AgroPolitika https://blog.dnevnik.hr/agropolitika

utorak, 24.12.2013.

VRIJEDNOSTI JADRANSKOG MORA


VODA MORA JE LIJEK ZA ASTMU I ALERGIJE

NAŠE MORE - IZVOR ZDRAVLJA U KONTEKSTU GLOBALNOG ONEČIŠĆENJA“ bio je naslov stručnog skupa koji je 6. prosinca održan u Zagrebu u Hrvatskom novinarskom domu.
Stručni skup je održan kako bi se predstavile vrijednosti mora i morske vode, ali i sve opasnosti ekološkog onečišćenja.Uvodno o onečišćenju okoliša u Hrvatskoj i svijetu kao i o posljedično javnozdravstvenim troškovima i načinu rješavanja tog problema govorio je Vjeran Piršić, predsjednik udruge „EKO KVARNER“, a on je bio i moderator stručnog skupa. „Godinama se smatralo da je ljudsko zdravlje prihvatljiva kolateralna žrtva procesa nagle, ponekad i nekontrolirane industrijalizacije. Pritom se previđalo da je pretjerano korištenje resursa dovelo do naglog urušavanja nekih civilizacija, kao što je to bilo kod Maya, ali i lokalnih katastrofa.Taj se je stav radikalnije počeo mijenjati sredinom prošlog stoljeća.Posebnu dimenziju procesu osvješćivanja pomogla je pojava javnozdravstvenih službi razvijenih i financiranih novcem poreznih obveznika. Veoma brzo je uočeno da „uvijek netko plati račun" odnosno da se većina zagađenja okoliša i javnozdravstvenih problema, mogu riješiti ulaganjem u kvalitetniju tehnologiju i sirovine. Sukob se odvijao na relaciji pokušaja maksimalizacije profita, kroz što manje ulaganje u zaštitu okoliša, najčešće privatnih kompanija i socijalizaciju javnozdravstvenih troškova na cijelo društvo“- naglasio je Vjeran Piršić.
Objavljujem skraćena izlaganja sudionika stručnog skupa, zbog zanimljivosti sadržaja koji su iznosili.

Image and video hosting by TinyPic
Vodena masa prekriva 71% površine planeta Zemlje. Od Ukupne količine vode na Zemlji 97,5% je slana voda, a 2,5% je slatka voda. Čak 68,9% vode zarobljen je u ledenjacima, a podzemne vode čine 30,8%.U jezerima i rijekama je tek 0,3% slatke vode. Procjenjuje se da je samo 1% slatke vode od ukupne količine moguće koristiti za sve potrebe čovječanstva (dr. Sandra Šikić, Odjel za vode Zavoda za javno zdravstvo)

UGROŽENOST JADRANA I EDUKACIJA DJECE O ZAŠTITI JADRANSKOGA MORA
dr. sc. MAJA NOVOSEL
Prirodoslovno-matematički fakultet, Biološki odsjek Sveučilišta u Zagrebu

Istočna obala Jadrana još uvijek je jedan od najbolje očuvanih dijelova Mediterana. Kako zadržati takvo stanje i zašto bi to uopće trebalo biti važno? Uz suradnju JGL-a, Biološkog odsjeka Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Zagrebu te uz podršku mnogih institucija i organizacija članovi Društva za ekološka istraživanja Paks zajedno s nastavnicima prirode i biologije godinama rade na podizanju svijesti hrvatskih građana o ovoj problematici. Najviše sustavnog rada i pažnje posvećeno je edukaciji najmlađih koje se kroz dvodnevne tečajeve upoznaju s osobitostima i vrijednostima podmorskih staništa Jadrana. U tu svrhu izrađen je izborni nastavni program koji je u praksi postigao izvrstan uspjeh jer je objavljen priručnik koji je do danas podijeljen u 1100 škola diljem Hrvatske, a pokrenuto je i državno natjecanje na istu temu. Koristeći priručnik, pohađajući radionice i sudjelujući u natjecanju djeca nauče primjerice kako izgledaju morske livade, što se događa na potopljenim liticama i u morskim špiljama. Smisao cijelog projekta jest poučiti djecu da je more živo.
Nikakvi skupo plaćeni projekti, sanacije već ugroženih ili sasvim uništenih staništa ne mogu nadmašiti vrijednost direktnog rada s djecom koja kasnije svoja saznanja prenose roditeljima, obitelji i drugoj djeci. Jer roditelji i obitelj najpažljivije će slušati poruke koje im prenose vlastita djeca.

