AgroPolitika https://blog.dnevnik.hr/agropolitika

srijeda, 18.03.2015.

IZRAVNA PLAĆANJA OD 2015. ZA PROVEDBU ZAJEDNIČKE POLJOPRIVREDNE POLITIKE



NOVA PRAVA NA PLAĆANJA

Ove godine, a 1.7. 2015. biti će dvije godine otkako je RH punopravna članica Europske unije, dolazi do promjena u okviru razvoja novih programa Zajedničke poljoprivredne politike EU. To je naglašeno i u financijskoj sferi izravnih plaćanja poljoprivrednicima. Kako bi poljoprivredni proizvođači imali punu informaciju o tome kako će ostvariti izravna plaćanja od 2015. godine, kao i o korištenju sredstava iz Programa ruralnog razvoja, službenici Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju i službenici Ministarstva poljoprivrede prezentirali su u Hrvatskoj gospodarskoj komori u Zagrebu u ponedjeljak 16. ožujka informacije po spomenutim područjima u okviru EU Twinning projekta„Priprema hrvatske agencije za plaćanja za provedbu Zajedničke poljoprivredne politike i Zajedničke ribarske politike EU za razdoblje nakon 2013.“
Zakon o poljoprivredi koji je upravo stupio na snagu također je važan okvir za Zajedničku poljoprivrednu politiku EU i povlačenje financijskih sredstava o kojima se detaljnije može saznati s dolje navedenog linka.

Prva radionica održana je u Zagrebu 16.3. a, 17.3 u Sisku. Do 30.4. predviđeno je održavanje radionica za poljoprivredne proizvođače u još 19. hrvatskih gradova s tim da je radionica u Dubrovniku 30. 4. posljednja.
Danas 18. 3. radionica se održava u Osijeku, 19.3. u Slavonskom Brodu, 23.3. u Splitu, 24.3 u Karlovcu, 26.3. u Krapini, 27.3. u Virovitici, 30.3. u Rijeci, 31.3 u Varaždinu, 1.4. u Pazinu, 7.4. u Čakovcu, 8.4. u Bjelovaru, 9.4. u Požegi, 14.4. u Šibeniku, 26. 4. u Otočcu, 21.4. u Vinkovcima, 23. 4 u Zadru , 28.4. u Koprivnici i 30.4 u Dubrovniku.
Agencija za plaćanje objavila je sadržaj PREZENTACIJA koje službenici prezentiraju na radionici, na svojoj stranici na linku

http://www.apprrr.hr/izravna-placanja-od-2015-godine-1322.aspx
Bez linka prezentacija se može naći ovako : Agencija za plaćanje/ Izravna potpora/ Izravna plaćanja od 20125./
Prezentaciju svih informacija održali su Nikša Orešković iz Agencije za plaćanja, dipl.ing. kem. Maja Kikereš iz Ministarstva poljoprivrede, dipl. ing. agr. Zdenka Perak. , dipl. ing. agr. Tomislav Petrović iz Ministarstva poljoprivrede predstavio je Program ruralnog razvoja te rekao da se u svibnju očekuje priznavanje priznavanje Programa od Europske Komisije. Moderatorica je bila Leticija Hrenković glasnogovornica Agencije za plaćanja u poljoprivredi ribarstvu i ruralnom razvoju.

