AgroPolitika https://blog.dnevnik.hr/agropolitika

utorak, 25.06.2013.

U HRVATSKOJ NITKO NE ŽELI OTKUPITI SVINJE!



OD 1. SRPNJA IZVOZ ŽIVIH SVINJA
NA EU TRŽIŠTE


Prema priopćenju glasnogovornika Ministarstva poljoprivrede u Bruxellesu je, na zasjedanju Stalnog odbora za lanac prehrane i zdravlje životinja jednoglasno 21.6. usvojen prijedlog prema kojem će Hrvatskoj, od 01. srpnja tekuće godine, biti omogućen izvoz živih svinja na zajedničko EU tržište. Odluka će biti potvrđena danom pristupa RH Europskoj uniji, te odmah potom i stupiti na snagu.

Usvajanje ovog prijedloga konačan je rezultat sustavne provedbe opsežnih mjera koje Ministarstvo poljoprivrede tijekom niza godina provodi u sklopu programa kontrole i suzbijanja klasične svinjske kuge na području RH, na populaciji domaćih i divljih svinja. Sukladno EU standardima, od 2005. godine zabranjeno je cijepljenje svinja protiv klasične svinjske kuge, a posljednji slučajevi pojave bolesti, kako u domaćih tako i u divljih svinja, zabilježeni su još početkom 2008. godine. Rezultati programa predočeni Europskoj komisiji su potvrdili da je bolest posljednjih godina na području RH pod punom kontrolom.
Rizik od ponovne pojave bolesti, prvenstveno u populaciji divljih svinja i dalje postoji u dijelu pograničnog prostora prema Bosni i Hercegovini te Srbiji, zbog mogućnosti međusobnog kontakta divljih životinja u lovištima na tom području. Iz tog razloga, za mogućnost izvoza domaćih svinja podrijetlom iz Karlovačke, Sisačko-moslavačke, Brodsko-posavske i Vukovarsko-srijemske županije bit će propisani dodatni uvjeti testiranja prije stavljanja u promet dok će s područja ostalih županija izvoz živih svinja biti omogućen bez ikakvih ograničenja.

Nakon dobivanja dozvole za prodaju svježeg svinjskog mesa i proizvoda od svinjskog mesa, krajem prošle godine, ovom Odlukom uklonjena je i posljednja prepreka pred domaćim proizvođačima po pitanju ulaska na zajedničko EU tržište.
Ministarstvo poljoprivrede nastavit će s provedbom programa nadzora i kontrole klasične svinjske kuge, s naglaskom na kontroli populacije divljih svinja u pograničnim lovištima te razvojem suradnje s veterinarskim službama Bosne i Hercegovine i Srbije, ali i nastavkom suradnje s lovačkim organizacijama s područja RH – piše u priopćenju Ministarstva poljoprivrede.


STJEPAN KUŠEC, PREDSJEDNIK SREDIŠNJEG SAVEZA
UDRUGA UZGAJIVAČA SVINJA :

U HRVATSKOJ NITKO NE ŽELI OTKUPITI SVINJE


O stanju u svinjogojstvu kraće sam razgovarala sa Stjepanom Kušecom, predsjednikom središnjeg saveza Udruga uzgajivača svinja RH iz sela Kusijevac kod Križevca, koji također ima farmu svinja.

- Koliko po vašim saznanjima RH ovoga trenutka ima svinja za izvoz?
Riječ je o slijedećem: problem je u tome što mnogi ne razumiju što se u Hrvatskoj događa.Proizvodnja svinja u Republici Hrvatskoj se sustavno uništava, ciljano, posljednjih pet i više godina, gdje je pao broj krmača sa 200 000 komada na 80 000 komada.

- Kako se proizvodnja uništava?
Uništavalo se tako da je uvoženo svinjsko meso i prerađevine od svinja puno puta i upitne kvalitete, a s druge strane, pravila koja su vrijedila za korištenje mesa, karikiram mjesec, dva, tri, nisu bila ona ista koja su vrijedila u zemljama EU niti u to vrijeme u Hrvatskoj. Dakle svinjogojci su propadali i propadaju dan danas. Zbog cikluse proizvodnje vrlo je teško govoriti koliko je u kojem momentu za isporuku svinja, ako je riječ o tovnim svinjama. Ako je riječ o krmačama koje bi trebale biti cilj i osnova svinjogojske proizvodnje, onda je to cirka 80 000 komada. A što se tiče tovljenika mi smo na nivou godine prema pokazateljima zapisnika ili vođenja kontrole na liniji klanja proizveli oko milijun svinja u RH, ali od toga broja najmanje 30-40% odojaka je bilo iz uvoza. To znači da je uništena svinjogojska proizvodnja preko polovice u RH. Drago mi da je u Bruxellesu donijeta odluka prema kojoj će od od 01. srpnja ove godine biti omogućen izvoz živih svinja hrvatskih proizvođača na zajedničko EU tržište, što danas još nije operativno. No drago je proizvođačima znati da bi kao hrvatski proizvođači mogli sudjelovati na tom zajedničkom tržištu koje se zove Europa. Ne da mi imamo abnormalne količine svinja za izvoz, nego mi imamo visoku kvalitetu svinja, pa ćemo ponuditi naše svinje. Jer u RH, u ovom momentu kao što je danas (25. 6. 2013) kao što je prošli tjedan, ne živimo od te priče da proizvodimo, već možda samo 35-40% dostatnosti, a da sada u Hrvatskoj nikome ne možemo prodati niti jednu svinju. To vam odgovorno tvrdim jer ja imam za prodaju nekih 450-500 svinja. Ponudio sam ih svim mogućim kupcima u Hrvatskoj i nitko ne želi kupiti svinje. To i dalje dokazuje da se radi o sustavnom uništavanju hrvatskog svinjogojstva.
I kada bi ja imamo danas otvorene ruke da bi svinje mogao ponuditi nekoj zemlji u Europi, ponudio bi i najvjerojatnije prodao te svinje. Ali ja to još ne mogu. Nije još to gotovo, ali čuti ćemo, pa makar ću moći ponuditi svinje. Jer znate, svinja nije štanga od željeza. Ona kada dođe na određenu kilažu, ona mora ići na klanje. Svinja se ne može hraniti u beskonačnost, kao u bravariji gdje kupite tonu željela i radite od tog željeza proizvod godinu, dvije, tri. Željezo može čekati, svinja ne može čekati.

