AgroPolitika https://blog.dnevnik.hr/agropolitika

nedjelja, 11.01.2015.

PET MINISTARA IZNIJELO GOSPODARSKE REZULTATE RADA VLADE RH

REZIME GOSPODARSKIH REZULTATA

U Banskim dvorima održana je 8. siječnja konferencija za novinare koju su održala petorica ministara
predvođena prof.dr. Brankom Grčićem, podpredsjednikom Vlade RH i ministrom regionalnog razvoja i fondova Europske unije. Na konferenciji su bili mr. oec , znanstvena grana financije, Boris Lalovac ministar financija RH , Ivan Vrdoljak ministar gospodarstva, dipl. oec Darko Lorencin ministar turizma, te dipl.oec, EMBA, Gordan Maras ministar obrta i poduzetništva u Vladi RH.

Image and video hosting by TinyPic
Ministri u Vladi RH, koji su 8.siječnja u Banskim dvorima održali konferenciju za novinare

“Prvi puta od izbijanja ekonomske krize raste industrijska proizvodnja, izvoz raste za 8,5%, za 11,5% raste izvoz u EU, turizam bilježi rast prihoda i preokrenut je trend nezaposlenosti, istaknuo je podpredsjednik Vlade RH prof.dr.sc. Branko Grčić , a kao najveći doprinos rada Vlade istaknuo je restrukturiranje ekonomije “ Od jedne trgovačke rentijanske ekonomije, bazirane isključivo na stalnom zaduživanju sa skupim vanjskim zaduženjima, kreditima i uvozom, koji je bio ključna determinanta te potrošnje , mi smo se sada okrenuli nečmu što se bazira na oporavku industrije.
Jedino što nismo uspjeli preokrenuti je rast BDP-a . Dr.Grčić je rekao da BDP ne pada 12 već 24 kvartala.
“U mandatu prošle Vlade BDP je potonuo kumulativno 10% i stvorena je jedna rupa koju ova Vlada mora izvući na nulu. U 2011. Godini BDP je dva kvartala bio iznad nule.To što je BDP dva kvartala bio iznad nule to je umjetno stvoreno, pumpanjem javne potrošnje. Ali će se zato stvarni preokret dogoditi ove godine”, rekao je dr. Grčić

ČINJENICE GOSPODARSKOG POBOLJŠANJA

U 11 mjeseci 2014. godine industrijska proizvodnja veća je za 1% u odnosu na prethodnu godinu, prvi puta nakon pet godina recesije i pada. U studenom, industrijska proizvodnja rasla je po stopi od 2,8% na godišnjoj razini. Ivoz RH u prvih 10 mjeseci 2014., prema privremenim podacima, piše u prezentaciji, porastao je 8,5 % , dok je uvoz porastao za 4,6% u odnosu na isti period 2013. Godine. Izvoz u zemlje EU porastao je 11,4%, a uvoz iz tih zemalja u RH porastao je 7,05%. Pokrivenost uvoza izvozom porasla je, s obzirom na 2013., u itom razdoblju od 10 mjeseci 2014., na 58,9 % . Podaci koji se odnose na nezaposlene su slijedeći:na Hrvatskom zavodu za zapošljavanje potkraj studenog 2014., bilo je evidentirano 312.330 nezaposlenih osoba. To je 12,5 % manje nego u mjesecu studenom 2013. , odnosno u brojkama za 44.534 osobe manje. U mjesecu studenom 2014. Zaposlena je 26. 201 osoba što je 17,2 % više nego u istom mjesecu 2013. Godine.
Podpredsjednik Vlade dr. Grčić istakao je da katastrofalnu. bilancu ima građevinski sektor na koji otpada 30 % svih dugova prema bankama, što je 69,1 milijardi kuna. Zaduženst u građevinarstvu je premašila prihode toga sektora tako da je to 167 % - prihod je 41,4 milijarde kuna, a zaduženost 69,1 milijardi kuna.. Godine 2008., prema riječim dr. Grčića, zaduženost sektora građevine iznosila je 50 % prihoda. Prihodi su tada iznosili 72,5 milijardi kuna, a zaduženost 33 milijarde kuna.. Ako se građevinskom sektoru dodaju i društva za poslovanje s nekretninama, zaduženost se u 2014., približava iznosu od 87,5 milijardi kuna, ili 39 % cjelokupne zaduženosti gospodarstva u 2013., godini usporedbe radie sva poduzeća iz trgovine i prerađivačke industrije imale su obveze prema bankama u visini od 65 milijardi kuna.