IZRAVNA PLAĆANJA SAMO AKTIVNIM POLJOPRIVREDNICIMA

Osnovni preduvjet za ostvarivanje izravnih plaćanja je taj da se ona dodjeljuju samo aktivnim poljoprivrednicima koji obavljaju poljoprivrednu djelatnost. Poslovni subjekti koji ne mogu biti korisnici izravnih plaćanja su: zračne luke, željeznička poduzeća, vodoopskrbna poduzeća, agencije za nekretnine, trajni sportski i rekreacijski tereni i to je tzv. negativna lista. Ali subjekti s negativne liste mogu biti korisnici izravnih plaćanja ukoliko su:
- ostvarili izravna plaćanja manja od 5.000 EUR u prethodnoj godini,
- iznos izravnih plaćanja iznosi barem 5% ukupnih primitaka iz nepoljoprivredne aktivnosti
- 1/3 ukupnih prihoda ostvarena je iz poljoprivredne djelatnosti. Glavna djelatnost ili predmet poslovanja sastoji se od obavljanja poljoprivredne djelatnosti, što se vidi u evidenciji u odgovarajućim registrima.
Obavljanje poljoprivredne djelatnosti obuhvaća proizvodnju, uzgoj, ili sadnju poljoprivrednih proizvoda te uzgoj i držanje stoke, kao i održavanje poljoprivredne površine u stanju pogodnom za pašu ili uzgoj:košnja barem jednom godišnje ili napasivanje , održavanje površine prema uvjetima višestruke sukladnosti, korisnici koji imaju krške pašnjake moraju imati stoku: najmanje 0,1 UG po hektaru
Minimalni zahtjevi za primanje izravnih plaćanja su slijedeći:
prihvatljiva površina poljoprivrednog gospodarstva 1 hektar ili više, ali treba istaći da se prava se neće dodjeljivati korisnicima koji imaju manje od 1 ha ukupno prihvatljivih površina. Poljoprivrednici koji nemaju navedeni minimum površine (1ha) mogu ostvariti proizvodno-vezanu potporu u stočarstvu ako ona iznosi najmanje 760 kn.
Prihvatljiva površina za dodjelu prava na plaćanja je obradivo zemljište (oranice), trajni travnjak ili trajni pašnjak i trajni nasad. Površina trajnih travnjaka i pašnjaka za dodjelu prava na plaćanje određivat će se izračunom ukupne površine ARKOD parcele i koeficijentom prihvatljivosti koji će za za trajne travnjake biti 0,6; 0,8; 1; , a za krške pašnjake 0,4; 0,6; 0,8; 1.

NOVA PRAVA NA PLAĆANJA

Nova Prava na plaćanja u 2015. će se dodjeliti poljoprivrednim gospodarstvima koja su
1. podnijela zahtjeva za plaćanje u 2015. godini,
2. koja imaju minimalno 1 hektar prihvatljivih površina,
3. koja su primila izravna plaćanja u 2013. godini , ali za 2013. nisu primila izravna plaćanja, ali su do 15.05.2013. uzgajali voće, povrće, merkantilni krumpir, sjemenski krumpir, ukrasno bilje ili vinovu lozu,
4. koja su u 2014. dobila prava na plaćanje iz nacionalne rezerve
5.te gospodarstvIMA koja nikada nisu imala prava na plaćanje ali mogu dokazati da su do 15.05.2013. proizvodili, uzgajali ili sadili poljoprivredne proizvode, tj. koji mogu pružiti dokaz o aktivnoj proizvodnji na OPG u 2013. Svakom poljoprivrednom gospodarstvu utvrđuje se vrijednost novo dodijeljenih prava temeljem vrijednosti izravnih plaćanja u 2014. godini. Kod izračuna tog plaćanja, uzimat će se u obzir sva plaćanja iz sheme jedinstvenih plaćanja: regionalna prava na plaćanje, posebna prava, premije i specifične potpore u 2014.g, umanjene za razliku jediničnih iznosa proizvodno vezane potpore ,ako će jedinični iznosi proizvodno vezane potpore u 2015.g. biti manji od ekvivalentnih proizvodno-vezanih mjera u 2014.

PRAVA IZ NACIONALNE REZERVE

Prava iz nacionalne rezerve dodjeljuju se od 2015. godine novim poljoprivrednicima tj. onima ali sada poljoprivrednicima, koji prije 2013.g. nisu obavljali poljoprivrednu djelatnost u svoje ime niti upravljali pravnom osobom koja obavlja poljoprivrednu djelatnost zatim : 1. mladim poljoprivrednicima (=40.god. 2015.g. i nositelj PGa zadnjih 5 godina) 2.korisnicima državnog poljoprivrednog zemljišta i 3.korisnicima na područjima posebne državne skrbi, otocima i poluotoku Pelješac te brdsko-planinskim područjima .Vrijednost prava iz nacionalne rezerve imat će prosječnu nacionalnu vrijednost (za korisnike koji nisu imali prava). Vrijednost prava korisnika koji već posjeduju prava može se povećati do prosječne nacionalne vrijednosti. Do 2019. godine potrebno je približiti vrijednost svih prava prosječnoj nacionalnoj vrijednosti prava na plaćanje u 2019. Vrijednosti prava koja su manja od nacionalnog prosjeka će rasti do 2019. godine, pri čemu niti jedno pravo neće imati vrijednost nižu od 60% nacionalne jedinične vrijednosti u 2019. Vrijednosti prava većih od nacionalnog prosjeka će se smanjivati do 2019. godine.

