2016. u 23:45 • 0 KomentaraPrint#^

utorak, 02.08.2016.

PRVI UGOVOR IZ PROGRAMA OBNOVE KULTURNE BAŠTINE EU SREDSTVIMA





Image and video hosting by TinyPic

ZA REVITALIZACIJU TVRĐAVE SV. IVAN U ŠIBENIKU 42.512.531,51 KUNA

Na tvrđavi Barone u Šibeniku 1. kolovoza svečano je potpisan ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za projekt „Revitalizacija područja tvrđave Sv. Ivan“, ukupne vrijednosti 50.014.742,95 kuna, od čega će 42.512.531,51 kuna biti sufinancirano EU sredstvima. Radi se o potpisivanju prvog ugovora u okviru EU natječaja „Priprema i provedba integriranih razvojnih programa temeljenih na obnovi kulturne baštine“.Ugovor su potpisali dipl iur. Tomislav Tolušić ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije, Goran Pauk župan Šibensko-kninske županije, Željko Burić gradonačelnik Grada Šibenika, Tomislav Petric ravnatelj Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata EU i Nikola Grubić predsjednik Društva za očuvanje šibenske baštine Juraj Dalmatinac.
Ministar Tolušić pohvalio je Grad Šibenik i njegove partnere s kojima uspješno priprema i provodi EU projekte. „Ovo je veliki uspjeh za Grad Šibenik i cijelu županiju jer Sv. Ivan je treća tvrđava u Šibeniku koja će biti obnovljena EU sredstvima. Osim što se obnavlja vrijedna kulturna baština, ovakav projekt imat će veliki utjecaj na turistički i gospodarski razvoj Grada i okolice“, izjavio je ministar Tolušić.
Nakon potpisivanja ministar Tolušić, župan Pauk i gradonačelnik Burić susreli su se sa Šibenskim biskupom mons. Tomislavom Rogićem i razgovarali o još jednom projektu iz kulturne baštine u kojem je glavni korisnik Šibenska biskupija. Radi se o projektu Integrirani program „Civitas Sacra“ – unaprjeđenje turističke ponude Šibenika temeljene na valorizaciji kulturne baštine katedrale Sv. Jakova i palače Galbiani, čija vrijednost projekta iznosi 36.380.859,92 kuna.
Zajedno s predstavnicima Županije, Grada i Šibenske biskupije ministar Tolušić je obišao katedralu sv. Jakova i palaču Galbiani, koje će uskoro biti uređene i modernizirane uz pomoć EU sredstava, a sve s ciljem jačeg pozicioniranja šibenske gradske jezgre kao prepoznatljive turističke destinacije.



02.08.2016. u 16:45 • 0 KomentaraPrint#^

ponedjeljak, 01.08.2016.

NACIONALNI PARKOVI I PARKOVI PRIRODE BOJE SE GUBITKA OD 620 MILIJUNA KN EU SREDSTAVA

MINISTARSTVO REGIONALNOG RAZVOJA:

SREDSTVA ZA PROMICANJE PRIRODNE BAŠTINE MOGU SE POVUĆI DO 2023.

