AgroPolitika https://blog.dnevnik.hr/agropolitika

subota, 30.03.2013.

ZANEMARIVANJE ŽIVOTINJA!


KRAVE UGINULE OD GLADI!

Veterinarska inspekcija Ministarstva poljoprivrede provela je kontrolu u tvrtki Lov Farme d.o.o. u četvrtak 28.3. ove godine pri čemu je konstatirano da je od 307 krava koliko ih je na farmi bilo prema službenim podacima, sada samo 108 živih.U obavijesti glasnogovornika Ministarstva poljoprivrede piše između ostalog: „ U Agroproteinku je otpremljeno oko 60 lešina, dok ostale uginule životinje nisu zbrinute na propisan način.“ Iz izvješća glasnogovornika nije jasno da li su krave nađene u prirodi ili u objektima.
Na internetu se pak mogu pročitati informacije koje se odnose na ovaj slučaj, ali da je od gladi uginulo 140 krava na Krbavskom polju, kojima je izvor Udruga Glas životinja sa sjedištem u Zagrebu. Treba ipak pričekati izvještaj inspekcijskog veterinarskog nadzora.

Tvrtku Lov Farme d.o.o za proizvodnju i trgovinu mlijeka i mliječnih proizvoda osnovao je 2008. godine Lovre Kolimbatović iz Splita, a stado je tada imalo 307 krava. Sjedište tvrtke je u naselju Jošani 93/1 u općini Udbina u Ličko Senjskoj županiji. Tvrtka Lov Farme ima svoju web stranicu.
Sudeći prema podacima s interneta Kolimbatović je bio ravnatelj velikog doma za starije i nemoćne osobe Arkus, koji je bio kapaciteta 50 osoba u Sutina Neoriću.

Zašto je Lovre Kolimbatović tako surovo i nehumano zapustio krave? Zanemario je životinje s obzirom na njihovo zdravlje,smještaj, ishranu i njegu ( čl. 4/16 Zakona) a za njih je iz Ministarstva poljoprivrede primao potporu. Zanemario ih je u toj mjeri da su životinje od gladi ugibale i motive tog čina bi uistinu morao objasniti.Postupanje sa životinjama propisuje legislativa, Zakon o zaštiti životinja NN 135/06, NN 37/13 te se samovolja neodgovornog kvazi farmera mora kazniti.
Ako je uistinu trećina stoke od prvotnog broja stada uginula zbog gladi kojoj su životinje bile podvrgnute od kasne jeseni i tijekom zime – to je alarm i veterinarskoj inspekciji i kontroli Agencije za plaćanje, da farme veće od 100 komada stoke, najmanje jednom godišnje budu kontrolirane.
Sisteme rada u kojima se dezavuira ono što je obveza i legalan ugovorni odnos treba sankcionirati – kako bi postalo jasno da je najisplativije pošteno proizvoditi i raditi.



30.03.2013. u 01:35 • 0 KomentaraPrint#^

četvrtak, 28.03.2013.

VRIJEME JE PODNOŠENJA ZAHTJEVA ZA POTPORU



FOKUS NA VJERODOSTOJNOSTI I KONTROLI ZAHTJEVA!

U tijeku je podnošenje Zahtjeva za financijske potpore poljoprivrednim gospodarstvima - od 1.ožujka do 15. svibnja.Iznimno zahtjev za potporu za ovce i koze podnosi se od 1. ožujka do 30. travnja, a za krave dojilje i plaćanja za mliječne krave podnosi se od 1. travnja do 15. svibnja ove godine.
Pravo na potporu u 2013. mogu se ostvariti kroz:
1. prava na plaćanja; pravo na regionalno plaćanje za zemljište na kojem se obavlja poljoprivredna djelatnost; pravo na plaćanje iz Nacionalne rezerve i pravo na plaćanje iz posebne nacionalne rezerve za razminirano zemljište
2. proizvodno vezana plaćanja i to ; premije za krave dojilje, ovce i koze i dopunske premije za ovce i koze
3. specifična plaćanja – za krave u kontroli mliječnosti
4. plaćanja u iznimno osjetljivim sektorima ; za šećernu repu, ekstra djevičansko i djevičansko maslinovo ulje, duhan, mliječne krave i rasplodne krmače
5. potpore za IAKS ( integriranog, administrativnog i kontrolnog sustava) mjere ruralnog razvoja i to: potpora za očuvanje izvornih i zaštićenih pasmina domaćih životinja, potpora za ekološku poljoprivrednu proizvodnju, potpora za integriranu poljoprivrednu proizvodnju, potpora za područja s težim uvjetima gospodarenja u poljoprivredi, potpora za očuvanje izvornih i zaštićenih vrsta i kultivara poljoprivrednog bilja.
Osnovni uvjet za dodjelu prava na plaćanja je podnošenje Zahtjeva u okviru Jedinstvenog zahtjeva u propisanom roku. Prije toga treba provjeriti da li su sve zemljišne parcele, planirane za traženje potpore upisane u ARKOD kao i da li je sva stoka upisana u jedinstveni registar domaćih životinja (JRDŽ) - što treba, ako nije, učiniti u Hrvatskoj poljoprivrednoj agenciji. S podnošenjem Jedinstvenog Zahtjeva za potporu ne treba čekati zadnji dan, već to treba učiniti ležerno, bez pritiska istjecanja datuma za predaju zahtjeva, i obaviti taj posao što prije.
Jedinstveni Zahtjev za dodjelu prava na plaćanja čine obrasci; listovi A, B, C, D, E, F koje s obzirom na djelatnost na poljoprivrednom gospodarstvu treba popuniti.
Minimalna količina poljoprivredne površine za izravno plaćanje je 1 hektar, za šećernu repu također jedan hektar, za IAKS ruralne mjere minimalna površina poljoprivredne parcele mora biti 0,05 ha, maslinovog ulje mora biti najmanje 50 litara, dok za duhan nije propisana minimalna količina, već se potiću sve isporučene količine.

Ukoliko vlasnik poljoprivrednog gospodarstva pri popunjavanju Zahtjeva ima poteškoća s AGRONET sustavom- jer se popunjavanje radi elektronski - pa treba pomoć, tu pomoć, predviđeno je, treba zatražiti na svom području bilo od Agencije za plaćanje, Poljoprivredne savjetodavne službe ili Hrvatske poljoprivredne agencije, bilo samo dolaskom, bilo prethodnom najavom na telefon. Djelatnici tih službi pružiti će pomoć pri ispunjavanju Zahtjeva.