Image and video hosting by TinyPic
Slušatelji prezentacije ZPP u Hrvatskoj gospodarskoj komori u Zagrebu 16.3., ali važno je naglasiti, nakon pauze. Do pauze je dvorana bila ispunjena.(fotka mzz)



ZELENO PLAĆANJE

Poljoprivrednici koji žele ostvariti prava na plaćanja u okviru programa osnovnog plaćanja dužni su NA SVIM PRIHVATLJIVIM HEKTARIMA svojeg poljoprivrednog gospodarstva pridržavati se poljoprivrednih praksi korisnih za klimu i okoliš i to već od 1. siječnja 2015.godine.
Pridržavanje ovih praksi omogućava ostvarenje dodatnog iznosa („zeleno plaćanje”), koji će ovisiti o vrijednosti osnovnog prava na plaćanja.
Poljoprivredne prakse korisne za klimu i okoliš su:
1. raznolikost usjeva
2. održavanje postojećih trajnih travnjaka i
3. postojanje ekološki značajne površine na poljoprivrednoj površini.

RAZNOLIKOST USJEVA

Obvezna je primjena za gospodarstva koja imaju više od 10 ha obradivih površina, odnosno oranica (nisu obuhvaćeni voćnjaci, vinogradi, trajni travnjaci i trajni pašnjaci)
Ako je ukupna površina oranica OPG između 10 i 30 ha, na tim oranicama moraju biti zasijana barem dva različita usjeva. Glavni usjev ne smije zauzimati više od 75% oranica. Ako je oranica veća od 30 ha, na oranicama moraju biti zasijana barem tri usjeva (glavni usjev ne smije zauzimati više od 75% oranica, a dva glavna usjeva zajedno ne više od 95% zemljišta).
IZUZECI za OPG su za one s proizvodnjom trava ili s površinama pod trajnim travnjacima ili pašnjacima „RAZDOBLJE UZGOJA” USJEVA: 15.5.-15.8.
Različite usjeve ne trebaju imati OPG koja na više od 75 % ORANICA imaju: proizvodnju trava ili druge zeljaste krme, ugar ili kombinaciju trava i ugara, pod uvjetom da preostala površina oranica koja se koristi za druge kulture nije veća od 30 hektara. Različite usjeve ne trebaju imati OPG koja na više od 75 % ukupne PRIHVATLJIVE POLJOPRIVREDNE POVRŠINE imaju: a. trajne travnjake ili pašnjake, b. proizvodnju trava ili druge zeljaste krme ili, c. kombinaciju navedenih kultura, d. pod uvjetom da preostala površina oranica koja se koristi za druge kulture nije veća od 30 hektara. Evo pojašnjenja: različiti RODOVI u smislu botaničke klasifikacije usjeva (npr. rod Triticum: pšenica), različite VRSTE ISTOG RODA kad se radi o porodicama Brassicaceae (kupusnjače), Solanaceae (pomoćnice) i Cucurbitaceae (tikvovke), zemljište na ugaru, trave koje nisu trajne i drugo zeljasto krmno bilje.
Ozimi i jari usjevi iste kulture također se smatraju različitim usjevima (npr. ozimi i jari ječam smatraju se različitim kulturama u smislu zelenih plaćanja).

PLAĆNJE ZA MLADE POLJOPRIVREDNIKE

Pravo na plaćanje ostvarit će poljoprivrednik koji nije stariji od 40 godina u godini kada podnosi zahtjev za dodjelom prava na plaćanja i koji po prvi put osniva OPG kao nositelj (ili je već osnovao PG unatrag pet godina prije podnošenja prvog zahtjeva za osnovnim plaćanjem). Potpora se ostvaruje za razdoblje do najviše pet godina računajući od trenutka kada je mladi poljoprivrednik postao nositelj PG-a. (npr. PG osnovano 2013., potpora se može ostvarivati do 2018. godine )Mladi poljoprivrednik ostvaruje pravo na dodatna plaćanja za 25 hektara u iznosu od 25% nacionalnog prosječnog plaćanja po hektaru. Dodatni kriterij za plaćanja za mlade poljoprivrednike je završeno minimalno srednjoškolsko obrazovanje poljoprivrednog, prehrambenog ili veterinarskog usmjerenja ili odgovarajuća edukacija. Svi poljoprivrednici koji ostvaruju pravo na osnovno plaćanje ostvariti će za prvih 20 prihvatljivih hektara dodatnu potporu po hektaru. Na prezentaciji je rečeno da će otprilike 560.000 hektara će biti prihvatljivo za ovu potporu ,od ukupno predviđenih 1.000.000 ha .