LJEČILIŠTA NA JADRANU I ZDRAVSTVENE BLAGODATI
MORSKE VODE I ŽIVOTA UZ MORE
dr.med. SILVIJE ŠEGULJA, spec.pedijatar
SB Thalassotherapia Crikvenica, Gajevo šetalište 21, Crikvenica


Još je Galen rimski liječnik i filozof u drugom stoljeću ustvrdio da boravak uz stijene o koje se razbijaju valovi mora djeluje blagotvorno na dišne tegobe. Moderna medicina svrstala je ovo svojstvo u područje plućne rehabilitacije koja ove 2013. godine, sudeći po temama vodećih europskih alergoloških i pulmoloških kongresa, doživljava svoju ponovnu renesansu.
Hrvatski Jadran ima mnoštvo lokacija koje svojim prstenom mikroklime te specifičnom vegetacijom, djeluju ljekovito na zdravlje. Neka od poznatih lječilišta kroz povijest na Jadranu primjerice jesu Crikvenica, Makarska, Veli Lošinj, Šibenik, Susak. Danas djelatne lječilišne lokacije primjerice jesu Specijalne bolnice Biokovka, Thalassotherapia Crikvenica, Opatija, Lječilište Veli lošinj, Rovinj, Biograd, Nin. U narednom periodu upravo Specijalne bolnice za rehabilitaciju jesu mjesta gdje će se moći prema indikaciji preko Hrvatskog zdravstvenog osiguranja provesti rehablitacijsko liječenje. Učestalost alergijskih bolesti je u višestrukom porastu posljednjih desetljeća i to s većom izraženošću u dječjoj dobi. Hrvatska nažalost prati trendove u ovom segmentu. Prevalencija astme u EU iznosi 2 -11 %, dok je prevalencija u Slavoniji s 14,3% iznad prosjeka. Sva područja u RH nisu obrađena sličnim standardiziranim epidemiološkim istraživanjima.
Troškovi liječenja svrstavaju astmu na peto mjesto u zdravstvenim sustavima jer se kumuliraju tijekom života. Direktni troškovi idu za lijekove i troškove bolničkog liječenja, a indirektni u smislu gubitka radnih mjesta i školskih dana.
Preko 50 godina tradicije i držanja koraka s modernim tehnologijama Thalassotherapie Crikvenica daje bogato iskustvo iz kojeg se izdvajaju sljedeća opažanja: Prateći grupu od 143 djece, koja su više godina liječena u našoj ustanovi, ustvrdili smo da su djeca koja su boravila pet i više puta na klimatotalasoterapijskom liječenju u trajanju od tri tjedna koristila statistički značajno manje inhalatornih kortikosteroida odnosno da su imala statistički znatno manje egzacerbacija astme u odnosu na kontrolnu grupu koja nije koristila klimatotalasoterapijski tretman.
Nadalje, prateći grupu od 69 djece liječene u ustanovi Thalassoteraphia tijekom 2011. godine ustvrdili smo da je iznos FeNO-a (koncentracija dušika u izdahnutom zraku koja se koristi kao indikator kontrole bolesti) prilikom otpusta statistički značajno manji u odnosu na FeNO prilikom prijema na liječenje što direktno ukazuje na blagotvoran učinak suhih i vlažnih morskih inhalacija i inhalacija eteričnim uljima uključenih u klimatotalasoterapijski tretman u ustanovi kroz sustav modernog Inhalatorija.
Djelovanjem u smislu respiratorne rehabilitacije u dječjoj dobi ulažemo u budućnost odnosno u zdraviju odraslu populaciju i u končanici smanjujmo troškove za zdravstveni sustav.