- Koliko čekate na prodaju svinja izvan granica Hrvatske?
Prodaju svinja izvan Hrvatske čekamo već najmanje dvije godine. Zato jer pred dvije godine, Hrvatska je mojoj procjeni bila slobodna i od svinjske kuge i od drugih bolesti koje su u izričaju bile predmet problema za izvoz.

_Jeste li svoje svinje pokušali ponuditi koncernu Agrokor?
Jesam!Ponudio sam moje svinje prošloga tjedna!Svinje su prve kvalitete.

- Koliko kilograma svinje sada teže?
One su sada oko 120 kg. Nekakva normala težine u Europi je od 115-120 kg.

-I što su vam odgovorili na vašu ponudu ?
Odgovorili su mi da ne trebaju svinje jer da imaju svojih svinja.
Nudio sam svinje Gavriloviću.

_ Kakav je bio odgovor Gavrilovića?
Isto to, da ne trebaju moje svinje jer imaju svojih svinja!

- Kome ste još ponudili otkup?
Mnogim manjim klaonicama od Istre, Dalmacije, Zagorja, okolice Zagreba!

- Što zaključujete na temelju tog posljednjeg iskustva da nudite svinje velikim i malim tvrtkama, a nitko ih ne želi otkupiti?
Ja naslućujem, ali ne mora biti da je to 100% točno. Neće kupovati svinje, čekaju 1.7. kada će uzeti hladnjače i otići u Hamburg u luku ili negdje drugdje i natovariti robu bez problema, neće im trebati nikakve dozvole ni ministarstva ni države, ni komore. Sigurno će sada mnogi otkupljivači pohrliti na odredišta Europe, ali sigurno neće pohrliti tamo gdje je svinja friško zaklana, kao što bi bila svinja u Hrvatskoj.

- Što ćete sada učiniti sa svojim svinjama koje zbog njihove težine treba što prije
prodati?

Neznam što mi preostaje. Ja gledam u zrak u nebo! Preostaje mi ponuditi svinje na europsko tržište, ali onda kada ću moći. Ali je pitanje koliko će tada biti teške. S druge strane pitanje je da li ću ih uopće moći prodati po nekoj odgovarajućoj cijeni. Ali vidite što se tu još događa. Na određenu kvadratu boksova u farmama stavlja se određeni broj svinja i planira da će u tom prostoru svinje biti izvjesni broj dana, do izvjesne težine. No kada dođe situacija kakva je sada, da su svinje dosegle kilažu i da nemaju mjesta, svinje treba premještati u dodatne prostore što znači jedno dodatno opterećenje.Ali to je ono s čim se u Hrvatskoj susrećemo. Što će biti iza 1.7. neznam, ali ni prodavanje svinja u Srbiju, Bih i Crnu Goru, to navodno više neće biti lako i jednostavno moguće. Tako ako generalno gledamo , mi svinjogojci u RH smo osuđeni na propast. I to nije dobro.

- Prema vašim saznanjima, kada RH uđe u ERU, da li vi proizvođaći svinja ima sve potrebne dozvole u skladu sa zakonom, da li je sve spremno i uređeno za proceduru izvoza svinja? Hoćete li vi naprimjer već 7.7. moći izvesti svoje svinje u Austriju ili Italiju, i kako će to fizički na terenu teći? Vi naime nemate vremena, jer vaše su svinje po kilaži već velike?
Ja o tome što govorite neznam ništa. Pokušao sam pitati, ali odgovor mi jer bio „ sve će se znati iza 1.7.“
I meni preostaje gledjući u nebo čekati 1.7. i vidjeti što bude. A u dijelu svoje proizvodnje nisam popunjen, bojim se da to punim i da to dalje hranim i tovim, jer neznam što će se dogoditi. Nikada nisam manje znao nego što danas znam. Jako sam iznenađen s ovim što je smanjena ili obustavljena potražnja za svinjama u ovom vremenu pred ulazak u EU.

- Situacija kakva je kod vas, takva je kod svih proizvođača koji imaju svinje, predpostavljam ?
Da, ima ljudi koji su u boljoj, ali i onih koji su u teškoj situaciji. Mnogi su se zadužili u bankama i ne mogu otplaćivati kredite, mnogi prodaju i kuće i imanja. A sve je to zato što se odgovorno na nivou države ne prati što se u svinjogojstvu u RH događa. Mnogi su pratili kako se mogu obogatiti preko noć uvozeći svinjsko meso puno puta upitne kvalitete.

- Što je sa izvozom na more u hotele? Da li je organizirano isporuka mesa poljoprivrednih proizvođača u turističke centre na Jadranu ?
Ne. Bez obzira što mi govorimo - Plavo zelena Hrvatska - ona tržišno nije povezana. Hoteli od Udruga kao ni pojedinaca ne žele kupovati. U hotelima se jede nešto drugo.

25.06.2013. u 23:47 • 0 KomentaraPrint#^

petak, 14.06.2013.

PRAVILNIK O FADN SUSTAVU!



FADN ISTRAŽIVANJEM
- PODACI O GOSPODARSTVU


U Narodnim novinama br 70/2013 od 12.6.2013. izašao je PRAVILNIK O SUSTAVU POLJOPRIVREDNIH KNJIGOVODSTVENIH PODATAKA .Ovim se Pravilnikom propisuju način i uvjeti provedbe Sustava poljoprivrednih knjigovodstvenih podataka – (Farm Accountancy Data Network ) odnosno FADN sustav, koji obuhvaća provedbu godišnjeg istraživanja o 1.strukturi 2. proizvodnji 3. prihodima i 4. rashodima poljoprivrednih gospodarstava. PRAVILNIK tzv. FADN sustava stupiti će na snagu pristupanjem Republike Hrvatske Europskoj uniji, 1. srpnja 2013. godine.