PROIZVODNO VEZANA PLAĆANJA U STOČARSTVU

Sektor mlijeka.Mliječne krave - grla koja nisu mesne pasmine i njihovi križanci, odnosno grla koja ne ostvaruju proizvodno vezanu potporu za krave dojilje. Grlo treba provesti na gospodarstvu najmanje 150 dana u godini za koju se isplaćuje potpora. Po grlu godišnje otkupljivaču treba isporučiti najmanje 3.860 litara. Kod izravne prodaje mlijeka i mliječnih proizvoda s gospodarstva treba imati registrirani objekt za poslovanje s hranom životinjskog podrijetla. Okvirni jedinični iznos po grlu biti će 1.185 kn.
U prezentaciji piše da su krave dojilje ženska grla koja nisu mliječne pasmine i križanci mliječnih pasmina prisutna na gospodarstvu na zadnji dan nakon roka za zakašnjele zahtjeve. Minimalno držanje teladi je 2 mjeseca. Grlo treba provesti na gospodarstvu najmanje 150 dana u godini za koju se isplaćuje potpora.Okvirni iznos po grlu jr 1.055 kn.
Tov junadi . Sudjelovanje u Farmskom sustavu stvara osiguranje kvalitete junećeg, janjećeg i jarećeg mesa. Grla koja su u trenutku izlučenja u JRDŽ-u stara između 12 i 24 mj. videntirano izlučenje na klanje u RH ili izvoz u razdoblju 1.1. do 31.12. Okvirni jedinični iznos po grlu je 765 kn.
Ovce i koze koje ulaze u okvir za potpore moraju biti odrasla ženska grla koja su u trenutku podnošenja zahtjeva starije od 12 mj. ili su imale barem jedno evidentirano janjenje ili jarenje u JRDŽ-u razdoblja obveznog držanja od 100 uzastopnih dana na gospodarstvu tijekom godine za koju se podnosi jedinstveni zahtjev u koji treba biti evidentirano prosječno najmanje 0,6 janjenja odnosno jarenja po jednom prihvatljivom grlu. Okvirni iznos je 76 kn po grlu.


PROIZVODNO VEZANA PLAĆANJA U BILJNOJ PROIZVODNJI

Šećerna repa. Potpora će pripasti proizvođačima koji uzgajaju šećernu repu na najmanje 1 hektar.Okvirni iznos je 2.170 kn po hektaru.
Sektor voća .Potpora proizvođačima koji obrađuju najmanje dva hektara voćnjaka .Potpora se dodjeljuje za najviše 10 hektara.Prihvatljive su sve vrste voćnjaka, osim maslinika .Okvirni iznos je 1.735 kn po hektaru.
Sektor povrća. Potpora je predviđena proizvođačima koji proizvode povrće na najmanje jedan hektar.Potpora se dodjeljuje za najviše 10 hektara .Prihvatljive su sve vrste povrća, osim krumpira .Okvirni iznos je 3.240 kn po hektaru.
Proteinske krmne kulture
Potpora po hektaru je za slijedeće krmne kulture: soja za stočnu hranu, stočni grašak (Pisum sativum), grahorice (Vicia sp), djeteline (Trifolium sp), lucerne (Medicago sp.) stočni bob (Vicia faba), smiljkita (Lotus corniculatus), lupine (Lupinus sp), esparzeta (Onobrychis sp.),+ smjesa leguminozne i žitarice, npr. smjesa grahorice i raži s najmanje 50% grahorice (odnosno slične smjese s najmanje 50% krmne leguminoze).Okvirni iznos po hektaru je 940 kn.

Image and video hosting by TinyPic

Slušatelji prezentacije ZPP u Hrvatskoj gospodarskoj komori u Zagrebu 16.3., ali važno je naglasiti, nakon pauze. Do pauze je dvorana bila ispunjena.(fotka mzz)


18.03.2015. u 16:35 • 0 KomentaraPrint#^

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

< ožujak, 2015 >
P U S Č P S N
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          