EUROPSKA KOMISIJA USVOJILA DVA OPERATIVNA PROGRAMA

Europska komisija usvojila je 12.12.2014. operativni program “Konkurentnost i kohezija” čime je otvoren put za korištenje 6.881 milijarda eura, sredstava iz EU za ulaganje u rast i razvoj za razdoblje 2014. - 2020.godina. U tablici je istaknuta financijska alokacija u eurima , za deset segmenata koje ministar Grčić i Vlada smatraju prioritetnom osi. Objavljujem tablicu!

Image and video hosting by TinyPic


Europska komisija je usvojila 18.12. 2014. Operativni program “Učinkoviti ljudski potencijali”kojim se definiraju područja u koja će RH do 2020.,godine moći investirati sredstva iz Europskog socijalnog fonda i Inicijative za zapošljavanje mladih.Za pet segmenata prioritetne osi financijska alokacija iznosi 1.582 milijarda eura.

Image and video hosting by TinyPic
Prema riječima podpredsjednika Vlade RH dr. Grčića prihvaćanjem operativnih programa otvoren je put za otvaranje natječaja za ugovaranje novih projekata. Dr.Grčić je nekoliko puta istakao činjenicu koja piše na kraju tablice “Europska komisija je usvojila Operativni program RH među prvih 68 od 187 prijedloga operativnog programa za financiranje iz Europskog socijalnog fonda u cijeloj Europskoj uniji.

U KOLOVOZU GOTOVINSKI PROMET BIO 20 MILIJARDI KUNA

Mr. Boris Lalovac minister financija rekao je da je nelikvidnost još uvijek dosta visoka, ima silazni trend i da se spušta na razinu 2009. i 2010. godine. Vlada poduzima daljnje mjere kako bi se i u ovoj godini ta nelikvidnost dalje suzbijala. Ministar je rekao da se najveći dio nelikvidnosti odnosi na zaleđene nekretnine, te podsjetio na mrežu kompanija „zlatnih dečki“ koje su ostavljale dugove i državi i drugim vjerovnicima. Što se predstečajnih nagodbi tiče, ukupno je bilo 67,8 milijardi prijavljenih obveza. Njihovi su iznosi puno veći od iznosa blokada, što znači da su i dubioze bile puno veće. Sklopljeno je 2362 nagodbi u kompanijama u kojima je preko 33.000 zaposlenih. Nije sklopljeno 4600 nagodbi, te su kompanije otišle u stečaj, a ondje se nalazilo oko 15.000 zaposlenih. U postupku je još oko 580 nagodbi, iz čega je razvidno da je oko 92% svih nagodbi riješeno, pa u 2015. godini taj projekt neće imati toliko utjecaja kao u prošlim godinama. TOČNI PODACI SU U TRI NAREDNE TABLICE!

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

Ministar mr. Lalovac je rekao da je Vlada uspjela bruto masu plaća dovesti na razinu od 21,4 milijarde kuna, što je ispod razine 2008. godine. Što se tiče materijalnih rashoda, oni su svedeni na 7,5 milijardi kuna, znači na iznose iz 2007. godine, a što se subvencija tiče na 5,2 milijarde kuna. „Vlada je svojim aktivnim politikama, u odnosu na 2011. godinu, potrošila 4 milijarde kuna manje što su uštede na plaćama, materijalnim rashodima i subvencijama. Ministar je rekao da su javne financije pod pritiskom zbog kamata čiji se iznos udvostručuje od 2007. godine, do 2014. Najviše je narastao dug između 2011. i 2014. zato što se preuzeo vrlo velik dio dugova. Dvije milijarde eura dugova preuzete su u brodogradnji i zdravstvu, što je oko 15 milijardi kuna, devet milijardi dugova u brodogradnji i šest milijardi dugova u zdravstvu i zato je veća potrošnja.“ Kada preuzimate ne samo taj dio dugova, nego i drugih dugova javnih poduzeća, najveći je utjecaj zapravo na kamate a na njih odlazi i ovaj dio koji smo uštedjeli, i na plaćama, i na materijalnim rashodima i na subvencijama. Postavlja se pitanje što bi bilo da nismo štedjeli, koliko bi onda bile kamate. Postavlja se i pitanje je li kriza na vrijeme prepoznata.
Po iznosima vidljivo je, od 2007 do 2011. godine da se, po ovim stavkama nije štedjelo. BDP je bio pao 13%, a Vlada već u šestoj godini mora krenuti snažnim mjerama, na što dolaze još dodatni troškovi.“ Znači, puno teže upravljamo sada javnim financijama, nego da se sa štednjom krenulo na vrijeme, u 2007. i 2008. godini. Tako da je vrlo velika odgovornost na ovom razdoblju“