Što je sadržaj FADN istraživanja?
FADN istraživanjem prikupljaju se strukturni, proizvodni, ekonomski i financijski podaci i to:
– opći podaci o poljoprivrednom gospodarstvu,
– poljoprivredno zemljište u vlasništvu ili najmu,
– objekti, trajni nasadi, mehanizacija i oprema,
– broj i vrijednost stoke,
– biljna proizvodnja, proizvodi prerade i nedovršena proizvodnja,
– stočarska proizvodnja,
¬ ostale dohodovne aktivnosti,
– troškovi,
– potpore, odštete i ostala prava,
– krediti i ostala zaduženja,
– novčani tijekovi.
FADN istraživanje provodi se svake godine na FADN uzorku po planu organizacije.Pravilnik se temelji na Uredbi Vijeća EZ i Uredbi Komisije EU, a Ministarstvo poljoprivrede nadležno je za provedbu Uredbi.FADN istraživanja organizira, provodi i obavlja Poljoprivredna savjetodavna služba. Ministarstvo poljoprivrede je odgovorno za organizaciju i stručnu provedbu FADN sustava.

Kakva je uloga POLJOPRIVREDNIH GOSPODARSTAVA u sustavu FADN istraživanja?
Poljoprivredna savjetodavna služba sklapa ugovor s poljoprivrednim gospodarstvom o sudjelovanju u FADN istraživanju, u kojem se ono obvezuje na davanje točnih podataka i poštivanje rokova dostave podataka. Poljoprivredna gospodarstva koja ispune obveze iz ugovora primiti će novčanu naknadu, iz sredstava Državnog proračuna.Podaci o gospodarstvu prikupljeni FADN istraživanjem i rezultati prema Pravilniku ne mogu se koristiti za potrebe oporezivanja ili u druge svrhe koje nisu određene Pravilnikom.

Stupanjem na snagu ovoga Pravilnika prestaje važiti Pravilnik o Sustavu poljoprivrednih knjigovodstvenih podataka koji je izašao u Narodnim novinama br. 89/11.

Image and video hosting by TinyPic
M. Zouhar Zec: Manifestacija Proizvodi hrvatskog sela u ožujku 2012. na Trgu bana Jelačića pod šatorom!

14.06.2013. u 18:05 • 0 KomentaraPrint#^

četvrtak, 13.06.2013.

DIVLJAČ



APEL ZA SPAŠAVANJE DIVLJAČI

Ured glasnogovornika Ministarstva poljoprivrede poslao je obavijest medijima u kojoj se kaže da s obzirom da postoji mogućnost da će u dijelovima Republike Hrvatske, posebno uz Dunav i Dravu, doći do poplave, Ministarstvo poljoprivrede upozorava i podsjeća lovo ovlaštenike na odredbe Zakona o lovstvu i provedbene propise, prema kojima je zabranjeno loviti divljač kada je ugrožena poplavom, osim u svrhu spašavanja.

"Također s ciljem sprečavanja štete na divljači i očuvanja fonda divljači, apeliramo na lovo ovlaštenike da poduzimaju sve potrebne mjere za spašavanje divljači od elementarnih nepogoda" piše u obavijesti.

Divljač je dobro od interesa za Republiku Hrvatsku i ima njezinu osobitu zaštitu, piše u članku 4 Zakona o lovstvu koji je Hrvatski Sabor donio 2005. godine.

13.06.2013. u 23:50 • 0 KomentaraPrint#^

srijeda, 12.06.2013.

UTJECAJ IZVJEŠĆA EUROPSKE KOMISIJE NA SUZBIJANJE KORUPCIJE


PROMICANJE BORBE PROTIV KORUPCIJE
KROZ 7 GODINA



Kako je kroz sedam godina od 2005. – 2011. Europska Komisija u svojim izvješćima ocjenjivala napredak Hrvatske u borbi protiv korupcije?
Što je Hrvatska poduzimala da bi pokazala da želi smanjiti korupciju u društvu? To se može vidjeti u publikaciji SUKOB INTERSA I NESPOJIVOST DUŽNOSTI U REPUBLICI HRVATSKOJ u preglednim tablicama na stranicama 19., 20., i 21., Knjigu je izdala udruga civilnog društva PARTNERSTVO ZA DRUŠTVENI RAZVOJ, a uredio je Numir Podumljak. CIP: 827537
Tablicu objavljujem u prilagođenom obliku.

Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic

Proces pristupanja EU imao je mjerila u pregovaračkom poglavlju 23 PRAVOSUĐE I TEMELJNA PRAVA. To poglavlje obuhvaća područje pravosuđa i njegove neovisnosti,
njegove reforme i profesionalnosti, borbu protiv korupcije, ljudska prava te prava građana Europske unije. Kroz ispunjavanja uvjeta iz poglavlja 23 RH je provela mnoge reforme koje donekle imaju izravan utjecaj na svakodnevni život građana.
Borba protiv korupcije ovisi o razvoju civilnog društva. Treba podizati svijest o neprihvatljivosti korupcije. Izmjene zakonodavnog okvira, sprečavanje sukoba interesa, te pravom na pristup informacijama otvara se transparentnije djelovanje javnih institucija.

12.06.2013. u 15:18 • 0 KomentaraPrint#^

ponedjeljak, 10.06.2013.

SUKOB INTERESA I KORUPCIJA


SUKOB INTERESA I NESPOJIVOST DUŽNOSTI U
REPUBLICI HRVATSKOJ



PARTNERSTVO ZA DRUŠTVENI RAZVOJ, udruga civilnog društva, predstavila je rezultate istraživanja i dvojezičnu publikaciju SUKOB INTERERSA I NESPOJIVOST DUŽNOSTI U REPUBLICI HRVATSKOJ, u ponedjeljak 10.lipnja u hotelu Palac u Zagrebu.
Kratko uvodno predavanje održao je prof.dr. Aleksandar Štulhofer, a rezultate istraživanja predstavio je izvršni direktor partnerstva za društveni razvoj Munir Podumljak.
O sukobu interesa u praksi i kako ga spriječiti govorili su Dalija Orešković Predsjednica povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa, Željka Burić, načelnica Samostalnog sektora za suzbijanje korupcije, Tomislav Mičetić glavni tajnik Ministarstva uprave i Ana Raić Knežević potpredsjednica Hrvatskog novinarskog društva .