Travanj 2024 (30)
Ožujak 2024 (33)
Veljača 2024 (32)
Siječanj 2024 (31)
Prosinac 2023 (33)
Studeni 2023 (31)
Listopad 2023 (32)
Rujan 2023 (31)
Kolovoz 2023 (31)
Srpanj 2023 (27)
Lipanj 2023 (26)
Svibanj 2023 (24)
Travanj 2023 (19)
Ožujak 2023 (35)
Veljača 2023 (26)
Siječanj 2023 (28)
Prosinac 2022 (31)
Studeni 2022 (28)
Listopad 2022 (32)
Rujan 2022 (21)
Kolovoz 2022 (17)
Srpanj 2022 (28)
Lipanj 2022 (28)
Svibanj 2022 (33)
Travanj 2022 (26)
Ožujak 2022 (32)
Veljača 2022 (28)
Siječanj 2022 (28)
Prosinac 2021 (29)
Studeni 2021 (12)
Listopad 2021 (30)
Rujan 2021 (28)
Kolovoz 2021 (33)
Srpanj 2021 (33)
Lipanj 2021 (30)
Svibanj 2021 (31)
Travanj 2021 (34)
Ožujak 2021 (33)
Veljača 2021 (28)
Siječanj 2021 (32)
Prosinac 2020 (33)
Studeni 2020 (30)
Listopad 2020 (31)
Rujan 2020 (30)
Kolovoz 2020 (29)
Srpanj 2020 (30)
Lipanj 2020 (32)
Svibanj 2020 (28)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv



Komentari da/ne?

Opis bloga AgroPolitika

Poljoprivreda i sve njene grane, stanje i problemi, poljoprivreda vođena državnom politikom i politikom resornog ministarstva, prilagodba politikama EU


----------------------------------------
Na dan 14. siječanja 2013. stari BROJAČ POSJETA na kome sam tada imala broj 37829, zamijenila sam novim brojačem koji sada registrira broji posjeta na blog i broj pregleda tekstova na blogu.


GODINE 2013. TOČNIJE OD 14. SIJEČNJA, KADA SAM PROMIJENILA BROJAČ ULAZA NA BLOG AGROPOLITIKA, DO 1. SIJEČNJA 2014. BROJAČ JE REGISTRIRAO 23 853 ULAZA.
BROJAČ PREGLEDA BLOGA REGISTRIRAO JE 37 182 PREGLEDA TEKSTOVA.


Brojač posjeta 12. veljače 2015.;
broj pregleda 64 387
broj posjeta 43 836

Blog AgroPolitika otvorila sam 31.12. 2007. godine. Dana 17. siječnja 2013. objavila sam 330. tekst .
Dana 21.studenog 2014. objavila sam 634 tekst.

Dana 12. veljače 2015. objavila sam 693 tekst.
Fotografije uz tekstove koje su objavljene na blogu
nastale su mojim fotografiranjem u 99,%. Samo nekoliko objavljenih fotografija nisu moje snimke.

Dana 21. travnja 2016. objavila sam 992 tekst
Istiga dana brojač posjeta bilježio je broj 61 200


Dana 1. 1. 2017. godine:

broj pregleda: 96964
broj posjeta: 70747




S 1. svibnjem 2017. u Hrvatskom novinarskom društvu stavila sam moj novinarski status u mirovanje. Razlog tome je moja odluka da novac za život koji ne mogu zaraditi u novinarstvu zaradim u turizmu tijekom turističke sezone. Dakako da ću pisti i dalje u vrijem kada radim u turizmu, ali vjerojtno rijeđe. Nakon 25 godina novinarskog pisanja ne mogu tek tako prestati pisati, posebno ne kada vidim dobru temu.

Slijedom prethodne informacije objavljujem da sam u članstvu Hrvatskog novinarskog društva ponovo od 1. studenog 2017. godine.

Dana 1.8. 2018. broj posjeta na blogu bio je 90 055 , a broj pregleda 119 000 .

NAKON 66 DANA PONOVO JE USPOSTAVLJEN BROJAČ NA BLOGU. BROJENJE POSJETA I PREGLEDA BLOGA NASTAVLJENO JE OD BROJA OD KOJEG JE BROJAČ BIO UKLONJEN, DAKLE POSJETE NA BLOG BROJIM OD BROJA 90 055, A PREGLED BLOGA OD 119 000. Margareta Zouhar Zec



Autorica bloga:
Margareta Zouhar Zec novinarka
članica Hrvatskog novinarskog društva
redni broj HND iskaznice 3048
meil:
margareta.zouhar@zg.t-com.hr

----------------------------------------

Linkovi

MPS.HR
Ministarstvo poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja

MRRSVG.HR
Ministarstvo regionalnog razvoja, šumarstva i vodnog gospodarstva


BROJAČ PREGLEDA

page visitor counter
who is online counter blog counter

BROJAČ POSJETA

page visitor counter
who is online counter blog counter