Ministar je objasnio i zbog čega se na nižim plaćama manje osjeća Vladina mjera smanjenja doprinosa za povećanje plaća. „Još jednom ću ponoviti: oni koji imaju 5.000 kn bruto plaću, do sada su plaćali 94 kune tog poreza na dohodak, a sada ga plaćaju 13 kuna. Znači nije ni moglo biti većeg povećanja onima koji imaju niske plaće jer oni i ne plaćaju porez na dohodak. Oni koji su u razredu od 8,9,10 tisuća kuna skoro tri tisuće kuna ga plaćaju i zbog toga je njihovo povećanje puno veće nego kod onih koji imaju plaće od 5 ili 6 tisuća kuna jer oni plaćaju vrlo malo poreza na dohodak.

Ministar mr. Lalovac iznio je i podatke o fiskalizaciji. U 2014. godini ukupno je u Hrvatskoj cirkulirala gotovina od oko 160 milijardi kuna, što je 7 više nego što je to bilo 2013. godine „Ovo je indikator boljeg mjerenja potrošnje, jer mi na dnevnoj razini vidimo koliko se potroši. U prosincu, to je također bilo 12,3 milijarde, a najviše se zapravo potrošilo u kolovozu, kada je gotovinski promet u Republici Hrvatskoj iznosio preko 20 milijardi kuna. U prvih sedam dana ove godine potrošnja je 0,7 posto veća od potrošnje u sedam dana 2014., što ukazuje da se potrošnja polagano oporavlja. Nadamo se da će i ovim mjerama poticanja kroz rasterećenje dohotka nastaviti u 2015. godini“ zaključio je ministar financija svoje izlaganje.

OPSTANAK BRODOGRADNJE UKUPNO STOJI 23 MILIJARDE KUNA

Ivan Vrdoljak, ministar gospodarstva rekao je da se od samostalnosti RH priča o reindustralizaciji, o onim vremenima kad je industrija bila nositelj gospodarstva, a ne samo javna potrošnja i dugovi, no, rekao je „ sada imamo strateške dokumente te se sukladno njima već u 2014. godini pokazao rast industrijske proizvodnje, nakon pet godina uzastopnog pada koji je započeo 2009. godine“. „Željeli smo da se Hrvatska bazira na industriji, turizmu, izvozu, ovi brojevi nam govore da smo na dobrom putu te da to potvrđuju i dva Operativna programa Ministarstva gospodarstva, ukupne vrijednosti 250 milijuna kuna, koji su donijeli tri tisuće novozaposlenih u industriji. Što se energetike tiče, mi smo u nekoliko godina pretvorili Hrvatsku od potpuno nevidljive energetske politike u energetskog lidera ovog dijela Europe, a Europska komisija očekuje da u sljedećem razdoblju energetski sektor bude jedan od stupova razvoja Hrvatske“, rekao je ministar Vrdoljak. Spomenuo je projekt Plomin, koji je pri kraju cijele pripreme, a vrijedan je oko milijardu eura, te istraživanje i eksploataciju nafte i plina u Hrvatskoj, koji je pred potpisivanjem ugovora, u kojem investicije iznose 4 milijarde kuna stranog kapitala u fazi istraživanja. Ministar se osvrnuo na brodogradnju, za koju je ova Vlada preuzela 9 milijardi kuna obaveza, a ukupno su porezni obveznici loše poslovanje u brodogradnji platili preko 23 milijarde kuna. „ Mi smo uhvatili taj vrući krumpir, restrukturirali i privatizirali brodogradnju. Danas su knjige narudžbi pune i restrukturiranje ide u očekivanom smjeru. Ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak rekao je da je Republika Hrvatska na ljestvici „Doing Bussines“ Svjetske banke 2014., napredovala s 89. na 65 mjesto.