Image and video hosting by TinyPic
CIP zapis dostupan u računalnom katalogu NSB : 827537
ISBN : 978-953-55446-2-3

Istraživanje sukoba interesa i nespojivost funkcija provedeno je u tri zemlje; Rumunjskoj, Hrvatskoj i Moldaviji u namjeri da se 1. utvrde razlike u društvima u smislu razumijevanja sukoba interesa 2. upravljanje sukobom interesa 3. suzbijanje korupcije temeljene na sukobu interesa 4. učinci procesa pridruživanja i post pregovarački mehanizmi na sukob interesa i korupciju.
Cilj istraživanja nije bio međusobno uspoređivati zemlje već mjeriti utjecaj EU integracija i reformi u tim zemljama na pojavu sukoba interesa u prostoru javnog interesa.
Za praćenje sustava za suzbijanje sukoba interesa potrebno je razumjeti što sukob interesa znači. To se i inače spominje kao jedan od ključnih problema u zemljama koje pristupaju Europskoj uniji, kao i u razlikama u poimanju sukoba interesa između europskog sjevera i juga.
Regionalna suradnja na području suzbijanja korupcije započela je u okviru Pakta o stabilnosti usvajanjem Protukorupcijske inicijative o stabilnosti, SPAI , u Sarajevu u veljači 2000.g Memorandum o suglasnosti koji se odnosi na suradnju u suzbijanju korupcije kroz Protukorupcijsku inicijativu Jugoistočne Europe potpisalo je devet država; Republike Albanija, Bugarska, makedonija, Moldavija i Srbija, te Rumunjska, Crna Gora, BiH i Republka Hrvatska.
Bio je to prvi dokument za usmjeravanje politike u borbi protiv korupcije.Iako su zemlje zapadnog Balkana bile preplavljene korupcijom do tada nije bilo nacionalnih ni lokalnih inicijativa za rješavanje takvih pojava. Borba protiv korupcije bila je uvedena preko diplomatske potpore međunarodne zajednice koje su bile potpisnice Pakta o stabilnosti.
Hrvatska je Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju potpisala 29.10.2001.a stupio je na snagu 1.3.2002. godine
Hrvatska je u razdoblju 2000. i 2001. osnovala USKOK unutar Državnog odvjetništva, Odjel za suzbijanje gospodarskog kriminaliteta i korupcije u sklopu ministarstva unutarnjih poslova te Odjel za suzbijanje pranja novca u okviru Ministarstva financija. Hrvatska se 1.12.2000. pridružila skupini od 49 zemalja koje su protiv korupcije, GRECO, (The Group of States agoinst Corruption) koje je osnovalo Vijeće Europe, a koje kao središnje europsko antikorupcijsko tijelo putem evaluacijskih krugova nadzire usklađenost zemalja članica s antikorupcijskim standardima.
Saborsko povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa osnovano je 2003. godine. Razvoj programa borbe protiv korupcije podijeljen je u tri faze od 2000. do 2012. godine, a svako razdoblje karakterizira razvoj zakonodavnog okvira. Mogu se uočiti mnoge izmjene istih zakona u tom razdoblju.

Image and video hosting by TinyPic
S lijeva: Ana Knežević Raić, Dalija Orešković, Munir Podumljak, Aleksander Štulhofer,
Željka Burić i Tomislav Mičetić

Izvršni direktor udruge civilnog društva PARTNERSTVO ZA DRUŠTVENI RAZVOJ Munir Podeumljak pojasnio je osnovne i često spominjane termine koji opisuju sukob interesa i korupciju.
SUKOB INTERESA je sukob između jednog ili više interesa pri čemu manje važan ili manje principijelan interes prevladava nad važnijim ili principijelnijim interesom. Time se poslu u realizaciji šteti ili mu se smanjuje učinkovitost. Izraz Sukob interesa vrlo često se korisati u političkom govoru u vezi s javnim sektorom gdje on podrazumijeva sukob između i javnog i privatnog sektora, ali i u vezi s privatnim sektorom gdje podrazumijeva sukob između interesa tvrtke i njezinih djelatnika.
Pojam „sukob interesa“ je suprotan pojmu dobrog upravljanja, te je u izravnoj vezi s pojmom korupcije. Taj pojam isključuje odgovornost, transparentnost, povratne informacije,učinkovitost, ekonomičnost, pravičnost, i najčešće poništava vladavinu prava u korist klijentelizma, pogodovanja i korupcije.
U trenutku kada sudjelujemo u odlučivanju o javnom interesu, onda naš privatni interes nije od javnog interesa „ podsjetio je Podumljak

DOBRO UPRAVLJANJE je propisana procedura koja ima slijedeće karakteristike: sudjelovanje, suglasnost, odgovornost, transparentnost, razumijevanje, učinkovitost, ekonomičnost, pravičnost, uključivost i usmjerenost na vladavinu prava. Sukob interesa isključuje ili otežava sudjelovanje odgovornost, transparentnost, povratne informacije, učinkovitost, ekonomičnost, pravičnost, uključivost i vladavinu prava. Postojanje sukoba interesa u bilo kojem upravljačkom procesu; donošenje javnih politika, donošenje odluka, primjeni i provedbi zakona, itd. dovodi do promjena u propisanom postupku dobrog upravljanja i dovodi na kraju do lošeg upravljanja.
Nasuprot tome - izostanak sukoba interesa – preduvjet je za višu razinu dobrog upravljanja.

KORUPCIJA je korištenje javnog položaja za osobni probitak, najčešće je definicija korupcije.
Korupcija počiva na ostvarenom sukobu interesa čiji je ishod prevladavanje privatnog interesa nad javnim, sa štetom i posljedicama za javni položaj, odnosno javne poslove.

SUKOB INTERESA temelj je KORUPCIJE, iako izraz SUKOB INTERESA ne treba uspoređivati s izrazom KORUPCIJA.
SUKOB INTERESA postaje korupcija kada postaje povezan s privatnom materijalnim ili ne materijalnom korišću. Ali već samo postojanje sukoba interesa bilo potencijalnog bilo prividnog ili stvarnog treba u pravilu pobuditi sumnju u korupciju na temelju čega treba provesti utvrđivanje činjenica i okolnosti povezanih sa sukobom interesa.

10.06.2013. u 23:39 • 0 KomentaraPrint#^

nedjelja, 09.06.2013.

ŠKOLSKO VOĆE



PROJEKT EU:
JEDNOM TJEDNO BESPLATNO VOĆE!