KONTROLA.Podneseni Zahtjev za plaćanje podliježe administrativnoj kontroli i kontroli na terenu. Administrativnu kontrolu provodi Agencija za plaćanja i ta kontrola obuhvaća provjeru usklađenosti podnesenog Zhtjeva s propisima kojima se uređuju izravna plaćanja i potpore IAKS mjera ruralnog razvoja, provjeru prava na plaćanja i prava na premije, provjeru prijave referentnih parcela zemlje, a u stočarstvu broj prijavljene stoke.
Na terenu će kontrolori Agencije za plaćanje provjeriti pravo stanje :prihvatljivost Zahtjeva
za potpore s obzirom na uvjete pod kojima se potpore dodjeljuju vezano za površine i stoku.
Kontroli na terenu će biti podvrgnuto 5% poljoprivredna gospodarstva metodom slučajnog odabira te će na taj način biti kontrolirana prihvatljivost za plaćanje prije isplate.
Kontrola navedenih parcela u Zahtjevu podrazumijeva utvrđivanje lokacije poljoprivrednih parcela, površinu u smislu navedenom za plaćanje, te prijavljenu kulturu. Mjerenje se tom prilikom provodi GPS (globalni sustav pozicioniranja) uređajem ili upotrebom GIS-a ( geografskog informacijskog sustava) kao i satelitskim i zračnim snimkama. Usjevi konoplje kontrolirati će se analizom sadržaja tetrahidrokanabinola.
Kontrola životinja i stoke navedena u Zahtjevu za plaćanje, podrazumijeva kontrolu broja, pasminu, pravilno označavanje ušnim markicama, provjera registara za te životinje. Isto gospodarstvo može biti odabrano i za kontrolu površine i za kontrolu životinja.

Kontroli višestruke sukladnosti – odnosno ispunjavanje dobrih poljoprivrednih i okolišnih uvjeta biti će podvrgnuto 1% poljoprivrednih gospodarstava od onih koji su podnijeli Zahtjev za isplatu potpora.

Iznimno je važno znati da se dobri poljoprivredni i okolišni uvjeti – višestruka sukladnost- mora na provoditi na svim poljoprivrednim površinama poljoprivrednog gospodarstva tijekom cijele godine, bez obzira da li je za njih podnesen zahtjev za potporu ili nije.
Ako vlasnik gospodarstva koji je podnio Zahtjev za plaćanje potpora ili njegov opunomoćenik kontrolu Agencije za plaćanje koja dolazi na teren, a najavila se; odbije, spriječi kontrolu ili ne bude prisutan kontroli njegov Zahtjev za plaćanje će biti ODBIJEN U POTPUNOSTI, kao neprihvatljiv.


KADA ISPLATA? Isplata Zahtjeva podnesenog za potporu u zadanom roku, koji bude vjerodostojan pri kontroli propisanih uvjeta, predviđena je za 2013. u dva dijela i to u razdoblju od 1.12. 2013. do 30.6. 2014. godine Odobreni iznos potpore biti će isplaćen na žiro račun koji je podnositelj Zahtjeva prijavio u Upisniku poljoprivrednih gospodarstava.

Priručnik za poljoprivredna gospodarstva „Kako ostvariti izravnu potporu za 2013“ izdala je Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju. Distribuiran je po podružnicama Poljoprivredne savjetodavne službe, uredima Hrvatske poljoprivredne agencije i županijskim uredima Agencije za plaćanje diljem Hrvatske i poljoprivredni proizvođači mogu PRIRUČNIK dobiti u tim ustanovama. Ista se publikacija u elektroničkom obliku nalazi na web stranici Agencije za plaćanje.
Na 50 stranica teksta priručnik sadrži mnogo informacija, između ostalog i popis poljoprivredne legislative te popis, sa adresama i brojevima telefona, svih podružnica, ureda i županijskih ureda triju navedenih institucija. Tu se mogu naći odgovori na svako pitanje koje se u okviru isplate potpora, uključujući i poljoprivredne djelatnosti, može javiti proizvođaču kao nepoznanica i prepreka.Publikacija je pisana tako da kroz pitanja i odgovore vodi proizvođača savjetima - kako da ostvari potporu kroz prvi stup Zajedničke poljoprivredne politike EU, a to su izravna plaćanja(EAGF).Cilj je osigurati stabilan dohodak poljoprivrednim proizvođačima.
Agencija za plaćanja u poljoprivredi , ribarstvu i ruralnom razvoju akreditirana je potkraj 2012. od strane Europske Komisije za povlačenje financijskih sredstava iz Europskog fonda za jamstva u poljoprivredi – a time je i osposobljena na način da ima odgovore na sva pitanja koja se odnose na poljoprivrednu proizvodnju i poljoprivredna gospodarstva.




28.03.2013. u 12:24 • 0 KomentaraPrint#^

petak, 22.03.2013.

16. BJELOVARSKI SAJAM



422 IZLAGAČA IZ HRVATSKE I REGIJE

Snježana Španjol Zamjenica ministra poljoprivrede RH svečano je u petak 22. ožujka prije podne otvorila 16. Proljetni međunarodni Bjelovarski sajam na sajamskom prostoru Gudovec.
Prema informacijama novinara Tugomira Pempera koji je voditelj press centra Bjelovarskog sajmu, ovoga proljeća na sajamskom prostotu Gudovec, na oko 20 000 četvornih metara biti će predstavljena najkvalitetnija mehanizacije, oprema i alat za poljoprivredu koja uopće postoji u RH. U gospodarskom dijelu sudjelovati će 422 izlagača iz RH i zemalja regije. To je 15% izlagača više nego prošle godine.
U sklopu Sajma održati će se izložba stoke, prezentacija rada udruga, te Lovačkog saveza Bjelovarsko-bilogorske županije.
U edukacijskom dijelu sajma organizirani su stručni skupovi, okrugli stolovi, predavanja i prezentacije iz područja gospodarstva i poljoprivrede. Održat će se nekoliko predavanja i okrugli stol s temom legalizacije poljoprivrednih objekata, a prezentiran će biti i poseban tiskani vodič o legalizaciji . Stav je čelnih ljudi grada i županije da se , poljoprivrednim proizvođačima kao i svima zainteresiranima ta problematika mora do kraja objasniti. Izloženo će biti pedesetak konja hrvatskog hladnokrvnjaka i više vrsta malih životinja izvornih pasmina. Posebna novost je novi sajamski pokazni poligon na zemljanoj i tvrdoj podlozi s video zidom za predstavljanje traktora i poljoprivrednih strojeva u radu na kojemu će zainteresirani moći uz stručnu pomoć provjeriti tehničke karakteristike i mogućnosti strojeva koji će ih najviše interesirati. U zabavnom dijelu programa organizirane su promotivne prezentacije i nastupi kulturno umjetničkih društava uz gastro-turističku ponudu.
Sajam će u subotu 23. i nedjelju 24. ožujka biti otvoren za posjetitelje od 9 do 18 sati. Od gradskog autobusnog kolodvora prijevoz je do Sajma besplatan atraktivnim cestovnim vlakićem. Pojedinačna cijene ulaznice je 25 kuna, za djecu, umirovljenike i invalide 20 kuna, a za grupne posjete 15 kuna. Parkiranje na sajamskim parkiralištima za vrijeme Sajma se neće naplaćivati. Pokrovitelj sajma je Ministarstva poljoprivrede, a organizator Bjelovarskog sajma d.o.o.

