AgroPolitika https://blog.dnevnik.hr/agropolitika

subota, 28.11.2015.

PREGLED BLOKIRANIH OPG-A ZA RAZDOBLJE 2011. - 2015.


DO KRAJA RUJNA 2015. BLOKIRANO 985 OPG-A



Image and video hosting by TinyPic

28.11.2015. u 06:02 • 0 KomentaraPrint#^

petak, 27.11.2015.

NAJVEĆI PROIZVOĐAČ MALINA U SVIJETU JE SRBIJA



SRBIJA IZVEZLA 100.000 TONA MALINA

POSLOVNI DNEVNIK objavio je 26. studenog 2015. na 25. strani tekst o rekordnoj proizvodnji malina u Srbiji. Radi se o pilot projektu koji financira švicarska vlada a zahvaljujući kome je zaposleno 347 mladih osoba u zapadnoj Srbiji, koje su zasadile malinu na više od 70 hektara.
Prenosim tekst:


Image and video hosting by TinyPic

27.11.2015. u 01:38 • 0 KomentaraPrint#^

četvrtak, 26.11.2015.

13 MALIH HIDROELEKTRANA NA RIJECI KORANI - DA ILI NE ?



ŠTO SU MALE HIDROELEKTRANE, A ŠTO VELIKE?

POZVANI STE NA JAVNU TRIBINU KOJA ĆE SE ODRŽATI U PETAK 27.11. U 18 SATI U KINO DVORANI U GRADU SLUNJU . Razlog za tribinu je informiranje javnosti o predloženim izmjenama prostornog plana Karlovačke župnije, posebno za izgradnju 13 malih hidroelektrana. Pročitajte detalje na obavijesti.

Slunj je grad smješten na obalama rijeka Slunjčice i Korane. Kroz njega prolazi magistralna cesta koja vodi prema Plitvičkim jezerima i srednjem i južnom Jadranu. Slunj i okolica zauzimaju površinu od 401 km2. Prema popisu iz 2011. Slunj ima 5 076 stanovnika.
Slunj ima onaj prekrasan most preko rijeke Korane, ali i Rastoke.Rastoke su prigradsko naselje grada Slunja slikovito malo mjesto uz magistralnu cestu D1 Karlovac - Plitvička jezera. U Rastokama se rijeka Slunjčica rastače preko sedrenih stijena i ulijeva u rijeku Koranu, a u tom toku kroz Rastoke stvara mnoštvo malih jezera, brzaka i slapova od kojih su najpoznatiji Buk, Hrvoje i Vilina kosa. U rupama rastočke sedre žive vidre koje su se nakon dužeg izbivanja vratile u to stanište.





Image and video hosting by TinyPic


Image and video hosting by TinyPic

26.11.2015. u 14:19 • 0 KomentaraPrint#^

srijeda, 25.11.2015.

BUDUĆI MINISTAR POLJOPRIVREDE MORA BITI IZ STRUKE A NE IZ POLITIKE

PRIJEDLOG:

DR. IVAN DANJEK JE STRUČNA IZVANSTRANAČKA OSOBA

Petnaestak dana nakon parlamentarnih izbora na kojima nijedna politička stranka nije dobila potrebnu većinu za sastavljanje Vlade, ne naslućuje se ni ime budućeg premijera ni sastav Vlade RH. Most politička grupacija koja je dobila 19 mandata ima glavnu riječ u Hrvatskoj. Bez mandatara iz Mosta koalicije ni SDP ni HDZ ne mogu sastaviti Vladu, odnosno ne mogu sakupiti 76 potpisa izabranih saborskih zastupnika kako bi dobili priliku sastaviti Vladu. Čak što više politički predstavnik Mosta Božo Petrov inzistira na reformama o čemu već nekoliko dana razgovara sa predstavnicima koalicije stranaka SDP i HDZ.
Most bi do kraja ovoga tjedna trebao završiti pregovore s dvjema koalicijama, SDP i HDZ, a predjednica RH Grabar – Kitarović 26.11. kako je najavljeno započeti će konzultacije s parlamentarnim strankama o mandataru nove Vlade. Božo Petrov i dalje se nada da će obje koalcije pristati biti dijelom jedne Vlade. „ Nema naginjanja ni desno li lijevo, nadam se da će presuditi razum i mudrost, a ukoliko oni to na kraju ne prihvate,ako iznevjere i druge građane RH onda nema što drugo nego novi izbori“ – riječi su Bože Petrova čelnika grupacije Most bile još jučer 24. studenog
No kako će uistinu sve ispasti biti će jasnije kada predsjednica Kolinda Grabar Kitarović počne razgovarati o mandataru nove Vlade. A predsjednica je ta koja bi trebala, prema Ustavu, odrediti mandatara.

Budući da se bliži vrijeme kada će se sve oko Vlasti u RH ipak odigrati i bez novih izbora, vjerujem, koalicije političkih stranaka zasigurno razgovaraju i o ljudima koji će u novoj Vladi 8. saziva Hrvatskog sabora biti ministri.
U skladu s političkim trenutkom slobodna sam predložiti osobu koja bi bila sposobna biti ministar hrvatske poljoprivrede sada kada je poljoprivreda na selu zapuštena, kada su krave iz seoskih domaćinstava nestale, kada su mala seoska domaćinstva svedena na samo stare žitelje, a mladi napuštaju selo i odlaze ili izvan Hrvatske ili u gradove tražeći posao. Predlažem osobu koja bi mogla svojim znanjem i odgovornošću hrvatsku poljoprivredu oživjeti i pokrenuti procese s kojima će se život vratiti u hrvatsko selo i poljoprivredu, a time i proizvodnja i zapošljavanje i natalitet, a time i BDP. Moj prijedlog za ministra poljoprivrede je dr. Ivan Danjek.

TKO JE DR. IVAN DANJEK?

Dr. Ivan Danjek ( 1961) je pomoćnik ravnatelja Savjetodavne službe od 1. lipnja 2014. Savjetodavna služba niz je godina nosila ime Hrvatski zavod za poljoprivredno savjetodavnu službu i dr. Ivan Danjek zaposlenik je te institucije od 1997. godine . Nakon što je bio voditelj programa za ratarstvo, pa načelnik tog odjela, od 1.lipnja 2012. bio je načelnik odjela za bilinogojstvo sve do preuzimanja dužnosti pomoćnika ravnatelja. Kao pomoćnik ravnatelja dr. Danjek je involviran u sve poslove zaposlenika diplomiranih agronoma za ratarstvo, stočartsvo, zaštitu bilja, hortikulturu, agro ekonomiku, ekološku poljoprivredu i mehanizaciju na terenu kojih oko 200 radi u područnim uredima Savjetodavnih službi po svim hrvatskim županijama. Koliko su agronomi savjetodavci u svojim uredima toliko, su i na terenu na OPG- ima poljoprivrednika. Dr .Danjek je u komunikacijskoj vezi s savjetnicima na terenu i upoznat je sa svim problemima koje imaju hrvatski poljoprivrednici . Poznaje poljoprivrednu legislativu, a kada poznaje probleme poljoprivrede, poznati su mu i mogući načini rješavanja negativnih stanja koje su zbog neodgovornog pristupa vođenju poljoprivredne grane u posljednje četiri godine, postale prepreka razvoja poljoprivredne proizvodnje na OPG-ima. Upravo zato dr.Danjeka predlažem za budućeg ministra poljoprivrede u Vladi RH koja se uskoro mora konstituirati. Također dr. Danjek Ivan zasigurno svoje pomoćnike neće tražiti među politički podobnim osobama političarima, već među strukom, dakle i među djelatnicima Savjetodavne službe koji poznaju sve mane, nedostatke i promašaje u vođenju poljoprivredne politike.

Image and video hosting by TinyPic
Dr . Ivan Danjek je prvi s desna. Prva osoba s lijeva je mr. Ivan Husjak, viši kordinator zas međunarodnu suradnju u Savjetodavnoj službi,, a do njega je Hrvoj Horvat dr. med. vet. ravnatelj Savjetodavne službe
.Fotka je snimljena 10.4.2015. prilikom prezentacije godišnjeg izvješća Savjetodavne službe za 2014. Fotka M.Zouhar Zec

Izborom dr. Danjeka za ministra poljoprivrede bile bi zaobiđene mnoge kalkulacije i početna neznanja te dugotrajno upoznavanje sa poslom vođenja Ministarstva poljoprivrede. Poljoprivreda bi već prvoga dana preuzimanja dužnosti bila u rukama poznavaoca poljoprivredne materije.
Kombinaciju u kojoj je ministar poljoprivrede doktor znanosti, dr. Danjek je doktorirao na krmnom bilju, a pokusi za doktorski rad trajali su tri godine, smatram odličnom, jer takva osoba raspolaže znanjima, ali i brzom mogućnošću donošenja odluka o rješavanju.
Dr. Ivan Danjek izvanstranačka je osoba, te je u tom pogledu pogodan za izbor ministra poljoprivrede, bez obzira tko će biti mandatar za sastav Vlade i čija će politička opcija imati prevlast u Vladi RH.

Margareta Zouhar Zec

25.11.2015. u 12:36 • 0 KomentaraPrint#^

utorak, 24.11.2015.

DANI ŽUMBERKA U ZAGREBU


OPG I OBRTI SA SVOJIM PROIZVODIMA

Franjo Stanišić upravitelj AGROTURUSTIČKE zadruge Žumberak organizator je sajma Dani Žumberka na Trgu bana Jelačića u Zagrebu. Žumberak je ime za mikroregiju koja obuhvaća hrvatski dio gore, ali bez Samoborskoga gorja. Najviši vrh Žumberka je Sveta Gera sa 1178 metara nadmorske visine, koji je ujedno i najviši vrh kontinentalne Hrvatske. Žumberak još nazivaju i Alpska Hrvatska. Žumberačko gorje čine tri gorska lanaca: Žumberačka gora,Samoborsko gorje i Plešivica. Žumberak ili točnije Žumberačka gora je gorje na sjeverozapadu Hrvatske, južno od Zagorja i zapadno od Zagreba te dijelom u Sloveniji. Većim dijelom se nalazi u Zagrebačkoj, a manjim u Karlovačkoj županiji. Područje te gore najviša je stalno naseljena zona u Hrvatskoj.
Obiteljska poljoprivredna gospodarstva i obrti IZ Žumberka ponudili su svoje proizvode zagrepčanima. I na kupnju i na uvid. U ovo predblagdansko vrijeme,, kada je Sveta Katarina za samo dan 25.11., a narodna poslovica kaže “Sveta Kata snijeg za vrata”, a Sveti Nikola za samo 10 dana, a Božićni blagdani za 15 dana od Svetog Nikole, vrijeme je za razmišljati i o poklonima za velike i male. Ili samo za kupnju neke namirnice iz seoske proizvodnje. Zato su Dani Žumberka koji traju na Trgu do 26.11. prava prigoda za pogledati i za kupiti, nešto sa sela, onako dobro i prirodno. Može to biti šunka, ili ploha finog špeka od domaće svinje sa nekih od štandova OPG-a sa Žumberka, može biti i boca dobrog, dobrog vina, voćnih rakija ili slatkog pića, ili pak neki navezeni stoljnjak. Vidjela sam navezeni stoljnjak za stol za četiri osobe, sa rustikalnim štihom stoji 300 kuna, no gospođa vlasnica obrta ponudila je i popust .
Znam, ekonomije naših domaćinstava , zbog ekonomske situacije u Lijepoj našoj Hrvatskoj nisu svima takve da nam možda baš ovog trenutka dopuštaju kupnju. Ali u tom slučaju možemo od proizvođača uzeti broj telefona, pa kada se stvori financijska prigoda nazvati i reći “ sada ću kupiti, dostavite mi “ono” i “ono”. Eto i to je posao , najprije vidjeti, pa naknadno kupiti.

OBJAVLJUJEM FOTOGRAFIJE NEKOLIKO SNIMLJENIH ŠTANDOVA SA PONUDOM ŽUMBERČANA ZAGREBČANIMA

Image and video hosting by TinyPic


Image and video hosting by TinyPic


Image and video hosting by TinyPic


Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

Fotke snimila Margareta Zouhar Zec






24.11.2015. u 22:50 • 0 KomentaraPrint#^

nedjelja, 22.11.2015.