U Ministarstvu poljoprivrede 6.6.2013. ministri Tihomir Jakovina, dr.Rajko Ostojić i mr. Željko Jovanović promovirali su projekt „Shema školskog voća“ – jedem voće, mislim zdravo! koji je namijenjen djeci od prvog do četvrtog razreda osnovne škole. Djeca će jednom tjedno u školi dobivati besplatno mandarine, jabuke, kruške, šljive, breskve, nektarine, trešnje, jagode, rajčice ili mrkve.
Taj će se program po principima Europske Unije provoditi u Republici Hrvatskoj od školske godine 2013./2014. godine.
Uz Ministarstvo poljoprivrede, Ministarstvo zdravlja, Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta, u projekt je uključena Poljoprivredna savjetodavna služba, Hrvatski zavod za javno zdravstvo i Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju.
Prema riječima ministra Jakovine na javnom natječaju 15 poslovnih subjekata je odabrano za realizaciju projekta, s kojima će ravnatelji škola moći sklapati ugovore. Više od 800 osnovnih škola obuhvaćeno je ovim projektom u RH.
Cilj ovog projekta je da djeca u nižim razredima osnovne škole povećaju potrošnju voća i tako ih potaknuti na nove i drugačije, ali zdravije, prehrambene navike. Obrokom voća u školi djeci će biti odaslana poruka da jedu manje hrane s visokim sadržajem masti, šećera i soli. Time će biti spriječene i bolesti koje su uzrokovane neadekvatnom prehranom u dječjoj dobi. Svjetska zdravstvena organizacija preporučuje konzumiranje najmanje 400 grama voća i povrća dnevno, zbog rizika od zdravstvenih problema.

Posljednjih godina u RH zabilježen je porast broja debele djece i djece s povećanom tjelesnom težinom. U razdoblju od 2005. do 2009. čak 26.4 posto djece u dobi od 7 do 14 godina imalo je prekomjernu tjelesnu težinu, od čega je 15,2% djece imalo povećanu tjelesnu težinu, a 11,2% djece bilo je debelo. Uz loše prehrambene navike djeca imaju i nedovoljnu tjelesnu aktivnost.
Projekt je vrijednosti 1.375.000 Eura. Biti će financiran sredstvima proračuna Europske unije u visini od 75 %, a 25% sredstvima iz Državnog proračuna Republike Hrvatske.
Na razini Europske unije u projekt je uključeno oko 9 milijuna djece predškolskog i školskog uzrasta u 24 države članice.







09.06.2013. u 23:43 • 0 KomentaraPrint#^

četvrtak, 06.06.2013.

DELEGACIJA NR KINE SLUŽBENO POSJETILA HRVATSKU



POTPISAN MEMORANDUM O RAZUMIJEVANJU

Delegacija Narodne Republike Kine, koju je predvodio zamjenik ministra poljoprivrede Zhang Taolin, bila je u službenom posjetu Republici Hrvatskoj od 04. do 06. lipnja 2013. godine.
U sklopu posjeta, održan je sastanak s ministrom Tihomirom Jakovinom, na kome je razmatrana moguća suradnja dviju zemalja te moguća ulaganja Republike Kine u poljoprivredu. Na sastanku je naglašeno zadovoljstvo višegodišnjom suradnjom te spremnost za unapređenje i ostvarivanje zajedničkih projekata u području poljoprivrede, znanosti i agrotehnologije. Robna razmjena Hrvatske s Narodnom Republikom Kinom na području poljoprivrede je još uvijek na niskoj razni, no zamjenik ministra Zhang Taolin istakao je kako postoje potencijali za povećanje
Ministar Jakovina predstavio je prednosti i mogućnosti koje Hrvatska dobiva ulaskom u Europsku uniju i otvaranjem velikog novog tržišta. Kineski investitori pokazuju interes za ulaganja u Republiku Hrvatsku, te je ovom prigodom ministar Jakovina delegaciju upoznao s provedenim reformama, poglavito u području raspolaganja poljoprivrednim zemljištem, te s novostima u operativnim programima i mogućnostima ulaganja u ekološku poljoprivredu. Također, naznačio je kako je u pripremi izrada Kataloga investicija u poljoprivredno-prehrambenom sektoru koji će na jednom mjestu okupiti subjekte zainteresirane za daljnji razvoj i pronalaženje potencijalnih strateških partnera. Obje strane složile su se kako će nastaviti dosadašnju suradnju koja će zasigurno u budućnosti pokazati boljke rezultate
Kineska delagacija sa predstavnicima Ministarstva poljoprivrede 6. lipnja 2013., je posjetila Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu gdje je održana prezentacija na temu suradnje u poljoprivrednom istraživanju. U maloj vijećnici Agronomskog fakulteta potpisan je Memorandum o razumijevanju između Agronomskog fakulteta i kineske Akademije znanosti poljoprivredne mehanizacije. Potpisivanju je bio nazočan ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina, a s kineske strane Tang Shengyao, zamjenik generalnog direktora Odjela za međunarodnu suradnju Ministarstva poljoprivrede NR Kine i Li Shujun, predsjednik Kineske akademije znanosti poljoprivredne mehanizacije.
Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu ima višegodišnju suradnju s Narodnom Republikom Kinom. Od 2005. g. ostvareno je više susreta između znanstvenika, razmjena studenata te su objavljeni brojni zajednički znanstveni radovi. Potpisano je nekoliko ugovora o suradnji. Većina projekata na Agronomskom fakultetu odvijala se u području slatkovodnog ribarstva, u području organskog uzgoja jagoda i tipizacije gena istarskih ovaca.

Image and video hosting by TinyPic
Delagacija Narodne Republike Kine za službenog posjeta Ministarstvu poljoprivrede . Delegaciju su primile hijerarhijski najvažnije osobe; Ministar jakovina, zamjenica Snježana Španjol i pomoćnica ministra Gntner Kuterovac.

06.06.2013. u 23:57 • 0 KomentaraPrint#^

utorak, 04.06.2013.

VINO DOBILO NACIONALNI PROGRAM 2014.- 2018.