22.03.2013. u 17:43 • 0 KomentaraPrint#^

srijeda, 20.03.2013.

ISPLAĆEN DIO PROIZVODNE 2012. GODINE

AGENCIJA ZA PLAĆANJA
ISPLATILA DIO POTPORA!

Prosvjed – koji su poljoprivredi proizvođači pripremali i na njega podsjećali zadnja dva mjeseca, neće biti potreban, jer Agencija za plaćanja u poljoprivredi ribarstvu i ruralnom razvoju isplatila je dio poticaja,koji je poljoprivrednicima potreban, prema njihovim tvrdnjama, za proljetnu sjetvu. Prema informacijama iz Agencije za plaćanja 15. ožujka isplaćeno je milijardu kuna potpore za 2012. godinu.
Potpore su isplaćene za oranice, livade i pašnjake, tov goveda, ovce i koze, mlijeko te duhan, isplaćeno je 44% iznosa odobrene potpore. Prosječna isplata regionalnog prava po hektaru za oranicu je 1020 kuna. No prema pravilima Agencije za plaćanja prava se razlikuju po poljoprivrednom gospodarstvu (PG), odnosno određuju se individualno po povijesnom pravu . Povijesno pravo ovisi o tome je li PG u referentnoj godini proizvodilo mlijeko, duhan, tovilo goveda ili držalo ovce i koze te ima li više oranica ili livada i pašnjaka. Kada je riječ o proizvodno vezanim plaćanjima, za krave dojilje isplaćeno je 675 kuna po grlu, a za ovce i koze po 36,90 kuna. To je 44% isplate za odobreni iznos potpore. Za iznimno osjetljive sektore u poljoprivredi, za koje je EU dozvolila primjenu postojeće državne pomoći, isplaćeno je 50% odobrenog iznosa, a to je za šećernu repu, maslinovo ulje, duhan, mliječne krave i rasplodne krmače.
Za IAKS mjere ruralnog razvoja ekološku i integriranu proizvodnju, teže uvjeti gospodarenja te izvorne i zaštićene pasmine isplaćeno je 50% iznosa odobrene potpore.

Prema naputku Ministarstva poljoprivrede, Agencija za plaćanja u poljoprivredi, putem regionalnih ureda Poljoprivredne savjetodavne službe, Hrvatske poljoprivredne agencije i Agencije za plaćanja u poljoprivredi, provela je informativnu anketu poljoprivrednih proizvođača vezanu za očekivani način isplate preostalog iznosa potpore za proizvodnu 2012. godinu, za sredstva koja će se isplaćivati nakon 15. ožujka 2013. godine. Od oko 4000 anketiranih proizvođača u 21 županiji na 90 lokacija njih 80% se izjasnilo za isplatu preostale potpore u novcu, a preostalih 20% za isplatu u vaučerima.
Po naputku Ministarstva financija, u ovoj isplati „ nije se radio prijeboj dugovanja“ - kako to izrijekom navodi Agencija za plaćanja kako bi se poljoprivrednim proizvođačima, koji imaju dug prema državi evidentiran u poreznoj upravi omogućilo da do 30. lipnja 2013. godine načine reprogram dugovanja.

20.03.2013. u 17:00 • 0 KomentaraPrint#^

nedjelja, 17.03.2013.

PLAN NABAVE MINISTARSTVA POLJOPRIVREDE ZA 2013.


KOLIKO TONA TONERA I TINTE
ZA DVA MILIJUNA KUNA?

Tablica Plana nabave Ministarstva poljoprivrede za 2013. godinu, koja se može vidjeti na web stranici ministarstva sadrži više izrazito visokih brojki koje opisuju predviđenu potrošnju. Tako je u rubrici UREDSKI MATERIJAL – toneri i tinte, procijenjena vrijednost 2.000.000,00 kuna ( dva milijuna kuna ). Koliko se tona tonera i tinte može kupiti za 2.000.000,00 kuna?
Procijenjena vrijednost za GORIVO benzinsko i dizelsko je 2.300.000,00 kuna ( dva milijuna tristo tisuća kuna) za službena vozila Ministarstva poljoprivrede. To je vrlo mnogo novca za stavku službenog prijevoza. Podijeli li se 2.300.000,00 kuna sa 365 dana u godini dolazi se do sume od 6 300 što je šest tisuća tristo kuna za svaki dan u godini koji su namijenjeni za kupnju dizelskog i benzinskog goriva službenih automobila. Potroši li se na vožnju službenim automobilima uistinu toliko motornog goriva u jednom danu? Pa vikendi su neradni dani, osim možda za ministra, ali i on radi možda 15% vikenda kroz godinu. U tom je slučaju dnevna stavka za GORIVO znatno veća! Kome je dozvoljeno da se izvan radnog vremena koristi službenim automobilima? Može li Ministarstvo poljoprivrede službenim vozilima uistinu potrošiti motornog goriva za 2.300.000 kuna?
Ta je brojka kao i prethodna za uredski materijal nerealno visoka, a nerealne brojke upućuju na prijevaru i koristoljublje.

Image and video hosting by TinyPic


U istoj tablici, može se vidjeti da se predviđa za bi opskrba električnom energijom, mogla koštati 7.568.438.40 kuna, s naznakom da je to ugovor do srpnja 2013. godine. Što je tek s drugim dijelom godine? Misli li itko o štednji električne energije u tom, prostorno, velikom ministarstvu?