ZAGAĐENJE ZRAKA I UTJECAJ NA DIŠNE PUTOVE - LIJEČENJE I PREVENCIJA
Prof.dr.sc.ASJA STIPIĆ MARKOVIĆ
Odjel za kliničku imunologiju, pulmologiju i reumatologiju, KB Sveti Duh, Zagreb

Danas, oko 30% europljana pati od alergijskog rinitisa ili konjuktivitisa, oko 20% boluje od astme a 15% od kožnih alergijskih manifestacija. Podaci za svijet su također upozoravajući, gotovo pola bilijuna ljudi pati od rinitisa, 300 milijuna od astme. Alergijske bolesti smatraju se bolestima civilizacije 21 stoljeća.
Suvremeni život europske populacije obilježen je tzv.zapadnjačkim načinom života koji uključuje život u gradovima, industrijalizaciju, izloženost polutantima i osobit način prehrane, a sve su to uvjeti za razvoj alergijskih bolesti. Istraživanja u Zagrebu su pokazala da porast NO2 i CO u zraku ( porjeklom iz ispušnih plinova automobila) povećavaju rizik potrebe za liječenjem astme u bolnici za razliku od dana s nižom koncentracijom zagađenja kada je astma u stanju kontrole.
Zabrinutost zbog klimatskih promjena u svijetu, raste proporcionalno s pandemijom alergijskih bolesti. To je bio razlog da je 2011. godine doneseno nekoliko dokumenata, kao što su „Deklaracija iz Davosa“ i „Europska deklaracija o specifičnoj imunoterapiji“ a na svjetskoj razini „White Allergy Book“. Hrvatsko društvo za alergologiju i kliničku imunologiju, Hrvatskog liječničkog zbora je 2012 .godine poslalo svoj prijedlog za uvrštenje u konačnu inačicu Nacionalne strategije razvoja zdravstva 2012.-2020., pod imenom „Nacionalni program zdravstvene zaštite od alergijskih bolesti“, ali taj dokument nije uvršten u strategiju.
Veće promjene načina života u slijedećem desetljeću se ne očekuju. Jedina mogućnost koja se nameće je osmišljavanje preventivnih strategija. Takav stav načelno se preporuča i u dokumentu EU Sustainable Development Strategy, u kojem se navodi da bi svi europljani trebali poboljšati svoju percepciju kvalitete života, mentalnog i psihičkog zdravlja i imati dostupne najbolje preventivne mjere. Preventivnim programima nastoji se pomoći obrambenim mehanizmima organizma kao što su sistemski i lokalni sustav protutijela, mukocilijarni transportni mehanizmi, bakteriostatski proteini, sustav filtracije zraka, makrofazi, održavanje pH, mucina, normalne mikrobne flore i normalnog viskoziteta sluzi, refleksni mehanizmi itd. da se obrani od stranih tvari izvana, te da ne pokrene imunološki sustav protiv vlastitih antigena.

PRIRODNA FRAKTALNA I ez VODA: IMPLIKACIJE ZA ZDRAVLJE I BIO -MEDICINU
Dr.sc. DAVOR PAVUNA
Fizicki odjel, Svicarski Institut za Tehnologiju (EPFL),
CH-1015 Lausanne, EPFL Station3, Svicarska

U skoli smo učili da je molekula vode H2O iliti H-O-H, te da se manifestira kao led, tekučina ili para. Poneki su koristili i Bernulijeve jednadžbe da bi opisali tok vode u inžinjeringu. Najnovije spoznaje pokazuju da je dinamičke klastere vode, koja spontano, slobodno ‘’rotira’’ u vortexima, bolje opisivati fraktanom matematikom [1]. Ujedno voda postoji i u četvrtom, vrlo uređjenom, agregatnom stanju kao H3O2 u tzv. EZ fazi koja je bitna za ljudske stanice, za zivot opčenito, a i za energetiku [2]. Ukratko cu prikazati neke od novih uvida, te važne implikacije za biomedicinu, kao i za bolji, osobni i kolektivni, eko-planetarni pristup životu.