PRVA SJEDNICA VIJEĆA ZA
VINOGRADARSTVO I VINARSTVO



Prema priopćenju iz Ministarstva poljoprivrede Vijeće za praćenje i unapređenje stanja u vinogradarstvu i vinarstvu održalo je 3. lipnja prvu sjednicu na kojoj se raspravljalo u aktualnoj problematici u sektoru. Ministar Tihomir Jakovina izvijestio je članove Vijeća o svim aktivnostima koje je Ministarstvo poduzelo prema Europskoj Komisiji, a vezano za zaštitu vina te govorio o drugim pitanja iz područja vinarstva i vinogradarstva.
Predstavnici Ministarstva poljoprivrede Tihomir Jakovina, Snježana Španjol, Vesna Gantner, Zvjezdana Blažić, Miljenko Rakić prezentirali su članovima Vijeća Nacionalni program za vino u razdoblju od 2014. do 2018. godine u kojim su detaljno razrađene predložene mjere, a na temelju kojih će se nakon ulazaka u EU moći koristiti vinska omotnica u iznosu od 11,8 milijuna eura godišnje.
„Nacionalnim programom predviđaju se tri mjere preko kojih će vinari i vinogradari moći koristiti sredstva iz vinske omotnice. Radi se o mjeri promidžbe na trećim tržištima, mjeri investicija i marketinga vina, te mjeri potpore za restrukturiranje i zamjenu vinograda“, objasnio je ministar Tihomir Jakovina. Dodao je kako je Nacionalni program usuglašen sa Europskom Komisijom te će uskoro biti upućen prema Vladi RH. „Na vinarima i vinogradarima je da nakon usvajanja programa pripreme dobre projekte te iskoriste mogućnosti koje im se dodatno nude“, dodao je Jakovina – piše u priopćenju.
Ministarstvo poljoprivrede u Vijeće za praćenje i unapređenje stanja u vinogradarstvu imenovalo je svojih pet predstavnika. Uz ministra Tihomira Jakovinu, tu je još Snježana Španjol, Vesna Gantner, Zvjezdana Blažić, i Miljenko Rakić.
Vijeće čine dva predstavnika Hrvatske gospodarske komore i to Božica Marković i Žaklina Jurišić , iz Hrvatskog centra za poljoprivredu hranu i selo Ivana Alpeza, s Agronomskog fakulteta Edi Maletić , iz Agrokor vina Đuro Horvat , predstavnik Vinistre je Ivica Matošević, Udruge dalmatinskih vinara zastupa Ivica Kovačević , Đakovačka vina Josip Ređo , iz Udruge Graševina predstavnik je Vlado Krauthaker , predstavnik Udruge vinara Plešivica je Velimir Korak , a Vinare Pelješca zastupa Mara Mrgudić.






04.06.2013. u 23:51 • 0 KomentaraPrint#^

subota, 01.06.2013.

ŠTO SE DOGAĐA S LJUDIMA DA PRESTANU BRINUTI O ŽIVOTINJAMA?

NA BORKOVIĆEVU IMANJU ŽIVOTINJE SU
LOŠEG GOJNOG STANJA !


Što se to zbiva s ljudima, da se prestanu brinuti o životinjama koje su kupili upravo zato da bi se bavili njima i brinuli o njima?
Prije gotovo dva mjeseca javnost je saznala za slučaj KALEMBATOVIĆ, koji je zanemario brigu o svom stadu od 300 krava, gdje je sedamdeset krava doslovno uginulo od gladi. Taj su slučaj otkrili članovi Društva za zaštitu životinja.
Na samom kraju mjeseca svibnja 29.5. Večernjili list je objavio šokantan tekst i fotografije s imanja Branka Borkovića, poznatog po nadimku Mladi Jastreb koji je bio zadnji zapovjednik obrane grada Vukovara u hrvatskom Domovinskom ratu. Snimka na kojoj dva vidno mršava i izgladnjela psa jedu živog konja koji leži u čudnom položaju, a koji se na Borkovićevu imanju dogodio u nedjelju 19.5. 2013. objavljena je na You Tubeu. Događaj je snimio susjed Aleksandar Kovaček i tako je sve došlo u javnost. O događaju svjedoči više susjeda, jer su urlikanje konja, iz Borkovićeve staje, koga su trgali gladni psi, čuli susjedi u selu.
Nakon umirovljenja u činu brigadira Hrvatske vojske, Branko Borković počeo se baviti uzgojem posavskog konja te je izabran i za predsjednika Središnjeg Saveza uzgajivača posavskog konja. Koliko dugo na Borkovićevu imanju životinje namaju tretman koji bi za normalan život trebale imati utvrditi će inspekcija. Susjedi u selu su davno primijetili nemar vlasnika prema konjima, koji nisu dovoljno dobro hranjeni. Nekoliko konja se hrani hodajući po njivama te taj problem ističu na ovaj način „ Večernji list 29.5.2013. st. 11: _ Pozovemo policiju. No kada se spomene Mladi Jastreb nitko više ništa ne poduzima, a za konje na koje se žalimo da nam pojedu svu ljetinu kažu nam da oni nisu kauboji da ih love - „

Iz objavljenih tekstova u Večernjem listu 29. i 30.5.2013. vidljivo je da Branko Borković ne vidi izgladnjele konje i pse koji su u njegovu dvorištu i na njegovu imanju. On za snimke na You Tubeu kaže da ih šalje čovjek sa sumljivim dosjeom, te je rekao da mu je netko u deset dana otrovao osam konja, da mu sipaju otrov po dvorištu, bacaju otrovne kosti za životinje, postavljaju mišomor svinjama, te je rekao da citiram Večernji 29.5.:„ gospodin Todorić i paraobavještajne službe kreću u novu rundu napada na njega koji su počeli još u vrijeme Uskrsa“. U Večernjem listu 29.5. na st.11 Borković je rekao slijedeće : „- Otkako sam u Vukovaru javno istupio tražeći pomoć za Tihomira Purdu, podneseno je 60 prijava protiv mene pa vi recite je li to normalno. Dakle, ova priča s konjima samo je još jedan u nizu žestokih napada na mene. Što da još kažem? Spreman sam preuzeti svu odgovornost, spreman sam se i razapeti na križ, pa i okrenuti ga naopačke ako treba, ali neću promijeniti svoj način života i rada niti ću prestati govoriti istinu, a oni koji me napadaju, neka im je sa srećom - zaključio je Borković „