KAKO LEGALNO PRODAVATI BOŽIĆNA DRVCA?



UPISNIK ZA PROIZVODNJU, PRODAJU I UVOZ

Kalendarska godina 2015 bliži se kraju, te dolazi period koji ima običaje koji se svake godine ponavljaju . Jedan od njih je iprodaja božićnih drvaca odnosno borova, jela i smreka . Tko može prodavati božićna drvca?
Ne samo prodavati, već i prozvoditi i uvoziti božična drvca mogu osobe upisane u Upisnik dobavljača božićnih drvaca. Upisnik vode uredi državne uprave u županijama, nadležni za poslove šumarstva. Osobe koje proizvode božićna drvca upisuju se u upisnik prema mjestu proizvodnje božićnih drvaca.
Popratnicu za božićna drvca, s porijeklom površina u privatnom vlasništvu na zahtijev izdaje Savjetodavna služba prema mjestu svoje nadležnosti. Uz zahtjev savjetodavnoj službi za poprtnicu potrebno je priložiti, osobnu iskaznicu, obrtnicu, izvadak vlasničkog lista na ime podnositelja zahtijeva za upis, riješenje o Upisniku dobavljaća božićnih drvaca.
Prije izdavanja popratnice ovlaštena će osoba pregledati površine na kojima se proizvode, odnosno rastu božićna drvca. Inače dobavljaći imaju obvezu da podatke o proizvodnji božićnih drvaca iz prošle godine dostave nadležnom tijelu od kojeg su dobili upisni broj do 1. ožujka tekuće godine. Sve promjene treba prijaviti u roku od 60 dana kako ne bi bili brisani iz Upisnika.
Svako božićno drvce namijenjeno prodaji mora imati markicu, kao obavijest o proizvodu. Na markici mora pisati ime božićnog drvca na hrvatskom jeziku,, ime, adresa i OIB dobavljača, broj Upisnika te porijeklo proizvoda- odnosno božičnog drvca.
Ako se prodaja radi na javnoj površini na otvorenom ili u pokretnom sredstvu potrebno je zatražiti riješenje nadležnog Upravnog odjela nadležne općine ili grada te platiti naknadu za korištenje javne površine.

22.11.2015. u 07:45 • 0 KomentaraPrint#^

petak, 20.11.2015.

SJEČANJE NA HEROJSKI GRAD VUKOVAR I 18. STUDENI 1991.



GODIŠNJICA OBILJEŽENA BEZ IKAKVOG SLUŽBENOG GOVORA!

U gradu Vukovaru su 18.studenog 2015. građani Republike Hrvatske, obilježili 24. godišnjicu ratnog stradanja toga grada od srbočetničkog neprijatelja i pada grada u To teško ratno stradanje grada obilježili su građani Hrvatske svojim dolaskom u taj grad, čime su poručili – herojski grade Vukovare nismo te zaboravili . I to je najvažnija i najsnažnija poruka gradu heroju Vukovaru i događajima koji su se događali 1991. nakon što je Hrvatska izašla iz sastava Federacije Jugoslavije i željela postati samostalna Republika Hrvatska. U Vukovaru su počinjeni najteži zločini nakon drugog svjetskog Rata. U koloni sjećanja 18.11. 2015. je bilo između 70.000 i 100.000 građana Hrvatske. U Vukovaru sam na Dan sjećanja bila više puta i ima iskustvo prisustva većeg ili manjem broja građana.

Image and video hosting by TinyPic

Zbog težnji za osvajanjem hrvatskog teritorija koji je imao tadašnji predsjednik Srbije Slobodan Milošević, a uz pomoć snažne Jugoslavenske narodne Armije, čija je vojna snaga zbog količine i kvalitete vojnih sredstava s kojima je raspolagala kotirala kao osma vojna sila u svijetu, granatiranjem je u samo nekoliko mjeseci u gradu Vukovaru potpuno uništeno više od 14.000 stambenih objekata. Poginulo je 1350 civila, 550 vojnika i policajaca, ranjeno je 2500 osoba, poginulo je 12 djece, a 43 ih je ranjeno, oko 10.000 osoba je prošlo kroz srpske logore u kojima su zvjerski mučeni. Poginuo je 921 branitelj 204 vukovarske brigade, 22 000 osoba je prognano iz Vukovara. Oni su bili razmješteni na 560 mjesta u Hrvatskoj. U Vukovaru na Ovčari je otkrivena i najveća grobnica poslije Drugog svjetskog rata iz koje je ekshumirano 938 tijela žrtava srpskog divljaštva i brutalnosti ubijanja. Proces traženja nestalih i ubijenih branitelja ni 17 godine nakon mirne reintegracije Zapadne Slavonije nije završen. Još uvijek Hrvatska traži 290 osoba za koje se nezna gdje su.
Obilježavanje 24. godišnjice pada odnosno poraza grada Vukovara i 2015. kao i svih prethodnih godina, počeo je iz dvorišta Opće Bolnice Vukovar.


Image and video hosting by TinyPic

Spomen na žrtve u dvorištu danas Opće bolnice Vukovar, a mnogi su se uz spomen ploću fotografirali. U pozadini spomenika vidi se Križ Isusa Krisa, a ljudi koji su slijeve strane dolaze iz pravca Muzeja vukovarske bolnice. Bolnica je danas "Rodilište prijatelj djece ", a njen puni naziv glasi Opća županijska bolnica Vukovar i bolnica Hrvatskih veterana.

MUZEJ VUKOVARSKE BOLNICE

U Vukovarskoj bolnici 2013. godine otvoren je autentični Muzejski prostor u kome su kao povijesni podsjetnik obnovljene iste one prostorije u kojima je u tijeku rata radila ratna vukovarska bolnica . Bolnica je bila stalnom metom srbočetničkih osvajača i teško je oštećena, te se zbrinjavanje ranjenika i svi bolnički zahvati odvijalo u podrumskim prostorijama bolnice. I upravo te prostorije namještene su onako kakve su bile u vrijeme rata u Vukovaru. Ljudi su dočarani lutkama ljudske veličine od gipsa. Vrlo mnogo ljudi je u srijedu 18. studenog 2015. po prvi put ili možda ponovo došlo pogledati taj povijesni i ratni prostor bolnice koja je medicinski zbrinjavala sve ljude ne dijeleći ih na nacionalnost.

Image and video hosting by TinyPic

Nedostatak koji mora biti otklonjen – JE TO ŠTO NE POSTOJI letak ni prospektni materijal na kome bi u pisanom obliku bili zabilježeni najvažniji datumi i godine koje bi opisale i tako činjenično svjedočile o ratnim događajima u Vukovarskoj bolnici , a sada su povijest. Zašto je to potrebno? Zbog generacija koje dolaze i koje moraju znati i razumjeti povijesne događaje!

Image and video hosting by TinyPic

Dolaskom u taj prostor moguće je prisjetiti se izvještaja ratnog reportera Siniše Glavaševića, koji je također zarobljen i pogubljen 20.11 na Ovčari, a koji je putem radijo etera izvještavao . Zato je Hrvatska znala da su ranjenici smještani po hodnicima, operirani bez anestezije, trudnice su rađale u takvim uvjetima, da je ratna bolnica radila bez dovoljno medicinskih sredstava, bez struje i tople vode da je pomoć tražena, a nije stizala. Doktorica Bosanac koju je rat zatekao na mjestu ravnateljice vukovarske bolnice tražila je medicinsku pomoć sa svih strana, zvala telefonom međunarodne institucije i Vladu u Zgrebu, ali sve se odvijalo nevjerojatno sporo. Medicinska pomoć je stizala u nedovoljnim količinama, sa velikim zakašnjenjem, ili uopće nije stizala. Ranjenici su operirani bez anestezije, informacije su govorile da je pomoć poslana, ali nije stizala u opkoljeni grad Vukovar.

Image and video hosting by TinyPic

Doktoricu Vesnu Bosanac srela sam 18.11. 2015. u Koloni siječanja, već nadomak samom groblju gdje je ruku pod ruku sa svoje dvije prijateljice, kolegicom liječnicom iz Slavonskog Broda i rođakinjom koja je također ostala u Vukovaru bez supruga, hodala zajedno sa svim ljudima želeći i na ovaj način odati dužno poštovanje poginulima i nestalima, masakriranima i zvjerski ubijenima u borbi za grad Vukovar. U bolnici je bilo više od 200 ranjenika u danima najžešćih borbi, a koji su po srpskom osvajanju Vukovarske bolnice na prijevaru odvezeni na stratiše Ovčare i streljani.


Image and video hosting by TinyPic
Posljednji zapovjednik obrane Vukovara Branko Borković - Mladi Jastreb u društvu vlasnika vukovarskog hotela Lav Stipana Mijoka.

POLITIČARSKI MUK U VUKOVARU!

Ove godine nijedan se političar svojim govorom nije obratio građanima Hrvatske u Vukovaru koji su došli odati spomen sjećanjem na žrtvu Vukovara 1991., iako je u dvorištu, a onda i u koloni, kao i na polaganju vijenaca na Memorijalnom groblju bio hrvatski politički vrh. Nitko nije ni očekivao politički govor, ali govor podsjećanja na prošlost Vukovara, upotpunio bi prazninu koja je ostala. Prije svega zbog mladih srednjoškolaca kojih je ove godine bilo više nego proteklih godina u koloni. A ti srednjoškolci su rođeni kako u vrijeme mirne reintegracije i oni moraju dobiti pravu informaciju – što se u Vukovaru dogodilo “ Možda je to nekakva nova metoda hrvatske vlasti da sada i Vukovar pokušaju marginalizirati, i gurati da se zaboravi. Tak rade s braniteljima koji traže svoja materijalna prava i poštovanje, koji su u Zgrebu zbog svih branitelja . No mislim da ne budu uspeli“ – moglo se čuti komentiranje građana u Koloni sjećanja. Prema razgovorima među ljudima očekivao se govor u Vukovaru ili od premijera ili od predsjednika. Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović ima velike simpatije među građanima RH. Građani je govoreći o njoj oslovljavaju s „naša Kolindica“ ili „naša lijepa Kolinda“. Činjenica je da loše rade intuitivni kanali na relaciji - hrvatski državni vrh građani RH. Mogao je govoriti ministar obrane Kotromanović o sadanjoj spremnosti obrane RH, mogao je govoriti - posljednji zapovjednik obrane Vukovara Borković mladi Jastreb, no nikakav govor nije održao nitko i to je propust. Sjećanje na žrtvu Vukovara - ostalo je bez ijedne riječi onih koji vode državu Hrvatsku. Zašto ne podsjetiti na broj stradalih vukovaraca, raseljih, pogubljenih, na način vraćanja Vukovara u teritorij RH? U Vukovaru 18.11. 2015. nisam vidjela prospekt ili neki drugi i pisani materijal gdje bi na jednostavan način bio popis povijesnih činjenica relevantnih za Vukovar, slijed kojih je doveo do pada grada u srbočetničke ruke.Takav materijal do sada, potvrili su nije rađen ni u Muzeju grada Vukovara, ni u Memorijalnom centru Domovinskoga rata u Vukovaru.

POVIJEST MORA IZAĆI IZ LADICE!

