AgroPolitika https://blog.dnevnik.hr/agropolitika

subota, 20.08.2011.

MINISTAR ČOBANKOVIĆ IZREKAO PRIJETNJU

MATO MLINARIĆ MINISTRA PRIJAVIO POLICIJI

Mato Mlinarić predsjednik Nezavisnih hrvatskih seljaka policiji je u Garešnici zbog prijetnje prijavio ministara poljoprivrede ribarstva i ruralnog razvoja Petra Čobankovića.
Vijest je to koja je prethodni dan (petak 19.8) više puta emitirana na elektronskom mediju i tako je priopćena javnosti.

Ali u vijesti nije navedeno kako je ministar prijetio poljoprivredniku Mati Mlinariću!

Evo što o načinu prijetnje kaže Mato Mlinarić.

„ Nazvala me ministrova tajnica na mobitel dan nakon moje konferencije za novinare u Osijeku, a kada se ministar javio bio je užasno ljut i vikao je: Jesi li ti hrabar ili lud , Jesi li ti normalan , razjebati ću tebe, razjebati ću vam poljoprivrednu komoru, obustaviti ću vam financiranje, tražite nemoguće jer novaca nema, znam ja da iza tebe stoji Grivičić i Novotny, sad imaš rat, rasturit ću vas“ prepričao mi je sadržaj razgovora s ministrom Mato Mlinarić.
Iz razgovora sa poljoprivrednicima Mlinarić je, prema njegovim riječima, čuo da je ministar zvao i neke druge poljoprivrednike, predstavnike seljačkih udruga, te s njima razgovarao na sličan način kao i s Mlinarićem, međutim sve je za sada od njih ostalo u internom poljoprivrednom okruženju.
Mlinarić kaže da se na prijavu policiji odlučio zbog prijašnjih loših iskustava s vlašću i pravnom državom, ali i iz bojazni za obitelj. Jer, kaže Mlinarić, neznam što bi sve mogao značiti izraz „ razjebati“. Mato Mlinarić je napomenuo da je čuo da se na užem kabinetu Vlade razgovaralo o njemu, Grivičiću i Novotniyu.