BORKOVIĆU TREBA DUHOVNA POMOĆ
Slobodna sam zaključiti da Branku Borkoviću treba liječenje, odnosno duhovna pomoć. Ljudi koji su bili branitelji u domovinskom ratu sasvim sigurno tijekom godina imaju zdravstvenih problema, prije svega na razini duha, htjeli to oni priznati ili ne. Ali bivši branitelji najčešće ni ne znaju koja im je vrsta liječenja potrebna. Ti su problemi posljedica velikog broja stresnih događanja u kratkom vremenu, raznih vrsta i oblika straha i strepnji. Rat je stanje koje izaziva strah, šok i neizvjesnosti. Ljudi se boje psihijatrijskog liječenja, i zato negiraju potrebu za liječenjem.
Braniteljima, sudionicima rata, psihijatrijsko liječenje najčešće nije ni potrebno. Njima je potrebno liječenje na razini duha, što se medikamentima ne može izliječiti. Potrebna im je duhovna osoba koja će ih vratiti na razinu zdravlja. Duh je materija koja čovjeka čini živim.Poremećaj koji je doživio duh manifestira se na ponašanju čovjeka.


IZVJEŠĆE INSPEKCIJSKOG NADZORA UPRAVE VETERINARSTVA

Zamolila sam Izvješće inspekcijskog nalaza Uprave veterinarstva Ministarstva poljoprivrede o provedenom inspekcijskom nadzoru na gospodarstvu Branka Borkovića, Prečno 63, 10 372 Oborovo.
Primila sam dva izvješća koja objavljujem:

Dana 28. i 29. svibnja 2013. izvršeni su inspekcijski nadzori od strane veterinarskog inspektora na predmetnom gospodarstvu - farmi konja.
„Sporna“ kobila koja je pretrpjela napad pasa nalazi se u staji posjednika. Detaljnim pregledom utvrđeno je da postoje ozljede kao posljedice ugriza pasa. Kobila se uredno kreće, uzima hranu. Utvrđena je mršavost kobile. Kobila se oždrijebila 1. svibnja 2013. uz stručnu pomoć veterinara iz Veterinarske ambulante Oborovo. Dana 19. svibnja 2013., na telefonski poziv vlasnika, isti je veterinar pružio zdravstvenu pomoć životinji nakon pretrpljenih povreda te sanirao ozlijede. Životinja je liječena i još uvijek je pod terapijom, te je djelomično oporavljena.
Na dvorištu je zatečen pastuh lošeg gojnog stanja, koji se nalazi u visećoj stojnici i u postupku je oporavka nakon liječenja.
U istom dvorištu (zatvorenoj staji) nalazi se jedan pastuh, dobrog gojnog stanja.
Uvidom u bazu podataka utvrđeno je da psi u posjedu Branka Borkovića, nisu cijepljeni protiv bjesnoće u propisanom roku. Stoga će se donijeti rješenje o stavljanju pasa u karantenske uvjete što je i učinjeno tijekom nadzora.
Nadzor na farmi nije okončan već će se nastaviti, vođenjem daljnjih inspekcijskog nadzora i saslušanjem drugih stranaka (osoba koja skrbi o životinjama na farmi), kako bi se utvrdile sve činjenice i okolnosti događaja.
Iz dosadašnjeg nadzora utvrđeno je da je počinjeno nekoliko kršenja propisa iz Zakona o zaštiti životinja.

DRUGO IZVJEŠĆE VETERINARSKE INSPEKCIJE

IZVJEŠĆE o provedenom inspekcijskom nadzoru na gospodarstvu Branka Borkovića, Prečno 63, 10 372 Oborovo, dana 31. 5. 2013. godine. OBJAVLJUJEM U CIJELOSTI:
Dana 31.05.2013.g. djelatnici veterinarske inspekcije, Veterinarskog ureda Zagreb, Ministarstva poljoprivrede nastavili su provođenje inspekcijskih nadzora na gospodarstvu kod Branka Borkovića, Prečno 63,Oborovo (JIBG: HR 10000112) kojima su obuhvaćeni držanje i uzgoj konja, svinja, te pasa.
Tri psa pasmine japanska tosa zatečeni su na gospodarstvu vlasnika, te je tijekom nadzora izvršen klinički pregled pasa od strane ovlaštenih veterinara kojim je utvrđeno da psi ne pokazuju znakove bolesti, da su slabijeg do srednjeg gojnog stanja i da ne pokazuju znakove agresivnosti, a budući da na njima nije provedena naređena mjera cijepljenja protiv bjesnoće i označavanja (mikročipiranja), veterinarska inspekcija naredila je provođenje istih, te su tijekom nadzora obavili mikročipiranje i cijepljenje protiv bjesnoće.
Na predmetnom gospodarstvu zatečena su tri konja koji su već ranije opisani u prijašnjim nadzorima.
Pastuh koji je bio u prethodnom nadzoru (29.05.2013.g.) zatečen u visećoj stojnici pokazuje znakove poboljšanja općeg zdravstvenog stanja i samostalno se kreće.
Veterinarska inspekcija je zbog utvrđivanja uzroka i jačine ozljeda na kobili, te pružanja veterinarske njege privremeno oduzela navedenu ozlijeđenu kobilu koja je bila predmet snimke od 19.05.2013.g., te će ista biti smještena na Veterinarski fakultet u Zagrebu.
Na ograđenom pašnjaku vlasnika (površine oko 16 hektara, dio pašnjaka je travnat, a dio je šuma ) koji se nalazi nedaleko gospodarstva zatečeno je u slobodnom držanju 12 konja, pasmine Hrvatski posavac. Utvrđeno je da su životinje slabog do srednjeg gojnog stanja, bez znakova zlostavljanja.
Pošto se životinje drže na ekstenzivni način, inspekcija nije uspjela utvrditi zdravstveno stanje svih životinja, što će biti utvrđeno tijekom drugih nadzora.
Nadzorom je utvrđeno da na gospodarstvu Branka Borkovića postoje nesukladnosti u smislu vođenja propisanih evidencija na gospodarstvu i provođenje naređenih mjera u 2013.g. Inspekcijski nadzor nastaviti će se u suradnji sa drugim nadležnim službama, te će o daljnjim postupanjima javnost biti pravovremeno obaviještena. „


BORKOVIĆ JE KORISNIK POTPORA.
ZA 2012. PRIMIO JE 17.923 KUNE!