[1] Tomislav Jurendic & Davor Pavuna: On Fractal Geometry for Water Implosion, WATER (2013):
http://www.waterjournal.org/volume-4/pavuna
[2] Gerald H. Pollack: The Forth Phase of Water, Ebner and Sons Publishers (2013): http://www.ebnerandsons.com/products/the_fourth_phase_of_water

AQUA MARIS I DNEVNA HIGIJENA
U PREVENCIJI BOLESTI DIŠNIH PUTEVA
Anna Maria Donadić, mr. pharm. direktorica Programa Aqua Maris riječke farmaceutske tvrtke JGL


More je kompleksni medij koji u svakoj litri sadrži cjelovit periodni sustav kemijskih elemenata, pa tako i sve elemente od kojih je građeno ljudsko tijelo. Upravo je taj bogati sastav omogućio stvaranje prvih organskih spojeva, te je prvi život nastao kao što znamo upravo u moru.More ima ljekoviti i blagotvorni učinak na naš organizam. To su primijetili još antički grčki i rimski liječnici, među najpoznatijima Hipokrat koji je zapisao da more zacjeljuje rane na rukama ribara i Galen koji je preporučivao bolesnicima s dišnim problemima da udišu valove koji se lome o zapljuskivanjem u stijene. Veliki znanstveni doprinos istini o moru dao je francuski biolog Rene Quinton, koji je dokazao sličnost krvne plazme sisavaca sa sastavom prehistorijskog mora. Morem je liječio niz ozbiljnih bolesti, čak i veliku pošast 19. stoljeća, koleru.
Ljekovita svojstva mora danas su poznata i dokazana, te se smatra da more posjeduje 25 ljekovitih učinaka na ljudski organizam. Spomenut ćemo samo da djeluje more djeluje antiseptični, antibakterijski i antivirusno, smanjuje sekreciju i preosjetljivost, sedira trepetljikavi epitel dišnog puta, regenerira atrofične sluznice, izaziva blagu hiperemiju i čišćenje sluznice.
Hrvatska posjeduje bogatu talasoterapijsku (thalassotherapia=liječenje morem) tradiciju koju je potrebno razvijati. Jadransko more jedno je od najčišćih mora Europe. Bogatstvo soli i minerala svrstava ga u prirodne ljekovite činitelje koji pomažu kod problema dišnih putova.
Hrvatska posjeduje i originalni hrvatski brend Aqua Maris, liniju proizvoda za nos, grlo i uho, na bazi Jadranskog mora. JGL je s ovim proizvodima proveo čitav niz istraživanja koja dokazuju djelotvornost kako u terapiji, tako i u prevenciji problema gornjih dišnih putova. Vezano uz povećano onečišćenje koje dovodi do porasta respiratornih oboljenja, upravo je svakodnevna higijena nosa morskom vodom, odnosno proizvodima Aqua Maris, vrlo zanimljiva. Studije provedene kod djece školske dobi naime pokazuju da je grupa djece koja je vršila redovitu higijenu Aqua Maris sprejem za nos imala najmanji broj oboljevanja od respiratornih infekcija i najmanje izostanaka iz škole! Eliminacija bakterija i virusa sa nosne sluznice uz Aqua Maris jedno je od vrlo učinkovitih sredstava prevencije.
Aqua Maris kao originalni hrvatski brend ima svoju poziciju u svijetu, s obzirom da drži 8 % svjetskog tržišta fizioloških otopina za nos, kao najprodavaniji proizvod s morskom vodom za nos. Aqua Maris izvozi se u 33 zemlje na tri kontinenta, gdje postaje svojevrsni promotor prirodnih bogatstva Hrvatske. Posebno nam je zadovoljstvo najaviti da će početkom 2014. iz proizvodnih pogona JGL izaći 100 milijunti Aqua Maris proizvod.

Image and video hosting by TinyPic
Sudionici stručnog skupa o vrijednosti mora i morske vode. Drugi s lijeva je Vjeran Piršić.






24.12.2013. u 21:24 • 0 KomentaraPrint#^

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

< prosinac, 2013 >
P U S Č P S N
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          