Zbog odluke Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU da se parkovima prirode skrati rok za prijavu EU projekata na javni poziv koji je raspisan u travnju, u opasnost je dovedeno 20 projekata vrijednih više od 620 milijuna kuna, informacije su agencije Hina iz Ministarstva zaštite okoliša i prirode, objavljene 31. srpnja
Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU je u dogovoru s Ministarstvom zaštite okoliša i prirode u mjesecu travnju ove godine raspisalo javni poziv namijenjen parkovima prirode za prijavu EU projekata. Bilo je dogovoreno da će taj poziv trajati do kraja 2017. do kada bi trebali biti pripremljeno 20 projekata.
Ali ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU je rokove za prijavu EU projekata skratilo tako da je rok sa 31. prosinca 2017. skraćen za 14 mjeseci, na 31. listopad 2016. Ta je odluka donesena 18. srpnja jednostrano bez konzultacije s predpostavljenima u Ministarstvu zaštite okoliša i prirode, piše Hina.
Ravnatelj NP Brijuni Sandro Dujmović agenciji Hini je rekao kako su se ravnatelji svih nacionalnih parkova složili da je taj rok nelogičan, loš i prekratak te da neće stići prijaviti sve za što se spremaju već godinama, a parkovi će ostati uskraćeni za značajna sredstva od 620 milijuna kuna. Stoga apeliraju na Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU da vrati raniji rok, odnosno 31. prosinac 2017
U 2015. osam nacionalnih parkova i 11 parkova prirode RH posjetilo je 3,1 milijuna posjetitelja. Kako bi se omogućio održivi razvoj parkova treba ulagati u posjetiteljsku infrastrukturu, to je jedini način da se zaštiti priroda baština parkova koje posjećuje sve više posjetitelja, poručuju iz Ministarstva.


Ministar regionalnog razvoja i fondova EU Tomislav Tolušić reagirao je informacuje iz Hine, koje su objavili svi najvažniji elektronički mediji konferencijom za medije na kojoj je objasnio svoju odluku. Objavljujem priopćenje s pres konferencije:

SREDSTVA ZA PROMICANJE PRIRODNE BAŠTINE MOGU SE POVUĆI DO 2023.

"Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije skraćivanjem rokova za prijavu na natječaj „Promicanje održivog korištenja prirodne baštine u nacionalnim parkovima i parkovima prirode“ ni na koji način nije dovelo u opasnost projekte nacionalnih parkova i parkova prirode. Za očuvanje i promicanje prirodne baštine osigurano je dovoljno sredstava iz EU fondova i treba ih povući do 2023. godine. Ako se svi projekti ne prijave do 31. listopada 2016., ne znači da će ostati bez sredstava jer će se natječaji za to područje raspisivati svake godine, odnosno do iskorištenja raspoloživih sredstava.
Skraćivanjem rokova, u dogovoru s Ministarstvom zaštite okoliša i prirode, Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije želi motivirati projekte koji su pripremani gotovo dvije godine, da se prijave na natječaj i ugovore već u 2016. godini kako bi provedba projekta započela u 2017. godini.
Uobičajeno je da se u otvorenim pozivima s velikim brojem nepoznatih prijavitelja, čak i u slučaju infrastrukturnih projekata, prijaviteljima ostavlja u prosjeku 90 dana kako bi pripremili projekte. U ovom slučaju, radi se o ograničenom pozivu gdje su svi prijavitelji poznati, odnosno poziv je otvoren isključivo nacionalnim parkovima i parkovima prirode, te je Ministarstvo donijelo odluku da je 180 dana, u odnosu na 90 uobičajenih, dovoljno vremena da se projekti prijave na natječaj " - piše u priopćenju poslan0m iz ureda ta odnose s javnošću ministarstva regionalnog razvoja







01.08.2016. u 16:57 • 0 KomentaraPrint#^

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

< kolovoz, 2016 >
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        

Travanj 2024 (32)
Ožujak 2024 (33)
Veljača 2024 (32)
Siječanj 2024 (31)
Prosinac 2023 (33)
Studeni 2023 (31)
Listopad 2023 (32)
Rujan 2023 (31)
Kolovoz 2023 (31)
Srpanj 2023 (27)
Lipanj 2023 (26)
Svibanj 2023 (24)
Travanj 2023 (19)
Ožujak 2023 (35)
Veljača 2023 (26)
Siječanj 2023 (28)
Prosinac 2022 (31)
Studeni 2022 (28)
Listopad 2022 (32)
Rujan 2022 (21)
Kolovoz 2022 (17)
Srpanj 2022 (28)
Lipanj 2022 (28)
Svibanj 2022 (33)
Travanj 2022 (26)
Ožujak 2022 (32)
Veljača 2022 (28)
Siječanj 2022 (28)
Prosinac 2021 (29)
Studeni 2021 (12)
Listopad 2021 (30)
Rujan 2021 (28)
Kolovoz 2021 (33)
Srpanj 2021 (33)
Lipanj 2021 (30)
Svibanj 2021 (31)
Travanj 2021 (34)
Ožujak 2021 (33)
Veljača 2021 (28)
Siječanj 2021 (32)
Prosinac 2020 (33)
Studeni 2020 (30)
Listopad 2020 (31)
Rujan 2020 (30)
Kolovoz 2020 (29)
Srpanj 2020 (30)
Lipanj 2020 (32)
Svibanj 2020 (28)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv



Komentari da/ne?