Procijenjena vrijednost za poštanske usluge je 1.100.00,00 kuna što je također vrlo mnogo, u situaciji kada je meil poznato i priznato sredstvo komunikacije. Zatim, procijenjena vrijednost elektroničke komunikacijske usluge u nepokretnoj mreži i oprema, na početku 2013. godine - zabilježena je projekcija u visini od 2.483.884,76 kuna, što je također mnogo, ugovor je do 1.8. ove godine. Možda je toliki bio iznos za 2012. ili 2011. godinu ali zar u kunu ili lipu taj iznos mora biti isti? Ili ta kvota novca mora biti potrošena jer je tako netko odlučio? A nakon 1.8. teći će novi ugovor koji će se ponovo preklapati sa narednom godinom…
Na sličan način i s više pod upita mogu se analizirati i ostale navedene stavke. No nije navedena procijenjena vrijednost za potrošnju vode i za potrošnju grijanja plinom?!

Zašto na novinarski način skrećem pozornost na Plan nabave ministarstva poljoprivrede za 2013. godinu?
Zato što državna uprava troši novac iz državnog proračuna u koji se puni sredstvima poreznih obveznika. A porezni obveznici imaju pravo znati kako se troši njihov novac. Troškovi u svakoj državnoj upravi trebali bi biti stvarani sa sviješću službenika Uprave kako treba, a kako ne treba troši novac poreznih obveznika. Taj bi novac trebalo cijeniti i s njim upravljati najracionalnije moguće. Ali u vremenu i prostoru u kome živimo, kada se povede razgovor o načinu potrošnje dobara koja se plaćaju novcem poreznih obveznika, još uvijek se čuje izreka nastala u periodu socijalističkog uređenja koja glasi „ sve će to narod platiti“!
No ljudi takvih zaključaka još ne razumiju društvo i ekonomski sistem u kome žive.


17.03.2013. u 17:43 • 0 KomentaraPrint#^

četvrtak, 14.03.2013.

DIO POLJOPRIVREDNIKA RADI PO SVOM !



ZBOG SAMOVOLJE
SLIJEDI – ISKLJUČENJE IZ OTKUPA MLIJEKA!


„Dio poljoprivrednika se ne pridržava uputa stručnih službi, te unatoč tome što im je od Ministarstva poljoprivrede u skladu s Akcijskim planom dostavljana stočna hranu, nisu promijenili način ishrane svojih mliječnih krava. Zbog toga ni nakon dva tjedna provođenja mjera nije smanjena razina aflatoksina u mlijeku krava na njihovim farmama.
Ovim putem ih se opetovano poziva da u posljednjem tjednu 1. faze Akcijskog plana promjene odnos prema ishrani životinja te da na taj način utječu na snižavanje razine aflatoksina u mlijeku“ – stoji decidirano u obavijesti koju je glasnogovornik ministarstva poljoprivrede Miroslav Kuskunović odaslao novinarima.
„ Poljoprivrednici koji se nisu pridržavali danih uputa i savjeta, nego su svojevoljno nastavili krave hraniti sa svojom hranom, što potvrđuju dvije uzastopne službene kontrole mlijeka s njihovih farmi i pozitivni rezultat na povišenu razinu aflatoksina, biti će isključeni iz otkupa mlijeka. To konkretno znači da će im i službeno biti izdana mjera zabrane isporuke mlijeka, a posljedice daljnjeg saniranja šteta na svojoj farmi snositi će sami. Ministarstvo poljoprivrede smatra kako se novcem državnih obveznika ne mogu sanirati neprofesionalni proizvođači koji su ignorirali savjete i upute stručnih službi, dok je najveći dio proizvođača koji su slušali savjete u kratkom roku smanjio razinu aflatoksina u mlijeku te su se vratili u sustav otkupa mlijeka“ piše u obavijesti iz Ministasrtva poljoprivrede.
Prema odluci Ministarstvo poljoprivrede će do srijede 23.3 nastaviti sa preuzimanjem mlijeka s povišenom razinom aflatoksina i njegovim odvoženjem u bioplinska postrojenja, a isto tako nastavlja se i mjera isporuke stočne hrane, koja je zamjena za domaću hranu krava dojilja. O svim rezultatima Akcijskog plana, te planom mjera iz druge faze Akcijskog plana ,koji podrazumijeva postupak zamjene stočne hrane, javnost će biti obaviještena.

U otkup vraćeno 67% mlijeka!

Dosadašnji tijek Akcijskog plana pokazuje dobre rezultate i pozitivne pomake. U otkup je vraćeno 67 % ukupnih količina mlijeka, što je 76.190 litara dnevno.Proizvođači koji su u ishrani krava dojilja koristili zamjensku stočnu hranu, mikofiksatore i pridržavali se uputa stručnih službi, razinu aflatoksina u mlijeku snizili su na dozvoljenu razinu pa je od takvih ponovo započeo otkup mlijeka.
Ministarstvo poljoprivrede donijelo je odluku da će ova faza Akcijskog plana mliječnog sektora trajati do 20. ožujkom 2013. godine.
Druga faza Akcijskog plana će uključiti zamjenu zdravstveno neispravne stočne hrane koja je u vlasništvu poljoprivrednika. Do rijede Ministarstvo će izdati upute poljoprivrednicima na koji način i pod kojim uvjetima će se moći zamjenjivati stočna hrana.






14.03.2013. u 23:52 • 0 KomentaraPrint#^

nedjelja, 10.03.2013.

BIG SCHOT CIDER !

JABUKA IMA PRIORITET

Na pultu male trgovine Club & Store Cider u međukatu tržnice Dolac u Zagrebu u kojoj proizvodi od jabuka imaju prioritet, jer je jabuka vrlo važna za opće zdravstveno stanje ljudskog organizma, stoji jedan delikatesni proizvod - pjenušac od jabuke Big Schot Cider. Proizvod je to u kome je više od pet različitih vrsta jabuka, zlatni delišes, crveni delišes, gala, idared, grenny smith, gloster, elstar, itd. sa nekoliko tisuća voćki jabuka, voćnjaka u Koprivnici. Pjenušac (cider – jabukovača) je od prirodnog soka jabuke, proizveden klasičnom metodom vrenja u boci, bez ikakvih dodataka i aditiva i bez umjetnog CO2. Pjenušac od jabuke ( boca 46 kuna) koji je sada u prodaji proizveden je iz berbe jabuka 2009. godine. Piće ide uz svako jelo, ima 7,4% alkohola, visoki postotak antioksidansa, minerala kalcija i kalija, vitamina B i C. Pjenušac toga tipa poznatiji je u Velikoj Britaniji i Francuskoj, ali Big Schot Cider s Dolca nije ništa manje kvalitetan, jer kvalitetu diktira - jabuka sa ekološkog voćnjaka s organskim uzgojem.