Travanj 2024 (25)
Ožujak 2024 (33)
Veljača 2024 (32)
Siječanj 2024 (31)
Prosinac 2023 (33)
Studeni 2023 (31)
Listopad 2023 (32)
Rujan 2023 (31)
Kolovoz 2023 (31)
Srpanj 2023 (27)
Lipanj 2023 (26)
Svibanj 2023 (24)
Travanj 2023 (19)
Ožujak 2023 (35)
Veljača 2023 (26)
Siječanj 2023 (28)
Prosinac 2022 (31)
Studeni 2022 (28)
Listopad 2022 (32)
Rujan 2022 (21)
Kolovoz 2022 (17)
Srpanj 2022 (28)
Lipanj 2022 (28)
Svibanj 2022 (33)
Travanj 2022 (26)
Ožujak 2022 (32)
Veljača 2022 (28)
Siječanj 2022 (28)
Prosinac 2021 (29)
Studeni 2021 (12)
Listopad 2021 (30)
Rujan 2021 (28)
Kolovoz 2021 (33)
Srpanj 2021 (33)
Lipanj 2021 (30)
Svibanj 2021 (31)
Travanj 2021 (34)
Ožujak 2021 (33)
Veljača 2021 (28)
Siječanj 2021 (32)
Prosinac 2020 (33)
Studeni 2020 (30)
Listopad 2020 (31)
Rujan 2020 (30)
Kolovoz 2020 (29)
Srpanj 2020 (30)
Lipanj 2020 (32)
Svibanj 2020 (28)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv



Komentari da/ne?

Opis bloga AgroPolitika

Poljoprivreda i sve njene grane, stanje i problemi, poljoprivreda vođena državnom politikom i politikom resornog ministarstva, prilagodba politikama EU


----------------------------------------
Na dan 14. siječanja 2013. stari BROJAČ POSJETA na kome sam tada imala broj 37829, zamijenila sam novim brojačem koji sada registrira broji posjeta na blog i broj pregleda tekstova na blogu.


GODINE 2013. TOČNIJE OD 14. SIJEČNJA, KADA SAM PROMIJENILA BROJAČ ULAZA NA BLOG AGROPOLITIKA, DO 1. SIJEČNJA 2014. BROJAČ JE REGISTRIRAO 23 853 ULAZA.
BROJAČ PREGLEDA BLOGA REGISTRIRAO JE 37 182 PREGLEDA TEKSTOVA.


Brojač posjeta 12. veljače 2015.;
broj pregleda 64 387
broj posjeta 43 836

Blog AgroPolitika otvorila sam 31.12. 2007. godine. Dana 17. siječnja 2013. objavila sam 330. tekst .
Dana 21.studenog 2014. objavila sam 634 tekst.

Dana 12. veljače 2015. objavila sam 693 tekst.
Fotografije uz tekstove koje su objavljene na blogu
nastale su mojim fotografiranjem u 99,%. Samo nekoliko objavljenih fotografija nisu moje snimke.

Dana 21. travnja 2016. objavila sam 992 tekst
Istiga dana brojač posjeta bilježio je broj 61 200


Dana 1. 1. 2017. godine:

broj pregleda: 96964
broj posjeta: 70747




S 1. svibnjem 2017. u Hrvatskom novinarskom društvu stavila sam moj novinarski status u mirovanje. Razlog tome je moja odluka da novac za život koji ne mogu zaraditi u novinarstvu zaradim u turizmu tijekom turističke sezone. Dakako da ću pisti i dalje u vrijem kada radim u turizmu, ali vjerojtno rijeđe. Nakon 25 godina novinarskog pisanja ne mogu tek tako prestati pisati, posebno ne kada vidim dobru temu.

Slijedom prethodne informacije objavljujem da sam u članstvu Hrvatskog novinarskog društva ponovo od 1. studenog 2017. godine.

Dana 1.8. 2018. broj posjeta na blogu bio je 90 055 , a broj pregleda 119 000 .

NAKON 66 DANA PONOVO JE USPOSTAVLJEN BROJAČ NA BLOGU. BROJENJE POSJETA I PREGLEDA BLOGA NASTAVLJENO JE OD BROJA OD KOJEG JE BROJAČ BIO UKLONJEN, DAKLE POSJETE NA BLOG BROJIM OD BROJA 90 055, A PREGLED BLOGA OD 119 000. Margareta Zouhar Zec



Autorica bloga:
Margareta Zouhar Zec novinarka
članica Hrvatskog novinarskog društva
redni broj HND iskaznice 3048
meil:
margareta.zouhar@zg.t-com.hr

----------------------------------------

Linkovi

MPS.HR
Ministarstvo poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja

MRRSVG.HR
Ministarstvo regionalnog razvoja, šumarstva i vodnog gospodarstva


BROJAČ PREGLEDA

page visitor counter
who is online counter blog counter

BROJAČ POSJETA

page visitor counter
who is online counter blog counter