Povijest se ne može izbrisati ni promijeniti. Bez obzira na bilo kakve ekonomske odnose sa Srbijom, povijest Vukovara će uvijek ostati povijest i ne samo Vukovara, već Balkana i Europe. Povijest i povjesne činjenice ne treba sakrivati, već s njima treba ići u javnost , u svijet. Grad Vukovar je bio poprište teških ratnih događanja vezano uz stvaranje Hrvatske samostalnosti i Hrvatske države, to je teški događaj iz posljednje ratne Hrvatske povijesti. Sudionici rata u VUKOVARU su bili branitelji doslovno iz cijele države Hrvatske i otočani i dalmatinci i dubrovčani i zagorci i istrani. Braniteljske obitelji čuvari su sjećanja na taj događaj, a obitelj prenosi sjećanja na mlade generacije . Ali veliki skupovi su mjesto gdje se mora podsjetiti na povijest, a VUKOVAR JE POVJEST. Povijesne događaje treba ponavljati radi mladih generacija koje rastu i stasaju. Kada povijesne činjenice postanu javno objavljene u tisuće primjeraka, otisnute na prigodnom materijalu, za svakog posjetioca Vukovara, te činjenice više nitko neće moći falsificirati ni opovrgavati. Povijest će dobiti svoje mjesto u obiteljima onih koji su je stvarali, ali i među onim Hrvatima u svijetu koji su domovinski rat financijski i na svaki drugi način podupirali.
Po dolasku Kolone sjećanja na Memorijalno groblje služena je Sv. misa za sve poginule branitelje i civilne žrtve rata u Vukovaru.
Margareta Zouhar Zec

OBJAVLJUJEM FOTOGRAFIJE SNIMLJENE IZ KOLONE SIJEČANJA NA ŽRTVU VUKOVARA 18.11. 2015.


Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

Ove je godine objavljen popis na platnu dugom 200 metara na kojem su u šest redova odštampana imena poginulih barnaitelja Vukovara. Platno je
na lokacijii Mitnica, gdje su se prema pričanju preživjeli, vodile jajo jako teške ratne borbe s vrlo moćim napadačima srbo četnicima i naaoružanjem Jugoslavenske Narodne Armije.Na početku popisa pišde HEROJI VUKOVARA, a na kraju popisa NAVIK ON ŽIVI KI ZGINE POŠTENO.

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic
Ovaj mladi čovjek iz Karkovca rat je proveo u postrojbi brigadeTigrovi, i bio je na svim ratištoma gdje su Tigrovima dodjeljivani ratni zadaci. Iz Domovinskog rata vratio se bez invalidskih kolica. No sudbina je nevjerojatna. 15 godina nakon Domovinskoga rata doživio je saobračajnu nesreću s automobilom koja ga je učinila invalidom.

Image and video hosting by TinyPic
Simbol grada Vukovara i ratnog stradanja. Nije obnovljen da one koji u Vukovar samo navraćaju podjeti na teške dana rata 1991.
Fotografije snimila Margareta Zouhar Zec
Image and video hosting by TinyPic

20.11.2015. u 13:50 • 0 KomentaraPrint#^

srijeda, 18.11.2015.

EUROPSKA UNIJA TRAŽI DA SRBIJA USVOJI ZAKON O GMO



PROMET S GMO UVJET ZA ULAZAK U WTO

POSLOVNI DNEVNIK objavio je u utorak 17. 11. 2015. na strani 10 i 11 tekst s naslovom Unija tjera Srbiju da otvori vrata hrani s GMO-om. Objavljujem sken tog teksta.

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

18.11.2015. u 23:48 • 0 KomentaraPrint#^

nedjelja, 15.11.2015.

PRIHVATNI TRANZITNI CENTAR ZA MIGRANTE U SLAVONSKOM BRODU

SEOBA NARODA KROZ HRVATSKU !

U nekad industrijskom naselju Bjeliš, na periferiji grada Slavonskog Broda u utorak 3. studenog 2015. počeo je raditi PRIHVATNI CENTAR ZA EMIGRANTE koji je potpuno zamijenio kamp Opatovac u općini Lovas na granici sa Srbijom. Opatovac je otvoren 16.rujna i zatvoren, 4. studenog 2015. Kamp Opatovac otvoren je pod pritiskom migranata s Bliskog Istoka i njegovom potrebom za prolaskom kroz teritorij RH do njihove zamišljene destinacije u Zapadnoj Europi. Kamp Slavonski Brod je bolja konfornija i udobnija migracijska točka, od one prethodne. Migrante se iz Šida vlakom dovozi u kamp u Slavonski brod, jer ta lokacija ima željezničku prugu.

Image and video hosting by TinyPic
Ljudi koji intenzivno dolaze s Bliskog Istoka i koji do zapadne Europe moraju proči kroz desetak zemalja ne zovem više izbjeglice već migranti. To je seoba naroda, kojoj je danas uzrok rat u njihovim matičnim zemljama, ekonomsko siromaštvo, strah za život i opća nesigurnost. U ovom vremenu tisuće je ljudi koji migriraju u Zapadnu Europu. Pitam se koja je to sila i energija koja ih potiče da krenu na put i mladi i stari i oni u invalidskim kolicima. Iako nemaju u đepu papir s adresom na kojoj će ih netko dočekati oni odlaze u nepoznato u zapadnu Europu kao da ih tamo čekaju sva bogatstva ovoga svijeta. A njihov je cilj najčešće Njemačk i Austrija, potom zemlje Nizozemska, Švedska i ostale . Ljudi koji migriraju su druge vjere, tradicije i kulture. Oni su muslimani , a njihova je vjera islam što znaći predanost Bogu.
Pema izvještaju američkog Pew Reserarch Centra iz 2012. godine u zemljama jugoistočne Evrope živi 7.483.000 muslimana.
U Albaniji živi 2.601.000 muslimana, što čini 82.1 % ukupne populacije te zemlje. Na Kosovu živi 2.104.000, odnosno 91.7 % populacije.
U Bosni i Hercegovini je, procjenjuje Pew oko 1.564.000, što je 41.6 % ukupnog stanovništva. U Makedoniji živi 713.000 ili 34.9 %, u Srbiji 280.000 ili 3.7 %, u Crnoj Gori 116.000, ili 18.5 %, u Hrvatskoj oko 56.000 ili 1.3 %, i u Sloveniji 49.000 ili 2.4 % muslimana od ukupne populacije.
Od evropskih zemalja najveći broj muslimana živi u Rusiji čak 16.379.000, u Francuskoj 4.704.000, Njemačkoj 4.119.000, Velikoj Britaniji 2.869.000, Italiji 1.583.000, Španiji 1.021.000, Bugarskoj 1.002.000, te Holandiji 914.000 muslimana.
Godine 2012. prema Pew centru u svijetu je najbrojnija bila populacija kršćana 2,17 milijardi, dok je vjera islam imala 1,6 milijardi pripadnika
Istraživački centar Pew navodi da je islam najbrža rastuća populacija na svijetu. Od 2000. do 2010 u Americi broj pripadnika religije islam narastao je za 66,7%.

Image and video hosting by TinyPic

Više od mjesec dana trebalo je vojnicima Hrvatske vojske da urede prostor od 4 500 metara kvadratnih prihvatnog tranzitnog Centra za emigrante.

Dr. Maja Grba Bujević anesteziologinja i specijalistica hitne medicine načelnica kriznog stožera ministarstva zdravlja kordinatorica je zdrastvene službe u kampu odnosno u prihvatnom centru u Slavonskom Brodu.
“Kada izbjeglice vlakom dođu, a vlak dolazi izravno u kamp, siđu iz vlaka i idu na registraciju Odmah kraj šatora za registraciju nalazi se medicinski šator u kome se radi primarna trijaža gdje mogu dobit na svoje traženje osnovnu medicinsku pomoć. Ako se radi o nekom težem slučaju onda osoba ide u ovu bolnicu koja je u krugu kampa, odnosno na opservaciju gdje se tretira cijeli pacijent kroz neko vrijeme dva sata, tri sata, ovisi koliko kome treba. Mogu se napraviti osnovne pretrage, može se napraviti EKG, izmjeriri situacija u krvi , ovisno što kome treba”- pojasnila je dr. Grba Bujević.
Dr. Grba Bujević pojašnjava: " Na samoj stanici vlaka je mediscinski konteiner to je sektor 1.i 2. gdje su dva doktora i dvije medicinske sestre i oni rade primarnu trijažu – naprimjer netko je lakše bolestan ne osjeća se dobro, i takvi dobiju neke osnovne lijekove, poput lijeka za kašalj i slično. Ako se netko ne osjeća dobro , da ima jake bolove u trbuhu, da ima nekakve grčeve , onda takav ide u ovu bolnicu gdje imamo deset kreveta, od čega su četri kreveta za djecu. Pacijenta migranta se ovdije tretira kao da je došao u hitni prijem bilo koje ambulantne bolnice.U stacionaru kampa rade doktor i sestra iz odjela hitne medicine Opće bolnice Slavonski Brod.

U vrijeme mog posjeta 5. studenog na poslu i u stacionarnoj sobi bili su i medicinski tehničar zagrebačke hitne pomoći Tomislav Radio, i vozač Stjepan Čerti koji je vozač u zagrebačkoj Hitnoj pomoći.Iz 4. na 5. studeni u bolnicu u Slavonski brod je prevezena žena iz Sirije radi poroda , gdje je rodila dječaka. Toga je dana broj osobaa koji su prošli kroz Hrvatsku bio 324 000 .

Image and video hosting by TinyPic
S lijeva: Damir Sljepčević, liječnik specijalizant na hitnom prijemu u Kampu sa dr. Majom Grba Bujević u dječijoj sobi.

Image and video hosting by TinyPic
Vlak sa migrantima stigao je u kamp.

Dok je grupa novinara razgledala kamp u pratnji gospođe u policijskoj uniformi Kate Nuić, iz Šida je stigao vlak pun migranata. Vlak je stao na predviđeno mjesto sa kojeg je migrantima sve bilo blizu. Neposredno u blizini je veliki displej na kome svi na arapskom mogu pročitai osnovne informacije o tome gdje su došli, što trebaju napraviti i gdje će otputovati dalje. Vlakom dolazi od 1020 do 1080 migranata. Odmah sa vlaka ulazi se u određene prolaze gdje ljudi stoje u redu da bi bili registrirali. Registraciju provode policijski službenici. Gospođa Nuić kaže da se svaku osobu footografira, uzima se otisak prsta, te osobni podaci. “Postupak registracije je automatiziran. To policijski službenici rade u vrlo kratkom vremenu “ – rekla je gospođa Kata Nuić iz Službe za odnose s javnošću. U kampu je i mjenjačnica novca i aparat za kavu.

Image and video hosting by TinyPic
Šator u kome se radi registracija.
Novinarima nije omogućeno da vide postupak registracije migranata. Zašto? Zar postupak registracine ulazi u sferu tajnosti?

Desetak je za registraciju pripremljenih šatora. Sve protiče u savršenom redu..”Nakon svake tisuće ljudi koji dođu u kamp vlak se čisti, kao i prostor na koji su ljudi sišli kao i sve prostore koje su koristili, da bi migrante koji naredni dolaze sve dočekalo čisto.”
Nakon registracije ljudi odlaze u koloni prema velikom šatoru gdje mogu napuniti mobitele i malo se odmoriti. Kako je u tom šatoru novinarima nije bilo dozvoljeno vidjeti. Čudim se takvoj odluci i pitam se zašto?

“Vojska je u kampu logistička potpora , Vojska je napravila ovaj kamp” objašnjava desetnik Ivica Oršolić doćasnik za odnose s javnošću Hrvatske vojske, koji se pridružio novinarskoj grupi.
Image and video hosting by TinyPic
S lijeva: Glasnogovornik HV dočansik Ivica Oršolić i gospođa iz Odnosa s javnošću policije gospođa Kata Nuić.

“Kontejneri su namijenjeni za odmor ranjivijih skupina- žene i djece, a ima sve više i starijih ljudi. Kontejneri su na tlu na kome je provedena drenaža, Nasuto je prije toga mješavina šodera i pijeska na debljinu od gotovo metar. Na taj je način izbjegnuta mogučnost stvaranja blata za vrijeme obilnijih kiša".

Image and video hosting by TinyPic
Kontejneri su namijenjeni za odmosr ranjivijih skupina- žene I djece, a ime sve više i starijih ljudi. Unutrašnjost kontejnera novinari nisu mogli pogledati? Zašto? Takva je odluka, a nju gospođa Nuić i glasnogovornik Oršolić ne mogu promijeniti. Ministar Ostojić nije bio toga dana u kampu.