Image and video hosting by TinyPic
Fotka:M.Zouhar Zec; Delikatesa – pjenušavo voćno vino od jabuke Big Schot Cider

Što je još od jabuke? Od jabuke je tu vino u rinfuzi , cijena je 20 kn za litru,
i dvije vrste čistog soka jabuke. Jedan je sok od jabuke grenny mith, a drugi od jabuke idared i zlani delišes i taj je sok nešto slađi ( 13 kn za litru). Sok se radi od čiste prešane jabuke, bez ikakvih aditiva. Oba su soka i u pakiranju od 0,2 dl, po cijeni od 4 kn.
Tu su i delicije nekoliko domaćih OPG proizvođača. Kupci tu mogu naći sok od aronije, od proizvođača iz Novske ( 1l stoji 180 kn) čaj od listova i bobica, sušenu aroniju i aroniju u prahu. Sok se konzumira doslovno kao lijek jer ima ljekovita svojstava za visok krvni tlak, endokrine žljezde, jetra, žuć itd… Zatim je tu brašno; kukuruzno, ječmeno, raženo proizvedeno u Jastrebarskom, med i medenjaci s imanja Špičko iz Koprivnice, marinirane bukovače i marmelada iz zagrebačke županije, kupinovo vino, tvrdi kravlji sirevi od krava sa pašnjaka Bjelalasice, ovčji sirevi i maslinovo ulje sa otoka Krka, suncokretovo ulje iz Koprivnice i razne vrste eteričnih ulja.

Image and video hosting by TinyPic
Prije kupnje pjenušca, soka ili vina od jabuke Tomislav Horvat nudi degustaciju.

JABUKA
Sadržaj 100 g jabuke ima oko 85 g vode, 10, 9 g ugljikohidrata te 3 g dijetalnih vlakana. U jabuci ima i do 40 mg vitamina C, potom vitamina A, E, B1, B2, B6 te beta-karotena. Ona sadrži i minerale, kalija od 100 - 180 mg, te kalcij, fosfor, magnezij i željezo.
Jabuka potiče imunološki sustav organizma, sudjeluje u borbi protiv virusa, bakterija i razornog slobodnih radikala, smanjuje rizik od karcinoma debelog crijeva, karotin jabuka štiti od utjecaja štetnih UV-zraka. Jabuka zbog pektina i celuloze, potiče i regulira probavu, stabilizira crijevnu floru, pomaže kod poteškoća s probavom, proljeva i opstipacije. Jabuka snižava povišeni kolesterol u krvi i sprječava začepljenje krvnih žila.Na taj način smanjuje rizik za pojavu tromboze i ateroskleroze, pozitivno djeluje na rad srca.Zbog mnogo kalija, jabuka potiče izlučivanje suvišne tekućine iz organizma pa uz ostalo na taj način pogoduje i mršavljenju. Bogata je vlaknima koja bubre u želucu pa tako stvaraju osjećaj sitosti i smanjuju apetit. Jabuka je nezaobilazna u svim smislenim dijetama za smanjenje kilograma. Pozitivno utječe na rad bubrega, jetre i žuči. Ima važan utjecaj na lužnatost mokraće. Zbog prisustva kalcija i fosfora u svom sastavu pozitivno utječe na izgradnju kosti i zuba. Žvakanjem jabuka čisti zube i uništavaju štetne bakterije u usnoj šupljini.Jabuka pomože u održavanju kondicije organizma. Zbog ugljikohidrata fruktoze i glukoze, opskrbljuje organizam energijom, prečava umor i gubitak koncentracije. Gasi žeđ i osvježava. Zbog seretonina koji sadrži podiže raspoloženje, smiruje i ublažava neurozu i razdražljivost, a učinkovita je kao sredstvo koje smiruje i lako uspavljuje.


10.03.2013. u 12:07 • 0 KomentaraPrint#^

subota, 09.03.2013.

E - BROJEVI


NAMIRNICE DOZVOLJENE ZA BOJANJE !

Ima li smisla bojiti namirnice? Proizvođači vjeruju da je to potrebno jer potrošač želi namirnicu koja izgleda privlačno, što pretpostavlja kvalitetu namirnice. Smisao bojila je uljepšavanje namirnica.
U srednjem vijeku su se upotrebljavale prirodne boje i to glina za oker, zatim sok od crvene cikle kao boja, estrakti s karotenom dobiveni od mrkve i zeleno bojilo iz listova, klorofil. Početkom 19. stoljeća razvojem kemije, za bojenje namirnica upotrebljavali su se spojevi olova, bakra i žive vrlo intenzivnih boja. Nakon saznanja da su ti spojevi otrovni, njihova je upotreba zabranjena prvim Zakonom o bojilima iz 1887. U drugoj polovici 19. stoljeća otkrivena su azo bojila (indantren). Te jake boje u početku su se koristile za bojenje tekstila, a onda i za bojenje hrane.


DOZVOLJENA BOJILA. Za mnoge namirnice dozvoljene su bojila kao što je;
* vitamin B2 riboflavina (E 101) ,
* prirodna biljna bojila klorofil ( E 140)
* betanin ( E 162)
* provitamin A beta-karoten ( E 160a)
* sintetski proizvedeni karamel ( E 150)
Bojilo od karamela ne smije se više koristiti za kruh i pecivo, za namirnice iz čije se deklaracije vidi da sadrže čokoladu, kakao, čaj, kako se ne bi stvarao dojam da je proizvod bolji nego što uistinu je.
Obojena namirnica ne smije imati jaču boju, nego što je ima svježa namirnica.
Kemijski sastav bojila koja se ponajprije upotrebljavaju u proizvodnji slatkiša toliko je usavršen tijekom godina da ih tijelo ne razgrađuje, već se ona bez promjene izlučuju iz tijela. Ali rizik nije potpuno otklonjen, jer može doći do alergijskih reakcija. Alergijske su reakcije česte kod upotrebe tetrazina ( E 102).
Na azo bojila kroz vid alergije reagira veliki postotak ljudi koji su alergični i na acetilsalicilnu kiselinu ( to je aktivni sastojak aspirina) te na salicilate koji su prirodni sastojak nekih namirnica. Ljudi obolijevaju od urtikarije ( koprivnjače) koja je posljedica alergične reakcije na aditive u namirnicama. Na azo bojila oko 10% oboljelih od astme reagira asmatičnim napadima.