Prema informacijama Odjela za odne s javnošću Agencije za plaćanja u poljoprivredi ribarstvu i ruralnom razvoju, Branko Borković je korisnik potpore za IAKS mjere ruralnog razvoja - „Očuvanje izvornih i zaštićenih pasmina domaćih životinja“ -
Na osnovu odobrenog zahtjeva za potporu za očuvanje izvornih i zaštićenih pasmina domaćih životinja u 2012. godini, do sada je za 11 konja pasmine Hrvatski posavac i 2 grla pasmine Lipicanac OPG-u Branku Borkoviću isplaćeno 17.923 kune.
Potpora za konje može se ostvariti samo ako je uzgojno valjana rasplodna izvorna i zaštićena pasmina domaće životinje upisana u JDRŽ, Središnji registar kopitara i Matični popis ovlaštenih organizacija za uzgoj uzgojno valjanih kopitara. Konji moraju biti ženska grla starija od 3 godine i rasplodnjaci (pastusi) koji su upisani u matičnu knjigu pastuha koju vode ovlaštene organizacije za uzgoj uzgojno valjanih kopitara. Izvorne i zaštićene pasmine domaćih životinja definirane su u Popisu izvornih i zaštićenih pasmina i sojeva domaćih životinja i njihovom potrebnom broju.




01.06.2013. u 12:18 • 0 KomentaraPrint#^

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

< lipanj, 2013 >
P U S Č P S N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Ožujak 2024 (20)
Veljača 2024 (32)
Siječanj 2024 (31)
Prosinac 2023 (33)
Studeni 2023 (31)
Listopad 2023 (32)
Rujan 2023 (31)
Kolovoz 2023 (31)
Srpanj 2023 (27)
Lipanj 2023 (26)
Svibanj 2023 (24)
Travanj 2023 (19)
Ožujak 2023 (35)
Veljača 2023 (26)
Siječanj 2023 (28)
Prosinac 2022 (31)
Studeni 2022 (28)
Listopad 2022 (32)
Rujan 2022 (21)
Kolovoz 2022 (17)
Srpanj 2022 (28)
Lipanj 2022 (28)
Svibanj 2022 (33)
Travanj 2022 (26)
Ožujak 2022 (32)
Veljača 2022 (28)
Siječanj 2022 (28)
Prosinac 2021 (29)
Studeni 2021 (12)
Listopad 2021 (30)
Rujan 2021 (28)
Kolovoz 2021 (33)
Srpanj 2021 (33)
Lipanj 2021 (30)
Svibanj 2021 (31)
Travanj 2021 (34)
Ožujak 2021 (33)
Veljača 2021 (28)
Siječanj 2021 (32)
Prosinac 2020 (33)
Studeni 2020 (30)
Listopad 2020 (31)
Rujan 2020 (30)
Kolovoz 2020 (29)
Srpanj 2020 (30)
Lipanj 2020 (32)
Svibanj 2020 (28)
Travanj 2020 (29)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
OYO.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv



Komentari da/ne?

Opis bloga AgroPolitika

Poljoprivreda i sve njene grane, stanje i problemi, poljoprivreda vođena državnom politikom i politikom resornog ministarstva, prilagodba politikama EU


----------------------------------------
Na dan 14. siječanja 2013. stari BROJAČ POSJETA na kome sam tada imala broj 37829, zamijenila sam novim brojačem koji sada registrira broji posjeta na blog i broj pregleda tekstova na blogu.


GODINE 2013. TOČNIJE OD 14. SIJEČNJA, KADA SAM PROMIJENILA BROJAČ ULAZA NA BLOG AGROPOLITIKA, DO 1. SIJEČNJA 2014. BROJAČ JE REGISTRIRAO 23 853 ULAZA.
BROJAČ PREGLEDA BLOGA REGISTRIRAO JE 37 182 PREGLEDA TEKSTOVA.


Brojač posjeta 12. veljače 2015.;
broj pregleda 64 387
broj posjeta 43 836

Blog AgroPolitika otvorila sam 31.12. 2007. godine. Dana 17. siječnja 2013. objavila sam 330. tekst .
Dana 21.studenog 2014. objavila sam 634 tekst.

Dana 12. veljače 2015. objavila sam 693 tekst.
Fotografije uz tekstove koje su objavljene na blogu
nastale su mojim fotografiranjem u 99,%. Samo nekoliko objavljenih fotografija nisu moje snimke.

Dana 21. travnja 2016. objavila sam 992 tekst
Istiga dana brojač posjeta bilježio je broj 61 200


Dana 1. 1. 2017. godine:

broj pregleda: 96964
broj posjeta: 70747




S 1. svibnjem 2017. u Hrvatskom novinarskom društvu stavila sam moj novinarski status u mirovanje. Razlog tome je moja odluka da novac za život koji ne mogu zaraditi u novinarstvu zaradim u turizmu tijekom turističke sezone. Dakako da ću pisti i dalje u vrijem kada radim u turizmu, ali vjerojtno rijeđe. Nakon 25 godina novinarskog pisanja ne mogu tek tako prestati pisati, posebno ne kada vidim dobru temu.

Slijedom prethodne informacije objavljujem da sam u članstvu Hrvatskog novinarskog društva ponovo od 1. studenog 2017. godine.

Dana 1.8. 2018. broj posjeta na blogu bio je 90 055 , a broj pregleda 119 000 .

NAKON 66 DANA PONOVO JE USPOSTAVLJEN BROJAČ NA BLOGU. BROJENJE POSJETA I PREGLEDA BLOGA NASTAVLJENO JE OD BROJA OD KOJEG JE BROJAČ BIO UKLONJEN, DAKLE POSJETE NA BLOG BROJIM OD BROJA 90 055, A PREGLED BLOGA OD 119 000. Margareta Zouhar Zec



Autorica bloga:
Margareta Zouhar Zec novinarka
članica Hrvatskog novinarskog društva
redni broj HND iskaznice 3048
meil:
margareta.zouhar@zg.t-com.hr

----------------------------------------

Linkovi

MPS.HR
Ministarstvo poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja

MRRSVG.HR
Ministarstvo regionalnog razvoja, šumarstva i vodnog gospodarstva


BROJAČ PREGLEDA

page visitor counter
who is online counter blog counter

BROJAČ POSJETA

page visitor counter
who is online counter blog counter