Image and video hosting by TinyPic
Djevojke koje djelile lanč pakete hrane, a rade to svaki dan u kampu : s lijeva Božana Krajinović, Anita Brnadić, Mihaela Kolić, Magdalena Terci

"Kamp je velik gotovo kao pravo naselje. Ali vodimo računa o svemu. U kontjnerima je sve voda struja, wc, tuš WI-FI, sve , apsoluno sve” – kaže gospođa Nuić. "Da imaju vremena mogli bi si i skuhati . Ali kratko se zadržavaju i idu dalje. Neznam da li je netko bio duže od četiri pet sati. Jer kada jedna skupina vlakom dolazi, druga skupina nakon čišćenja vlaka odlazi".
“Ovdje je jako bitna komunikacija između sektora. Kada smjestimo izbjeglice u jedan sektor – oni nigdje ne moraju ići jer imaju sve u svom sektoru” govori gospodin glasnogovornik “ osim ako je netko bolestan i treba mu liječnik. Mi čak ovdije ne koristimo ni automobile na klasično gorivo, već autiće za golf koji su na akomulator. Sve zbog toga da tu bude što manje buke. Evo sada je sektor 4 spreman za put u Sloveniju. Oni kada odu ide detaljno čišćenje sektora dezinfekcija, dezinsekcija, do zadnjeg detalja se čisti da bi oni koji dolaze došli u čist sektor."
Razgovaram s gospodinom o izjavi ministra Ostojića, emitiranoj na kraju mjeseca listopada, koju je prenio Prvi program radio Zagreba, da jedan dan zbrinjavanja migranata RH stoji dva milijuna kuna . Pitam glasnogovornika Hrvatske vojske nije li to ipak prevelika suma za dan pa da su uračunate i sve dnevne plače svih zaposlenih, sa potrošenom električna energija za punjenje mobitela, internet vezom, potrošnjom prijevoza vlakom, održavanjem cijelog sustava u kampu … “ Glasnogovornik dočasnik Oršolić mi odovara na slijedeći način:
“Vojska je ovdije učinila veliki posao. Znaći 150 ljudi dnevno je radilo 5 000 radnih dana, to Vam je
14 godina. Kako? Vojnik danas radi 10 sati, puta 150 ljudi. To je 1500 sati, podjeljeno s 8, koliko sati iznosi radni dan, to je 200 radnih dana koje je vojska ostvarila, puta toliko dana. Ja zaista neznam što je sve ministar u toj brojci mislio. Ali koliki su troškovi samo jednog vlaka koji odveze ljude iz Šida I odveze ih na Slovensku granicu" - ostalo je pitanje kao konstatacija.
Hrvatska je potrebe zbrinjavanja migranata ostvarivala gotovo mjesec dana iz portfelja Robnih rezervi. Potkraj listopada Europska komisija je Hrvatskoj odobrila 16 milijuna eura za troškove zbrinjavanja migranata koji su na tranzitnoj ruti preko Hrvatske.

Image and video hosting by TinyPic
Istoga dana 5. studenog u posjet kampu, odnosno centru došla je oko 13 sati i dr. Vesna Pusić, ministrica vanjskih i europskih poslova RH.
Fotogrfije uz tekst snimila Margareta Zouhar Zec

Novinarima nije dozvoljeno ulaziti u šatore ni snimati ni vidjeti postupak registracije, kao ni ulazak u konteinere u kojima je “ sve,” kako je rekla gospođa Nuić. Neprihvatljivo mi je da novinari nemaju pristup u objekte koji su predviđeni za upotrebu migrantima, koji su kao takvi javni, za što novac dolazi iz Europske komisije. Ministar Ostojić je istakao vrlo visoku sumu koštanja svakodnevnog funkcioniranja kampa, a od toga što ima cijenu, ništa ne može vidjeti na terenu! Ako već novinari ne smiju snimati, zašto je odlučeno da ne mogu ni vidjeti. Novinar zna opisati i prepričati. Nema potrebe za tajnošću pred medijima, za ono gdje tajne nema, jer to je svakodnevnica zbrinjavanja migranata subvencionirana sredstvima EU.
Margareta Zouhar Zec

15.11.2015. u 23:56 • 0 KomentaraPrint#^

četvrtak, 12.11.2015.

PARLAMENTARNI IZBORI 2015. BEZ VEĆINSKOG POBJEDNIKA HDZ 59 MANDATA , SDP 56, MOST 19

POLITIČKA GRUPACIJA MOST JE PREDLOŽILA VLADU NACIONALNOG JEDNISTVA

Nakon što su u nedjelju 8. 11. U Republici Hrvatskoj održani parlamentarni izbori, u ponedjeljak 9.11. u 13 sati predsjednik Državnog izbornog povjerenstva (DIP) Branko Hrvatin proglasio je nepotpune, rezultate ovih izbora za 8. Saziv Hrvatskog Sabora i 151 mjesto zastupnika . Izbori su nepotpuni stoga što se u nekoliko, točnije sedam , izbornih mjesta u manjim općinama u Hrvatskoj izbori moraju ponoviti radi neregularnosti koje su se dogodile na izborima 8. 11. Ti će izbori biti ponovljeni 15.11., ali ti glasovi više neće utjecati na ishod rezultata izbora, osim što formalno izbori nisu završeni .
Postignuti rezultati na izborima su slijedeći : Politička stranka Hrvatska demokratska zajednica( HDZ), osvojila je 59 mjesta u Hrvatskom saboru (56 plus 3 glasa dijaspore), Stranka demokratskih promjena (SDP) 56 , Most 19, nacionalne manjine 8 ,Istarski demokratski savez (IDS)3 mjesta, Hrvatski demokratski savez Slavonije i Baranje (HDSSB) 2 mjesta, Milan Bandić 365 (MB 365) 2 mjesta, Uspješna Hrvatska 1 i Živi zid 1 mjesto. Ovaj put je glasanje, kao i na izborima za Europski parlament, bilo preferencijalno. To znaći da je u svaka izborna jedinica imala biračke popise sa 15 pojedinačnih imena kandidata za Sabor koje je odabrala stranka ili koalicija stranaka. Zaokruživanjem rednog broja ispred imena kandidata glasaći su birali zastupnike za Hrvatski Sabor. Pri tome je bio uvjet da taj kandidat dobije najmanje 10% glasova koje je dobila lista na kojoj je njegovo ime. Glasovanje je bilo moguće ili za listu ili za kandidata s liste u izbornoj jedinici.
Koalicija stranaka Hrvatska raste koju je predvodio šef SDP-a i aktualni premijer Zoran Milanović dobila je 742.623 glasa, a Domoljubna koalicija kojoj je šef Tomislav Karamarko dobila je 746.294 glasova birača.


Image and video hosting by TinyPic
TKO JE POBJEDNIK IZBORA?

Umjesto da zavlada atmosfera rada i određene stabilnosti sada nakon izbora, prisutna je određena neizvjesnost jer nije jasno i ne zna se tko će vladati Hrvatskom. Mandatara za sastavljanje Vlade određuje prema Ustavu predsjednica RH Grabar – Kitarović, a ona će to učiniti tek nakon što budu ponovljeni izbori 15.11. na sedam izbornih mjesta u RH, te nakon što dobije službene rezultate parlamentarnih izbora 2015. od predsjednika Državnog izbornog povjerenstva.To će biti u tjednu nakon 16. studenog.
Situacija za mandatima je takva da ni HDZ Domoljubna koalicija, ni SDP Hrvatska raste sami ne mogu ormirati Vladu, ali poraz nitko ne želi priznati. Moraju raditi zajedno. Moraju surađivati i razgovarati što je Tomislavu Kramarku i Zoranu Milanoviću bilo neopisivo teško tijekom tijekom mandata koji je s izborima završio , čak toliko teško da su izbjegli i političko sučeljavanje na HRT-u prije izbora . Čak što više oni ne mogu formirati Vlast bez stranke Most i njihovih 19 mandata, iako se HDZ se, prema riječima Tomislava Karmarka, osjeća kao pobjednik izbora. No pobjednikom izbora osjeća se i Zoran MIlanović, što je već bilo vidljivo iz pozdravnog govora u izbornom stožeru u izbornoj noći nakon što je u 23 sata predsjednik DIP-a pročitao rezultate izbora koji su bili obrađeni u oko 45 %.izbornih mjesta. Milanović je pozvao Most na suradnju te rekao da uspješan rad stranka SDP-a i Vlada nastavljau dalje.
Božo Petrov, psihijatar po struci, gradonačelnik grada Metkovića koji je predsjednik političke stranke Most, već je prije izbora isticao da Most neće ni sa kim koalirati, već da Most traži reforme koje trebaju Hrvatskoj koje se trebaju provesti, jer su birači na temelju reformi i dali svoj glas. Most- u.


MOST PREDLOŽIO VLADU NACIONALNOG JEDNISTVA
U KOJOJ BI SJEDILI SDP, HDZ I MOST !


Pod pritiskom javnosti i novinara Božidar Petrov je 11.11. održao konferenciju za novinare koju je direktno prenosila Al Jazeera Balkans TV : Evo što je Božo Petrov rekao:
”Most je danas (11.11. 2015.) otvorio razgovore sa SDP-om i HDZ-om. To smo napravili jer u Hrvatskoj u ovom trenutku treba jedinstvo. Mi smo u Mostu na vrlo jednostavan način između sebe uspjeli prevladati bilo kakve ideološke svjetonadzorke podjele, iako smo po tom pitanju u početku bili heterogeni, to smo znali staviti sa strane. Jer znamo da je u ovom trenutku u Hrvatskoj prioritet gospodarska situacija. Na takav način smo istupili i prema HDZ-u i prema SDP-u.Ono što mi očekujemo i od jednih i od drugih je to da taj dio razumiju, da taj dio prhivate i da se u Hrvatskoj pokuša napraviti jedinstvena Vlada i koalicija Hrvatska raste i Domiljubna koalicija s Mostom s treće strane. To je jedini uvjet I način na koji je moguć sav onaj reformski paket mjera koji mi želimo napraviti. Ako želite napraviti reformu javne uprave vi trebate imati dvotrećinsku većinu jer to zahtijevaju ustavne promjene. Sve drugo bi bila prijevara s naše strane. Mi imamo birače koji su možda svjetonadzorski lijevo, drugi su možada svjetonadzorski desno, ali niti jedni niti drugi nama nisu dali glas, zahvaljujući našim svjetonadzorima, nego onom programu koji smo mi predstavljali. Predstavljali smo ideju da gospodarska Hrvatska može ići naprijed, da ne treba biti nikakvih podjela i da je izuzetno potrebno jedinstvo. To tražimo sada i od HDZ-a i od SDP-a. Mi smatramo da u ovom trenutku mi možemo biti
moderator takvom jedinstvu. Smatramo da oni mogu nakon 25 godina uz jasna pravila igre sjesti za stol zaustaviti animozitete i teške riječi i posvetiti za opću dobrobit Hrvatskoj barem iduće dvije godine. To je naš stav. I od toga nećemo odustati. Također na tom zajedničkom sastanku definirali smo da će u idućem razdoblju biti proces usaglašavanja reformi. Mi ćemo ga provoditi nezavisno i sa HDZ-om i sa SDP-om. A zaista se nadam da će kroz to vrijeme doći na kraju inicijativa i s jedne i s druge strane koja će potvrditi da je ovo moguće. Nadam se da imamo još svi razboritosti da prihvatimo ono što je zaista nužno u ovom trenutku za Republiku Hrvatsku.
Treća stvar koju nisam rekao je to da će nakon ove prve faze sastanaka biti definiranje mandatara Vlade. Dakle mi nećemo odustati od reformi , mi znamo s čim smo krenuli, gdje nam je cilj. Od tog dijela nećemo odustati. Danas smo iznijeli glavna načela jer smatramo da je ovo početak razgovora. Naši stručni timovi će usuglasiti naše zahtijeve za reformama i točno ono što smo naveli u program, od toga nećemo odustati. To će biti prvi uvjet. Drugi uvjet je da svi zajedno sjednemo za stol, a nakon toga ćemo sigurno definirati tog mandatara Vlade. S naše strane će ići također prijedlog mandatara Vlade. O mandatarima Vlade ćemo razgovarati u trenutku kada se prve dvije faze zadovolje.