BOJILA BEZ POZNATIH NUSPOJAVA
Neka bojila ubrajaju se u skupinu vitamina-provitamina,( tvari koje nisu vitamini, ali ih tijelo može preraditi u vitamine,) kao što su prirodni sastojci klorofila, karotena, bojila cikle, beta-karoten ( provitamin A), riboflavin ( vitamin B2) Ona nisu štetna za zdravlje i mogu se dodavati namirnicama, naprimjer bombonima, a da ne moraju biti označena na deklaraciji proizvoda. Ali ako se dodavanjem tih boja, postigne dobar izgled namirnice te se potrošača navodi na zaključak da je namirnica bolja nego što stvarno jest, takva se bojila također moraju navesti na deklaraciji. To znači da tjestenina s dodatkom vitamina B2 mora imati oznaku „obojeno“.

Zakon propisuje da namirnice, ako imaju bojila, na prvoj strani omota moraju imati riječ „obojeno“ ili „ s umjetnom bojom“ napisano u blizini deklaracije napr: „bomboni od maline – s bojom“. Korištenje bojila u namirnicama ograničeno je pravilnicima koje donosi EU.
Naprimjer eritrozin (E 127) i kantaksantin (E 161) dozvoljeno je koristiti u iznimnim slučajevima. Znanstvena tijela EU su ta bojila proglasila spornima, zbog čega su snižene i vrijednosti ADI-ja ( dopuštena dnevna doza neke tvari koju čovjek može unositi u organizam svaki dan tijekom cijeloga života). Eritrozin (E 127) se od 1992. smije upotrebljavati isključivo za konzervirano miješano voće koje sadrži trešnje, trešnje za koktel i kandirane trešnje, pri čemu je najveća dopuštena količina eritrozina 150-200 mg/ 1kg trešnji. Kantaksantin (E 161) je dozvoljen samo za kobasice „sauccises de Strasbourg“. Najveća dopušten količina za 1kg težine je /15 mg. Bojilo amarant ( E 123) se u EU još uvijek smije dodavati u desertna vina, žestoka alkoholna pića i kavijar. U SAD-u to je bojilo zabranjeno još 1976. godine.

STABILIZATORI BOJE nemaju svojstva boje, ali mogu stabilizirati prirodnu boju namirnice za vrijeme obrade ili skladištenja. Stabilizatorom boje smatra se i kuhinjska sol s 0,4% natrijevog nitrita koji se koristi za salamurenje mesnih prerađevina, te natrijev nitrat, koji nazivaju i salitra. Oni pretvaraju crvenu boju krvi u mesu ( hemoglobin) i bojilo mišića (mioglobin) u kompleks bojila koji se ne mijenja pečenjem, kuhanjem i skladištenjem. Upotrebu nitrita ne podržavaju stručnjaci koji poznaju svojstva nitrita jer se u ljudskom tijelu može pretvoriti u kancerogeni spoj nitrosamin. Ali nitrit je i dalje u upotrebi kod velikih proizvođača mesnih prerađevina s duljim vremenom skladištenja. Jer nitrit ubija bakterije i sprečava razvoj uzročnika botulizma, najprije kod mesnih prerađevina u vakumiranom pakiranju, koji mogu doversti do trovanja hranom opasnog po život. Sumporasta kiselina također djeluje kao stabilizator boje. Ona sprečava djelovanje enzima koji mijenjaju boju namirnica i pomaže da hrana zadrži svoj prirodni izgled, a upotrebljava se kod sušenog voća.

Namirnice se mogu bojiti dozvoljenim bojilima. I bojila i namirnice navedene su u sljedećim tablicama:
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic

Kupci trebaju razviti svijest o svojoj važnosti, a time i o svojoj moći. Potražnja za namirnicima treba upravljati količinom proizvodnje. Tako bi odluke potrošača preko kupnje, na proizvođače djelovale brže nego odredbe zakona.



09.03.2013. u 22:08 • 0 KomentaraPrint#^

BIG SCHOT CIDER !



JABUKA IMA PRIORITET

Na pultu male trgovine Club & Store Cider u međukatu tržnice Dolac u Zagrebu u kojoj proizvodi od jabuka imaju prioritet, jer je jabuka vrlo važna za opće zdravstveno stanje ljudskog organizma, stoji jedan delikatesni proizvod - pjenušac od jabuke Big Schot Cider. Proizvod je to u kome je više od pet različitih vrsta jabuka, zlatni delišes, crveni delišes, gala, idared, grenny smith, gloster, elstar, itd. sa nekoliko tisuća voćki jabuka, voćnjaka u Koprivnici. Pjenušac (cider – jabukovača) je od prirodnog soka jabuke, proizveden klasičnom metodom vrenja u boci, bez ikakvih dodataka i aditiva i bez umjetnog CO2. Pjenušac od jabuke ( boca 46 kuna) koji je sada u prodaji proizveden je iz berbe jabuka 2009. godine. Piće ide uz svako jelo, ima 7,4% alkohola, visoki postotak antioksidansa, minerala kalcija i kalija, vitamina B i C. Pjenušac toga tipa poznatiji je u Velikoj Britaniji i Francuskoj, ali Big Schot Cider s Dolca nije ništa manje kvalitetan, jer kvalitetu diktira - jabuka sa ekološkog voćnjaka s organskim uzgojem.

Image and video hosting by TinyPic
Fotka:M.Zouhar Zec; Delikatesa – pjenušavo voćno vino od jabuke Big Schot Cider

Što je još od jabuke? Od jabuke je tu vino u rinfuzi , cijena je 20 kn za litru,
i dvije vrste čistog soka jabuke. Jedan je sok od jabuke grenny mith, a drugi od jabuke idared i zlani delišes i taj je sok nešto slađi ( 13 kn za litru). Sok se radi od čiste prešane jabuke, bez ikakvih aditiva. Oba su soka i u pakiranju od 0,2 dl, po cijeni od 4 kn.
Tu su i delicije nekoliko domaćih OPG proizvođača. Kupci tu mogu naći sok od aronije, od proizvođača iz Novske ( 1l stoji 180 kn) čaj od listova i bobica, sušenu aroniju i aroniju u prahu. Sok se konzumira doslovno kao lijek jer ima ljekovita svojstava za visok krvni tlak, endokrine žljezde, jetra, žuć itd… Zatim je tu brašno; kukuruzno, ječmeno, raženo proizvedeno u Jastrebarskom, med i medenjaci s imanja Špičko iz Koprivnice, marinirane bukovače i marmelada iz zagrebačke županije, kupinovo vino, tvrdi kravlji sirevi od krava sa pašnjaka Bjelalasice, ovčji sirevi i maslinovo ulje sa otoka Krka, suncokretovo ulje iz Koprivnice i razne vrste eteričnih ulja.

Image and video hosting by TinyPic
Prije kupnje pjenušca, soka ili vina od jabuke Tomislav Horvat nudi degustaciju.