UVESTI DESTINACIJSKI MENEĐMENT!

Dipl.oec Darko Lorencin, ministar turizma izvijestio je da je u turističkoj 2014. godini u odnosu na 2013. zabilježeno povećanje od 5 % dolazaka i 2 % noćenja. Prihodi su za prvih devet mjeseci veći za 2,5 % nego 2013. godine. Naglasio je i da je treći kvartal 2014. godine bio jači od finacijski rekordne 2008. godine. „To su trendovi koji zaokružuju još jednu turističku godinu i isto tako pokazuju koliko je turistički proizvod koji Hrvatska ima konkurentan“, rekao je. Ministar Lorencin podsjetio je da je protekle godine donesen Strateški marketinški plan hrvatskog turizma za razdoblje 2014.-2020. godine koji predstavlja glavni alat Hrvatskoj turističkoj zajednici i čitavom sustavu turističkih zajednica u promociji i kreiranju proizvoda. „Tu smo si zadali tri osnovne stvari : pojačavanje branda i rebranding, osnaživanje pred i posezone, popularni PPS program. Prema podacima za jesen 2014. vidi se da u listopadu imamo porast od 7 % noćenja, a u prosincu, porast od 8 % noćenja i gotovo 15 % dolazaka“,Ministar Lorencin je naglasio: „To su projekti i programi koji idu prema reorganizaciji čitavog sustava jer osnovni cilj nam je uvesti destinacijski menadžment, a to smo započeli protekle godine“.

PDV PO NAPLAĆENOJ FAKTUERI OD 1.1. 2015.

Dipl.oec Gordan Maras,ministar poduzetništva i obrta istaknuo je da u posljednje dvije godine u Hrvatskoj je oko 44.000 novoosnovanih tvrtki i obrta te ih je za dvije tisuće više nego što ih je ugašeno. „Isto tako, gotovo 150.000 tvrtki u Hrvatskoj obuhvaćeno je mjerama obrta i poduzetništva. Istakao je mjeru „naplati pa plati“, kojom će od 1. siječnja ove godine svi, koji imaju do 3 milijuna kuna prihoda, moći plaćati PDV po naplaćenoj fakturi, a što obuhvaća preko 130.000 tvrtki . Podsjetio je da su od 1. siječnja 2013. godine, oni koji su imali prihode do 230.000 kuna, mogli izabrati žele li biti u sustavu PDV-a ili ne, dodavši: „Tako smo pomogli 40.000 tvrtki.“
Ministar OBRTA I PODUZETNIŠTVA istaknuo je da je ova Vlada u zadnje tri godine isplatila 2,5 puta više direktnih subvencija u malo i srednje poduzetništvo, odnosno 1,1 milijardu kuna, zbog čega je jedini sektor u Hrvatskoj koji ima rast izvoza 17,8 posto veći nego što je bilo prije 2008. godine. Izvoz je iznosio 49,49 milijardi kuna“, rekao je ministar .Rekao je i to da 2013., u odnosu na godinu prije, bilježi 20 % rasta investicija, s 15 na 18 milijardi kuna. Što se tiče sredstava EU fondova u području poticanja malog i srednjeg poduzetništva, podsjetio je da je od 2007. do 2011. godine bilo ugovoreno 15 milijuna eura, dok je od 2012. do 2014 ugovoreno gotovo pet puta više, odnosno 76 milijuna eura. „I ove nas godine čekaju natječaji vrijedni preko 500 milijuna eura, a kad se pribroje i sredstva o kojima je govorio je ministar Vrdoljak, poduzetnici u Republici Hrvatskoj dobit će gotovo 700 milijuna eura poticaja da jednostavnije i bolje posluju u narednoj godini “, rekao je ministar Maras.


Image and video hosting by TinyPic

„Ova je Vlada nakon tri godine izvukla Hrvatsku iz krize u koju su nas uvalili HDZ-ovci sa svojim nestručnim, nesposobnim i dijelom korumpiranim postupcima. U crnoj rupi je nestalo preko 50.000 obrta “-rekao je dipl.oec.Gordan Maras.

Godine 2014. u proračun Europske unije uplaćeno je 460.340.413 eura a,iz proračuna EU u korist RH je isplaćeno 548.260.551 eura.