Image and video hosting by TinyPic
Božo Petrov čelnik Mosta prilikom održavanja press konferencije, kojeg sam snimila ispred TV ekrana.( Fotka m.z.z)

Da bi zaustavio pitanja (žamor novinara) što se tiće toga kako je reagirao gospodin Milanović i gospodin Karamarko ja bih Vas zamolio, jer je to korektno politički, da to pitate njih.”

Na novinarsko pitanje ; Što ako Vas odbiju? Markov je rekao “Ja vjerujem da će biti dovoljno političke mudrosti i svjesnosti situacije da se to neće dogoditi.”


Već u ranim jutarnjim satima 12.11. elektronički mediji prenijeli su vijest da se u srijedu 11.11. navečer član stranke Most Drago Prgomet sastao sa aktualnim premijerom i šefom SDP-a Zoranom Milanovićem u stanu Ante Kotromanovića ministra obrane. Drago Prgomet je kirurg po struci, još je prošle godine bio član HDZ-a, a istupio je iz stranke zbog određenih neslaganja s vodstvom stranke.

Margareta Zouhar Zec


12.11.2015. u 08:35 • 0 KomentaraPrint#^

srijeda, 11.11.2015.

HRVATSKA VOĆARSKA ZAJEDNICA “TO JE PLJAČKA HRVATSKE POLJOPRIVREDE”



“ZALAŽEMO SE DA SE NATJEČAJ PONIŠTI”

“Više od polovice novca iz Programa ruralnog razvoja za mjeru 4 dobilo je 16 tvrtki od kojih su neke osnovane malo prije isteka natječajnog rekao. Mi kao Hrvatska voćarska zajednica se zalažemo da se ovaj natječaj poništi , da se krene od početka . Ako ministar to ne ućini mislim da će uz podršku i drugih Udruga i svih ostalih u Hrvatskoj to završiti u Europi.To je pljačka Hrvatske poljoprivrede, pljačka sela, sredstva dati nekome tko nema nikakve namjere razvijati ruralni razvoj “ rekao je mr. Ivković 11. 11.na sastanku voćara gdje se razgovaralo o raspodjeli sredstava iz mjere 4 .

Na datumu 22.8. na Agropolitici je tekst s naslovom
"REDEFINIRATI SUSTAV BODOVANJA, JER SADAŠNJI NE PRUŽA JEDNAKU ŠANSU SVIM PODNOSITELJIMA PROJEKTA" o čemu govori konzultant Kristijan Mavrek, a što je u vezi sa zahtijevom mr. Ivkovića da se natječaj poništi.

Radi se o tome da je pet vlasnika i to Pipunić, Ervačić, Todorić, Kitonić i Belošević za 20 svojih tvrtki na natječaju za Mjeru 4 iz Programa ruralnog razvoja prihodovalo 470 milijuna kuna, dok će preostalaih 274 gospodarstva dobiti 887 mlijuna kuna.

Za mjeru četiri je u prvom natječaju bilo predviđeno 630 milijuna potpora. No interes poljoprivrednih proizvođača bio je velik, stiglo je 1280 prijava na Natječaj, a ministar Jakovina podigao je sumu potpora na 1,37 milijardi kuna. Time je već na početku raspisivanja natječaja za potpore potrošeno 50 % iznosa koji je trebao biti trošen do 2020, radi se o ukupno 2,6 milijuna kuna
.


11.11.2015. u 18:38 • 0 KomentaraPrint#^

DONIRANJE HRANE DOBILO PRAVILNIK



DONATORI MOGU BITI I OBITELJSKA POLJOPRIVREDNA GOSPODARSTVA

Pravilnik o uvjetima kriterijima i načinima doniranja hrane i hrane za životinje objavljen je u NN br 119/15 . Doniranje hrane oduvijek je prisutno u društvu no pristupanjem Hrvatske Europskoj uniji stvorena je potreba, radi Uredbi EK za zakonskim reguliranjem doniranja hrane. Pojmovi u Pravilniku od 18. članaka imaju isto značenje kao i pojmovi u Zakonu o hrani NN br. 81/13, 14/14, 30/15 i Zakonu o higijeni hrane i mikrobiološkim kriterijima za hranu NN br. 81/13.
U članku 8. Pravilnika piše da hrana koja je označena datumom trajanja mora se donirati krajnjem primatelju isključivo prije isteka toga datuma. U slučaju izravnog doniranja hrane, donator mora hranu koja je označena datumom minimalne trajnosti donirati krajnjem primatelju prije isteka toga datuma. U slučaju doniranja hrane preko posrednika, donator mora hranu koja je označena datumom minimalne trajnosti dati posredniku prije isteka toga datuma. Posrednik može hranu ponuditi i dati krajnjem primatelju i nakon isteka datuma minimalne trajnosti pod uvjerom da je obavijestio krajnjeg primatelja o isteku datuma minimalne trajnosti i da krajnji primatelj prihvaća doniranje hrane kojoj je istekao datum minimalne trajnosti.Pravilnik omogućuje i OPG gospodarstvima da doniraju hranu koju su proizveli. „Doniranu hranu moraju pratiti isprave (otpremnica, primka) „ piše u čl. 10 Pravilnika.
U čl.10 piše i slijedeće, citiram „ (5) U slučaju doniranja hrane od strane obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava (u daljnjem tekstu: OPG) upisanih u Upisnik poljoprivrednika te u odgovarajući upisnik objekata u poslovanju s hranom kada je propisana obveza upisa, posrednik treba pregledati hranu te izdati potvrdu o zaprimljenoj hrani koju potpisuju posrednik i nositelj/član OPG-a. Jedan primjerak potvrde mora čuvati posrednik.
(6) Potvrda iz stavka 5. ovoga članka treba sadržavati najmanje sljedeće podatke: naziv, vrstu, količinu te rok trajanja hrane ako je primjenjivo, podatke o OPG-u koji je donirao hranu i tržišnu vrijednost hrane.
(7) Tržišna vrijednost hrane iz stavka 6. ovoga članka određuje se prema prosječnim veleprodajnim mjesečnim cijenama za mjesec koji prethodi mjesecu u kojem je izvršeno doniranje hrane Tržišnog cjenovnog informacijskog sustava u poljoprivredi (TISUP-a), a koje se objavljuju na mrežnim stranicama Ministarstva poljoprivrede (www.tisup.mps.hr)
„ kraj citata.

U priopćenju Ministarstva poljoprivrede koje je objavljeno povodom objave Pravilnika u narodnim novinama piše “Kako bi se što prije moglo započeti s uspostavom reguliranog sustava, a izbjeglo velike troškove (primjerice izgradnju jednog ili više distributivnih skladišta s odgovarajućom infrastrukturom i osobljem) u ovom koraku nastojalo se iskoristiti trenutno postojeći način doniranja hrane kao i infrastrukturu raznih dobrotvornih organizacija koje se takvim radom već dugo bave u našoj zemlji. Stoga se posrednicima u lancu doniranja hrane i hrane za životinje smatraju neprofitne pravne osobe razne ( humanitarne organizacije) koje su i do sada posredovale doniranom hranom te koriste odgovarajuće prostore za smještaj donirane hrane o čemu vode evidencije.
Osim manjih korektivnih zahvata u postojeće evidencije te upisivanja u odgovarajući upisnik Ministarstva poljoprivrede, ne očekuju se veće promjene za same posrednike, ali se očekuje velika korist u odnosu na evidentiranje i raspodjelu donacija u skladu s potrebama te se postavlja temelj za buduće osnivanje nacionalne banke hrane i uspostavu razvijenog, koordiniranog sustava kakav postoji u većini zemalja članica Europske unije.Osim namirivanja potreba za hranom siromašnijem dijelu pučanstva, predviđene mjere trebaju pridonijeti boljem iskorištavanju hrane odnosno smanjenju i kontroli njezinog uništavanja, čemu se u svijetu pridaje sve veći značaj.Donošenje ovog Pravilnika je prvi korak na putu ka jednom uređenom sustavu doniranja hrane.“

11.11.2015. u 06:48 • 0 KomentaraPrint#^

nedjelja, 08.11.2015.

GOSPODARSKI POKAZATELJI RH ZA 2014.


UVOZ ROBA MNOGO VEĆI OD IZVOZA

Prije nekoliko dana Europska komisija u svojoj ekonomskoj prognozi za RH povećala je prognozu rasta BDP-a na 1,1% u 2015. godini, a očekuje da će se povoljni ekonomski trendovi nastaviti i 2016. 2017. dosegnuti 1,7% .
To je bio povod da izdvojim i objavim neke relevantne gospodarske pokazatelje RH za 2014. godinu.

Izvori podataka su naznačeni ispod svake tablice.



Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

08.11.2015. u 23:42 • 0 KomentaraPrint#^

subota, 07.11.2015.

ARGUMENT O PRAVOVREMENOM REAGIRANJU


PRIOPĆENJE STRANKE ORaH O OTKAZIVANJU SUČELJAVANJA KANDIDATA

Sučeljavanje kandidata Zoran Milanovića i Tomislava Karamarka koji se žestoko bore za premijersku fotelju u vrijeme predizborne kampanje nije održano, a bilo je zakazano za 6.studeni, već je posredovanjem predsjednikia Državnog izbornog povjerenstva Hrvatina na HRT-u otkazano.Mnogim i novinarima i teoretičarima politike taj je digađaj promakao, a vrlo jer bio važan. Zašto važan ? Osim što je izborna kampanja bila kratka izbjegnuto je sučeljavanje kandidata na HRT-u te su na taj način gledatelji ostali zakinuti na vlastiti sud i donošenje odluke - za koga glasati. Sučeljavanje glavnih izbornih kandidata je nešto što se gledateljima HRT- a nije smjelo oduzeti. A to je ipak učinjeno. Takve poruke znaju čitati tek intelektualci, a građani prosječne naobrazbe prepušteni su dojmu izbornih spotova i odgovora na pitanje " što je stranka na vlasti učinila za mene"?

Osim što sam ja događaj uočila i u vezi s njim napisala tekst s nadnaslovom
PRVA OSOBA SUDBENE VLASTI ZAŽELJELA DA NEMA SUČELJAVANJA IZBORNIH KANDIDATA NA HRT-u VEČER UOČI IZBORNE ŠUTNJE !
i naslovom
PREDSJEDNIK VRHOVNOG SUDA RH JE SUGERIRAO, A RUKOVODITELJICA INFORMATIVNOG PROGRAMA HRT PRIHVATILA! (agropolitika 6.11) na događaj je reagirala i politička stranka ORaH i njegova predsjednica Mirela Holy. Sada objavljujem priopćenje ORaH-a koje sam primila 6.11. prije podne. Smisao tog priopćenja je da bude argumenat o pravovremenom reagiranju na interes građana. Jer sučeljavanje je trebala biti INFORMACIJA.
Hrvatska je ostala bez te informacije. Predizborna šutnja traje, izmanipulirani smo svi, a sutra 8. 11. ćemo za te manipulatore još i glasati.
Fenomenalno. Tako je to u Republici Hrvtskoj.



Image and video hosting by TinyPic

07.11.2015. u 17:21 • 0 KomentaraPrint#^

petak, 06.11.2015.

PRVA OSOBA SUDBENE VLASTI ZAŽELJELA DA NEMA SUČELJAVANJA IZBORNIH KANDIDATA NA HRT-u VEČER UOČI IZBORNE ŠUTNJE !



PREDSJEDNIK VRHOVNOG SUDA RH JE SUGERIRAO,
A RUKOVODITELJICA INFORMATIVNOG PROGRAMA HRT PRIHVATILA!