JABUKA
Sadržaj 100 g jabuke ima oko 85 g vode, 10, 9 g ugljikohidrata te 3 g dijetalnih vlakana. U jabuci ima i do 40 mg vitamina C, potom vitamina A, E, B1, B2, B6 te beta-karotena. Ona sadrži i minerale, kalija od 100 - 180 mg, te kalcij, fosfor, magnezij i željezo.
Jabuka potiče imunološki sustav organizma, sudjeluje u borbi protiv virusa, bakterija i razornog slobodnih radikala, smanjuje rizik od karcinoma debelog crijeva, karotin jabuka štiti od utjecaja štetnih UV-zraka. Jabuka zbog pektina i celuloze, potiče i regulira probavu, stabilizira crijevnu floru, pomaže kod poteškoća s probavom, proljeva i opstipacije. Jabuka snižava povišeni kolesterol u krvi i sprječava začepljenje krvnih žila.Na taj način smanjuje rizik za pojavu tromboze i ateroskleroze, pozitivno djeluje na rad srca.Zbog mnogo kalija, jabuka potiče izlučivanje suvišne tekućine iz organizma pa uz ostalo na taj način pogoduje i mršavljenju. Bogata je vlaknima koja bubre u želucu pa tako stvaraju osjećaj sitosti i smanjuju apetit. Jabuka je nezaobilazna u svim smislenim dijetama za smanjenje kilograma. Pozitivno utječe na rad bubrega, jetre i žuči. Ima važan utjecaj na lužnatost mokraće. Zbog prisustva kalcija i fosfora u svom sastavu pozitivno utječe na izgradnju kosti i zuba. Žvakanjem jabuka čisti zube i uništavaju štetne bakterije u usnoj šupljini.Jabuka pomože u održavanju kondicije organizma. Zbog ugljikohidrata fruktoze i glukoze, opskrbljuje organizam energijom, prečava umor i gubitak koncentracije. Gasi žeđ i osvježava. Zbog seretonina koji sadrži podiže raspoloženje, smiruje i ublažava neurozu i razdražljivost, a učinkovita je kao sredstvo koje smiruje i lako uspavljuje.








09.03.2013. u 22:08 • 0 KomentaraPrint#^

srijeda, 06.03.2013.

AKCIJSKI PLAN DAJE REZULTATE



U OTKUP VRAĆENO 42% MLIJEKA

Prema informacijama Miroslava Kuskunovića, glasnogovornika Ministasrtva poljoprivrede dio proizvođača mlijeka koji su krave dojilje hranili zamjenskom stočnom hranom ili su koristili mikofiksatore, otkupljivači mlijeka vratili su u otkup mlijeko onih proizvođača mlijeka kod kojih je razina aflatoksina u mlijeku pala na dozvoljenu razinu od 0,05 mikrograma po kilogramu mlijeka. Tako je u otkup vraćeno 42% od ukupne količine mlijeka obuhvaćene Akcijskim planom na dnevnoj razini, što čini 43.000 litara zdravstveno ispravnog mlijeka na današnji dan.

Da podsjetim, 27. veljače Ministarstvo poljoprivrede započelo je provoditi Akcijski plan za rješavanje problema mliječnog sektora. Smisao plana je prikupljanje mlijeka s farmi u kojima je putem uzorka pronađena veća količina aflatoksina u mlijeku od dozvoljene.
Na dan 27. veljače 2013. godine, Prema informacijama koje je iz Ureda za odnose s javnošću novinarima odaslao glasnogovornik Kuskunović 27. veljače 2013. godine
- prikupljeno je 98.753 litre mlijeka s povišenom razinom aflatoksina
- isporučeno je 137.210 kg zamjenske stočne hrane,
- veterinarska inspekcija je uzela 117 uzoraka stočne hrane na 62 gospodarstva,
- djelatnici Hrvatske poljoprivredne agencije uzeli su 502 uzorka stočne hrane na 251 gospodarstvu, a djelatnici Poljoprivredne savjetodavne službe obišli su više od 100 poljoprivrednih gospodarstava.
Od ukupne količine prikupljenog mlijeka, 66.383 litre isporučene su u biopostrojenje Mala Branjevina (Žito d.o.o.), a 32.370 litara u biopostrojenje Landia d.o.o.
Od ukupne količine zamjenske stočne hrane, Belje d.d. je isporučilo 96.500 kg, a Žito d.o.o. 40.710 kg. – informacije su iz ureda glasnogovornika.


„ Sve nadležne službe u suradnji s Ministarstvom poljoprivrede nastavljaju s Akcijskim planom pa će još idućih sedam dana mljekare nastaviti prikupljati mlijeko s povećanom količinom aflatoskina i odvoziti ga u bioplinska postrojenja. Poljoprivredna gospodarstva dobit će dodatne količine zamjenske stočne hrane te će se proširiti obuhvat zamjene stočne hrane na još cca 200 gospodarstava.Sva zamjenska stočna hrana je isporučena 28. veljače, ukupno 377.971 kilograma.
U srijedu 6. ožujka 2013. godine prikupljeno je i isporučeno u bioplinska postrojenja 581.209 litara mlijeka. Djelatnici Poljoprivredne savjetodavne službe i Hrvatske poljoprivredne agencije obišli su 712 poljoprivrednih gospodarstava.U tijeku je analiza uzetih uzoraka stočne hrane za koje će rezultati biti poznati krajem ili početkom sljedećeg tjedna“ – informacije su iz ureda glasnogovornika Ministarstva poljoprivrede.

APEL
Ministarstvo poljoprivrede apelira na poljoprivrednike da se pridržavaju uputa o ishrani mliječne stoke te se konzultiraju sa predstavnicima državnih institucija koji koordinirano rade na terenu, kao i stručnjaka iz industrije mlijeka.
Obzirom da se radi o zajedničkoj akciji svih u lancu proizvodnje, također apeliramo na sve sudionike da ne dovode u sumnju analize mlijeka i stočne hrane koje rade kako industrija mlijeka, tako i Veterinarska inspekcija te Hrvatska poljoprivredna agencija.

Ovim putem pozivamo proizvođače mlijeka da se o Akcijskom planu mogu informirati u uredima Poljoprivredne savjetodavne službe i Hrvatske poljoprivredne agencije.
Letak i obavijest o mjerama mogu se pronaći na sljedećim web stranicama:
Ministarstvo poljoprivrede - http://www.mps.hr/default.aspx?id=9143
Poljoprivredna savjetodavna služba - http://www.savjetodavna.hr/?page=index,3541

06.03.2013. u 22:13 • 0 KomentaraPrint#^

utorak, 05.03.2013.