RAZLOZI ZA DOGAĐAJ!
Razlozi ovakvog događaja s teškim i neprimjerenim riječima, imaju korijen u neriješenim problemima poljoprivrednika. Čovjek, Petar Čobanković koji je na mjestu potpredsjednika RH Vlade i mjestu ministra poljoprivrede izgubio je osjećaj da su problemi hrvatskih poljoprivrednika problemi Hrvatske vlade i hrvatskog gospodarstva, a ne njegovi problemi osobno.
Ili ipak jesu njegovi problemi osobno?Ali takvi mogu biti samo u slučaju ako je on kao ministar poljoprivrede, svojim odlukama u vrhu vlasti svjesno doprinosio tome da pogoduje lobijima, a šteti hrvatskom poljoprivredniku. Savjest i nemoć koju osjeća pred zahtjevima poljoprivrednika mogu tada učiniti upravo ovo što mu se dogodilo u komunikaciji s Mlinarićem. Tek odatle može proizaći događaj koji je prepričao Mlinarić.
Međutim, Hrvatska je demokratska zemlja koja čeka ulazak u EU, a ne zemlja totalitarnog političkog uređenja koje bi ministru moglo dati povod za prijetnju i necivilizirano obraćanje. Čobanković je doduše sa svim poljoprivrednicima na TI, tako im se obraća na konferencijama za novinare, jer on još nije usvojio činjenicu da su farmeri sa po više stotina hektara zemlje koji vode udruge poljoprivrednika i na sastancima sjede oko njega, gospoda za sebe.
Ministar poljoprivrede Čobanković šalje svojim ponašanjem poruku da ne želi shvatiti činjenicu da je ministar poljoprivrednicima koji ŽIVE ( kojeg li apsurda) OD DRŽAVNOG POTICAJA, a ne od prodaje proizvoda sa svog gospodarstva. U ovoj se zemlji ništa više ne može prodati u količinama koje bi poljoprivrednicima omogućile život od proizvodnje. Proizvodi iz poljoprivrede doslovno propadaju na poljima i voćnjacima jer se u Hrvatsku SVE uvozi u količini većoj od 55%. Zar to ministar Čobanković ne vidi? Ili vidi i još to provodi! Ali takva poljoprivredna politika mora prestati što prije jer je pogubna za hrvatsko poljoprivredno stanovništvo.
A dok se takva poljoprivredna politika provodi poljoprivrednici MORAJU Z A H T I J E V A T I POTICAJ, jer je on izvor servisiranja svih njihovih financijskih obveza.
Ministar nije udovoljio zahtjevima poljoprivrednika da se skladišnica provodi preko Hrvatske poštanske banke, koja ima poslovnice po cijeloj Hrvatskoj, već je ODLUČIO udovoljiti komercijalnim bankama. A zašto? Vjerojatno iz ljubavi prema određenoj koristi! A te su banke zatražile i izmjenu zakona o skladišnici što je Čobanković prihvatio. Cijena tih dviju Čobankovićevih odluka je NEFUNKCIONIRANJE skladišnice već druge žetvene godine zaredom. Poljoprivrednici su sada dali ultimatum ministru da im do 30. rujna isplati 450 milijuna kuna državnog poticaja za sjetvu 2010. jer kažu - nećemo više raditi tako da jedne godine sijemo, druge godine žanjemo, a treće godine dobijemo poticaj, dosta je prijevare!
Tu se sada umiješala i teška riječ m a l o u m n i koju je Čobanković izgovorio na jednom sastanku s poljoprivrednicima u srpnju, a na račun njihova organiziranja. Sada i predstavnici udruga koji su uvijek bili uz Čobankovića, vjerujući da se može razgovarati i dogovarati, sada kažu da više neće biti uz njega jer ih je ministar previše puta prevario.
Čini se da ministru Čobankoviću preostaju samo dvije stvari, isplatiti poticaj do zadanog roka ili otići s mjesta ministra poljoprivrede što prije i tako otići ČASNO. Njegov ministarski kredibilitet pred poljoprivrednicima je veoma narušen, a poljoprivrednici su odlučni da mijenjaju sve što su do sada tolerirali.




20.08.2011. u 23:51 • 0 KomentaraPrint#^

srijeda, 10.08.2011.

AFERA E.KOLI STIGLA NA NAPLATU


SEKCIJA POVRĆARA HPK TRAŽI ISPLATU ŠTETE
ZBOG AFERE S BAKTERIJOM

U drugoj polovici mjeseca srpnja ove godine Europska Komisija je proizvođačima povrća zemalja članica Europske unije isplatila više od 227 milijuna eura za štetu nastalu zbog pada prodaje povrća zbog afere s bakterijom E.koli ( stručni naziv Escherichia coli ).
Budući da, prema riječima Zorana Kovača predsjednika sekcije povrćara pri Hrvatskoj poljoprivrednoj komori (HPK), hrvatski povrćari u europskom povrćarstvu sudjeluju s 1% površine, nadoknadu štete traže od Ministarstva poljoprivrede, jer RH još nije u EU. Odnosi se to na kulture rajčicu, krastavac, tikvicu, salatu i papriku. Ta šteta trebala bi povrćarima biti isplaćena u visini od 17 milijuna kuna.
Pismeno je taj zahtjev Ministarstvu poljoprivrede uputio predsjednik HPK Darko Grivičić. Ponovio je to Zoran Kovač na DANIMA POMIDORA u Umagu 4.8.

No iz Ministarstva poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja na Zahtjev sekcije povrćara HPK nema još uvijek nikakvog očitovanja.
Kada će se u Ministarstvu napokon početi raditi promptno, kada se radi o proizvođačima poljoprivrednicima?
Ili u Ministarstvu obvezu prema povrćarima žele odugovlačiti - šutnjom - najprije, a onda na razne načine, samo da „blagajna“ što duže ostane netaknuta?