Hrvatska radiotelevizija obavijestila je javnost priopćenjem 5.11 „da je odlučila otkazati televizijsko izborno sučeljavanje predviđeno za petak 6. 11. Razlog tomu je očitovanje Državnoga izbornog povjerenstva u kojemu stoji da je HRT-ovo 'tumačenje kriterija odabira sudionika suviše arbitrarno'; te da bi se time 'utjecalo na stvaranje javnoga mnijenja u korist nekih sudionika izbora'. „
Lamija Alečković rukovoditeljica informativnog medijskog servisa Hrvatske radio televizije tom je prilikom na video linku rekla i poručila sljedeće: „
Hrvatska radio televizija POŠTUJE ODLUKU Hrvatskog izbornog povjerenstva, ali smatra da se njome dovelo u pitanje autonomnost uredničkih odluka te zakonom i pravilima zajamčena neovisnost Javnoga servisa. Ovom odlukom Hrvatska radio televizija nedvosmisleno poručuje javnosti i svim sudionicima izbornoga procesa da ne pristaje biti instrumentalizirana u izbornoj kampanji.“
Politika je u Hrvatskoj uistinu vrlo jaka, mnogo jača nego što je to javno vidljivo . No iznošenje prijedloga u vidu zahtijeva Hrvatskoj radio televiziji , ni manje ni više već predsjednika Državnog izbornog povjerenstva dipl. iur Branka Hrvatina , da se otkaže izborno sučeljavanje jer je ono suviše arbitrarno'; te da bi se time 'utjecalo na stvaranje javnoga mnijenja u korist nekih sudionika izbora je uistinu liberalan pristup institucije koja ima ovlasti biti arbitar samo u dan izborne šutnje i na dan izbora. No gospodin dipl. iur Hrvatin ima još jednu važnu i jaku funkciju, a ta je predsjednik Vrhovnog suda Republike Hrvatske. Tako jedna osoba obnaša dvije važne državne funkcije. Treba li tumačiti i dalje; u trodiobi vlasti na izvršnu sudbenu i zakonodavna vlast Vrhovni sud je sudbena vlast. Prva osoba sudbene vlasti zaželjela je da nema sučeljavanja političkih kandidata na HRT-u.
Ima li pravo predsjednik Državnog izbornog povjrenstva i predsjednik Vrhovnog suda Republike Hrvatske zadirati u program Hrvatske radio televizije dan prije izborne šutnje i tako utjecati na dostupnost informacije širokom gledateljstvu? Dakako da nema pravo, ali predsjednik Državnog izbornog povjrenstva i predsjednik Vrhovnog suda to si je pravo uzeo i manipulacija je bila uspješna. I teoretičar Machiavelli je prije pet stotina godina uočio i napisao da su u političkoj sferi dozvoljena sva sredstva za realizaciju političkog cilja. Machijavelizam se zove učenje i shvaćanje politike koja ne bira sredstva da bi ostvarila cilj.

S obzirom na političke aspiracije aktualnog premijera Zorana Milanovića i predsjednika HDZ-a Karamarka, najače oporbene stranke, ne treba odbaciti sumnje da je i predsjednik izbornog državnog povjerenstva uvučen u posredovanje prema HRTu i tako instrumentaliziran prema želji jednog od dvaju žestokih izbornih kandidata i protivnika. Bez sumnje je istinita rečenica iz očitovanja Državnog izbornog povjerenstva da bi sučeljavanje utjecalo na stvaranje javnoga mnijenja u korist nekih sudionika izbora.


GLEDATELJI SU NAJVEĆI GUBITINICI !


Što znaći rečenica u kojoj rukovoditeljica Lamija Alečković kaže da ovom odlukom, a ona jer odlučila, Hrvatska radio televizija nedvosmisleno poručuje javnosti i svim sudionicima izbornoga procesa da ne pristaje biti instrumentalizirana u izbornoj kampanji?
Ništa, osim da je rečenica fraza i ima prizvuk žalovanja za propuštenim.Novinari su instrumentalizirani jer su njihove namjere u pružanju informacije stavljene ad akta. Novinari HRT-a su u i dalje, kao i ostali hrvatski novinari, u jarmu politike, neki puta izvšne vlasti, neki puta zakonodavne, a ovoga puta u jarmu sudbene vlasti. Najveći gubitnici su gledatelji pretplatnici HRT-a koji su ostali zakinuti za informaciju o važnoj odluci: dati glas za HDZ i Domoljubnu koalciju, za SDP i koaliciju stranaka ili nekom novom kandidatu na izbornoj listi na dan parlamentarnih izbora 8. studenog?
Novinarka Lamija Alečković mogla je odlučiti drugačije i ne prihvatiti sugestiju Državnog izbornog povjerenstva. Ali po svemu sudeći nije bila spremna na odgovornost u kojoj bi morala otrpjeti niz nepredviđenih događanja i za nju i za redakciju informativnog programa HRT-a.

autorica komentara Margareta Zouhar Zec

06.11.2015. u 09:46 • 0 KomentaraPrint#^

četvrtak, 05.11.2015.

KAZALIŠNI FESTIVAL ČEŠKE BESEDE ZAGREB


140 GODINA KAZALIŠNE PREDSTAVE!

Češka beseda Zagreb osnovana je kao kulturno i prosvjetno društvo Čeha u Zagrebu.
Društvo je 14. listopada 1874. u Ilici br. 54 osnovao Josef Václav Frič (1829-1890) koji je bio pjesnik, publicist i političar., a u vremenu 1873-1876 radio je kao redaktor zagrebačkog dnevnika Agramer Zeitung. Na svečanoj osnivačkoj skupštini bili su prisutne značajne ličnosti onoga vremena: književnik i gradski senator August Šenoa (1838-1881) koji je prisutne pozdravio na češkom jeziku, gradonačelnik Ivan Vončina (1827-1885), političar, književnik i povjesničar Ivan Kukuljević-Sakcinski (1816-1889) i mnogi drugi.

Češka beseda Zagreb djeluje od svoga osnivanja 1874. g. neprekidno s izuzetkom ratnih godina 1914-1918 i 1941-1945, kada je rad društva bio zabranjen.
Društvo je vlastitim snagama i uz pomoć zagrebačkih poduzetnika, intelektualaca, bankara, graditelja i arhitekata doseljenih iz Češke, 1937.g. izgradilo Češki narodni dom u Šubićevoj 20 koji je 1941. bio oduzet, kasnije nacionaliziran i tek 3. lipnja 1996. djelomično i 20. listopada 1999. potpuno vraćen Društvu.

I ta Češka beseda Zagreb od 7. do 18. studenog poziva na Kazališni festival povodom obilježavanja 140. obljetnice prve češke kazališne predstave. Otvorenje festivala je 7. 11. u 19 sati u Šubičevoj 20.

Objavljujem obavijest na češkom jeziku na umjetnički dojmiljivom plakatu:


Image and video hosting by TinyPic

05.11.2015. u 23:56 • 0 KomentaraPrint#^

srijeda, 04.11.2015.

AGENCIJA ZA PLAĆANJA 2015. IZ EUROPSKOG PRORAČUNA REFUNDIRALA 2,1 MILIJARDU KUNA

ISPALATA DIJELA POTPORA POLJOPRIVREDNIM PROIZVOĐAČIMA ZA 2015.


Prema informacijama sa web stranice ministarstva poljoprivrede Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju započela je 2. 11. s isplatom predujma za izravnu potporu poljoprivrednicima za 2015. godinu. U isplati je 50% europskog dijela potpore. Ovim plaćanjem obuhvaćena je isplata po površin , a to je 1. snovno i zeleno plaćanje, 2.preraspodijeljeno plaćanje i 3. plaćanje za mlade poljoprivrednike.
Nakon ove isplate predviđene su dvije isplate izravnih plaćanja za 2015. u 2016. godini, jedna u prvom kvartalu 2016. godine, a druga do 30. lipnja 2016. godine. Poljoprivrednici će još ostvariti i državnu potporu: integrirana proizvodnja, maslinovo ulje, duhan, mliječne krave, rasplodne krmače, izvorni i zaštićeni kultivari bilja te potporu za IAKS mjere ruralnog razvoja:

Isplata potpore od 50.000 kuna oslobođena je od ovrhe, pa će Agencija za plaćanja svim korisnicima potpora koji su otvorili zaštićene račune na njih raditi isplatu. U ovoj isplati neće biti prijeboja dugovanja. Isplaćeno će biti oko 750 milijuna kuna.

Budući da je od ove godine reformom Zajedničke poljoprivredne politike europske unije prihvaćena za razdoblje 2015. – 2020. uveden je novi sustav izravne potpore poljoprivrednicima., pa se izravna plaćanja dodjeljuju samo aktivnim poljoprivrednicima koji imaju najmanje jedan hektar poljoprivrednog zemljišta i koji se u poljoprivrednoj djelatnosti pridržavaju načela kojima se štiti okoliš, zdravlje ljudi, životinja i bilja. Izravna plaćanja se sastoje od sljedećih mjera:

1. Potpora po površini – proizvodno nevezana i po hektaru bez obzira na vrstu kulture: osnovno plaćanje, zeleno plaćanje, preraspodijeljeno plaćanje za prvih 20 ha i plaćanje za mlade poljoprivrednike za 25 ha. Ove potpore se nadovezuju jedna na drugu, kao ni jedna drugu ne isključuje. 2. Proizvodno-vezana potpora u stočartsvu krave u proizvodnji mlijeka, tov goveda, ovce i koze i biljna proizvodnja:v oće, povrće, šećerna repa, krmni proteinski usjevi.
Uz navedene potpore, za proizvodnu 2015. godinu (isplata u 2016. godini), Poljoprivrednici će još ostvariti i državnu potporu (Integrirana proizvodnja, Maslinovo ulje, Duhan, Mliječne krave, Rasplodne krmače, Izvorni i zaštićeni kultivari bilja) te potporu za IAKS mjere ruralnog razvoja: Mjera 10. Poljoprivreda, okoliš i klimatske promjene Mjera 11. Ekološki uzgoj i Mjera 13. Plaćanja područjima s prirodnim i ostalim ograničenjima.

AGENCIJA ZA PLAĆANJA OVE GODINE ISPLATILA 3,7 MILIJARDI KUNA

Ne samo što kalendarska godina ide prema svome kraju, već će i mandat ove Vlade biti na ispitu 8. studenog , što je razlog za zbrajanje računa i isticanje nekih zaključaka. Zato je Agencija za plaćanja u poljoprivredi ribarstvu i ruralnom razvoju na svojoj web stranici istakla da je od početka 2015. godine isplatila 3,7 milijardi kuna potpore kroz izravna plaćanja i IAKS mjere ruralnog razvoja, potporu ribarima, intervenciju na tržištu za donirane mandarine i jabuke, projekt Shema školskog voća, Vinska omotnica, pčelarstvo i slično, te za završene IPARD projekte.
Od toga, Agencija je iz proračuna Europske unije povratila, odnosno refundirala.2, 1 milijardu kuna.


Image and video hosting by TinyPic
Izvor podataka: Agencija za plaćanja u pljoprivrei ribarstvu i ruralnom razvoju RH

Image and video hosting by TinyPic
izvor : Agencija za plaćanja u poljoprivredi ribartsvu i ruralnom razvoju RH.


04.11.2015. u 14:10 • 0 KomentaraPrint#^

utorak, 03.11.2015.

MEDIJI SLUŽE POJEDINAČNOM, PRIVATNOM I POLITIČKOM INTERERSU!

NOVINARI SU PASIVNI, POLARIZIRANI I RAZJEDINJENI

Pod generalnim naslovom IZMEĐU SLOBODE GOVORA I GOVORA MRŽNJE u Novinarskom domu u Zagrebu 16.listopada 2015.održana je cjelodnevna konferencija koju je otvorila veleposlanica SAD u Hrvatskoj Julieta VALLS Noyes . te istakla da je ovaj događaj tek početak devetomjesečnog programa konferencija i radionica. “Hvala što ste ovdije I što ste posvećeni vrlo važnim pitanjima. Promicanje slobodnog toka informacija je važan dio naše suradnje. Vjerujemo da je ono u Hrvatskoj povezaano s bliskim ciljevima i u Hrvatskoj i u SAD-u, a ono uključuje borbu protiv korupcije, provođenje ekonomskih reformi, jačanje regionalne suradnje,”rekla je .

Image and video hosting by TinyPic

Njezina ekselencija Julieta Valls Noyes, veloslanica SAD u RH na konferenciji 16.10. u Novinarskom domu u Zagrebu.
Glavni organizatori su bili civilne udruge GONG i Kulturpunkt.hr



Image and video hosting by TinyPic
Brankica Petković s Inštituta za suvremena društvena i politička istraživanja u Ljubljani na Konfefrenciji 16.10. 2015. u Zagrebu .