Opis bloga AgroPolitika

Poljoprivreda i sve njene grane, stanje i problemi, poljoprivreda vođena državnom politikom i politikom resornog ministarstva, prilagodba politikama EU


----------------------------------------
Na dan 14. siječanja 2013. stari BROJAČ POSJETA na kome sam tada imala broj 37829, zamijenila sam novim brojačem koji sada registrira broji posjeta na blog i broj pregleda tekstova na blogu.


GODINE 2013. TOČNIJE OD 14. SIJEČNJA, KADA SAM PROMIJENILA BROJAČ ULAZA NA BLOG AGROPOLITIKA, DO 1. SIJEČNJA 2014. BROJAČ JE REGISTRIRAO 23 853
ULAZA.
BROJAČ PREGLEDA BLOGA REGISTRIRAO JE 37 182 PREGLEDA TEKSTOVA.


Brojač posjeta 12. veljače 2015.;
broj pregleda 64 387
broj posjeta 43 836

Blog AgroPolitika otvorila sam 31.12. 2007. godine. Dana 17. siječnja 2013. objavila sam 330. tekst .
Dana 21.studenog 2014. objavila sam 634 tekst.

Dana 12. veljače 2015. objavila sam 693 tekst.
Fotografije uz tekstove koje su objavljene na blogu
nastale su mojim fotografiranjem u 99,%. Samo nekoliko objavljenih fotografija nisu moje snimke.

Dana 21. travnja 2016. objavila sam 992 tekst
Istiga dana brojač posjeta bilježio je broj 61 200


Dana 1. 1. 2017. godine:

broj pregleda: 96964
broj posjeta: 70747




S 1. svibnjem 2017. u Hrvatskom novinarskom društvu stavila sam moj novinarski status u mirovanje. Razlog tome je moja odluka da novac za život koji ne mogu zaraditi u novinarstvu zaradim u turizmu tijekom turističke sezone. Dakako da ću pisti i dalje u vrijem kada radim u turizmu, ali vjerojtno rijeđe. Nakon 25 godina novinarskog pisanja ne mogu tek tako prestati pisati, posebno ne kada vidim dobru temu.

Slijedom prethodne informacije objavljujem da sam u članstvu Hrvatskog novinarskog društva ponovo od 1. studenog 2017. godine.

Dana 1.8. 2018. broj posjeta na blogu bio je 90 055 , a broj pregleda 119 000 .

NAKON 66 DANA PONOVO JE USPOSTAVLJEN BROJAČ NA BLOGU. BROJENJE POSJETA I PREGLEDA BLOGA NASTAVLJENO JE OD BROJA OD KOJEG JE BROJAČ BIO UKLONJEN, DAKLE POSJETE NA BLOG BROJIM OD BROJA 90 055, A PREGLED BLOGA OD 119 000. Margareta Zouhar Zec



Autorica bloga:
Margareta Zouhar Zec novinarka
članica Hrvatskog novinarskog društva
redni broj HND iskaznice 3048
meil:
margareta.zouhar@zg.t-com.hr

----------------------------------------

Linkovi

MPS.HR
Ministarstvo poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja

MRRSVG.HR
Ministarstvo regionalnog razvoja, šumarstva i vodnog gospodarstva


BROJAČ PREGLEDA

page visitor counter
who is online counter blog counter

BROJAČ POSJETA

page visitor counter
who is online counter blog counter