Međutim istina je slijedeća: kako je EU već postala model oblika rada u značajnom dijelu poljoprivrede, dakle mnogo prije ulaska RH u EU, tada i u ovom slučaju treba slijediti model te isplatiti povrćarima štetu koju su pretrpjeli zbog afere pojave bakterije E.koli i skepse kupaca prema kupnji povrća u protekla tri mjeseca!


10.08.2011. u 20:05 • 0 KomentaraPrint#^

ponedjeljak, 08.08.2011.

ŽUPAN OSJEČKO -BARANJSKI PROGLASIO ELEMENTARNU NEPOGODU OD SUŠE

SUŠA UMANJUJE UROD KUKURUZA
SOJE, ŠEĆERNE REPE I SUNCOKRETA !


Župan Osječko- baranjski dr. Vladimir Šišljagić proglasio je 1. kolovoza elementarnu nepogodu - sušu koju je izazvalo višemjesečno razdoblje bez oborina kiše.
Na temelju prvih priopćenja iz sedam gradova i 35 općina koji su proslijeđeni u Županijski ured za poljoprivredu, šteta je na usjevima kukuruza, soje šećerne repe i suncokreta veća od 400 milijuna kuna.
Šteta zbog suše na usjevima manja je u odnosu na očekivanu od 30-50%.
U mjesecu lipnju i srpnju na slavonskim poljima palo je samo 30% oborina u odnosu na višegodišnji prosjek, točnije palo je tek 56 litara kiše po metru kvadratnom. Ta mala količina kiše nije dovoljna za normalno dozrijevanje i kvalitetan rod poljoprivrednih kultura. Župan dr. Šišljagić smatra kako će zbog suše doći do poremećaja na tržištu poljoprivrednih proizvoda. Ali velika suša slabim urodom znatno će oštetiti poljoprivrednike zbog slabog i nekvalitetnog uroda.
U iduća dva mjeseca županijsko povjerenstvo prikupiti će i obraditi sve podatke iz jedinica lokalne samouprave te će do 1. listopada izvješće o razmjerima suše i štete od suše dostaviti Državnom povjerenstvu za procjenu štete od elementarnih nepogoda (NN br. 73/97) i resornom ministarstvu.

08.08.2011. u 17:54 • 0 KomentaraPrint#^

subota, 06.08.2011.

ODGOVORI BANAKA NA SKLADIŠNICU


BANKE ŽELE KOREKCIJU ZAKONA - MINISTARSTVO PRIHVATILO

Posljednjih desetak dana predstavnici ministarstva poljoprivrede ribarstva i ruralnog razvoja i Hrvatske poljoprivredne komore održali su nekoliko sastanaka sa predstavnicima poslovnih banaka. Svrha sastanaka bila je potaći banke da pokrenu kreditiranje poljoprivrednih proizvođača za skladišnicu koja će biti izdana od licenciranih skladišta, a prilikom skladištenja pšenice.
Prema informacijama iz Ureda za odnose s javnošću ministarstva poljoprivrede, banke smatraju da je potrebno manjim korekcijama izmijeniti zakonska rješenja koja se odnose na skladišnicu. Treba ojačati značaj i ulogu vjerovnika, način aktivacije zaloga i prodaju založene robe na transparentan način izvan sudskim putem ako dužnik ne ispuni svoje obveze, utvrditi izvore informacija pri praćenju vrijednosti založenih kolaterala i definirati tržište prodaje skladišnice u okvirima smanjenog tržišta.
Ministarstvo poljoprivrede je u interesu poljoprivrednika prihvatilo obvezu izmjene zakona koje će biti upućene u proceduru donošenja.