" POJAM INTEGRITET OZNAČAVA SLUŽBU JAVNOSTI U MEDIJIMA!"

Iz Ljubljane s Inštituta za suvremana društvena i politička istraživanja uvodno predavanje održala je Brankica Petković. Počela je svoje predavanje kazavši “ Pored toga da govorimo o medijima kao subjektima tržišta, ili, što je vrlo često, da mediji trebali biti slobodni, i u Hrvatskoj i u drugim državama u regiji, ne mogu kratko odgovoriti na pitanja gdje mi imamo problem , zato smo uveli pojam INTEGRITETA medija. A s time smo pokušali označiti sve one vrijednosti u novinarstvu koji uključuju službu javnosti.”
Radi zanimljivosti izlaganja bivše novinarke i istraživačice Brankice Petković objavljujem njeno cijelo izlaganje:


"OSNOVNA TEZA KOJU ŽELIMO RASPRAVIGTI JE DA MEDIJI NE SLUŽE JAVNOM INTERESU"

Brankica Petković :" Naša osnovna teza koju želimo raspraviti sa znanstvenicima je da mediji ne služe javnom interersu, nego da služe pojedinačnim , privatnim , ili političkim interesima. Kada to kažemo ne govorimo o pojedinačnoj medijskoj kući u Hrvatskoj ili Sloveniji, mislimo da su naši medijski sustavi kao takvi korumpirani. Demokracija inače poćIva na slobodi prosperiteta, integriteata na slobodi govora na slobodi medija, a tako korumpirani mediji dovode nas do sloma demokracije. Onda su i naši mediji u većini slučajeva duboko nedemokratske institucije .Zato mislimo da je borba protiv korupcije u medijima nešto što upučuje na primjer: na otkrivanje netransparentnih vlasničkih odnosa ili načina kako se mediji financiraju i upučuje kritiku propastiiI uništavanja novinarstva kao prakse javne kontrole u provedbi državnih institucija i centara moći, a istovremeno sve to znaći borbu za demoktraciju. Zato je ovo pitanje pismenosti građana, mladih u vezi sa medijima ključno pitanje. To nije samo pitanje opismenjavnja već opismenjavanja za politički aganžaman. Jer to predstavlja borbu za demokraciju i za opstanak društva.

MEDIJSKI INTEGRITET MORA BITI KLJUČNI POLITIČKI ZAHTIJEV

U našem radu mi smo se rukovodili time, period nije još završio, kao i da izaberemo te dokaze da su medijski sustavi korumpirani . Mislimo da se radi o tome da moramo uspostaviti nove oblike rada medija i da borba za njihov integritet mora biti jedan od ključnih političkih zahtijeva, kako novinara tako i građana. A da bi se to postiglo moramo preispitati I promijeniti postojeće modele upravljanja, financiranja i vlasništva. Naš konkretni pregled u Albaniji, Bih, Hrvatskoj, Makedoniji i Srbiji, trenutno na Kosovu, Crnoj Gori Turskoj govori isto. Vrlo je zanimljivo da je Turska sasvim isto. Ovo što ću govoriti vrijedi i tamo. Taj konvertivni pregled otkriva da je trnutna situacija u nekim od tih zemalja nije rezultat ili ne postojanja zakona. Mi se svi jako bavimo promjenama Zakona.U tim državama se zakoni neprestano mijenjaju, stotine i stotine članaka zakonskih određuju medije. U Srbiji su prije godinu dana donesena tri zakona odjednom, to je niz članaka zakonskih koji se usklađuju godinama. Radi se dodatno o tome da bi ljudi trebali paziti , neprestano se destabilizira i onemogućava stručni i nezavisni rad. Mislim da je sve to usmjereno da bude slučajnost.

“MEDIJSKO VLASNIŠTVO NIJE STEČENO, NITI SE NJiME UPRAVLJA NA NAČIN DA BI TO BIO NEKI STRATEŠKI POSAO ONO SE JEDNOSTAVNO KORISTI ZA POLITIČKE INTERESE, ZA TO DA BI SE PROMOVIRALA ODREĐENA POLITIČKA AGENDA ILI DISKVALIFICIRALA ONA SUPROTNA”

Netko želi da obavlja negativne poslove u sustavu političkom i ekonomskom, koji doslovno primorava medije da uspostave neke primjere inscestoidnih odnosa sa različitim centrima moći, odnosno da o njima ovisi. U tom kontekstu nužno je usmjeriti pozornost načinu kako političke elite u ovim našim zemljama to postižu. Mi mislimo da je jako važna medijska pismenost i razmišljanja o medijima, bavimo se vlasništvom medija. Jer medijski vlasnici u našim državama vlasništvo sakrivaju da ne bude transparentno. Onda znamo pojedine vlasnike, ali neznamo tko su stvarni, tko je iza njih, što kaže kolega iz Albanije “sad znamo tko su vlasnici, ali neznamo tko je vlasnik vlasnika”. Njihove investicije i poslovni potezi i mehanizmi financiranja su skriveni. Naši vlasnici medija se često bave nizom drugih mnogih unosnih poslova. Onda su im mediji samo sredstvo kako otići u suradnju u posao ili koncesije sa političkim centrima moći , za neke svoje poslove. Medijsko vlasništvo u ovim državama nije stečeno, niti se niim upravlja na način da bi to bio neki strateški posao. Ono se jednostavno koristi za političke interese, za to da bi se promovirala dređena politička agenda ili diskvalificirala ona suprotna. I pojedinačni parikularni poslovni odnosi koriste meije za svoje klijantdlističke odnose da postignu neki svoj interes.

“ SNAŽNA JE OVISNOST O FINANCIJASKIM TOKOVIMA KOJE VUČE DRŽAVA U SVIM OVIM DRŽAVAMA”

U mnogim našim intervjuima koje smo radili došli smo do rezulta je da mi nemamo razvijeno tržište u smislu toga da imate potpuno transparentne zakon, ako ste uspješni imati ćete oglase. Nema toga. Drugačije se ovdije posluje, snažna je ovisnost o financijskim tokovima koje vuće država u svim ovim državama. Nije potpuno jasna ni regilacija nezakonite koncentracije vlasništva. Nezna se regulirati, još manje provoditi. Da li ćemo se skrivati.


MEDIJI SU ZAROBLJENI U MREŽI NETRANSPARENTNIH ELITISTIČKIH ODNOSA

Umjesto da služe javnom dobru, jačanju demokratskih institucija, mediji su za zarobljeni u mrežii netransparentnih eleitističkih odnosa. A njih je puno. Mi imamo znatan broj medija, puno medijskih kuća. To nikako ne ukazuje na medijski pluralizam nego prije na umjetno održavanje poruke utjecja na političke odluke. I što se događa? Koriste se državna sredstva u smislu medija preko oglašavanja plaćanja raznih kampanja i potpora medijima..
Nije jasno tko tu donira novac i za koju svrhu. Još je poseban slučaj da se novci kanaliziraju preko PR agdncije ili agencije za oglašavanje, marketing produkcije. A te agencije su obično u vlasništvu prijatelja i aktivista političkih stranaka i soba koji su s njima povezane. Posljedica toga je da se političkom akteru raspodjeljuju državna sredstva da bi se utjecalo na rad medija i trendovi s tu nedvosmisleni. Političke stranke i političari korsteći naša sredstva, sredstva iz državnog proračuna održvaju niz politički povezanih i motiviranih agencija čiji vlasnici opet koriste tu mrežu močnika da se koriste medijskim sektorom. I o tome se kaže – otimanje sredstva od kojih većina medija nikako ne kritizira državna tijela osim kada to odgovara interesima određenih političkih krugova.


“U SRBIJI GRAĐANI NE PLAĆAJU PRETPLATU . U HRVATSKOJ PLAĆAJU. ZBOG ČEGA SU OBA SUSTAVA RUINIRANA I STALNO U NEPRESTANOJ KRIZI? SMATRAMO DA JE TO NEKI SUSTAV KOJEM TO ODGOVARA I KOJI TO USPOSTAVLJA!"


Obradili smo javne RTV , oni su izloženi riziku partkularnih političkih interersa.
Hoću reći da smo obratili pažnju na javni medijski sektor, na komercijalni sektor, ja bih rekla samo na prvi pogled privatni sektor, jer on parazitira na državnim javnim sredstvima. Javni sevis je ono što je nominalmo naše vlasništvo, a važnost prepušta politici moćnika, koji preko sustava finaciranja i upravljanja održavaju sustav. U većini slučajeva su to strašno destabilizirane medijske ustanove. Ono što bi moglo biti bogato transparentno, najkvalitetnije, profesionalno, njega se kroz sve sustave upravljanja neprestano destabilizira, demoralizira, uništava. A ono što je apsurdno, doživjeli smo to u Srbiji I u Hrvatskoj, dva najveća javna radijska I televizijska medija u našoj regiji i oba dva posluju sa gubitkom. Velika je razlika u sustavu prikupljanja pretplate i načina upravljanja. U ćemu je problem ? U Srbiji građani ne plaćaju pretplatu. U Hrvatskoj plaćaju. Zbog čega su oba sustava ruinirana i stalno u neprestanoj krizi. Smatramo da je to neki sustav kojem to odgovra i koji to uspostavlja !

NOVINARI SU PASIVNI, POLARIZIRANI I RAZJEDINJENI

U našem istraživanju se postavilo pitanke da li su novinari sastavni dio sustava ili su žrtve toga. Iskustvo govori da je jedno I drugo. Ali oni su u sustavu promjene društva iz socijalizma u kapotalizam pored s građana najveći gubitnici s obzirom na ovo što se dogodilo u medijima. Treba se baviti novinarima. Jer novinari su u bivšoj Jugoslaviji bili ugledna i utjecajna profesija koju je pratio prilično visok društveni status. I po primanjima su novinari bili ugledna profesija . Danas to više nije slučaj.Danas biti novinar u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Makedoniji, Srbiji je profesija društveno degradirana, kako kažu novinari profesionalno su svedeni na držaća mikrofona, svedeni na obespravljenog radnika, sa nesigurnim zaposlenjem čija zarada je često manja od nacionalnog prosjeka, a često kasni po nekoliko mjeseci. Prosječna novinarska plaća je od 250-350 eura, u Hrvatskoj nešto viša, ali takva je u Srbiji,

“RADI SE O TOME DA OVAKVA DEGRADACIJA PROFESIJE NIJE PROIZVELA ORGANIZIRAN OTPOR NOVINARA”

Makedoniji , to je dnevna cijena jedne hotelske sobe u Bruxellesu kamo nas medijske stručnjake novinare zovu često da pričamo o slobodi medija. I pitanje je može li se iz takve ekonomske degradacije stvoriti nešto što je medijski integritet. Radi se i o tome da ovakva degradacija profesije nije proizvela organiziran otpor novinara. Čak i danas novinari svoj položaj opisuju gorim nego ikada. Oni su često pasivni, polarizirani, razjedinjeni.Njihova politička, ili nekada i etnička pripadnost često više utječe na njiohove stavove prema problemima novinarstva njihove svijesti o hitnosti zajedničkih akcija za izgradnju profesionalnih standarda.

“TKO SU DANAS UREDNICI U NAŠIM MEDIJIMA? ZAPITAJMO SE TO.UREDNICI SU POSTALI POLUGA UNIŠTAVANJA NOVINARSTVA A NE ZAŠTITE, A TAKOĐER I STOTINE ZAPOSLENIH NOVINARA U NAŠOJ REGIJI. DANAS SVATKO MOŽE POSTATI NOVINAR BEZ ODGOVARAJUĆE KVALIFIKACIJE, A VLASNICI SVE TO KORISTE DA BI SNIZILI CIJENU RADA I VRŠILI PRITISAK”

Želim samo još reći da su urednici u ovoj priči, primjer istočne Makedonije je dramatičan, postali poluga uništavanja novinarstva, a ne zaštite.Tko su danas urednici u našim medijima? Zapitajmo se to, a tokođer i stotine zaposlenih novinara u našij regiji. Danas svatko može postati novinar, bez odgovarajuće kvalifikacije, a vlasnici medija sve to koriste da bi snizili cijenu rada i vršili pritisak. Novinari su u opasnosti. Novinare se napada i oni u okolnostima predatorskog kapitalizma nazaštićeni , a etička pitanja postaju luksuz.