KOMENTAR


KONFERENCIJA ZA NOVINARE petorice ministara bila je motivirana iznošenjem činjenica o stanju
u gospodarstvu, a kao argumenat u korist predsjedničkom kandidatu dr. Josipoviću, koji je i aktualni predsjednik, da pokaže da je koalicijska Vlada SDP-a učinila pomake u gospodarstvu u posljednje tri godine političke vladavine. Sagledavajući izneseno, pomak nabolje je učinjen. Pomak je mali, jer treba objektivno reći – dubioze, a sve se reflektira na financijama, koje je ostavila prethodna Vlada, a bila je to Vlada HDZ-a, bile su velike. Na tablicama koje su u gornjem prilogu – iz godina 2007.,2008., 2009. i ostalih su argumenti koje se ne može zanemariti.
Argument, još ako je pisan, je mnogo jači od svake retorike. Treba reći i to da Europska komisija nije zadovoljna sa do sada postignutim gospodarskim rezultatima u RH i da sama sugerira različite mjere. Neke od tih mjera teško se mogu provesti jer nameću težak režim života prosječnim građanima. Međutim ministri nadležni za gospodarstvo, sudeći prema prezentiranom, na isti način Europsku Komisiju mogu svojim riješenjima preusmjeriti od krutog stava.
Uzimajući u obzir javnost, točnije građane RH zbog kojih Vlada i postoji, treba, koliko god činjenice teške bile, izlaziti sa istinom. Građani prosječne naobrazbe, čija populacija prevladava u RH, više cijene istinite podatke, nego lažne podatke. Primjer za to je priznanje dr. Grčića da građevinski sektor
ima vrlo negativan financijski skor prema bankama. Vlada će na taj naćin steći mnogo više povjrenja među građanima. A treba imati na umu da su izbori – i predsjednički i parlamerntarni - ispit za Vladu.
No pojedini državni dužnosnici to ne shvaćaju. Primjer za to je premijer Milanović, ali u posljednja tri dana to je nerazumijevanje pokazao i predsjednik RH dr. Josipović. Naime, predsjednik je pokazao socijalnu osjetljivost prema osobi koja je civilna žrtva rata i to je vrlo pozitivno. No izabrao je Bojana Glavaševića, pomoćnika ministra Matića, čiju ostavku traži populacija branitelja koja od 20.10.2014. prosvjeduje u Savskoj ulici, da njegove darove- novac i drva- uruči osobi civilnoj žrtvi rata. Glavašević je loš izbor u ovom slučaju, s obzirom na trenutna zbivanja i predsjedničke izbore. Rezultati će se vidjeti uskoro.
Ne može biti uspješna Vlada koji radi protiv volje građana. Ako Vlada ne želi slušati zahtjeve građana, i pojedinih skupina kao što su to poljoprivrednici koji su tražili smjenu ministra poljoprivrede, ali ministar nije smijenjen , te ministra Matiča i njegovih suradnika,čiju smjenu traže branitelji više od dva mjeseca, treba tražiti kompromise .A do kompromisa se dolazi istinom i komunikacijom.
Dr. Grčić je najavio da će i ubuduće kvartalno održavati konferencije za novinare o napretku u gospodarstvu. To je dobra odluka kako za javnost koja želi biti informirana, tako i za administraciju koja treba odgovorno raditi, ali i za Vladu koja mora održavati dijalog sa nacijom , koji u vrijeme ekonomske krize ima značajnu i ulogu i poruku (m.z.z.) .

11.01.2015. u 11:00 • 0 KomentaraPrint#^

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

< siječanj, 2015 >
P U S Č P S N
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31  