Banke su na sastancima isticale kako su već uključene u kreditiranje u poljoprivredi, bilo u investicijama ili srednjoročnim i kratkoročnim kreditima.
Neke od banaka pismeno su odgovorile na dopis koji je Ministarstvo poljoprivrede bankama odaslalo 26.7 2011. te su istakle poslovni stav o kreditiranju poljoprivrednih proizvođača temeljem zaloga uskladištene pšenice u javnim skladištima. Evo tih odgovora banaka:

CROATIA BANKA. Spremna se uključiti uz korištenje sredstava HBOR-a za kreditiranje poljoprivrednih proizvođača koji imaju skladišnicu prema Zakonu o uskladištenju i skladišnici, no i prema Zakonu o obveznim odnosima, a definirati će posebne kreditne linije.

HRVATSKA POŠTANSKA BANKA.Odobrava kredite klijentima temeljem aktualnog Zakona o uskladištenju i skladišnici i postojeće zakonske regulative. Osnova za odobrenje kreditiranja je valjana kreditna sposobnost klijenta, a izvori su uz sredstva HBOR-a za kreditiranje poljoprivredne proizvodnje i sredstva kreditne linije banke.

HYPO ALPE-ADRIA-BANK. Spremna je kao i dosada odobravati kratkoročne kredite svojim klijentima temeljem postojeće zakonske regulative. Temelj odobrenje kredita je pojedinačna kreditna sposobnost pojedinog klijenta, a izvori mogu biti sredstva HBOR-a za kreditiranje poljoprivredne proizvodnje ili sredstva kreditne linije banke.

PRIVREDNA BANKA ZAGREB. PBZ je i do sada kreditirala, pa je izrazila spremnost za kratkoročno kreditiranje poljoprivrednika. Definirati će posebne kreditne linije kako iz vlastitih sredstava tako i uz korištenje sredstava HBOR-a koji imaju skladišnicu prema Zakonu o uskladištenju i skladišnici čije izmjene pozdravlja, no i prema Zaklonu o obveznim odnosima.

SLATINSKA BANKA.Značajan dio njenih klijenata su poljoprivrednici sa svojim potrebama, stoga je spremna kao i do sada odobravati kratkoročne kredite svojim klijentima, a temeljem izmijenjene zakonske regulative i kreditirati prema konceptu kreditiranja temeljem skladišnice.

OTP BANKA . Do daljnjega će odobravati kredite poljoprivrednicima prema dosadašnjoj praksi, a nakon što se izmjeni zakonska regulativa, ponuditi će i nove modele kreditiranja temeljem skladišnice.

ZABA
ZAGREBAČKA BANKA. Banka je i do sada aktivno sudjelovala u financiranju poljoprivrednih proizvođača, prilagođavajući kreditne uvjete njihovim potrebama, kako iz vlastitih sredstava tako i iz sredstava HBOR-a. Banka će i ubuduće u okviru relevantnih zakonskih propisa nastaviti kreditiranje poljoprivrednika individualnim pristupom, kao i kreiranje posebnih proizvoda.

VOLKSBANK isključivo može kreditirati poljoprivrednike u okviru svojih kreditnih programa. U ovom trenutku nije u mogućnosti kreditirati temeljem skladišnice ili zaloga na uskladištenoj robi.

06.08.2011. u 00:23 • 0 KomentaraPrint#^

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

< kolovoz, 2011 >
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        

Ožujak 2024 (19)
Veljača 2024 (32)
Siječanj 2024 (31)
Prosinac 2023 (33)
Studeni 2023 (31)
Listopad 2023 (32)
Rujan 2023 (31)
Kolovoz 2023 (31)
Srpanj 2023 (27)
Lipanj 2023 (26)
Svibanj 2023 (24)
Travanj 2023 (19)
Ožujak 2023 (35)
Veljača 2023 (26)
Siječanj 2023 (28)
Prosinac 2022 (31)
Studeni 2022 (28)
Listopad 2022 (32)
Rujan 2022 (21)
Kolovoz 2022 (17)
Srpanj 2022 (28)
Lipanj 2022 (28)
Svibanj 2022 (33)
Travanj 2022 (26)
Ožujak 2022 (32)
Veljača 2022 (28)
Siječanj 2022 (28)
Prosinac 2021 (29)
Studeni 2021 (12)
Listopad 2021 (30)
Rujan 2021 (28)
Kolovoz 2021 (33)
Srpanj 2021 (33)
Lipanj 2021 (30)
Svibanj 2021 (31)
Travanj 2021 (34)
Ožujak 2021 (33)
Veljača 2021 (28)
Siječanj 2021 (32)
Prosinac 2020 (33)
Studeni 2020 (30)
Listopad 2020 (31)
Rujan 2020 (30)
Kolovoz 2020 (29)
Srpanj 2020 (30)
Lipanj 2020 (32)
Svibanj 2020 (28)
Travanj 2020 (29)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
OYO.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv



Komentari da/ne?

Opis bloga AgroPolitika

Poljoprivreda i sve njene grane, stanje i problemi, poljoprivreda vođena državnom politikom i politikom resornog ministarstva, prilagodba politikama EU


----------------------------------------
Na dan 14. siječanja 2013. stari BROJAČ POSJETA na kome sam tada imala broj 37829, zamijenila sam novim brojačem koji sada registrira broji posjeta na blog i broj pregleda tekstova na blogu.


GODINE 2013. TOČNIJE OD 14. SIJEČNJA, KADA SAM PROMIJENILA BROJAČ ULAZA NA BLOG AGROPOLITIKA, DO 1. SIJEČNJA 2014. BROJAČ JE REGISTRIRAO 23 853 ULAZA.
BROJAČ PREGLEDA BLOGA REGISTRIRAO JE 37 182 PREGLEDA TEKSTOVA.


Brojač posjeta 12. veljače 2015.;
broj pregleda 64 387
broj posjeta 43 836

Blog AgroPolitika otvorila sam 31.12. 2007. godine. Dana 17. siječnja 2013. objavila sam 330. tekst .
Dana 21.studenog 2014. objavila sam 634 tekst.

Dana 12. veljače 2015. objavila sam 693 tekst.
Fotografije uz tekstove koje su objavljene na blogu
nastale su mojim fotografiranjem u 99,%. Samo nekoliko objavljenih fotografija nisu moje snimke.

Dana 21. travnja 2016. objavila sam 992 tekst
Istiga dana brojač posjeta bilježio je broj 61 200


Dana 1. 1. 2017. godine:

broj pregleda: 96964
broj posjeta: 70747




S 1. svibnjem 2017. u Hrvatskom novinarskom društvu stavila sam moj novinarski status u mirovanje. Razlog tome je moja odluka da novac za život koji ne mogu zaraditi u novinarstvu zaradim u turizmu tijekom turističke sezone. Dakako da ću pisti i dalje u vrijem kada radim u turizmu, ali vjerojtno rijeđe. Nakon 25 godina novinarskog pisanja ne mogu tek tako prestati pisati, posebno ne kada vidim dobru temu.

Slijedom prethodne informacije objavljujem da sam u članstvu Hrvatskog novinarskog društva ponovo od 1. studenog 2017. godine.

Dana 1.8. 2018. broj posjeta na blogu bio je 90 055 , a broj pregleda 119 000 .

NAKON 66 DANA PONOVO JE USPOSTAVLJEN BROJAČ NA BLOGU. BROJENJE POSJETA I PREGLEDA BLOGA NASTAVLJENO JE OD BROJA OD KOJEG JE BROJAČ BIO UKLONJEN, DAKLE POSJETE NA BLOG BROJIM OD BROJA 90 055, A PREGLED BLOGA OD 119 000. Margareta Zouhar Zec



Autorica bloga:
Margareta Zouhar Zec novinarka
članica Hrvatskog novinarskog društva
redni broj HND iskaznice 3048
meil:
margareta.zouhar@zg.t-com.hr

----------------------------------------

Linkovi

MPS.HR
Ministarstvo poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja

MRRSVG.HR
Ministarstvo regionalnog razvoja, šumarstva i vodnog gospodarstva


BROJAČ PREGLEDA

page visitor counter
who is online counter blog counter

BROJAČ POSJETA

page visitor counter
who is online counter blog counter