"KRIVI SMO I MI GRAĐANI JER SMO POTPUNO PREPUSTILI SVOJA PRAVA I SLOBODE NEKOME DRUGOME, NAPRIMJER TRŽIŠTU "

Ovije nisu samo krivi tajkuni, nisu samo krivi novinari, vlasnici, krivi smo i mi građani, jer smo potpuno prepustili svoja prava i slobode nekome drugome, naprimjer tržištu. Imajmo na umu da ovo nije problem Hrvatske, niti Balkana, nikada ne dozvolimo da netko tvrdi da je ovo stvar našeg balkanskog mentaliteta ili nerazvijenosti država. Jer kada bismo istom metodologijom krenuli istraživati Britansku, italijansku medijsku scenu došli bismo do istih zaključaka, promjene odnosa snaga".

Tekst pripremila Margareta Zouhar Zec

03.11.2015. u 10:53 • 0 KomentaraPrint#^

nedjelja, 01.11.2015.

PRAVILNIK O OBVEZNOJ DOSTAVI PODATAKA U SEKTORU MLIJEKA


DETALJAN IZVJEŠTAJ O PROIZVODNJI OD OTKUPLJIVAČA I PROIZVOĐAČA

Na temelju Zakona o poljoprivredi NN 30 / 2015 u Narodnim novinama izašao je 7.10. 2015. Pravilnik o obveznoj dostavi podataka u sektoru mlijeka i mliječnih proizvoda NN 107/2015 kojim su propisana posebna pravila dostave podataka Agenciji za plaćanje u poljoprivredi ribarstvu i ruralnom razvoju o količinama isporučenog sirovog kravljeg mlijeka i proizvedenih i isporučenih količina mliječnih proizvoda.

Na karju Pravilnika koji ima 14 članaka su prilozi Prilog I. A za MJESEČNI IZVJEŠTAJ koji podnosi PRVI OTKUPLJIVAČ o količinama mlijeka koje su mu isporučene od proizvođača iz EU.

Priog I. B MJESEČNI je IZVJEŠTAJ koji podnosi PRVI OTKUPLJIVAČ u vidu popisa proizvođača s područja Republike Hrvatske s OIB-om i jedinstvenim matičnim identifikacijskim brojem poljoprivrednika te podatke o količinama koje su mu isporučene po proizvođaču u prethodnom mjesecu.

Prilog II. je MJESEČNI IZVJEŠTAJ PROIZVOĐAČA KOJI ISPORUČUJE MLIJEKO PRVOM OTKUPLJIVAČU KOJI IMA SJEDIŠTE IZVAN PODRUČJA REPUBLIKE HRVATSKE koje treba popuniti i izvješće poslati petnaesti dan u mjesecu za prethodni mjesec, dok je Prilog III. GODIŠNJI IZVJEŠTAJ PROIZVOĐAČA O KOLIČINAMA MLIJEKA KOJE SU NEPOSREDNO PRODANE I O KOLIČINAMA MLIJEKA KOJE SU UPOTRIJEBLJENE ZA PROIZVODNJU MLIJEČNIH PROIZVODA, KOJI SU NEPOSREDNO PRODANI.

U obavijesti Agencije za plaćanje piše da proizvođač mlijeka godišnjeg izvješća, Prilog III, o mlijeku i mliječnim proizvodima treba predati za količine koji su neposredno prodane od 1. travnja 2015. do 31. prosinca 2015. godine Agenciji se treba dostaviti do 15. veljače 2016. godine.

Detalji na linku:

http://www.apprrr.hr/obavijest-prizvodatima-i-otkupljivacima-mlijeka-1676.aspx

01.11.2015. u 22:32 • 0 KomentaraPrint#^

ODRŽANA KONFERENCIJA O SIRIJI



POVJERENIKU UN-a POVJERENO VOĐENJE POLITIČKOG PROCESA

U Beču je 30.listopada održana konferncija o Siriji, na kome su sudjelovali predstavnici 19 zemalja, uz
sudjelovanje Irana, na čelu s američkim šefom diplomacije Johnom Kerryem i ruskim Sergejom Lavrovim.
Prema izvještaju novinara Dražena Korde, glavnim postignućem, na konferenciji za novinare američki šef diplomacije John Kerry i ruski, Sergej Lavrov ocijenili su to što su sudjelovale sve države s utjecajem u sirijskim sukobima, a uključili su se i suparnici u regiji, Iran i Saudijska Arabija. Svi su obećali potporu budućoj neovisnoj i sekularnoj Siriji s pravima svih etničkih i vjerskih skupina. Ujedinjenim narodima odnosno specijalnom izaslaniku UN-a Stefanu Demisturi povjereno je vođenje budućeg političkog procesa koji bi tebao dovesti do novoga ustava u Siriji i slobodnih izbora. Sudionici su najvili i novi sastanak kroz narednih 15 dana. Pritom je ostalo duboko neslaganje između Rusije, poduprete Iranom, te Amerike i njenih saveznika o sudbini Sirjskog predsjednika Asada.” Četri i pol godine rata u Siriji je kako svi vjerujemo dugo i ubijanje mora prestatai” rekao je američki državni tajnik John Kerry. Stajalište SAD-a jest da predsjednik Sirije Asad ne može ujediniti Siriju i vladati njome. Tzv. Islamskoj državi i drugim teroristima ne smije se dozvoliti da zavladaju Sirijom. Riješenje nije u vojnom savezu s Asadom, naše je mišljenje, ali vjerujemo da se riješenje može naći u široko poduprtoj diplomatskoj inicijativi s ciljem pregovora o političkoj tranziciji vlasti u skladu sa ženevskim dogovorom o Siriji” – istakao je John Kerry.

Ruski šef diplomacije Sergej Lavrov je rekao: “Mi od samog početka krize podupiremo načelo uključivosti svih strana u Sirijski politički proces, uz potporu vanjskih aktera oko Sirije i mislimo da je današnji sastanak doveo do općeg razumijevanja da bi tako trebalo biti”.
Iz Waschingtona je pak poručeno da odluka američkog predsjednika Obaraka Obame o slanju od manje od 50 pripadnika specijalnih snaga na teritorij Sirije u borbu protiv Islamske države ne znaći i promjenu politike, već samo intenziviranje postojeće američke potpore lokalnim sirijskim oporbenim snagama ponajprije kurdskim borcima protiv ISIL-a-. Glasnogovornik bijele kuće Josh Earnest je rekao da ima više načina kojima SAD i njeni koalicijski partneri pomažu lokalnim snagama snabdijevanjem iz zraka, ili zračnim snagama potpore njihovim kopnenim akcijama, a predsjednik je odlučio to pojačati ponudom maloga broja vojnika američkih specijalnih snaga na terenu u borbi protiv ISIL-a. No to neće biti borbena kopnena misija već isključivo uvježbavanje i savjetovanje lokalnih sirijskih snaga. “

01.11.2015. u 06:51 • 0 KomentaraPrint#^

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

< studeni, 2015 >
P U S Č P S N
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30            

Travanj 2024 (29)
Ožujak 2024 (33)
Veljača 2024 (32)
Siječanj 2024 (31)
Prosinac 2023 (33)
Studeni 2023 (31)
Listopad 2023 (32)
Rujan 2023 (31)
Kolovoz 2023 (31)
Srpanj 2023 (27)
Lipanj 2023 (26)
Svibanj 2023 (24)
Travanj 2023 (19)
Ožujak 2023 (35)
Veljača 2023 (26)
Siječanj 2023 (28)
Prosinac 2022 (31)
Studeni 2022 (28)
Listopad 2022 (32)
Rujan 2022 (21)
Kolovoz 2022 (17)
Srpanj 2022 (28)
Lipanj 2022 (28)
Svibanj 2022 (33)
Travanj 2022 (26)
Ožujak 2022 (32)
Veljača 2022 (28)
Siječanj 2022 (28)
Prosinac 2021 (29)
Studeni 2021 (12)
Listopad 2021 (30)
Rujan 2021 (28)
Kolovoz 2021 (33)
Srpanj 2021 (33)
Lipanj 2021 (30)
Svibanj 2021 (31)
Travanj 2021 (34)
Ožujak 2021 (33)
Veljača 2021 (28)
Siječanj 2021 (32)
Prosinac 2020 (33)
Studeni 2020 (30)
Listopad 2020 (31)
Rujan 2020 (30)
Kolovoz 2020 (29)
Srpanj 2020 (30)
Lipanj 2020 (32)
Svibanj 2020 (28)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv



Komentari da/ne?

Opis bloga AgroPolitika

Poljoprivreda i sve njene grane, stanje i problemi, poljoprivreda vođena državnom politikom i politikom resornog ministarstva, prilagodba politikama EU


----------------------------------------
Na dan 14. siječanja 2013. stari BROJAČ POSJETA na kome sam tada imala broj 37829, zamijenila sam novim brojačem koji sada registrira broji posjeta na blog i broj pregleda tekstova na blogu.


GODINE 2013. TOČNIJE OD 14. SIJEČNJA, KADA SAM PROMIJENILA BROJAČ ULAZA NA BLOG AGROPOLITIKA, DO 1. SIJEČNJA 2014. BROJAČ JE REGISTRIRAO 23 853 ULAZA.
BROJAČ PREGLEDA BLOGA REGISTRIRAO JE 37 182 PREGLEDA TEKSTOVA.


Brojač posjeta 12. veljače 2015.;
broj pregleda 64 387
broj posjeta 43 836

Blog AgroPolitika otvorila sam 31.12. 2007. godine. Dana 17. siječnja 2013. objavila sam 330. tekst .
Dana 21.studenog 2014. objavila sam 634 tekst.

Dana 12. veljače 2015. objavila sam 693 tekst.
Fotografije uz tekstove koje su objavljene na blogu
nastale su mojim fotografiranjem u 99,%. Samo nekoliko objavljenih fotografija nisu moje snimke.

Dana 21. travnja 2016. objavila sam 992 tekst
Istiga dana brojač posjeta bilježio je broj 61 200


Dana 1. 1. 2017. godine:

broj pregleda: 96964
broj posjeta: 70747




S 1. svibnjem 2017. u Hrvatskom novinarskom društvu stavila sam moj novinarski status u mirovanje. Razlog tome je moja odluka da novac za život koji ne mogu zaraditi u novinarstvu zaradim u turizmu tijekom turističke sezone. Dakako da ću pisti i dalje u vrijem kada radim u turizmu, ali vjerojtno rijeđe. Nakon 25 godina novinarskog pisanja ne mogu tek tako prestati pisati, posebno ne kada vidim dobru temu.

Slijedom prethodne informacije objavljujem da sam u članstvu Hrvatskog novinarskog društva ponovo od 1. studenog 2017. godine.

Dana 1.8. 2018. broj posjeta na blogu bio je 90 055 , a broj pregleda 119 000 .

NAKON 66 DANA PONOVO JE USPOSTAVLJEN BROJAČ NA BLOGU. BROJENJE POSJETA I PREGLEDA BLOGA NASTAVLJENO JE OD BROJA OD KOJEG JE BROJAČ BIO UKLONJEN, DAKLE POSJETE NA BLOG BROJIM OD BROJA 90 055, A PREGLED BLOGA OD 119 000. Margareta Zouhar Zec



Autorica bloga:
Margareta Zouhar Zec novinarka
članica Hrvatskog novinarskog društva
redni broj HND iskaznice 3048
meil:
margareta.zouhar@zg.t-com.hr

----------------------------------------

Linkovi

MPS.HR
Ministarstvo poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja

MRRSVG.HR
Ministarstvo regionalnog razvoja, šumarstva i vodnog gospodarstva


BROJAČ PREGLEDA

page visitor counter
who is online counter blog counter

BROJAČ POSJETA

page visitor counter
who is online counter blog counter