Travanj 2024 (32)
Ožujak 2024 (33)
Veljača 2024 (32)
Siječanj 2024 (31)
Prosinac 2023 (33)
Studeni 2023 (31)
Listopad 2023 (32)
Rujan 2023 (31)
Kolovoz 2023 (31)
Srpanj 2023 (27)
Lipanj 2023 (26)
Svibanj 2023 (24)
Travanj 2023 (19)
Ožujak 2023 (35)
Veljača 2023 (26)
Siječanj 2023 (28)
Prosinac 2022 (31)
Studeni 2022 (28)
Listopad 2022 (32)
Rujan 2022 (21)
Kolovoz 2022 (17)
Srpanj 2022 (28)
Lipanj 2022 (28)
Svibanj 2022 (33)
Travanj 2022 (26)
Ožujak 2022 (32)
Veljača 2022 (28)
Siječanj 2022 (28)
Prosinac 2021 (29)
Studeni 2021 (12)
Listopad 2021 (30)
Rujan 2021 (28)
Kolovoz 2021 (33)
Srpanj 2021 (33)
Lipanj 2021 (30)
Svibanj 2021 (31)
Travanj 2021 (34)
Ožujak 2021 (33)
Veljača 2021 (28)
Siječanj 2021 (32)
Prosinac 2020 (33)
Studeni 2020 (30)
Listopad 2020 (31)
Rujan 2020 (30)
Kolovoz 2020 (29)
Srpanj 2020 (30)
Lipanj 2020 (32)
Svibanj 2020 (28)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv



Komentari da/ne?

Opis bloga AgroPolitika

Poljoprivreda i sve njene grane, stanje i problemi, poljoprivreda vođena državnom politikom i politikom resornog ministarstva, prilagodba politikama EU


----------------------------------------
Na dan 14. siječanja 2013. stari BROJAČ POSJETA na kome sam tada imala broj 37829, zamijenila sam novim brojačem koji sada registrira broji posjeta na blog i broj pregleda tekstova na blogu.


GODINE 2013. TOČNIJE OD 14. SIJEČNJA, KADA SAM PROMIJENILA BROJAČ ULAZA NA BLOG AGROPOLITIKA, DO 1. SIJEČNJA 2014. BROJAČ JE REGISTRIRAO 23 853 ULAZA.
BROJAČ PREGLEDA BLOGA REGISTRIRAO JE 37 182 PREGLEDA TEKSTOVA.


Brojač posjeta 12. veljače 2015.;
broj pregleda 64 387
broj posjeta 43 836

Blog AgroPolitika otvorila sam 31.12. 2007. godine. Dana 17. siječnja 2013. objavila sam 330. tekst .
Dana 21.studenog 2014. objavila sam 634 tekst.

Dana 12. veljače 2015. objavila sam 693 tekst.
Fotografije uz tekstove koje su objavljene na blogu
nastale su mojim fotografiranjem u 99,%. Samo nekoliko objavljenih fotografija nisu moje snimke.

Dana 21. travnja 2016. objavila sam 992 tekst
Istiga dana brojač posjeta bilježio je broj 61 200


Dana 1. 1. 2017. godine:

broj pregleda: 96964
broj posjeta: 70747




S 1. svibnjem 2017. u Hrvatskom novinarskom društvu stavila sam moj novinarski status u mirovanje. Razlog tome je moja odluka da novac za život koji ne mogu zaraditi u novinarstvu zaradim u turizmu tijekom turističke sezone. Dakako da ću pisti i dalje u vrijem kada radim u turizmu, ali vjerojtno rijeđe. Nakon 25 godina novinarskog pisanja ne mogu tek tako prestati pisati, posebno ne kada vidim dobru temu.

Slijedom prethodne informacije objavljujem da sam u članstvu Hrvatskog novinarskog društva ponovo od 1. studenog 2017. godine.

Dana 1.8. 2018. broj posjeta na blogu bio je 90 055 , a broj pregleda 119 000 .

NAKON 66 DANA PONOVO JE USPOSTAVLJEN BROJAČ NA BLOGU. BROJENJE POSJETA I PREGLEDA BLOGA NASTAVLJENO JE OD BROJA OD KOJEG JE BROJAČ BIO UKLONJEN, DAKLE POSJETE NA BLOG BROJIM OD BROJA 90 055, A PREGLED BLOGA OD 119 000. Margareta Zouhar Zec



Autorica bloga:
Margareta Zouhar Zec novinarka
članica Hrvatskog novinarskog društva
redni broj HND iskaznice 3048
meil:
margareta.zouhar@zg.t-com.hr

----------------------------------------

Linkovi

MPS.HR
Ministarstvo poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja

MRRSVG.HR
Ministarstvo regionalnog razvoja, šumarstva i vodnog gospodarstva


BROJAČ PREGLEDA

page visitor counter
who is online counter blog counter

BROJAČ POSJETA

page visitor counter
who is online counter blog counter