AFLATOKSIN U REGIJI


MINISTAR JAKOVINA U BEOGRADU !

U Beogradu je u utorak 5.3. održan sastanak petorice ministara poljoprivrede iz regije, a glavna tema sastanka bila je povećana količina aflatoksina u mlijeku. Domaćin sastanka bio je Goran Knežević ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srbije, a njegovi gosti bili su Tihomir Jakovina ministar poljoprivrede Republike Hrvatske, Ljupčo Dimovski ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Makedonije, Mirko Šarović ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine, te Miroslav Milovanović ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske. Prema informacijama glasnogovornika Ministarstva poljoprivrede RH
zaključci sastanka petorice ministara su:
- pojačati monitoring stočne hrane i mlijeka,
- pooštriti razinu higijenskih uvjeta u javnim i ostalim skladištima,
- unaprijediti međusobnu komunikaciju stručnih i inspekcijskih službi u regiji, te
- razmjena iskustava i redoviti sastanci po pitanju rješavanja ovog problema.

Image and video hosting by TinyPic
Ministri regije na sastanku u Beogradu 5.ožujka


Ministar Jakovina ponudio je da zemlje regije koriste Zavod za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“ kao referentni laboratorij za ispitivanje kvalitete mlijeka u regiji.Nazočni ministri poljoprivrede prihvatili su ovu inicijativu te su dogovorili da će za mjesec dana održati novi sastanak u Sarajevu.










05.03.2013. u 15:24 • 0 KomentaraPrint#^

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

< ožujak, 2013 >
P U S Č P S N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Ožujak 2024 (20)
Veljača 2024 (32)
Siječanj 2024 (31)
Prosinac 2023 (33)
Studeni 2023 (31)
Listopad 2023 (32)
Rujan 2023 (31)
Kolovoz 2023 (31)
Srpanj 2023 (27)
Lipanj 2023 (26)
Svibanj 2023 (24)
Travanj 2023 (19)
Ožujak 2023 (35)
Veljača 2023 (26)
Siječanj 2023 (28)
Prosinac 2022 (31)
Studeni 2022 (28)
Listopad 2022 (32)
Rujan 2022 (21)
Kolovoz 2022 (17)
Srpanj 2022 (28)
Lipanj 2022 (28)
Svibanj 2022 (33)
Travanj 2022 (26)
Ožujak 2022 (32)
Veljača 2022 (28)
Siječanj 2022 (28)
Prosinac 2021 (29)
Studeni 2021 (12)
Listopad 2021 (30)
Rujan 2021 (28)
Kolovoz 2021 (33)
Srpanj 2021 (33)
Lipanj 2021 (30)
Svibanj 2021 (31)
Travanj 2021 (34)
Ožujak 2021 (33)
Veljača 2021 (28)
Siječanj 2021 (32)
Prosinac 2020 (33)
Studeni 2020 (30)
Listopad 2020 (31)
Rujan 2020 (30)
Kolovoz 2020 (29)
Srpanj 2020 (30)
Lipanj 2020 (32)
Svibanj 2020 (28)
Travanj 2020 (29)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
OYO.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv



Komentari da/ne?

Opis bloga AgroPolitika

Poljoprivreda i sve njene grane, stanje i problemi, poljoprivreda vođena državnom politikom i politikom resornog ministarstva, prilagodba politikama EU


----------------------------------------
Na dan 14. siječanja 2013. stari BROJAČ POSJETA na kome sam tada imala broj 37829, zamijenila sam novim brojačem koji sada registrira broji posjeta na blog i broj pregleda tekstova na blogu.


GODINE 2013. TOČNIJE OD 14. SIJEČNJA, KADA SAM PROMIJENILA BROJAČ ULAZA NA BLOG AGROPOLITIKA, DO 1. SIJEČNJA 2014. BROJAČ JE REGISTRIRAO 23 853 ULAZA.
BROJAČ PREGLEDA BLOGA REGISTRIRAO JE 37 182 PREGLEDA TEKSTOVA.


Brojač posjeta 12. veljače 2015.;
broj pregleda 64 387
broj posjeta 43 836

Blog AgroPolitika otvorila sam 31.12. 2007. godine. Dana 17. siječnja 2013. objavila sam 330. tekst .
Dana 21.studenog 2014. objavila sam 634 tekst.

Dana 12. veljače 2015. objavila sam 693 tekst.
Fotografije uz tekstove koje su objavljene na blogu
nastale su mojim fotografiranjem u 99,%. Samo nekoliko objavljenih fotografija nisu moje snimke.

Dana 21. travnja 2016. objavila sam 992 tekst
Istiga dana brojač posjeta bilježio je broj 61 200


Dana 1. 1. 2017. godine:

broj pregleda: 96964
broj posjeta: 70747




S 1. svibnjem 2017. u Hrvatskom novinarskom društvu stavila sam moj novinarski status u mirovanje. Razlog tome je moja odluka da novac za život koji ne mogu zaraditi u novinarstvu zaradim u turizmu tijekom turističke sezone. Dakako da ću pisti i dalje u vrijem kada radim u turizmu, ali vjerojtno rijeđe. Nakon 25 godina novinarskog pisanja ne mogu tek tako prestati pisati, posebno ne kada vidim dobru temu.

Slijedom prethodne informacije objavljujem da sam u članstvu Hrvatskog novinarskog društva ponovo od 1. studenog 2017. godine.

Dana 1.8. 2018. broj posjeta na blogu bio je 90 055 , a broj pregleda 119 000 .

NAKON 66 DANA PONOVO JE USPOSTAVLJEN BROJAČ NA BLOGU. BROJENJE POSJETA I PREGLEDA BLOGA NASTAVLJENO JE OD BROJA OD KOJEG JE BROJAČ BIO UKLONJEN, DAKLE POSJETE NA BLOG BROJIM OD BROJA 90 055, A PREGLED BLOGA OD 119 000. Margareta Zouhar Zec



Autorica bloga:
Margareta Zouhar Zec novinarka
članica Hrvatskog novinarskog društva
redni broj HND iskaznice 3048
meil:
margareta.zouhar@zg.t-com.hr

----------------------------------------

Linkovi

MPS.HR
Ministarstvo poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja

MRRSVG.HR
Ministarstvo regionalnog razvoja, šumarstva i vodnog gospodarstva


BROJAČ PREGLEDA

page visitor counter
who is online counter blog counter

BROJAČ POSJETA

page visitor counter
who is online counter blog counter